Hellas Transalp Forum

Δείκτης θερμοκρασίας .... δεν δουλεύει..

diastimikos · 12505

Offline diastimikos

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
on: Παρασκευή 30 Σεπτέμβριος 2011, 05:37:59 πμ
Καλησπέρα παιδιά...πρόσφατα απέκτησα μία transalp 650 του 02...και γεμάτος χαρά επιτέλους γράφτηκα δικαιωματικά στο forum..!!! Αντιμετωπίζω ένα προβληματάκι και ευελπιστώ στη βοήθειά σας. Έχω διαπιστώσει πως το όργανο θερμοκρασίας δεν λειτουργεί. Αν και το μηχανάκι ζεματάει ο δείκτης δεν κουνάει ρούπι. Επίσης τα βεντιλατέρ δεν τα έχω δει να δουλεύουν ακόμη και από όσα έχω διαβάσει σε διάφορα posts στο forum πιστεύω πως σίγουρα θα το είχα πάρει χαμπάρι!!!Ακόμη πρόβλημα αντιμετωπίζω και με τον δείκτη βενζίνης (εάν έχει σχέση) ο οποίος κάνει τα δικά του....αν και διάβασα πως αυτό συνηθίζεται!! Θα συμπληρώσω ακόμη πως το ρελαντί του είναι κάπως ψηλά (;;;;), δηλ. στις 1900-2000 r.p.m.. Ερώτηση πρώτη, το ρελαντί είναι ψηλά όταν ζεσταίνεται η μηχανή και μετά πέφτει και στις πόσες στροφές είναι το φυσιολογικό επίπεδο;; Ερώτηση δεύτερη, ΤΙ συμβαίνει με το οργανάκι ή σύστημα ψύξης;;; κάποια γνώμη;;; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας..Έχω τρομάξει καθώς είναι η πρώτη μου επαφή με την ομορφιά μου και δεν θέλω να πάθει κάτι κακό.

Υ.Γ. Ελπίζω ορθά να άνοιξα νέο θέμα καθώς δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο και να επέλεξα την σωστή κατηγορία (ηλεκτρικά θέματα). Και πάλι ευχαριστώ..!!!

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
  • anaconda team is back sssssssssssssss
Reply #1 on: Παρασκευή 30 Σεπτέμβριος 2011, 17:01:45 μμ
Οσον αφορα το ρελαντι οταν η μηχανη ειναι κρυα και τραβας τσοκ εχεις αυτες τις στροφες οταν ομως ζεσταθη πρεπει να ειναι 1100-1200 οποτε θελει ρυθμισμα αν με ζεστη μηχανη εχεις πανω απο 1500 στροφες .

Οδεικτης θερμοκρασιας πρεπει να τσεκαρης αν εχει κοπει - φυγει καποιο καλωδιο ή ασφαλεια και δεν λειτουργη και παραλληλα να τσεκαρης και τον θερμοστατη .Το βεντιλατερ σπανια θα αναψη πρεπει να ειναι καλοκαιρι να εχεις πεσει σε μποτιλιαρισμα αναβη +90 που δειχνει το οργανο .

Ο δεικτης βενζινας οντως δεν ειναι και πολυ αξιοπιστος αν λειτουργη πρεπει να τον συνηθισης σε σχεση με τα χιλιομετρα που κανεις και ποσο βαρυ δεξι χερι εχεις .

Offline Hypersonic

• Γιώργος... Mr. Anderson
  • Rossi και πάνω !
  • Μπαμπάς * 2
Reply #2 on: Παρασκευή 30 Σεπτέμβριος 2011, 17:30:35 μμ
Το ρελαντι ρυθμιζεται ευκολα... κατω απο το ντεποζιτο, αριστερα εκει που ειναι οι ντιζες του γκαζιου... εχει ενα μικρο μαυρο ρυθμιστικο
« Last Edit: Παρασκευή 30 Σεπτέμβριος 2011, 17:37:48 μμ by Hypersonic »

