Hellas Transalp Forum

Λαμπάκια Φωτισμού οργάνων ΤΑ

Sotiris · 206767

Offline Padis

• Rossi και πάνω !
Reply #175 on: Τετάρτη 22 Μάιος 2013, 17:49:29 μμ
Δηλαδή ούτε με τα canbus λύνεται το πρόβλημα με το αναβόσβημα ?
Έχω παραγγείλει απο ebay λεντάκια για cb και πίστευα πως θα είναι ok...
Τώρα με προβληματίζετε, γιατί δεν είναι και εύκολο το λύσε δέσε. Να βάλω προληπτικά και μία αντίσταση ? Πόσα Ωμ πρέπει να είναι και που να την τοποθετήσω? Παράλληλα σε κάθε λεντάκι ή κάπου και για τα τρία ???
« Last Edit: Τετάρτη 22 Μάιος 2013, 17:58:33 μμ by Padis »

«H ταχύτητα δε σκότωσε ποτέ κανέναν... Tο να σταματήσεις ξαφνικά είναι αυτό που βλάπτει...»

Offline kostasj

• >>>>>>
  • Rossi και πάνω !
Reply #176 on: Τετάρτη 22 Μάιος 2013, 18:23:41 μμ
τα canbus είναι θεωρητικά πιο ανθεκτικά στις αυξομειώσεις της τάσης (αν και δεν είναι αυτή η δουλειά τους)
Εγώ εχω τα απλά και δεν μου το έχει παρουσιάσει το πρόβλημα (ακόμα)
Ξέρω όμως ότι και τα λεντ δεν είναι αθάνατα όπως τα παρουσιάζουν..
Είναι όμως πολύ καλύτερα από τις απλές λάμπες...
« Last Edit: Τετάρτη 22 Μάιος 2013, 18:39:29 μμ by kostasj »

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Αφού όλοι ψάχνουμε την αλήθεια..
Κι αφού σχεδόν όλοι ξέρουμε ποια είναι..
Γιατί το ψέμα είναι πιο δημοφιλές  ???

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #177 on: Πέμπτη 23 Μάιος 2013, 02:24:42 πμ
Τώρα με προβληματίζετε, γιατί δεν είναι και εύκολο το λύσε δέσε. Να βάλω προληπτικά και μία αντίσταση ? Πόσα Ωμ πρέπει να είναι και που να την τοποθετήσω? Παράλληλα σε κάθε λεντάκι ή κάπου και για τα τρία ???

Οταν λές "λεντάκια για cb" τι εννοείς?
Πρέπει να ξέρω τι είδους led θα βάλεις για να υπολογίσω τιμή αντίστασης και ισχύ.

α) τα canbus είναι θεωρητικά πιο ανθεκτικά στις αυξομειώσεις της τάσης (αν και δεν είναι αυτή η δουλειά τους)
β) Εγώ εχω τα απλά και δεν μου το έχει παρουσιάσει το πρόβλημα (ακόμα)
γ) Ξέρω όμως ότι και τα λεντ δεν είναι αθάνατα όπως τα παρουσιάζουν..
δ) Είναι όμως πολύ καλύτερα από τις απλές λάμπες...

α) αυτό απο πού βγαίνει? επειδή εχουν μια τυπική αντίσταση φορτίου παραλληλα? δεν ρίχνει την τάση αυτή η αντίσταση ωστε να τα προστατέψει.
β) Μακαρι να μην σου παρουσιάσει τπτ.
γ) Θεωρητικά είναι , αλλά θέλουν μεγαλύτερη προσοχή ωστε να δουλεύουν μέσα στις προδοαγραφές τους.
δ) Απο θέμα οικονομίας , μιας και τα θεωρούν οικολογικά για να τα σκάμε τα 10ευρα με ησυχη την συνείδησή μας.

Εγώ άλλαξα τα led στα όργανα, για καλύτερο φωτισμό χωρίς να με στραβώνει, και επειδή τα λαμπάκια 12V/1.7W κόστιζαν περίπου τα ίδια, αλλά και για λόγους θερμοκρασίας.

Πίστεψα ομως οτι αυτά

http://www.ledmegastore.gr/photos/w_300px/6d7901_t10-aplos-me-5-smd-5050.jpeg 

για να τα δίνουν σαν 12βολτα θα εχουν λάβει υπ όψιν τους οτι η τάση σε ενα αυτ/το η μηχανάκι είναι απο 12,5 εως 14,8 V ανάλογα το φορτίο, τις στροφές του κινητήρα κλπ.

Ε! λοιπόν, οταν χθές τροφοδότησα ενα καινούργιο με 14.5 V  η θερμοκρασία που επιασε δεν την αντεχε το χέρι μου καθόλου, φυσικά ουτε και την θερμοκρασία που πιάνει ενα λαμπάκι ακόμα και 12V/1.7W  την αντέχει το χέρι, μην τα κάνουμε και τραγικά τα πράγματα, αλλά η θερμοκρασία αυτή ΔΕΝ είναι μέσα στις προδιαγραφές λειτουργίας των led..

