Hellas Transalp Forum

Μπαταρία τέλος σε XL650V

Stoneman · 110467

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #25 on: Τρίτη 07 Οκτώβριος 2014, 19:30:50 μμ
Νίκο αυτός εδώ λέει προέλευση ιαπωνίας
http://makinaparts.com/honda/699-31600hn5-honda-rectifier-assy-xl-650v-xlv650-transalp-reyma-anorthotis-anoruvths.html

Ξαναεγραψα και πιο πανω: δοκιμασμενη λυση Ιαπωνιας κυριως σε ΤΑ600 ειναι ο SUN, εγω τον πηρα απο τον Μπεζα, Μιχαλακοπουλου 141, 55 ευρω. Τον εχω πανω για 6000χμ και φαινεται μια χαρα, αντικατεστησε προληπτικα τον μαμισιο λογω του ταξιδιου στην Τουρκια.

" the PouroDuro spirit "

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #26 on: Τρίτη 07 Οκτώβριος 2014, 20:39:31 μμ
 :eusa_think:  και αυτός στα υπ' όψιν ...

Για να βλέπω γνώμες περί μπαταριών, σχετικά φθηνών κάτω απο 50ευρο  :goofy: επειδή είναι και το πρώτο που θα αγοραστεί.
« Last Edit: Δευτέρα 16 Οκτώβριος 2017, 02:17:12 πμ by Stoneman »

Offline KKalantzis

• HTC ΔΣ
  • Rossi και πάνω !
  • Where the streets have no name!
Reply #27 on: Τρίτη 07 Οκτώβριος 2014, 20:46:03 μμ
Έχεις πμ  :)

Keep riding !!!

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #28 on: Τρίτη 07 Οκτώβριος 2014, 22:04:25 μμ
Ξαναεγραψα και πιο πανω: δοκιμασμενη λυση Ιαπωνιας κυριως σε ΤΑ600 ειναι ο SUN, εγω τον πηρα απο τον Μπεζα, Μιχαλακοπουλου 141, 55 ευρω. Τον εχω πανω για 6000χμ και φαινεται μια χαρα, αντικατεστησε προληπτικα τον μαμισιο λογω του ταξιδιου στην Τουρκια.

Γιώργο και εγώ σε αυτόν θα πάω αφού έχει συστάσεις αν δεν αγοράσω τον γνήσιο απο eBay αλλά βλέπω την τιμή κάπως ανεβασμένη http://www.nkmoto.gr/anorthotis-xlv-650-transalp

Αυτός     http://www.ebay.com/itm/GENUINE-HONDA-RECTIFIER-REGULATOR-VT750-SHADOW-AERO-SHADOW-SPIRIT-31600-HN5-671-/221138813612
λές να είναι μούφα? δλδ made in Japan αγνώστου πατρός αλλά σε γνήσιο σακκουλάκι?

Αν και πριν αλλάξω μπαταρία δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για τπτ.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #29 on: Τρίτη 07 Οκτώβριος 2014, 22:07:25 μμ

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #30 on: Τετάρτη 08 Οκτώβριος 2014, 02:35:35 πμ
Γιώργο και εγώ σε αυτόν θα πάω αφού έχει συστάσεις αν δεν αγοράσω τον γνήσιο απο eBay αλλά βλέπω την τιμή κάπως ανεβασμένη http://www.nkmoto.gr/anorthotis-xlv-650-transalp

Αυτός     http://www.ebay.com/itm/GENUINE-HONDA-RECTIFIER-REGULATOR-VT750-SHADOW-AERO-SHADOW-SPIRIT-31600-HN5-671-/221138813612
λές να είναι μούφα? δλδ made in Japan αγνώστου πατρός αλλά σε γνήσιο σακκουλάκι?

Νικολα, εφ'οσον ο τελευταιος λεει οτι ειναι γνησιος και η διαφορα τιμης μικρη απο τον SUN, ισως αξιζει (αν δεν ειναι μουφα). Εγω τον SUN τον πηρα €55 οπως ειπα αλλα ξερω τον Μπεζα και πηρα επισης και γιαπωνεζικες ντιζες κοντερ (για εφεδρικες) οποτε ισως μου εκανε εκπτωση.

