Hellas Transalp Forum

Dakar 2009 - Καλή τύχη Βασίλη

ThanDim · 38126

Offline Παύλος

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #50 on: Παρασκευή 09 Ιανουάριος 2009, 16:29:27 μμ
Πέντε θέσεις πάνω για τον Βασίλη Ορφανό

Στην 72η από την 77η  θέση της Γενικής Κατάταξης βρίσκει το βρίσκει τον Βασίλη Ορφανό το φινάλε άλλης μιας δύσκολης ημέρας του Dakar το οποίο συνεχίζει να σκιάζει ο θάνατος του Γάλλου αναβάτη. «Ακόμα δεν μας έχουν ενημερώσει από τι πέθανε ο Pascal Terry», λέει ο Βασίλης.
Η αγωνιστική ημέρα του Έλληνα αναβάτη «σημαδεύτηκε» από μια πτώση στους αμμόλοφους που του κόστισε μικρές, ανώδυνες ζημιές στη μηχανή. «Και σήμερα το βασικό συστατικό του αγώνα ήταν η σκόνη. Ακόμα και τα 250km στο συνδετικό κομμάτι ήταν σε χώμα. Είναι σα να οδηγώ σε μια διαρκή ομίχλη, ψάχνοντας να βρω τον δρόμο μου», λέει ο Βασίλης ο οποίος πριν από τον τερματισμό του έπλυνε τη μηχανή του για να την παραδώσει στα χέρια των μηχανικών σε αξιοπρεπή κατάσταση!

Ώρες καθυστέρηση για την Ειδική της Πέμπτης

Σχεδόν τρεις ώρες αργότερα απ’ ότι είχαν προγραμματίσει οι διοργανωτές ξεκίνησε η Ειδική διαδρομή της Πέμπτης. Ο Βασίλης Ορφανός εξηγεί για τον λόγο της καθυστέρησης: «Η έναρξη της Ειδικής της Πέμπτης (Stage 6) συνέπιπτε με τον τερματισμό της Ειδικής της Τετάρτης (Stage 5). Φτάνοντας λοιπόν στην αφετηρία βλέπουμε φορτηγά και αυτοκίνητα να τερματίζουν από την προηγούμενη ημέρα. Συνειδητοποιούμε δηλαδή ότι οι διοργανωτές μας έβαζαν να οδηγήσουμε ανάποδα με τα φορτηγά που τερματίζουν να έρχονται κατά πάνω μας. Κάτι τέτοιο, όπως είναι φυσικό, δεν υπήρχε περίπτωση να το δεχτεί κανένας οδηγός. Έτσι εγώ μαζί με τρεις Γάλλους οδηγούς με χρόνια εμπειρίας στο Dakar και με τη σύμφωνη γνώμη της Μισέλ Μουτόν που στο φετινό Dakar έχει υποστηρικτική θέση, απαιτήσαμε από τους διοργανωτές την αναβολή της εκκίνησης. Τελικά και οι ίδιοι κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν μια αγωνιστική μέρα με οδηγούς να είναι χαμένοι στην Ειδική της προηγούμενης». To Stage 6 ξεκίνησε στις 9.05 (τοπική ώρα) με τον Βασίλη να τερματίζει 97ος με 03:34:24.
Σημειώνεται ότι στην Ειδική της Τετάρτης ως  χρόνος τερματισμού μετράται η άφιξη στο Check Point 2 καθώς οι διοργανωτές ακύρωσαν τα τελευταία 100km.

Εξομολογήσεις

«Τόσες ημέρες μόνος σκέφτομαι ότι αν τελικά καταφέρω να τερματίσω, θα έχω κερδίσει τον τίτλο “Γεράκι της Ερήμου” και αυτό οφείλεται εν μέρει και στα πραγματικά γεράκια της ερήμου που ακολουθούν την μηχανή μου προφανώς γιατί τα κεντρίζει το μαύρο της χρώμα». Αυτά εξομολογείται ο Βασίλης ενώ για τα 20 τελευταία χιλιόμετρα της Ειδικής της Τετάρτης που στην ουσία τίναξαν στον αέρα τον προγραμματισμό λέει: «Όλοι όσοι μετέχουμε στο Dakar ξέρουμε ότι είναι απάνθρωπο. Όμως όταν χάθηκα, όπως και πολλοί άλλοι, στο τελευταίο κομμάτι της Ειδικής, πίστεψα ότι θα πεθάνω στην Αργεντινή. Συμμετέχω τέταρτη φορά στο Dakar και ποτέ άλλοτε δεν έκανα παρόμοια σκέψη. Νιώθω πολύ τυχερός γιατί ψάχνοντας για τον δρόμο μου διέκρινα στο βάθος το “πιάτο” ενός βαν ραδιοφωνικού σταθμού και σκέφτηκα ότι αφού είναι αυτοί εκεί τότε υπάρχει δρόμος! Πέρασα πάνω από αγκαθωτούς θάμνους για να τους φτάσω και έτσι κατόρθωσα και απεγκλωβίστηκα».
Η Χιλή υποδέχεται το Dakar την Παρασκευή
Ποικιλία σε εδάφη και τοπία επιφυλάσσει το πέρασμα από την Αργεντινή στη Χιλή την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου, έβδομη ημέρα του Rally Dakar. Οι αγωνιζόμενοι θα ξεκινήσουν το πρωί από την πόλη Mendoza στην Αργεντινή για να καταλήξουν στη θάλασσα του στο Valparaiso στη Χιλή αφού στο εν τω μεταξύ θα έχουν «γνωριστεί» με την Cordillera των Άνδεων. Πριν όμως από την ανάβαση στα 3100 μέτρα οι οδηγοί θα χρειαστεί να περάσουν μια σειρά από αμμόλοφους που θα τους θυμίσουν την έρημο Σαχάρα. Στη Ειδική της Παρασκευής η οποία έχει συνολικό μήκος 419km τα τελευταία 100km είναι τεχνικές διαδρομές με θέα στην ψηλότερη κορυφή των Άνδεων.
Περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και χάρτης για τη διαδρομή της Παρασκευής στη διεύθυνση:
http://www.dakar.com/2009/DAK/LIVE/us/700/r7_5-parcours.html