To συγκεκριμένο led λαμπάκι , να το πώ ετσι, αποτελείται απο 5 led τύπου 5050 που είναι μια συσκευασία 5*5mm με τρία κλασικά led μέσα. Το κάθε led θέλει τάση 3V, αρα οι τύποι εχουν βάλει τα τρία σε σειρά ανεβάζοντας την τάση στα 3*3 = 9volt και κάθε 5050 εχει απο μια αντίσταση σε σειρά που προκαλεί πτώση τάσης 3 ακόμα Volt και ετσι βγαίνει το 12Volt.

Για να διαλυθεί αυτό το λαμπάκι-led και να αλλαχτουν αυτές οι 5 αντιστάσεις με μεγαλύτερες δεν το συνιστώ αφού απαιτεί ειδικά εργαλεία για υλικά επιφανειακής στήριξης.

Μια λύση θα ηταν να τοποθετηθούν τρείς αντιστάσεις των 20Ω /2W ( και αν δεν υπαρχουν σε 20Ω τοτε 18 η 22) σε σειρά με το καφέ καλώδιο σε κάθε led,

Η η λύση που ακολούθησα εγώ, η τοποθετηση ενός σταθεροποητή τριών ακροδεκτών για μέγιστη ευκολία τύπου 7812 σε συσκευασία ΤΟ-3  (  http://www.mikrocontroller.net/attachment/97748/78XX_05_12_15.pdf   )  θα είναι σαν αυτό σαν εμφάνιση

οπως δείχνω εδώ ...

... και εξηγώ, το ολοκληρωμένο εχει προστασία απο ανάποδη τάση, υπερταση, και θερμοκρασία, αρα είναι θεωρητικώς αφθαρτο απο ερασιτεχνες.
Στα led πάνε ενα πράσινο (-) που είναι η γείωση, και ενα καφέ που είναι το (+),

απλά σχίζετε το μακαρόνι που περνάνε τα καλώδια μέχρι να βρείτε αυτο το σημείο  ...

... που τα τρία καφέ απο τις βάσεις για τα led γίνονται ενα, κόβετε σε αυτό το σημείο και κολάτε το ενα που ερχεται στην είσοδο τάσης του ολοκληρωμένου και τα άλλα τρία στην εξοδό του.
Οπως εγραψα η γείωση του σταθεροποιητή είναι το μεταλικό κέλυφός του, οπότε σε μια απο τις δύο τρύπες που έχει , όποια βολεύει βασικά , βιδώνεται μια βίδα με εναν ακροδέκτη και το ενώνετε σε αν απο τα πράσινα αφού το γδάρετε σε ενα σημείο.

Αυτή είναι και η σωστή λύση, αφού διατηρεί την φωτεινότητα των led σταθερή, ενώ στην άλλη με τις αντιστάσεις η φωτεινότητα ακολουθεί τις μεταβολές της τάσης της μπαταρίας.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #178 on: Πέμπτη 23 Μάιος 2013, 02:26:15 πμ

Πρέπει να ξέρω τι είδους led θα βάλεις για να υπολογίσω τιμή αντίστασης και ισχύ.

α) τα canbus είναι θεωρητικά πιο ανθεκτικά στις αυξομειώσεις της τάσης (αν και δεν είναι αυτή η δουλειά τους)
β) Εγώ εχω τα απλά και δεν μου το έχει παρουσιάσει το πρόβλημα (ακόμα)
γ) Ξέρω όμως ότι και τα λεντ δεν είναι αθάνατα όπως τα παρουσιάζουν..
δ) Είναι όμως πολύ καλύτερα από τις απλές λάμπες...

α) αυτό απο πού βγαίνει? επειδή εχουν μια τυπική αντίσταση φορτίου παραλληλα? δεν ρίχνει την τάση αυτή η αντίσταση ωστε να τα προστατέψει.
γ) Θεωρητικά είναι , αλλά θέλουν μεγαλύτερη προσοχή ωστε να δουλεύουν μέσα στις προδιαγραφές τους.
δ) Απο θέμα οικονομίας , μιας και τα θεωρούν οικολογικά για να τα σκάμε τα 10ευρα με ησυχη την συνείδησή μας.

Εγώ άλλαξα τα led στα όργανα, για καλύτερο φωτισμό χωρίς να με στραβώνει, και επειδή τα λαμπάκια 12V/1.7W κόστιζαν περίπου τα ίδια, αλλά και για λόγους θερμοκρασίας.

Πίστεψα ομως οτι αυτά

http://www.ledmegastore.gr/photos/w_300px/6d7901_t10-aplos-me-5-smd-5050.jpeg 

για να τα δίνουν σαν 12βολτα θα εχουν λάβει υπ όψιν τους οτι η τάση σε ενα αυτ/το η μηχανάκι είναι απο 12,5 εως 14,8 V ανάλογα το φορτίο, τις στροφές του κινητήρα κλπ.

Ε! λοιπόν, οταν χθές τροφοδότησα ενα καινούργιο με 14.5 V  η θερμοκρασία που επιασε δεν την αντεχε το χέρι μου καθόλου, φυσικά ουτε και την θερμοκρασία που πιάνει ενα λαμπάκι ακόμα και 12V/1.7W  την αντέχει το χέρι, μην τα κάνουμε και τραγικά τα πράγματα, αλλά η θερμοκρασία αυτή ΔΕΝ είναι μέσα στις προδιαγραφές λειτουργίας των led..

