Hellas Transalp Forum

Ένα λάδι ρε παιδιά!!!

M. I. Pagalos · 766606

Offline polbosn

• νέος οδηγός
  • **
Reply #700 on: Τρίτη 02 Απρίλιος 2013, 02:30:42 πμ
Παιδιά το τελευταίο μου service το έκανα τον Αύγουστο του 11. Λάδια-Φίλτρα-Μπουζί. Ούτε ξέρω τι μάρκες έβαλε ο μάστορας ούτε και τον ρώτησα. Από τότε μέχρι σήμερα έκανα μόνο 2000 κμ. Τώρα θα τα αλλάξω πάλι όλα και γι'αυτό το ψάχνω λίγο για να μου βγει σχετικά οικονομικά.  Τώρα αν καίει το λάδι επειδή είναι συνθετικό θα το έχω στο νου να συμπληρώνω. Πάντως εδώ που μένω (Σέρρες) σε όσους μάστορες ρώτησα για αλλαγή λαδιών, ο καθένας είχε και το δικό του βαρέλι και όλοι έλεγαν τα καλύτερα λόγια για το λάδι τους. Οπότε είπα να τα ψωνίσω όλα μόνος και να πάω απλά να μου τα περάσουν.

Offline nikos 238

• If you doubt, loose it...
  • Rossi και πάνω !
Reply #701 on: Τρίτη 02 Απρίλιος 2013, 05:03:50 πμ
Φίλε πατριώτη από Σέρρες, νομίζω ότι παρά του ότι έκανες μόνο 2000 χλμ, η εναλλαγή καλοκαίρι - χειμώνας και η ελάχιστη κίνηση, συνηγορούν στο να αλλάζεις λίγο γρηγορότερα τα λάδια, τουλάχιστον 1 φορά ανά έτος.

Την κινείς χειμώνα ή την κλείνεις ?

ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΑ (Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης)

Offline polbosn

• νέος οδηγός
  • **
Reply #702 on: Τετάρτη 03 Απρίλιος 2013, 03:18:31 πμ
Φίλε Νίκο την κινώ καθημερινά σχεδόν τον χειμώνα,  το καλοκαίρι λιγότερο. Από φίλους μου μηχανικούς ακούω πως τα λάδια δεν παθαίνουν τίποτε από την πολυκαιρία. Από προσωπική εμπειρία στα αυτοκίνητα που είχα μέχρι σήμερα και σε μικρότερες μηχανές αν δεν έκανα τα χιλιόμετρα δεν άλλαζα λάδια και ας πήγαινε πάνω από χρόνο.  Φίλος μου χημικός μηχανικός, υπάλληλος μεγάλης πολυεθνικής στο χώρο του καύσιμου, από μετρήσεις που έκανε η εταιρεία του, μου είχε πει πως δεν υπάρχουν αλλοιώσεις ακόμη και αν ξεπεραστούν κατά πολύ ο χρόνος και τα χιλιόμετρα. Οι  αλλαγές στο χρόνο είναι κυρίως θέμα πωλήσεων. Αν έχεις να μου προτείνεις κανένα μάστορα στην πόλη μας στείλε κανένα π.μ.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #703 on: Τετάρτη 03 Απρίλιος 2013, 03:38:59 πμ
Τα λάδια περιέχουν αντιοξειδωτικά πρόσθετα,που με το χρόνο μειώνονται.
Γι αυτό το λόγο αλλάζουμε λάδια μια φορά το χρόνο και κυρίως πρίν την παρκάρουμε για κάποιο διάστημα.

(αυτό κάπου το εχω διαβάσει. :eusa_think:)

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #704 on: Δευτέρα 29 Απρίλιος 2013, 18:55:07 μμ
Τι θα προτιμούσατε?

α)  Amsoil 20w-50 συνθετικό  10Ε +φπα

β)  IPONE 15,5 15w50 1L   ημισυνθετικό   9.5Ε

γ) MOTUL 5100 4t 15w50 1L   10.5E  ημισυνθετικό

Παίζουν και τα Torco T-4sr 20w50 σε συνθετικά αλλά οχι και 14 Ε, πάει πολύ.

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
  • anaconda team is back sssssssssssssss
Reply #705 on: Δευτέρα 29 Απρίλιος 2013, 19:16:49 μμ
Τα 20 -50 ειναι υπερβολικα ...τα 15-50 για καλοκαιρι ειναι ιδανικα και για τα δικα μας τα motul εχουν αποδειχτει ιδανικα και για τα σασμαν μας .

