Hellas Transalp Forum

ΔΙΣΚΟΠΛΑΚΕΣ - ΤΑΚΑΚΙΑ

Hasodikis · 67591

Offline Hasodikis

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
on: Τετάρτη 06 Ιούνιος 2012, 20:17:09 μμ
Πρώτο μου ουσιαστικό ποστ και καλώς σας βρήκα.

Λοιπόν, αν και έχω βρει λίγα σχετικά θέματα, επειδή δεν έχω μείνει ικανοποιημένος από τις απαντήσεις ανοίγω καινούργιο.

Μόλις έγινα κάτοχος ενός Τ/Α 650 του 2004
Το θέμα είναι ότι η πίσω δισκόπλακα αν και έχει λιγο ψωμί ακόμα καλό είναι να αλλαχθεί, αφού θα αλλάηω όλα τα τακάκια και θέλω να κάνω εξαέρωση και αλλαγή υγρών μπρος πίσω.

Το θέμα μας είναι .... α) τι δισκόπλακα β) τι τακάκια

a) δισκόπλακα. Η braking είναι ακριβή (βέβαια αν είναι απαραίτητη για να κάνω δουλειά θα μπει αυτή)
έχω επίσης βρει αυτή http://www.motorec.gr/product.php?subcat_id=26&cat_id=3&product_id=10303  της x -brake . Την έχει κανείς; Θα κάνω δουλειά ή είναι μάπα το καρπούζι;
Η μαμά της λέει;

β) Τακάκια. Προσανατολίζομαι στα premier επειδή στο διπλανό φόρουμ (mybike) όσοι τα έχουν βάλει λένε τα καλύτερα.
Εδώ πάλι μιλάτε για EBC και εγώ πάλι μπερδεύομαι.
Τα  premier τα έχω βρει και τα τρία σετ στα 53 Ευρά.

Στο παρασύνθημα λοιπόν... απόψεις γνώμες προτάσεις .....

Μερσύ μποκιού  

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
  • anaconda team is back sssssssssssssss
Reply #1 on: Τετάρτη 06 Ιούνιος 2012, 20:36:21 μμ
Σημασια στα τακακια ειναι να ειναι οργανικα και οχι μεταλικα διοτι σφυριζουν και τρωνε τον δισκο πιο γρηγορα απο τα οργανικα ...μιλαμε για τα ebc διοτι ειναι οτι καλυτερα σε αυτο ...
Δισκοπλακα αν οχι την μαμα μπορεις σε JT  οπου εχωμεινει ευχαριστημενος .

Offline Tedyboys

• νέος οδηγός
  • **
  • Οι μονοζυγωτικές κουκλάρες στην Τransalp
Reply #2 on: Παρασκευή 29 Ιούνιος 2012, 23:04:21 μμ

β) Τακάκια. Προσανατολίζομαι στα premier επειδή στο διπλανό φόρουμ (mybike) όσοι τα έχουν βάλει λένε τα καλύτερα.
Εδώ πάλι μιλάτε για EBC και εγώ πάλι μπερδεύομαι.
Τα  premier τα έχω βρει και τα τρία σετ στα 53 Ευρά.

Να σε πληροφορήσω ότι είναι η ίδια εταιρία όπως μου το επιβεβαίωσε χθες ο ιδιοκτήτης του Brake Shop.
Εγώ παλιά φορούσα τα μεταλλικά premier και κρατουσαν απο 20-30.000 χλμ αλλά είχαν τρίξιμο τελευταία και πήγα στα οργανικά EBC εντελώς αθόρυβα αλλά κράτησαν μόνο 7.000 χλμ. Βέβαια όταν ο δίσκος μου έχει 145.000 χλμ συντελεί να φθείρονται και πιο γρήγορα.

Οποιος φοβάται πέφτει και κοιμάται

Offline leftlane

• Rossi και πάνω !
Reply #3 on: Πέμπτη 01 Νοέμβριος 2012, 05:54:23 πμ
« Last Edit: Πέμπτη 01 Νοέμβριος 2012, 05:58:36 πμ by leftlane »

Offline trelomhxmhx

• Rossi και πάνω !
Reply #4 on: Πέμπτη 01 Νοέμβριος 2012, 10:02:58 πμ
γνωμη για αυτα  http://www.moto-accessories.gr/products/empaniseis_antallaktikon/galfer_takakia_fd164_gia_xlv_650_transalp_front