To συγκεκριμένο led λαμπάκι , να το πώ ετσι, αποτελείται απο 5 led τύπου 5050 που είναι μια συσκευασία 5*5mm με τρία κλασικά led μέσα. Το κάθε led θέλει τάση 3V, αρα οι τύποι εχουν βάλει τα τρία σε σειρά ανεβάζοντας την τάση στα 3*3 = 9volt και κάθε 5050 εχει απο μια αντίσταση σε σειρά που προκαλεί πτώση τάσης 3 ακόμα Volt και ετσι βγαίνει το 12Volt.

Για να διαλυθεί αυτό το λαμπάκι-led και να αλλαχτουν αυτές οι 5 αντιστάσεις με μεγαλύτερες δεν το συνιστώ αφού απαιτεί ειδικά εργαλεία για υλικά επιφανειακής στήριξης.

Μια λύση θα ηταν να τοποθετηθούν τρείς αντιστάσεις των 20Ω /2W ( και αν δεν υπαρχουν σε 20Ω τοτε 18 η 22) σε σειρά με το καφέ καλώδιο σε κάθε led,

Η η λύση που ακολούθησα εγώ, η τοποθετηση ενός σταθεροποητή τριών ακροδεκτών για μέγιστη ευκολία τύπου 7812 σε συσκευασία ΤΟ-3  (  http://www.mikrocontroller.net/attachment/97748/78XX_05_12_15.pdf   )  θα είναι σαν αυτό σαν εμφάνιση

οπως δείχνω εδώ ...

Στο παραπάνω σχέδιο ο στθεροποιητής είναι οπως τον κοιτάμε απο την μεριά που εχει τα ποδαράκια.
... και εξηγώ, το ολοκληρωμένο εχει προστασία απο ανάποδη τάση, υπερταση, και θερμοκρασία, αρα είναι θεωρητικώς αφθαρτο απο ερασιτεχνες.
Στα led πάνε ενα πράσινο (-) που είναι η γείωση, και ενα καφέ που είναι το (+),

απλά σχίζετε το μακαρόνι που περνάνε τα καλώδια μέχρι να βρείτε αυτο το σημείο  ...

... που τα τρία καφέ απο τις βάσεις για τα led γίνονται ενα, κόβετε σε αυτό το σημείο και κολάτε το ενα που ερχεται στην είσοδο τάσης του ολοκληρωμένου  και που θα χρειαστεί να το επεκτείνετε με ενα κομμάτι καλώδιο, και τα άλλα τρία στην εξοδό του.
Οπως εγραψα η γείωση του σταθεροποιητή είναι το μεταλικό κέλυφός του, οπότε σε μια απο τις δύο τρύπες που έχει , όποια βολεύει βασικά , βιδώνεται μια βίδα με εναν ακροδέκτη και το ενώνετε σε αν απο τα πράσινα αφού το γδάρετε σε ενα σημείο.

Αυτή είναι και η σωστή λύση, αφού διατηρεί την φωτεινότητα των led σταθερή, ενώ στην άλλη με τις αντιστάσεις η φωτεινότητα ακολουθεί τις μεταβολές της τάσης της μπαταρίας.
« Last Edit: Πέμπτη 23 Μάιος 2013, 02:32:27 πμ by Stoneman »

Offline Padis

• Rossi και πάνω !
Reply #179 on: Πέμπτη 23 Μάιος 2013, 18:20:13 μμ

Ναι...sorry, το έγραψα εν συντομία ...  cb = CanBus

«H ταχύτητα δε σκότωσε ποτέ κανέναν... Tο να σταματήσεις ξαφνικά είναι αυτό που βλάπτει...»

Offline kostasj

• >>>>>>
  • Rossi και πάνω !
Reply #180 on: Πέμπτη 23 Μάιος 2013, 21:30:04 μμ

γ) Θεωρητικά είναι , αλλά θέλουν μεγαλύτερη προσοχή ωστε να δουλεύουν μέσα στις προδιαγραφές τους.

Α) δεν βγαίνει από κάπου.. Απλά είχα την αίσθηση (ίσως αυθαίρετη) ότι η αντίσταση που έχουν τα canbus.. απορροφούν τις μεγάλες τάσης..
Β) κάνεις δεν ξέρει (δες αυτό που έγραψα για ένα φακό που είχα).. Επίσης αυτό που εχω βάλει πίσω με τα 27 λεντ.. Μου έχει καψει το ένα..
Γ) πιστεύω ότι οι 50 και 100000 ώρες που αναφέρουν.. Είναι τραβηγμένο σενάριο και μη υπολογίζοντας (οι κατασκευαστές) την ευαισθησία των λεντ
Δ) εννοούσα κυρίως από θέμα απόδοσης.. Και διάρκειας αυτής.. (σε σχέση με τις απλές λάμπες)

ΥΓ) δες αυτό που έγραψα πιο πάνω.. Ότι κάποιες λάμπες λεντ δεν έχουν συγκεκριμένα volt λειτουργίας αλλά φάσμα
« Last Edit: Πέμπτη 23 Μάιος 2013, 21:31:46 μμ by kostasj »

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Αφού όλοι ψάχνουμε την αλήθεια..
Κι αφού σχεδόν όλοι ξέρουμε ποια είναι..
Γιατί το ψέμα είναι πιο δημοφιλές  ???

