Hellas Transalp Forum

Σταθερότητα σε ταξίδι

vaggelis_peir · 19884

Offline vaggelis_peir

• Οδηγάρα
  • Το πιο όμορφο γουργουρητό
on: Τρίτη 25 Σεπτέμβριος 2012, 16:18:35 μμ
Καλημέρα! Εχτές έκανα την πρώτη μου μεγάλη βόλτα με την μαύρη κυρία( 650 '01)

Τα μόνα παράπονα που είχα ήταν η πολύ σκληρή σέλα(κάτι το οποίο ήδη το κανονίζω) και το ότι μετά τα 120 δεν ένιωθα και πολύ στιβαρή την μηχανή.
Τι βελτίωση προτείνετε? Κανένα μπαράκι?Γέφυρα?

Να σημείωσω, ότι η μηχανή δεν έχει καμία ζημιά

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
  • anaconda team is back sssssssssssssss
Reply #1 on: Τρίτη 25 Σεπτέμβριος 2012, 16:38:11 μμ
Καλημέρα! Εχτές έκανα την πρώτη μου μεγάλη βόλτα με την μαύρη κυρία( 650 '01)

Τα μόνα παράπονα που είχα ήταν η πολύ σκληρή σέλα(κάτι το οποίο ήδη το κανονίζω) και το ότι μετά τα 120 δεν ένιωθα και πολύ στιβαρή την μηχανή.
Τι βελτίωση προτείνετε? Κανένα μπαράκι?Γέφυρα?

Να σημείωσω, ότι η μηχανή δεν έχει καμία ζημιά
Τ ι εννοεις στιβαρη ;
Γεφυρα δεν χρειαζετε διοτι το μπροστα φτερο ειναι πανω στον τροχο το μπαρακι ειναι σε περιπτωση πτωσης να μην στραβωση το τιμονι ...μηπως θελουν ζυγοσταθμιση οι τροχοι γιατι απο αυτα που γραφεις καταλαβαινω για καποιο τρεμουλο στο τιμονι ..τα λαστιχα παλι σε τι κατασταση ειναι ; πιεσεις ελαστικων εχεις τσεκαρη ..29 μπροστα 32 -33 πισω για να μην αλλαζεις οταν εισαι δικαβαλος .

Offline vaggelis_peir

• Οδηγάρα
Reply #2 on: Τρίτη 25 Σεπτέμβριος 2012, 16:41:34 μμ
Τα λάστιχα είναι μίας βδομάδας κι έχει γίνει ζυγοστάθμιση.

Offline jon t

• Rossi και πάνω !
Reply #3 on: Τρίτη 25 Σεπτέμβριος 2012, 16:45:37 μμ
Το ΤΑ650 κατά γενική ομολογία έχει πολύ άνετη σέλα και για μεγάλες αποστάσεις. Αν δεν υπάρχει στην δικιά σου κάποια μετατροπή από προηγούμενο ιδιοκτήτη μην βιαστείς να μπείς σε έξοδα και σε κάθε περίπτωση αν θες να την φτιάξεις κατά την γνώμη μου βασίσου στα εργοστασιακά πρότυπα.

Για την αστάθεια μετά τα 120 πρέπει να γίνεις πιο σαφής. Τι ακριβώς σου παρουσιάζει.
Γενικά μπορεί να επιρεάζεται από κακορυθμισμένες αναρτήσεις (π.χ. υπερβολική προφόρτηση στην πίσω αναρτηση), από φθαρμένα ή πολύ σφιγμένα ρουλεμάν λαιμού, από μη ζυγοσταθμισμένους τροχούς κλπ.

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
Reply #4 on: Τρίτη 25 Σεπτέμβριος 2012, 16:47:50 μμ
Τα λάστιχα είναι μίας βδομάδας κι έχει γίνει ζυγοστάθμιση.

Αν δεν ειναι τακουνατα ..τοτε πιθανον να εχεις το φαινομενο sami  δλδ τιμονι κανει καποιες ταλαντωσεις δεξια αριστερα και αυτο συμβαινει πολλες φορες απο την πισω βαλιτσα top case  

Offline vaggelis_peir

• Οδηγάρα
Reply #5 on: Τρίτη 25 Σεπτέμβριος 2012, 17:01:01 μμ
Μου παρουσιάζει ένα ελαφρυ τρεμουλο στο τιμόνι, το οποίο είναι αρκετο για να μη με αφήνει να την χαρώ.
Έβαλα τα 120 αρια της metzeler και να πω την αλήθεια το μόνο που δεν έχω κάνει στην μηχανή είναι να της ρυθμίσω τις αναρτήσεις, αφού την πήρα

Λέτε να είναι αυτό?Τι να πω στον μηχανικό?

