Αυτό που γράφει το Haynes Manual είναι παρατραβηγμένο. Εδώ μιλάμε για fine tuning από την στιγμή που ξεκινάμε από την βασική ή αρχική ρύθμιση (3 turns out).
Το manual της Honda περιγράφει την idle drop procedure. Εν ολίγοις το βέλτιστο σημείο είναι στη μέση του άνω και του κάτω idle drop point.
Εγώ αφιέρωσα αρκετές ώρες για τη συγκεκριμένη διαδικασία ρύθμισης. Μάλιστα επειδή έχω και δεύτερο Carb το δοκίμασα και με τα δύο. Επίσης χρησιμοποίησα και το colortune για να επιβεβαιώσω την σωστή ρύθμιση.
Με το color tune είδα ότι μετά τις 3000 σαλ που αναλαμβάνουν τα main jets ο σπινθήρας είναι βαθύ μπλέ ασχέτου ρύθμισης των pilots. Άρα με τα pilots ρυθμίζεται το εύρος από το ρελαντί μέχρι της 3000σαλ. Στη δικιά μου και με τα δυο carb διαπίστωσα ότι ρύθμιση πάνω από 3 1/2 στροφές έξω είναι υπέρ πλούσιο μείγμα. Επίσης το άλλο που διαπίστωσα είναι ότι όσο καλά κι είναι συγχρονισμένα τα carb δεν μπορεί να έχουμε τη ίδια ρύθμιση και στους δυο κυλίνδρους. Οι περισσότεροι μάστορες τα ρυθμίζουν στις 3 1/2 και έχουν το κεφάλι τους ήσυχο! (δεν είναι κακό)
Ένα άλλος καλός ή μάλλον ο καλύτερος τρόπος να ελέγξεις τη σωστή ρύθμιση είναι τα μπουζί.
Θανάση ισως σε κουράζω αλλά εχω την εντύπωση οτι η κάτι κάνω λάθος, η κατι δεν εχω καταλάβει.
Οσο είχα μόνο το Haynes εκανα αυτή την διαδικασία. (Ασχετο, αλλά το Haynes που εχω και για το Yamaha Townmate T50 περιγράφει και εκεί την ίδια διαδικασία. )
Ερ: τι είναι η idle drop procedure? Αν καταλαβα καλά παίζουμε τις pilot μεσα εξω γυρω απο τις 3 στροφές , βρίσκουμε τα ανω και κάτω idle drop points και μετά επαναφέρουμε στο μέσον των σημείων για κάθε κύλινδρο?
Σωστα τα λέω?
Εγώ με ζεστό κινητηρα και αφού εχω και τα δύο καρμπς στις 3 στροφές έξω, ρυθμίζοντας ακόμα προς τα εξω (πλουσιότερο μίγμα) στον πίσω κύλινδρο αν θυμάμαι καλά αρχικά ανεβαίνει το ρελαντί εως τις 3 1/2 αλλά μετα δεν πέφτει η εγώ δεν το ξεβιδώνω αρκετά.
Στον εμπρός θέλει 3 3/4 και ισως παραπάνω μέχρι τις μέγιστες στροφές.
Οποτε εχουμε και λέμε:
α) πώς βρίσκω το κάτω idle drop point? βιδώνοντας περισσότερο απο τις 3 στροφές? δλδ να κατεβω στις 2 1/2?
β) πώς βρίσκω το ανω idle drop point?
Εσύ θυμάσαι στις πόσες περιστροφές της pilot εχεις τα δύο αυτά σημεία?
Ναι αυτό γιο τα μπουζί το λένε πολλοί.
Αλλα αν πχ εχεις μια ρύθμιση μίγματος και την αλλάξεις σε πόσο χρονικό διάστημα η μάλλον χιλιόμετρα θα δείς μεταβολή στην εμφάνιση των μπουζί?
Που θα πάει θα βγάλω ακρη.