Hellas Transalp Forum

Προβολάκια για Μοτό

memos · 241213

Offline traveller

• νέος οδηγός
  • **
  • 2004 - Νορβηγία
Reply #25 on: Τετάρτη 21 Μάρτιος 2007, 17:52:45 μμ
Μπράβο Τηλέμαχε. Πολύ εμπεριστατωμένη αναφορά και πολύ καλή εναλλακτική λύση αυτή που πρότεινες. Αλλά αν το κάτοπτρο μπορεί να "σηκώσει" ταυτόχρονα (από πλευράς θερμοκρασίας) 55+60W, τότε γιατί να μην μπορεί να σηκώσει και 130W (από μια μεγάλη λάμπα)? Και εννοώ για τα ΤΑ του 97 και μετά. Γιατί για τα γιαπωνέζικα (<97) με το μεταλλικό Stanley κάτοπτρο έχουν αποδειχθεί ότι αντέχουν (σημ. χρησιμοποιώ μια 100/130W εδώ και 10 χρόνια) με εξαιρετική απόδοση (σε επαρχιακό σκοτεινό δρόμο φωτίζει όλα τα απέναντι και γύρω κορφοβούνια, βοσκοτόπια κλπ). Είχα δοκιμάσει παλιά και από αυτές τις (ακριβές) xenon-like 55/60 (που διαφημίζονται ότι βγάζουν φως για 110/125), αλλά η απόδοσή τους δεν φτάνει την απλή 100/130.   

Τηλέμαχε, έχεις εγκαταστήσει πρόσθετη ξεχωριστή καλωδίωση για την τροφοδοσία της λάμπας από την μπαταρία ή χρησιμοποιείς την υπάρχουσα? Ρωτάω για την πιθανότητα να υπάρχει αρκετή πτώση τάσης όταν ανάβεις τη μεγάλη σκάλα.

Έχω εγκαταστήσει ξεχωριστή γραμμή (2Χ4mm) μέσα σε διπλό θερμοσυστελόμενο μακαρόνι, περασμένο πάνω στη "μαμά" πλεξούδα, η οποία τερματίζεται σε extra ασφαλειοθήκη πίσω απο τη μάσκα, με γενική ασφάλεια 20Α και 5 αναχωρήσεις για όλα τα πρόσθετα φορτία (φώτα, πρίζα, GPS, θερμοσίφωνας, καφετιέρα κλπ).

Το πλεονέκτημα που θεωρώ οτι έχω με την υλοποίηση του κυκλώματος που προανέφερα, είναι οτι, απλά, στο 80% και πλέον των περιπτώσεων, όπου χρησιμοποιώ τη μεσαία σκάλα, έχω μόνο 55W κατανάλωση, άρα πολύ μικρότερη κατανάλωση ισχύος και θερμική επιβάρυνση του κατόπτρου σε σχέση με το αν έβαζα 100/110W.
Άλλωστε η φωτεινή ισχύς που μου παρέχει η μεσαία σκάλα του προβολέα (με τη silverstar), μου αρκεί για normal χρήση.
Εκεί που πραγματικά είχα πρόβλημα ήταν σε πίσσα σκοτάδι επαρχιακούς δρόμους με στροφές ή όταν η κυριούλα με το jeep του συζύγου ετοιμάζεται να βγει από stop μιλώντας στο κινητό ή αποτριχώνοντας το αριστερό της φρύδι, με έτοιμη τη δικαιολογία να κρέμεται από τα χείλη: "Μα δε σε είδα"

Για την πρώτη περίπτωση και για το 50% της δεύτερης το πρόβλημα έχει λυθεί, δεδομένου οτι τα "μεγάλα" μου, πλέον, ψήνουν λαγό στα 10m.
Το υπόλοιπο 50% της δεύτερης περίπτωσης θα το λύσω μέσα στον επόμενο μήνα, μόλις παραλάβω και προσαρμώσω στο αριστερό κάγκελο μια βάση για το Μ16 που αγόρασα από το ebay...

In the country where I'm travelling, Tibet, people believe that their walk long distances to holly places,
it purifies the bad deeds they commit; they believe the more difficult the journey,
the greater the depth of purification.

