Hellas Transalp Forum

Θόρυβος στο κρύο ξεκινημα

george2411 · 9289

Offline george2411

• Απλός οδηγός
on: Δευτέρα 12 Μάρτιος 2018, 18:25:41 μμ
Καλημέρα σας
Στο ξεκίνημα το πρωί όταν είναι κρύα ή μηχανή,εντοπίζω έναν θόρυβο μεταλλικό κάτω αριστερά στο μοτέρ. Ο θόρυβος είναι έντονος από τις 1400 έως και τις 3000 στροφές.
Μετά από 2 λεπτά λειτουργίας γίνεται λιγότερος μέχρι τα 10 λεπτά όπου εξαφανίζεται εντελώς.
Σας εχω ανεβάσει σχετικό video να το δείτε.
Ελπίζω να μην είναι κάτι σοβαρό...

Παρατηρήσεις:
Ξεκίνησε κυρίως μετα τον καθαρισμό (τα λάδια  είχαν γίνει όντως  χαλια) και μετά την αλλαγή λαδιών που έκανα βάζοντας τα.ιδια με τα προηγούμενα (bel Ray exp 10w40). Προφανώς προϋπήρχε ο θόρυβος αλλά τώρα είναι πιο έντονος.
Ο τροπος που ακουγεται στα αυτια μου ειναι σαν κατι να εχει λασκαρει (με βαση τον τροπο που ακουγεται οταν ανεβαινουν οι στροφες).
Στο βίντεο ο ήχος είναι πιο έντονος από την πραγματικότητα λόγω κινητού.

Βίντεο
« Last Edit: Δευτέρα 12 Μάρτιος 2018, 19:15:27 μμ by george2411 »

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #1 on: Τρίτη 13 Μάρτιος 2018, 15:01:21 μμ
Είσαι απόλυτα σίγουρος οτι ακουγεται κάτω κ αριστερά?

Αλλάζει αν πατήσεις συμπλέκτη? δλδ δεν είναι απο την καμπάνα ?

Χρησιμοποίησε ένα μακρύ κατσαβίδι σαν στηθοσκόπιο οπως έκαναν οι παλιά τα μαστόρια να προσδιορίσεις ευκολότερα απο πού ακούγεται .

Offline george2411

• Απλός οδηγός
Reply #2 on: Τρίτη 13 Μάρτιος 2018, 18:48:46 μμ
ευχαριστώ Νικο. Βρέθηκε ο ύποπτος σήμερα το πρωί μετά από πολύ ψάξιμο. Ακούγεται έντονα από την αντλία νερου όταν είναι παγωμένο. Την ακουμπάς και νιώθεις το χτύπημα έντονα. μόλις ζεσταθεί σταματαει. Έχετε υπόψιν σας τι να αλλάξω από την τρόμπα γιατί για αλλαγή είναι ασύμφορη;

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #3 on: Τετάρτη 14 Μάρτιος 2018, 03:39:26 πμ
Την ακουμπάς και νιώθεις το χτύπημα έντονα. μόλις ζεσταθεί σταματαει.

Κουφόν , δεν μου έχει ξανατύχει στα όσα έχω διαβασει εδώ μέσα , ξερω οτι αλλάζεις την τρόμπα οταν αρχίσει να σταζει.

Έχετε υπόψιν σας τι να αλλάξω από την τρόμπα γιατί για αλλαγή είναι ασύμφορη;

Την τρόμπα θα αναγκαστείς να αλλάξεις , είναι ένα κομμάτι.

Offline george2411

• Απλός οδηγός
Reply #4 on: Πέμπτη 15 Μάρτιος 2018, 15:23:36 μμ
Καθαρίστηκε λιπανθηκε και αλλάχτηκε προληπτικά η φλάντζα του καπακιου της.
Πολύ φοβάμαι όμως ότι ο ήχος μεταφέρεται όπως λες και εσύ Νίκο από κάπου αλλού...
Και λογικά από εκεί που παίρνει κίνηση η τρόμπα (στρόφαλος;;;)
Διάβαζα χτες σε ξένα φόρουμ κάτι για στροφαλους περί ασυμφορης επισκευής και με έκοψε κρύος ιδρώτας.
Θα κάνω ένα τσεκαρισμα σήμερα πάλι να δω αν άλλαξε κάτι από την χτεσινή ενέργεια αν και πολύ χλωμό το κόβω έως απίθανο.......