Περισσότερα στο http://www.vorfanos.gr/

Παύλος Καρούμπης

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #51 on: Παρασκευή 09 Ιανουάριος 2009, 18:48:40 μμ
ΦΟΒΕΡΟ βίντεο από την 6η μέρα!

Κοιτάξτε τοπία, τον Street να ψάχνει το δρόμο, τον Coma να πέφτει (ελαφριά), τον Despres να πετάει, τρακαρισμένες μηχανές να φεύγουν με ελικόπτερο και ένα "κοπάδι" να πηγαίνουν παρέα μπας και μείνουν εντός ειδικής...  :o

http://player.sbs.com.au/dakar/#/dakar/highlights/latest/playlist/Dakar-2009-Stage-6-Bikes/

δείτε και τα extras (ειδικά τα πιο πρόσφατα...)

Offline Παύλος

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #52 on: Παρασκευή 09 Ιανουάριος 2009, 23:52:47 μμ
84os σήμερα ο Βασίλης, έπεσε στη 76η θέση της γενικής. Τη σημερινή ειδική την πήρε ένα Χιλιανός ο Lopez, πρώτη του νίκη στην 2η συμμετοχή του στο Dakar.

Ανεξήγητος ακόμη ο θάνατος του Terry http://www.zougla.gr/news.php?id=19293

Παύλος Καρούμπης

Offline Παύλος

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #53 on: Δευτέρα 12 Ιανουάριος 2009, 16:34:35 μμ
Συνεχίζει με σταθερό ρυθμό ο Βασίλης Ορφανός

Το πρώτο μέρος του 31ου Rally που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή βρίσκει τους αναβάτες στο Valparaiso της Χιλής. Μετά από αμέτρητα χιλιόμετρα μέσα σε πυκνή σκόνη ο Βασίλης Ορφανός βρίσκεται στην 82η θέση της Γενικής Κατάταξης κάνοντας αυτό που είχε δηλώσει από την αρχή: περνάει την κάθε Ειδική βήμα – βήμα, σταθερά και μεθοδικά, με στόχο να βρίσκεται στο Μπουένος Άιρες την ημέρα του τερματισμού. Αν αυτό συμβεί, τότε και η τελική θέση του Βασίλη στην Γενική Κατάταξη θα είναι αρκετά καλή, σύμφωνα με όσα πιστεύει ο ίδιος για την απόδοση και τον εαυτό του.

Κατά τα λοιπά, η Ειδική της Παρασκευής έκανε για μια ακόμα φορά δύσκολη τη ζωή των αναβατών παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να μειώσουν τα χιλιόμετρα που αρχικά είχαν στο πρόγραμμα τους. Ο Έλληνας αναβάτης ο οποίος τερμάτισε 84ος με 04:15:04 μας δίνει μια εικόνα από το ετάπ: «Δυο ήταν τα βασικά συστατικά της σημερινής ειδικής το camel grass και στα τελευταία 20km το Fesh Fesh.

Camel grass, για τους μη γνωρίζοντες, είναι αυτό που λέει η λέξη, η τροφή της καμήλας, ήτοι μικροί σκληροί θάμνοι της ερήμου που μετατρέπουν την έρημο σε ανώμαλο έδαφος. Είναι σαν να χειρίζεσαι επί μονίμου βάσεως ένα κομπρεσέρ, με επιπτώσεις κυρίως στον αυχένα.

Με το Fesh – Fesh στο φετινό Dakar έχω ξανασυναντηθεί στην δεύτερη ημέρα του αγώνα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που προκύπτει όταν η άμμος ουσιαστικά κονιορτοποιείται από τα οχήματα που περνούν και γίνεται σαν πούδρα. Όταν πέσεις πάνω σε Fesh – Fesh συμβαίνουν δυο πράγματα: η μηχανή βουλιάζει σαν σε κινούμενη άμμο και η ορατότητα σχεδόν μηδενίζεται από την άμμο που σηκώνουν οι προπορευόμενοι».

http://www.vorfanos.gr/index.cfm?Content=News

Παύλος Καρούμπης

Offline Παύλος

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #54 on: Δευτέρα 12 Ιανουάριος 2009, 16:48:37 μμ
Έτοιμος για την πρόκληση της Ατακάμα ο Βασίλης Ορφανός

«Η Αθήνα από το Μπουένος Άιρες απέχει 10.000km και 12 ώρες με το αεροπλάνο. 10.000km είναι και το φετινό Dakar, σαν να ενώνω, δηλαδή τις δυο πόλεις με τη μηχανή». Ο Βασίλης Ορφανός συνεχίζει να αγωνίζεται στο 31ο Dakar με σταθερή απόδοση και διατηρώντας δυνάμεις που θα τον φέρουν στον τερματισμό. Στην Ειδική της Κυριακής σημείωσε τον 80ο καλύτερο χρόνο με 05:14:48 απόδοση που τον φέρνει στην 102η θέση της Γενικής Κατάταξης αν και όπως λέει ο ίδιος «ποτέ δεν κοιτάω τη Γενική Κατάταξη, ούτε ξέρω που βρίσκομαι. Σημασία για εμένα έχει να είμαι καλά και να συνεχίζω».
Στις 21.30 (ώρα Ελλάδας) ο Βασίλης έφτασε στην La Serena μετά από μια εξαντλητική ημέρα που ξεκίνησε στις 4 το πρωί με πάρα πολύ κρύο. «Η Ειδική ήταν γρήγορη και επικίνδυνη. Έπρεπε να φυλάγεσαι συνέχεια», λέει ο Βασίλης ο οποίος προετοιμάζεται για την μεγάλη πρόκληση των τριών επόμενων ημερών: την έρημο Ατακάμα.