" the PouroDuro spirit "

Offline babis-x

• OXI... δεν είμαι
  • Απλός οδηγός
Reply #31 on: Τετάρτη 08 Οκτώβριος 2014, 03:47:10 πμ
Πέρα από την "πλάκα" με τον παλμογράφο,κλπ (φιλικά πάντα και λόγω του κοντινού της ηλικίας μας)

θα μπορούσες να κάνεις ένα τεστ στα πηνία, αν παράγουν ρεύμα, χρησιμοποιώντας μια λάμπα προβολέα π.χ.
αφού την ξεκινήσεις με την μπαταρία του αυτοκινήτου.

Offline γκ

• Hailwood, Agostini, Roberts,
  • Rossi και πάνω !
  • TA 600 for ever, τρελαμένος με το τετρακύλινδρο
Reply #32 on: Τετάρτη 08 Οκτώβριος 2014, 03:48:33 πμ
Και εγώ προτείνω να ακολουθήσεις τη συμβουλή του Γιώργου. Οι Sun έχουν φορεθεί πολύ.
Εκτός και αν θέλεις να ψαχτείς με κάποιον καλύτερης τεχνολογίας.

Είσαι μανούλα στο ψάξιμο.
Καλά χιλιόμετρα.

Μη βάζετε δύναμη, χρησιμοποιήστε σφυρί.
Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, χρησιμοποιήστε βαρύτερο σφυρί.
Αν παρόλα αυτά το πρόβλημα επιμένει, εεε τότε θα είναι ηλεκτρολογικό!

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #33 on: Τετάρτη 08 Οκτώβριος 2014, 04:35:02 πμ
Πέρα από την "πλάκα" με τον παλμογράφο,κλπ (φιλικά πάντα και λόγω του κοντινού της ηλικίας μας)
θα μπορούσες να κάνεις ένα τεστ στα πηνία, αν παράγουν ρεύμα, χρησιμοποιώντας μια λάμπα προβολέα π.χ.
αφού την ξεκινήσεις με την μπαταρία του αυτοκινήτου.

Με τον παλμογράφο θα έβλεπα την τάση και την κυματομορφή της εξόδου των πηνίων αλλά και του ανορθωτή, αλλά δεν έχω.
Δεν ξέρω και τι τάση παράγουν τα πηνία ωστε να ξέρω τι ψάχνω.

Και εγώ προτείνω να ακολουθήσεις τη συμβουλή του Γιώργου. Οι Sun έχουν φορεθεί πολύ.
Εκτός και αν θέλεις να ψαχτείς με κάποιον καλύτερης τεχνολογίας.
Είσαι μανούλα στο ψάξιμο.
Καλά χιλιόμετρα.

Γιάννη εννοείς Mosfet και ετσι? δεν αντεχω οικονομικά παραπάνω έξοδα, θα πρέπει να μείνει το μηχανάκι κανα δίμηνο αραγμένο για χλιδάτες λύσεις.

Πρός το παρόν με καίει για μπαταρία, εχω βρεί GK σε Gel με €35.00 , Yuasa απο €68.00 εως 135  :eusa_naughty: , MGM με 39,00 € .
Τις έχετε ακουστά?

Offline babis-x

• OXI... δεν είμαι
  • Απλός οδηγός
Reply #34 on: Τετάρτη 08 Οκτώβριος 2014, 04:54:08 πμ
Είπα λάμπα ώστε να υπάρχει φορτίο,βάλε και το πολύμετρο παράλληλα να δεις την τάση ΑC.
Αν τα πηνία είναι ΟΚ τότε η λάμπα θα ανάβει και στους 3 συνδυασμούς των κίτρινων καλωδίων.

Offline trackler

• Rossi και πάνω !
Reply #35 on: Τετάρτη 08 Οκτώβριος 2014, 04:57:34 πμ
GK ειχα βαλει και εγω στην ιδια τιμη αλλα οχι GEL.
την πηρα σπιτι,τις εβαλα τα υγρα που ειχε η συσκευασια και την εβαλα στον φορτιστη για φορτιση.δεν θυμαμαι ποσες ωρες.