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
Reply #706 on: Δευτέρα 29 Απρίλιος 2013, 19:18:35 μμ
Τα λάδια περιέχουν αντιοξειδωτικά πρόσθετα,που με το χρόνο μειώνονται.
Γι αυτό το λόγο αλλάζουμε λάδια μια φορά το χρόνο και κυρίως πρίν την παρκάρουμε για κάποιο διάστημα.

(αυτό κάπου το εχω διαβάσει. :eusa_think:)
'η μετα απο 5000 χλμ αλλα εσυ δεν τα κανεις  ;D οποτε ναι μια φορα το χρονο για σενα  ;)

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #707 on: Δευτέρα 29 Απρίλιος 2013, 19:26:13 μμ
Τα αμερικανάκια (Amsoil , Torco) δεν εχουν και πολλές επιλογές, απο το 10-40 πάνε στο 20-50.

Εδώ που τα λέμε εμένα το 50 με νοιάζει για το καλοκαίρι, το 20 ξεκινάει απο τους 0οC .

Eίχα καλομάθει στο 15-50 και είπα να ξαναδοκιμάσω το 10-40 αλλά δεν ....

Θα τα αλλάξω αν και έχουν μόλις  400χλμ, θα τα περάσω απο ενα φίλτρο και θα τα χρησιμοποιήσω στο παπί.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #708 on: Δευτέρα 29 Απρίλιος 2013, 19:31:21 μμ
εδώ http://www.oilsmotoauto.gr/index.php?module=products&company=4&page=2 για το IPONE 15,5 15w50 1L λέει : Συνθετικής βάσης λιπαντικό που συστήνεται ιδιαίτερα για 4-χρονους κινητήρες που έχουν χωριστό σύστημα λίπανσης. Προτείνεται για sport μοτοσικλέτες.Διατίθεται και σε συσκευασία 4L & 60L....

Τι σημαίνει αυτό το μαγικό? τι λιπαίνουν με αυτό το χωριστό σύστημα?

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
Reply #709 on: Δευτέρα 29 Απρίλιος 2013, 20:22:10 μμ
εδώ http://www.oilsmotoauto.gr/index.php?module=products&company=4&page=2 για το IPONE 15,5 15w50 1L λέει : Συνθετικής βάσης λιπαντικό που συστήνεται ιδιαίτερα για 4-χρονους κινητήρες που έχουν χωριστό σύστημα λίπανσης. Προτείνεται για sport μοτοσικλέτες.Διατίθεται και σε συσκευασία 4L & 60L....

Τι σημαίνει αυτό το μαγικό? τι λιπαίνουν με αυτό το χωριστό σύστημα?
Εννοει οτι η λιπανση δεν γινεται οπως σε διχρονους κινητηρες με μιξη λαδιου καυσιμου ....μαλλον δλδ αυτο εννοει .

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #710 on: Δευτέρα 29 Απρίλιος 2013, 20:39:07 μμ
Η το άλλο που το λάδι αποθηκεύεται στον σκελετό?

Offline M. I. Pagalos

• ΕΞΕΡΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ!!! ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!
  • Rossi και πάνω !
  • Όλα είναι δρόμος...Keep going!
Reply #711 on: Τρίτη 30 Απρίλιος 2013, 00:18:39 πμ
Η το άλλο που το λάδι αποθηκεύεται στον σκελετό?

Όχι, εκεί μιλάμε για υγρό και ξηρό κάρτερ. Όταν το λάδι αποθηκεύεται εκτός κινητήρα (στον σκελετό πχ) μιλάμε για ξηρό κάρτερ.
  Χωριστό σύστημα λίπανσης, όπως το καταλαβαίνω εγώ, τώρα βέβαια μπορεί να κάνω και λάθος, είναι μάλλον αυτό που έχουν τα BMW, Moto-Guzzi κλπ που έχουν ξεχωριστό λάδι για τον κινητήρα και ξεχωριστό για το κιβώτιο ταχυτήτων (όπως τα αυτοκίνητα), σε αντίθεση με τις περισσότερες μοτοσυκλέτες που το λάδι είναι κοινό για κινητήρα και κιβώτιο.

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ 'ΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ?). ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #712 on: Τρίτη 30 Απρίλιος 2013, 02:35:23 πμ
Με άλλα λόγια οταν λέει χωριστό σύστημα λίπανσης εννοεί οτι κάνει ΚΑΙ για τέτοια μηχανάκια, δεν πιστεύω να το βάλω και να αρχίσει να πατινάρει?