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #3 on: Παρασκευή 30 Σεπτέμβριος 2011, 17:45:20 μμ
Καλώς ηρθες λοιπόν την ιδια εχουμε ... θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω καθώς εχω μόνο 2500χλμ με την δική μου Ισπανίδα.
1. Για το οργανο της βενζίνης εγώ δεν εχω πρόβλημα και απο μια μέτρηση που εκανα είχα τις παρακάτω ενδείξεις μετά πο φουλάρισμα μέχρι το λαιμό της τάπας:
στα 150χλμ ο δείκτης ξεκόλησε από το τέρμα και δείχνει την τελευταία ένδειξη Full
στα 180χλμ ο δείκτης δείχνει μια ένδειξη παρακάτω στα 3/4
στα 230χλμ ο δείκτης δείχνει 1/2
στα 280χλμ ο δείκτης δείχνει 1/4
στα 320χλμ ο δείκτης ακουμπάει το κόκκινο
Αν εχεις άλλο πρόβλημα γράψε το αναλυτικότερα να καταλάβω ...

2. Το ρελαντί πρέπει να είναι 1200στρ/λ + - 100στροφές, στο πολύ υψηλό ρελαντί κοπανάει η 1η . Παγωμένη εχει λιγότερες στροφές και αν ζεσταθεί ανεβαίνει αλλά οχι τρομερές διαφορές, αντε 100 στροφές το πολύ. Εγώ το εχω στις 1250 με ζεστό κινητήρα.

Από εδώ ρυθμίζεις ρελαντί:

3. Πράγματι τα βεντιλατέρ λειτουργούν ελάχιστα, στην δική μου θέλει κάνα μισάωρο σε ρελαντί για να πάρουν και πάλι ανάλογα τον καιρό. Αν και παλι αμφιβάλεις μπορείς να ελέγξεις τον διακόπτη-βαλβίδα  του βεντιλατέρ , που βρίσκεται κάτω αριστερά στο αριστερό ψυγείο, αφαιρώντας το βίσμα του και γειώνοντας το καλώδιο με ανοικτό τον γενικό διακόπτη θα πρέπει να πάρει το βεντιλατέρ. Αν οχι φταίει η βαλβίδα. Αν δεν πάρει το βεντιλατέρ τα ξαναλέμε ....
Σε οτι αφορά το όργανο θερμοκρασίας, επάνω στο όργανο συνδέονται τρία καλώδια:
α] ενα Πράσινο/Μαύρο που είναι η γείωση, και μάλλον είναι εντάξει επειδή είναι η γείωση και του οργάνου βενζίνης, του ρολογιού, και του στροφόμετρου
β] ενα Μαύρο που ''φέρνει'' τάση απο την ασφάλεια ''STOP TAIL TURN HORN METER POSITION'' που και αυτό θα είναι εντάξει επειδή ταυτόχρονα τροφοδοτεί το οργανο θερμοκρασίας, το ρολόι, το οργανο καυσίμου, και τα ενδεικτικά λαδιού, ιμομπιλάιζερ, και νεκράς. αν ηταν κομμένο θά είχες πρόβλημα σε όλα αυτά.
και γ] ενα Πράσινο/Μπλέ που ερχεται απο την βαλβίδα θερμοκρασίας. Εδώ κατά την γνώμη μου εντοπίζεται το πρόβλημα, η φταίει η βαλβίδα, η το ιδιο το οργανο, η η καλωδίωση. Ενέργειες: Πρώτα αφαιρείς το καλώδιο απο την βαλβίδα θερμοκρασίας  το γειώνεις και ανοίγοντας τον διακόπτη πρέπει να εχεις ένδειξη H [υψηλή θερμοκρασία] , αν το οργανο δείξει κάτι ευθύνεται η βαλβίδα, αν δεν δείξει φταίει η το οτγανο η η καλωδίωση απο την βαλβίδα ως το οργανο.Η βαλβίδα βρίσκεται αριστερά κάτω απο το τεπόζιτο και πάνω απο το θερμοστάτη. Ισως την φθάσεις δίχως να αφαιρέσεις το τεπόζιτο. Λίγο σκύψιμο χρειάζεται ....
Η βαλβίδα του οργάνου είναι αυτή:

Αυτά , ......
« Last Edit: Παρασκευή 30 Σεπτέμβριος 2011, 17:56:59 μμ by Stoneman »

