Hellas Transalp Forum

Λιπαντικά (...κάθε πότε πρέπει να τα αλλάζω?)

Chris_de_Ze · 44296

Offline AGELOSB

• Απλός οδηγός
Reply #25 on: Σάββατο 14 Ιούλιος 2007, 03:56:11 πμ
Eκανα αναγκαστικη αλλαγη λαδιων στη Γερμανια,το συνεργειο εκει μου εβαλε το formoula 4tSAE 10/40 συνθετικο και μου ειπε οτι μπορω να κανω 10000km .Ειναι ελβετικο το λαδι και στη Γερμανια το δουλευουν πολυ.Στην Ελλαδα ποια ειναι η γνωμη σας ,ποσα χιλιομετρα νατο κανω.
καλες βουτιες!!!

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #26 on: Σάββατο 14 Ιούλιος 2007, 07:55:53 πμ
...Στην Ελλαδα ποια ειναι η γνωμη σας ,ποσα χιλιομετρα νατο κανω.

Τουλάχιστον 10.000, όσα σου είπαν. Αφού η ίδια Χόντα συνιστά 12.000 με απλό ορυκτέλαιο! Εκτός και αν πάς συχνά σε χώμα.
« Last Edit: Σάββατο 14 Ιούλιος 2007, 08:18:53 πμ by Chris_de_Ze »

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #27 on: Σάββατο 28 Ιούνιος 2008, 17:11:36 μμ
Αν ας ενδιαφέρουν τα Motul σαν λάδια, η εταιρία έχει στο site της ένα Lubricants Advisor για μηχανές και αυτοκίνητα.

Offline leftlane

• Rossi και πάνω !
Reply #28 on: Τετάρτη 02 Ιούλιος 2008, 02:13:55 πμ
τα luqui molli 20-50 τι σας λενε ?

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #29 on: Τετάρτη 02 Ιούλιος 2008, 08:28:44 πμ
Από εντυπώσεις και αναφορές που έχω διαβάσει, στο εξωτερικό θεωρούνται πάρα πολύ καλά (σαν μάρκα). Όσο για τον τύπο, καλύτερο για τη μηχανή σου είναι το 10W-40. Εκτός και αν έχεις πολλά χλμ.
Αλλά αφού υπάρχουν τόσα άλλα εξίσου καλά λάδια σε προσιτές τιμές, γιατί να το ψάχνεις παραπάνω? Το βρήκες μήπως σε καλή τιμή?
« Last Edit: Τετάρτη 02 Ιούλιος 2008, 08:30:48 πμ by Chris_de_Ze »

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #30 on: Τετάρτη 02 Ιούλιος 2008, 08:31:59 πμ
Τουλάχιστον 10.000, όσα σου είπαν. Αφού η ίδια Χόντα συνιστά 12.000 με απλό ορυκτέλαιο! Εκτός και αν πάς συχνά σε χώμα.
Δεν νομιζω οτι το να πηγαινεις χωμα καταπονει το λαδι Αυτο που κανει αναγκαια την συχνοτερη αλλαγη ειναι το δουλεμα σε υψηλες στροφες και η χρηση στην πολη λογω αυξημενων θερμοκρασιων

Offline tserts

• Θιασώτης του τραμπουκισμού
  • Rossi και πάνω !
  • Transalp GS Forum
Reply #31 on: Τετάρτη 02 Ιούλιος 2008, 08:58:20 πμ
Χρήστο, το Lubricant advisor (πολύ πρόστυχο ακούγεται), δίνει καταλληλότερο για την ΤΑ το 300V 4T FACTORY LINE 10W-40 ενώ για το Κάπο το 5100 4T 15W-50...

Να τους πιστέψω; Τα λάδια που βάζουν όλοι οι επίσημοι της απρίλια κοστίζουν 60 με 90 ευρώ το τετράλιτρο και το 5100 26.50 στον Λαμπριανίδη... Και για την ΤΑ δίνει πιό παχύρρευστο από το 15-50 που βάζω/με..

