Hellas Transalp Forum

Υγρά φρένων

επισκέπτης · 44603

flwrina

• Guest
on: Παρασκευή 07 Σεπτέμβριος 2007, 16:55:24 μμ
πριν λιγες μερες ερχομενος Φλωρινα, και λογω σοβαρης καταστασης που ειχε προκυψει, στην κυριολεξια εσπασα την μηχανη να ερθω οσο πιο γρηγορα μπορουσα. ο δρομος ηταν κατηφορικος. 20 κμ περιπου κατηφορες, λιγο πριν φτασω στην πολη και μετα απο εντονη και συνεχη χρηση των φρενων σε καποια στιγμη αισθανθηκα να χανω το πισω φρενο. δλδ..το πενταλ  βυθιζοταν ολο και πιο βαθια χωρις ανταποκριση ωσπου εφτασε σε σημειο να δουλευει αερατο χωρις καμια αντισταση μεχρι να πιανει πατο. υπεθεσα οτι τα παιξε η πομπα φρενων η πισω. αν δεν κανω λαθος αυτονομη πρεπει να ειναι απο την μπροστα τα οποια επιαναν κανονικοτατα. συνεχισα μονο με μπροστινα φρενα και εφτασα στον προορισμο μου. μετα απο καποιες ωρες καιενω κρυωσε η μηχανη τα πισω φρενα επανηλθαν οπως ηταν. φανταζομαι οτι απο τυχον υπερθερμανση υγρων εγινε οτι εγινε.

ερωτηση: μηπως αφησε κουσουρι στην πομπα?  μηπως στο επομενο σερβις πρεπει να τα αλλαξω τα υγρα?
ευχαριστω..
« Last Edit: Σάββατο 07 Φεβρουάριος 2009, 16:58:08 μμ by Chris_de_Ze »

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #1 on: Παρασκευή 07 Σεπτέμβριος 2007, 17:33:18 μμ
Λευτέρη, αυτό που σου παρουσίασε δεν δικαιολογείται από μια χρήση λίγο παραπάνω από τη συνηθισμένη. Τουλάχιστον εγώ δεν το έχω ξανακούσει. Και είναι και πολύ επικίνδυνο.
Η στάθμη των υγρών είναι ΟΚ?
Τα πάχος στα τακάκια είναι ΟΚ?
Έχασε ή χάνει από πουθενά υγρά? Υπάρχει διαρροή?

Αν όλα είναι ΟΚ, τότε ίσως η αντλία μπορεί να έχει πρόβλημα, δηλ. τα τσιμουχάκια που έχει μέσα η αντλία έχουν χάσει την ελαστικότητά τους και με την υψηλή θερμοκρασία δεν λειτουργούν σωστά.

Αυτά τα τσιμουχάκια (μαζί με κάτι ελατηριάκια, ροδελίτσες, ασφάλειες) πουλούνται ως ολοκληρωμένο σετ από το Σαρακάκη. Θα πρέπει να βγεί η αντλία για να διαπιστωθεί η κατάστασή τους και να αλλαχτούν.

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

Offline Παύλος

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #2 on: Παρασκευή 07 Σεπτέμβριος 2007, 17:36:49 μμ
Εγώ πάλι κατάλαβα ότι η χρήση ήταν πολύ περισσότερη από τη συνηθισμένη και πιστεύω πως δε χρειάζεται να κάνει τίποτε. Απλά να το παρακολουθήσει για λίγο διάστημα έχοντας σε "συναγερμό" τα αντανακλαστικά του.

Συγνώμη "γιατρέ" μου που διαφωνώ  ;D

Παύλος Καρούμπης

flwrina

• Guest
Reply #3 on: Παρασκευή 07 Σεπτέμβριος 2007, 17:42:09 μμ
Λευτέρη, αυτό που σου παρουσίασε δεν δικαιολογείται από μια χρήση λίγο παραπάνω από τη συνηθισμένη. Τουλάχιστον εγώ δεν το έχω ξανακούσει. Και είναι και πολύ επικίνδυνο.
Η στάθμη των υγρών είναι ΟΚ?
Τα πάχος στα τακάκια είναι ΟΚ?
Έχασε ή χάνει από πουθενά υγρά? Υπάρχει διαρροή?

