Hellas Transalp Forum

κατέβασμα κινητήρα...

trelomhxmhx · 16369

Offline trelomhxmhx

• Rossi και πάνω !
on: Πέμπτη 07 Ιούνιος 2012, 00:14:57 πμ
παίδες έχω λύσει τα πάντα (περισσότερα και από όσα λέει το manual της haynes) εκτός απο λάδια που τα έχω αφήσει ακόμα μέσα

και θέλω να κατεβάσω τον κινητήρα (μην ρωτάτε το γιατί δεν είναι το θέμα μας)

είχα λύσει κάθε βίδα του κινητήρα πέρα από αυτή την μεγάλη που κρατάει και το ψαλίδι

με αρκετό παίδεμα (έλειψη σωστού εργαλείου) κατάφερα να της ξεβιφώσω το παξιμάδι βέβαια η ίδια η βίδα δεν έβγαινε ούτε καν έστριβε

τελικά μετα από πολύ παίδεμα κατάφερα να την χαλαρώσω τόσο ώστε να την στρίβω (με πάρα πολλή δύναμη όμως) αλλά και πάλι δεν βγαίνει η βίδα ούτε καν με κοπάνιμα

σημείωση: έχω δοκιμάσει διάφορα ανασηκωματα του κινητήρα (με γρύλλο αυτοκινήτου και σανίδι) ώστε να μην ασκεί δύναμη στην βίδα με το βάρος του, αλλά και πάλι δεν βγαίνει

ρε παίδες για ρίξτε καμιά ιδέα γιατί έχω κολλήσει λίγο

ευχριστώ

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #1 on: Πέμπτη 07 Ιούνιος 2012, 01:08:35 πμ
Οταν είχα κατεβάσει κινητήρα στο ΤΑ 600 του '88 , αυτή τη βίδα την ξεβίδωσα με μοχλό 2 μέτρων !!! Ο αποστάτης του αποστάτη είχε γίνει.
WD40 όσο δε παίρνει άλλο και υπομονή...  Αν έχεις και κομπρεσερ δοκίμασε με αερόκλειδο.

Offline trelomhxmhx

• Rossi και πάνω !
Reply #2 on: Πέμπτη 07 Ιούνιος 2012, 01:15:15 πμ
αφού όπως γράφω έχει ξεβιδωθεί το παξιμάδι της

υπάρχει περίπτωση να έχει σπείρωμα και στο πλαίσιο και μου το λές αυτός (είναι κάτι που είχα υποθέσει πριν καταφέρω να την κάνω να γυρίζει αλλά τώρα που το κατάφερα νομίζω γυρίζει χωρις να βγαίνει έστω και λίγο)

υπάρχει κάτι σαν εξωλκέας γι' αυτές τις περιπτώσεις; (πριν πατεντάρω κάτι παρόμοιο)

Offline sotiris1

• Οδηγάρα
  • Τα καταφερα!!!μου πηρε 7 ημερες για να βαλω φωτο
Reply #3 on: Πέμπτη 07 Ιούνιος 2012, 01:35:42 πμ
Εγω θα βιδωνα ξανα το παξιμαδι χωρις να να προσπεραση το σπιρομα και παρε το Ελληνικο κλειδι και εναν τακο.Ριχτου δυο δυνατες και τοπιρες στα χερια.
« Last Edit: Πέμπτη 07 Ιούνιος 2012, 01:37:28 πμ by sotiris1 »

Offline trelomhxmhx

• Rossi και πάνω !
Reply #4 on: Πέμπτη 07 Ιούνιος 2012, 03:54:21 πμ
Εγω θα βιδωνα ξανα το παξιμαδι χωρις να να προσπεραση το σπιρομα και παρε το Ελληνικο κλειδι και εναν τακο.Ριχτου δυο δυνατες και τοπιρες στα χερια.

