Hellas Transalp Forum

Τι να ειναι αυτο αραγε? πρόβλημα με λαμπάκι νεκράς

mantis · 84305

Offline Johnny_Nik

• Rossi και πάνω !
Reply #50 on: Τετάρτη 12 Ιούνιος 2013, 13:50:11 μμ
Απαντάω λίγο βιαστικά γιατί πρέπει εκτάκτως να φύγω για επαρχία, προσπάθησα όμως να ασχοληθώ όσο το δυνατόν περισσότερο για να μη γράφω πίπες πρωινιάτικα  ;D

Εάν ο διακόπτης της νεκράς ηταν μόνιμα σε γείωση τότε μέσω της διόδου το λαμπάκι θα είχε μόνιμα γείωση και θα αναβε πάντα.
Η δίοδος που συνδέεται στο G/R καλώδιο που πάει στον διακόπτη του συμπλέκτη είναι αυτή που δίνει την γείωση του συμπλέκτη και την γείωση του διακόπτη της νεκράς στο πηνίο του ρελέ της μίζας (στο αλλο ακρο το ρελέ παιρνει (+) απο το μπουτόν της μίζας) ωστε να λειτουργήσει η μίζα, αν δλδ το σταντ είναι κάτω και εχουμε ταχύτητα δεν εχουμε μίζα.

Προσπάθησα χθες να αναπαράγω το πρόβλημα παίζοντας μόνο με τα καλώδια της μανέτας. Δεν τα κατάφερα, άρα με επέμβαση μόνο εκεί δεν μπορεί να δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Μήπως όμως ο "μάστορας" έβαλε χέρι ακόμα πιο μέσα? Ίσως μπορέσει ο φίλος να μας διαφωτίσει περισσότερο. Άφησε τη μότο στο μάστορα, ή απλά πήγε, του τράβηξε το καλωδιάκι και τον έστειλε στο καλό? Δεν θυμάμαι αν διάβασα τι έκανε με τη δίοδο. Την έβγαλε από τη θέση της? Μήπως οι ακροδέκτες είναι βραχυκυκλωμένοι για να παρακάμπτεται η δίοδος (εσκεμμένα) ή μήπως δεν υπάρχει καθόλου?

Και το κουφό?  :goofy: Πώς ανάβει το λαμπάκι της νεκράς πατώντας συμπλέκτη? και απο οτι λέει ο φίλος με ανεβασμένο σταντ?
Για να επενεργήσει στο κύκλωμα ο διακόπτης του συμπλέκτη πρέπει να του δίνει γείωση ο διακόπτης του σταντ.

Ο οποίος διακόπτης στο σταντ εάν δίνει γείωση, θα δίνει επίσης ΚΑΙ στην ICU, διακόπτωντας την ανάφλεξη (αν δεν έχουν γίνει extreme επεμβάσεις, όπως για πχ κόψιμο του G/W που πάει στην ηλεκτρονική) . Άρα η μοτ/τα δεν θα έπαιρνε εμπρός. Οπότε, προχωράω με το σχέδιο που έχεις κάνει...

Γιάννη εφτιαξα το κύκλωμα να το εχεις μπροστά σου, αλλά κάνε και εσύ μια επιβεβαίωση να είμαστε σίγουροι.

Λειτουργία ,
α) φαίνεται οτι το λαμπάκι ανάβει μόνο απο τον διακόπτη της νεκράς.
β) ο διακόπτης του συμπλέκτη και της νεκράς εχουν σχέση και  με το ρελέ της μίζας
γ) ο διακόπτης του συμπλέκτη παίζει το ρόλο του μόνο σε σχέση με το που βρίσκεται το σταντ.
Δλδ αν το σταντ είναι ανεβασμένο και ΔΕΝ εχουμε νεκρά τότε πρέπει να εχουμε πατημένο τον συμπλέκτη ωστε την γείωση του σταντ να την δώσουμε στο ρελέ της μίζας.
Ακόμα και βραχυκυκλωμένο να είχε ο μαστορας τον διακοπτη του συμπλέκτη δεν θα αναβε το λαμπάκι.

Συμπέρασμα , αν δεν υπάρχει θεμα με την πλεξούδα, η που ο φίλος δεν ξέρει, τότε για να ανάψει το λαμπάκι πατώντας το συμπλέκτη (και οση ώρα τον εχουμε πατημένο φυσικά)ν με το σταντ επάνω είναι η δίοδος που βρίσκεται ανάμεσα στα G/R  και Lg  να είναι βραχυκυκλωμένη και να περνάει την γείωση του σταντ μέσω του διακόπτη του συμπλέκτη στο λαμπάκι.

