Hellas Transalp Forum

honda transalp 650. διαδοχικά μπαμ στην εξάτμιση μετά από προσπάθεια εκκίνησης

george vas · 3018

Offline george vas

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Καλησπέρα σε όλη την παρέα και καλώς σας βρίσκω. Το όνομα μου είναι Γιώργος και θα ήθελα μια βοήθεια. Έχω ένα κλασικό ασημί (τι πρωτότυπο έέέ) του 2002 και πριν καιρό αντιμετώπιζα το πρόβλημα της αποτυχημένης εκκίνησης με ταυτόχρονο εκκωφαντικό σκάσιμο (σαν τουφεκιά ένα πράμα) στην εξάτμιση?? Έμαθα εκ των υστέρων ότι μάλλον το πρόβλημα προερχόταν από τις μεμβράνες υποπίεσης του καρμπυρατέρ που προφανώς τα είχαν "φτύσει". Αυτό που συνέβει όμως την τελευταία φορά ήταν ότι γυρνώντας το κλειδί στο καντράν δεν ακούστηκε "κιχ" και ούτε άναψε κάτι δυστυχώς. έλεγξα όλες τις ασφάλειες κάνοντας τον σταυρό μου προηγουμένως αλλά δυστυχώς δεν εισακούστηκα. Προχώρησα λιγο περισσότερο αντικαθιστώντας και το ρελεδάκι της μίζας που έχει πάνω του και όλες τις αναχωρήσεις των τάσεων για τα κυκλώματα αλλά εις μάτην. υποψιάζομαι με μεγάλη μου λύπη πως έχω κάψει κάποιο κύκλωμα στην πλακέτα του ιμομπιλάιζερ κάτι που θα κάνει την επισκευή ασύμφορη υποθέτω?? σε συνδιασμό με την αντικατάσταση των μεμβρανών...??? Μήπως ήρθε το τέλος :( :( :( για το αγαπημένο μου 650 και δεν ΄το έχω παρει ακόμα χαμπαρι...? Αν μπορείτε να με βοηθήσετε. Ευχαριστώ και συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα μου καθώς και την απειρία καθώς είναι η πρώτη φορά που γράφω γενικά σε κάποιο φόρουμ.!

Offline Stoneman

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Καλησπέρα σε όλη την παρέα και καλώς σας βρίσκω. Το όνομα μου είναι Γιώργος και θα ήθελα μια βοήθεια. Έχω ένα κλασικό ασημί (τι πρωτότυπο έέέ) του 2002 και πριν καιρό αντιμετώπιζα το πρόβλημα της αποτυχημένης εκκίνησης με ταυτόχρονο εκκωφαντικό σκάσιμο (σαν τουφεκιά ένα πράμα) στην εξάτμιση?? Έμαθα εκ των υστέρων ότι μάλλον το πρόβλημα προερχόταν από τις μεμβράνες υποπίεσης του καρμπυρατέρ που προφανώς τα είχαν "φτύσει". Αυτό που συνέβει όμως την τελευταία φορά ήταν ότι γυρνώντας το κλειδί στο καντράν δεν ακούστηκε "κιχ" και ούτε άναψε κάτι δυστυχώς. έλεγξα όλες τις ασφάλειες κάνοντας τον σταυρό μου προηγουμένως αλλά δυστυχώς δεν εισακούστηκα. Προχώρησα λιγο περισσότερο αντικαθιστώντας και το ρελεδάκι της μίζας που έχει πάνω του και όλες τις αναχωρήσεις των τάσεων για τα κυκλώματα αλλά εις μάτην. υποψιάζομαι με μεγάλη μου λύπη πως έχω κάψει κάποιο κύκλωμα στην πλακέτα του ιμομπιλάιζερ κάτι που θα κάνει την επισκευή ασύμφορη υποθέτω?? σε συνδιασμό με την αντικατάσταση των μεμβρανών...??? Μήπως ήρθε το τέλος :( :( :( για το αγαπημένο μου 650 και δεν ΄το έχω παρει ακόμα χαμπαρι...? Αν μπορείτε να με βοηθήσετε. Ευχαριστώ και συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα μου καθώς και την απειρία καθώς είναι η πρώτη φορά που γράφω γενικά σε κάποιο φόρουμ.!

Καλώς ήρθες Γεώργιε,

Πριν πόσο καιρό αντιμετώπισες το πρόβλημα του να μην παίρνει το μηχανάκι μπροστά?
Η μίζα γύριζε δλδ τον κινητήρα ζωηρά αλλά δεν έπαιρνε? Κ μετα απο πόσες μιζιές έκανε το μπάμ? Γιατί αν δεν είχε σπινθήρα και γέμιζε με καυσιμο
λογικό είναι.