δηλαδή;

πολύ λίγα κατάλαβα

ξεκινάμε: ελληνικό κλειδί; ήξερα για γερμανικό-γαλλικό

έχω σκεφθεί ότι μάλλον πρέπει να ξαναβιδώσω το παξιμάδι  αλλά μετά θα φοβόμουν τα το κοπανήσω  (δεν θέλω να σπάσω τα πάσα)

Offline σασακος

• η ζωη ειναι μικρη οχι τα ονειρα μου
  • Οδηγάρα
Reply #5 on: Πέμπτη 07 Ιούνιος 2012, 04:14:47 πμ
θα συμφωνησω με τον κωστα και θα προσθεσω αν δεν μπορεις με λεβιεδες δοκιμασε φλογιστρο ζεστανε το καλα και χτυπημα αν και παλι δεν τοτε..δοκιμασε το σοκ ζεσταινεις και μολις αρχιζει να κοκκινιζει το ριχνεις νερο και χτυπημα δηλαδη με λιγα λογια συστολη διαστολη.προσοχη ομως σε κοντινα σινεμπλοκ μην καουν.

Offline Sotos

• Global Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #6 on: Πέμπτη 07 Ιούνιος 2012, 05:28:26 πμ
Ελληνικο κλειδι=βαριοπουλα!

Με το παξιμαδι πανω, δεν εχεις φοβο να χαλασει σπειρωμα (αν δεν εχει σπειρωμα αλλου εκτος απο το παξιμαδι ομως-αν εχει δεν κανεις το παραπανω)

Dad to the bone!     Σωτήρης   -   GSA -       b 82.144km

Offline trelomhxmhx

• Rossi και πάνω !
Reply #7 on: Πέμπτη 07 Ιούνιος 2012, 06:39:08 πμ
Ελληνικο κλειδι=βαριοπουλα!

Με το παξιμαδι πανω, δεν εχεις φοβο να χαλασει σπειρωμα (αν δεν εχει σπειρωμα αλλου εκτος απο το παξιμαδι ομως-αν εχει δεν κανεις το παραπανω)

από εδώ φαίνεται ότι σπείρωμα έχει μόνο στην άκρη (για το 18 μιλάμε)

Offline trelomhxmhx

• Rossi και πάνω !
Reply #8 on: Παρασκευή 08 Ιούνιος 2012, 07:01:33 πμ
ρε παιδιά απογοητεύτηκα

σήμερα δοκίμασα τα πάντα

α) με μικρό σφυράκι (0,25-0,5 kg) - τίποτα σαν απλό χάιδεμα
β) με σφιγκτήρες  που πίεζαν μια λάμα πάνω στο πλαίσιο και αυτή πίεζε  τη βίδα (με το παξιμάδι της) - αποτυχία/ έσπασε ο ένας σφιγκτήρας/ ίσως αν έπαιρνα πιο καλούς-μεγάλους
γ) με βαριά (1,25 κιλού, στην αρχή μου 'δωσαν  2kg αλλά μόλις έμαθαν τι την ήθελα μου την άρπαξαν και μου έδωσαν 1,25 kg) με την οποία δοκίμασα αρκετές σιγανές αλλά και μια 2 δυνατές

μετά από όλα αυτά το μόνο που  κατάφερα είναι απλώς η βίδα να γυρνάει με πολύ περισσότερη ευκολία από πριν αλλά το αποτέλσμα ο ίδιο η βίδα δεν μετακινήθηκε ούτε χιλιοστό

μήπως ξεχνάω τίποτα; καμία ασφάλεια/σφήνα;

Offline sotiris1

• Οδηγάρα
  • Τα καταφερα!!!μου πηρε 7 ημερες για να βαλω φωτο
Reply #9 on: Παρασκευή 08 Ιούνιος 2012, 07:07:29 πμ
Δυο Σωτηρηδες σου εξειγουν και δεν καταλαβες τιποτα?
Παρε την ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ 1κιλο +,βιδωσε το παξιμαδι και δες οραμα την πεθερασου καθως βαρας.
Βγηκε?
Χαρη στο οραμα :2hysterical:

Offline trelomhxmhx

• Rossi και πάνω !
Reply #10 on: Παρασκευή 08 Ιούνιος 2012, 08:24:53 πμ
Δυο Σωτηρηδες σου εξειγουν και δεν καταλαβες τιποτα?
Παρε την ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ 1κιλο +,βιδωσε το παξιμαδι και δες οραμα την πεθερασου καθως βαρας.
Βγηκε?
Χαρη στο οραμα :2hysterical:

αυτό ακριβώς έκανα (το έιχα βέβαια σαν έσχατη λύση που τελικά δεν απέφυγα) χωρίς το κομμάτι με την πεθερά