την ειχα παρει στην ιδια τιμη που αναφερεις.
απο το πιο φτηνο μαγαζι που ειχα βρει στην αγορα και το οποιο εχει εγγυηση χαμηλοτερης τιμης.
οτι εχει δλδ το εχει στην πιο φτηνη τιμη της αγορας.καπου στην θηβων.φανταζομαι απο το ιδιο μαγαζι εχεις και εσυ την προσφορα.

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #36 on: Τετάρτη 08 Οκτώβριος 2014, 06:57:27 πμ
Πρός το παρόν με καίει για μπαταρία, εχω βρεί GK σε Gel με €35.00 , Yuasa απο €68.00 εως 135  :eusa_naughty: , MGM με 39,00 € .
Τις έχετε ακουστά?

Αυτη ακριβως την GK εβαλα οταν ταπαιξε η μαμισια στα 6 χρονια. Βαστηξε ακριβως 3 χρονια αλλα δημιουργουσε αλατα στους πολους προς το τελος της ζωης της και πεθανε "μπαμ και κατω". Η επομενη ητανε μια Υuasa Taiwan των 75 ευρω που βαστηξε 3.5 χρονια αλλα με προειδοποιησε αρκετα οτι τελειωνε, οπως και η μαμισια. Η τελευταια θα βασταγε ισως περισοτερο αν ειχα το μηχανακι εδω και το κυκλοφοραγα καθημερινα οπως οταν ειχα πανω την GK.

" the PouroDuro spirit "

Offline vasko

• Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΛΗΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ
Reply #37 on: Τετάρτη 08 Οκτώβριος 2014, 07:50:01 πμ
Με τον παλμογράφο θα έβλεπα την τάση και την κυματομορφή της εξόδου των πηνίων αλλά και του ανορθωτή, αλλά δεν έχω.
Δεν ξέρω και τι τάση παράγουν τα πηνία ωστε να ξέρω τι ψάχνω.

Γιάννη εννοείς Mosfet και ετσι? δεν αντεχω οικονομικά παραπάνω έξοδα, θα πρέπει να μείνει το μηχανάκι κανα δίμηνο αραγμένο για χλιδάτες λύσεις.

Τις έχετε ακουστά? Σ

Mgm εβαλα εγω.35 € αγορα απο τον MOTO MEXIS στη Θεσνικη.Τις στελνει σε ολη την Ελλαδα.

Μου την προτεινε φιλος απο το ΤDM CLUB.Την χρησιμοποιουν πολλοι εκει και ειναι ευχαριστημενοι

Ω ρε που πάμε ρε!!!

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #38 on: Τετάρτη 08 Οκτώβριος 2014, 22:19:53 μμ
Διαβάζοντας εδώ και εκεί περί της βλάβης, συλλέγω πληροφορίες και μαθαίνω.
Και επειδή η γνώση είναι δύναμη, πρέπει να μοιράζεται.

Πρώτον έχω αυτό :

η μαμά Honda στην βίβλο της λοιπόν ζητάει οι έλεγχοι να γίνονται με καλά φορτισμένη και σε καλή κατασταση μπαταρία. (αυτό δεν το έχω , οπότε μόλις αγοραστεί η μπαταρία θα μπορώ να μιλάω με περισσότερη σιγουριά) και αφού ζητάει μετρήσεις ωμομετρικά στα πηνία και στο καλώδιο (γραμμή) που συνδέει τον ανορθωτή με τον θετικό πόλο (εδώ τάση και αντίσταση) τελικά βγάζει το συμπέρασμα οτι αν ο ανορθωτής ΔΕΝ βγάζει (οχι παράγει) την μέγιστη τάση 14-15V στις 5000στρ/λ είναι βλαμένος.

Πάμε παρακάτω, στα πιό δύσκολα. Αυτό είναι ενα σχέδιο ενός τυχαίου συστήματος φόρτισης:

Κάτω έχει και περιγραφή για το κάθε τμήμα του συστήματος φόρτισης και στα διακεκομένο τετράγωνο δείχνει τον ανορθωτή με 5 επαφών. 

Οπως βλέπουμε λοιπόν εχει μια κλασική διάταξη με ανόρθωση  των τριών τάσεων που παράγονται απο τα πηνία και αποτελείται απο τις διόδους ισχύος D1...6.