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #5 on: Πέμπτη 15 Μάρτιος 2018, 15:49:44 μμ
Λές να τον ''καθάρισες'' για τα καλά τον κινητήρα?  :2hysterical:

Δεν τον αφηνες τον έρμο με την μπίχλα που με τόσο κόπο μάζεψε  τόσα χρόνια ? :2hysterical:

Ελπίζω όχι  :pope:

Με την 1η ευκαιρεία βγάλε ολόκληρη την τρόμπα κ έλεγξέ την στρέφοντάς την ,
τώρα αυτό που έκανες ηταν μια τρύπα στο νερό  ;D

Αλλά κ μια επίσκεψη σε ενα μάστορη δεν θάταν κακή ιδέα .

« Last Edit: Πέμπτη 15 Μάρτιος 2018, 15:52:49 μμ by Stoneman »

Offline george2411

• Απλός οδηγός
Reply #6 on: Πέμπτη 15 Μάρτιος 2018, 17:36:47 μμ
Νικο όσο την παλεύω και έχω την βοήθεια σας σε μάστορα  δεν πάω... έχω  τόσες κακές  εμπειρίες  που  δεν θέλω  να τους βλεπω. (Δεν είναι όλοι  το ίδιο φυσικά)....

Με μεγάλη  μου χαρά και έκπληξη σας ενημερώνω ότι ο θόρυβος εξαφανίστηκε...!!! Δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν το έβαλα σήμερα μπροστά. Δεν ακούγεται τίποτα όλα μια χαρά. Απορώ βέβαια πως λύθηκε το θέμα με έναν απλό καθαρισμό και λίπανση της τρομπας....θα ανεβάσω σχετικό βίντεο για σύγκριση

Offline george2411

• Απλός οδηγός
Reply #7 on: Σάββατο 17 Μάρτιος 2018, 19:50:48 μμ
Ενημερωνω την παρεα οτι ξαναελυσα την τρομπα, καθαριστηκε οσο καλυτερα μπορουσα, αλλαξα oring και φλατζα λαδιου, και μετα απο εναν ψεκασμο με wd40 ξανατοποθετηθηκε.
Ο τροπος που γυρναγε και εξακολουθει να γυρναει στο χερι ειναι ελαφρα σφιχτος.
Ο ηχος εξαφανιστηκε εντελως, δεν ακουγεται καθολου ουτε κρυο ουτε ζεστο. Οποτε για καποιο περιεργο λογο μετα απο καθαρισμο και αλλαγη προληπτικα ολων των φλατζων και oring, το προβλημα λυθηκε.

john lk

• Guest
Reply #8 on: Σάββατο 17 Μάρτιος 2018, 20:10:46 μμ
Απο το βιντεακι που ανεβασες με την τρομπα λυμενη και την γυρναγες με τα δαχτυλα, δεν βλεπω καποια δυσκολια στι γυρισμα της και ουτε μου φανηκε σφιχτη. Σημειωσε οτι δεν γυρνανε παντελως ελευθερα γιατι παρεμβαλονται τσιμουχες για την στεγανοποιηση νερου και λαδιου.

Offline george2411

• Απλός οδηγός
Reply #9 on: Σάββατο 17 Μάρτιος 2018, 20:39:01 μμ
Απο το βιντεακι που ανεβασες με την τρομπα λυμενη και την γυρναγες με τα δαχτυλα, δεν βλεπω καποια δυσκολια στι γυρισμα της και ουτε μου φανηκε σφιχτη. Σημειωσε οτι δεν γυρνανε παντελως ελευθερα γιατι παρεμβαλονται τσιμουχες για την στεγανοποιηση νερου και λαδιου.
Γιαννη δεν γυρναει η τρομπα στο video γιατι ειναι πανω στον αξονα, εκτος αν εννοεις οτι κινειται ευκολα στον τζογο.
Κοιτα οταν λεω σφιχτο εννοω οτι γυρναει στο χερι οκ, απλα δεν ειναι χαλαρη τελειως. Προφανως και φρεναρει οπως λες η τσιμουχα λαδιου. Δυστυχως επειδη ειναι στεγανη και κλειστη, δεν εχω την δυνατοτητα να ερθω σε επαφη με το ρουλεμαν...
Εξακολουθω ομως να μην καταλαβαινω γιατι εστρωσε με τον καθαρισμο και δεν χτυπαει καθολου πια. Με οποιον το συζητησα δεν το πιστευε. (οι τσιμουχες και το oring αλλαχτηκαν προληπτικα).
Παντως θεωρω πως ειναι χρησιμο που το ανεφερα, ετσι ωστε αν καποιος καποτε αντιμετωπισει το ιδιο θεμα, κανει το ιδιο και γλυτωσει στα 230 ευρω της τρομπας. (αν δεν εχει διαρροη φυσικα).