Σε παρακαλώ επιβεβαίωσε το συμπέρασμά μου. Αναμένω.

Το διάγραμμα σου είναι ΟΚ. Το διασταύρωσα με το ηλεκτρολογικό σχέδιο, και μπορώ να πώ με βεβαιότητα ότι (όπως είχα αναφέρει) κάπου δημιουργείται μια γείωση (στιγμιαία με το πάτημα του συμπλέκτη) η οποία οδηγεί μια γείωση στο λαμπάκι, μάλλον από την πλευρά του κυκλώματος που έχει να κάνει με το διακόπτη του στάντ. Όπως πολύ σωστά έγραψες, όλα τα δεδομένα "δείχνουν" τη δίοδο. Αλλά όπως είπα μου φαίνεται περίεργο να έχει "χτυπήσει" η δίοδος, εκτός, και αν κατά το διάστημα που βρισκόταν το ένα φυσάκι από τη μανέτα αποσυνδεδεμόνο, είχαμε κάποιο βραχυκύκλωμα (αρκετά ισχυρό ώστε να τη "φάει"). Αλλά να πώ την αλήθεια μου, δεν ξέρω αν μπορεί να χαλάσει τόσο εύκολα. Πρέπει να έχει γίνει κάτι πολύ χοντρό (πιθανότατα από το μάστορα που εβαλε χέρι).

Νομίζω ότι ο φίλος πρέπει να κινηθεί, όπως γράφεις. Αρχικά τεστάρωντας τη δίοδο, και στη συνέχεια δοκιμάζοντας με διόδους εμπορίου. Επειδή δεν ξέρουμε τι επέμβαση έχει γίνει (αν έχει γίνει), δεν θα πρότεινα να δοκιμάσει με δανεική δίοδο από άλλη μοτό, γιατί εάν υπάρχει πρόβλημα στην πλεξούδα μπορεί να την καταστρέψει επίσης.

Επόμενα βήματα εάν το πρόβλημα παραμείνει ακόμη και με αλλαγή διόδου:

1. Να βγάλει από το παιχνίδι τους σχετικούς με το κύκλωμα διακόπτες. Ξεκινώντας από το διακοπτάκι της νεκράς (βγάζει τον ακροδέκτη και αφήνει το καλώδιο στον αέρα). Δοκιμή

2. Αφήνει διακόπτη νεκράς off, βγάζει του σταντ. Δοκιμή

3. Παίζει εναλλάξ με τον ένα διακόπτη επάνω και τον άλλον όχι.

Κάτι από τα παραπάνω θα μας οδηγήσει σε ασφαλέστερα συμπεράσματα, για το εάν έχει γίνει βαθύτερη επέμβαση, ή εάν υπάρχει κάποιο βραχυκύκλωμα, είτε ακόμη και προβληματικός από το εργοστάσιο νέος διακόπτης, ή τέλος μικροδιαρροή από το διακόπτη του σταντ (πράγμα το οποίο δεν το πιστεύω αφού θεωρητικά ο κινητήρας δεν θα έπαιρνε εμπρός).

ΥΓ: Δεν θυμάμαι επίσης εάν διάβασα, μήπως ρώτησε το μάστορα τι έκανε τελικά στη μοτό, εκτός από το να βγάλει το φυσάκι. (εάν έκανε κάτι)

ΥΓ2: Αναχωρώ, αν το προχωρήσετε το θέμα δεν θα μπορέσω να το δώ πρίν από αργά το βράδυ ή αύριο (αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολογίζω)

Έντιτ:
Είδα και αυτό->
Εκανα ομως τον ελενχο λιγο βιαστηκα και μαλλον δεν εγινε σωστα

Ελπίζω να μην έδωσε ο φίλος κατα τη δοκιμή, από λάθος ίσως, 12V από τη μπαταρία (~10Α) προς τη δίοδο. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να ακούμπησε κατά τη διαδικασία το καλώδιο που δοκίμαζε στο λαμπάκι (ανέφερε ότι το έκανε βιαστικά), ή να δοκίμαζε το διακόπτη με το καλώδιο συνδεδεμένο (άρα να έδωσε τάση ανάποδα). Ίσως αυτό να εξηγούσε μια βλάβη στη δίοδο (και μακάρι να είναι μόνο στη δίοδο)
« Last Edit: Πέμπτη 09 Νοέμβριος 2017, 23:34:19 μμ by Stoneman »