Τα δύσκολα μόλις αρχίζουν

Το αν αληθεύει η φήμη της Ατακάμα που τη θέλει ως την πιο άνυδρη έρημο του πλανήτη, καλούνται να διαπιστώσουν την Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη οι μετέχοντες στον αγώνα. «Η Ειδική της Δευτέρας είναι η πιο αντιπροσωπευτική του φετινού Dakar, με αμέτρητες εναλλαγές στο τερέν», γράφουν οι διοργανωτές στο επίσημο site της διοργάνωσης (www.dakar.com). «Όσοι θέλουν αμμόλοφους θα ικανοποιηθούν αλλά θα χρειαστεί να έρθουν αντιμέτωποι με πολλές βραχώδεις επιφάνειες. Επιπλέον, σήμερα οι οδηγοί θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν πολλά ταλέντα αλλά κυρίως ότι ξέρουν πως να κάνουν συντήρηση δυνάμεων για το τελικό κομμάτι της Ειδικής με τις μεγάλες ευθείες στην άμμο», καταλήγουν οι διοργανωτές.

Περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και χάρτης για τη διαδρομή της Δευτέρας στη διεύθυνση: http://www.dakar.com/2009/DAK/LIVE/us/900/r7_5-parcours.html

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΕΛΤΙΩΝ ΤΥΠΟΥ:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ,
ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΟΡΥΛΛΑ

Παύλος Καρούμπης

Offline tserts

• Θιασώτης του τραμπουκισμού
  • Rossi και πάνω !
  • Transalp GS Forum
Reply #55 on: Δευτέρα 12 Ιανουάριος 2009, 20:02:39 μμ
Ο μοναδικός βόριο-αμερικανός που είχε ελπίδες για βάθρο Jonah Street εγκατέλειψε μετά το τέλος της χτεσινής διαδρομής λόγω αφόρητου πόνου στους καρπούς (προηγούμενος τραυματισμός και πτώση). Ήταν στην 3η της γενικής μέχρι χτες!

Το δικό μου φόρουμ κερδίζει το δικό σου φόρουμ και είναι πιο δυνατό.

Offline Παύλος

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #56 on: Τρίτη 13 Ιανουάριος 2009, 20:58:54 μμ
Θρίλερ με τη συμμετοχή του Βασίλη Ορφανού στο Dakar

Από μια πολύ καλή εμφάνιση που του έδωσε την 64η θέση στην κατάταξη της Ειδικής της Δευτέρας σε μια πολύ εξαντλητική ποινή 6 ωρών και 8 λεπτών που τον εκτόπισε στην 108η θέση της Γενικής Κατάταξης και από εκεί στον πρόσκαιρο αποκλεισμό για να ξαναγυρίσει στον αγώνα με την ίδια ποινή και την ίδια θέση, εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) το θρίλερ με τη συμμετοχή του Βασίλη Ορφανού στο 31ο Dakar.
Η ποινή των 6 και κάτι ωρών μόνο για την Ειδική της Δευτέρας παρά την απόδοση του θεωρήθηκε άδικη από τον Έλληνα αναβάτη καθώς όπως λέει ο ίδιος «ένα πρόβλημα στο GPS δεν μου επέτρεπε να έχω ακριβή εικόνα της ταχύτητας μου». Οι διαμαρτυρίες αυτές έφτασαν μέχρι τους κριτές οι οποίοι τις θεώρησαν υπερβολικές και σε μια ένδειξη υπερβολικής αυστηρότητας αποφάσισαν τον αποκλεισμό του Βασίλη. Από εκεί και μετά ακολούθησε ένας γύρος διαβουλεύσεων για να αποσύρουν οι κριτές την απόφαση του αποκλεισμού χωρίς όμως να αποσύρουν και την ποινή.
«Αισθάνομαι πολύ καλά σαν να μην έχω τρέξει ούτε μια μέρα. Το ίδιο ισχύει και για τη μηχανή μου», έλεγε μετά το τέλος του ετάπ της Δευτέρας ο Βασίλης προτού ανακοινωθούν οι 6 ώρες ποινής.

Μόνοι στην έρημο
Η Ειδική της Τρίτης είναι η πιο μεγάλη και η πιο δύσκολη του 31ου Rally Dakar. Δεν είναι μόνο η «μάχη» που θα δώσουν οι οδηγοί κάνοντας ουσιαστικά έναν κύκλο στην έρημο Ατακάμα και αντιμετωπίζοντας αμέτρητους αμμόλοφους οι οποίοι υψώνονται σε εκατοντάδες μέτρα.
Σήμερα θα χρειαστεί να τελειώσουν τον αγώνα χωρίς τη πολύτιμη συνδρομή των μηχανικών για τους οποίους είναι «ημέρα ξεκούρασης».
Οι Χιλιανοί αμμόλοφοι είναι πραγματικά βουνά άμμου και απαιτούν ιδιαίτερη οδηγική συμπεριφορά και διαφορετική προσέγγιση! Η πρόκληση της ημέρας ωστόσο είναι η ακραία ζέστη που θα μεταβάλλει την «συμπεριφορά» της άμμου. Σε κάθε περίπτωση οι διοργανωτές τονίζουν ότι «το να μείνετε αυτοσυγκεντρωμένοι είναι επιβεβλημένο από την αρχή μέχρι το τέλος!».
Περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και χάρτης για τη διαδρομή της Τρίτης στη διεύθυνση: http://www.dakar.com/2009/DAK/LIVE/us/1000/r7_5-parcours.html 

σσ: Δεν πειράζει Βασίλη, σημασία έχει ο τερματισμός...