και αυτα? http://www.motopissaris.gr/full_product.php?prod_id=AP.01FD193B&ref=bestprice.gr

λίγο άσχετη απάντησή μου:

στα αναλώσιμα προτιμώ τα φθηνά και μετά την έγκαιρη αλλαγή τους

παρά το ακριβά και να μην έχω να τα αντικαταστήσω στην ώρα τους

Offline azwros

• Rossi και πάνω !
  • Ερωτας με την πρώτη ματιά!!
Reply #5 on: Πέμπτη 01 Νοέμβριος 2012, 15:59:29 μμ
Εβαλα τα EBC στα 54000 km και τωρα που εχω 63000 km τα πίσω είναι για αλλαγή!!!!
Με τα γνησια Honda ειχα βγάλει 30000 km!!!!!!!!
Οσο για θόρυβο δεν ξέρω τι εννοείτε αλλα στο φρεναρισμα δεν τσιρίζουν, αλλά ακουγετε ενα πραγμα σαν ξύσιμο!!

Δεν   πλαλάου!!!!
γιατί νουγάου!!!! γκε γκε;;
[img]http://farm3.static.flickr.com[img]

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
  • Όλα Τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...
Reply #6 on: Πέμπτη 01 Νοέμβριος 2012, 16:25:55 μμ
Τα EBC τα έχω 9000χλ (πίσω) και είναι στη μέση υπολογίζω ότι θα μου βγάλουν άλλα 6000χλμ. Απο την τοποθέτησή τους δεν έκανα κιχ και το φρενάρισμα προοδευτικό. Είμαι πολύ ευχαριστημένος και απο την απόδοση και απο την τιμή τους (18€).

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #7 on: Πέμπτη 01 Νοέμβριος 2012, 18:42:16 μμ
Επιμένω σε μαμα Honda. Δε μιλάω για το πόσα βγάζουν. Είναι τελείως διαφορετικό στον καθένα και έχει να κάνει
με τις διαδρομές που κάνει και τον τρόπο που φρενάρει. Άλλοι αλλάζουν δυο πίσω για ένα μπροστά, εγώ κάνω το αντίστροφο σχεδόν.
Με την έκπτωση απο Σαρακάκη για τα μέλη του συλλόγου, οι τιμές τους είναι ανταγωνιστικές για εφάμιλλης ποιότητας τακάκια.

Για δισκόπλακες ισχύει το ίδιο.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #8 on: Παρασκευή 02 Νοέμβριος 2012, 03:58:51 πμ
Μπροστά γνήσους δίσκους ΚΑΙ τακάκια.

Πίσω γνήσια δισκόπλακα και οργανικά της EBC, τρώγονται πιό γρήγορα, κουράζονται πιό εύκολα αν το παρακάνεις αλλά δεν σφυράνε και δεν τρώνε την δισκόπλακα.

Offline palioxaraktiras

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #9 on: Πέμπτη 29 Μάιος 2014, 04:52:22 πμ
Γειά σας παιδιά. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι, κρίνετε εκ της παρακάτω φωτό οτι η δισκόπλακα χρήζει αλλαγής;

http://www.turboimagehost.com/p/18892495/0513.jpg.html

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #10 on: Πέμπτη 29 Μάιος 2014, 05:01:40 πμ
Δεν έχεις παχύμετρο να την ελέγξεις? Το πάχος της είναι 5.0mm και αλλάζεται στα 4.0mm σύμφωνα με το μανουαλ.
Εχει κάνει μεγαλο δόντι στα ορια που ακουμπαει το τακάκι?
Ρωγμές δεν βλέπω, καλο αυτό, αλλά αν μπορώ να κρινω απο την φωτό εχει περιμετρικές γραμμές.
Τι τακάκια χρησιμοποιείς?

« Last Edit: Πέμπτη 29 Μάιος 2014, 05:17:37 πμ by Stoneman »

Offline palioxaraktiras

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #11 on: Πέμπτη 29 Μάιος 2014, 05:05:58 πμ
Δεν έχει κάνει καθόλου δόντι, και το πάχος είναι σωστό. Έχει μόνο τις αυλακώσεις που φαίνονται στη φωτό γιατί πιθανόν ο πρώην κάτοχος να το άφησε χωρίς τακάκια και το μέταλλο γρατζούνισε τη δισκόπλακα. Τα τακάκια είναι γνήσια της honda,  σχεδόν καινούργια.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #12 on: Πέμπτη 29 Μάιος 2014, 05:19:03 πμ
Αν δεν εχεις τοτε θεμα με το φρένο σου, αφησέ την λιγο και ισως στρώσει με τα καινουργια τακάκια.