Offline mantis

• νέος οδηγός
  • **
Reply #51 on: Τετάρτη 12 Ιούνιος 2013, 18:07:18 μμ
O μαστορας δεν πειραξε τιποτα στη μηχανη γιατι την βλαβη την επαθα μετα απο service και βολτα στο τετραγωνο!Οταν γυρισα του εδειξα το λαμπακι αλλα ειχαν ερθει και αλλα μοτο  στο μαστορα και επειδη δεν ηθελε να χασει πελατια,μου βγαζει το φυσακι και μου ειπε να παω καποια αλλη στιγμη να μη χρειαζομαι τη μηχανη για να τσεκαρη πλεξουδα λεει!Ακουσα λοιπον αυτο καταλαβα οτι παει να μου πιασει τον :asshaking:και τον  :wave:.Αλλα ειδα με τα ματια μου οτι δεν πειραξε τιποτα αλλο εκτος απο το φυσακι του συμπλεκτη :(Τωρα αν εκανα εγω καμια βλακεια οταν εκανα δοκιμες για να απομονωσω και να τσεκαρω διακοπτες-καδωδιοση παιζει  ποιο δυνατα το σεναριο!Τα ανταλακτικα τα πηρα γιατι ειχα κουρασει το stoneman πως τρεκαρω το ενα και το αλλο,και σκεφτομουν οτι κατι απο τα δυο θα ηταν αλλα τελικα χουφτα εφαγα :clubbed:Το διακοπτη σταντ τον εχω αποριψη γιατι στον ελενχο διακοπτη-φυσσα-καλωδιωση το σταντ με το λαμπακι ειναι οκ!!Με εχει κουρασει το θεμα μου,απο τη μια λεω αστο να παει στα κομματια, :2dizzy:αλλα απο την αλλη λεω τοσο χρονο και βοηθεια απο τους φιλους του foroum,και τελικα να καταληξω στο μαστορη? :eusa_naughty: :nono: :fingers:Θα το παλεψω τελικα λεω και να σας ζαλισω για λιγο γιατι νομιζω οτι τελικα θα την βγαλουμε την ακρη! :thawave:

Offline Johnny_Nik

• Rossi και πάνω !
Reply #52 on: Τετάρτη 12 Ιούνιος 2013, 20:07:26 μμ
Μπήκα να δώ τι παίζει και δεν βλέπω το πόστ που έκανα το ξημέρωμα???  :o Πατώντας παράθεση μου το εμφανίζει. Επειδή δεν ξέρω τι πάιζει ακριβώς (μάλλον θα είναι θέμα του φόρουμ), απλά το αναφέρω.

Οι λοιποί συγγενείς βλέπετε την πρωινή απάντησή μου? Δεν έχω (δυστυχώς) το κουράγιο να τα ξαναγράφω απ την αρχή....  :(

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #53 on: Τετάρτη 12 Ιούνιος 2013, 22:07:37 μμ
mantis, μην αγχώνεσαι, δύσκολα θα με κουράσεις ... και εγώ εσένα σκέφτομαι που οδηγείς ένα μηχανάκι με πρόβλημα .
Απο εσένα θέλω/ουμε ενα πράγμα μόνο, οταν σου ζητάμε να κανεις κάτι πχ μια μετρηση , η την κάνεις σίγουρα οπως ζητείται, η ρωτάς περισσότερες λεπτομέρειες, η εξ αποστάσεως διάγνωση και επισκευή είναι δύσκολη, και αν σου ζητήσω κατι και το κανεις, αλλά  λάθος εγώ το θεωρώ σαν σωστό και ψάχνω την βλάβη αλλού μάταια.

Απλά σαν επόμενη κίνηση κάνε ενα απο τα παρακάτω:

α) αγοράζεις διόδους ,αντικαθιστάς την γνήσια και μας λές τι άλλαξε και β) βγάζεις την γνήσια και την ελέγχεις με τον τρόπο που σου υπέδειξα πιό πριν με μια μικρή  μπαταρία.

Και στο ξαναλέω , αν δεν καταλαβαίνεις την διαδικασία ρώτα και πάλι.

Μπήκα να δώ τι παίζει και δεν βλέπω το πόστ που έκανα το ξημέρωμα???  :o

:eusa_think:

Πατώντας παράθεση μου το εμφανίζει.

παράθεση που? Και αν στο εμφανίζει κάνε μια copy/paste και ξαναποστάρησέ το.

Οι λοιποί συγγενείς βλέπετε την πρωινή απάντησή μου? Δεν έχω (δυστυχώς) το κουράγιο να τα ξαναγράφω απ την αρχή....  :(

Κάνε μια περίληψη, ενα συμπέρασμα, στίφτο και βγάλε του το ζουμί.
« Last Edit: Τετάρτη 12 Ιούνιος 2013, 22:09:34 μμ by Stoneman »

Offline zami

• Rossi και πάνω !
Reply #54 on: Τετάρτη 12 Ιούνιος 2013, 22:14:54 μμ
Εγω την διαβασα το πρωι την απαντηση σου Γιαννη αλλα τωρα δεν την βλεπω...κατι θα εκανες εσυ μαλλον.ελεγες οτι φευγεις για επαρχια σωστα;

HONDA ή γενόσιμο?