Παύλος Καρούμπης

Offline xplast

• Rossi και πάνω !
Reply #57 on: Τρίτη 13 Ιανουάριος 2009, 21:02:42 μμ
Θρίλερ με τη συμμετοχή του Βασίλη Ορφανού στο Dakar

Από μια πολύ καλή εμφάνιση που του έδωσε την 64η θέση στην κατάταξη της Ειδικής της Δευτέρας σε μια πολύ εξαντλητική ποινή 6 ωρών και 8 λεπτών που τον εκτόπισε στην 108η θέση της Γενικής Κατάταξης και από εκεί στον πρόσκαιρο αποκλεισμό για να ξαναγυρίσει στον αγώνα με την ίδια ποινή και την ίδια θέση, εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) το θρίλερ με τη συμμετοχή του Βασίλη Ορφανού στο 31ο Dakar.
Η ποινή των 6 και κάτι ωρών μόνο για την Ειδική της Δευτέρας παρά την απόδοση του θεωρήθηκε άδικη από τον Έλληνα αναβάτη καθώς όπως λέει ο ίδιος «ένα πρόβλημα στο GPS δεν μου επέτρεπε να έχω ακριβή εικόνα της ταχύτητας μου». Οι διαμαρτυρίες αυτές έφτασαν μέχρι τους κριτές οι οποίοι τις θεώρησαν υπερβολικές και σε μια ένδειξη υπερβολικής αυστηρότητας αποφάσισαν τον αποκλεισμό του Βασίλη. Από εκεί και μετά ακολούθησε ένας γύρος διαβουλεύσεων για να αποσύρουν οι κριτές την απόφαση του αποκλεισμού χωρίς όμως να αποσύρουν και την ποινή.
«Αισθάνομαι πολύ καλά σαν να μην έχω τρέξει ούτε μια μέρα. Το ίδιο ισχύει και για τη μηχανή μου», έλεγε μετά το τέλος του ετάπ της Δευτέρας ο Βασίλης προτού ανακοινωθούν οι 6 ώρες ποινής.

Φταίει ο ακατανόμαστος και οι ευχές του....... :pope: :pope: :pope: :pope: Φτου, φτου, σκόρδο, μακρυά από εμάς!!

Offline Παύλος

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #58 on: Τρίτη 13 Ιανουάριος 2009, 21:03:33 μμ
Μάλλον δε θα γίνει η σημερινή ειδική λόγω ομίχλης

http://www.dakar.com/2009/DAK/LIVE/us/1000/r7_2-depeches.html#26734

Τελικά ξεκίνησαν με μεγάλη καθυστέρηση http://www.dakar.com/2009/DAK/LIVE/us/1000/r7_2-depeches.html
« Last Edit: Τρίτη 13 Ιανουάριος 2009, 22:32:53 μμ by Παύλος »

Παύλος Καρούμπης

Offline tserts

• Rossi και πάνω !
  • Transalp GS Forum
Reply #59 on: Παρασκευή 16 Ιανουάριος 2009, 15:54:45 μμ
Στα αμάξια, ο Σάινθ, έχοντας κερδίσει 6 από τις 10 ειδικές έως τώρα, και βρισκόμενος στην κορυφή της κατάταξης, πάει και κάνει αυτό:

Υπάρχουν υπόνοιες ότι το road book είχε λάθος διαβαθμισμένο τον κίνδυνο του σημείου ή ότι είχαν βγει λίγο από την κύρια διαδρομή..

Δηλώσεις:

"We couldn't see. The front wheels were in the hole and then we toppled over on the front and then the roof. I braked but I couldn't stop," Sainz, who hurt his right shoulder in the crash, explained. Michel Perin, Sainz's co-driver, suffered a broken arm and both men were airlifted back to the bivouac at the stage's start in Fiambala.

"Luckily I wasn't driving fast. If we were attacking then it would not have been very pleasant," Sainz, who had won six of the stages of this year's event, added.

Perin was left ruing a missed turn and a road sign that was not as clear as he thought it should have been. "We had made a small mistake in the first part," said Perin. "We took the wrong direction at a Y crossing but it was not too bad because we did end up on the right trail.

"We were tailing (Volkswagen teammate) Giniel De Villiers who had started about 10 seconds after us so it was still sort of okay. Then there was a hidden waypoint with a wadi indicated as 'danger'. But it should have been indicated as 'extremely dangerous'."

"By the way, the car behind us, Nani Roma's (Mitsubishi) car, would have fallen in the same hole as we did if we had not been there already. I just have something broken in my arm, but I'm alright."

« Last Edit: Παρασκευή 16 Ιανουάριος 2009, 15:59:44 μμ by tserts »

Offline Παύλος

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #60 on: Παρασκευή 16 Ιανουάριος 2009, 17:18:47 μμ
Πολύ κρίμα για τον Carlos...

Ευτυχώς ο Βασίλης συνεχίζει ακόμα...