- Heinrich Harrer -

Offline M. I. Pagalos

• ΕΞΕΡΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ!!! ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!
  • Rossi και πάνω !
  • Όλα είναι δρόμος...Keep going!
Reply #26 on: Τετάρτη 21 Μάρτιος 2007, 18:48:58 μμ
   Τηλέμαχε, το Μ-16 δεν συνιστάται καθώς το μικρό διαμέτρημά του (5,56mm) δεν προξενεί μεγάλες ζημιές σε μηχανοκίνητα οχήματα. Θα πρότεινα κάτι σε πιο "βαρύ", όπως Μ-60, Browning cal .30, MG-3 αλλά κι εδώ το μέγεθος και το βάρος είναι απαγορευτικά για Transalp.
  Άρα πάμε σε μέσες λύσεις όπως ΑΚ-47 Κalasnikov ή ακόμα καλύτερα ΗΚ-11 που παίρνει και δεσμίδα  ;D  ;D   ;D

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ 'ΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ?). ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!

Offline ThanDim

• Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #27 on: Πέμπτη 22 Μάρτιος 2007, 11:07:18 πμ
Από προσωπική εμπειρία με προβολάκια (δες φωτο σε προηγούμενο μήνυμα) θέλω να συμπλληρώσω:

- Μπορεί να είναι ενοχλητικά για τους γύρω σου λόγω της ευρείας δέσμης.
- Λόγω του παραπάνω, σε βλέπουν αμέσως. (100% παθητική ασφάλεια!!)
- Δεν σε βοηθάνε να δεις μακρυά. Σου φωτίζουν τις σκοτεινές γωνίες μπροστά σου. Όπως είπε και ο Τηλέμαχος είναι ότι πρέπει για στροφιλίκια
- Δεν μου δημιούργησαν κάποιο πρόβλημα με την μπαταρία (φορούσα 2Χ55 Watt)

Δημητρακόπουλος Θανάσης
R1200GS
Καλαμάτα

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #28 on: Πέμπτη 22 Μάρτιος 2007, 11:12:07 πμ
Και εγώ έχω εγκαταστήσει ξεχωριστή γραμμή τροφοδοσίας (2Χ2.5mm) για τη μεγαλη λάμπα, με 2 ρελέ και 2X20A ασφάλειες, απευθείας με με τη μπαταρία. Μετρώντας την τάση στα άκρα της (αναμένης) λάμπας δεν υπάρχει καθόλου πτώση τάσης. Θεωρώ ότι το 2Χ4mm που εγκατέστησες είναι μάλλον "too much"!

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

Offline georgE_xlv1000

• Ο Τοσοδούλης
  • Απλός οδηγός
  • Αν ακούσεις την εξάτμισή μου κράτα την αναπνοή σου
Reply #29 on: Σάββατο 24 Μάρτιος 2007, 02:00:15 πμ
Αυτό δεν ήταν πόστ αλλά διατριβή στο θέμα "Φώτα και Τρανσάλπ" !!!  :o

Μπράβο!

πάμε μια κόντρα;

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #30 on: Τετάρτη 25 Απρίλιος 2007, 21:01:12 μμ
Και όλη μέρα έψαχνα για προβολάκια . Που να ξέρω πως εδώ υπήρχε πλήρης άρθρο για το τι συμβαίνει.
Απ τα καλύτερα που έχω διαβάσει στο forum .
Οπότε μάλλον  το αφήνω το θέμα για την τοποθέτηση τους … :) :) :-\ :)

"Life is not about waiting for the storms to pass.... it's about learning how to dance in the rain"
"Africa Twin XRV750 RD07A"

Offline Παύλος

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #31 on: Πέμπτη 26 Απρίλιος 2007, 13:12:19 μμ
Εγώ τελικά έκανα την πατέντα του Χρήστου με ρελέ και λάμπα 130/100 στο φανάρι μου. Δεν έχω βγει εκτός πόλης ακόμα αλλά όσο το είδα μέσα στην πόλη ΣΚΟΤΩΝΕΙ.

Μολις βρω χρονο θα ανεβασω φωτό. Χρήστο ευχαριστώ και πάλι :thumbup:

Παύλος Καρούμπης

Offline Sotos

• Global Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #32 on: Πέμπτη 26 Απρίλιος 2007, 14:06:07 μμ
Παυλο αν βρεις τον χρονο, θα προτεινα να φτιαξεις ενα αρθρακι βημα προς βημα στο "φτιαξτο μονος σου".
Μπορει να ενδιαφερει και αλλους.

Dad to the bone!     Σωτήρης   -   GSA -       b 82.144km

Offline Παύλος

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #33 on: Πέμπτη 26 Απρίλιος 2007, 14:27:14 μμ
Παυλο αν βρεις τον χρονο, θα προτεινα να φτιαξεις ενα αρθρακι βημα προς βημα στο "φτιαξτο μονος σου".
Μπορει να ενδιαφερει και αλλους.