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #55 on: Τετάρτη 12 Ιούνιος 2013, 22:17:01 μμ
...ελεγες οτι φευγεις για επαρχια σωστα;

Και την πήρε μαζί του?  :eusa_think:

Offline zami

• Rossi και πάνω !
Reply #56 on: Τετάρτη 12 Ιούνιος 2013, 22:20:35 μμ
 :2hysterical: χα χα !ετσι φαινεται!καλημερα νικο!

HONDA ή γενόσιμο?

Offline Johnny_Nik

• Rossi και πάνω !
Reply #57 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 00:13:06 πμ
Απαντάω λίγο βιαστικά γιατί πρέπει εκτάκτως να φύγω για επαρχία, προσπάθησα όμως να ασχοληθώ όσο το δυνατόν περισσότερο για να μη γράφω πίπες πρωινιάτικα  ;D

Προσπάθησα χθες να αναπαράγω το πρόβλημα παίζοντας μόνο με τα καλώδια της μανέτας. Δεν τα κατάφερα, άρα με επέμβαση μόνο εκεί δεν μπορεί να δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Μήπως όμως ο "μάστορας" έβαλε χέρι ακόμα πιο μέσα? Ίσως μπορέσει ο φίλος να μας διαφωτίσει περισσότερο. Άφησε τη μότο στο μάστορα, ή απλά πήγε, του τράβηξε το καλωδιάκι και τον έστειλε στο καλό? Δεν θυμάμαι αν διάβασα τι έκανε με τη δίοδο. Την έβγαλε από τη θέση της? Μήπως οι ακροδέκτες είναι βραχυκυκλωμένοι για να παρακάμπτεται η δίοδος (εσκεμμένα) ή μήπως δεν υπάρχει καθόλου?

Ο οποίος διακόπτης στο σταντ εάν δίνει γείωση, θα δίνει επίσης ΚΑΙ στην ICU, διακόπτωντας την ανάφλεξη (αν δεν έχουν γίνει extreme επεμβάσεις, όπως για πχ κόψιμο του G/W που πάει στην ηλεκτρονική) . Άρα η μοτ/τα δεν θα έπαιρνε εμπρός. Οπότε, προχωράω με το σχέδιο που έχεις κάνει...

Το διάγραμμα σου είναι ΟΚ. Το διασταύρωσα με το ηλεκτρολογικό σχέδιο, και μπορώ να πώ με βεβαιότητα ότι (όπως είχα αναφέρει) κάπου δημιουργείται μια γείωση (στιγμιαία με το πάτημα του συμπλέκτη) η οποία οδηγεί μια γείωση στο λαμπάκι, μάλλον από την πλευρά του κυκλώματος που έχει να κάνει με το διακόπτη του στάντ. Όπως πολύ σωστά έγραψες, όλα τα δεδομένα "δείχνουν" τη δίοδο. Αλλά όπως είπα μου φαίνεται περίεργο να έχει "χτυπήσει" η δίοδος, εκτός, και αν κατά το διάστημα που βρισκόταν το ένα φυσάκι από τη μανέτα αποσυνδεδεμόνο, είχαμε κάποιο βραχυκύκλωμα (αρκετά ισχυρό ώστε να τη "φάει"). Αλλά να πώ την αλήθεια μου, δεν ξέρω αν μπορεί να χαλάσει τόσο εύκολα. Πρέπει να έχει γίνει κάτι πολύ χοντρό (πιθανότατα από το μάστορα που εβαλε χέρι).

Νομίζω ότι ο φίλος πρέπει να κινηθεί, όπως γράφεις. Αρχικά τεστάρωντας τη δίοδο, και στη συνέχεια δοκιμάζοντας με διόδους εμπορίου. Επειδή δεν ξέρουμε τι επέμβαση έχει γίνει (αν έχει γίνει), δεν θα πρότεινα να δοκιμάσει με δανεική δίοδο από άλλη μοτό, γιατί εάν υπάρχει πρόβλημα στην πλεξούδα μπορεί να την καταστρέψει επίσης.