Offline kostasbmw

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #181 on: Παρασκευή 21 Ιούνιος 2013, 17:10:59 μμ
ειχα δει μαλλον σε goldwing ρυθμιζομενο φωτισμο οργανων

γινεται να το κανουμε και στο 650αρι μας 

μου αρεσε αυτο  :) 

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #182 on: Σάββατο 22 Ιούνιος 2013, 05:34:02 πμ
Μη βάζεις ιδέες  ;D

Offline Johnny_Nik

• Rossi και πάνω !
Reply #183 on: Σάββατο 22 Ιούνιος 2013, 06:23:12 πμ
Μη βάζεις ιδέες  ;D

3 γλομπάκια, ένας ροοστάτης, άπειρος χώρος γύρω από το πάνελ.... Λίγος ελεύθερος χρόνος.... Ψήνεσαι?  ;D

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #184 on: Σάββατο 22 Ιούνιος 2013, 17:01:54 μμ
3 γλομπάκια, ......

3 γλομπάκια ?  :eusa_think:  και όσοι δεν εχουν γλομπάκια? και εχουν αναβαθμιστεί τεχνολογικά?  ;D
Οσοι εχουν κλασικά λαμπάκια = κεράκια , τι να τον κάνουν τον ροοστάτη θα μου πείς.
Μπορούν όμως να αλλάξουν αυτά  των 12V/1.7W με 12V/3W και να παίζουν σε φωτεινότητα γνωρίζοντας όμως οτι στην μέγιστη υπάρχει κίνδυνος να καούν τα φίς αν είναι πολύωρη η χρήση .

Ομως οσοι εχουν led και θέλουν σε ενα μακρινό ? νυχτερινό? ταξίδι να εχουν μειωμένη φωτεινότητα στα όργανα τότε επρεπε να εχουν τοποθετήσει Dimmable Λαμπα Led.
Αλλιώς θα πρέπει να κατασκευαστεί ενα οσο γίνεται απλό και κυρίως αξιόπιστο κύκλωμα ρύθμισης τάσης για τα led .
Η δυσκολία είναι στο ότι τα led εχουν μια πολύ μικρή περιοχή τάσης λειτουργίας.
Η τάση αυτή είναι απο 2V και κάτι εως τα 3V το πολύ, μιοώντας για τα 5050 smd που χρησιμοποιούμε.
Στην χαμηλότερη που αρχίζουν να εκπέμουν (φωτίζουν) είναι πολύ χαμηλή η φωτεινότητα, ετσι το εύρος τάσης που μπορείς να "παίξεις " είναι κάπου 0.5V.
Για να υπολογιστεί όμως, το εύρος τάσης επάνω στο led και όχι στο λαμπάκι-led σαν σύνολο απαιτούνται πειραματισμοί, περισσότερο για να υπολογίσουμε την ισχύ σε μορφή θερμότητας που θα απάγει το όποιο κύκλωμα. Γιατί αν πχ η ταση τροφοδοσίας είναι 13.5V κατα μέσο όρο και θέλουμε να ρυθμίζεται εως (λέω) τα 12V τότε στα 12 V που είναι η χαμηλότερη το κύκλωμα θα πρέπει να απάγει την διαφορά τάσης επί το μέγιστο ρεύμα σε θερμότητα δλδ (13.5-12 ) Χ 03Α = 0.45W σε θερμότητα. Ευτυχώς για το τυχαίο παραδειγμα μικρή.
Αλλιώς θα χρειαστούμε ενα led dimmer του εμπορίου αλλά δεν εχω ασχοληθεί και δεν ξερω αν υπάρχουν στα 12V, στα 220V υπαρχουν σίγουρα.

Αυτά , ακούω αποψεις ....

Offline Johnny_Nik

• Rossi και πάνω !
Reply #185 on: Τρίτη 25 Ιούνιος 2013, 00:36:48 πμ

Αυτά , ακούω αποψεις ....

Μιλάω με βάση το dimmer που έχει το αυτοκίνητό μου. Το λαμπάκια του όλα είναι Led, πλην των δύο στην οθόνη του ραδιοφώνου, αλλά αυτά δεν μας αφορούν, εκτός και αν δρουν σαν κάποιος "κατασταλτικός" παράγοντας στην τάση τροφοδοσίας και εκεί αλλάζει το πράγμα. Το Dimmer του αυτοκινήτου έχει μια είσοδο, και κανα 3άρι εξόδους, οι οποίες οδηγούνται στα τρία επιμέρους τμήματα φωτισμού:

1. Στροφόμετρο και κοντέρ
2. Ραδιόφωνο
3. Κεντρική κονσόλα

Αποτελείται από έναν και μόνο ροοστάτη, ο οποίος έχει μηδενική αντίσταση στο full, και μια μέγιστη αντίσταση στο χαμηλό. Δεν περιέχει κανένα άλλο εξάρτημα, ή κάτι περίεργο. Μια απλή μεταβλητη αντίσταση είναι. (Άντε να μην είναι από τις απλές απλές, και να έχει κάποια κατασκευή για να παρουσιάζει ανοχή σε τάσεις, και να μην παράγει θερμότητα). Στην είσοδο παίρνει 12Volt από τα φώτα και στην έξοδο, με εν σειρά μεταβαλλόμενη αντίσταση παράγει χαμηλότερη τάση φωτισμού. Όταν το dimmer είναι στο τέρμα, τότε έχουμε μηδενική πρακτικά αντίσταση και όλη η τάση της μπαταρίας περνάει στα λαμπάκια. Το κάθε τμήμα έχει το ανάλογο κύκλωμα σταθεροποίησης προφανώς ώστε τα λέντ να φωτοβολούν το μέγιστο "ασφαλές" στα 12Volt, δηλαδή σαν να μην υπήρχε ο ροοστάτης. Στο χαμηλότερο δυνατό τα λέντ φωτίζουν όσο "αντεχουν" προς τα κάτω, να παράγουν ένα ικανοποιητικό και ξεκούραστο φωτισμό.