Στην συνέχεια έχει τρία Θυρίστορ (Thyristor) τα Th1...3 .

Ολη η δουλειά γίνεται απο αυτά τα θυρίστορ.

Η μονάδα ελέγχου ισχύος , και την ονομάζω ισχύος (σημειώνεται με το R) , επειδή ελέγχει τάση ΚΑΙ ρεύμα , ελέγχει τα θυρίστορ αυτά τα οποία λειτουργούν σαν διακόπτες ισχύος.

Και σαν διακόπτες τι κάνουν? Βραχυκυκλώνουν στιγμιαία με την γείωση την τάση που παράγεται από τα πηνίαμε σκοπό να ελέγξει την τάση η να περιορίσει το ρεύμα.
Δεν γνωρίζω αν το κάνει και στα τρία πηνία ταυτόχρονα η αν κλείνουν πότε την μία κ πότε την άλλη επειδή στο διάγραμμα δείχνει ξεχωριστή γραμμή ελέγχου για κάθε θυρίστορ ξεχωριστά, στην πράξη όμως μπορεί αυτό και να μην ισχύει.

Ετσι ελέγχεται η ισχύς εξόδου του ανορθωτή και αυτός είναι και ο λόγος που τα πηνία και γενικά η καλωδίωσή τους τραβάνε ζόρι απο ρεύματα και θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να είναι επιτακτικός ο συχνός έλεγχός τους, καθαρισμός επαφών και να μην περιμένουμε να μυρίσει λιωμένο πλαστικό.
Φανταστείτε δλδ να μείνει ενα θυρίστορ μόνιμα στην κατάσταση ανοικτό και να βραχυκλώνει μόνιμα ενα πηνίο .
Τράτζικ!  ;D

Στο παρακάτω σχέδιο δείχνω το βίσμα του δικού μου/μας ανορθωτή με τα χρώματα των καλωδίων γραμμένα στις επαφές, το R/W είναι η έξοδος πρός την μπαταρία και είναι το μοναδικό ανασφάλιστο καλώδιο που έχει τάση μόνιμα και το G (πράσινο) η γείωση.
Πάνω αριστερά δείχνω μια δίοδο για να σας εξηγήσω πώς μπορείτε να την μετρήσετε.

Αρχικά βλέπουμε οτι σε κάθε κιτρινο καλώδιο αντιστοιχούν δύο δίοδοι, μια ορθά τοποθετημένη που ενώνεται με το (+) R/W που είναι και η τάση εξόδου πρός την μπαταρία, και μια ανάστροφα που δίνει την αρνητική τάση (-) που συνδέεται στην γείωση (G).
Για ευκολία έχω χρωματίσει με τα ίδια χρώματα τις ενδείξεις.

Είναι πολύ εύκολο να μετρήσουμε τις διόδους, αν πχ έχουμε ενα καμένο πηνίο κ υποψιαζόμαστε οτι την ευθύνη έχει ο ανορθωτής μπορούμε να τον ελέγξουμε ωστε αν φταίει αυτός να μην δημιουργήσει πρόβλημα και στο καινούργιο.

Την δίοδο την μετράμε με ενα πολύμετρο στην κλίμακα 20Κ , και για να είναι σωστή πρέπει :

α) τοποθετώντας τον κοκκινο ακροδέκτη του πολύμετρου στην ανοδό της και τον μαύρο στην κάθοδό της (σχέδιο πάνω αριστερά) να πάρουμε μια ένδειξη, δεν μας νοιάζει ποιά θα είναι αυτή η ένδειξη επειδή αυτό εξαρτάται απο το είδος της διόδου, πχ στον δικό μου ανορθωτή ανέβηκα μια κλίμακα στα 200Κ επειδή η αντίσταση που μετρησα ηταν 135ΚΩ.  και ...

β) τοποθετώντας τους ακροδέκτες του πολύμετρου  ανάποδα, δλδ μαυρο στην ανοδο και κόκκινο στην  κάθοδο θα πρέπει να μην έχουμε ένδειξη.
Δλδ το πολύμετρο θα δείχνει αυτό , εναν ασσο στα αριστερά η αλλιώς το απειρο.