Απλά για λιγο το θεμα θα είναι λίγο το εικαστικό κομμάτι ....

Πχ εδώ η παλια μου, μην δίνεις σημασία στην ρωγμή, αλλά στο δόντι περιμετρικά

και η καινουργια

« Last Edit: Πέμπτη 29 Μάιος 2014, 05:20:54 πμ by Stoneman »

Offline palioxaraktiras

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #13 on: Πέμπτη 29 Μάιος 2014, 06:40:45 πμ
Δεν μπορώ να καταλάβω αν έχω θέμα με το πίσω φρένο, γιατί δεν το πολυχρησιμοποιώ, μόνο βοηθητικά. Αν και η αλήθεια είναι οτι φρενάρει πολύ προοδευτικά, δηλαδή δεν "δαγκώνει" όταν πατάω το πεντάλ, και πρέπει να το πατήσω αρκετά δυνατά για να πιάσει. Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει οτι υπάρχει πρόβλημα.

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #14 on: Πέμπτη 29 Μάιος 2014, 06:59:41 πμ
Ρε συ Νικολα μην τρομαζεις τον κοσμο
Μπορει η χονδα να λεει αντικατασταση στα 4χιλ αλλα αλιμονο αν καθε δισκοπλακα που μειωνοταν το παχος της κατα 1χιλ και εκανε δοντι την πεταγαμε
Μια χαρα φρεναρει ακομα και αν φτασει στο παχος τσιγαροχαρτου (1,5 χιλ) που εφτασε η δικια μου πριν την αντικαταστησω με μια ...κινεζικη των 29 ευρω Που ω ναι και με αυτην φρεναρω υπεροχα Το δε ραγισμα που ειχε η δισκοπλακα σου ειναι επισης κατι συνηθες και προερχεται απο αποτομες αυξομειωσεις της θερμοκρασιας της δισκοπλακας Το εχω παθει σε τρια διαφορετικα μηχανακια (ΧΤ, LC4 και ΤΑ) Και στα τρια μηχανακια εζησα για πολλες χιλ χλμ παρεα με την ρωγμη
Οι δε γραμμες στην δισκοπλακα ειναι φυσιολογικο φαινομενο και αργα 'η γρηγορα (μαλλον χιλιομετρικα αργα σε σενα) και οι δικια σου θα αποκτησει κυκλικα σημαδια
Το μονο σημαντικο μειονεκτημα μιας δισκοπλακας που εχει εντονες γραμμωσεις ειναι οτι τρωει πολυ γρηγορα τα τακακια Τοσο πιο γρηγορα οσο πιο εντονες ειναι οι γραμμωσεις Επισης οταν μπαινουν καινουρια τακακια θελει χρονο ωστε αυτα να πατησουν πληρως Τοσο περισσοτερο χρονο (βλ.χλμ) οσο μεγαλυτερη ειναι η φθορα της δισκοπλακας

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #15 on: Πέμπτη 29 Μάιος 2014, 07:03:31 πμ
Δεν μπορώ να καταλάβω αν έχω θέμα με το πίσω φρένο, γιατί δεν το πολυχρησιμοποιώ, μόνο βοηθητικά. Αν και η αλήθεια είναι οτι φρενάρει πολύ προοδευτικά, δηλαδή δεν "δαγκώνει" όταν πατάω το πεντάλ, και πρέπει να το πατήσω αρκετά δυνατά για να πιάσει. Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει οτι υπάρχει πρόβλημα.
Οχι μονο δεν ειναι προβλημα αλλα πρεπει να φρεναρει το πισω μερος της μοτοσυκλετας  ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ

Offline palioxaraktiras

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #16 on: Πέμπτη 29 Μάιος 2014, 17:32:37 μμ
Ευχαριστώ παιδιά. Η αλήθεια είναι οτι οι απόψεις διίστανται και οι μισοί μου λένε να την πετάξω και οι άλλοι μισοί οτι δεν έχει τίποτα. Νομίζω θα της δώσω χρόνο για να δω πως θα πάει, άλλωστε τα τακάκια είναι καινούργια ούτε 1000χλμ. δεν έχουν κάνει.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #17 on: Πέμπτη 29 Μάιος 2014, 18:58:04 μμ
Ρε συ Νικολα μην τρομαζεις τον κοσμο

Δεν τον τρομάζω εγώ  :2hysterical:
Η ''χόνδα'' μας το κάνει

Μπορει η χονδα να λεει αντικατασταση στα 4χιλ 

Ισα ισα που εγώ είμαι της θεωρίας οτι η ''χόνδα'' μας εννοεί 1χλστό φάγωμα απο κάθε πλευρά , δλδ πάχος δισκοπλακας 3 χλστα συνολικό και οχι 4 για αλλαγή.