Τι λές;  :goofy:

Το δικό μου φόρουμ κερδίζει το δικό σου φόρουμ και είναι πιο δυνατό.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #32 on: Τετάρτη 02 Ιούλιος 2008, 09:06:02 πμ
Δεν νομιζω οτι το να πηγαινεις χωμα καταπονει το λαδι Αυτο που κανει αναγκαια την συχνοτερη αλλαγη ειναι το δουλεμα σε υψηλες στροφες και η χρηση στην πολη λογω αυξημενων θερμοκρασιων
Όταν πηγαίνεις χώμα (ειδικά το καλοκαίρι), πας με σχετικά μικρή ταχύτητα και κάπως υψηλές στροφές (για να κρατάς τέμπο και ευστάθεια). Ανεβαίνει γρήγορα η θερμοκρασία στον κινητήρα και ειδικά τα (πολλά) πρόσθετα του (πολύτυπου) λαδιού "σπάνε" πιο εύκολα, κάνοντας το λάδι να χάσει μέρος των αρχικών χαρακτηριστικών του. Το ίδιο και για κίνηση μέσα στην πόλη ή σε ζόρισμα. Συν το ότι στο χώμα, τυχόν σκόνη μπορεί να φτάσει μέχρι και το λάδι και να αναμιχθεί με αυτό.
Το λάδι το ίδιο (αν είναι μονότυπο) δεν χάνει εύκολα τα χαρακτηριστικά του. Το πολύτυπο είναι αυτό που υποφέρει περισσότερο.
« Last Edit: Τετάρτη 02 Ιούλιος 2008, 09:20:26 πμ by Chris_de_Ze »

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #33 on: Τετάρτη 02 Ιούλιος 2008, 09:09:56 πμ
Χρήστο, το Lubricant advisor (πολύ πρόστυχο ακούγεται), δίνει καταλληλότερο για την ΤΑ το 300V 4T FACTORY LINE 10W-40 ενώ για το Κάπο το 5100 4T 15W-50...

Να τους πιστέψω; Τα λάδια που βάζουν όλοι οι επίσημοι της απρίλια κοστίζουν 60 με 90 ευρώ το τετράλιτρο και το 5100 26.50 στον Λαμπριανίδη... Και για την ΤΑ δίνει πιό παχύρρευστο από το 15-50 που βάζω/με..
Τι λές;  :goofy:
Το 10W-40 είναι πιο λεπτόρευστο από το 15W-50.
Η τιμή του λαδιού που αγοράζεις από μαγαζί χονδρικής (σαν τον Λαμπριανίδη) είναι σαφώς χαμηλότερη από τη λιανική (list price) που πουλάνε οι επίσημοι.
Συνήθως οι υψηλόστροφοι κινητήρες μεγάλης απόδοσης θέλουν και λάδι πιο παχύρευστο. Αλλά όλα εξαρτώνται από τη σχεδίαση του κινητήρα και τις ανοχές που έχει εκ κατασκευής. Ο κατασκευαστής είναι (πάντα) η πιο επίσημη (και σωστή) πηγή για τον τύπο (SAE, API κλπ) λαδιού που πρέπει να βάλεις σε κάθε κινητήρα. 
« Last Edit: Τετάρτη 02 Ιούλιος 2008, 09:15:11 πμ by Chris_de_Ze »