Offline M. I. Pagalos

• ΕΞΕΡΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ!!! ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!
  • Rossi και πάνω !
  • Όλα είναι δρόμος...Keep going!
Reply #713 on: Τρίτη 30 Απρίλιος 2013, 02:46:49 πμ
Με άλλα λόγια οταν λέει χωριστό σύστημα λίπανσης εννοεί οτι κάνει ΚΑΙ για τέτοια μηχανάκια, δεν πιστεύω να το βάλω και να αρχίσει να πατινάρει?

Δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις  ;D

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ 'ΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ?). ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #714 on: Τρίτη 30 Απρίλιος 2013, 02:56:39 πμ
Ναι, καλά ... για τέτοια είμαστε τώρα, απο οτι βλέπω το Motul είναι μόνόδρομος, εκτός και βρώ κατι σε 15-50 η 20-50 ημισυνθετικό σε λογική τιμή.
Η μάρκα δεν πιστεύω οτι παίζει και σπουδαίο ρόλο.

Offline trackler

• Rossi και πάνω !
Reply #715 on: Τρίτη 30 Απρίλιος 2013, 06:31:36 πμ
υπαρχει δλδ 4χρονος κινητηρας που δεν εχει χωριστο συστημα λιπανσης? θα τον ελεγαν 2χρονο τοτε.

εννοει οτι συστηνετε για κινητηρες που εχουν χωριστο συστημα λιπανσης,δλδ αυτο που ειπε ο μιχαλης.
αλλο λαδι στον κινητηρα αλλο στο σαζμαν.

Offline trackler

• Rossi και πάνω !
Reply #716 on: Τρίτη 30 Απρίλιος 2013, 06:38:29 πμ
και ψαχνωντας για πιο εγκυρες πληροφοριες ψαχνω τον εισαγωγεα-αντιπροσωπο.
εκει να δειτε μπερδεμα  :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical:

παταω λιπαντικα 4χρονων και βρισκω το 15,5
συνθετικης βασης λιπαντικο,αρα αυτο που λεμε ημισυνθετικο
συστηνεται για 2χρονους κινητηρες (εγω ειχα πατησει για 4χρονους ετσι!) που εχουν χωριστο συστημα λιπανσης, που δλδ δεν βαζεις βενζινη και λαδι μαζι αλλα χωριστα.

οτι να ναι!αντε βγαλε ακρη εσυ τωρα.
διαβαστε και τα πλεονεκτηματα,μου αρεσει που το εχει στους 4χρονους κινητηρες  :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical:
http://www.ipone.gr/ipone4t.html

Offline ΚΡΑΣΟΠΑΤΕΡΑΣ

• Ο ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ
  • Rossi και πάνω !
  • Δεν σπάει δεν χαλάει…δεν στραβώνει δεν λυγάει !!
    • http://www.biowines.gr/
Reply #717 on: Τρίτη 30 Απρίλιος 2013, 06:48:14 πμ
και ψαχνωντας για πιο εγκυρες πληροφοριες ψαχνω τον εισαγωγεα-αντιπροσωπο.
εκει να δειτε μπερδεμα  :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical:

παταω λιπαντικα 4χρονων και βρισκω το 15,5
συνθετικης βασης λιπαντικο,αρα αυτο που λεμε ημισυνθετικο
συστηνεται για 2χρονους κινητηρες (εγω ειχα πατησει για 4χρονους ετσι!) που εχουν χωριστο συστημα λιπανσης, που δλδ δεν βαζεις βενζινη και λαδι μαζι αλλα χωριστα.

οτι να ναι!αντε βγαλε ακρη εσυ τωρα.
διαβαστε και τα πλεονεκτηματα,μου αρεσει που το εχει στους 4χρονους κινητηρες  :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical:
http://www.ipone.gr/ipone4t.html

Ρε Παναγιώτη το ότι έχει το δίχρονο μοτέρ ξεχωριστό σύστημα λίπανσης δεν είναι νέο….
Και εμένα η βέσπα έχει άλλο λάδι στο σασμάν, η λίπανση του μοτέρ σε ότι αφορά κύλινδρο – ελατήρια και πιστόνι γίνετε με το λάδι μίξης. (πάνω χώρος καύσης, ο κάτω είναι σε λίπανση με το λάδι του σασμάν που πιάνει και στρόφαλο μπιέλα). Η GS μου έχει άλλη φιλοσοφία, είναι λες και έχω αυτοκίνητο, σασμάν με ξηρό δίσκο, βαλβολίνη και λάδι ξεχωριστό για μοτέρ κλπ.
Ανατολικό ζήτημα έχει γίνει το λάδι και δεν έχω καταλάβει τον λόγο ακόμα… και  μετά από τόσες σελίδες…. ;D

Οι άνθρωποι είναι σαν το κρασί, οι καλοί βελτιώνονται με τα χρόνια, οι άχρηστοι γίνονται ξύδι…..

