Hellas Transalp Forum

Ρύθμιση βαλβίδων

επισκέπτης · 101176

rastabill

• Guest
on: Παρασκευή 28 Σεπτέμβριος 2007, 05:01:05 πμ
Με την μηχανή μου έχω κάνει 52000 χλμ και επειδή δεν έχω μπάρμπα  μηχανικό όπως λέγαμε σε άλλο ποστ τα κάνω όλα μόνος μου.Το μόνο που δεν έχω κάνει τόσα χρόνια είναι να ρυθμίσω τις βαλβίδες του μοτέρ δηλαδή δεν έχουν ρυθμιστεί ποτέ και η χοντα λέει κάθε 12000 χλμ θέλουν ρύθμιση .Κάθε τόσο βρίσκω ευκαιρία με φίλο που έχει και αυτός ένα 650 και κάνει όλα τα σέρβις κανονικά και με τον νόμο ,τα στήνουμε δίπλα δίπλα και τα ανοίγουμε,απο σταματημένοι και εν κινήσει ,σχεδόν πάμε δίπλα δίπλα.Ούτε ακούγονται οι βαλβίδες ούτε μου καίει περισσότερο.
Να τις πειράξω ή όχι; Και αν ναι ποια είναι η διαδικασία;Δεν είμαι και άσχετος με τα μηχανολογικά αλλά άμα δεν το έχεις ξανακάνει καλό είναι να ρωτάς.
Ευχαριστώ.
Υ.Γ. Και για όποιον έρθει για βοήθεια , στο υπόγειο εκτός από τσιπουράκι έχω και ένα βαρέλι με κρασί και για μεζέδες θα φροντίσει η κυρα Κατερίνα .
« Last Edit: Σάββατο 07 Φεβρουάριος 2009, 16:49:35 μμ by Chris_de_Ze »

Offline Βάιος ο Βραδύπους_ΤΑ

• Απο
  • Rossi και πάνω !
  • Tie wrap friendly
Reply #1 on: Παρασκευή 28 Σεπτέμβριος 2007, 05:14:32 πμ
μια και ειμαι ασχετος μηχανολογικα ερχομαι για τα υπολοιπα με οποιον ερθει για βοηθεια,σε μια γωνιτσα θα κατσω με τα μεζεδακια δεν θα σας ενοχλησω καθολου.

Πάντα να αφήνεις κάποιον άλλον να οργανώνει τις εκδρομές και τα ταξίδια. Μετά θα έχεις κάποιον να βρίζεις.

flwrina

• Guest
Reply #2 on: Παρασκευή 28 Σεπτέμβριος 2007, 05:27:00 πμ

Να τις πειράξω ή όχι; Και αν ναι ποια είναι η διαδικασία;Δεν είμαι και άσχετος με τα μηχανολογικά αλλά άμα δεν το έχεις ξανακάνει καλό είναι να ρωτάς.
Ευχαριστώ.

εγω στις 24.000 που τις ρυθμισα σε συνεργειο φιλου απο οτι τις μετρησε ελαχιστα απο τον εμπρος κυλυνδρο ηθελε η μια αλλα ηταν στα ορια του κατασκευαστη.απο δουλεια?? ολη η μηχανη λυσημο. βγαινουν τα παντα απο πλαστικα. ακομη και τα ψυγεια νερου γιατι ο εμπρος κυλυνδρος παλουκι ειναι για να βγει το μπουζι. αλλαζεις και αυτα με την ευκαιρια... αλλα απο τα κμ που λες λογικα θα θες κατι εστω και ψιλα..