Που θέλω να καταλήξω.... Τα λέντ που ήδη φοράμε οι περισσότεροι είναι "καλιμπραρισμένα" ώστε να δουλέψουν στα 12Volt. Αυτό το επιτυγχάνουν με μια αντίσταση σε σειρά με το λέντ, η οποία τα προσαρμόζει στα 12~14 Volt. Πάντα αναφέρομαι στα απλά λέντ για χρήση αυτοκινήτου. Στα Can Bus, αλλάζει το σκηνικό αρκετά.  Αν τώρα στο απλό λέντ πιάσουμε και σε σειρά βάλουμε μια απλή αντίσταση  παίζοντας με τιμές από 0 έως Χ Ohm, τότε αυτό που στην ουσία κάνουμε είναι να μεγαλώνουμε την υπάρχουσα αντίσταση ρίχνοντας την ένταση φωτισμού του Led. Αφού δουλεύουμε τις παραμέτρους (ένταση / τάση) προς τα κάτω τότε δεν υπάρχει κίνδυνος να το καταστρέψουμε.

Έτσι, απλά σκεπτόμενος, θα ξεκινούσα με την ελάχιστη ένταση φωτισμού, αναζητώντας την κατάλληλη μέγιστη αντίσταση που χρειάζομαι, στην αρχή της τροφοδοσίας των λέντ (εκεί δηλαδή που εσύ έχεις "φορέσει" τον σταθεροποιητή, για να "πάρω" τη συνολική αντίσταση για όλο το κύκλωμα των τριών λέντ).  Έχοντας την τιμή της αντίστασης στα χέρια μου, θα έψαχνα για έναν ροοστάτη που "αντέχει" 12Volt, με εύρος από μηδέν έως τη μέγιστη αντίσταση που είχα μετρήσει πιο πάνω. Βάζοντας το σε σειρά στο κύκλωμα, θα έχω θεωρητικά μια μεταβαλλόμενη ένταση στα 3 λέντ του καντράν.

Η απλούστερη κίνηση-σκέψη. Θεωρητικά θα πρέπει να δουλεύει, αλλά μπορεί να είναι και λάθος*. Με τρία λέντ της πλάκας (για φώτα θέσεως, με 0.10 λεπτά το κομμάτι) μπορεί κανείς να δεί εάν ισχύει αυτό που λέω.

*Πιστεύω ότι από τη στιγμή που το μόνο που αλλάζουμε είναι την υπάρχουσα αντίσταση, το κόλπο θα δουλέψει, μέχρι ένα εύρος τιμών αντίστασης και αντίστοιχα εντάσεων φωτισμού.
« Last Edit: Τρίτη 25 Ιούνιος 2013, 00:40:52 πμ by Johnny_Nik »

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #186 on: Τρίτη 25 Ιούνιος 2013, 01:14:35 πμ
Το να καταστρέψουμε τα led δεν υπάρχει περίπτωση εκτός και αν ο υπολογισμός της αντίστασης είναι λάθος.
Στα "δικά μας" led που όπως ανέφερα είναι τυπου 5050 smd  το καθε ενα απο τα 5 που εχει το led/λαμπάκι αποτελείται απο τρία κλασικά λευκά χαμηλής ισχύος led που λειτουργούν στα 3V /20mA μέγιστες τιμές.
Η κατασκευή είναι μικρές πλακετες τριπλής επιστρωσης που συνδέουν τα τρία εσωτερικά led  σε σειρά δλδ 3*3=9Volt max και μία αντίσταση (12V-9V) /20mA = 150Ω.
Το led/λαμπάκι χρησιμοποιεί 5 τέτοιες αντιστάσεις (εχω διαλύσει ενα και ξέρω) και το ρεύμα λειτουργίας του είναι ανα κλάδο 20mA δλδ 100mA  max.