Επόμενα βήματα εάν το πρόβλημα παραμείνει ακόμη και με αλλαγή διόδου:

1. Να βγάλει από το παιχνίδι τους σχετικούς με το κύκλωμα διακόπτες. Ξεκινώντας από το διακοπτάκι της νεκράς (βγάζει τον ακροδέκτη και αφήνει το καλώδιο στον αέρα). Δοκιμή

2. Αφήνει διακόπτη νεκράς off, βγάζει του σταντ. Δοκιμή

3. Παίζει εναλλάξ με τον ένα διακόπτη επάνω και τον άλλον όχι.

Κάτι από τα παραπάνω θα μας οδηγήσει σε ασφαλέστερα συμπεράσματα, για το εάν έχει γίνει βαθύτερη επέμβαση, ή εάν υπάρχει κάποιο βραχυκύκλωμα, είτε ακόμη και προβληματικός από το εργοστάσιο νέος διακόπτης, ή τέλος μικροδιαρροή από το διακόπτη του σταντ (πράγμα το οποίο δεν το πιστεύω αφού θεωρητικά ο κινητήρας δεν θα έπαιρνε εμπρός).

ΥΓ: Δεν θυμάμαι επίσης εάν διάβασα, μήπως ρώτησε το μάστορα τι έκανε τελικά στη μοτό, εκτός από το να βγάλει το φυσάκι. (εάν έκανε κάτι)

ΥΓ2: Αναχωρώ, αν το προχωρήσετε το θέμα δεν θα μπορέσω να το δώ πρίν από αργά το βράδυ ή αύριο (αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολογίζω)

Έντιτ:
Είδα και αυτό->
Ελπίζω να μην έδωσε ο φίλος κατα τη δοκιμή, από λάθος ίσως, 12V από τη μπαταρία (~10Α) προς τη δίοδο. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να ακούμπησε κατά τη διαδικασία το καλώδιο που δοκίμαζε στο λαμπάκι (ανέφερε ότι το έκανε βιαστικά), ή να δοκίμαζε το διακόπτη με το καλώδιο συνδεδεμένο (άρα να έδωσε τάση ανάποδα). Ίσως αυτό να εξηγούσε μια βλάβη στη δίοδο (και μακάρι να είναι μόνο στη δίοδο)

O zami το διάβασε όντως, ίσως και ο mantis αν κρίνω από την απάντησή του. Δεν το πήρα μαζί μου όταν έφυγα, αλλά απλά χάθηκε. Όταν πάτησα απάντηση το είδα ότι όντως το έστειλα.... Τέσπα, κάνω παράθεση τον εαυτό μου με την ελπίδα ότι τώρα θα φαίνεται...  ;D...

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #58 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 00:26:28 πμ
Γιάννη, βασικά το όλο κύκλωμα εχει δύο σκοπούς, πρώτον να ανάψει το λαμπάκι της νεκράς οταν εχουμε νεκρά, και δεύτερον να προστατέψει τον αναβάτη απο εκκίνηση με κατεβασμένο σταντ, μιζάρισμα με ταχύτητα χωρίς πατημένο συμπλέκτη κλπ.

Απο τη στιγμή που ανάβει το λαμπάκι πατώντας τον συμπλέκτη εγώ είμαι σίγουρος οτι μεταφερεται η γείωση του ανεβασμένου σταντ μέσω της χαλασμένης διόδου στο λαμπάκι.

Και ενας απλός τρόπος να σιγουρευτούμε είναι να πατήσει ο mantis τον συμπλέκτη με κατεβασμένο σταντ τότε το λαμπάκι θα σβήσει αφού δεν θάχει γείωση.

Offline Johnny_Nik

• Rossi και πάνω !
Reply #59 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 00:55:32 πμ
Γιάννη, βασικά το όλο κύκλωμα εχει δύο σκοπούς, πρώτον να ανάψει το λαμπάκι της νεκράς οταν εχουμε νεκρά, και δεύτερον να προστατέψει τον αναβάτη απο εκκίνηση με κατεβασμένο σταντ, μιζάρισμα με ταχύτητα χωρίς πατημένο συμπλέκτη κλπ.

Απο τη στιγμή που ανάβει το λαμπάκι πατώντας τον συμπλέκτη εγώ είμαι σίγουρος οτι μεταφερεται η γείωση του ανεβασμένου σταντ μέσω της χαλασμένης διόδου στο λαμπάκι.

Και ενας απλός τρόπος να σιγουρευτούμε είναι να πατήσει ο mantis τον συμπλέκτη με κατεβασμένο σταντ τότε το λαμπάκι θα σβήσει αφού δεν θάχει γείωση.

Αναμένουμε τότε τα αποτελέσματα της δοκιμής... Υποθέτω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο...

