Συζητώντας με έναν εφαρμοστή - μηχανουργό, ο οποίος ήξερε τι του γίνεται, για αλλαγή ρουλεμάν από σφαιρικά - ρυθμιζόμενα σε κωνικά, μου είπε: Μην υποτιμάς τα σφαιρικά αν είναι σωστά ρυθμισμένα. Έτσι το άφησα μέχρι να αντιληφθώ πρόβλημα.
Πράγματι στις 30.000 χλμ κατάλαβα ένα σκάλωμα στο φρενάρισμα, όχι στο δεξιά - αριστερά. Έσφιξα το παξιμάδι προσεκτικά καμμιά 10αριά μοίρες και το πρόβλημα εξαφανίστηκε. Στις 40.000 χλμ εξακολουθούσε να είναι ο.κ. αλλά επειδή είχα βγάλει την πλάκα για άλλο λόγο έσφιξα ακόμα μια ιδέα.
Συμπέρασμα: Αν αντιληφθείς το πρόβλημα νωρίς ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΦΙΞΕΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ (που είναι η κύρια αιτία καταστροφής) η αναβολή συμφέρει.
Δεν έχω βάλει ακόμα κωνικά και δεν έχω γνώμη, αλλά τα κωνικά σαν πιό στιβαρή κατασκευή θα προσφέρουν λιγότερες ασάφειες και καλύτερο κράτημα. Δεν νομίζω να προσφέρουν και μεγαλύτερη διάρκεια. 'Οσοι τα δοκιμάσατε τί λέτε;
Η κυρια αιτια καταστροφης των σφαιρικων ρουλεμαν (αλλα οχι φυσικα η μονη) νομιζω οτι ειναι ο τζογος Αν δεν ειναι σφιγμενα ΑΚΡΙΒΩΣ οσο πρεπει τοτε οι μπιλιες σε καθε εντονη ανωμαλια του δρομου κτυπανε στο ποτηρι τους
Το υπερβολικο σφιξιμο εχει σαν αποτελεσμα και αυτο την καταστροφη τους, αλλα ειναι αδυνατον να μην το αντιληφθεις αμεσα κατα την οδηγηση Συνηθως στα σφαιρικα ρουλεμαν αλοιωνεται το σχημα καποιων μπιλιων περνοντας σχημα ωοειδες ή κανει πατουρα στο μπροστα μερος το ποτηρι τους, με αποτελςσμα να "κουμπωνει" το τιμονι οταν ειναι στην ευθεια
Τα σφαιρικα λογω κατασκευης δεν μπορουν να διαχειριστουν τις καθετες δυναμεις που προκαλουνται απο τις ανωμαλιες του δρομου και αργα ή γρηγορα (μαλλον γρηγορα) τα πεζουν Σε αντιθεση τα κωνικα , αφου δεν χρησιμοποιουν μπιλιες αλλα κυλινδρους αντεχουν τεραστια καθετα φορτια Αυτα αν ειναι καλης ποιοτητας και δεδομενης της χρησης που προοριζεται το ΤΑ, χαλανε κυριως λογω ελλειπους λιπανσης ή λογω εισροης ξενων σωματων (χωματα,νερα κλπ)
Ενας ακόμα λόγος που τα ρουλεμάν τα παίζουν νωρίς είναι και η εμμονή των Γιαπωνέζων με αυτό το οικολογικό γράσο που γίνεται στόκος.
Αν νωρίς ανοίξεις ,καθαρίσεις και τοποθετήσες ειδικό αδιάβροχο γράσο για ρουλεμάν θα κρατήσουν πολύ.
Το γρασο πρωτης τοποθετησης δεν ξερω αν ειναι ποιοτικο ή οχι αλλα σε καθε περιπτωση δεν φταιει αυτο αλλα η ιδια η κατασκευη των σφαιρικων ουλεμαν
Τα ρουλεμαν πρωτης τοποθετησης με μπιλιες στο δικο μου ΤΑ τα 'παιξαν περιπου στις 4-5000 χλμ Δυο-τρεις ζορικες χωματαδες ηταν αρκετες!
Τα κωνικα που τοποθετησε ο "μαστορας" αντεξαν καποιες δεκαδες χιλ χλμ και καταστραφηκε το κατω αφου αφενως δεν ειχαν αρκετο γρασο και αφετερου λογω εισροης λασπης εξαιτιας της στραβης κατω τσιμουχας που τοποθετησε ο εν λογω "μαστορας"
Τωρα εχω πανω το δευτερο σετ κωνικων που τοποθετησα μονος μου και δεν με εχουν προβληματισει εδω και καμια 40αρια χιλ χλμ