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #34 on: Παρασκευή 04 Ιούλιος 2008, 05:24:22 πμ
Όταν πηγαίνεις χώμα (ειδικά το καλοκαίρι), πας με σχετικά μικρή ταχύτητα και κάπως υψηλές στροφές (για να κρατάς τέμπο και ευστάθεια). Ανεβαίνει γρήγορα η θερμοκρασία στον κινητήρα και ειδικά τα (πολλά) πρόσθετα του (πολύτυπου) λαδιού "σπάνε" πιο εύκολα, κάνοντας το λάδι να χάσει μέρος των αρχικών χαρακτηριστικών του. Το ίδιο και για κίνηση μέσα στην πόλη ή σε ζόρισμα. Συν το ότι στο χώμα, τυχόν σκόνη μπορεί να φτάσει μέχρι και το λάδι και να αναμιχθεί με αυτό.
Το λάδι το ίδιο (αν είναι μονότυπο) δεν χάνει εύκολα τα χαρακτηριστικά του. Το πολύτυπο είναι αυτό που υποφέρει περισσότερο.
Δεν χρειαζονται απαραιτητα υψηλες στροφες στο χωμα για να διατηρεις ευσταθεια Το τεμπο στο χωμα ειναι αλλου παπα ευαγγελιο.  Η ευσταθεια εξαρταται απο πολλους αλλους παραγοντες (ειδος χωματος, κινηση του σωματος, αναρτησεις, λαστιχα, κλπ)Το να κρατας σταθερα ανοιχτο το γκαζι σαφως και χρειαζεται για ευσταθεια και ειδικα τοσο πιο σταθερα ανοιχτο οσο πιο δυσκολες ειναι οι συνθηκες (πχ λασπες κυλιομενη πετρα αποτομη κατηφορα κλπ).Το κλειδι λοιπον ειναι σταθερα ανοιχτο το γκαζι και οχι ανοιχτο με υψηλες στροφες αφου κατι τετοιο θα σημαινε ειτε χαμηλη σχεση στο σασμαν ειται πολυ υψηλη ταχυτητα.
Δεν καταλαβαινω πως μπορει να ανακατευτει η σκονη με το λαδι αφου 1.υπαρχει φιλτρο αερος και 2.ακομα και αν περασει στον θαλαμο καυσης θα αναφλεγει μαζι με το καυσιμο.Αρα κανενα προβλημα.
συμφωνω οτι τα πολυτυπα λαδια ειναι πολυ πιο ευπαθη.Οι περισσοτεροι εξαλου πολυτυπα χρησιμοποιουμε.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #35 on: Παρασκευή 04 Ιούλιος 2008, 07:59:22 πμ
Δεν καταλαβαινω πως μπορει να ανακατευτει η σκονη με το λαδι αφου 1.υπαρχει φιλτρο αερος και 2.ακομα και αν περασει στον θαλαμο καυσης θα αναφλεγει μαζι με το καυσιμο.Αρα κανενα προβλημα.
Αν το φίλτρο δεν απομονώνει καλά το σύστημα εισαγωγής, σκόνη μπορεί να αναμιχθεί με τον αέρα εισαγωγής και να περάσει στο θάλαμο καύσης. Μέρος των καυσαερίων (μαζί με τυχόν σωματίδια) περνάει στο κάρτερ κατά την καύση και αναμιγνύεται με το λάδι. Και επειδή κανένα σύστημα εισαγωγής δεν είναι τέλειο, πάντα λίγη σκόνη περνάει. Η δική μου εμπειρία τουλάχιστον αυτό έχει δείξει.

Δεν χρειαζονται απαραιτητα υψηλες στροφες στο χωμα για να διατηρεις ευσταθεια
Η κίνηση σε χωμάτινο τεραίν ως επί το πλείστον επιβάλλει χαμηλή σχέση στο κιβώτιο και κάπως υψηλές στροφές. Ο κινητήρας πρέπει να έχει "νεύρο" και να διατηρείται "ζωντανός" (και όχι ράθυμος) για αντιμετώπιση τυχόν ξαφνικών δυσκολιών προσπέλασης/διάβασης, επικίνδυνων σημείων κλπ. Η δική μου εμπειρία τουλάχιστον αυτό έχει δείξει.
« Last Edit: Παρασκευή 04 Ιούλιος 2008, 08:11:31 πμ by Chris_de_Ze »

Harry

• Guest
Reply #36 on: Τετάρτη 09 Ιούλιος 2008, 10:37:12 πμ
     Δεν πανε να λενε οτι θελουν! Εγω στο αυτοκινητο λαδι , φιλτρο λαδιου και αερος αλλαζω καθε 10.000 χλμ η χρονο(αναλογα με το τι ερθει πρωτο γιατι δεν το χρησιμοποιω πολυ) .Ο κατασκευαστης λεει καθε 20.000 χλμ .Κινουμαι στο 80% των περιπτωσεων σε ανοιχτο δρομο με ηποιες ταχυτητες (100 - 140 top),ενω στο υπολοιπο 20% οχι σε  τρελη κινηση.Στη μηχανη θα αλλαζω (γιατι τωρα την πηρα ) καθε 6.000 χλμ με συνεχη χρηση η 2 φορες το χρονο σε ακινησια (μπορει και περισσοτερο) . Το λαδι ειναι η ζωη του κινητηρα , παιζουν με αυτα? ;)
« Last Edit: Τετάρτη 09 Ιούλιος 2008, 10:43:55 πμ by Harry »