Offline mantis

• νέος οδηγός
  • **
Reply #60 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 01:17:21 πμ
Μολις εκανα δοκιμη και το αποτελεσμα ειναι 1)Αναβω ΤΑ παταω συμπλεκτη βαζω ταχυτητα και κατεβαζω σταντ,σβηνει μηχανη και λαμπακι :eusa_clap:
2)Οταν εχω το σταντ κατω με ταχυτητα μεσα,οταν παταω-αφηνω συμπλεκτη δεν αναβει το λαμπακι! :eusa_naughty:

Offline Johnny_Nik

• Rossi και πάνω !
Reply #61 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 02:18:08 πμ
Μολις εκανα δοκιμη και το αποτελεσμα ειναι 1)Αναβω ΤΑ παταω συμπλεκτη βαζω ταχυτητα και κατεβαζω σταντ,σβηνει μηχανη και λαμπακι :eusa_clap:
2)Οταν εχω το σταντ κατω με ταχυτητα μεσα,οταν παταω-αφηνω συμπλεκτη δεν αναβει το λαμπακι! :eusa_naughty:

O Κινητήρας έχει σβήσει μάλλον όταν "δοκιμάζεις" το 2. (??) Η βγάζω λάθος συμπέρασμα? Το λαμπάκι πότε ανάβει? Όταν είσαι σε πορεία και πάς να αλλάξεις ταχύτητα? Μήπως βλέπεις, το λαμπάκι να ανάβει όταν περνάς από πρώτη σε δευτέρα που αναγκαστικά παρεμβάλεται η νεκρά και ανάβει στιγμιαία? (Άσε να λέω χαζομάρες).

Από τα παραπάνω θεωρώ ότι το κομμάτι του στάντ, ηλεκτρονικής δουλεύει σωστά, αλλά παραμένει άγνωστο εάν ο καινούργιος αισθητήρας νεκράς λειτουργεί όπως πρέπει. Η απορία για τη δίοδο παραμένει επίσης. Δουλεύει? Δοκίμασες σύμφωνα με τον Stoneman τη λειτουργία της? Είναι το βασικότερο ίσως κομμάτι του κυκλώματος και εκεί πρέπει να ξέρουμε απαραίτητα τι συμπεριφορά παρουσιάζεται.

Offline mantis

• νέος οδηγός
  • **
Reply #62 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 03:35:36 πμ
Tη διοδο δεν τη δοκιμασα ακομα αλλα οπως ειπα αναβει καθε που αλαζω ταχυτητα σαν αγωνιστικο λεμε το εργαλειο :2hysterical:αλλα γινετε επειδη παταω συμπλεκτη!
Σταματημενος με πρωτη πατημενο συμπλεκτη κατεβαζω σταντ και τοτε σβηνει! :eusa_clap:Με το σταντ κατω σβηστο αλαζω ταχυτητες παταω συμπλεκτη,λαμπακι σβηστο :oΕυχαριστω!

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #63 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 04:29:30 πμ
1)Αναβω ΤΑ παταω συμπλεκτη βαζω ταχυτητα και κατεβαζω σταντ,σβηνει μηχανη και λαμπακι :eusa_clap:

Σωστό σαν λειτουργία, αλλά ισως το λαμπάκι δεν εσβησε επειδή εχεις ταχύτητα αλλά επειδή κατεβασες το σταντ.

Οταν εχεις το σταντ κατω χωρίς ταχυτητα μεσα,οταν πατας-αφηνεις συμπλεκτη τι κάνει το λαμπακι????
Κανονικά πρέπει να μενει μόνιμα αναμένο. Καλά τα λέω?

Tη διοδο δεν τη δοκιμασα ακομα

Αναμονή λοιπόν ....

Με το σταντ κατω σβηστο αλαζω ταχυτητες παταω συμπλεκτη,λαμπακι σβηστο :oΕυχαριστω!

Πάλι τα ίδια, όπως εγραψες στην αρχή.

Σταματημενος με πρωτη πατημενο συμπλεκτη κατεβαζω σταντ και τοτε σβηνει! :eusa_clap:

Απο τη στιγμή που διακόπτης σταντ και νεκράς είναι σωστοί φυσικό είναι σε κάθε λάθος ενέργεια να σβήνει ο κινητήρας .
Αυτη τη στιγμή ΔΕΝ μας ενδειαφέρει τι κάνει ο κινητήρας, το ξαναλέω απο τη στιγμή που διακόπτης σταντ και νεκράς είναι ΟΚ στελνουν εντολή στην ECU να κόψει την ανάφλεξη.

Αυτό το κομμάτι της λειτουργίας φανηκε απο την αρχή οτι ΔΟΥΛΕΥΕΙ και δεν μας απασχολεί τώρα.

Αυτό που μας απασχολεί είναι οτι το λαμπάκι της νεκράς αναβει με το πατημα του συμπλέκτη. Η νομίζω λάθος?