Οι δε γραμμες στην δισκοπλακα ειναι φυσιολογικο φαινομενο και αργα 'η γρηγορα και οι δικια σου θα αποκτησει κυκλικα σημαδια

Το γήρας ούκ έρχεται μόνον  ;D

Το μονο σημαντικο μειονεκτημα μιας δισκοπλακας που εχει εντονες γραμμωσεις ειναι οτι τρωει πολυ γρηγορα τα τακακια Τοσο πιο γρηγορα οσο πιο εντονες ειναι οι γραμμωσεις Επισης οταν μπαινουν καινουρια τακακια θελει χρονο ωστε αυτα να πατησουν πληρως Τοσο περισσοτερο χρονο (βλ.χλμ) οσο μεγαλυτερη ειναι η φθορα της δισκοπλακας

Σε αυτό είχα πάντα μια απορία , τι είναι αυτό που προκαλει τις γραμμώσεις, πρώτη παρατήρηση και διόρθωσέ με αν κάνω λάθος , οτι τις βλέπω συνήθως στην πίσω δισκόπλακα, φταίει μήπως το ίδιο το τακάκι? δλδ δεν παταει ομοιόμορφα η δεν έχει ομοιογένεια το υλικό του? :eusa_think:

Νομίζω θα της δώσω χρόνο για να δω πως θα πάει, άλλωστε τα τακάκια είναι καινούργια ούτε 1000χλμ. δεν έχουν κάνει.

Με την παλιά δισκοπλακα την χαραγμένη δεν μπλοκάριζε ο τροχός με τπτ. Ηταν όμως και τα τακάκια χάλια μαύρα.
Οταν άλλαξα τακάκια/δισκοπλακα απογοητεύτηκα γιατι αφου πάτησαν καλά , υπήρξε μια βελτίωση αλλά οχι κ τόσο μεγαλη.
Τελικά είδα (οχι τρομερή) διαφορά αλλάζοντας υγρά και κάνοντας εξαέρωση.
Πίσω εχω βάλει τα οργανικά της EBC , κουράζονται γρηγορότερα, αλλά δεν σφυρίζουν ,δεν τρωνε την δισκοπλακα και ταιριάζουν στον αντικαγκουροειδή τρόπο οδήγησής μου.
Τώρα εχω πλέον συνηθίσει στο προοδευτικό πίσω φρένο, μου αρεσει που δεν μπλοκάρει εύκολα ειδικά δικάβαλο, και το χρησιμοποιώ συχνά στις επιβραδύνσεις λόξα που μου εχει μείνει απο το παπί.

Γνώμη μου είναι όπως ξαναέγραψα να μην αλλάξεις δισκόπλακα.

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
Reply #18 on: Πέμπτη 29 Μάιος 2014, 19:08:40 μμ
Για πίσω προτιμώ τα μανίσια τα οποία μπορέι να είναι ακριβά αλλά βγάζουν αρκετά χιλιόμετρα. Εκτός αν είσαι χωματερός και χρησιμοιποείς περισσότερο το πίσω, όπως κάνει ο Stoneman ;D

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #19 on: Πέμπτη 29 Μάιος 2014, 19:21:30 μμ
Εκτός αν είσαι χωματερός και χρησιμοιποείς περισσότερο το πίσω, όπως κάνει ο Stoneman ;D

Ναι , κυκλοφοράω σε σκονισμένη ασφαλτο  :2hysterical: :2hysterical:

Θανάση , έβαλα πίσω οργανικά για να μην τρώνε την δισκοπλακα, τα είχα αγοράσει 27 ευρώ απο το Brake Shop, τα γνήσια κοστίζουν 44.48€, εχουν μια διαφορά, αλλά πιστεύω οτι μηδενίζεται αφου βγάζουν περισσότερα χιλιόμετρα.
Δεν έχω ακούσει και απόψεις σε βαθος χρόνου σε οτι αφορά την φθορά της δισκοπλακας με τα οργανικά.
Εχω κάνει με αυτά 13000χλμ και η φθορά δεν φαίνεται με το χέρι.