Offline memos

• Με xlv 400 γίνομαι
  • Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Πάω αργά για να φτάσω πρώτος...
Reply #3 on: Παρασκευή 28 Σεπτέμβριος 2007, 05:33:43 πμ
Υ.Γ. Και για όποιον έρθει για βοήθεια , στο υπόγειο εκτός από τσιπουράκι έχω και ένα βαρέλι με κρασί και για μεζέδες θα φροντίσει η κυρα Κατερίνα .

rastabill στις Πέμπτη 08 Φεβρουάριος 2007, 20:00:04 μμ
Το θέμα ξέρεις ποιό είναι στο υπόγειο που βάζω τη μηχανή έχω και δύο βαρέλια με κρασί  και όποτε μαστορεύω την μηχανή αργώώώώώώώώ να τελειώσω 

Μπράβο Βασιλάκη. . .το τελείωσες το πρώτο και δεν μας είπες τίποτα ε;:smackbottom::smackbottom::smackbottom:
Μοναχοφάης  και  μοναχορούφης  μας  βγήκες  φίλε !!!   ;D ;D ;D
« Last Edit: Παρασκευή 28 Σεπτέμβριος 2007, 05:48:10 πμ by memos »

Γιατί ρε Μάνο; Γιατί;

Το αγαπημένο μου παραμύθι... ο Λαγός με τη Χελώνα.

Όχι δεν θα ταΐσω το αδηφάγο κήτος, όχι δεν θα ταΐσω το αδηφάγο κήτος, όχι δεν θα………

rastabill

• Guest
Reply #4 on: Παρασκευή 28 Σεπτέμβριος 2007, 05:42:10 πμ

Μπράβο Βασιλάκη. . .το τελείωσες το πρώτο και δεν μας είπες τίποτα ε;:smackbottom::smackbottom::smackbottom:
Μοναχοφάης  και  μοναχορούφης  μας  βγήκες  φίλε !!!   ;D ;D ;D
Έχεις δίκιο τελείωσε το πρώτο.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #5 on: Παρασκευή 28 Σεπτέμβριος 2007, 15:13:27 μμ
Το αργότερο διάστημα που έχω ρυθμίσει βαλβίδες είναι 18.000 χλμ. Ακόμα και τότε όμως δεν είδα τρομερές αποκλίσεις από εκείνες των προδιαγραφών. Συνήθως οι της εξαγωγής χάνουν πρώτες τα διάκενά τους. 

Η διαδικασία είναι αρκετή. Θέλει αρκετή ώρα και (όπως είπε και ο Λευτέρης) λύνεται σχεδόν όλη η μηχανή.

52.000 χλμ φαίνεται πάντως αρκετά μεγάλο διάστημα. Οι βαλβίδες ρυθμίζονται με κοκοράκια (και παξιμάδι), τα οποία με τη χρήση φαγώνεται η μύτη τους (έχω αλλάξει μέχρι τώρα 4 ή 5).

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #6 on: Παρασκευή 28 Σεπτέμβριος 2007, 15:14:13 μμ
μια και ειμαι ασχετος μηχανολογικα ερχομαι για τα υπολοιπα με οποιον ερθει για βοηθεια,σε μια γωνιτσα θα κατσω με τα μεζεδακια δεν θα σας ενοχλησω καθολου.

Εσύ καλά το πάς! Πολύ καλό! Στα χνάρια του Λούρου βαδίζεις!

Offline Sotos

• Global Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #7 on: Παρασκευή 28 Σεπτέμβριος 2007, 16:55:51 μμ
Αστο να καει Βασιλη....

Βγηκε η καινουρια!

(στην διαθεση σου σε οτι μπορω να βοηθησω. Την πρωτη φορα που ρυθμισα μονος, μετα απο κανα δυο μερε ςπηγα και μου τις τσεκαρε μαστορας. Απο τοτε παντα τις ρυθμιζα μονος. Η προηγουμενη, και η τωρινη εχουν  καπελοτα και μονο τσεκαρω. Δεν εχει χρειαστει να ρυθμισω)

Dad to the bone!     Σωτήρης   -   GSA -       b 82.144km

Offline M. I. Pagalos

• ΕΞΕΡΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ!!! ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!
  • Rossi και πάνω !
  • Όλα είναι δρόμος...Keep going!
Reply #8 on: Παρασκευή 28 Σεπτέμβριος 2007, 17:17:54 μμ
  Στην παλιά μου μοτό τις ρύθμιζα μόνος μου. Στο ΤΑ δεν τολμώ να βάλω χέρι τόσο βαθειά, όχι για τίποτα άλλο, αλλά θέλει πολύυυυυυυ λύσιμο και δουλειά.

