Χαίρετε !
Το θέμα του φωτισμού με έχει πολύ απασχολήσει στο παρελθόν και λόγω επαγγέλματος θα είχα να προσθέσω κανα δυό - ίσως ενδιαφέρουσες - πινελιές στην κουβέντα σας.
Περί πρόσθετων (after market) προβολέων
Όλοι οι προβολείς που ξέρω να κυκλοφορούν στην αγορά και να ταιριάζουν σε μηχανάκια, είναι flood type δηλαδή ευρείας δέσμης, αυτοί που οι αυτοκινητάδες ονομάζουν γενικά "ομίχλης".
Συνήθως είναι μικρού μεγέθους (τυπική διάσταση Φ60mm Χ 140mm), φέρουν δε εσωτερικά ένα υποτυπώδες κάτοπτρο και στο εμπρόσθιο μέρος ένα φακό (συνηθέστερα τύπου fresnel) που αναλαμβάνει να συγκεντρώνει το φώς.
Τα προβλήματα που συνεπάγεται η τοποθέτηση τέτοιων προβολέων είναι τριών ειδών:
α) Προβλήματα χωροταξίας
Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τοποθετούνται σε σημείο και κατά τέτοιο τρόπο που να μην κινδυνεύουν από πιθανή πτώση, να μην προκαλέσουν ζημιά λόγω θερμοκρασίας σε άλλα εξαρτήματα της μοτοσυκλέτας με τα οποία γειτνιάζουν και τέλος η θέση τους να μην εμποδίζει την κανονική λειτουργία της υπόλοιπης μηχανής (π.χ. κόψιμο τιμονιού, διαδρομή αναρτήσεων κλπ).
β) Προβλήματα φωτισμού
Τα πιστοποιημένα (μαμά) φανάρια για οδική (automotive) χρήση, πέρα από προδιαγραφές ποιότητος σε ότι αφορά την ασφάλεια, στεγανότητα, απόδοση κλπ κλπ, έχουν ένα ΠΟΛΥ βασικό χαρακτηριστικό που από μόνο του δικαιολογεί την - πολλές φορές - απλησίαστη τιμή αγοράς. Τη διαμόρφωση φωτεινής δέσμης (συμπαθάτε με αλλά δε μπορώ να βρω κάποιον πιο δόκιμο όρο για τον Αγγλόφωνο "beam pattern").
Με δυό λόγια αν σταθείτε μ' αναμμένα τα φώτα σας στη μεσαία σκάλα απέναντι από ένα τοίχο, θα παρατηρήσετε οτι η δέσμη αποκόπτεται στο πάνω της μέρος με μια καθαρή ευθεία οριζόντια γραμμή, η οποία από το κέντρο και δεξιά προεκτείνεται προς τα άνω με μια γωνία γύρω στις 30 μοίρες (αυτό για όλες τις χώρες που οδηγούν δεξιά, στην Αγγλία π.χ. είναι ανάποδα).
Οι λόγοι που οι "κουτόφραγκοι" απαιτούν εδώ και πολλά πολλά χρόνια να έχουν οι προβολείς τέτοια σχεδίαση, αν και αυτό επιβαρύνει το κόστος κατασκευής με πάμπολλες ώρες σχεδίασης, εξέλιξης, δοκιμών και δυσκολίας στην παραγωγή, είναι προφανείς:
Για να μη στραβώνουμε το μπροστινό μας (οριζόντια αποκοπή), για μη στραβώνουμε τον απέναντι (χαμηλώτερη δέσμη στ' αριστερά), για να έχουμε ευρύτερο οπτικό πεδίο στη δεξιά πλευρά του δρόμου για ανίχνευση πιθανού κινδύνου ή εμποδίου (π.χ. πεζός, ζώο ή σταματημένο όχημα στη βοηθητική) και τέλος για να εκμεταλευόμαστε στο έπακρο τη φωτεινή ροή της φωτεινής πηγής (λάμπα), στέλνωντας το σύνολο της ισχύος της εκεί που το χρειαζόμαστε κι όχι στο βρόντο ή στα πευκάκια απέναντι.
Αξίωμα: ΚΑΝΕΝΑΣ AFTER MARKET ΠΡΟΒΟΛΕΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Η δέσμη που παράγουν είναι μια "γενική" ευρεία δέσμη που αν και αρχικά εντυπωσιάζει (πω πω φωτούκλες !!!) τελικά καθιστά την οδήγηση πιο επικίνδυνη δεδομένου οτι στραβώνει όλους τους άλλους και αποσπά την προσοχή του οδηγού από το ζητούμενο που είναι να έχει την προσοχή του συγκεντρωμένη στο τί θα συναντήσει μπροστά του στα επόμενα 15 - 20 μέτρα.
Γι αυτό το λόγο, σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου (η Ελλάδα εξαιρείται βεβαίως - βεβαίως), οι after market προβολείς αναγράφουν σαφώς στη συσκευασία τους "not for street use" ή "off road use only" ή "not street legal" κλπ κλπ.