Η δυσκολία το ξαναλέω είναι στο οτι έχουμε μια τάση λειτουργίας μεταβαλλόμενη απο 12.5V εως και 14V.Αυτό απο μόνο του σημαίνει οτι η κατασκευή θα είναι πολύπλοκη και οχι για τον καθένα, να την κατασκευάσει οχι να την τοποθετήσει.
Εξηγώ: Εστω οτι η τάση μας είναι 12.5V , η πτώση τάσης στην αντίσταση κάθε κλαδου στο led/λαμπάκι θα είναι κάπου (χοντρικά) 3 V αρα στα led η τάση είναι η μέγιστη επιτρεπτή.
Στα 14V (λέω 14 και οχι 14.8 επειδή θα εχουμε και προβολέα ανοικτό ) και επειδή το ρεύμα παραμένει σταθερό στα 20mA η πτώση τάσης θα είναι και πάλι 3 V που σημαίνει 11 V στα led αντί για 9 .... αρα κλάφτα.
Αν συμβεί το αντίθετο δλδ να τοποθετηθεί μια αντίσταση σε σειρά μεγαλύτερη ωστε η πτώση τάσης στα 14V πάνω  στα led να είναι 9V  θέλουμε μια αντίσταση  (14-9) / 0.02Α= 250Ω αντί για 150.
Αυτή όμως η μεγαλύτερη αντίσταση στα 12.5V  θα δίνει πτώση τάσης 250*0.02= 5V, αρα η τάση στον κλάδο led+αντίσταση 150Ω  θα είναι 12.5-5=7.5V.
Οπως βλέπεις αφαιρώντας απο τα 7.5V τα 3V που ρίχνει η αντίσταση των 150Ω σε κάθε led θα εχουμε τάση (7.5-3) / 3 = 1.5V .
Αρα στην μια περίπτωση θα καίγονται και στην άλλη ισα που θα αναβουν (αν ανάβουν ).

Συμπέρασμα : Χρειαζόμαστε ενα σταθεροποιητή τάσης στα 12V και μετά ενα dimmer "ειδικής" κατασκευής για την περίπτωσή μας.
Η εστω και ενα ρεοστάτη αλλά πολύ "εξειδικευμένο" η προσαρμοσμένο με ενα σωρό αντιστάσεις ....

Offline Johnny_Nik

• Rossi και πάνω !
Reply #187 on: Τρίτη 25 Ιούνιος 2013, 07:28:57 πμ
[.....]

Άρα ο απλός ροοστάτης βρίσκει εφαρμογή μόνο στους παλιούς κλασσικούς λαμπτήρες? Δυστυχώς με την εξεταστική προ των πυλών δεν μπορώ να προχωρήσω σε δοκιμές, αλλά θα ήθελα να δοκιμάσω τη θεωρία μου, έστω και αν είναι λανθασμένη. Ακόμη και τώρα σκέφτομαι ότι ίσως κάπου υπάρχει μια χρυσή τομή που κάνει την ιδέα μου εφαρμόσιμη, και σε λέντ. Δεν μπορώ να συνδέσω κάπως το ότι τα λέντ στο αυτοκίνητο λειτουργούν κανονικά με τον απλό ροοστάτη. Έχει τόση διαφορά το κύκλωμα?

Για να σε προλάβω, επειδή χρειάστηκε να ανοίξω το κοντέρ, τα λεντάκια περνάνε σε σειρά ανά δύο και στη συνέχεια από ένα ολοκληρωμένο με τρία ποδαράκια (κάθε ζεύγος), το οποίο λογικά είναι ο ρυθμιστής τάσης. Όλο αυτό παίρνει κατευθείαν τάση από το ροοστάτη, δίπλα στο ταμπλώ, ο οποίος όπως προανέφερα είναι κοινός για όλο το ταμπλώ, το ράδιο και την κονσόλα του αυτοκινήτου. Δεν παρεμβάλλεται κάποιο άλλο κύκλωμα, ενώ τα λέντ είναι τα ίδια smd που έχουν και τα λαμπάκια που βάζουμε στην ΤΑ.

Επίσης, η δικιά μου ΤΑ, έχει τα φώτα μόνιμα αναμμένα. Αυτό ρίχνει λογικά την τάση στα 14Volt, και δεν την ξεπερνά, η τουλάχιστον την κρατάει μακριά από τα 14.8. Ίσως γι αυτό να μην έχω θέμα με τα λεντάκια ακόμη και χωρίς ρυθμιστή τάσης. Τα λεντάκια που πήρα, γράφουν ότι έχουν ανοχή μέχρι τα 15.5 (Άντε λέω εγώ 15 Volt). 

ΥΓ: Αν ποτέ μπώ στη διαδικασία να κάνω δοκιμές, θα τις κάνω μόνο για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Σήμερα ταξίδεψα στο απόλυτο σκοτάδι και τα λέντ, δεν ενοχλούσαν στα μάτια καθ όλη τη διαδρομή.

Το παράπονό μου: Μου άρεσε περισσότερο το πορτοκαλί χρώμα που είχε το καντράν πρίν τα λέντ. Άραγε να βγαίνουν και σε κάποιο αλλο χρωματισμό ώστε να επαναφέρω το παλιό πορτοκαλίζων χρώμα?  :2hysterical:

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #188 on: Τρίτη 25 Ιούνιος 2013, 19:15:45 μμ
Oxi , και ο ρεοστάτης παίζει εδώ, αλλά επειδή δεν είναι ενα απλό ποτενσιόμετρο ανθρακος αλλά κανονικό τύλιγμα αντίστασης σύρματος για λόγους ισχύος αφού τα κλασικά ποτενσιόμετρα δεν διαχειρίζονται ρεύματα είναι και ακριβό και ογκώδες σχετικά.
Πχ αν θές μια μεταβολή αντίστασης απο 100Ω στα 180Ω τι ποτενσιόμετρο θα βρείς στην αγορά?

Το ολοκληρωμένο αυτό είναι πιθανόν ενας ρυθμιζόμενος σταθεροποιητής τάσης τριών ακίδων (3-Terminal Adjustable Regulator). Ενα κατι σαν το φθηνό (ο.8 ευρώ) LM317 που χρησιμοποιώ .