Με αλλα λόγια :

α) Ακουμπώντας τον κόκκινο ακροδέκτη του πολύμετρου σε ενα-ενα ακροδέκτη των κίτρινων καλωδίων των πηνίων και στην εξοδο (+) του ανορθωτή τον μαύρο ακροδέκτη θα έχουμε ενδείξεις που λογικά δεν πρέπει να διαφέρουν πολύ, αντε ενα + - 10%.

β) Ακουμπώντας τον μαυρο ακροδέκτη του πολύμετρου σε ενα ενα ακροδέκτη των κίτρινων καλωδίων των πηνίων και στην εξοδο (+) του ανορθωτή τον κόκκινο ακροδέκτη δεν θα έχουμε ενδείξεις.

και για την κάτω σειρά διόδων:
α) Ακουμπώντας τον κόκκινο ακροδέκτη του πολύμετρου σε ενα ενα ακροδέκτη των κίτρινων καλωδίων των πηνίων και στην εξοδο (-) του ανορθωτή τον μαύρο ακροδέκτη δεν θα έχουμε ενδείξεις.

β) Ακουμπώντας τον μαυρο ακροδέκτη του πολύμετρου σε ενα ενα ακροδέκτη των κίτρινων καλωδίων των πηνίων και στην εξοδο (-) του ανορθωτή τον κοκκινο ακροδέκτη θα έχουμε ενδείξεις που λογικά οπως πριν δεν πρέπει να διαφέρουν πολύ.

Tώρα γιατί τα γράφω όλα αυτά? Επειδή ευτυχώς η δυστυχώς στον δικό μου ανορθωτή οι δίοδοι βγαίνουν οκ, αλλά κατι παίζει με την ισχύ εξόδου του, ενώ δλδ κρατάει την τάση σταθερή δεν μπορεί να αντέξει το φορτίο που ζητάει το μηχανάκι , αρα ? ισως είναι βλαμένη η μονάδα ελέγχου, ισως κάποιο θυρίστορ λόγω βλάβης είναι πλέον μόνιμα ανοιχτό που σημαίνει οτι κάποια στιγμή θα πάω για πηνία , θα το ρισκάρατε να τον αφήσετε επάνω? :eusa_think:
« Last Edit: Σάββατο 14 Οκτώβριος 2017, 03:07:50 πμ by Stoneman »

Offline bestoftherest7

• Οδηγάρα
Reply #39 on: Τετάρτη 08 Οκτώβριος 2014, 22:45:46 μμ
Νίκο χωρίς να έχω γνώσεις αγόρασε τη μπαταρία πρώτα ( βρίσκεις καλές και με 30 ευρω) για να μην ανγχωνεσαι τσαμπα. μπορει ο ανορθωτης σου να ειναι μια χαρα.

XL650V

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
  • Όλα Τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...
Reply #40 on: Πέμπτη 09 Οκτώβριος 2014, 00:31:58 πμ
Υπάρχουν οι καμένοι ανορθωτές , που είναι ευκολάκι να το βρεις, υπάρχουν και οι βλαμμένοι ή οι όχι εντελώς καμένοι που είναι πιο δύσκολο να τους καταλάβεις. Σε γενικές γραμμές αν η μπαταρία είναι σχετικά σε καλή κατάσταση και δεν παίρνεις τάση κατά τη λειτουργία σύμφωνα με το manual  (13,5V - 15,5V) αλλά βλέπεις μια σταθερή τάση στα 13,5V τότε ο ανορθωτής δεν είναι καμένος αλλά έχει βλάβη. Η βλάβη αυτή είναι συνήθως και η χειρότερη και πιο ύπουλη γιατί μπορεί να καταστρέψει τα πηνία.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #41 on: Πέμπτη 09 Οκτώβριος 2014, 02:32:14 πμ
Νίκο χωρίς να έχω γνώσεις αγόρασε τη μπαταρία πρώτα ( βρίσκεις καλές και με 30 ευρω) για να μην ανγχωνεσαι τσαμπα. μπορει ο ανορθωτης σου να ειναι μια χαρα.

Το έχω γράψει ήδη οτι δεν μπορώ να πώ τπτ για ανορθωτή αν δεν τοποθετήσω μπαταρία καινούργια.