Συνεχίζει ακάθεκτος ο Βασίλης Ορφανός

Φτιαγμένος για τα δύσκολα αποδεικνύει ότι είναι ο Βασίλης Ορφανός ο οποίος μετά την εξοντωτική ποινή των 6ωρών που δέχτηκε τη Δευτέρα συνέχισε στην Ειδική της Τρίτης με τον ίδιο ρυθμό. Βέβαια μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) οι διοργανωτές δεν είχαν δώσει χρόνους τερματισμού της Ειδικής για πολλούς συμμετέχοντες μεταξύ των οποίων και ο Βασίλης. Ωστόσο μέχρι το Check Point 5 ο Έλληνας αναβάτης είχε τον 63ο καλύτερο χρόνο της ημέρας.

«Λίγο πριν από το CP1 είχα μια πτώση και το GPS μου συγκρούστηκε με το κράνος μου με αποτέλεσμα να σπάσει. Συνέχισα να οδηγώ με μόνο μέσο για να με κατευθύνει το Road Book μου. Έφτασα στο Copiapo στις 3 το πρωί (ώρα Ελλάδας). Και αυτό διότι μετά το CP7 – λίγα χιλιόμετρα πριν από τον τερματισμό- χάθηκα και επειδή είχε σπάσει το GPS μου αναγκάστηκα να γυρίσω πίσω και όταν έφτασα ξανά στο CP7 η διοργάνωση είχε κλείσει την ειδική. Έτσι  αναγκάστηκα να κάνω ένα κομμάτι της από άλλη διαδρομή για να τερματίσω. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγήσω πάνω από 100Km περισσότερo. Δεν ξέρω τι χρόνο έχω κάνει τελικά αλλά ευτυχώς είμαι μέσα στον αγώνα»
Η ακύρωση της Ειδικής της Τετάρτης, λόγω καιρού, είναι μια απρόσμενη ανάπαυλα στο πρόγραμμα των αγωνιζόμενων οι οποίοι θα κληθούν να διανύσουν μόνο τα συνδετικά κομμάτια.

Ένα «γεράκι» ακόμα μάχεται

Μια μέρα «ουσιαστικό Dakar» ήταν η Τετάρτη για τους οδηγούς. Μακριά από το άγχος των βαθμών και του χρόνου, πέρα από τη γενική κατάταξη και τις ποινής, η ακύρωση της 11ης Ειδικής έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία. «Δε νομίζω ότι μπορώ να σας μεταφέρω τη μαγεία της σημερινής διαδρομής», λέει ο Βασίλης Ορφανός από την Fiambala.
«Περάσαμε από τη Χιλή στην Αργεντινή διαμέσου μιας χωμάτινης διαδρομής. Ανεβήκαμε στα 4850μ. και κάπου εκεί… έχασα το μυαλό μου! Το τοπίο σήμερα πήρε «πολλά θαυμαστικά»! Μέχρι και μια λίμνη συνάντησα, εκεί πάνω στο βουνό».
Αυτό όμως που εντυπωσίασε τον Έλληνα αναβάτη ήταν ο κόσμος που περίμενε για να τους δει να περνάνε. Βέβαια ο Βασίλης έκανε και φιλίες: «κάπου στη διαδρομή συνάντησα ορειβάτες οι οποίοι κατέβαιναν από τα 6.500μ. Με κέρασαν χυμό, βγάλαμε φωτογραφίες και φυσικά ανταλλάξαμε e-mail! Ωστόσο στο Dakar δε μετέχω για τουρισμό και έτσι γρήγορα έπιασα και πάλι τον ρυθμό μου», αφηγείται ο Βασίλης ο οποίος συνεχίζει να αγωνίζεται με τον ίδιο πάθος που θα αγωνιζόταν αν διεκδικούσε την πρώτη θέση!

« Last Edit: Παρασκευή 16 Ιανουάριος 2009, 17:20:21 μμ by Παύλος »

Παύλος Καρούμπης

Offline Παύλος

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #61 on: Παρασκευή 16 Ιανουάριος 2009, 18:14:49 μμ
Χαμένος… στην έρημο«Ο Ορφανός παίρνει άλλον ένα γύρο… δωρεάν»!
Με αυτό τον τίτλο δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Dakar η είδηση ότι ο Έλληνας αναβάτης αφού ξεκίνησε την Ειδική και πέρασε το Check Point 1,  συνέχισε στο Check Point 2 για να κάνει όμως στη συνέχεια ένα μικρό λάθος προσανατολισμού από το 154ο km του ετάπ να βρεθεί πίσω το 71ο! «Μετά το CP2 και αφού έβαλα βενζίνη ξεκίνησα να ανεβαίνω έναν αμμόλοφο ύψους περίπου 1,5km. Μετά τον αμμόλοφο μια πτώση μου κόστισε και πάλι το GPS αφού χάλασαν τα καλώδια του. Κάπου εκεί χάνω τον προσανατολισμό μου και χωρίς να το καταλάβω γυρνάω πίσω στο CP1. Όταν κατάλαβα τι είχε συμβεί πήρα πάλι το δρόμο για το CP2 μόνο με το road book, έβαλα πάλι βενζίνη, ανέβηκα πάλι τον αμμόλοφο και… ξαναχάθηκα στο ίδιο σημείο όπως την πρώτη φορά!». Τελικά τα χιλιόμετρα της Ειδικής μετά το CP2 καταργήθηκαν και ο Βασίλης τερμάτισε 88ος  με 08:28:51 και τώρα βρίσκεται στη θέση 101 της Γενικής Κατάταξης. Για να φτάσει στο bivouac όμως χρειάστηκαν 260km απλής διαδρομής. «Ήμουν τόσο πεισμωμένος αλλά παράλληλα τόσο εξαντλημένος από το πήγαινε – έλα που όταν με είδαν οι γιατροί της διοργάνωσης κατά τη διάρκεια της απλής, μου έδωσαν ισότονα και φαγητό για να πάρω λίγο τα πάνω μου», λέει ο Βασίλης.