Offline trackler

• Rossi και πάνω !
Reply #718 on: Τρίτη 30 Απρίλιος 2013, 07:00:59 πμ
γιαννη,το εγραψα γιατι θεωρουσα αυτονοητο οτι τα 2χρονα καπου εχουν συστημα λιπανσης και τροφοδοτεις εκει λαδι.

επισης διαβασε λιγο καλυτερα,πατησα λαδια για 4χρονους κινητηρες και μου εβγαλε αλλα αντι αλλων.εκει θελω να επικεντρωσω και οχι τοσο στο οτι γραφει κατι που ειναι αυτονοητο και μπερδεψε κοσμο.
υπαρχει δλδ 4χρονος κινητηρας με τετοιο συστημα? οχι,θα ηταν 2χρονος.

επισης εχω σταματησει εδω και καιρο να ψαχνω τοσο πολυ για το τι λαδι θα βαλω στην μηχανη η στα αυτοκινητα,απλα κοιταω να ειμαι παντα μεσα στις προδιαγραφες και αλλαζω πιο τακτικα τα λαδια.
για την μηχανη απλο ορυκτελαιο 20-50 καθε 4-5 χλιαδες χλμ.
« Last Edit: Τρίτη 30 Απρίλιος 2013, 07:03:16 πμ by trackler »

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #719 on: Τρίτη 30 Απρίλιος 2013, 15:58:51 μμ
Παναγιώτη καλά το 20-50, αλλά γιατί ορυκτέλαιο?

Winefather  όπως εγραψα , εδώ http://www.oilsmotoauto.gr/index.php?module=products&company=4&page=2 για το IPONE 15,5 15w50 1L λέει : Συνθετικής βάσης λιπαντικό που συστήνεται ιδιαίτερα για 4-χρονους κινητήρες που έχουν χωριστό σύστημα λίπανσης. Προτείνεται για sport μοτοσικλέτες.Διατίθεται και σε συσκευασία 4L & 60L....

Απλά ψάχνω να βρώ τι είναι αυτο το χωριστό σύστημα λίπανσης, ενα κατι σαν την μπουμουβου, σαν τα χωματερά με το λάδι στο σκελετό, τι είναι?
Αν μάλιστα λάβεις υπ' όψιν σου οτι αυτός που το πουλάει σε σχετική ερώτηση απάντησε οτι δεν εχει σημασία κάνει για όλα. Καταλαβαίνεις ....

Offline trackler

• Rossi και πάνω !
Reply #720 on: Τρίτη 30 Απρίλιος 2013, 21:55:40 μμ
νικο
πεσμου εσυ γιατι να βαλω ημισυνθετικο?

επισης νομιζω οτι η αλλη ερωτηση σου εχει απαντηθει ηδη.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #721 on: Τετάρτη 01 Μάιος 2013, 17:00:56 μμ
Δεν μπορώ να σου απαντήσω σε αυτό Παναγιώτη.

Λοιπόν χθές ημουν ανάμεσα στα Ipone 15.5 ημισυνθετικά , σαν δοκιμή αφού τα πρότεινε φίλος με ΤΑ
http://www.oilsmotoauto.gr/index.php?module=products&pid=99

στα Motul 5100  15W-50  ημισυνθετικά
http://www.oilsmotoauto.gr/index.php?module=products&pid=36
που είχα ξαναβάλει , είχαν καλή συμπεριφορά αρχικά, αλλά τελείωσαν αποτομα μετα τα 3500χλμ

και στα Torco 20W-50 ημισυνθετικά που έπαψε να φέρνει ο Λαμπριανίδης και δεν εχει πιά ούτε η Torco στην σελίδα της, οπότε έπαιζε ένα άλλο αμερικανάκι το Amsoil 20W-50 σε 100% συνθετικό αλλά στα 11 ευρώ το λίτρο.
http://www.amsoil.com/shop/by-product/motor-oil/motorcycle/20w-50-advanced-synthetic-motorcycle-oil/?page=%2fstorefront%2fmcv.aspx
Απο τα Αmsoil εχω πολύ καλές εντυπώσεις αφού ηταν τα πρώτα λάδια που άλλαξα στην ΤΑ οταν την αγόρασα, απο την πρώτη μέρα μέχρι που τα άλλαξα ακριβώς η ίδια συμπεριφορά, αλλλά και λίγο κοπάνημα λόγω 10W-40.