Ποιός σου είπε οτι έχουν θέμα οι μεμβράνες ? Γιατι συνήθως οι μεμβράνες αν έχουν  τρυπήσει το μηχανάκι δεν ανεβαζει στροφές πάνω απο 4-5.000 στροφές.
Εκανες κάτι η το άφησες ετσι?

Γυρισες το γενικό διακόπτη με το κλειδί και δεν άναψε ούτε ένα λαμπάκι? Το ρελέ της μίζας που άλλαξες δεν έχει καμμία σχέση με τα λαμπάκια.
Απο μπαταρία πως είσα;ι? Μπορείς να την μετρήσεις?
Εκεί που βρίσκεται το ρελέ απο πάνω είναι η γενική ασφάλεια των 30Α , αν αυτή έχει καεί το μηχανάκι νεκρώνει. Βγάλε το καπάκι της , πρέπει να υπάρχει εκεί κ μια εφεδρική .
Επίσης στον ένα ακροδέκτη της ασφάλειας υπάρχει διαρκώς τάση , αυτό μαζί με την υγρασία στην ατμόσφαιρα δημιουργεί μάκα κ οξειδώνει (πρασινίζει) την επαφή.
Αν αυτό ισχύει καθάρισε την επαφή με μια οδοντόβουρτσα και λευό ξύδι. Μετα στέγνωσέ την καλά.

Αυτα , ρίξε μια ματιά κ εδώ είμαστε

Offline Padis

• Rossi και πάνω !
Εγώ ψηφίζω κομμένη καλωδίωση διακόπτη.

Καλώς ήρθες Γιώργο !
Αυτό το ''αλλά εις μάτην.'' προδίδει, να το ξέρεις !!!   ;D

«H ταχύτητα δε σκότωσε ποτέ κανέναν... Tο να σταματήσεις ξαφνικά είναι αυτό που βλάπτει...»

Offline george vas

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
καλησπέρα και πάλι.  ευχαριστώ  πολύ για τις απαντήσεις και το ενδιαφέρον σας.

Λοιπόν να κάνω ένα μικρό Update γιατί μπέρδεψα και εσάς, καθώς λόγω του ότι είχε μεσολαβήσει αρκετός καιρός που είχα αράξει το 650 και χρησιμοποιούσα ένα παπακι για τη δουλειά μου, ξέχασα να αναφέρω ότι.: πριν "σβήσουν" όλα :) θυμάμαι έβαζα εμπρός κάποιες φορές, ανοίγοντας τον διακόπτη και γεφυρώνοντας απευθείας τις επαφές του ρελέ με ένα εξάρι πολύκλωνο καλώδιο, που κουβαλούσα κάτω απο τη σέλα προφανώς γιατί δεν δούλευε από το μπουτόν εκκίνησης (όχι πάντα αυτό). Ξέρω είμαι ανεκδιήγητος  ;D (μή βαράτε) όπως επισης θα καταλάβατε ηλεκτρολόγος αλλά απλός, όχι οχημάτων ;) :). Επίσης εκείνο το χρονικό διάστημα δυσκολευόμουν να επισκευτώ συνεργείο, αν μπορεί να με δικαιολογήσει κάπως αυτό!

Τελικά αγόρασα πάλι ένα ρελέ μόνο που δεν πρόσεξα ότι πήρα το ίδιο ακριβώς που είχα ξαναπάρει και τότε, και που έχει ανάποδα τις επαφές του ρελέ. Δηλαδή ενώ το καλώδιο του + (μπαταρίας) έρχεται από αριστερα, η γέφυρα, δηλαδή το έλασμα που δίνει στις πίσω επαφές επάνω στο ρελέ είναι από τον δεξιό πόλο, δηλαδή αυτόν που πάει στο μοτέρ για να εκκινήσει. Το ίδιο ακριβώς ρελέ οπτικά δηλαδή με το γνήσιο, έχει το έλασμα της γέφυρας από δεξιά που δεν έρχεται η τάση απο την μπαταρία. Έβαλα λοιπον τα καλώδια ανάποδα επάνω στο ρελέ και το καντράν άναψε γυρνώντας τον διακόπτη... :eusa_clap: Το ρελέ όπλισε πατώντας μίζα αλλα μάλλον πρέπει να βαλω το δικότου, το οποίο έχω παραγγείλει και θα έπρεπε να είχε έρθει όπως μου είπαν από χτες. Ελπίζω αύριο να το έχω και να το βάλω επάνω και να σας ενημερώσω εκ νέου.