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #4 on: Παρασκευή 30 Σεπτέμβριος 2011, 17:49:39 μμ
Καλώς ηρθες λοιπόν την ιδια εχουμε ... θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω καθώς εχω μόνο 2500χλμ με την δική μου Ισπανίδα.
1. Για το οργανο της βενζίνης εγώ δεν εχω πρόβλημα και απο μια μέτρηση που εκανα είχα τις παρακάτω ενδείξεις μετά πο φουλάρισμα μέχρι το λαιμό της τάπας:
στα 150χλμ ο δείκτης ξεκόλησε από το τέρμα και δείχνει την τελευταία ένδειξη Full
στα 180χλμ ο δείκτης δείχνει μια ένδειξη παρακάτω στα 3/4
στα 230χλμ ο δείκτης δείχνει 1/2
στα 280χλμ ο δείκτης δείχνει 1/4
Αν εχεις άλλο πρόβλημα γράψε το αναλυτικότερα να καταλάβω ...

2. Το ρελαντί πρέπει να είναι 1200στρ/λ + - 100στροφές, στο πολύ υψηλό ρελαντί κοπανάει η 1η . Παγωμένη εχει λιγότερες στροφές και αν ζεσταθεί ανεβαίνει αλλά οχι τρομερές διαφορές, αντε 100 στροφές το πολύ. Εγώ το εχω στις 1250 με ζεστό κινητήρα.

3. Πράγματι τα βεντιλατέρ λειτουργούν ελάχιστα, στην δική μου θέλει κάνα μισάωρο σε ρελαντί για να πάρουν και πάλι ανάλογα τον καιρό. Αν και παλι αμφιβάλεις μπορείς να ελέγξεις τον διακόπτη-βαλβίδα  του βεντιλατέρ , που βρίσκεται κάτω αριστερά στο αριστερό ψυγείο, αφαιρώντας το βίσμα του και γειώνοντας το καλώδιο με ανοικτό τον γενικό διακόπτη θα πρέπει να πάρει το βεντιλατέρ. Αν οχι φταίει η βαλβίδα. Αν δεν πάρει το βεντιλατέρ τα ξαναλέμε ....
Σε οτι αφορά το όργανο θερμοκρασίας, επάνω στο όργανο συνδέονται τρία καλώδια:
α] ενα Πράσινο/Μαύρο που είναι η γείωση, και μάλλον είναι εντάξει επειδή είναι η γείωση και του οργάνου βενζίνης, του ρολογιού, και του στροφόμετρου
β] ενα Μαύρο που ''φέρνει'' τάση απο την ασφάλεια ''STOP TAIL TURN HORN METER POSITION'' που και αυτό θα είναι εντάξει επειδή ταυτόχρονα τροφοδοτεί το οργανο θερμοκρασίας, το ρολόι, το οργανο καυσίμου, και τα ενδεικτικά λαδιού, ιμομπιλάιζερ, και νεκράς. αν ηταν κομμένο θά είχες πρόβλημα σε όλα αυτά.
και γ] ενα Πράσινο/Μπλέ που ερχεται απο την βαλβίδα θερμοκρασίας. Εδώ κατά την γνώμη μου εντοπίζεται το πρόβλημα, η φταίει η βαλβίδα, η το ιδιο το οργανο, η η καλωδίωση. Ενέργειες: Πρώτα αφαιρείς το καλώδιο απο την βαλβίδα θερμοκρασίας  το γειώνεις και ανοίγοντας τον διακόπτη πρέπει να εχεις ένδειξη H [υψηλή θερμοκρασία] , αν το οργανο δείξει κάτι ευθύνεται η βαλβίδα, αν δεν δείξει φταίει η το οτγανο η η καλωδίωση απο την βαλβίδα ως το οργανο.Η βαλβίδα βρίσκεται αριστερά κάτω απο το τεπόζιτο και πάνω απο το θερμοστάτη. Ισως την φθάσεις δίχως να αφαιρέσεις το τεπόζιτο. Λίγο σκύψιμο χρειάζεται ....

Αυτά , ......

Νίκο έγραψες......  :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:

"Life is not about waiting for the storms to pass.... it's about learning how to dance in the rain"
"Africa Twin XRV750 RD07A"

Offline Hypersonic

• Γιώργος... Mr. Anderson
  • Rossi και πάνω !
  • Μπαμπάς * 2
Reply #5 on: Παρασκευή 30 Σεπτέμβριος 2011, 18:14:25 μμ
Γιατι να μη γραψει?