και δεν βγήκε

από σήμερα βράδυ το μπουγέλωσα (σε όλες τις σχισμές) και στο αντισκωριακό-λάδι και αύριο που θα ξαναφάει το κοπάνημά της ελπίζω πως θα 'χει αλλάξει κάτι

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #11 on: Παρασκευή 08 Ιούνιος 2012, 14:36:46 μμ
Παντως μην δοκιμασεις αυτο:
θα συμφωνησω με τον κωστα και θα προσθεσω αν δεν μπορεις με λεβιεδες δοκιμασε φλογιστρο ζεστανε το καλα και χτυπημα αν και παλι δεν τοτε..δοκιμασε το σοκ ζεσταινεις και μολις αρχιζει να κοκκινιζει το ριχνεις νερο και χτυπημα δηλαδη με λιγα λογια συστολη διαστολη.προσοχη ομως σε κοντινα σινεμπλοκ μην καουν.
Δεν ειναι καταλληλη η περιοχη για ταρζανιες!
Ο σωστος τροπος στην περιπτωση σου ειναι αυτος:
WD40 όσο δε παίρνει άλλο και υπομονή... 
συνδοιαστικα με αυτον
Ετσι οπως βλεπω το διαγραμμα που ανεβασε ο stoneman ο αξονας μαλλον εχει σφηνωσει στο 8

Offline cbfaras

• μην πας πισω μου σταματαω αποτομα!!!!!!!!!
  • Rossi και πάνω !
    • FUN
Reply #12 on: Παρασκευή 08 Ιούνιος 2012, 15:15:29 μμ
Καλημερα. καταρχην δοκιμασες να ξεβιδοσεις τον αξονα? δλδ βαλε καστανια καριδακι και γυρνα τον αξονα δεξια αρηστερα
να δεις αν γυρναει. αν γυρναει τοτε εχουν κολησει τα μακαρονοτα ρουλεμαν πανω στον
αξονα σε αυτη τη περηπτωση θα παρεις φλογηστρο και θα ζεστανεις σε συνδιασμο με χτυπημα
με το ζεσταμα αναγκαστηκα ισως λιοσουν η τσιμουχες που εχει ο αξονας (Νο 23 στην φωτο πιο πανω)
αλλα δεν γινεται διαφορετικα. το εχω κανει και το ξερω. υποψην οτι θα ζεστανεις τον αξονα οχι απο τα πασα
αλλα απο το κεφαλι και ενας παραληλα θα βαραει απο την μερια που ειναι τα πασα αλλα με το παξιμαδη.
επισης αν κεφαλοσεις τα πασα κλαφτα δεν θα περασει με τιποτα απο τα ρουλεμαν γιαυτο προσοχη σε αυτο.
και αν σε περνει ζεστανε και τον αποστατη ( Νο 8 )

αντε και καλες δουλειες.
« Last Edit: Παρασκευή 08 Ιούνιος 2012, 15:22:07 μμ by cbfaras »

Μην Πλησιαζεις Ταυρο Απο Εμπρος Γαιδουρι Απο Πισω Και Βλακα Απο Πουθενα           
CBF1000 06' CB900fz 79' RMZ450 K5 Και Παλιος XLV 650

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #13 on: Παρασκευή 08 Ιούνιος 2012, 17:30:52 μμ
Έχεις δοκιμάσει χτυπήματα έχοντας περιστρέψει τον άξονα ? δηλαδή μήπως ο άξονας έχει κάνει δόντι
και χτυπάς ενώ κοντράρει στο δόντι.
Όπως το βλέπω πιο πιθανό να έχει κολλήσει στα μακαρονοτά ρουλεμάν που λέει και ο cbfaras.

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
  • anaconda team is back sssssssssssssss
Reply #14 on: Παρασκευή 08 Ιούνιος 2012, 17:37:57 μμ
ή  εχει κρεμασει επειδη ειναι στον αερα και πιεζει τον αξονα ....δοκιμασε μηπως  και το αμορτισερ πρεπει να φυγει για να χαλαρωσει το ψαλιδι .