Απλά μελετάω το θέμα R/R (Rectifier/regulator) και ότι βρίσκω ενδειαφέρον το μεταφέρω στο νήμα.

Υπάρχουν οι καμένοι ανορθωτές , που είναι ευκολάκι να το βρεις, υπάρχουν και οι βλαμμένοι ή οι όχι εντελώς καμένοι που είναι πιο δύσκολο να τους καταλάβεις. Σε γενικές γραμμές αν η μπαταρία είναι σχετικά σε καλή κατάσταση και δεν παίρνεις τάση κατά τη λειτουργία σύμφωνα με το manual  (13,5V - 15,5V) αλλά βλέπεις μια σταθερή τάση στα 13,5V τότε ο ανορθωτής δεν είναι καμένος αλλά έχει βλάβη. Η βλάβη αυτή είναι συνήθως και η χειρότερη και πιο ύπουλη γιατί μπορεί να καταστρέψει τα πηνία.

Ετσι μπράβο  :eusa_clap: 

Οποτε το θέμα είναι να μην φτάσουμε στο σημείο να βρούμε αυτό

« Last Edit: Σάββατο 14 Οκτώβριος 2017, 03:10:19 πμ by Stoneman »

Offline nikos 238

• If you doubt, loose it...
  • Rossi και πάνω !
Reply #42 on: Πέμπτη 09 Οκτώβριος 2014, 04:58:44 πμ
Εγώ καλού κακού πήρα μια κινεζούλα και θα την περάσω.

Θα κάνω και το κλασσικό τέστ που λέει ο Θανάσης για την φόρτιση, ελπίζοντας - αν συμβεί κάτι με τον ανορθωτή - να μου το δείξει το ledaki εν κινήσει.

Ούτως ή άλλως, ανορθωτή κουβαλάω στα μακρινά. (ποιά μακρινά...λέμε τώρα...)

ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΑ (Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης)

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #43 on: Πέμπτη 09 Οκτώβριος 2014, 16:45:43 μμ
Παραπάνω στην απάντηση Νο30 ξεκίνησα να εξηγώ την λειτουργία του ανορθωτή, και προσπάθηαα να δώσω ενα τρόπο ελέγχου του για όσους ενδειαφέρονται .
Πιστεύω οτι είναι καλό να γνωρίζουμε μερικά βασικά για δαύτον.

Επειδή σε τέτοια θέματα είμαι ''παράξενος'' δλδ το να μην αποδεχτώ ποιότητα η λειτουργικότητα γνήσιου ανταλλακτικού είναι κάπως δύσκολο για εμένα.
Τώρα λοιπόν με την βλάβη που έχω, κ με τα λίγα ηλεκτρονικά μοτό που ξέρω είπα να μάθω όσα περισσότερα μπορώ ΚΑΙ για το κομμάτι ανορθωτές.

Πρώτη μου μεγάλη απορία ηταν το γιατί τοόοοοοοοοσα χρόνια δεν έχει εφαρμοστεί και στα μηχανάκια η λύση του alternator οπως στα αυτ/τα, τι έχουμε δλδ εμείς και πρέπει μια ζωή να καίμε πηνία, να λιώνουμε φίσες κ να παίρνουμε και τον ανορθωτή στο χέρι και όχι να αλλάζουμε δύο καρβουνάκια στα 100000χλμ?

Και εντάξει, στα παλιά μηχανάκια που δεν είχαν τα ηλεκτρονικά αντε και δεν χρειάζεται τόση σταθερή λειτουργία, πολύ πολύ να σου κάψει ενα πηνίο, ενα ανορθωτή, μια μπαταρία, μια ηλεκτρονική, αντε και κανα πολλαπλασιαστη ....  :cussing: ψιλιλόγια δλδ. :2hysterical:

Δεν ξέρω γιατί αλλά όλο αυτό δεν μ' αρέσει. Ετσι διαβάζοντας απο εδώ κ απο εκεί κατέληξα στο συμπέρασμα οτι είμαστε καταδικασμένοι. Και υπηρέτες της shindengen.co.jp.