john lk

• Guest
Reply #10 on: Σάββατο 17 Μάρτιος 2018, 22:55:29 μμ
Νομιζω οτι αλλαξες μονο το Ο ρινγκ που στεγανοποιει το καπακι με το σωμα της αντλιας. Η τσιμουχα του λαδιου για να αλλαχθει πρεπει να βγει η αντλια, την εβγαλες ολη απο το μοτερ??
Η αντλια εχει μια τσιμουχα για το λαδι, πρεπει να εχει αλλη μια τσιμουχα για το νερο πισω απο το ιμπελλερ και το Ο ρινγκ του καπακιου. Δεν εχει φλαντζα πουθενα. Επισης δεν ξερω αν εχει ρουλεμαν η μπουσα εδρασης.
(τσιμουχα = ελαστικος/μεταλικος στρογγυλος στεγανοποιητικος δακτυλιος με χειλος και ελατηριο στην μεσα μερια του χειλους)
(Ο ρινγκ = ελαστικος στρογγυλος η παρομοιας μορφης στεγανοποιητικος δακτυλιος κυκλικης διατομης)
(φλαντζα = επιπεδο στεγανοποιητικο παρεμβυσμα μεταξυ δυο επιπεδων επιφανειων, μπορει να ειναι απο διαφορα υλικα)

Οσο για τον ηχο, ξανα-ακουσα το βιντεο σου και μετα απο αυτα που αναφερεις (οτι εξαφανιστηκε μετα τον καθαρισμο) συμπεραινω οτι δεν ηταν καθαρα μηχανικος οπως ακουγεται εκ πρωτης, αλλα μαλλον ειναι "παρελκομενος" ηχος. Εννοω οτι ισως το βρωμικο ιμπελλερ δημιουργουσε καποιο ειδος σπηλαιωσης στο νερο και εβγαινε ο ηχος αυτος. Το φαινομενο αυτο ειναι ιδιαιτερα εντονο στις προπελλες των πλοιων οποτε και οταν εμφανιζεται.

Offline george2411

• Απλός οδηγός
Reply #11 on: Κυριακή 18 Μάρτιος 2018, 00:02:01 πμ
Νομιζω οτι αλλαξες μονο το Ο ρινγκ που στεγανοποιει το καπακι με το σωμα της αντλιας. Η τσιμουχα του λαδιου για να αλλαχθει πρεπει να βγει η αντλια, την εβγαλες ολη απο το μοτερ??
Η αντλια εχει μια τσιμουχα για το λαδι, πρεπει να εχει αλλη μια τσιμουχα για το νερο πισω απο το ιμπελλερ και το Ο ρινγκ του καπακιου. Δεν εχει φλαντζα πουθενα. Επισης δεν ξερω αν εχει ρουλεμαν η μπουσα εδρασης.
(τσιμουχα = ελαστικος/μεταλικος στρογγυλος στεγανοποιητικος δακτυλιος με χειλος και ελατηριο στην μεσα μερια του χειλους)
(Ο ρινγκ = ελαστικος στρογγυλος η παρομοιας μορφης στεγανοποιητικος δακτυλιος κυκλικης διατομης)
(φλαντζα = επιπεδο στεγανοποιητικο παρεμβυσμα μεταξυ δυο επιπεδων επιφανειων, μπορει να ειναι απο διαφορα υλικα)

Οσο για τον ηχο, ξανα-ακουσα το βιντεο σου και μετα απο αυτα που αναφερεις (οτι εξαφανιστηκε μετα τον καθαρισμο) συμπεραινω οτι δεν ηταν καθαρα μηχανικος οπως ακουγεται εκ πρωτης, αλλα μαλλον ειναι "παρελκομενος" ηχος. Εννοω οτι ισως το βρωμικο ιμπελλερ δημιουργουσε καποιο ειδος σπηλαιωσης στο νερο και εβγαινε ο ηχος αυτος. Το φαινομενο αυτο ειναι ιδιαιτερα εντονο στις προπελλες των πλοιων οποτε και οταν εμφανιζεται.