Οδηγώντας 545km ενάντια στον χρόνο
Μιας πρώτης τάξεως σωματική πρόκληση υπόσχονται οι διοργανωτές ότι θα είναι η προτελευταία Ειδική του 31ου Dakar. Αφού θα έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα οι οδηγοί θα συνειδητοποιήσουν ότι στην Ειδική της Παρασκευής τα λάθη πληρώνονται ακριβά, αφού αυτή είναι η «μέρα του κάκτου»! Παράλληλα όμως όσοι είναι fan του ράλι θα βρεθούν στο στοιχείο τους καθώς στη διαδρομή περιλαμβάνονται κομμάτια από το Ράλι Αργεντινής το οποίο πραγματοποιείται κοντά στη Cordoba. Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι η προσέλευση του κόσμου θα σπάσει το ρεκόρ των προηγούμενων ημερών.
Περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και χάρτης για τη διαδρομή της Παρασκευής στη διεύθυνση:
 http://www.dakar.com/2009/DAK/LIVE/us/1300/r7_5-parcours.html

Παύλος Καρούμπης

Offline Sotos

• Global Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #62 on: Δευτέρα 19 Ιανουάριος 2009, 06:56:16 πμ
17/01/2009
Σχεδόν 800km χωρίζουν τον Βασίλη Ορφανό από το Buenos Aires και από τον στόχο που είχε θέσει εξαρχής: μια οποιαδήποτε θέση στη ράμπα τερματισμού! Βρισκόμαστε λίγο πριν πέσει η αυλαία του 31ου Dakar και τα παράπονα για τους διοργανωτές θαμπώνουν λίγο τη λάμψη του ιστορικού αγώνα. Ωστόσο όπως πάντα επισημαίνει ο Βασίλης «το Dakar ήταν, είναι και θα είναι απάνθρωπο». Η’ και πολύ ανθρώπινο θα μπορούσε βέβαια να προσθέσει κανείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια ακόμα ιστορία που μας διηγείται ο Βασίλης από τον αγώνα της Παρασκευής: «Για μια ακόμα ημέρα η ζέστη που επικρατούσε στην Αργεντινή ήταν ανυπόφορη και εγώ ήμουν ελάχιστα χιλιόμετρα πριν ξεκινήσω την Ειδική. Πάνω στον δρόμο μου λοιπόν βλέπω ένα αγροτόσπιτο και σταματάω προκειμένου να τους ζητήσω νερό για να βρέξω τη στολή μου. Για να μην τα πολυλογώ οι άνθρωποι όχι μόνο μου έδωσαν νερό για τη στολή αλλά με πότισαν, με τάισαν και στο τέλος ανταλλάξαμε και e-mail για να διατηρήσουμε επαφή»!

18/1/2009

Ο Αβραάμ Λίνκολν, ο 16ος πρόεδρος της Αμερικής που απελευθέρωσε τους σκλάβους, έγραψε ότι «στο τέλος δε μετράνε τα χρόνια της ζωής σου αλλά η ζωή στα χρόνια σου». Σε μια άλλη εποχή και αυτή τη φορά στη Λατινική Αμερική ένας αγώνας στον οποίο δοκιμάζονται αντοχές, ψυχικές αλλά και σωματικές και για τον οποίο υπάρχουν άνθρωποι που ρισκάρουν τη ζωή τους, έφτασε στο τέλος του. Μεταξύ αυτών των ανθρώπων, που γεμίζουν ζωή τα χρόνια τους, και ο Έλληνας Βασίλης Ορφανός ή αλλιώς το «Παγοθραυστικό» όπως τον αποκαλεί ο Ari Vataneen. Στα 35 του μετράει ήδη 4 συμμετοχές στο Rally Dakar και φέτος είναι η τρίτη φορά που αντικρίζει την ράμπα τερματισμού. Μετά από 98 αποχωρίσεις και το θάνατο ενός μοτοσικλετιστή στη διοργάνωση για τον Βασίλη η θέση τερματισμού έχει λίγη σημασία. Έτσι και αλλιώς όπως λέει ο ίδιος «ήμουν μόνος μου από την αρχή με μια μηχανή 7 ετών που ήξερα ότι είναι ξεπερασμένη τεχνολογικά. Ήταν μια χρονιά κυνηγητού, στην Ελλάδα για να βρω σπόνσορες στην Αργεντινή από τους κριτές, οι οποίοι δε με άφησαν σε ησυχία. “Έφαγα” χρηματικά και χρονικά πρόστιμα για υπερβάσεις ταχύτητας, παρ’ ολίγον να με αποκλείσουν και απ’ ότι έμαθα ανέβασαν στην ιστοσελίδα τους ένα διόλου κολακευτικό δελτίο τύπου για την ημέρα που χάθηκα στην ειδική και γύρισα πίσω στο CP1. Ξέρετε κάτι όμως; Δεν μετανιώνω. Και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν στιγμές που νόμιζα ότι θα πεθάνω στην Λατινική Αμερική, αν ο χρόνος γύριζε πίσω, θα δήλωνα και πάλι συμμετοχή στο 31ο Dakar. Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό δε νομίζω ότι θα με χαρακτήριζε κανείς υπερόπτη αν έλεγα ότι νιώθω σαν γεράκι της ερήμου, ήταν η συντροφιά μου άλλωστε στα μοναχικά χιλιόμετρα των Ειδικών».