υγρα οκ, τακακια καινουργια σχεδον μπρος-πισω,διαρροη καμια.  η χρηση δεν ηταν απλως λιγο παραπανω απο την συνηθισμενη ηταν σπασιμο στην κυριολεξια. τοσο γρηγορα δεν ειχα παει ποτε μου ετσι. πιο πολυ φρενο πατουσα παρα γκαζι...

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #4 on: Παρασκευή 07 Σεπτέμβριος 2007, 17:48:53 μμ
Παύλο, δεν έχει ξανακουστεί κάτι παρόμοιο. Έστω και με συνεχή χρήση φρένων.
Δεν είναι φυσιολογικό.

Λευτέρη, κάνε ένα τηλέφωνο ή μίλα με κάποιο μηχανικό είτε από το Σαρακάκη είτε από καλό εξουσιοδοτημένο. Πες τους το πρόβλημα και ρώτησέ τους αν είναι φυσιολογικό.

Offline Παύλος

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #5 on: Παρασκευή 07 Σεπτέμβριος 2007, 17:50:53 μμ
Το έχω "δει" σε άλλη μηχανή, V-max, γιατί να μη συμβαίνει και στο ΤΑ; Δε ξέρω, δεν είμαι ειδικός, σίγουρα μια ερώτηση σε κάποιο ειδικό είναι το καλύτερο...

Παύλος Καρούμπης

flwrina

• Guest
Reply #6 on: Παρασκευή 07 Σεπτέμβριος 2007, 17:51:58 μμ
χρηστο θα καω καποια τηλεφωνα... αναμενετε απαντησεις...μετα το μεσημερι.

Offline jon t

• Rossi και πάνω !
Reply #7 on: Παρασκευή 07 Σεπτέμβριος 2007, 18:20:02 μμ

Φίλε Λευτέρη το ίδιο πρόβλημα είχε αντιμετωπήσει παλια ένας γνωστός μου με Suzuki DR 800.
Πιστεύω ότι πρέπει να οφείλεται στα υγρά φρένων, τα οποία μετά από παρατεταμένα φρεναρίσματα ανέβασαν την θερμοκρασία τους και "έβρασαν", με αποτέλεσμα δημιουργηθούν υδρατμοί μέσα στο κύκλωμα οι οποίοι δημιουργούν την σπογγοδη αίσθηση στο πεταλ του φρένου.
Ή όταν μπήκαν στην  μοτοσυκλέτα σου προέρχονταν από ανοιγμένη συσκευασία η οποία εκτέθηκε σε υγρασία αρκετό καιρό, ή στο σέρβις ο μάστορας ξέχασε να τα αλλάξει και άλλαξε μόνο τα μπροστινά, ή είχαν λανθασμένο DOT.
Οι κατασκευαστές συνιστούν για τις μοτοσυκλέτες ευρείας χρήσης DOT4. Παλιά  είχα δοκιμάσει κάποια DOT 5.04 (αν θυμάμαι καλά, αγωνιστικών προδιαγραφών), τα οποία μου έδωσαν καλύτερο φρένο για πολύ λίγες μέρες και στην συνέχεια έχασαν την απόδοσή τους κατακόρυφα - οι κατασκευαστές τέτοιων υγρών συνιστούν αλλαγή σε κάθε αγώνα.
Επίσης τα τακάκια αν δεν είναι τα ενδεδηγμένα, ισως προκαλλούν υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας η οποία μεταφέρεται στο κύκλωμα των υγρών.
Άρα για αρχή δοκίμασε μία αλλαγή υγρών με κάποια DOT 4 από καινούργια συσκευασία και στην πορεία βλέπεις.
Βέβαια ίσως δύσκολα ξαναβρείς οδηγικές συνθήκες για να διαπιστώσεις αν λύθηκε ή όχι το πρόβλημα.