Ολα αυτά έχουν να κάνουν με την φιλοσοφία κατασκευής των ανορθωτών μας που είναι δύο ειδών:

Οι "shunt regulation" που είναι ο κανόνας και οι νεότεροι "series regulation" .

Ποιές οι διαφορές τους? Εδώ είναι το θέμα ... γιατι επιτέλους οι αυτοκτονημένοι shunt  δεν έχουν αντικατασταθεί απο τους "series ? ελα μου ντε?

Για να μην τα ξαναγράφω διαβάστε ενα πολύ ενδειαφέρον αρθρο ενός σύντροχου, ηλεκτρολόγου την ειδικότητα και καβαλάρη ενός Vstrom, ο ανθρωπος με απλά λόγια εξηγεί τι συμβαίνει και αναλύει τα υπέρ κ τα κατά των δύο κατασκευών.
Διαβάστε το και αν κάτι δεν καταλάβετε μετά χαράς να σας το εξηγήσω.
Εγώ το διάβασα και  :cussing: αισθανόμενος οτι μου πιάνουν το  :asshaking: εσείς?

Το "πως" και το "γιατί" των πηνίων των ανορθωτών κλπ... λοιπόν:

http://www.vstromhellasforum.com/t26732-topic

Offline jiannhs

• Απλός οδηγός
Reply #44 on: Πέμπτη 09 Οκτώβριος 2014, 18:45:30 μμ
bravo για το psamsimo και το μοίρασμα που κανεις αν είναι πραγματικά αυτά που λέει για τον νέας τεχνολογίας ανορθωτή τότε αξίζει να κάνουμε μια ομαδική αγορά για καλύτερη τιμή

Offline bestoftherest7

• Οδηγάρα
Reply #45 on: Πέμπτη 09 Οκτώβριος 2014, 19:25:29 μμ
Υπάρχει και η άποψη ότι άμα χρησιμοποιείς μόνο γνήσια μπαταρία (αυτή τη φτηνή μωρε που κάνει μονο 150 ευρω  :2hysterical:) δεν υπαρχει περιπτωση ποτε να χρειαστεις ανορθωτή. η καλή μπαταρία κακα τα ψεματα ειναι εγγυηση. οι φτηνιαρικες που βαζουμε ολοι εκτος οτι ειναι ανθυγειινες μπορουν ακομα να λιωσουν και τα καλωδια. συμεριζομαι εν μερη αυτη την αποψη αν και δεν προκειται ποτε να αγορασω γνησια μπαταρια. μερι 30 ευρω και πολυ ειναι  :goofy:

XL650V

Offline fotisalp

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #46 on: Πέμπτη 09 Οκτώβριος 2014, 20:17:52 μμ
Προς mods: Επειδή το θέμα έχει εκτενείς και πολύ χρήσιμες λεπτομέρειες για τους ανορθωτές, μήπως να τροποποιηθεί ο τίτλος του ώστε να ξέρουν όσοι στο μέλλον ψάχνουν, περί τίνος πρόκειται;

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #47 on: Πέμπτη 09 Οκτώβριος 2014, 20:27:39 μμ
bravo για το ψαξιμο και το μοίρασμα που κανεις αν είναι πραγματικά αυτά που λέει για τον νέας τεχνολογίας ανορθωτή τότε αξίζει να κάνουμε μια ομαδική αγορά για καλύτερη τιμή

Οι σειριακοι ανορθωτες που λειτουργουν πολυ λιγοτερο ζεστα και "ελαφρωνουν" και το πηνιο ειναι αρκετα ακριβοι, φοραω τον Compu-fire 5502 στο VFR και στοιχισε ~€200 απο Αμερικη. Απο την αλλη, θεμα πηνιου δεν εχει ακουστει ΠΟΤΕ σε Τρανσαλπ οποτε δεν νομιζω οτι χρειαζεται σειριακος ανορθωτης. Ειδικα στο 650 που βγαζει σπανια θεμα ανορθωτη δεν χρειαζεται ουτε καν τυπου mosfet. Ενα επιπλεον θεμα για να μπουνε τετοιοι αναβαθμισμενοι ανορθωτες ειναι οτι υπαρχει ελαχιστος χωρος κατω απο αριστερο πλαϊνο καπακι και δεν νομιζω οτι θα χωρεσουνε ευκολα στο Τρανσαλπ.

