Λοιπόν πέρασα τα φώτα χτες!
Στην αρχή δεν εντυπωσιάστηκα. Δε ξέρω γιατί τα περίμενα ποιο φωτεινά, ίσως γιατί η πρώτη βόλτα ήταν σούρουπο οπότε δεν είχε βραδιάσει εντελώς για να δω το 100% της απόδοσης του. Τελικά είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πως φέγγουν τα φώτα αυτά. Μπαίνεις σε ένα στενό κ πραγματικά φωτίζεται όλος ο δρόμος, μέχρι κ τα πεζοδρόμια και από τις δύο πλευρές του δρόμου!!!
Δοκιμαστικές βόλτες έκανα μέσα στην πόλη των Σερρών κ στον περιφερειακό. Δε φάνηκε να έχω πρόβλημα με τους άλλους οδηγούς. Όταν πλησίαζα αμάξι και ήμουν πίσω του περίπου στα 2 μέτρα, το φως έπεφτε μέχρι τον πίσω προφυλακτήρα του αμαξιού, δλδ ούτε καν στο πορτ-μπαγκάζ ή στο πίσω τζάμι για να τον χτυπήσει στα μάτια από το καθρεφτάκι.
Αν κ χτες που διάβαζα σχετικά για XENON λάμπες κάπου έπεσε το μάτι μου ότι θέλει ρύθμιση το φως, δλδ συνήθως χαμηλότερα σε σχέση με την μανήσια λάμπα που έχει, ο μάστορας που μου το πέρασε μου είπε ότι δεν ισχυεί κάτι τέτοιο. Αλλά από την άλλη αν δω ότι είναι πολύ ψηλά μπορεί να μου το κατεβάσει εύκολα (με την γνωστή βίδα). Εγώ πάντως δε νομίζω να θέλει κατέβασμα, ίσως λίίίίίίίίγο περισσότερο ανέβασμα να θέλει, γιατί νομίζω ότι φέγγει πολύ χαμηλά. Η δεξιά πλευρά της δέσμης του φωτός φέγγει ψηλότερα από την αριστερή, όπως ήταν αναμενόμενο.
Το κόστος ήταν 150 ευρώ για την μεσαία σκάλα. Αν θέλω να αλλάξω κ την μεγάλη σκάλα τότε χρειάζομαι άλλα 150 ευρώ. Να σας πω την αλήθεια όταν έφυγα μου είπε ότι μόνος μου θα γυρίσω πίσω κ θα του πω να κάνουμε κ την μεγάλη. Δεν είχε άδικο.. θα πάω, όταν μπορέσω οικονομικά, να κάνω κ την μεγάλη σκάλα! Μου άλλαξε κ την ψείρα με ένα μικρό λαμπάκι στυλ xenon για να μη κιτρινίζει όταν είμαι σε πορεία. Αν ανάψω την μεγάλη σκάλα φαίνεται το κίτρινο φως, συμπληρώνει τα σημεία που η μεσαία με το άσπρο φως δε φτάνει.
Πληροφοριακά του έκανα μερικές ερωτήσεις...
150 ευρώ η Η11 λάμπα
110-120 ευρώ η Η7
200-230 ευρώ η Η4 (τόσο κοστίζει για αμάξια και τα δύο φώτα και οι δύο σκάλες)
ΥΓ) O συγκεκριμένος μάστορας που πήγα πέρασε XENON πρώτη φορά σε ΤΑ XL700V. Εντυπωσιάστηκε από το κρύσταλλο που έχει το φως, εννοώ το στρόγγυλο τζάμι που μπορείς να το παρομοιάσεις είτε με φλωρέτα

είτε με τρένο

. Όταν πέρασε το XENON του άρεσε ακόμη ποιο πολύ, τουλάχιστον μου είπε ότι σε καμιά άλλη μηχανή δε φέγγει τόσο δυνατά, απ όσες έχει περάσει, λόγο της κατασκευής του φαναριού.
ΥΓ2) Ξέχασα να πω, δε μπορείς να κοιτάξεις το φανάρι τώρα. Και πριν αν το κοιτούσες με αναμένο φως χτυπούσε στα μάτια, τώρα σίγουρα τυφλώνει. Μια ματιά κ επί μισή ώρα, σίγουρα, δε θα μπορείς να δεις καλά. Αυτό όμως ισχυεί αν κοιτάξεις από κοντινή απόσταση μέσα στο φως. Τώρα.. αν κάποιο διερχόμενο από απέναντι αμάξι κοιτάξει μέσα στο φως (

) μάλλον θα έχει το ίδιο πρόβλημα. Θα κάνω κάποια τσετ με φίλους να μου πούνε πως "χτυπάει" το φως αν έρχομαι από απέναντι ή αν είμαι από πίσω τους.