Offline likos69

• Rossi και πάνω !
  • ούϊ μάναμ!
    • θα έβαζα αν είχα
Reply #37 on: Δευτέρα 22 Σεπτέμβριος 2008, 02:58:01 πμ
Γειάς  σας παλικάρια, ως  καινούργιος σχετικά κάτοχος Τ/Α  έχω να ρωτήσω  το εξής: αλλάζω  λάδια κάθε 2.500 χιλ όπως μου προτείνουν στο σέρβις.. ακούω όμως  από διάφορους κατόχους μηχανών ότι  είναι  λίγα  τα χιλιόμετρα,  ενώ άλλοι διαφονούν  και επιμένουν στα 2.500 χιλ. Βεβαίως  έχει να κάνει και με τον τύπο λαδιού, (ημισυνθετικά, συνθετικά κλπ), εν τέλει  τι πρέπει να  γίνεται?  συχνές αλλαγές στα 2500 χιλ ή συνθετικά λυπαντικά για 10.000 χιλ.?????

Offline thanos_trikala

• Rossi και πάνω !
Reply #38 on: Δευτέρα 22 Σεπτέμβριος 2008, 04:02:58 πμ
Γιαννη εχουν γραφτει παρα παρα πολλα για τα λαδια ! κανει μια αναζητηση και θα βρεις απαντησεις σε ολες τις ερωτησηεις σου

costas

• Guest
Reply #39 on: Δευτέρα 22 Σεπτέμβριος 2008, 04:09:07 πμ
Εγώ πάντως όταν το θυμηθώ αλλάζω λάδια! Γιαυτό 20 χρόνια είναι πάντα οκ!
Είναι σαν τις γυναίκες όσα περισσότερα τους κάνεις.... τόσο πιό εύκολα θα σου την κάνουν....

DRAKE RAMORE

• Guest
Reply #40 on: Δευτέρα 22 Σεπτέμβριος 2008, 05:50:11 πμ
Ορυκτέλαιο απλό, κάθε 5000 χλμ και είσαι άρχοντας...

Υ.Γ κάθε 2500 αν κάνεις αλλαγή , μάλλον κακό κάνεις παρά καλό!

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #41 on: Δευτέρα 22 Σεπτέμβριος 2008, 06:18:49 πμ
Αχ! Υπάρχει ακριβώς παρόμοιο thread με την ίδια ακριβώς ερώτηση!
Αυτό εδώ!

Επίσης και σε πολλά άλλα threads σχετικά με λάδια έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα.
« Last Edit: Δευτέρα 22 Σεπτέμβριος 2008, 06:22:33 πμ by Chris_de_Ze »

Offline Zan Klon

• οδηγώντας στους ελληνικούς δρόμους έγινα...
  • Rossi και πάνω !
  • μοτοσυκλετιστής παντός καιρού και εδάφους !!!
Reply #42 on: Παρασκευή 26 Σεπτέμβριος 2008, 09:08:20 πμ
για το bel ray exr racing sae 20w-50w ποια η γνωμη σας;μου προτειναν αλλαγη στα 5000 χμ.

DRAKE RAMORE

• Guest
Reply #43 on: Παρασκευή 26 Σεπτέμβριος 2008, 09:16:57 πμ
για το bel ray exr racing sae 20w-50w ποια η γνωμη σας;μου προτειναν αλλαγη στα 5000 χμ.

Δεν το ξέρω καθόλου αυτό το λάδι.Πάντως εγώ ότι και να βάλω στις 5000-6000 χλμ το αλλάζω.

Οι περισσότεροι αν πάρεις το νήμα απο την αρχή, και αν δεις και παλαιότερα νήματα προτιμούν castrol.
Εγώ στην τελευταία αλλαγή έβαλα Yamalube(της yamaha και καλά). Το χρησιμοποιούσα παλαιότερα και ήμουν ευχαριστημένος, αν και διαπιστώνω πως δεν ταιριάζει ιδιαίτερα στον χαρακτήρα του ΤΑ.

Υ.Γ Η επόμενη αγορά θα είναι μάλλον απο Λαμπριανίδη (Αθήνα με αντικαταβολή) αρκετά λίτρα (και για την μεθεπόμενη  αλλαγή) γιατι έχει τεράστια διαφορά στις τιμές.