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ 'ΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ?). ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #9 on: Παρασκευή 28 Σεπτέμβριος 2007, 20:16:47 μμ
Βασίλη αστες οπως ειναι αν δεν έχεις πρόβλημα.

Offline Ευτύχης

• Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #10 on: Παρασκευή 28 Σεπτέμβριος 2007, 21:29:03 μμ
θα σου πω την προσωπική μου εμπειρία.
Έλεγχος και ρύθμιση στα 6.000χλμ.
Έλεχος δεν χρειάστηκε ρύθμιση στα 30.000χλμ.
Έλεγχος και ρύθμιση μόνο μιας για λόγους ακριβιας και για να πω ότι κάτι έκανα στα 63.000χλμ.
Κάπου μετά τα 85.000 την πούλησα.

Είμαι στη διάθεσή σου αν αποφασίσεις να το κάνεις και θέλεις να σε βοηθήσω.

Triumph Tiger 955i '05

Offline Fratello Giovanni

• Rossi και πάνω !
  • μμμμεεεε..μμμεεεε....
Reply #11 on: Παρασκευή 28 Σεπτέμβριος 2007, 22:18:42 μμ
Από εμάς πως γίνεται η διάγνωση ότι χρειάζεται ρύθμιση βαλβίδων? κάνει κάποιο θόρυβο ακανόνιστο ή αργεί στην απόκριση του γκαζιού?
Και επίσης ρύθμιση βαλβίδων (σωστή εννοώ) γίνεται σε συνεργείο με ηλεκτρονικά εξαρτήματα ή γίνεται και σε συνεργείο που δεν έχει? Αυτός που δεν έχει μηχανήματα λέει ότι κάνει ρύθμιση βέβαια το θέμα είναι αν γίνεται σωστά..

καλύτερα μια ώρα ελεύθερη βοσκή, παρά σαράντα χρόνια τριφύλλι στο μαντρί

Της καταστροφής οιωνός η περηφάνεια,και της πτώσης,η υπεροψία.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #12 on: Σάββατο 29 Σεπτέμβριος 2007, 17:12:11 μμ
Θα πρέπει να έχουν ξερυθμιστεί πολύ (πράγμα απίθανο) για να το καταλάβεις.

Γενικά από την εμπειρία όλων εδώ μέσα, οι βαλβίδες στο ΤΑ δύσκολα ξερυθμίζονται (δηλ. εκτός προδιαγραφών) ακόμα και μετά από πάρα πολλά χιλιόμετρα! Τα 12.000 χλμ που συνιστά η Χόντα είναι ίσως υπερβολικό και πολύ συντηρητικό. Κανένας μας δεν έχει παρατηρήσει (μετά από έλεγχο) ότι έχουν ξερυθμιστεί βαλβίδες ακόμα και μετά από 20.000 χλμ.

Γενικά πάντως, όντως η ξερύθμισή τους επηρεάζει και απόδοση και κατανάλωση. Αλλά θα πρέπει να είναι πολύυυυυυυυ ξερύθμιστες.
« Last Edit: Σάββατο 29 Σεπτέμβριος 2007, 17:15:29 μμ by Chris_de_Ze »

rastabill

• Guest
Reply #13 on: Σάββατο 29 Σεπτέμβριος 2007, 22:39:30 μμ
Βασίλη αστες οπως ειναι αν δεν έχεις πρόβλημα.

Αυτό θα κάνω άλλωστε το μοτέρ είναι στην εφηβεία του ακόμα , μαζί με εμένα βέβαια.
Σας ευχαριστώ για την βοήθεια.