Offline jon t

• Rossi και πάνω !
Reply #6 on: Τρίτη 25 Σεπτέμβριος 2012, 18:23:35 μμ
Αν το τρέμουλο εμφανίζεται σε κάποιο εύρος ταχυτήτας π.χ 120 - 130 χλμ/ω και πριν και μετά εξαφανίζεται τότε μάλλον είναι ζυγοστάθμηση (μπορεί να μην πέτυχε κατά την τοποθέτηση των ελαστικών, ζήτα του να το ξανακοιτάξει).

Αν το κάνει συνέχεια μετά τα 120 έλεγξε καταρχήν την προφόρτηση της πίσω ανάρτησης.
Με το που ανεβαίνεις στην μοτοσυκλέτα δουλεύει - "κάθεται" - ελαφρώς η πίσω ανάρτηση με το βάρος σου ή μένει κουτσουρο; Αν είναι πολύ σκληρή και δεν δουλεύει την διαδρομή της χρειάζεται μείωση της προφόρτησης.

Αν έχεις εμπειρία στο μαστόρεμα το κάνεις μόνος σου (είναι σχετικά εύκολο, υπάρχουν σχετικά και στο forum), αν οχι το λες στον μάστορά σου.

Offline vaggelis_peir

• Οδηγάρα
Reply #7 on: Τρίτη 25 Σεπτέμβριος 2012, 18:39:22 μμ
Να'στε καλά ρε παιδιά!

Θα του πω να κοιτάξει ξανά την ζυγοστάθμιση, γιατί η πίσω ανάρτηση κάνει διαδρομή όταν κάθομαι,δεν είναι κούτσουρο

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #8 on: Τρίτη 25 Σεπτέμβριος 2012, 19:04:00 μμ
Συμφωνα και με αυτο ΔΕΝ ειναι προβλημα ζυγοσταθμισης:
http://www.michelin.gr/motorcycles/learn-share/riding-guide/handling-problems
Μελετησε το!

Offline BilLar

• Σιγα μην εισαι
  • Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • XL650V - 01
Reply #9 on: Τρίτη 25 Σεπτέμβριος 2012, 19:16:11 μμ
μαύρη κυρία( 650 '01)
λογω της ηλικιας της (συνομήλικη με τη δικια μου) κανε τον κόπο και τσεκαρε τα ρουλεμαν των τροχων.
Πρωτα του μπροστινου που γινεται και πιο ευκολα. Σηκωνεις τον τροχο, πιανεις με τα 2 χερια κουνας και τσεκαρεις αν παιζει ο τροχος.

Το ιδιο προβλημα ειχα μολις την ειχα παρει. Τα ρουλεμαν μπροστα ηταν για πεταμα.

Offline XTerminator

• Οδηγάρα
Reply #10 on: Τρίτη 25 Σεπτέμβριος 2012, 21:15:38 μμ
Οπως εχει πει και αλλος φιλος νωριτερα,πιθανον να ευθυνεται η πισω βαλιτσα,ακομα και πιεσεις στα λαστιχα.Για να μην μπαινεις και σε εξοδα,δοκιμαζεις την ιδια διαδρομη με βγαλμενη βαλιτσα...και μετα προχωρας στα επομενα.
  Οσο για την σελα.Αν ειναι η "κανονικη" της,μαλλον θα πρεπει να ειναι οκ. και δεν ειναι τοσο σκληρες.Μερικοι αλλαζουν με την χαμηλοτερη η οποια εχει λιγοτερη επενδυση και ειναι ποιο σκληρη.

"ΝΑ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ"

Offline vaggelis_peir

• Οδηγάρα
Reply #11 on: Τρίτη 25 Σεπτέμβριος 2012, 21:44:35 μμ
Για τι κόστος μιλάμε, τα ρουλεμάν?

Offline BilLar

• Σιγα μην εισαι
  • Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • XL650V - 01
Reply #12 on: Τετάρτη 26 Σεπτέμβριος 2012, 00:30:46 πμ
Για τι κόστος μιλάμε, τα ρουλεμάν?
Τσεκαρε τα πρώτα!!!  Μπορει να ειναι ΟΚ. Μην τα αλλάξεις προληπτικά.
Περιπου 15 - 30€ (ζευγαρι) αναλογα με την ποιότητα. Δεν ειναι αναγκη να ειναι τα εργοστασιακά.
Τα βγαζεις και πας σε ενα ρουλεμαναδικο και παιρνεις οποιαδηποτε μαρκα στις ίδιες διαστάσεις με τα παλιά.
Εγω θυμαμαι δεν ειχα βαλει επώνυμα, κατι απλα ειχα παρει γιατι δεν έβρισκα άλλα
και δεν μου εχουν παρουσιασει κανενα προβλημα (30.000χιλ +)

Offline Καψιώτης....

• Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #13 on: Τετάρτη 26 Σεπτέμβριος 2012, 01:04:30 πμ
πιεσεις ελαστικων εχεις τσεκαρη ..29 μπροστα 32 -33 πισω για να μην αλλαζεις οταν εισαι δικαβαλος .
Το εγχειρίδιο γράφει για τα μαμίσια  μπροστά  200 (2,00)και για τα πίσω 200 (2,00) ή 225 (2,25) κατά περίπτωση. Αυτό δεν είναι 20 και 20 ή 22-23;

Αγάλια-αγάλια, ντραϊλίζουμι....

Offline Βαγγέλης

• Ζήσε με την Υγεία σου, μην παίζεις με αυτήν, θα χάσεις πολλά
  • Rossi και πάνω !
Reply #14 on: Τετάρτη 26 Σεπτέμβριος 2012, 02:10:01 πμ
Το εγχειρίδιο γράφει για τα μαμίσια  μπροστά  200 (2,00)και για τα πίσω 200 (2,00) ή 225 (2,25) κατά περίπτωση. Αυτό δεν είναι 20 και 20 ή 22-23;
Δεν λεει 20 και 22, λέει 2,0 και 2,2 ειναι σε bar x 14,7 λιμπρες είναι το 1 bar, άρα χοντρικά σωστά τα είπε ο Πάνος

Offline Καψιώτης....

• Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #15 on: Τετάρτη 26 Σεπτέμβριος 2012, 02:55:27 πμ
Δεν λεει 20 και 22, λέει 2,0 και 2,2 ειναι σε bar x 14,7 λιμπρες είναι το 1 bar, άρα χοντρικά σωστά τα είπε ο Πάνος

Κατάλαβα τι παίζει. Το είχα πάρει λάθος. Ευχαριστώ.

Αγάλια-αγάλια, ντραϊλίζουμι....

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
  • Όλα Τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...
Reply #16 on: Τετάρτη 26 Σεπτέμβριος 2012, 04:44:57 πμ
Η brigestone τα μανίσια TW47/48 τα δίνει 2,2bar(32psi) μπροστά και 2,4bar(35psi)  πίσω. Σε ταξίδι τριβάλιτσος,δικάβαλος βάζω 32 μπροστά 38 πίσω. Μονός 30psi μπροστά 35psi πίσω. Με τα 29 και 32 psi που λέει το μάνιουαλ το πίσω ειδικά αν το φορτώνεις κιόλας τελειώνει στις 7000χλμ. Μιλάω για το δικό μου που όλα τα χιλιόμετρα τα κάνει εκτός πόλης (γρήγορη οδήγηση δηλ)
Στο τελευταίο ταξίδι στη Σερβία φορτωμένος με αυτές τις πιέσεις και με ταχύτητες 130 - 140 το μηχανάκι  ήταν βράχος! Και τα λάστιχα με την φθορά που είχαν πρίν το ταξίδι με την ίδια γύρισαν (περίπου 1200χλμ)
« Last Edit: Τετάρτη 26 Σεπτέμβριος 2012, 04:48:36 πμ by Aerios »

Offline vaggelis_peir

• Οδηγάρα
Reply #17 on: Τετάρτη 26 Σεπτέμβριος 2012, 17:21:52 μμ
Τελικά όταν μου έκανε ζυγοστάθμιση το ένα βαράκι δεν το έσφηξε καλα και έφυγε, θα πάω σήμερα να ξανακάνει. Τώρα με ανησυχει ένας περιοδικός θόρυβος στο μπροστά μέος της αλυσίδας όταν έχω δεύτερο άτομο. Πάω για γρανάζι λέτε?

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
Reply #18 on: Τετάρτη 26 Σεπτέμβριος 2012, 17:30:39 μμ
Τελικά όταν μου έκανε ζυγοστάθμιση το ένα βαράκι δεν το έσφηξε καλα και έφυγε, θα πάω σήμερα να ξανακάνει. Τώρα με ανησυχει ένας περιοδικός θόρυβος στο μπροστά μέος της αλυσίδας όταν έχω δεύτερο άτομο. Πάω για γρανάζι λέτε?
Να τσεκαρης πρωτα την ανοχη της αλυσιδας ..δλδ με καποιον επανω στην μηχανη και οχι σε σταντ ο τζογος της αλυσιδας να ειναι περιπου 4-5 cm  αν ειναι λιγοτερο ή περισσοτερο αναλογα χαλαρωνης - μαζευεις ...λαδωνεις - γρασάρεις ...αλλα και παλι καποιο ελαχιστο θορυβο θα ακους ..δεν ειναι και αθορυβες οι αλυσιδες .