@ stoneman "Ποιός σου είπε οτι έχουν θέμα οι μεμβράνες ? Γιατι συνήθως οι μεμβράνες αν έχουν  τρυπήσει το μηχανάκι δεν ανεβαζει στροφές πάνω απο 4-5.000 στροφές.
Εκανες κάτι η το άφησες ετσι?"
Θεωρώντας πως αν είναι σχισμένες το μίγμα ίσως γίνεται πολύ "πλούσιο" χωρίς την κατάλληλη ποσότητα αέρα. Δεν ξέρω απλά το αναφέρω για να με διαφωτίσετε αν γίνεται. Όχι δεν έχω κάνει ακόμα κάτι δεν τις έβρισκα εδώ πουθενά του εμπορίου βεβαίως γιατι οι γνήσιες είναι για εγκεφαλικά, και τις παρήγγειλα από Κίνα  :o 5€, οπότε θα έρθουν φαντάζομαι πριν τα χριστούγεννα... έ το Πάσχα θέλω να πιστεύω..! ;D ;D

@Padis "Αυτό το ''αλλά εις μάτην.'' προδίδει, να το ξέρεις !!!   ;D"
και δια τί να το κρύψωμεν άλλωστε..?  ;D ;D ;D ;D

μήπως μπορείτε να μου πείτε πως μπορώ να διαγράψω το ίδιο ποστ που έχω κάνει και σε άλλη θεματική ενότητα εκ παραδρομής και λόγω ασχετοσύνης??
« Last Edit: Παρασκευή 04 Απρίλιος 2025, 08:23:11 πμ by george vas »

Offline Padis

• Rossi και πάνω !
Γιώργο, αναφορικά με το ρελέ, από την στιγμή που οπλίζει δεν βλέπω πρόβλημα με τις ανάποδες επαφές (εννοείς το χοντρό καλώδιο που έρχεται από την μπαταρία, έτσι?).
Ως πρώτη και εμπειρική κίνηση θα γύρναγα το τιμόνι απο τέρμα σε τέρμα να δω αν κάνει κάπου επαφή μία ίσως κομμένη καλωδίωση. Στην συνέχεια θα ξεκίναγα έλεγχο της πλεξούδας να δω αν έχει τραυματιστεί πουθενά, Πολλές φορές κάποιοα μικρά ζωάκια κάνουν θαύματα καταστροφής.
Αυτά εν αρχή.

Στην συνέχεια υπάρχουν κάποια καλά ηλεκτρολογεία που μπορείς να απευθυνθείς.

«H ταχύτητα δε σκότωσε ποτέ κανέναν... Tο να σταματήσεις ξαφνικά είναι αυτό που βλάπτει...»

Offline Stoneman

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !

Oι μεμβράνες δουλεύουν με την υποπίεση και είναι σαν ένα είδος ομαλής κίνησης της βελόνας του κυρίως ζιγκλερ. Οταν τρυπήσουν απλά χάνουν στεγανότητα
και δεν μπορούν να κάνουν πλήρη διαδρομή δεν ανεβοκατεβάζουν την βελόνα δλδ αρα δεν έχεις και τις στροφές στον κινητήρα που αντιστοιχούν
σε κάποια περιστροφή του γκαζιού.
Αν όμως πράγματι τις βρήκες τρύπιες τότε είναι μονόδρομος η αλλαγή, κάτι που δεν είναι τρομερά δύσκολο αλλά θέλει υπομονή κ ακρίβεια.
Βέβαια μπορείς να βγάλεις τεπόζιτο και φιλτροκούτι και μετά να ξεβιδώσεις τα πάνω καπάκια των μεμβρανών που θα φανούν . Βγάζεις μια μία τις
μεμβράνες (ποτέ δεν βάζεις την μια στην θέση της άλλης) και τις κοιτάς στο φώς για τυχόν σχίσιμο η τρύπα. Αν δεν έχουν θέμα άφησέ τες, μη μπλέκεις.

Τώρα , το οτι ένωνες τις επαφές στο ρελέ της μίζας για να μιζάρει ο κινητήρας δεν είναι σίγουρο οτι την ευθύνη είχε η έχει το ρελέ.
Μπορούσες να ελέγξεις το ρελέ δίνοντας μια εντολή , δλδ αντικαθιστώντας ουσιαστικά το μπουτόν της μίζας.

Τώρα σε τί κατάσταση βρίσκεται το μηχανάκι?

