Hellas Transalp Forum

Τεντοτηρας

foivous · 7214

Offline foivous

• Απλός οδηγός
on: Σάββατο 10 Φεβρουάριος 2018, 16:44:35 μμ
Βρε παιδιά,  το είχα λησμονήσει.
Πέρσυ μόλις αγόρασα το Transalp μου , μου έβγαλε τεντωτηρα στα 78.000 χλμ.
Σας έχει συμβεί ;

Offline γκ

• Hailwood, Agostini, Roberts,
  • Rossi και πάνω !
  • TA 600 for ever, τρελαμένος με το τετρακύλινδρο
Reply #1 on: Κυριακή 11 Φεβρουάριος 2018, 09:33:49 πμ
Αμφιβάλω αν υπάρχει παρόμοια αναφορά σε όλο το διαδύκτιο.
Φοίβε, μετά την τόσο προσεκτική και μακρόχρονη αναζήτησή σου για ΤΑ 650, επιβεβαιώνεται ότι το μεταχειρισμένο ειναι λαχείο.

Μη βάζετε δύναμη, χρησιμοποιήστε σφυρί.
Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, χρησιμοποιήστε βαρύτερο σφυρί.
Αν παρόλα αυτά το πρόβλημα επιμένει, εεε τότε θα είναι ηλεκτρολογικό!

Offline foivous

• Απλός οδηγός
Reply #2 on: Κυριακή 11 Φεβρουάριος 2018, 21:37:39 μμ
Αμφιβάλω αν υπάρχει παρόμοια αναφορά σε όλο το διαδύκτιο.
Φοίβε, μετά την τόσο προσεκτική και μακρόχρονη αναζήτησή σου για ΤΑ 650, επιβεβαιώνεται ότι το μεταχειρισμένο ειναι λαχείο.
Μαλιστα ! Ευχαριστώ για την απαντηση
Να υποθέσω πως έπεσα θύμα του μάστορα
Μόλις την είχα αγοράσει,  είχε ελέγχθει από μάστορα (Όχι τον ιδιο)  και μου προταθηκε το συνεργειο που την πηγα
Μετά από 5-6 ώρες με ειδοποίησε ότι χτυπάει ο τεντοτηρας.

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #3 on: Δευτέρα 12 Φεβρουάριος 2018, 12:21:00 μμ
και πόσο σίγουρος είσαι οτι ειναι πραγματικά τα χιλιόμετρα ?

Το να χτυπάει ο τεντωτήρας πάντως, μέχρι ένα σημείο είναι αποδεκτό. Αν είναι κρύα λογικά θα ακούγεται η καδένα περισσότερο, αν σταματάει όταν είναι ζεστό, ζεις έτσι μέχρι να μη πάει άλλο. (αυτό θα έκανα εγώ)

Ποιο μηχανάκι ήταν που μπορούσες να ρυθμίσεις την τάνυση της καδένας απ'έξω ? (γκ ?)

Offline γκ

• Hailwood, Agostini, Roberts,
  • Rossi και πάνω !
  • TA 600 for ever, τρελαμένος με το τετρακύλινδρο
Reply #4 on: Δευτέρα 12 Φεβρουάριος 2018, 18:49:56 μμ
Ποιο μηχανάκι ήταν που μπορούσες να ρυθμίσεις την τάνυση της καδένας απ'έξω ? (γκ ?)

Παλαιότερα όταν άρχιζε να ακούγεται η αλυσίδα, την ρύθμιζες με βίδα και κόντρα παξιμάδι. Μετά επικράτησαν οι αυτόματοι τεντωτήρες.

Από Χόντα προβληματική ήταν η κίνηση των εκεντροφόρων στα πρώτης γενιάς V 4, λόγω του πολύ μεγάλου μήκους της αλυσίδας, η οποία έπερνε βόλτα και τους 2 κυλίνδρους και τους 4 εκεντροφόρους.

Στο ΧΧ συνιστάται να αλλάζεται ο τεντωτήρας κάθε 50.000 χλμ και είναι φτηνοδουλειά, η γλύστρα και η αλυσίδα δεν έχουν πρόβλημα. Για ΧΧ Κυκλοφορεί ένας αφτερμάρκετ παληομοδίτικος με βίδα και κόντρα παξιμάδι(!) και ένας βελτιωμένος αυτόματος.

Άλλά σε ΤΑ, δεν έχω ακούσει - διαβάσει κάτι. Έχω και ένα κακοδουλεμένο και κακοσυντηρημένο ΤΑ του 92 που από μηχανολογικά είναι άψογο.

Μη βάζετε δύναμη, χρησιμοποιήστε σφυρί.
Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, χρησιμοποιήστε βαρύτερο σφυρί.
Αν παρόλα αυτά το πρόβλημα επιμένει, εεε τότε θα είναι ηλεκτρολογικό!

Offline foivous

• Απλός οδηγός
Reply #5 on: Δευτέρα 12 Φεβρουάριος 2018, 19:28:38 μμ
Παιδιά ρώτησα και στον Σαρακακη εναν μηχανικο που.μου σύστησαν.
Δεν υπαρχει αυτή η βλάβη σε ΤΑ 650 μου είπε !

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #6 on: Δευτέρα 12 Φεβρουάριος 2018, 22:16:50 μμ
Παλαιότερα όταν άρχιζε να ακούγεται η αλυσίδα, την ρύθμιζες με βίδα και κόντρα παξιμάδι. Μετά επικράτησαν οι αυτόματοι τεντωτήρες.

Από Χόντα προβληματική ήταν η κίνηση των εκεντροφόρων στα πρώτης γενιάς V 4, λόγω του πολύ μεγάλου μήκους της αλυσίδας, η οποία έπερνε βόλτα και τους 2 κυλίνδρους και τους 4 εκεντροφόρους.

Στο ΧΧ συνιστάται να αλλάζεται ο τεντωτήρας κάθε 50.000 χλμ και είναι φτηνοδουλειά, η γλύστρα και η αλυσίδα δεν έχουν πρόβλημα. Για ΧΧ Κυκλοφορεί ένας αφτερμάρκετ παληομοδίτικος με βίδα και κόντρα παξιμάδι(!) και ένας βελτιωμένος αυτόματος.

Άλλά σε ΤΑ, δεν έχω ακούσει - διαβάσει κάτι. Έχω και ένα κακοδουλεμένο και κακοσυντηρημένο ΤΑ του 92 που από μηχανολογικά είναι άψογο.

Στο XR200 που ειχα και ειχες και συ Γιαννη, η καδενα ρυθμιζοτανε με εξωτερικη βιδα - κοντρα παξιμαδι.

Στα VFR VTEC, ο μπροστινος τεντωτηρας κοιταει προς τα κατω και χανει το λαδι του, οποτε δουλευει ελαxιστα "ξερα" με του παιρνει μπροστα το μηχανακι και ως εκ τουτου τα παιζει εν καιρω, ο δικος μου ταπαιξε στα 72000χμ, το νωριτερο που τα παιζουν καποιοι ειναι στα 50000χμ.

Σε Τρανσαλπ και Αφρικα 650/750 δεν εχει ακουστει θεμα ποτε. Απο την αλλη, σε καποια χτυπαει λιγο η αλυσιδα του εκκεντροφορου οταν το μηχανακι ειναι ακομα κρυο αλλα σταματαει μετα απο περιπου 30 δευτερα.
« Last Edit: Δευτέρα 12 Φεβρουάριος 2018, 23:37:18 μμ by XLGeorge »

" the PouroDuro spirit "

Offline foivous

• Απλός οδηγός
Reply #7 on: Δευτέρα 12 Φεβρουάριος 2018, 22:54:46 μμ
και πόσο σίγουρος είσαι οτι ειναι πραγματικά τα χιλιόμετρα ?

Το να χτυπάει ο τεντωτήρας πάντως, μέχρι ένα σημείο είναι αποδεκτό. Αν είναι κρύα λογικά θα ακούγεται η καδένα περισσότερο, αν σταματάει όταν είναι ζεστό, ζεις έτσι μέχρι να μη πάει άλλο. (αυτό θα έκανα εγώ)

Υπαρχει βιβλιο σερβις απο την αγορα της. Απο ενα σημειο και περα ο προηγουμενος ιδιοκτητης , αλλαζε - οπως μου εξομολογηθηκε - μονο λαδια .
Υπαρχουν και τα παραστατικα του ΚΤΕΟ με τα αντιστοιχα χλμ.
Εαν δεν γνωριζεις , απλα την πατας ! Δεν σκεφτηκα να παω σε αλλο συνεργειο , διοτι ο μηχανικος μου ειπε πως υπηρχε σοβαρη πιθανοτητα να κοβοταν η καδενα και να παθαινε μεγαλυτερη ζημια

Offline Padis

• Rossi και πάνω !
Reply #8 on: Τρίτη 13 Φεβρουάριος 2018, 07:16:08 πμ
Έχει ξανασυμβεί η ζημιά αυτή.... Αστοχία υλικού στα 44.000km...

http://www.transalpforum.gr/index.php?topic=20970.25

«H ταχύτητα δε σκότωσε ποτέ κανέναν... Tο να σταματήσεις ξαφνικά είναι αυτό που βλάπτει...»

Offline razorcool

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #9 on: Τρίτη 19 Ιούνιος 2018, 19:40:40 μμ
ερωτηση απο παντελως ασχετο με τις μηχανες

τι ειναι ο τεντωτηρας>>>?????? ??? ???

Offline Padis

• Rossi και πάνω !
Reply #10 on: Τετάρτη 20 Ιούνιος 2018, 06:02:57 πμ
Αυτό που λέει το όνομα του.... κρατάει τεντωμένο (ή χωρίς μπόσικα) κάτι....
Στην προκειμένη περίπτωση την καδένα του εκκεντροφόρου, έτσι ώστε με την περιστροφή να μην υπάρχει ταλάντωση της.

«H ταχύτητα δε σκότωσε ποτέ κανέναν... Tο να σταματήσεις ξαφνικά είναι αυτό που βλάπτει...»

Offline linuxfighter

• The Technician
  • Μέλος HTC
  • Οδηγάρα
  • Ζήτα το και θα σου δωθεί!!!
Reply #11 on: Τετάρτη 20 Ιούνιος 2018, 08:15:56 πμ
Είναι αυτό που λέμε "Θα σε τεντώσω..." ή "Φιλάρακι, την τέντωσες;; Τέντωστην τέντωστην" κτλ κτλ κτλ