Θέλω λοιπόν να κανεις μια ακόμα δοκιμή αφού σου αρέσουν ιδιαίτερα:

α) Δοκιμή
Ανοίγεις γενικό διακόπτη, δεν χρειάζεται να βάλεις μπροστά κινητήρα.
Σταντ κατεβασμένο
Βάζεις 1η
Ερωτηση: Τι κάνει το λαμπάκι?

β) Δοκιμή
Σταντ κατεβασμένο
Βάζεις 1η
Πατας συμπλέκτη

γ) Δοκιμή
Σταντ ανεβασμένο
Βάζεις 1η
Πατας συμπλέκτη

Offline mantis

• νέος οδηγός
  • **
Reply #64 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 05:08:17 πμ
Πρωτη δοκιμη,λαμπακι σβηστω :-\δευτερη δοκιμη λαμπακι σβηστω ???

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #65 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 15:35:18 μμ
Στην τρίτη Δοκιμή? που είναι και η πιο βασική?

Offline mantis

• νέος οδηγός
  • **
Reply #66 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 16:40:11 μμ
Sorry δεν ειδα την τριτη δοκιμη,και μολις την εκανα και ανεβαζω σταντ και βαζω πρωτη λαμπακι σβηνει :eusa_clap:Αλλα μολις παταω συμπλεκτη αναβει παλι ???και οταν τον αφηνω σβηνει :P :2hysterical:Το θεμα ειναι στη διαδρομη του συμπλεκτη!Οταν ειναι πατημενος τερμα αναβει και απο το μεσον της διαδρομης και μετα το χαρακτηριστικο (κλικ) σβηνει >:(Αυτο παρατηρησα.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #67 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 16:50:09 μμ
Μισό λεπτό σου απαντώ ....

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #68 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 17:01:09 μμ
Λοιπόν εγώ με τα όσα εχεις γράψει είμαι σίγουρος κατά 90% οτι ευθύνεται η δίοδος.
Ενα 10% αφήνω στην καλωδίωση.

Για να καταλάβεις (στο εξηγώ με οσο απλά λόγια μπορώ)  αν εξαιρέσουμε το κομμάτι προστασία που σβήνει ο κινητήρας οταν κατι κάνουμε λάθος και που δουλεύει σωστά, μένει αποκλειστικά το θεμα λαμπάκι.

Ομως ο διακόπτης του συμπλέκτη δεν εχει να κάνει με το αν θα ανάψει η οχι το λαμπάκι,  ο διακόπτης του συμπλέκτη εχει να κανει με το κομμάτι προστασία.
Και το εξάρτημα που θα έλεγα "ξεχωρίζει" αυτά τα δύο συστήματα είναι η δίοδος.

Επειδή το λαμπάκι της νεκράς είναι μόνιμα συνδεδεμένο με το (+) της μπαταρίας οταν ανοίγεις τον γενικό διακόπτη.
Και για να ανάψει θέλει απλά μια γείωση, την γείωση αυτή δίνει ο διακόπτης της νεκράς.
Ομως εάν η δίοδος είναι χαλασμένη τότε , οταν εχεις το σταντ ανεβασμένο ο διακόπτης του δίνει γείωση , που περνάει μέσω του διακόπτη του συμπλέκτη στην δίοδο που επειδή είναι βλάμένη στελνει αυτή την γείωση του σταντ στο λαμπάκι και ανάβει κάθε φορά που πατας συμπλέκτη αλλά εχεις ΚΑΙ το σταντ ανεβασμένο.
Αυτός είναι και ο λόγος που αν ανοιξεις γενικό διακόπτη , και πατας συμπλέκτη συνέχεια μπορείς να αναβοσβήνεις το λαμπάκι ανεβοκατεβάζοντας το σταντ.

Αλλαξε την δίοδο με δύο εμπορίου που σου εδειξα και μην τις βγάλεις , δλδ δεν αξίζει να δώσεις 25 ευρώ στην Honda για κατι που στο εμπόριο κοστίζει 1.5 ευρώ και είναι και καλύτερο.
Απλά βρες τρόπο να τις τοποθετήσεις σωστά ωστε να κανουν καλή επαφή.