" the PouroDuro spirit "

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #48 on: Πέμπτη 09 Οκτώβριος 2014, 21:00:44 μμ
bravo για το psamsimo και το μοίρασμα που κανεις αν είναι πραγματικά αυτά που λέει για τον νέας τεχνολογίας ανορθωτή τότε αξίζει να κάνουμε μια ομαδική αγορά για καλύτερη τιμή

Εχεις δίκιο, αλλά όταν ο άλλος έχει ενα μηχανάκι που δεν τον έχει ενοχλήσει ποτέ, δέν βάζει εύκολα ''χέρι'' φοβούμενος οτι θα προκαλέσει ισως και ζημιά.
Θα συνεχίζω να την ψάχνω σε οτι αφορά ανορθωτή/πηνία επειδή δεν πιστεύω οτι ο σειριακός έχει όλα τα θετικά , σίγουρα κάπου θα υστερεί.

Αυτό όμως που θα κάνω σίγουρα είναι να προσπαθήσω να επαληθεύσω τα λεγόμενά του, και αρχικά θα βάλω το μηχανάκι να δουλεύει με την μπαταρία του αυτ/του (για την ΤΑ θα αγοράσω τον επόμενο μήνα αφού ο ένφιας και η δόση της εφορίας με γονάτισαν οικονομικά) δίχως ανορθωτή και πηνία συνδεδεμένα να δώ αν έχει καλύτερη συμπεριφορά στο ρελαντί και στις χαμηλές στροφές , αφού όπως ισχυρίζεται ο σύντροχος είδε ακόμα κ μείωση σε κατανάλωση.
Αυτό δεν μπορώ να το επαληθεύσω αφού δεν έχω μπαταρία για να το βγάλω ''βόλτα'' ... εκτός και αν βάλω αυτήν του αυτ/του στην μπαγκαζιέρα. :2hysterical:

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #49 on: Πέμπτη 09 Οκτώβριος 2014, 21:39:17 μμ
Προς mods: Επειδή το θέμα έχει εκτενείς και πολύ χρήσιμες λεπτομέρειες για τους ανορθωτές, μήπως να τροποποιηθεί ο τίτλος του ώστε να ξέρουν όσοι στο μέλλον ψάχνουν, περί τίνος πρόκειται;

Εγώ δεν έχω κάποιο πρόβλημα επ αυτού, μπορεί ακόμα κ να διαιρεθεί σε δύο νήματα ενα αυτό κ ενα με τίτλο πχ Γενικά περί ανορθωτών.

Οι σειριακοι ανορθωτες που λειτουργουν πολυ λιγοτερο ζεστα και "ελαφρωνουν" και το πηνιο ειναι αρκετα ακριβοι, φοραω τον Compu-fire 5502 στο VFR και στοιχισε ~€200 απο Αμερικη.

Τα καλά δεν μας τα λές, εντυπώσεις, απόδωση, αξιοπιστία κλπ και γιατί δεν προτίμησες την Ελληνική λύση?

Απο την αλλη, θεμα πηνιου δεν εχει ακουστει ΠΟΤΕ σε Τρανσαλπ οποτε δεν νομιζω οτι χρειαζεται σειριακος ανορθωτης. Ειδικα στο 650 που βγαζει σπανια θεμα ανορθωτη δεν χρειαζεται ουτε καν τυπου mosfet.

Οι Mosfet που λειτουργούν σαν shunt απορίπτονται, αφού το θέμα είναι να σώσουμε τα πηνία μας.
Τα θερμικά φορτία είναι ένα θέμα, όλοι μας γνωρίζουμε οτι τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα δεν αρέσκονται και πολύ να ζούν και να δουλεύουν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ενα επιπλεον θεμα για να μπουνε τετοιοι αναβαθμισμενοι ανορθωτες ειναι οτι υπαρχει ελαχιστος χωρος κατω απο αριστερο πλαϊνο καπακι και δεν νομιζω οτι θα χωρεσουνε ευκολα στο Τρανσαλπ.

Θα επικοινωνήσω με την SΧ και θα δώ τι απάντηση θα πάρω για αυτό.