Ναι Γιαννη την εβγαλα ολη απο πανω. Εξω παραφλου πρωτα, μετα εξω λαδια για να μην τα κυνηγαω  :P  και αφου στραγγιξα, εβγαλα ολη την αντλια.
3 πραγματα αλλαξα: 1) φλατζα στεγανοποιησης στο σωμα της αντλιας (καπακι), και απο το πισω μερος της αντλιας το μεγαλο oring και την τσιμουχα του λαδιου (μου εβγαλε την πιστη να βγαλω την παλια).
Δεν εχει τιποτα αλλο να αλλαξεις δυστυχως περαν απο αυτα τα 3. Τα υπολοιπα ειναι ολα fix.
Οσο για την σπηλαιωση εχεις δικιο δημιουργειται ενα κενο αερος μεσα στο νερο (ασχολουμαι πολλα χρονια με τον μοντελισμο και με τα σκαφακια) αλλα ετσι και το ακουγες απο κοντα νομιζες οτι κοπαναγε σφυρι πανω στην τρομπα. Εκτος αν λογω μακας δουλευε παρακεντρα δεν ξερω. Οπως και οταν ζεσταινοταν σταματουσε. Περιεργα πραγματα ειλικρινα.
Εγω θα ξαναπω δεν περιμενα με τιποτα να φτιαχτει. Οταν την εβαλα την επομενη μερα μπροστα δεν το πιστευα οτι δεν εκανε θορυβο. Ημουν 99.9% σιγουρος οτι θα το ξανακανει.
Το 1% το ειχα σαν ελπιδα απο ενα αμερικανικο φορουμ οπου καποιος ειχε το ιδιο θεμα με μενα. Εβγαλε την αντλια, την καθαρισε και την ξαναεβαλε και ολα καλα.
Ομως δεν εχω παρα να συμφωνησω με τα λεγομενα σου, πρεπει να ηταν αυτο, δεν μπορω να σκεφτω κατι αλλο.

john lk

• Guest
Reply #12 on: Κυριακή 18 Μάρτιος 2018, 01:29:09 πμ
Οκ Γιωργο, το καλο ειναι οτι ο θορυβος σταματησε (η σπηλαιωση και τα παρεμφερη κανουν κατι σαν μεταλικο/μηχανικο θορυβο) και οτι κρατα σωστη θερμοκρασια.

Το οτι δουλευε με κακη ζυγοσταθμιση (λογω μακας) το σκεφτηκα και εγω σαν πιθανη αιτια του θορυβου, αλλα πιο προς την σπηλαιωση εγερνα...

Οπως και να εχει το θεμα, αστην ετσι και να παρακολουθεις την θερμοκρασια τωρα που καλοκαιριαζει.

Offline george2411

• Απλός οδηγός
Reply #13 on: Κυριακή 18 Μάρτιος 2018, 04:14:01 πμ
Οκ Γιωργο, το καλο ειναι οτι ο θορυβος σταματησε (η σπηλαιωση και τα παρεμφερη κανουν κατι σαν μεταλικο/μηχανικο θορυβο) και οτι κρατα σωστη θερμοκρασια.

Το οτι δουλευε με κακη ζυγοσταθμιση (λογω μακας) το σκεφτηκα και εγω σαν πιθανη αιτια του θορυβου, αλλα πιο προς την σπηλαιωση εγερνα...

Οπως και να εχει το θεμα, αστην ετσι και να παρακολουθεις την θερμοκρασια τωρα που καλοκαιριαζει.

Ναι αυτό είχα σκοπό να κάνω. Αλλά δεν κατάλαβες καλά συμφωνώ μαζί σου και εγώ προς σπηλαίωση τείνω. Σκέφτηκα το θέμα της μακας αλλά πιο πολύ τείνω σε αυτό που λες. Απλά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έκανε τέτοιο ήχο...!  :-\
Σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου ειλικρινα