Η τάση της ΤΑ με αναμένα φώτα είναι συνήθως 13,5V.

Δεν χρειάζεται να κάνεις δοκιμές, η λύση ισως είναι ενα διακοπτάκι OFF-LOW-HIGH που να παρεμβάλει μια αντίσταση στην θέση LOW και τέλος.

Offline Johnny_Nik

• Rossi και πάνω !
Reply #189 on: Τετάρτη 26 Ιούνιος 2013, 17:36:56 μμ
Oxi , και ο ρεοστάτης παίζει εδώ, αλλά επειδή δεν είναι ενα απλό ποτενσιόμετρο ανθρακος αλλά κανονικό τύλιγμα αντίστασης σύρματος για λόγους ισχύος αφού τα κλασικά ποτενσιόμετρα δεν διαχειρίζονται ρεύματα είναι και ακριβό και ογκώδες σχετικά.
Πχ αν θές μια μεταβολή αντίστασης απο 100Ω στα 180Ω τι ποτενσιόμετρο θα βρείς στην αγορά?

Το ολοκληρωμένο αυτό είναι πιθανόν ενας ρυθμιζόμενος σταθεροποιητής τάσης τριών ακίδων (3-Terminal Adjustable Regulator). Ενα κατι σαν το φθηνό (ο.8 ευρώ) LM317 που χρησιμοποιώ .

Η τάση της ΤΑ με αναμένα φώτα είναι συνήθως 13,5V.

Δεν χρειάζεται να κάνεις δοκιμές, η λύση ισως είναι ενα διακοπτάκι OFF-LOW-HIGH που να παρεμβάλει μια αντίσταση στην θέση LOW και τέλος.

Η μπορείς, να προσαρμόσεις κάτι τέτοιο:

από αυτοκίνητο. Το αρνητικό στο συγκεκριμένο είναι ότι δεν είναι αδιάβροχο, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες επιλογές (πχ από βάρκες ή μηχανές τουριστικές, όπως η Goldwing ή ΒΜW LT). Η λύση με το διακοπτάκι και μια έξτρα αντίσταση φαίνεται πιο εύκολη και οικονομική βέβαια.  ;D

Offline rebeval500

• νέος οδηγός
  • **
Reply #190 on: Πέμπτη 04 Ιούλιος 2013, 19:30:01 μμ
Βρε παιδες και εγω εχω λυσει τη κουκλιτσα μου για να ρυθμισω και με τη ευκαιρειας θα αλλαξω και εγω το φωτισμο στο κοντερ αλλα δεν γραφετε ή μαλλον δεν προσεξα ακριβως τι λαμπακια και τι αποδοσεις θα χρειαστουν μπορειται σας παρακαλω να τα ξαναναφερετε να μπορεσω να τα ζητησω σωστα????σας ευχαριστω!!!

Θελω να ΖΗΣΩ!!!!!

Offline Johnny_Nik

• Rossi και πάνω !
Reply #191 on: Πέμπτη 04 Ιούλιος 2013, 20:21:27 μμ
Βρε παιδες και εγω εχω λυσει τη κουκλιτσα μου για να ρυθμισω και με τη ευκαιρειας θα αλλαξω και εγω το φωτισμο στο κοντερ αλλα δεν γραφετε ή μαλλον δεν προσεξα ακριβως τι λαμπακια και τι αποδοσεις θα χρειαστουν μπορειται σας παρακαλω να τα ξαναναφερετε να μπορεσω να τα ζητησω σωστα????σας ευχαριστω!!!

Τα λαμπάκια είναι τύπου Τ10, και οι περισσότεροι φοράνε με 5smd για τον φωτισμό των οργάνων. (4 περιμετρικά 1 στο κέντρο). Το ζητάς σαν Τ10 με 5smd, και θα χρειαστείς 3 τεμάχια. Για τα ενδεικτικά λαμπάκια (νεκράς, λαδιού κλπ) εάν θέλεις να τα αλλάξεις βάζουν Τ10 με 1smd και το ζητάς έτσι ακριβώς. Καλό θα είναι στα ενδεικτικά να προτιμήσεις λεντ στο χρώμα που είναι το καθένα (πχ κόκκινο για το λάδι, πράσινο για τη νεκρα κλπ). Να ξέρεις επίσης ότι τα ενδεικτικά, αν γίνουν λέντ μπορεί να σε ενοχλούν στο σκοτάδι, εγώ προσωπικά άφησα μαμά τις λάμπες.