Αυτο εννοούσα

Παύλος Καρούμπης

Offline eXoTiC

• Οδηγάρα
  • Γιώργος Κανελλάκης Tiger1050 2010
Reply #34 on: Πέμπτη 26 Απρίλιος 2007, 16:14:51 μμ
Ισώς να πώ κάτι χαζό αλλά νομίζω οτι είδα ΤΑ με διπλά φανάρια (σαν του Αφρικα ενα πράμα)
μπορώ να βάλω στο ΤΑ650 μου? Μου φάνηκε πολύ όμορφο.
Αν ναί με τί κόστος και πώς?

Αν το πάθημα (δικό μας ή φίλων) δε μας γίνεται μάθημα τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας! Φοράτε κράνος!

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #35 on: Πέμπτη 26 Απρίλιος 2007, 16:53:57 μμ
Ισώς να πώ κάτι χαζό αλλά νομίζω οτι είδα ΤΑ με διπλά φανάρια (σαν του Αφρικα ενα πράμα)
μπορώ να βάλω στο ΤΑ650 μου? Μου φάνηκε πολύ όμορφο.
Αν ναί με τί κόστος και πώς?

θε πρεπει να αλλάξεις ολη τη μασκα μπροστα κλπ κλπ ...με αρκετές πατέντες
επιπλεον δεν γινεται στο 650 , μονο στο 600.

flwrina

• Guest
Reply #36 on: Τετάρτη 02 Μάιος 2007, 12:40:27 μμ
πολυ καλη λυση αλλα πρεπει και να το δω μια φορα πως γινεται να το κανω. αλλιως δεν το ρισκαρω... ααααααααααααααααααα   βρηκα λυση!!!!   ΠΑΥΛΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!   ερχεσαι φλωρινα 12 του μηνα και απο οτι βλεπω εχεις κανει την πατεντα. εχω καμια πιθανοτητα να κανουμε και το δικο μου τοτε?????????????

Offline Παύλος

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #37 on: Τετάρτη 02 Μάιος 2007, 12:55:28 μμ
πολυ καλη λυση αλλα πρεπει και να το δω μια φορα πως γινεται να το κανω. αλλιως δεν το ρισκαρω... ααααααααααααααααααα   βρηκα λυση!!!!   ΠΑΥΛΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!   ερχεσαι φλωρινα 12 του μηνα και απο οτι βλεπω εχεις κανει την πατεντα. εχω καμια πιθανοτητα να κανουμε και το δικο μου τοτε?????????????

Μμμμμ να σκεφτώ... Θα οδηγάω 600 χιλ, θα είμαι ξύπνιος από τις 7, θα φτάσω Φλώρινα κατά τις 6 το απόγευμα κουρασμένος, με μια σπονδυλική στήλη στα όριά της, θα πρέπει να ξαπλώσω μπας και ισιώσω (ίσως να μου κάνουν κ ένα μασαζ), να κάνω ένα μπάνιο και φυσικά να ΦΑΩΩΩΩ  ;D

Νομίζω ότι κατά τις 4 το πρωί θα μπορέσω να ξυπνήσω να ασχοληθώ μέχρι τις 8 με τη μηχανή σου και μετά να συνεχίσω το ταξίδι μου... ΑΑΑΝΕΤΑ :bang: :eyrcrazzy:

Παύλος Καρούμπης

Offline xplast

• Rossi και πάνω !
Reply #38 on: Πέμπτη 01 Νοέμβριος 2007, 20:27:18 μμ
Τηλέμαχε, έχω Transalp 400cc του 95'. Μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο με τα φώτα για την δικιά μου περίπτωση;
Παρακαλώ για τα φώτα σου...... :D

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #39 on: Τετάρτη 05 Δεκέμβριος 2007, 20:00:54 μμ
Προχθές τοποθέτησα τους προβολείς της Hella ακριβώς σαν αυτούς που πουλάει η Τourateck
με την διαφορά πως δεν έχουν το κάλυμμα προστασίας που έχουν της Τourateck και τις βάσεις. Έχουν όμως δικές τους βάσεις και τοποθετούνται αρκετά καλά πάνω στα κάγκελα της Givi, με ένα μικρό κολάρο ώστε να έρθουνε σε ευθεία θέση. Περιέχουν ακόμα ρελέ, καλώδιο 5m, διακόπτη (φωτιζόμενο) και ακροδέκτες.