Φαίνεται η ΤΑ στην περιοχή μου αρέσκεται στα 15W-50, βίτσια είναι αυτά.

Ετσι τελικά εβαλα τα Amsoil 20W-50 σε συνθετικό.

Απο τις πρώτες εντυπώσεις? άλλαξε τελείως ο ήχος του κινητήρα, πριν με τα Castrol power1 10w40   http://www.oilsmotoauto.gr/index.php?module=products&pid=399  ακουγόταν σαν να είχε μέσα ταβανόπροκες.
Δεν ξέρω το γιατί αλλά τα Castrol ηταν σαν νεροζούμι και ηταν λάδια που είχαν μόλις 300χλμ!!
Τα κράτησα για το παπί, και ενα ακόμα λίτρο για να την ψάξω λιγάκι, αν ηταν νοθευμένα θα εχω θέμα θα τον σκίσω τον φούστη.
Μιλάμε σκετο νερό ...
Στο μαγαζί που πήρα τα Amsoil του είπα για τις νοθείες που ακούγονται σε επώνυμες μάρκες και μου είπε οτι η Castrol απέσυρε απο την αγορά ολόκληρες παρτίδες επειδή περιείχαν νερό και ηταν ακατάλληλα.
Τι να πώ? να επεσα στην περίπτωση? Ελπίζω να μην εχω θεμα με τον κινητήρα.

Offline Filippos

• νέος οδηγός
  • **
Reply #722 on: Τετάρτη 15 Μάιος 2013, 06:43:02 πμ

Ετσι τελικά εβαλα τα Amsoil 20W-50 σε συνθετικό.

τελικα πως τα βλεπεις τα αμσοιλ?  το 20/50 ειναι ενταξει ή παραειναι πηχτα οταν ειναι κρυα?

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #723 on: Τετάρτη 15 Μάιος 2013, 16:16:13 μμ
Τα Amsoil σε εμένα κάτσανε καλά.

Μαλάκωσε ο θόρυβος απο τον κινητήρα, μόνο αρνητικό οτι δεν βρίσκω (εγώ) την νεκρά εύκολα.
Το οτι είναι 20/50 δεν εχουν δα και τρομερή διαφορά απο τα 15/50.
Αυτό είναι απο το επισημο Owners Manual της XL650V:

Στην Αττική δεν πιστεύω οτι θα καβαλήσω μηχανάκι με εξωτερική θερμοκρασία κάτω απο τους 5οC, και πολύ λέω.
Αρα εμένα (προσωπικά) με νοιάζει α) η ποιότητα του λαδιού, β) το οτι είναι 100% συνθετικό (ετυχε δεν με χαλάει και ημισυνθετικό, αλλά το φούλ συνθετικό ισως κρατήσει παραπάνω) και γ) το  να ανεβαίνει ψηλά κοντά στα 40ρια το καλοκαίρι επειδή την χρησιμοποιώ σαν παπι μέσα σε κίνηση σταμάτα ξεκινα.

Και πρός το παρόν μετά απο καμμιά 300χλμ δεν βλέπω διαφορά απο την πρώτη βόλτα.

Και όπως εχω ξαναγράψει, τα Amsoil 10/40 συνθετικό ηταν τα πρώτα λάδια που της αλλαξα οταν την αγόρασα
κατόπιν συμβουλής φίλου. Μπορεί να ηταν "λεπτά" για τα γούστα μου αλλά ηταν και τα μοναδικά λάδια που η συμπεριφορά τους απο την πρώτη μέρα μέχρι που τα άλλαξα ηταν ίδια.

Offline Filippos

• νέος οδηγός
  • **
Reply #724 on: Κυριακή 19 Μάιος 2013, 00:42:04 πμ
Τα Amsoil σε εμένα κάτσανε καλά.
Μαλάκωσε ο θόρυβος απο τον κινητήρα, μόνο αρνητικό οτι δεν βρίσκω (εγώ) την νεκρά εύκολα.
Το οτι είναι 20/50 δεν εχουν δα και τρομερή διαφορά απο τα 15/50.

Οποτε εισαι ικανοποιημενος μαλλον απο τα αμσοιλ!
Παντως και τα ημισυνθετικα Τορκο που εχω ηδη 6000 χμ μεσα, τις ιδιες ιδιοτητες φαινεται να εχουν με τα αμσοιλ.
Δε φαινεται να εχουν χασει απο την αρχη, αλλα το να βρεις νεκρα, ιδιαιτερα απο την πρωτη ειναι δυσκολο. Αυτο δεν το ειχα με τα ημισυνθετικα Αραλ, Μοτουλ που εχω δοκιμασει.