Για την ιστορία, ο Βασίλης Ορφανός τερμάτισε την 14η Ειδική του αγώνα 75ος με 02:21:27 και σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδιναν οι διοργανωτές το απόγευμα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) ήταν 95ος στη Γενική Κατάταξη του 31ου Rally Dakar.

Απο τον σημερινο τερματισμο

Ηθικά δικαιωμένος από μια συγνώμη που ήρθε την τελευταία ημέρα του Dakar, αισθάνεται ο Βασίλης Ορφανός. Η κριτής με την οποία είχε τιμωρήσει με 6ώρες και 8λεπτά ποινή τον Έλληνα οδηγό, απόφαση που παρ' ολίγο να του στοιχήσει τη συμμετοχή του στο υπόλοιπο του αγώνα, πλησίασε τον Βασίλη στο τερματισμό και του σύζητησε συγνώμη.

"Ήταν κάποιου είδους δικαίωση. Νομίζω ότι η μεταμέλεια οφείλεται στο γεγονός ότι με είδε να τερματίζω και κατάλαβε τι είδους ψυχολογικός πόλεμος ήταν η απόφαση της. Όταν τις πρώτες ημέρες του αγώνα δεν έχω ούτε δευτερόλεπτο ποινή και ξαφνικά χρεώνομαι 6 και κάτι ώρες για υπέρβαση ταχύτητας, είναι λογικό να κλονίζομαι. Δε θα μπω στη διαδικασία να σκεφτώ "τι θα είχε συμβεί αν...", ξέροντας τις δυνατότητες μου όμως θα έλεγα ότι μου έκοψε τη φόρα πάνω που είχα αρχίσει να ανεβαίνω. Άλλα όλοι γνωρίζουν ότι κάθε Dakar είναι και θέμα τύχης ή εν προκειμένω θέμα κριτή".

Εισαι τεραστιος Ηρωας Βασίλη !!
Ειμαστε ολοι περηφανοι για σενα!
« Last Edit: Δευτέρα 19 Ιανουάριος 2009, 07:02:34 πμ by Sotos »

Dad to the bone!     Σωτήρης   -   GSA -       b 82.144km

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #63 on: Δευτέρα 19 Ιανουάριος 2009, 17:40:03 μμ
Μπράβο στον Βασίλη ακόμα μια φορά !

Τέλος και αυτό το Dakar.
Χάρηκα πολύ για τη θέση στο βάθρο του David Fredigne με το Yamaha 450F . Πολύ καλός οδηγός.

Offline Παύλος

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #64 on: Δευτέρα 19 Ιανουάριος 2009, 18:28:48 μμ
Οι φωτογραφίες του την ώρα του τερματισμού τα λένε όλα. Μπράβο στο Βασίλη, μας έκανε περήφανους

Παύλος Καρούμπης

Offline memos

• Με xlv 400 γίνομαι
  • Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Πάω αργά για να φτάσω πρώτος...
Reply #65 on: Τρίτη 20 Ιανουάριος 2009, 01:00:15 πμ
       :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: Ένα μεγάλο μπράβο στο "Γεράκι της ερήμου" Βασίλη Ορφανό.  :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:

:thawave: :thawave: :thawave:

(και καλά έκανε και έτρεξε με άλλο χρώμα σημαίας)

Γιατί ρε Μάνο; Γιατί;

Το αγαπημένο μου παραμύθι... ο Λαγός με τη Χελώνα.

Όχι δεν θα ταΐσω το αδηφάγο κήτος, όχι δεν θα ταΐσω το αδηφάγο κήτος, όχι δεν θα………

Offline tserts

• Rossi και πάνω !
  • Transalp GS Forum
Reply #66 on: Τρίτη 20 Ιανουάριος 2009, 01:50:07 πμ
Μπράβο στον Βασίλη, και στην Challenge 75 για την επιτυχία του τερματισμού!!  :eusa_clap: :eusa_clap:

Άντε του χρόνου με 250άρι έτσι όπως πάμε...  >:(

Πολύ ωραίο ράλυ τελικά στη Νότιο Αμερική, ακούγεται ότι μάλλον οι διοργανωτές δεν θα συνεχίσουν εκεί. Πιθανώς αυξημένα κόστη λειτουργίας, αλλά πολύ περισσότερος κόσμος στις διαδρομές, μεγάλο δίλημμα, θα δούμε...

Offline cbfaras

• μην πας πισω μου σταματαω αποτομα!!!!!!!!!
  • Rossi και πάνω !
    • FUN
Reply #67 on: Τρίτη 20 Ιανουάριος 2009, 03:52:04 πμ
μπραβο στον ΒΑΣΙΛΗΛΑΡΑ αυτο μονο.

υ.σ. του χρονου αν δε βρει μοτοσυκλετα θα του δοσω τι δικια μου.

Μην Πλησιαζεις Ταυρο Απο Εμπρος Γαιδουρι Απο Πισω Και Βλακα Απο Πουθενα           
CBF1000 06' CB900fz 79' RMZ450 K5 Και Παλιος XLV 650

Offline Παύλος

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #68 on: Τρίτη 20 Ιανουάριος 2009, 20:22:32 μμ
Με μια σημαία της Επανάστασης στην ράμπα τερματισμού

http://www.vorfanos.gr/index.cfm?Content=News&NPiD=103

Παύλος Καρούμπης

Offline Sotos

• Global Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #69 on: Τρίτη 20 Ιανουάριος 2009, 22:02:04 μμ
Πριν λιγο ειχα την χαρα να μιλησω με τον Βασίλη τηλεφωνικώς.