Αυτό που χρειάζεται στην ηλεκτρική τους συνδεσμολογία είναι ένα απ ευθείας ρεύμα από την μπαταρία, ένα σώμα οπουδήποτε πάνω στο σασί της  μηχανής κι ένα ρεύμα διέγερσης του ρελέ από τα καλώδια των φώτων μας. Εγώ πήρα από την μικρή σκάλα με "κλέφτες" που τους παρέχουν τα προβολάκια στην συσκευασία τους.
Η διέγερση χρειάζεται για να μην ανάβουν τα προβολάκια όταν έχουμε τα κεντρικά μας φώτα σβηστά (τα οποία με την σειρά τους δεν ανάβουν οταν βάλουμε το κλειδί μας στην θέση off) για να μην ξεχαστούν αναμμένα και αδειάσουμε την μπαταρία μας.

Εγώ το ρελεδάκι το έβαλα ακριβώς πάνω από την μπαταρία, μαζί με την ασφαλειοθήκη, που ίσως είναι το μόνο, που πρέπει να αγοράσετε έξτρα, από κάποιο ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων, μαζί με την ασφάλεια 20A. 
Τα καλώδια τα πέρασα δίπλα από τον πολλαπλασιαστή, κοντά στην πλεξούδα που έχει για τα υπόλοιπα καλώδια, και τα φέρνω μροστά, μέσα από την τρύπα του αεραγωγού.
Τον διακόπτη τον τοποθέτησα αριστερά στο καντράν ο οποίος για να μπει χρειάζεται να κάνουμε στο πλαστικό μας μια τρύπα
διαμέτρου 12 χιλ.Μπαίνει και βιδώνει με πλαστικό παξιμάδι από πίσω. Εκεί υπάρχει χώρος κ για τα καλώδια που θα φεύγουν από τον διακόπτη, και για τα καλώδια που θα ‘κλέψουμε’ το ρεύμα και είναι ένα ωραίο σημείο να προστατεύονται και από τα νερά.
Το σχέδιο που παρέχεται είναι κατανοητό σε κάποιους που έχουν λίγες γνώσεις ηλεκτρολογίας και δεν θα σας δυσκολέψει πολύ. Λέει καθαρά που πάει το κάθε καλώδιο.
Η φασαρία σας δηλαδή είναι να βρείτε το υλικό και να φτιάξετε την βάση.
Βέβαια αυτή μπορεί να σας την φτιάξει ένας σιδεράς (με μικρό κόστος εννοείται το οποίο θα πρέπει πρώτα να το συνεννοηθείτε μην σας γδάρει)
Αν ζητάει πολλά είναι προτιμότερο να αγοράσετε μόνο τις βάσεις από την Tourateck για τα δικά της τα προβολάκια  που δεν φαντάζομαι να είναι ακριβές.
Τα 80€ (χωρίς απόδειξη) που κάνουν, τα θεωρώ λογικότερη τιμή από αυτά της Tourateck  ενώ είναι από τα λίγα που κυκλοφορούν στο εμπόριο με τα υλικά συνδεσμολογίας τους μαζί.
Έψαξα αρκετά στην  Αθήνα και οι περισσότεροι μου έδιναν σκέτα τα προβολάκια, και αυτά κάτι μη αδιάβραχα και όχι τόσο ανθεκτικά όσο της Hella.
Τα προβολάκια τα αγόρασα στους Αφοι Μπότση στην Σπ.Πατση Τηλ 210-3462571

Κάνουν αρκετά καλή δουλειά ανοίγοντας την δέσμη μπροστά από την μηχανή κοντά στις 180°.Ιδανικοι για νυχτερινή off road κίνηση κι όχι μόνο αφού σε κάνουν να βλέπεις το εσωτερικό της στροφής και στην νυχτερινή κίνηση on road πολύ καλά. Η δέσμη τους είναι αρκετά ισχυρή, και αρκετά δείχνουν αρκετά μακριά.

Παρακάτω ανεβάζω κάποιες φωτογραφίες

"Life is not about waiting for the storms to pass.... it's about learning how to dance in the rain"

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #40 on: Τετάρτη 05 Δεκέμβριος 2007, 20:02:38 μμ
Η θέση του διακόπτη......

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #41 on: Τετάρτη 05 Δεκέμβριος 2007, 20:04:32 μμ
Με τα φώτα κλειστά.....

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #42 on: Τετάρτη 05 Δεκέμβριος 2007, 20:06:20 μμ
και αναμένα .....

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #43 on: Τετάρτη 05 Δεκέμβριος 2007, 21:04:21 μμ
Φέγγουν ικανοποιητικά το βράδυ Λευτέρη? Πόσα watts λάμπες έχουν μέσα?