γ) Προβλήματα ισχύος
Ειδικά στα μηχανάκια, των οποίων οι γεννήτριες είναι περιορισμένης ισχύος, μπαίνει άλλο ένα σημαντικότατο πρόβλημα, αυτό της επάρκειας ισχύος για την τροφοδότηση των πρόσθετων προβολέων. Η γεννήτρια του TA αποδίδει μια ισχύ της τάξεως των 300W. Αν υπολογίσουμε οτι η κατανάλωση από τα μαμίσια φορτία (φώτα, φλας, ενδείξεις, στοπ, ανάφλεξη κλπ) σε βραδυνή οδήγηση μπορεί να αγγίξει τα 200W και οτι μια τυπική ισχύς για after market προβολείς είναι 2Χ55=110W επιπλέον, εύκολα καταλαβαίνουμε οτι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος της γεννήτριας απλά ΔΕΝ επαρκεί. Τα αποτελέσματα αυτής της υπερκατανάλωσης ισχύος μακροπρόθεσμα μπορεί - μεταξύ άλλων - να εκτείνονται από διαρκώς εξαντλημένες μπαταρίες, μέχρι καμμένους ανορθωτές ή πηνία γεννήτριας.
Το πρόβλημα του φωτισμού στο ΤΑ
Μετά από αρκετή μελέτη του θέματος και συνεχείς δοκιμές με το δικό μου ΤΑ σε όλους τους δρόμους, το πρόβλημα (για μένα τουλάχιστον) δεν εντοπίζεται στην επάρκεια του φωτισμού γενικά, αλλά στο ότι όταν έχω αναμένα τα 'μεγάλα" φώτα (high beam) δεν έχω επαρκή κάλυψη του εγγύς οπτικού μου πεδίου. Έτσι σε σκοτεινό, επαρχιακό δρόμο με στροφιλίκι είμαι αναγκασμένος, είτε να ανάβω μεσαία για να μπορώ να έχω τον έλεγχο του πλάτους του δρόμου και του σημείου εισόδου στη στροφή (αλλά έτσι χάνω την έξοδο και δε γνωρίζω αρκετά νωρίς τί με περιμένει παρακάτω) , είτε να ανάβω μεγάλα οπότε ξέρω πώς θα βγώ από τη στροφή, αλλά αναγκάζομαι να μπαίνω "στο περίπου" χωρίς να είμαι σίγουρος για το τί βρίσκεται κάτω από τους τροχούς μου.
Η δική μου λύση
Η λύση στην οποία έχω καταλήξει, μετά από πλήθος δοκιμών με ότι κυκλοφορεί στην αγορά (xenon, after market, super duper hyper bulbs, λάμπες rallye 100/110 κ.α.) είναι η εξής απλή: Μια normal λαμπίτσα OSRAM Silverstar 55/60W, που έχει την υψηλότερη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ απόδοση της αγοράς σε lumens (η OSRAM είναι η μόνη που δίνει συγκεκριμένα specs με φωτοτεχνικά μεγέθη) και - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ - φυσιολογική διάρκεια ζωής, συνδεδεμένη σ' ένα κύκλωμα αυτοματισμού που έχω σχεδιάσει και εγκαταστήσει στο μηχανάκι μου, που διατηρεί την τροφοδοσία του νήματος της μεσαίας σκάλας όταν ανάβω τη μεγάλη. Το αποτέλεσμα είναι να έχω επαρκή φωτισμό τόσο μακρυά όσο και κοντά, να μην επιβαρύνω πολυ το ηλεκτρικό κύκλωμα της μοτοσυκλέτας (διότι η επιπλέον κατανάλωση είναι η μισή από τους after market προβολείς, να μη στραβώνω τους άλλους (διότι μεγάλα ανάβω μόνο όταν είμαι μόνος στο δρόμο) και να μη διακινδυνεύω την καταστροφή του κατόπτρου του προβολέα μου με συνεχή χρήση λαμπτήρος υψηλής ισχύος. Το συνολικό κόστος της μετατροπής (μαζί και η λάμπα) δεν υπερβαίνει τα 25 ευρώ σε χρήμα και τη 1 ώρα σε χρόνο.
Τί λέει η αγορά
Αν παρά ταύτα, υπάρχει κάποιος που επιμένει στην τοποθέτηση after market προβολέων, οι εναλλακτικές είναι οι εξής:
α) Touratech (σιγά την εναλλακτική, μια περιουσία ζητάνε...)
β) Ένας τύπος - Γερμανός - στο eBay που πουλάει κιτάκια προβολέων και για ΤΑ με γύρω στα 80-90 ευρώ με τα ταχυδρομικά
γ) Στο κατάστημα ηλεκτρικών αυτοκινήτων που βρίσκεται στο τέρμα της Φραντζή δεξιά, λίγο πριν την Ηλία Ηλιού δίνει ένα πλήρες κιτ με projector type προβολείς, λάμπες, ρελλαί, πλεξούδα, διακόπτη κλπ με γύρω στα 45 ευρώ μόνο. Το μόνο θέμα είναι οτι - νομίζω - του έχουν τελειώσει τα απλά κιτ και έχει πιά μόνο με κίτρινο κάτοπτρο (υπέροχος φωτισμός για νύχτα, ειδικά σε χειμωνιάτικες συνθήκες, αλλά - φευ -εκτός μόδας τώρα πια...)
Υ.Γ. Σχωράτε με για την πολυλογία...