Μολις πηρα απαντηση απο την αντιστοιχη ΕΛΠΑ της Κροατίας :
Dear Mr. Chatzithomaoglou,
If you intend to stay in Croatia up to 90 days (tourist visit) and you are driving a vehicle with Greek license plates, you do not need IDP (International Driving Permit). In case you are driving a car with Croatian plates (rent-a-car and similar), IDP is required.
If you have any additional questions, please do not hesitate to contact me.
Kind regards,
Irena Ribic
Touring Department
Draskoviceva 46
10 000 Zagreb
Αρα στην Κροατία δεν χρειάζεται . Επ
Ουσιαστικά δεν χρειάζεται δίπλωμα αλλα άδεια . Βεβαια οι δικοι μας της ΕΛΠΑ.... και φαγανε και φαγανε...
Αρα στην Κροατία δεν χρειάζεται . Επισης αυτοι (και πολυ σωστα) διαχωρίζουν το IDPermit με το IDLicence.
Ουσιαστικά δεν χρειάζεται δίπλωμα αλλα άδεια . Βεβαια οι δικοι μας της ΕΛΠΑ.... και φαγανε και φαγανε...
Ποοοολύ σωστά το θέτεις Κώστα. Όπως πολλά άλλα πράγματα στο Ελλαδιστάν, έτσι και αυτό έχει εισπρακτικό χαρακτήρα.
Στην πράξη ΟΥΔΕΙΣ πρόκειται να σου ζητήσει διεθνές δίπλωμα, αφού όπως προανέφερες δεν αποδεικνύει τίποτα παραπάνω από το κοινό δίπλωμα, αλλά στην ουσία αποτελεί μετέφρασή του. Τώρα, για να μην πάρω και κανένα στο λαιμό μου, αυτό λέει η προσωπική μου πείρα. Ο καθένας ας πράξει κατά βούληση, όπως είπες.
Εδώ όμως, θέλω να σας πω κάτι που ίσως είναι σημαντικό ίσως όχι, μια που θα κινηθείτε σε βαλκανικές χώρες. Ο λόγος που έβγαλα εγώ διεθνές δίπλωμα είναι ότι κάποτε έπρεπε να κινούμαι στη Ρουμανία κανά-δυό φορές το χρόνο, όπου τα πράγματα από άποψη διαφθοράς δεν είναι και τα καλύτερα.
Αυτό, προς Θεού, δεν αποτελεί κανόνα αλλά ποτέ δεν ξέρεις αν πέσεις σε κανένα στραβόξυλο τροχονομίσκο που θα θέλει κανένα 10ευρο γαι να σε αφήσει ήσυχο. Εμένα δεν μου έτυχε τίποτα αλλά υπάρχει περιστατικό φίλου μου φοιτητή που κατέβαινε Ελλάδα με λεωφορείο και μπάτσος ήθελε να τους γράψει γιατί υπήρχε πινακίδα που απαγόρευε τα φορτηγά!!!!!!!!! Και ο μπάτσος επέμενε "όχι κύριε, αυτό είναι φορτηγό". Τελικά κατάλαβαν το υπονοούμενο και έπραξαν τα... δέοντα!