Offline trelomhxmhx

• Rossi και πάνω !
Reply #15 on: Παρασκευή 08 Ιούνιος 2012, 17:50:24 μμ
έχω λύση τα πάντα
και αμορτισερ έχω λύσει

και τον κινητήρα προσπαθησα να ανασηκώσω

τώρα θ απροσπαθήσω πάλι

και γω κάτι τέτοιο υποψιάζομαι ότι έχει σκαλώσει

θα πάω να την περιστρέψω πάλι και θα παρακολουθήσω αν γυρνάνε οι τσιμούχες μήπως αυτές έχουν σκαλώσει

Offline γιαγια αρκουδα

• νέος οδηγός
  • **
Reply #16 on: Παρασκευή 08 Ιούνιος 2012, 21:15:32 μμ
πως κατεβασα εγω μοτερ.
 πειρα εναν αξονα σιδερενιο ειδα σχεδον διαμετρο με τον αξονα της μοτο απλα 1-2 χιλιοστα μικροτερο. τον τροχισα σαν βελονι . στιριξα την μηχανη δεξια και αριστερα σε τσιμεντολιθους τους σωλινες που ειναι δεξια και αριστερα του μοτερ να κρατανε το βαρος οι τσιμεντολιθοι.
 ο πισο τροχος να ειναι στον αερα.
 με μια βαριοπουλα του κιλου αρχισα να κτηπω τον αξωνα μου για να σμποχνει το αξωνα της μοτο. μολισ βγηκε απο τη αλλη και επεσε ο αξωνας της μοτο αρχισα να παιζω το μοτερ και να τραβαω πισο τον αξονα μου εως το μοτερ να βγη.
στην συνεχεια μολισ βγηκε το μοτερ εβαλα παλι τον αξονα μου για να κρατα το ψαλιδη στην θεση του.

Offline trelomhxmhx

• Rossi και πάνω !
Reply #17 on: Παρασκευή 08 Ιούνιος 2012, 22:29:18 μμ
λοιπόν,

σήμερα λόγω του σπρέι που είχα ρίξει από χθες βράδυ και επειδή αυτή την φορά έγειρα τη μηχανή προς τα μενά (εγώ ήμουν στην μεριά του πλαϊνού στάντ) κατάφερα με τα χτυπήματα να σπρώξω τον άξονα για 1 ίσως και 2χιλιοστά

μπορεί να φαίνεται γελοίο κατόρθωμα αλλά ήταν αρκετό για να με ενθαρύνει

στη συνέχεια καταπιάστηκα με τις σχισμές  (τα κενά μεταξή της βάσης του κινητήρα του ψαλιδιού και του πλαισίου)

οπότε με ένα κατσαβίδι παραμερίζα πότε το ψαλίδι πότε τον κινητήρα για να βλέπω τι ακριβώς περιστρέφεται

τελικά όλα ήταν οκ εκτός από το ρουλεμάν το 8 (και για κακή μου τύχη ήταν αυτό που φαίνεται και στο σχήμα που ανέβασα δηλαδή από την μεριά του σταντ συνεπώς έπρεπε να περάσει από κει όλο το μηκος του άξονα) το οποίο ήταν μαγκωμένο στον άξονα συνεπώς έκανα διάφορες αλχημείες με το κατσαβίδι περιστρέφοντας ταυτόχρονα τον άξονα

μετά από αυτό κατάφερα να  σπρώξω τον αξονα 1-2 εκατοστά μάλιστα είχε αρχίσει να βγαίνει και το κεφάλι τις βίδας από τη φωλιά της στο πλαίσιο

μέχρι τότε τον χτύπαγα με μια σκληρή λάμα (και με την βαριά φυσικά) στη συνέχεια πήρα μια βίδα και με το κεφάλι της πάνω στον άξονα κατάφερα πολύ εύκολα πια να βγει ο αξονας 3-4 εκατοστά

στη συνέχεια πήρα και μια βέργα αντί για τι λάμα και αρχισα να σπρώχνω τον άξονα (όπως ανέφερε και η "γιαγια αρκουδα" αν και γω τότε ήδη είχα φέρει το έργο μου εις πέρας),

κάπου εκεί σκάλωσα επειδή πλέον είχε φύγει ο άξονας από το πλαίσιο και είχε κάτσει ψαλίδι-κινητήρας,

αμέσως στερέωσα τον κινητήρα,

τον ευθυγράμμισα

και συνέχισα (τι άλλο;) το χτύπημα και μετά από λίγο είχα τον άξονα στα χέρια μου

κατέβασα τον κινητήρα σιγά σιγά ξεσκαλώνοντάς τον, ξανάβαλα τον άξονα στο ψαλίδι

και είμαι κύριος!