Offline apostolis1978

• tolisionikos
  • Απλός οδηγός
Reply #192 on: Παρασκευή 05 Ιούλιος 2013, 04:57:21 πμ
στη δικια μου δες με 5smd ψυχρο.οπως σου ειπε ο φιλος..

xlv 650

Offline nikosfp

• LindalowGX
  • Απλός οδηγός
  • Mακάρι οι νέοι να ήξεραν και οι γέροι να μπορούσαν
    • Womens From Your Town - Anonymous Adult Dating - No Selfie
Reply #193 on: Παρασκευή 05 Ιούλιος 2013, 05:04:29 πμ
Ποση ωρα εχουμε την νεκρα αναμενη?Την ημερα φαινεται και καλυτερα.Εγω ολα τα εχω led και δεν μ ενοχλουν

https://SecreLocal.com - Dating Chat Local Live - No Selfie - Anonymous Sex Dating -   Chat Dating Sites

Offline cookos

• Rossi και πάνω !
Reply #194 on: Παρασκευή 05 Ιούλιος 2013, 06:15:28 πμ
Δε ξέρω αν εχει αναφερθεί παλαιοτερα και τί ισχυει στις 650 και 700, απλα να πω ότι στις 600 υπάρχουν δυο τύποι λάμπας που πρέπει να αλλαχτουν: Τ10 και Τ5!
Το λέω για να μη βρεθεί κανεις προ εκπλήξεως όπως εγω.
Αν ειναι γνωστό ήδη και εγω ανακάλυψα την Αμερική τελευταίος απλα αγνοήστε με.. :)

Spritmonitor.de" border="0

Offline rebeval500

• νέος οδηγός
  • **
Reply #195 on: Παρασκευή 05 Ιούλιος 2013, 07:15:50 πμ
Τα λαμπάκια είναι τύπου Τ10, και οι περισσότεροι φοράνε με 5smd για τον φωτισμό των οργάνων. (4 περιμετρικά 1 στο κέντρο). Το ζητάς σαν Τ10 με 5smd, και θα χρειαστείς 3 τεμάχια. Για τα ενδεικτικά λαμπάκια (νεκράς, λαδιού κλπ) εάν θέλεις να τα αλλάξεις βάζουν Τ10 με 1smd και το ζητάς έτσι ακριβώς. Καλό θα είναι στα ενδεικτικά να προτιμήσεις λεντ στο χρώμα που είναι το καθένα (πχ κόκκινο για το λάδι, πράσινο για τη νεκρα κλπ). Να ξέρεις επίσης ότι τα ενδεικτικά, αν γίνουν λέντ μπορεί να σε ενοχλούν στο σκοτάδι, εγώ προσωπικά άφησα μαμά τις λάμπες.
Εμενα της νεκρας και του λαδιου δεν με απασχολουν και αρα δεν θα προβω στη διαδικασια να τα αλλαξω....οσο αφορα για το υπολοιπο καντραν αν αλλαξω τα λαμπακια που προαναφερθηκαν θα εχω το επιθυμητο αποτελεσμα οτως ειναι και της εικονας του επομενου χρηστη????Δηλαδη το καντραν με το Led ψυχρου τυπου?ευχαριστω

Θελω να ΖΗΣΩ!!!!!

Offline giamar4

• Rossi και πάνω !
Reply #196 on: Παρασκευή 05 Ιούλιος 2013, 07:41:17 πμ
Εμενα της νεκρας και του λαδιου δεν με απασχολουν και αρα δεν θα προβω στη διαδικασια να τα αλλαξω....οσο αφορα για το υπολοιπο καντραν αν αλλαξω τα λαμπακια που προαναφερθηκαν θα εχω το επιθυμητο αποτελεσμα οτως ειναι και της εικονας του επομενου χρηστη????Δηλαδη το καντραν με το Led ψυχρου τυπου?ευχαριστω
Ναι ;)
Με τρία λεντάκια Τ10 με 5 smd ΄΄ψυχρό λευκό΄΄καθάρισες   8)

Offline Padis

• Rossi και πάνω !
Reply #197 on: Παρασκευή 05 Ιούλιος 2013, 16:27:14 μμ
Ναι ;)
Με τρία λεντάκια Τ10 με 5 smd ΄΄ψυχρό λευκό΄΄καθάρισες   8)

Πολύ σωστά ! Το καντράν δείχνει πιο ''φθορίζον'' χωρίς πειραματισμούς και πολλά € ....  ;)

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #198 on: Σάββατο 06 Ιούλιος 2013, 04:21:44 πμ

Για τα ενδεικτικά λαμπάκια (νεκράς, λαδιού κλπ) εάν θέλεις να τα αλλάξεις βάζουν Τ10 με 1smd και το ζητάς έτσι ακριβώς.

Για τα εδεικτικά θέλει αυτά, με 8 led.

http://www.ebay.co.uk/itm/2-X-T10-8-LED-SMD-White-Car-Bulb-Wedge-Side-Light-Lamp-/190490267948?_trksid=p1.m2286&_trkparms=aid%3D111000%26algo%3DREC.CURRENT%26ao%3D1%26asc%3D155%26meid%3D8585694882415243424%26pid%3D100069%26prg%3D1087%26rk%3D3%26sd%3D251240653306%26%26clkid%3D8585703142089452958&_qi=RTM1342313

Καλό θα είναι στα ενδεικτικά να προτιμήσεις λεντ στο χρώμα που είναι το καθένα (πχ κόκκινο για το λάδι, πράσινο για τη νεκρα κλπ).

:eusa_naughty:  Αν δεν θέλετε να αλλάζουν χρώμα οι ενδείξεις , τότε στο φωτισμό χρησιμοποιείτε ψυχρό λευκό, και στις ενδείξεις θερμό λευκό.

Offline rebeval500

• νέος οδηγός
  • **
Reply #199 on: Παρασκευή 11 Οκτώβριος 2013, 18:40:29 μμ
Αμα βαλουμε led τυπου Τ10 με 13 smd θα γινει τιποτα?

Θελω να ΖΗΣΩ!!!!!