Φιλικά Τεάζης Γιάννης

flwrina

• Guest
Reply #8 on: Παρασκευή 07 Σεπτέμβριος 2007, 19:28:34 μμ
λοιπον... ρωτησα τον 1° ιδιοκτητη αν αλλαξε ποτε υγρα και ειπε οχι. μιλησα στην σαλονικα με φιλο μηχανικο και ειπε απο πιθανη υπερθερμανση νερωθηκαν τα υγρα και συμβαινει. εκτος αν θελω εξαερωση,τακακια, πεπαλαιμενα υγρα που θελουν αλλαγη(και αυτο με ποιανει) πομπα χαλασμενη. αλλα εκανα καμποσα χιλιομετρα χωρις προβλημα αλλα σε νορμαλ και λιγο πιο γρηγορες καταστασεις και δεν ειχα καποιο προβλημα. οποτε αλλαζω υγρα σε πρωτη φαση και βλεπω.
Υ.Γ  πριν 1000 κμ αλλαξα τακακια αλλα δεν ειχε μαμας και δεν εβαλα. πειραζει??

tranten

• Guest
Reply #9 on: Παρασκευή 07 Σεπτέμβριος 2007, 23:50:18 μμ
λοιπον... ρωτησα τον 1° ιδιοκτητη αν αλλαξε ποτε υγρα και ειπε οχι. μιλησα στην σαλονικα με φιλο μηχανικο και ειπε απο πιθανη υπερθερμανση νερωθηκαν τα υγρα και συμβαινει. εκτος αν θελω εξαερωση,τακακια, πεπαλαιμενα υγρα που θελουν αλλαγη(και αυτο με ποιανει) πομπα χαλασμενη. αλλα εκανα καμποσα χιλιομετρα χωρις προβλημα αλλα σε νορμαλ και λιγο πιο γρηγορες καταστασεις και δεν ειχα καποιο προβλημα. οποτε αλλαζω υγρα σε πρωτη φαση και βλεπω.
Υ.Γ  πριν 1000 κμ αλλαξα τακακια αλλα δεν ειχε μαμας και δεν εβαλα. πειραζει??
καλησπερα φιλε,
μην αγχωνεσαι κ προπαντων μην κυνηγας φαντασματα.το φαινομενο που συναντησες ειναι καθαρα απο παρατεταμενη χρηση του φρενου κ συνεπεια της υπερθερμανσης των υγρων.μου εχει συμβει κ μενα στο παρελθον.για την δικη σου ψυχικη ηρεμια αλλαξε υγρα κ θα εισαι οκ.

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #10 on: Σάββατο 08 Σεπτέμβριος 2007, 00:13:08 πμ
Λευτέρη είναι λογικό !
ειδικά με λιγα παραπάνω κιλά στο μηχανάκι, συμβαίνει εύκολα.
Κακώς έπαιζες τοσο πολυ με το πίσω φρένο. Θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα

Μου έχει συμβει σε ολα τα μηχανάκια ακομα και νοικιάρικο στη Ναξο και στο Niva (με τρειλερ προς Χιλιαδου) .
Ακομα και σε εντουρο μηχανάκι κατεβαίνοντας σε αγώνα απο το Παναχαικό. (ολοι έτσι ηταν εκει τοτε)

Απορώ γιατι ο Χρηστος δεν το θεωρεί φυσιολογικό. Σπασμένος σου λέει...το έλιωσε

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #11 on: Σάββατο 08 Σεπτέμβριος 2007, 01:03:20 πμ
Και γιατί μόνο το πίσω το παρουσιάζει πάντα?

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #12 on: Σάββατο 08 Σεπτέμβριος 2007, 01:21:42 πμ
Και γιατί μόνο το πίσω το παρουσιάζει πάντα?

ενα κυλινδράκι έχει ... 6cm3 ειναι το καημένο... τι να κάνει ?

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #13 on: Σάββατο 08 Σεπτέμβριος 2007, 01:30:51 πμ
Ναι, ένα κυλινδράκι έχει, και αυτό είναι κούφιο για να μην περνάει εύκολα η θερμότητα από τα τακάκια στα υγρά!

Δεν έχω ζορίσει το πίσω φρένο τόσο πολύ οπότε και δεν μου έχει ποτέ παρουσιαστεί.

Πάντως τα υγρά μετά από τέτοια καταπόνηση θέλουν οπωσδήποτε αλλαγή.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι μετά από υπερθέρμανση, τα τακάκια ανεβάζουν τόσο υψηλή θερμοκρασία που μειώνεται δραστικά η τριβική τους ικανότητα (είναι θέμα πάστας). Οπότε είναι φυσιολογικό να μην πιάνει τόσο καλά το φρένο (αλλά πιάνει όμως ). Από την άλλη, ένα (σωστό) υγρό φρένων έχει προδιαγραφές με πολύ υψηλό σημείο βρασμού (άρα δεν επηρεάζεται εύκολα από υψηλή θερμοκρασία). Το να αρχίσει όμως να χάνει τελείως την αίσθησή του και να γίνεται "αεράτο" αυτό ισοδυναμεί με το ότι δεν υπάρχει καθόλου υγρό μέσα στο κύκλωμα. Άρα, ή το υγρό δεν είναι σωστών προδιαγραφών, ή το υγρό (ως υγροσκοπικό) έχει απορροφήσει αρκετή υγρασία, ή τα τσιμουχάκια της αντλίας χάσανε την ελαστικότητα και στεγανότητά τους ή ξεπεράστηκε η max θερμοκρασία λειτουργίας της αντλίας.
« Last Edit: Σάββατο 08 Σεπτέμβριος 2007, 01:54:16 πμ by Chris_de_Ze »

Offline Sotos

• Global Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #14 on: Δευτέρα 10 Σεπτέμβριος 2007, 17:21:17 μμ
Ακριβως αυτο εχω παθει και με το μπριστινο, κατεβαινοντας δομοκο με οσα παει, δικαβαλος και φορτωμενος...
Η μανετα ακουμπισε στο γκριπ, και δεν φρεναριζε καθολου...
Τρελα ανατριχιαστικο...
Αμεσως μετα εβαλα σωληνακια υψηλης, και αρχισα να σκεφτομαι την πατεντα για μεγαλυτερο δισκο μπροστα...

Dad to the bone!     Σωτήρης   -   GSA -       b 82.144km

Offline louros

• Μονάχος μονάχος
  • Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Kαι αδιάβροχος.....!
Reply #15 on: Δευτέρα 10 Σεπτέμβριος 2007, 19:02:41 μμ
Εγώ λέω να αλλάξεις υγρά να δείς κυλινδράκια και τακάκια και γενικά όλο το κύκλωμα.
Να μη πιάνουν καθόλου και να βουτάει όλο το φρένο είναι παράξενο και επικίνδυνο και μακάρι να μη διαπιστώσεις ποτέ πόσο επικίνδυνο είναι.
Ο.Κ. έβρασαν από την καταπόνηση αλλά να μη πιάνουν καθόλου ούτε με τρομπάρισμα είναι παράξενο.

ΘΑΝΑΣΗΣ  
Ομορφάάά

" Μπάρμπα . απο δω βγάζ πθενά ?

Offline puntocc

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #16 on: Τρίτη 11 Σεπτέμβριος 2007, 00:45:03 πμ
το εχω παθει και με το ΤΑ και με αλλα μου μηχανακια.το ΤΑ κιολας με καινουργια υγρα,τακακια και σωληνακια υψηλης.η λυση ειναι απλη,την ανακαλυψα και απο τοτε δεν το ξαναεπαθα.οταν οδηγαμε ψιλογρηγορα και για πολλη ωρα εχουμε το ποδι στον μαρσπιε πιζοντας λιγο το φρενο!τα υγρα ζεσταινονται και μετα απο μερικα φρεναρισματα δεν πιανει!παρατηρηστετο και θα διτε!για αυτο γινεται κυριως στο πισω γιατι το μπροστα το παταμε μονο οταν ειναι να φρεναρουμε!!

