Το πρώτο περιστατικό ήταν τον Ιούνιο και μου είχε βραχυκυκλωσει μπαταρία ,ήταν κινεζική και παλιά 2-3 χρόνων οπότε νορμάλ πράγματα καμία ανησυχία εδώ . Στο χθεσινό περιστατικό η μπαταρία ήταν 3 μηνών μάρκας Gk ,δεν ψοφήσε βαράει μίζα και ζωντανά κιόλας ,αλλά δεν παίρνει μπροστά τώρα.
Εδώ θα ήθελα μια διευκρίνηση, αλλά προτού την πάρω βλέπω δύο σενάρια. Το πρώτο είναι ότι η μπαταρία μιζάρει κανονικά, αλλά ταυτόχρονα δεν παίρνει και μπροστά η μηχανή. Αν συμβαίνει αυτό τότε πρέπει να αναζητήσεις αλλού την αιτία. "μυρίζει" λίγο κεντρικό διακόπτη το σενάριο ή πρόβλημα στην ασφαλειοθήκη. Το δεύτερο σενάριο είναι να μιζάρει κανονικά η μπαταρία και αφού ψοφήσουν όλα, να μην μιζάρει καθόλου. Εκεί θα κοίταζα κύκλωμα φόρτισης, αφού όμως φύγει από τη μέση τυχόν ζήτημα την κεντρική ασφάλεια ή/και στον κεντρικό διακόπτη.
Δηλαδή με αφήνει στον δρόμο με 5η ,σβήνουν όλα τα λαμπάκια και τα σχετικά ,και λέω ψόφια μπαταρία μα ποτέ πρόλαβε;καλώδια από αμάξι ,τελικά πήρε μπροστά ,βλέπουμε ανορθωτη όλα καλά ,γυρνάω σπίτι Μετά από 140 χλμ ,με κάτι ψιλομπουκοματα ,την κάνει βόλτα ο πατέρας μου για να μου πει την γνώμη του και στα 300 μέτρα σβήνει. μυστήρια πράγματα . Εγώ θεώρησα σαν πρόβλημα το ότι η μηχανή δεν δουλεύει χωρίς μπαταρία ,εφόσον δεν είναι πρόβλημα όλα καλά ,
Σβήνουν, όλα, αλλά αλλά με τάση από αμάξι παίρνει. Λογικό αν η μπαταρία ψόφησε. Αλλά τελείως; Έστω λίγα volt για τα λαμπάκια δεν παίξανε; Περίεργα πράγματα, άρα δείχνει να μην φορτίζει. Πρέπει να επιβεβαιωθεί αυτό. Με τη μηχανή στάσιμη μέτρησες με πολύμετρο; Τι τάσεις δίνει στη μπαταρία; Φορτίζει ή δεν φορτίζει; Οι πόλοι είναι σφιγμένοι; Αν οι πόλοι είναι σφιγμένοι μήπως κάποιος έχει κοπεί και μία κάνει επαφή, ενώ άλλες φορές όχι; Όπως ακριβώς είχα πάθει πίσω στο μακρινό 2012;
παρολαυτα κάτι κόβει την φόρτιση της μπαταρίας πιστεύω γιατί άλλο να σε αφήνει σε μια ζόρικη μιζια ας πούμε σε χαμηλή θερμοκρασια και άλλο ενώ πήγαινεις με 5η και 100χλμ σε κατηφορα.
Όπως ήδη έγραψα την έφαγα από κομμένο πόλο στη πρώτη μου μπαταρία. Ίδια συμπεριφορά ακριβώς, και είχα όντως θέματα στην πορεία. Με 5η και 100, μάλλον θα έσβηνε, αλλά τα σημάδια που ήδη έδειξε μου είπαν να μην δοκιμάσω να φτάσω μέχρι εκεί.
Από την αρχή λοιπόν:
1. Εξακριβώνεις την κατάσταση της μπαταρίας, δηλαδή:
1α. Φορτίζει με εξωτερικό φορτιστή;
1β. Αν ναι κρατάει την τάση της overnight που λένε οι Άγγλοι;
1γ. υπάρχουν άλλες εμφανείς φθορές, πχ κομμένος πόλος; (μπορείς να το δεις κουνώντας τον πόλο όταν φορτίζεις τη μπαταρία ή ακόμα και πάνω στη μηχανή)
2. Αφού βγάλεις άκρη με αυτά προχωράς στο επόμενο βήμα, δηλαδή στο κύκλωμα φόρτισης
2α. Τι τάση δίνει το κύκλωμα στα άκρα της μπαταρίας;
2β. Οι ασφάλειες σε τι κατάσταση είναι; Έστω προληπτικά άλλαξέ τις, δεν είναι μεγάλο το κόστος, δώσε έμφαση στην κεντρική
2γ. Οι ακροδέκτες στην μπαταρία είναι σε καλή κατάσταση; (Έλεγχος για πρασινίλες ή κομμένα καλώδια)
2δ. Ο διακόπτης σε τι φάση βρίσκεται; Μπορείς να κουνάς το κλειδί ελαφρά για να δεις αν "κόψει" ξαφνικά η τροφοδοσία.
Αν όλα αποτύχουν, άσε τον ανορθωτή για το τέλος. Ναι είναι βλάβη που έχει παίξει σε κάποιες ΤΑ, αλλά δεν είναι ο χρυσός κανόνας και το κόστος δεν είναι και αμελητέο. Άφησέ τον για το τέλος. Η όλη περιγραφή σου δείχνει κάτι "ξαφνικό", όπως κακή επαφή ή κάτι κομμένο και προβληματικό στην πλευρά της μπαταρίας. Δεν αποκλείω την περίπτωση ανορθωτή, αλλά ένας ανορθωτής δεν "γιατρεύεται" μόνος του την επόμενη μέρα ή μόλις ξαναπάρει μπρος η μηχανή. Από την περιγραφή φαίνεται ότι για κάποιο χρονικό διάστημα η μηχανή δουλεύει και δεν νομίζω ότι τα λίγα δευτερόλεπτα "boost" από το αυτοκίνητο αρκούν για να φορτίσουν την μπαταρία τόσο ώστε να τροφοδοτεί τη μηχανή για οποιαδήποτε διαδρομή. Μια πεθαμένη μπαταρία θα έδειχνε τα δόντια της αμέσως μόλις έβγαζες τα καλώδια του αυτοκινήτου από πάνω της (θα τρεμόπαιζαν τα λαμπάκια). Μπαταρία με "πεθαμένο" στοιχείο (δεύτερη περίπτωση δικιά μου), δεν έχει δύναμη να γυρίσει μίζα, αλλά τα λαμπάκια τα κρατάει. Μπορεί να πάρει με βοήθεια μπρος η μηχανή, αλλά μόλις σβήσει ακόμα και μετά από διαδρομή μπορεί και να μην ξαναπάρει = δεν φορτίζει. Από ότι κατάλαβα όμως δεν έχεις τέτοιο θέμα.