Offline vaggelis_peir

• Οδηγάρα
Reply #19 on: Τετάρτη 26 Σεπτέμβριος 2012, 18:17:23 μμ
Ακούω έναν περιοδικό θόρυβο, δεν είναι ο κλασσικός της αλυσίδας. Μπορεί και να μην είναι τίποτε, αλλά θέλω η κυρία να είναι άψογη

Offline jon t

• Rossi και πάνω !
Reply #20 on: Πέμπτη 27 Σεπτέμβριος 2012, 04:34:40 πμ
Έλεγξε κοντά - κοντά την αλυσίδα σου μηπως κάποιος κρίκος της ή τμήμα της δεν λειτουργούν τελείως ελεύθερα λόγω φθοράς ή κακής λίπανσης - συνήθως φαίνεται αν καθώς γυρνά ο πίσω τροχός στος αέρα, η αλυσίδα δεν έχει ομαλή περιφορά σε όλο το μήκος της.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο προσπάθησε να λιπάνεις καλύτερα το σημείο και να προσπαθήσεις με τα χέρια σου τοπικά να κάνεις το συγκεκριμένα τμήματα να λειτουργήσουν καλύτερα.
Αν δεν βελτιώνεται, σε σύντομο χρονικό διάστημα - ανάλογα και την χρήση - ίσως χρειαστείς καινούργια αλυσίδα.

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #21 on: Πέμπτη 27 Σεπτέμβριος 2012, 14:41:44 μμ
Κατα 99% αυτο που σου ειπε ο Παλτακης Η αλυσιδα σου ειναι πολυ τεντωμενη Δοκιμασε αν ειναι σωστος ο τζογος της με σενα πανω στην μοτοσυκλετα Υπολογισε οτι θα τεντωσει ακομα περισσοτερο αν εχεις συνεπιβατη
Μια υπερβολικα τεντωμενη αλυσιδα ειναι οτι χειροτερο για την ζωη της ιδιας, των γραναζιων αλλα και του αξονα κινησης!
Αντιστοιχο θεμα με θορυβο απο οτι θυμαμαι ειχε και ο Νικολας (μελος του φορουμ) μεχρι που αφησε στην ακρη το μανουαλ και την λασκαρε!

Offline vaggelis_peir

• Οδηγάρα
Reply #22 on: Πέμπτη 27 Σεπτέμβριος 2012, 16:04:47 μμ
Τελικά η μπροστά ρόδα θέλει ακτινολόγηση, έχει πάρει λίγο. Ρουλεμάν και ζυγοστάθμιση άψογα

Όσο για την αλυσίδα, όντως σε 1 σημείο ήθελε παραπάνω λίπανση γιατί ήταν σκληρή.

Επιστρέφοντας στην σέλα, μου είχε φανεί περίεργο το πόσο σκληρή είναι και καβάλησα μία άλλη Transalp κα έπαθα πλάκα, όντως η σέλα μου είναι κούτσουρο, μπορεί λόγω παλαιότητας. Μου φαίνεται το 90αρι θα το δώσω πολύ σύντομα γιατί νομίζω ότι κάθομαι σε μάρμαρο

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #23 on: Πέμπτη 27 Σεπτέμβριος 2012, 17:25:33 μμ
Τελικά η μπροστά ρόδα θέλει ακτινολόγηση, έχει πάρει λίγο. Ρουλεμάν και ζυγοστάθμιση άψογα

Όσο για την αλυσίδα, όντως σε 1 σημείο ήθελε παραπάνω λίπανση γιατί ήταν σκληρή.
Δηλαδη σταματησε ο θορυβος?
Επιστρέφοντας στην σέλα, μου είχε φανεί περίεργο το πόσο σκληρή είναι και καβάλησα μία άλλη Transalp κα έπαθα πλάκα, όντως η σέλα μου είναι κούτσουρο, μπορεί λόγω παλαιότητας. Μου φαίνεται το 90αρι θα το δώσω πολύ σύντομα γιατί νομίζω ότι κάθομαι σε μάρμαρο
Το 90αρι που λες ειναι με επισκευη του αφρωδους? Αν ναι πριν δωσεις αυτο το ποσο πες του ταπετσερη να αφαιρεσει το παλιο καλυμα και να σου βαλει προχειρα το νεο καλυμα και κατσε στην σελα Πιθανον το αφρωδες υλικο να ειναι ΟΚ και ο ενοχος να ειναι μονο το καλυμα που εχει ξεραθει και δεν εχει πια καμια ελαστικοτητα Ετσι θα πληρωσεις κανα 40-50αρι και καθαρισες!

Offline vaggelis_peir

• Οδηγάρα
Reply #24 on: Πέμπτη 27 Σεπτέμβριος 2012, 18:23:40 μμ
Ναι ο θόρυβος σταμάτησε.

Αφού χρειάζεται επισκευή και θέλει σίγουρα ένα 50αρικο, λέω να δώσω άλλα 40 και να βάλω ανατομική