Εχω εκτεταμμενα στοιχεια σε εξελοφυλλα για την καταναλωση του (σχεδον παντα) καλα ρυθμισμενου ΤΑ650 με 119Κ πλεον χιλιομετρα, με πολλα απο αυτα τα χιλιομετρα σε ταξιδια με ολους τους δυνατους συνδυασμους φορτωματος - μονος με μια τσαντα δεμενη με διαμηκες τροπο πισω, μονος με σαμαρια ή βαλιτσες, δικαβαλος με σαμαρια ή βαλιτσες και καποιες φορες και με τσαντα δεμενη εγκαρσια πισω.
Η καταναλωση του ΤΑ650 επηρεαζεται αρκετα απο το φορτωμα απο τα 120χμω και πανω (5500σαλ) οπως επισης και απο τον αερα - μεγαλωνει αρκετα αν υπαρχει αντιθετος αερας. Αυτα περισοτερο απο αλλα πιο δυνατα μηχανακια (εχω κανει συγκρισεις με το VFR μου) γιατι το μοτερ δεν εχει αρκετη ροπη και χρειαζεται δυσαναλογο ανοιγμα του γκαζιου οταν κοβει κανεις λιγο.
Μεχρι τα 120χμω η καταναλωση ειναι πολυ νορμαλ, περιπου 5.5 λτ / 100 χμ με σταθερα 120χμω χωρις φορτωμα δηλ. μονο με μια τσαντα πισω. Πηγαινοντας δε με λιγοτερες απο 5000σαλ, δηλ. μην ξεπερνωντας τα 100χμω η καταναλωση πεφτει σιγουρα κατω απο 5 λτ / 100 χμ - το εχω κανει κανα δυο φορες οταν κοντεψα να μεινω απο βενζινη (Νικολα, κατι παιζει στο μηχανακι σου, εχεις επιπροσθετη δουλεια τον χειμωνα που ερχεται

)
Γενικα, αν το μηχανακι δουλευτει στρωτα και κατω απο τις 5000σαλ, η καταναλωση πεφτει αρκετα. Για παραδειγμα, περσι και φετος το καλοκαιρι στη Χιο, γυρνωντας το νησι χαλαρα δικαβαλος, ειχα καταναλωσεις 4.8 - 5.2 λτ / 100 χμ και γεμιζα σταθερα σε πανω απο 300χμ. Με το ιδιο στυλ οδηγησης, μεσα στο Λονδινο πηγαινοντας προς/απο δουλεια (16+16=32 χμ ημερησιως) εχω καταναλωση 5.8-6.2 λτ / 100 χμ - η καταλωση ειναι εδω μεγαλυτερη λογω κινησης και σταματα/ξεκινα.
Απο τα 120χμω και πανω, η καταναλωση ανεβαινει
εκθετικα και οχι γραμμικα, πραγμα λογικο καθως η αντισταση του αερα που ειναι αναλογη του τετραγωνου της ταχυτητας παιζει πλεον κυριαρχο ρολο. Με σταθερα 130χμω μονοκαβαλος με μονο μια τσαντα πισω και χωρις πολυ αερα βλεπω 7 λτ / 100 χμ. Αν ανεβω στα σταθερα 140χμω τοτε η καταναλωση γινεται 7.5-7.7 λτ / 100χμ, παντα μονος. Συνεπιβατης και σαμαρια/βαλιτσες ανεβαζουν την καταναλωση κατα περιπου 0.5 λτ / 100 χμ, για παραδειγμα με γυναικα/βαλιτσες και σταθερα 140χμω βλεπω 8+ λτ / 100 χμ. Μιλαμε για ταξιδι με τον κινητηρα να γυρναει στις 6500σαλ οπου αποδιδει την μεγιστη ροπη του.
Οτιδηποτε περισοτερο απο 140χμω/6500σαλ αυξανει την καταναλωση εκθετικα. Εχω δει 9.5 λτ τις παλιες καλες εποχες της φτηνης βενζινης με σταθερα 160χμω και σαμαρια και καποτε 10 λτ οταν εκανα σχεδον 300χμ τελικιασμενος (συνεχως 170+χμω) με μια τσαντα μονο πισω για να προλάβω καραβι στο Καλαι (και εκαψα και μισο λιτρο λαδι

). Γενικα το ΤΑ600/650 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΧΡΗΣΗ, οποιος εχει ΤΑ600/650 και θελει γρηγορα ταξιδια εχει απλα λαθος μηχανακι. Το μηχανακι αποζημιωνει τον ιδιοκτητη του σαν ενα go anywhere μηχανακι που μπορει να σε παει απροβληματιστα μεχρι την ακρη του κοσμου αλλα ΟΧΙ με ψηλες ταχυτητες.