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
Reply #20 on: Πέμπτη 29 Μάιος 2014, 19:53:41 μμ
Τα οργανικά της EBC μου έβγαλαν 10000χλμ. Συμφωνώ με το ότι δεν τρίζουν αλλά κουράζονται πιο γρήγορα απο τα μανίσια ειδικά όταν ταλαιπωρείς με σχετικό σφιχτό οδήγημα στο χώμα (συνληθως εκεί χρειαζεται το πίσω). Στο προ-πέρσινο ΦΡ θυμάμαι ότι ο πίσω δίσκος είχε κυριολεκτικά μαυρίσει. Τα μανίσια μου είχαν βγάλει 21000χλμ (τα διπλά δηλ). Στο Varadero θα τα αλλάξω γιατί είναι στο τελείωμα. Κόστος 52€ Τώρα η δισκόπλακα είναι λογικό να φθείρεται με το χρόνο. Η δικιά μου πάντως που είχει 34000χλμ όταν την πούλησα δεν είχε ίχνος νυχιού στις δισκόπλακες. Ούτε καν οι μπροστινές. Οπότε και να αλλάξεις μια δισκόπλακα στα 70000 χλμ το θεωρώ φυσιολογική φθορά.

Offline palioxaraktiras

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #21 on: Πέμπτη 29 Μάιος 2014, 21:23:02 μμ
Να αναφέρω οτι στο ιαπωνικό αυτοκίνητό μου τα μανίσια τακάκια είναι σιδερένια και τόσο θεόσκληρα που με το παραμικρό φρενάρισμα στριγκλίζουν διαπεραστικά και έχουν κάνει και εξ'αρχής κάποιες αυλακιές στη δισκόπλακα. Στον αντίποδα, μετά από 72000 χλμ. "αντικαγκούρικης οδήγησης" όπως είπε ο stoneman, δεν έχω αλλάξει ούτε τακάκια ούτε δισκοπλακες!

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #22 on: Πέμπτη 29 Μάιος 2014, 21:33:42 μμ
Stoneman η Honda εννοεί Min thickness 4mm. Τι θα πεί ένα mm απο κάθε πλευρά ? Βασικά δε μπορεί να μετρηθεί αυτό.
Για μένα κάτω απο 3mm την κοιτάζω στα 2mm+ θα αλλάξω.
Πάντως μέχρι τα 140.000χλμ στο vara τώρα , δεν έχω αλλάξει και δεν έχει φτάσει ακόμα στα όρια τους (βάσει των ορίων μου).

Πάντα μαμίσια τακάκια με την έκπτωση του μέλους απο Σαρακάκη. Τιμή 93ευρώ αν θυμάμαι καλά για εμπρος (Χ2) και πίσω.
Βγάζουν 22-24 τα εμπρός και 28-30 το πίσω. Μέχρι τέλους όμως.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #23 on: Πέμπτη 29 Μάιος 2014, 22:44:30 μμ
Οταν μια δισκόπλακα εχει απο κατασκευής της πάχος 5mm, τότε το να μειωθεί στα 2 mm θεωρώ οτι είναι  επικίνδυνη. Και τα 4 που αναφερει η Honda είναι πάλι υπερβολή .
Προσωπικά θα την άλλαζα στα 3mm.

Οσο για την φθορά σε καθε πλευρά, μια δισκόπλακα 5mm που έχει φθαρεί στα 3mm εχει κάνει πατούρα περιμετρικά με υψος 1mm σε κάθε πλευρά αλλά σε θεωρητικό επίπεδο.
Στην πράξη όλα εξαρτώνται απο την κατάστασή της, δλδ αν είναι φαγωμένη απο την μια πλευρά επειδή κολάει η δαγκάνα κ έχει 40 κύματα αντε να βγάλεις ακρη που βρισκεται το πιο παχύ η το πιο λεπτο σημειο.

Offline bestoftherest7

• Οδηγάρα
Reply #24 on: Σάββατο 07 Ιούνιος 2014, 20:14:35 μμ
Τα γνήσια τακάκια της χόντα από τι υλικό είναι; οργανικό ή μεταλικό;  η αληθεια ειναι οτι κρατάνε παρα πολλα χιλιομετρα τα γνησια και δεν σφυριζουν. κατι ξερει η μαμα χοντα φανταζομαι.

XL650V