Μπράβο Τηλέμαχε. Πολύ εμπεριστατωμένη αναφορά και πολύ καλή εναλλακτική λύση αυτή που πρότεινες. Αλλά αν το κάτοπτρο μπορεί να "σηκώσει" ταυτόχρονα (από πλευράς θερμοκρασίας) 55+60W, τότε γιατί να μην μπορεί να σηκώσει και 130W (από μια μεγάλη λάμπα)? Και εννοώ για τα ΤΑ του 97 και μετά. Γιατί για τα γιαπωνέζικα (<97) με το μεταλλικό Stanley κάτοπτρο έχουν αποδειχθεί ότι αντέχουν (σημ. χρησιμοποιώ μια 100/130W εδώ και 10 χρόνια) με εξαιρετική απόδοση (σε επαρχιακό σκοτεινό δρόμο φωτίζει όλα τα απέναντι και γύρω κορφοβούνια, βοσκοτόπια κλπ). Είχα δοκιμάσει παλιά και από αυτές τις (ακριβές) xenon-like 55/60 (που διαφημίζονται ότι βγάζουν φως για 110/125), αλλά η απόδοσή τους δεν φτάνει την απλή 100/130.
Τηλέμαχε, έχεις εγκαταστήσει πρόσθετη ξεχωριστή καλωδίωση για την τροφοδοσία της λάμπας από την μπαταρία ή χρησιμοποιείς την υπάρχουσα? Ρωτάω για την πιθανότητα να υπάρχει αρκετή πτώση τάσης όταν ανάβεις τη μεγάλη σκάλα.
Έχω εγκαταστήσει ξεχωριστή γραμμή (2Χ4mm) μέσα σε διπλό θερμοσυστελόμενο μακαρόνι, περασμένο πάνω στη "μαμά" πλεξούδα, η οποία τερματίζεται σε extra ασφαλειοθήκη πίσω απο τη μάσκα, με γενική ασφάλεια 20Α και 5 αναχωρήσεις για όλα τα πρόσθετα φορτία (φώτα, πρίζα, GPS, θερμοσίφωνας, καφετιέρα κλπ).
Το πλεονέκτημα που θεωρώ οτι έχω με την υλοποίηση του κυκλώματος που προανέφερα, είναι οτι, απλά, στο 80% και πλέον των περιπτώσεων, όπου χρησιμοποιώ τη μεσαία σκάλα, έχω μόνο 55W κατανάλωση, άρα πολύ μικρότερη κατανάλωση ισχύος και θερμική επιβάρυνση του κατόπτρου σε σχέση με το αν έβαζα 100/110W.
Άλλωστε η φωτεινή ισχύς που μου παρέχει η μεσαία σκάλα του προβολέα (με τη silverstar), μου αρκεί για normal χρήση.
Εκεί που πραγματικά είχα πρόβλημα ήταν σε πίσσα σκοτάδι επαρχιακούς δρόμους με στροφές ή όταν η κυριούλα με το jeep του συζύγου ετοιμάζεται να βγει από stop μιλώντας στο κινητό ή αποτριχώνοντας το αριστερό της φρύδι, με έτοιμη τη δικαιολογία να κρέμεται από τα χείλη: "Μα δε σε είδα"
Για την πρώτη περίπτωση και για το 50% της δεύτερης το πρόβλημα έχει λυθεί, δεδομένου οτι τα "μεγάλα" μου, πλέον, ψήνουν λαγό στα 10m.
Το υπόλοιπο 50% της δεύτερης περίπτωσης θα το λύσω μέσα στον επόμενο μήνα, μόλις παραλάβω και προσαρμώσω στο αριστερό κάγκελο μια βάση για το Μ16 που αγόρασα από το ebay...
In the country where I'm travelling, Tibet, people believe that their walk long distances to holly places,
it purifies the bad deeds they commit; they believe the more difficult the journey,
the greater the depth of purification.
- Heinrich Harrer -