Offline mantis

• νέος οδηγός
  • **
Reply #69 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 18:12:09 μμ
Πρεπει να τη φτιξω μονος μου τη διοδο η πωλειτε στα καταστηματα ετοιμη για τοποθετηση? :o

Offline Johnny_Nik

• Rossi και πάνω !
Reply #70 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 18:24:05 μμ
Πρεπει να τη φτιξω μονος μου τη διοδο η πωλειτε στα καταστηματα ετοιμη για τοποθετηση? :o

Το σχέδιο που φτιάχνει ο Stoneman, αποτελείται από δύο διόδους συνδεδεμένες κατάλληλα. Οι προδιαγραφές νομίζω είχαν γραφτεί πιο πάνω από τον ίδιο. Αν θες σωστή (και έτοιμη λύση) τότε πας για γνήσια. Αλλά το θέμα είναι να βρείς πρώτα αν είναι εκεί το πρόβλημα.
« Last Edit: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 18:26:11 μμ by Johnny_Nik »

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #71 on: Παρασκευή 14 Ιούνιος 2013, 02:50:39 πμ

Η απάντηση εχει δοθεί:

Στο παρακάτω σχέδιο σου δείχνω

α) πάνω αριστερά την δίοδο που εχει τώρα το μηχανάκι μέσα στην ασφαλειοθήκη.
β) Πάνω και δεξιά το σχέδιο της γνήσιας διόδου , που αποτελείται απο δύο διόδους με κοινό ποδαράκι το "Β"

Και γ) κάτω δύο τυπικές διόδους αγορασμένες απο ενα καταστημα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων ωστε να κατασκευάσεις εσύ μια ανταλακτική δίοδο και να γλυτώσεις τα 25 ευρώ που κοστίζει η γνήσια , αφού πάντα υπάρχει η περίπτωση να μην είναι εδώ η βλάβη αλλά στην καλωδίωση..

Θα ζητήσεις πχ διόδους 50volt στα 5 Ampere, δίνοντας προσοχή μόνο στην γραμμή που εχουν περιμετρικά και δείχνω με τα κόκκινα βελάκια ωστε να εχεις την σωστή πολικότητα.

Υπάρχουν και δίοδοι που μοιάζουν με την γνήσια , πχ αυτή  εδώ    http://www.markidis.gr/product_info.php?cPath=31_32_133_266&products_id=48325

Εγώ αυτές τις λύσεις εχω να προτείνω, δλδ α) αγοράζεις διόδους ,αντικαθιστάς την γνήσια και μας λές τι άλλαξε η β) βγάζεις την γνήσια και την ελέγχεις με τον τρόπο που σου υπέδειξα πιό πριν με μια μικρή  μπαταρία.

Αν και το είπε και ο Γιάννης , ισως δεν το εχεις καταλάβει.
Θα πρέπει να αγοράσεις δύο διόδους απο το εμπόριο, που στα ακρα τους εχουν δύο ακροδέκτες.
Μετά θα ενώσεις τους ακροδέκτες που βρίσκονται στην μεριά της διόδου με την ρίγα (δείχνω με τα κόκκινα βελάκια) ωστε τελικά να κατσκευάσεις ενα κάτι σαν αυτό που δείχνω "διοδος εμπορίου" .
Επάνω αριστερά φαίνεται η γνήσια δίοδος και τα ποδαράκια της A,B,C, και στην  "διοδος εμπορίου"  η αντιστοιχία στα ποδαράκια είναι ίδια.
Ελπίζω να καταλαβες την κατασκευή.
« Last Edit: Πέμπτη 09 Νοέμβριος 2017, 23:36:02 μμ by Stoneman »

Offline mantis

• νέος οδηγός
  • **
Reply #72 on: Σάββατο 15 Ιούνιος 2013, 03:07:46 πμ
Mε πολυμετρο και λιγη καθοδηγηση λες να τα καταφερω stoneman? ???

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #73 on: Σάββατο 15 Ιούνιος 2013, 05:40:33 πμ
Mε πολυμετρο και λιγη καθοδηγηση λες να τα καταφερω stoneman? ???

Με μπέρδεψες, τι το θες το πολύμετρο? για να ελέγξεις την δίοδο ? Αν όμως εχεις μπορώ να σου πώ τι να κάνεις.
Δεν χρειάζεται πολύμετρο, για να την αντικαταστήσεις με του εμπορίου.
Εγώ προσωπικά δεν θα εδεινα 25 ευρώ για ενα ανταλλακτικό που μπορώ να φτιάξω μόνος με ενα ευρώ.

Σε ποιά περιοχή είσαι?

Offline mantis

• νέος οδηγός
  • **
Reply #74 on: Σάββατο 15 Ιούνιος 2013, 16:39:23 μμ
Βολος με τα καλυτερα τσιπουραδικα!ΠΩς μπορω να κανω ελενχο με πολυμετρο αφου εχω αλλα δεν ξερω να το χρησιμοποιω,και τη να ζητησω απο το μαγαζι για να παω της διοδους?Π.χ ποσα volt-ambere?