Offline memos

• Με xlv 400 γίνομαι
  • Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Πάω αργά για να φτάσω πρώτος...
Reply #14 on: Σάββατο 29 Σεπτέμβριος 2007, 23:21:51 μμ
το μοτέρ είναι στην εφηβεία του ακόμα , μαζί με εμένα βέβαια.

:geezer:     :geezer:     :geezer:     :geezer:     :geezer:      :geezer:

Γιατί ρε Μάνο; Γιατί;

Το αγαπημένο μου παραμύθι... ο Λαγός με τη Χελώνα.

Όχι δεν θα ταΐσω το αδηφάγο κήτος, όχι δεν θα ταΐσω το αδηφάγο κήτος, όχι δεν θα………

Offline Fratello Giovanni

• Rossi και πάνω !
  • μμμμεεεε..μμμεεεε....
Reply #15 on: Κυριακή 30 Σεπτέμβριος 2007, 02:56:41 πμ
θενκς Ντε Ζε, στο δεύτερο σκέλος δε μου απάντησες  ::)

καλύτερα μια ώρα ελεύθερη βοσκή, παρά σαράντα χρόνια τριφύλλι στο μαντρί

Της καταστροφής οιωνός η περηφάνεια,και της πτώσης,η υπεροψία.

Offline Βάιος ο Βραδύπους_ΤΑ

• Απο
  • Rossi και πάνω !
  • Tie wrap friendly
Reply #16 on: Κυριακή 30 Σεπτέμβριος 2007, 08:46:05 πμ
Αυτό θα κάνω άλλωστε το μοτέρ είναι στην εφηβεία του ακόμα , μαζί με εμένα βέβαια.
Σας ευχαριστώ για την βοήθεια.

δηλαδη μεζεδακια γιοκ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Πάντα να αφήνεις κάποιον άλλον να οργανώνει τις εκδρομές και τα ταξίδια. Μετά θα έχεις κάποιον να βρίζεις.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #17 on: Κυριακή 30 Σεπτέμβριος 2007, 09:00:27 πμ
....ρύθμιση βαλβίδων (σωστή εννοώ) γίνεται σε συνεργείο με ηλεκτρονικά εξαρτήματα ή γίνεται και σε συνεργείο που δεν έχει?

Δεν χρειάζονται ηλεκτρονικά εξαρτήματα! Καλό μάτι, υπομονή και σταθερό χέρι μόνο!
« Last Edit: Κυριακή 30 Σεπτέμβριος 2007, 09:08:08 πμ by Chris_de_Ze »

Offline melven7

• νέος οδηγός
  • **
  • Transalp & Fishing
Reply #18 on: Πέμπτη 18 Οκτώβριος 2007, 01:12:32 πμ
Πρώτη φορά στη ζωή μου άνοιξα καπάκια για ρύθμιση βαλβίδων κρατώντας το Haynes και προσπαθώντας να καταλάβω ...
Είχα παρει λοιπόν τα κατάλληλα φιλεράκια ...
Και αφού έχω κάνει "ρύθμιση" κοιτάω και λέω "μα καλά έχει και δεύτερο καπάκι ο κύλινδρος ?"
Και τότε κατάλαβα ότι το ένα που έχει διπλή είναι για την εισαγωγή και το άλλο για την εξαγωγή.

Γελούσα με τα χάλια μου ... Τελικά είναι εύκολη διαδικασία αρκεί να τα έχει λύσει όλα να έχεις καλή μέση (Πολύ σκύψιμο βρε παιδιά)
Άλλα  όλα καλά. Τώρα εάν με ρωτάτε αν κατάλαβα κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά της μηχανής;
Μπααααααα....