παρατηρήσεις:

α)σε όλη τη διαδικασία ήμουν μόνος (αναπόφευκτα), όποιος το επιχειρήσει  καλό θα είναι να έχει έναν συνέταιρο, θεωρώ θα ρίξει τον χρόνο στα 2/3 ανεξάρτητα από την δυσκολία (την περιπτωσή μου την θεωρώ αρκετά δύσκολη, μάλλον λόγω παλαιότητας)

β) όταν για κάποιο λόγο σταμάταγα το χτύπημα παρατηρούσα ότι όταν το ξανάρχιζα ήθελε κανένα λεπτό για να αρχίσει να αποδίδει και πάλι, ίσως και να 'χει να κάνει με την θερμοκρασία που ίσως να ανέβαινε με το χτύπημα η οποία μετά από λεπτό να 'ταν τέτοια που να με βοήθαγε

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #18 on: Παρασκευή 08 Ιούνιος 2012, 22:54:05 μμ
Άρα τώρα το 18 το έχεις κολλημένο με το 8 ?

Offline trelomhxmhx

• Rossi και πάνω !
Reply #19 on: Παρασκευή 08 Ιούνιος 2012, 22:58:43 μμ
Άρα τώρα το 18 το έχεις κολλημένο με το 8 ?

τώρα προφανώς και όχι,

κατάφερα και τον ξεκόλησα αλλιώς πως θα έβγαινε ο άξονας;

εκτός και αν με ρωτάς αν το ξαναπέρασα μετά που ξανάβαλα τον άξονα- τότε ναι το ξαναπέρασα

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #20 on: Σάββατο 09 Ιούνιος 2012, 00:33:58 πμ
 :eusa_clap: :eusa_clap:
Κατα το μονταρισμα ελεγξε πολυ καλα τα παντα για φθορες και ειδικα τα βελονοειδη ρουλεμαν Οποιαδηποτε υποψια φθορας σημαινει αντικατασταση Ενοειται οτι μπαινει καινουρια οποιαδηποτε τσιμουχα ακομα και αν φαινεται ΟΚ!
...και θέλω να κατεβάσω τον κινητήρα (μην ρωτάτε το γιατί δεν είναι το θέμα μας)...
...Και επειδη με τρωει η περιεργια  :goofy: και αφου υπηρξε αισιο τελος γιατι κατεβασες κινητηρα?

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
Reply #21 on: Σάββατο 09 Ιούνιος 2012, 00:40:03 πμ
Και επειδη με τρωει η περιεργια  :goofy: και αφου υπηρξε αισιο τελος γιατι κατεβασες κινητηρα?
Περιεργε  ;D

αληθεια πες γιατι κατεβασες μοτερ ;

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #22 on: Σάββατο 09 Ιούνιος 2012, 00:42:15 πμ
Περιεργε  ;D

αληθεια πες γιατι κατεβασες μοτερ ;

Μάλλον για να ξεσκονίσει το σημείο πισω απο τον άξονα.. :P

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
Reply #23 on: Σάββατο 09 Ιούνιος 2012, 00:47:24 πμ
Μάλλον για να ξεσκονίσει το σημείο πισω απο τον άξονα.. :P
Εναν κασιδιαρη θες για να στρωσεις  :2hysterical:

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #24 on: Σάββατο 09 Ιούνιος 2012, 02:45:47 πμ
Αν δεν κάνω λάθος η βίδα του πίσω ψαλιδιού βγαίνει με ανάποδο εξολκέα.

Δλδ αν προσέξεις οταν αφαιρέσεις το παξιμάδι εχει εσωτερικά το ψαλίδι βόλτες.
Εκεί πιάνει αναστροφα ο εξολκεας και μετα   βιδώνεις την κεντρική βίδα του.

Μοιάζει σαν τον εξολκέα για το βολάν.

Αυτά με επιφύλαξη. Οταν ηθελα να το  βγάλω για να το βάψω μου το είχε πει  μηχανικός .