2 χρονια την ειχε στο χειρουργικο κρεβατι...  κατι θα εμαθε!!

Offline omega

• Σιγα μην ειμαι
  • Rossi και πάνω !
Reply #6 on: Παρασκευή 30 Σεπτέμβριος 2011, 18:23:26 μμ
Γιατι να μη γραψει?

2 χρονια την ειχε στο χειρουργικο κρεβατι...  κατι θα εμαθε!!
Ήταν χαδιάρα ρε Γιώργο γι'αυτό!! ;D

Πέτα... ψηλά... μακριά... κι... ελεύθερα...

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
  • Όλα Τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...
Reply #7 on: Παρασκευή 30 Σεπτέμβριος 2011, 18:31:09 μμ
Ο άνθρωπος μιλάμε ότι δυο χρόνια την έχει κάνει αξονική τομογραφία !! ;D
Γεια σου Νικόλαε!

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #8 on: Παρασκευή 30 Σεπτέμβριος 2011, 18:33:12 μμ
Καλά δεν παίζεσαι Νίκο το κατάστημα διαθέτει και έγχρωμο φωτογραφικό υλικό..... ;D ;D :eusa_clap: :eusa_clap:

"Life is not about waiting for the storms to pass.... it's about learning how to dance in the rain"
"Africa Twin XRV750 RD07A"

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #9 on: Παρασκευή 30 Σεπτέμβριος 2011, 23:17:32 μμ
Γιατι να μη γραψει? 2 χρονια την ειχε στο χειρουργικο κρεβατι...  κατι θα εμαθε!!

Μικρό παιδί και εγώ ψοφάω για μόρφωση  :2hysterical:

Ήταν χαδιάρα ρε Γιώργο γι'αυτό!! ;D

Είδες Θανάση? Ο ένας [που μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεται] με βγάζει γιατρό, ο άλλος τώρα τι να του πώ με τα χάδια? Οτι όλο εκεί ο νούς του?  :2hysterical: :2hysterical:

Νά είστε καλά παιδιά, και πάντα να βοηθάμε μέσα απο το φόρουμ, που είναι ενα μεγάλο εργαλείο, και η βάση του μια μεγάλη εγκυκλοπαίδεια.

Και μάλιστα οι πληροφορίες απο εδώ και πέρα θα ειναι από εδώ:

Μιλάμε για ΤΟ βιβλίο, αναλυτικότατα,  φωτογραφίες για κάθε βίδα, τόμος ολόκληρος, άξιζε η αγορά, 165 ευρώ ο Σαρακάτσης, 32 ευρά στο eBay μαζί με τα μεταφορικά, ελαφρά μεταχειρισμένο, τι μεταχειρισμένο ακόμα μυρίζει την κόλα του, ηρθε στην συσκευασία του, μπροστά του το  Haynes Service Manual είναι σαν τεύχος της Μικρής Κατερίνας!!!! :2hysterical:
Με πληρεις οδηγίες, και troubleshooting στο τέλος κάθε κεφαλαίου. Οταν γίνει και . pdf  θα τα ξαναπούμε  :thumbup:
« Last Edit: Παρασκευή 30 Σεπτέμβριος 2011, 23:24:38 μμ by Stoneman »

Offline Τρανς-Αλπινιστής

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #10 on: Κυριακή 09 Οκτώβριος 2011, 06:13:25 πμ

:o :o :o Πώς το καταφέρνεις αυτό;

Πρόβλημα με το δείκτη θερμοκρασίας έχω κι εγώ (ΤΑ 650 2001). Το είπα στο συνεργείο και μου είπε ότι άλλαξε φούσκα (το ίδιο είχε κάνει και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης) αλλά δεν έγινε τίποτε. Τις προάλλες έτυχε να πέσει το μάτι μου στο δείκτη την ώρα που μάρσαρα και είδα  το δείκτη να κουνιέται ελάχιστα (μόλις πάνω από την πρώτη γραμμή) από τους κραδασμούς και μετά να ξαναδείχνει το ... απόλυτο μηδέν  :-\

Τα βεντιλατέρ δούλεψαν μια φορά, καλοκαίρι διπλός στο κέντρο, και, αν θυμάμαι καλά, σα να είχε ξεκουνήσει και ο δείκτης τότε ... Νομίζω ότι είναι πρόβλημα του δείκτη.