« Last Edit: Πέμπτη 18 Οκτώβριος 2007, 01:28:08 πμ by melven7 »

Offline xrisimix

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #19 on: Δευτέρα 12 Νοέμβριος 2007, 01:44:25 πμ
Στην αρχή τις κοίταγα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Διαπίστωνα κάθε φορά ότι τσάμπα έκανα τον κόπο να λύσω την μισή TA. Έτσι αραίωσα τα διαστήματα και αν δεν ήταν και τα μπουζί δεν θα τις κοίταγα καν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αν "κλείσουν" πολύ οι βαλβίδες γιατί τότε αν κατά την συμπίεση/εκτόνωση  υπάρχει κενό μεταξύ έδρας και κεφαλής της βαλβίδας τα αέρια που διαφεύγουν με μεγάλη ταχύτητα θα προκαλέσουν σαράκιασμα της επαφής που για την αποκατάσταση του θα πρέπει να αποσυναρμολογηθεί η κεφαλή του κυλίνδρου.

Και επίσης ρύθμιση βαλβίδων (σωστή εννοώ) γίνεται σε συνεργείο με ηλεκτρονικά εξαρτήματα ή γίνεται και σε συνεργείο που δεν έχει? Αυτός που δεν έχει μηχανήματα λέει ότι κάνει ρύθμιση βέβαια το θέμα είναι αν γίνεται σωστά..

Όταν λες ηλεκτρονικά εξαρτήματα τι εννοείς γιατί μέχρι τώρα γνώριζα μόνο την μέθοδο με τα fillers 

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #20 on: Δευτέρα 12 Νοέμβριος 2007, 08:09:52 πμ
Το μεγαλύτερο διάστημα που τις άφησα χωρίς έλεγχο ήταν 18.000 χλμ, και πάλι ήταν εντός προδιαγραφών.

Μήπως και στο δικό σου έχεις προσέξει ότι οι εξαγωγείς έχουν την ανεπαίσθητη τάση να "κλείνουν" και οι εισαγωγείς να "ανοίγουν"?

rastabill

• Guest
Reply #21 on: Δευτέρα 12 Νοέμβριος 2007, 15:00:38 μμ
Το μεγαλύτερο διάστημα που τις άφησα χωρίς έλεγχο ήταν 18.000 χλμ, και πάλι ήταν εντός προδιαγραφών.

54000 χλμ χωρίς άνοιγμα και βλέπουμε.Είπαμε τα μηχανάκια μας έχουν HONDA κινητήρα.

Offline xrisimix

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #22 on: Δευτέρα 12 Νοέμβριος 2007, 15:03:33 μμ
Είναι γεγονός ότι την τελευταία φορά που έκανα έλεγχο η εξαγωγής ήταν πιο κλειστή από την εισαγωγής αλλά πάντα μέσα στα όρια.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης φθοράς στην οποία υπόκεινται οι κεφαλές των βαλβίδων εξαγωγής σε σχέση με την φθορά του υπόλοιπου συστήματος (κοκοράκια, ρεγουλατόρος, στέλεχος)

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #23 on: Δευτέρα 12 Νοέμβριος 2007, 21:00:18 μμ
70.000χλμ... και συνεχίζω χωρίς άνοιγμα για ρύθμιση

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #24 on: Τρίτη 13 Νοέμβριος 2007, 01:07:20 πμ
Στο ΤΑ μου τις ρύθμισα στα 12Κ χμ (σε εξουσιοδοτημένο λόγω εγγύησης - δεν ξέρω τι βρήκε), στα 32Κ χμ όπου μόνο η εξαγωγής στον πίσω κύλινδρο είχε κλείσει ελάχιστα και στα 56Κ χμ όπου δεν είδα τίποτα άξιο ρύθμισης. Το επόμενο κοίταγμα είναι για τα 80Κ χμ αλλά δεν ξέρω αν μπώ στον κόπο.

Θάλεγα ότι μετά τα πρώτα 12Κ χμ που ο κινητήρας παίρνει τις ανοχές του, κοίταγμα κάθε 24Κ ή 32Κ χμ είναι μια χαρά - και περισσότερο για ...peace of mind.
« Last Edit: Τρίτη 13 Νοέμβριος 2007, 01:08:56 πμ by XLGeorge »

" the PouroDuro spirit "