Hellas Transalp Forum

Κλειστά μοτέρ σε Africa Twin

Ghallas · 3806

Offline Ghallas

• Azariah ben Moses dei
  • Rossi και πάνω !
  • Quocunque Jeceris Stabit
on: Τρίτη 12 Αύγουστος 2008, 05:06:44 πμ

Όπως θα ξέρουν ίσως οι fans των κουβαδακίων, εδώ και κάποιο καιρό ψάχνομαι για Africa Twin.
Ένα θέμα που παίζει με τα Africa είναι ότι αρκετές μηχανές έχουν έρθει εισαγωγή από τη Γερμανία, όπου πωλούνται με "κλειστά" μοτέρ μειωμένης ιπποδύναμης.

Ο Haynes αναφέρει αριθμούς κινητήρων για τα κλειστά μοτέρ, αλλά δε βρήκα την ακριβή ιπποδύναμη τους.

Σχετικά με το θέμα της μετατροπής των μοτέρ αυτών ώστε να πιάνουν την πλήρη τους απόδοση, βρήκα αυτό:

The Africa Twin is sold in at least three differently powered versions:
# 60hp
# 50hp (Austria, ...)
# 34hp (Germany, especially for driving license class 1a)

The reduction is normally done by a reduced air intake diameter in the pipes (one for each cylinder) between carburettor and cylinder ("Ansaugstutzen"). The two big plastic plastic pipes can be easily seen if you have a look at the engine, but you won't see the presetted power without disassembling them.

Getting more power ...

If you want to remove the power reduction, you first have to lift off the tank. Then loosen the clamps which hold the air intake pipes between carburettor and cylinders. Now you can take away the carburettor. Store it at a clean place and ensure that no dirt can go in.

The reduction parts are placed directly in the air pipe. For 34hp, there are two metal platesinside the pipe with an inner diameter of 19mm. You can just take them out and you have 60hp (all together about 1h).

If you have a 50hp version, the air pipe itselves is changed, which means that it has a smaller inner (!) diameter (about 32mm). But also no problem here: You can just cut out the plastic a bit to get the full diameter (about 36mm) for full 60hp power. If you don't like this, you can buy an official 60hp air intake pipe, of course. For several countries (e.g. Austria) the 50hp version additionally has an changed camshaft. For getting full power you will have to change it, too. The two cam shaft versions differ in the cam stroke: The international version has 38.5mm, while the 50hp version has ?.?? mm.

Το πλήρες άρθρο: http://www.atic.org/faq/reduction.php

Θα ήθελα να ρωτήσω τους μάστορες και "μάστορες" του forum αν ξέρουν κάτι σχετικά με αυτό.

My bike got stolen and all I got was this lousy thread. And the bike back...

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • mods
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #1 on: Τρίτη 12 Αύγουστος 2008, 05:23:01 πμ
Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τα ΤΑ μειωμένης ιπποδύναμης. Έχουν περιορισμό στην εισαγωγή του μίγματος στον κύλινδρο.
Αλλά αυτό που επίσης ξέρω ότι διαφέρουν και τα μοντέλα των καρμπς. Δεν είναι τα ίδια. Έχουν άλλους κωδικούς και άλλα jets.
Αυτό δεν είδα να το αναφέρεις!

Ο πιο σωστός τρόπος είναι να το καβαλήσεις και να το δοκιμάσεις. Τα 170 στο κοντέρ (με 1 άτομο) πρέπει να τα έχεις σχετικά άνετα στην εθνική (όχι αμέσως αλλά μετά από κάποια απόσταση). Αν δείς και δεν πάει πάνω από 150, τότε άστο!
« Last Edit: Τρίτη 12 Αύγουστος 2008, 05:26:35 πμ by Chris_de_Ze »

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

Offline Ghallas

• Azariah ben Moses dei
  • Rossi και πάνω !
Reply #2 on: Τρίτη 12 Αύγουστος 2008, 05:33:56 πμ

Αλλά αυτό που επίσης ξέρω ότι διαφέρουν και τα μοντέλα των καρμπς. Δεν είναι τα ίδια. Έχουν άλλους κωδικούς και άλλα jets.
Αυτό δεν είδα να το αναφέρεις!