Ηθελε να μου εξιστορισει το παρακατω συμβαν :

Μετα τον τερματισμο, και αφου εβαλε το αγωνιστικό μηχανακι στο παρκ φερμε, προσπαθουσε να βρει τροπο να παει στο ξενοδοχειο του.
Οπως ηταν, με τα ρουχα "της δουλειας", ταλαιπωρημενος και κατα 10 κιλα ελαφρυτερος λογω της καταπονησης των τελευταιων ημερων, ταξι δεν μπορουσε να βρει με τιποτε. Ενω περιμενε για αρκετη ωρα, σταματησε ενα Τρανσαλπ μπροστα του...

Ο αργεντινος οδηγος του, χαρηκε παρα πολυ που γνωρισε απο κοντα τον Βασίλη. Τον πηγε σπιτι του, φαγανε μαζι, και μετα τον πηγε στο ξενοδοχειο. Δηλωσε ενθερμος φαν του, ανταλαξαν στοιχεια και υποσχεθηκαν να κρατησουν επαφη!  Ο Βασιλης του ειπε οτι γνωριζει καλα εμας και τον συλλογο μας, ο ξενος φιλος  του μιλησε για το δικο τους κλαμπ, και μιας και ειναι στο ΔΣ του Αργεντινικου Κλαμπ δηλωσε ενδιαφερον να ερθουμε σε καποιου ειδους επαφη...

Τελος παντων, ο Βασίλης με πηρε για να μου πει πως οι Τρανσαλπαδες, σε όλο τον κόσμο ειναι ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ!
Δυστυχως εκει πανω εκλεισε και η γραμμη και δεν μπορεσα να μαθω αλλες λεπτομερειες.
Επιστρεφει την αλλη εβδομαδα, και θα κανονισουμε σιγουρα να τον εχουμε μια τριτη στην συμοφε για μπυριτσα και να μας πει τα παντα για την εμπειρια του!

Μπραβο και παλι Βασίλη! 

Offline memos

• Με xlv 400 γίνομαι
  • Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • Πάω αργά για να φτάσω πρώτος...
Reply #70 on: Τετάρτη 21 Ιανουάριος 2009, 07:51:25 πμ
Επιστρεφει την αλλη εβδομαδα, και θα κανονισουμε σιγουρα να τον εχουμε μια τριτη στην συμοφε για μπυριτσα και να μας πει τα παντα για την εμπειρια του!

Ναιιιιιιιιιιιιιιιιι !!!  :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:

Θα είναι πολύ ωραίο να μας λέει ο ΙΔΙΟΣ τις περιπέτειες του!!!

Γιατί ρε Μάνο; Γιατί;

Το αγαπημένο μου παραμύθι... ο Λαγός με τη Χελώνα.

Όχι δεν θα ταΐσω το αδηφάγο κήτος, όχι δεν θα ταΐσω το αδηφάγο κήτος, όχι δεν θα………

Offline tserts

• Rossi και πάνω !
  • Transalp GS Forum
Reply #71 on: Τετάρτη 21 Ιανουάριος 2009, 07:54:40 πμ
Τελος παντων, ο Βασίλης με πηρε για να μου πει πως οι Τρανσαλπαδες, σε όλο τον κόσμο ειναι ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Και πήρε εσένα ρε βαραπροδότη;  :2hysterical:

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #72 on: Τετάρτη 21 Ιανουάριος 2009, 18:28:16 μμ
Πριν λιγο ειχα την χαρα να μιλησω με τον Βασίλη τηλεφωνικώς.

Ηθελε να μου εξιστορισει το παρακατω συμβαν :

Μετα τον τερματισμο, και αφου εβαλε το αγωνιστικό μηχανακι στο παρκ φερμε, προσπαθουσε να βρει τροπο να παει στο ξενοδοχειο του.
Οπως ηταν, με τα ρουχα "της δουλειας", ταλαιπωρημενος και κατα 10 κιλα ελαφρυτερος λογω της καταπονησης των τελευταιων ημερων, ταξι δεν μπορουσε να βρει με τιποτε. Ενω περιμενε για αρκετη ωρα, σταματησε ενα Τρανσαλπ μπροστα του...

Ο αργεντινος οδηγος του, χαρηκε παρα πολυ που γνωρισε απο κοντα τον Βασίλη. Τον πηγε σπιτι του, φαγανε μαζι, και μετα τον πηγε στο ξενοδοχειο. Δηλωσε ενθερμος φαν του, ανταλαξαν στοιχεια και υποσχεθηκαν να κρατησουν επαφη!  Ο Βασιλης του ειπε οτι γνωριζει καλα εμας και τον συλλογο μας, ο ξενος φιλος  του μιλησε για το δικο τους κλαμπ, και μιας και ειναι στο ΔΣ του Αργεντινικου Κλαμπ δηλωσε ενδιαφερον να ερθουμε σε καποιου ειδους επαφη...

Δυστυχως εκει πανω εκλεισε και η γραμμη και δεν μπορεσα να μαθω αλλες λεπτομερειες.

Μπραβο και παλι Βασίλη! 

τί λες βρε Σώτο ? Κοιμάσαι και τα μεσημέρια ?

Offline Sotos

• Global Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #73 on: Τετάρτη 21 Ιανουάριος 2009, 19:13:06 μμ
τί λες βρε Σώτο ? Κοιμάσαι και τα μεσημέρια ?

Μπα... ποτε...
Σε βλέπω να τσιμπιεσαι στην πίτα μας...

Offline tserts

• Rossi και πάνω !
  • Transalp GS Forum
Reply #74 on: Σάββατο 24 Ιανουάριος 2009, 08:46:36 πμ