Offline γκ

• Hailwood, Agostini, Roberts,
  • Rossi και πάνω !
  • TA 600 for ever, τρελαμένος με το τετρακύλινδρο
Όταν λεμε τρύπιες μεμβράνες μη φανταστείς τίποτα μεγάλες τρύπες.
Αν τεντώσειςτις μεμβράνες φαίνεται κάποιο σχισηματάκι.

Μη βάζετε δύναμη, χρησιμοποιήστε σφυρί.
Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, χρησιμοποιήστε βαρύτερο σφυρί.
Αν παρόλα αυτά το πρόβλημα επιμένει, εεε τότε θα είναι ηλεκτρολογικό!

Offline Yianni

• mods
  • Rossi και πάνω !
μήπως μπορείτε να μου πείτε πως μπορώ να διαγράψω το ίδιο ποστ που έχω κάνει και σε άλλη θεματική ενότητα εκ παραδρομής και λόγω ασχετοσύνης??

Το άλλο ίδιο ποστ διαγράφηκε.  ;)

Offline george vas

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
καλημέρα στην παρέα ευχαριστώ για τις συμβουλές σας

@Padis
"Γιώργο, αναφορικά με το ρελέ, από την στιγμή που οπλίζει δεν βλέπω πρόβλημα με τις ανάποδες επαφές (εννοείς το χοντρό καλώδιο που έρχεται από την μπαταρία, έτσι?)."
Σωστά όμως δεν ταιριάζουν τα καλώδια από την ανάποδη και δεν μπορεί να τοποθετηθεί σωστά στην θέση του το ρελέ. Επίσης δεν ξέρω αν οι 4 επαφές που κουμπώνει η φίσα είναι στην σωστή σειρά για το όλο κύκλωμα, οπότε θα βάλω το δικό του να είμαι οκ. Μου έμειναν και 2 καινούργια ρελεδάκια που μάλλον θα πανε για ...ανακύκλωση!! :( :). Όσον αφορά τις καλωδιώσεις εκεί μπροστά έχεις πολύ δίκιο κάποια στιγμή θυμάμαι να αλλάζω συνεχώς μια συγκεκριμένη ασφάλεια που καιγόταν και όταν το έψαξα λίγο χρειάστηκαν κάποιες μονώσεις σε εκείνη την πλεξούδα στο μπροστινό σύστημα ;D

@Stoneman
"""Oι μεμβράνες δουλεύουν με την υποπίεση και είναι σαν ένα είδος ομαλής κίνησης της βελόνας του κυρίως ζιγκλερ. Οταν τρυπήσουν απλά χάνουν στεγανότητα
και δεν μπορούν να κάνουν πλήρη διαδρομή δεν ανεβοκατεβάζουν την βελόνα δλδ αρα δεν έχεις και τις στροφές στον κινητήρα που αντιστοιχούν
σε κάποια περιστροφή του γκαζιού.""
Δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση αυτό που συνέβαινε με τις "εκπυρσοκροτήσεις" :) όταν έδινα την μιζιά και δεν ξεκινούσε ο κινητήρας, να προερχόταν από πιθανές σχισμές στις μεμβράνες? Σε αυτη την περίπτωση πάιζει να είναι θέμα μπουζί ή μήπως και κάτι άλλο??  Θυμάμαι ότι τα είχα αλλάξει πρόσφατα και είχα παρατηρήσει μάλιστα ότι αυτό το ..."περίεργο" κάτω απ τη σέλα δεν έπαιρνε στο βίδωμα τις ίδιες στροφές ακριβώς όπως τα άλλα τρία, αλλά 2-3 λιγότερες. :o Ίσχύει ??? ή είχα κάνει "πατάτα" ??? Αν γνωρίζει κάποιος ας το αναφέρει αν θέλει.
Αναφορικά με την κατάστασή τους ακόμα φίλε μου δεν έχω ξεβιδώσει τα καπάκια να τις δω. έχω φτάσει μεχρι να βγάλω φιλτροκούτι και με την πρώτη ευκαιρία θα τα ανοίξω. Πάντως μιας και βρήκα τσάμπα τις κινέζικες τις περιμένω να έρθουν έτσι και αλλιώς αλλά όντως αν οι γνήσιες δεν έχουν θέμα δεν θα τις πειράξω. Για την αντικατάσταση έχω παρακολουθήσει κάτι βιντεάκια στον ¨ρουφιάνο¨ το Utube ;D ;D

@γκ
Σε ευχαριστώ και σένα φίλε, θα ενημερώσω στο άνοιγμα με την πρώτη ευκαιρία..!!

Offline Stoneman

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Ρίξε μια ματιά εδώ: https://www.transalpforum.gr/index.php?topic=20128.0

Ισως βοηθήσει.

Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου λένε .....

:2hysterical: :2hysterical: