Ας πούμε για το 700άρι με ABS-CBS, μιας και με όσα έχω βιώσει στο πετσί μου με τους "σωτήρες" εξουσιοδοτημένους, έχω μάθει καλά ορισμένα πράγματα.
ΚΑΝΟΝΙΚΑ για να αλλαχθούν τα υγρά στο 700, πρέπει να συνδεθεί σε μηχάνημα που συνδέεται και ο "εγκέφαλος" και μπαίνει σε mode αλλαγής υγρών φρένων....
ΑΛΛΑ σε όσα εξουσιοδοτημένα έχω πάει, το μηχάνημα αυτό δεν υπάρχει λόγω ...κόστους.
Τα υγρά, λοιπόν στο 700άρι, αλλάζουν όπως σε κάθε μοτοσυκλέτα χωρίς ABS από τους εξαερωτήρες στις δαγκάνες, είτε εφαρμόζοντας Vacum (αναρρόφηση - εργαλείο στα συνεργεία), είτε πατώντας τη μανέτα-ποδόπληκτρο για να δίνουμε πίεση.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ!!! Πρέπει να έχουμε ανοίξει το δοχείο των υγρών και κάποιος να προσθέτει ΣΥΝΕΧΕΙΑ προσέχοντας να ΜΗΝ μπει αέρας στο κύκλωμα. Αυτό το κάνουμε μέχρι να βγει καθαρό υγρό από τις δαγκάνες. Σπαταλάμε λίγο υγρό παραπάνω αλλά η δουλειά έχει γίνει... Αν τώρα περάσει αέρας κατά την αλλαγή, υπάρχει θέμα... Το ABS θα διαβάζει -ενδεχομένως- πρόβλημα.
Τα παραπάνω, τα έχω κάνει στο δικό μου ήδη 2 φορές χωρίς κανένα πρόβλημα, με σημαντική βελτίωση στο φρενάρισμα με τα νέα υγρά. Αλλάζω υγρά κάθε 1,5 με 2 χρόνια και ΔΕΝ αποθηκεύω ότι περισσεύει από τα μπουκαλάκια. Ως γνωστό, τα υδραυλικά υγρά, είναι υγρόφιλα. Με το χρόνο, απορροφούν την υγρασία και χάνουν μέρος από την υδραυλική τους ικανότητα. Γι' αυτό, χρησιμοποιούμε ΠΑΝΤΑ από σφραγισμένο με κολλημένο πώμα κάτω από το καπάκι μπουκάλι και δεν τα αποθηκεύουμε μετά το άνοιγμα.
Επίσης, επειδή είναι πολύ τοξικά,
α) δουλεύουμε ΠΑΝΤΑ με γάντια
β) αν πέσει οπουδήποτε, ξεπλένουμε ΑΜΕΣΩΣ με άφθονο νερό
γ) ότι περισσέψει, το "κερνάμε" στη λαδιέρα ενός συνεργείου - βενζινάδικου για ανακύκλωση και δεν το ρίχνουμε στο περιβάλλον!