Παρεμπιπτόντως, η κυρία μου λέει MONTESA HONDA ... να υποθέσω ότι είναι σπανιόλα;

Το TRANSALP μου είναι δίκυκλο!!!   ;D

Offline georig25

• Θα ήθελα να είμαι
  • Rossi και πάνω !
  • Η ζωή είναι ωραία . . . . . συνήθως
    • ΡΗΓΑΣ
Reply #11 on: Κυριακή 09 Οκτώβριος 2011, 06:21:58 πμ
...MONTESA HONDA ... να υποθέσω ότι είναι σπανιόλα;

ετσι ακριβως!

Δεν γεννήθηκα με εξαρτήσεις, γιατί να τις αποκτήσω;

:moped:Γιώργος Ρήγας
click me!

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #12 on: Κυριακή 09 Οκτώβριος 2011, 22:19:46 μμ
Πώς το καταφέρνεις αυτό;

Με συνετή οδήγηση, 50% εθνική, και [μην γελάτε] οδήγηση μέχρι 4500στρ/λ.

Πρόβλημα με το δείκτη θερμοκρασίας έχω κι εγώ (ΤΑ 650 2001).

Μην τα ξαναγράφω, διάβασε τι εχω γράψει στο πόστ τρεις ορόφους πιό πάνω και ξαναγράψε τις παρατηρήσεις σου.

Offline diastimikos

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #13 on: Τετάρτη 11 Ιούλιος 2012, 09:10:26 πμ
Γεια σας και πάλι...άργησα λιγάκι αλλά μετά από πολύ τρέξιμο επέστρεψα...Σας ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις. Stoneman ήσουν αναλυτικότατος, σε ευχαριστώ πολύ!!! Αυτές τις ημέρες ξεκίνησα επιτέλους να μαζέψω την καλή μου. Την βαλβίδα θερμοκρασίας δεν κατάφερα να την φτάσω. Γείωσα μόνο το όργανο από την βάση του και τελικά δουλεύει, άρα το πρόβλημα εντοπίζεται στην καλωδίωση είτε στην βαλβίδα. Στην περίπτωση της βαλβίδας, πρέπει να αλλαχθεί εξολοκλήρου ή υπάρχει κάποιος ξεχωριστός αισθητήρας σε αυτή;;; Ξεκίνησα στα γρήγορα να λύσω το φερινγκ για να φτάσω στην βαλβίδα αλλά μετά από μία μικρή ζημιά που έκανα  ;D κάπου κόλλησα κιόλας και έτσι το άφησα. Stoneman αν μπορέσεις να με κατευθύνεις στο πως θα βρω το shop manual που έχεις πάρα πάνω θα σου είμαι ευγνώμων, έχω φάει το internet αλλά μάταια. Δεν ξέρω αν κάνω σωστή αναζήτηση. Αυτά λοιπόν προς το παρών ... η μηχανή λόγο χρόνου είναι στον μάστορα αυτή τη στιγμή... 400 τα ευρώ για διάφορα καλούδια :-X ..70 Ε μου είπε η βαλβίδα...δεν την έχω παραγγείλει ακόμα εάν δεν βεβαιωθώ πρώτα τι φταίει. Ευχαριστώ και πάλι..!!!!!

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #14 on: Πέμπτη 12 Ιούλιος 2012, 06:25:40 πμ
Γείωσα μόνο το όργανο από την βάση του και τελικά δουλεύει, άρα το πρόβλημα εντοπίζεται στην καλωδίωση είτε στην βαλβίδα. 

Ελεγξε και τα βίσματα, καμμιά φορά παίζουν ασχημα παιχνίδια.

Stoneman αν μπορέσεις να με κατευθύνεις στο πως θα βρω το shop manual που έχεις πάρα πάνω θα σου είμαι ευγνώμων, έχω φάει το internet αλλά μάταια.

Τρία χρόνια είχα φαει μερες απο ψάξιμο αλλά τπτ.
Τελικά το βρήκα στο eBay μεταχειρισμένο με 25 ευρώ. Καλή τιμή αν σκεφτείς τα 170 που ζητάει ο Σαρακάκης για παραγγελιά εξωτερικού.