Offline Zan Klon

• Rossi και πάνω !
Reply #44 on: Παρασκευή 26 Σεπτέμβριος 2008, 09:33:56 πμ
ειμαι απο λαρισα και το μηχανακι το πηρα απο αθηνα.εχω ενα ξαδερφο "ειδικο" στην αθηνα και μου εκανε ενα ψιλοχοντρο σερβις...αυτος μου το εβαλε και για καλό.δεν ξερω ομως κατα ποσο ταιριαζει στο μηχανακι.για πες λεπτομεριες για την αγορα με αντικαταβολη.μαρκα-ποσοτητα-τιμη.

DRAKE RAMORE

• Guest
Reply #45 on: Παρασκευή 26 Σεπτέμβριος 2008, 09:40:17 πμ
για πες λεπτομεριες για την αγορα με αντικαταβολη.μαρκα-ποσοτητα-τιμη.

Δεν ξέρω ακόμα λεπτομέριες.Δεν έχω ξαναγοράσει απο εκεί . Μόλις το κάνω θα σου στείλω μήνυμα. ;)

Offline Ταξιδευτής

• Rossi και πάνω !
  • Κυνηγός ηλιοφάνειας.
Reply #46 on: Παρασκευή 26 Σεπτέμβριος 2008, 09:44:07 πμ

Παίδες γιατί παιδεύεστε ? ? ?
   Ανοίχτε τό βιβλιαράκι τού κατασκευαστή καί ακολουθήστε αυτά πού γράφει μέ θρησκευτική ευλάβεια.
   Μήν είστε βασιλικότεροι τού βασιλέως γιατί αφ΄ενός καταντά βλακεία καί αφ΄ετέρου κάνετε πλούσιους τούς "πονηρούς".
   Ξυπνείστε επιτέλους.

Όλοι θά πεθάνουμε , λίγοι όμως θά ... ζήσουμε

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕΙΣ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΑ ΠΕΛΑΓΗ ΠΑΡΑ ΝΑ ΣΚΟΥΡΙΑΖΕΙΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ......

Κυνηγός ηλιοφάνειας.

Η καλύτερη δουλειά.
Ούτε όπλα χρειάζεσαι, ούτε άδειες και έχεις και το θήραμα χωρίς να το σκοτώσεις.

DRAKE RAMORE

• Guest
Reply #47 on: Παρασκευή 26 Σεπτέμβριος 2008, 09:48:59 πμ
Το βιβλιαράκι είναι επιεικώς για τον λούτσο...

Αφενώς προτείνει συγκεκριμμένη μάρκα (καλά που δεν λέει και τι να ψηφίσουμε δηλαδή)!
Αφετέρου λόγο του ότι έχουν χωρίσει την Ευρώπη σε τομείς προτείνει το ίδιο ιξώδες σε εμένα με τον Ρουμάνο...πες μου ρε Ζάχο η Κρήτη με την Βόρεια Ρουμανία έχει το ίδιο κλίμα;

Υ.Γ Άσε να παιδευτούμε και λίγο...αργία μήτηρ πάσης κάκιας ;)

Offline Fratello Giovanni

• Rossi και πάνω !
  • μμμμεεεε..μμμεεεε....
Reply #48 on: Παρασκευή 26 Σεπτέμβριος 2008, 09:52:09 πμ
Το δικό μου βιβλιαράκι δεν έχει το ιξώδες με γεωγραφικές περιοχές αλλά με θερμοκρασίες από έως. Άρα ισχύει αυτό που λέει ο Ζάχος.

υ.γ. γειά σου Ζάχο   :-*

καλύτερα μια ώρα ελεύθερη βοσκή, παρά σαράντα χρόνια τριφύλλι στο μαντρί

Της καταστροφής οιωνός η περηφάνεια,και της πτώσης,η υπεροψία.

Offline Zan Klon

• Rossi και πάνω !
Reply #49 on: Παρασκευή 26 Σεπτέμβριος 2008, 09:53:25 πμ
  Παίδες γιατί παιδεύεστε ? ? ?
   Ανοίχτε τό βιβλιαράκι τού κατασκευαστή καί ακολουθήστε αυτά πού γράφει μέ θρησκευτική ευλάβεια.
   Μήν είστε βασιλικότεροι τού βασιλέως γιατί αφ΄ενός καταντά βλακεία καί αφ΄ετέρου κάνετε πλούσιους τούς "πονηρούς".
   Ξυπνείστε επιτέλους.

και αν δεν υπαρχει το βιβλιαρακι;που να το βρω απο την εποχη που βγηκαν τα 400αρακια;σε κανενα μουσειο;;;; :) :) :)