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #44 on: Πέμπτη 06 Δεκέμβριος 2007, 02:23:37 πμ
Χρήστο είναι 55W το κάθε ένα ξεχωριστά….
δηλαδή συνολικά, 110W για αυτό και η τοποθέτηση του ρελέ είναι απαραίτητη…..
Το βράδυ που την κυκλοφορώ, πραγματικά κάνουν την νύχτα μέρα, και σε συνδυασμό με την μεγάλη σκάλα, 
το αποτέλεσμα, είναι πάρα πολύ καλό…..
και πιστεύω πως αξίζει τον κόπο …

Βέβαια ήθελα επι της ευκαιρίας να ρωτήσω αν απαγορεύεται η χρήση τους γενικά….;;;;;
Ισχύει πως η χρήση τους δεν επιτρέπεται μέσα στην πόλη
και μόνο στο επαρχιακό δίκτυο και σε περιπτώσεις ομίχλης και δύσκολων γενικά καιρικών φαινομένων επιτρέπεται η χρήση τους ;;;

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #45 on: Πέμπτη 06 Δεκέμβριος 2007, 03:27:09 πμ
Έτσι όπως τα λες είναι Λευτέρη.
Πρόσεξε αυτή την εποχή γιατί έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους! Έχουν βγεί παγανιά με μπλόκα να ενισχύσουν τα ταμεία του κράτους!

Offline memos

• Με xlv 400 γίνομαι
  • Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Πάω αργά για να φτάσω πρώτος...
Reply #46 on: Πέμπτη 06 Δεκέμβριος 2007, 09:35:16 πμ
Μπράβο Λευτέρη ωραίο το αποτέλεσμα με τα προβολάκια τοποθετημένα. :eusa_clap:

Μετά από λίγο καιρό (και ειδικά τώρα που είναι χειμώνας) πες μας και για την μπαταρία κατά το πόσο την έχει επηρεάσει θα ήθελα να ξέρω γιατί και εγώ κάποτε που ήθελα να βάλω (προβολάκια) μου είχαν πει ότι θα έχω πρόβλημα με την μπαταρία.

Γιατί ρε Μάνο; Γιατί;

Το αγαπημένο μου παραμύθι... ο Λαγός με τη Χελώνα.

Όχι δεν θα ταΐσω το αδηφάγο κήτος, όχι δεν θα ταΐσω το αδηφάγο κήτος, όχι δεν θα………

Offline louros

• Μονάχος μονάχος
  • Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Kαι αδιάβροχος.....!
Reply #47 on: Πέμπτη 06 Δεκέμβριος 2007, 10:03:54 πμ
Ναι Μέμο μου (καλημέρα γκρινιάρη ) προβολάκια δεν έχεις βάλει.
Και έλεγα τι της λείπει ,τι της λείπει....
Μετά απ αυτό θα βάλεις φάρο ,σειρήνα ,κόρνα μεγάλη χωνί και......όλο και κάτι θα βρεθεί. ;D

ΘΑΝΑΣΗΣ  
Ομορφάάά

" Μπάρμπα . απο δω βγάζ πθενά ?

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #48 on: Πέμπτη 06 Δεκέμβριος 2007, 10:22:05 πμ
Μέμο, λογικά η μπαταρία δεν έχει πρόβλημα με την προϋπόθεση να οδηγείς (δηλ. >3000 στροφές) όταν τα έχεις ανοιχτά και να μην υπερβείς σε κατανάλωση το όριο της ισχύος του εναλλάκτη (310W). Αν το υπερβείς, το πρώτο πράγμα που θα διαμαρτυρηθεί θα είναι ο ανορθωτής, που πιθανόν να καεί!

« Last Edit: Πέμπτη 06 Δεκέμβριος 2007, 10:24:01 πμ by Chris_de_Ze »

Offline memos

• Με xlv 400 γίνομαι
  • Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Πάω αργά για να φτάσω πρώτος...
Reply #49 on: Πέμπτη 06 Δεκέμβριος 2007, 10:40:45 πμ
Μέμο, λογικά η μπαταρία δεν έχει πρόβλημα με την προϋπόθεση να οδηγείς (δηλ. >3000 στροφές) όταν τα έχεις ανοιχτά και να μην υπερβείς σε κατανάλωση το όριο της ισχύος του εναλλάκτη (310W). Αν το υπερβείς, το πρώτο πράγμα που θα διαμαρτυρηθεί θα είναι ο ανορθωτής, που πιθανόν να καεί!

Ο.κ. Χρήστο σε ευχαριστώ.

Γιατί ρε Μάνο; Γιατί;

Το αγαπημένο μου παραμύθι... ο Λαγός με τη Χελώνα.

Όχι δεν θα ταΐσω το αδηφάγο κήτος, όχι δεν θα ταΐσω το αδηφάγο κήτος, όχι δεν θα………