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #17 on: Τρίτη 11 Σεπτέμβριος 2007, 17:33:22 μμ
Είστε σίγουροι οτι βράζουν τα υγρά ! νομίζω οτι δεν παίζει αυτό με τίποτα ! Ακόμα και να ζεσταίνονται τι μπορεί να πάθουν ώστε να
μειώσουν την αποτελεσματικότητα του φρεναρίσματος ?

απλά ζεσταίνεται υπερβολικά ο δίσκος και τα τακάκια.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #18 on: Τρίτη 11 Σεπτέμβριος 2007, 19:12:31 μμ
Είπαμε ότι τα υγρά φρένων (από κατασκευής) έχουν πολύ υψηλό σημείο βρασμού. Πιθανόν η κατακράτηση υγρασίας μέσα τους να βράζει. Άρα δεν είναι τότε κατάλληλα και θέλουν (συχνή) αλλαγή.

Είπαμε επίσης ότι η πάστα από τα τακάκια χάνει με τη θερμοκρασία την τριβική της ικανότητα.

flwrina

• Guest
Reply #19 on: Πέμπτη 13 Σεπτέμβριος 2007, 05:54:55 πμ
απο τον επισημο μαστορα της χοντα που πηγα τελικα σημερα ειπε οτι οτι μηχανη και με οτι υγρα να εχεις στο πισω φρενο αν κανεις αυτο που εκανα εγω το ιδιο αποτελεσμα θα εχεις. μονο στα πισω ομως... διοτι λεει τα μπροστα αλλα ιστορια ειναι. 
 οποιος καταλαβε... καταλαβε

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #20 on: Πέμπτη 13 Σεπτέμβριος 2007, 06:40:55 πμ
Άρα μπορεί και να είναι θέμα κατασκευής της αντλίας του πίσω φρένου. Γιατί όμως?

rastabill

• Guest
Reply #21 on: Πέμπτη 13 Σεπτέμβριος 2007, 07:09:53 πμ
Το πίσω φρένο είναι μόνο για να το πατάμε όταν είμαστε σταματημένοι σε φανάρι.Δεν κάνει για πολλά πολλά,όλη την δουλειά την κάνει το μπροστινό γιαυτό τα βάζουν διπλά και μεγαλύτερα.Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξεις τρόπο φρεναρίσματος με ποιο πολύ πίεση στο μπροστινό. 

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #22 on: Πέμπτη 13 Σεπτέμβριος 2007, 07:43:58 πμ
...και στις στροφές μερικές φορές χρειάζεται, και στην ισορόπηση-ευθυγράμιση χρειάζεται, και στην μεγαλύτερη επιβράδυνση χρειάζεται.
Χρήση μόνο του μπροστινού μπορεί να φέρει και επικίνδυνο μπλοκάρισμα. 

rastabill

• Guest
Reply #23 on: Πέμπτη 13 Σεπτέμβριος 2007, 08:23:09 πμ
...και στις στροφές μερικές φορές χρειάζεται, και στην ισορόπηση-ευθυγράμιση χρειάζεται, και στην μεγαλύτερη επιβράδυνση χρειάζεται.
Χρήση μόνο του μπροστινού μπορεί να φέρει και επικίνδυνο μπλοκάρισμα. 
Ναι δεν λέω όχι.Πιστεύω ότι πρέπει να φρενάρουμε 70 μπροστά και 30 πίσω,αν μπορούμε να το πούμε κάπως έτσι.

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #24 on: Πέμπτη 13 Σεπτέμβριος 2007, 17:55:40 μμ
Άρα μπορεί και να είναι θέμα κατασκευής της αντλίας του πίσω φρένου. Γιατί όμως?

Εχει κολλήσει η βελόνα ! Ρε μάστορα ! το λέμε και παραπάνω :

Λευτέρη είναι λογικό !
ειδικά με λιγα παραπάνω κιλά στο μηχανάκι, συμβαίνει εύκολα.
Κακώς έπαιζες τοσο πολυ με το πίσω φρένο. Θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα

με το ζόρι να το βγάλει προβληματικό ! μπααααα