Εγώ δεν αναφέρω τίποτα Χρήστο, δεν έχω (εμπεριστατωμένη) άποψη! Απλά αντέγραψα ό,τι βρήκα.

Ο πιο σωστός τρόπος είναι να το καβαλήσεις και να το δοκιμάσεις. Τα 170 στο κοντέρ (με 1 άτομο) πρέπει να τα έχεις σχετικά άνετα στην εθνική (όχι αμέσως αλλά μετά από κάποια απόσταση). Αν δείς και δεν πάει πάνω από 150, τότε άστο!

Πιστεύεις ότι είναι ασφαλές κριτήριο? Και με τα 50 άλογα (με τα 34 όχι) τα 150 πιστεύω θα τα πιάνει. Μπορεί να αργεί περισσότερο, αλλά δεν έχω και σαφές μέτρο σύγκρισης...

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • mods
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #3 on: Τρίτη 12 Αύγουστος 2008, 06:34:26 πμ
Εσύ θα κοιτάξεις να πιάσεις σε μια ευθεία 170 (όχι 150). Πρέπει μετά από λίγη υπομονή να τα δεις στο κοντέρ. Ο κινητήρας κάπως θα βογγάει (γιατί το ΑΤ μετά τις 4000 στροφές, σου δίνει την εντύπωση ότι λίγο δυσανασχετεί).
Γιατί δεν κοιτάς για ένα ΤΑ? Γιατί θέλεις το ΑΤ? Ίδια πάνε στο δρόμο, με ελαφρά το ΑΤ να υπερτερεί όταν είναι πολυφορτωμένα.
« Last Edit: Τρίτη 12 Αύγουστος 2008, 06:38:57 πμ by Chris_de_Ze »

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

Offline Ghallas

• Azariah ben Moses dei
  • Rossi και πάνω !
Reply #4 on: Τρίτη 12 Αύγουστος 2008, 06:52:14 πμ
Γιατί δεν κοιτάς για ένα ΤΑ? Γιατί θέλεις το ΑΤ? Ίδια πάνε στο δρόμο, με ελαφρά το ΑΤ να υπερτερεί όταν είναι πολυφορτωμένα.

Αυτή είναι καλή ερώτηση  ::)

Μάλλον παιδικό απωθημένο... πρέπει να ομολογήσω ότι στις στροφές το ΑΤ με έχει ζορίσει λίγο, το Τransalp έχω την εντύπωση ότι στρίβει σαφώς καλύτερα. Παίζει να είναι και θέμα συνήθειας βέβαια.

Το Africa μου αρέσει πιο πολύ σαν στήσιμο, και σαν θέση οδήγησης (είμαι και ψηλό παιδί). Πάντως όσο δε βρίσκω κάποιο πολύ καλό Αfrica, αρχίζω να ρίχνω κλεφτές και για πιο καινούριο Τransalp.

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #5 on: Τρίτη 12 Αύγουστος 2008, 07:16:10 πμ
Δε νομίζω οτι υπάρχουν "κλειστά" μοντέλα στην Ελλάδα. Και αν ήρθαν κάποτε, οι ιδιοκτήτες του θα τα έχουν "ανοίξει".
Σε κάθε περίπτωση παίρνεις τον αριθμό πλαισίου/κινητήρα και πας στην αντιπροσωπεία. Εκεί μπορούν να σου πουν.
Επίσης με μια βόλτα θα το καταλάβεις.

Σε σύγκριση με τα ιταλικά/ισπανικά ΤΑ ενα ΑΤ ήταν με διαφορά καλύτερη ποιοτικά μοτοσικλέτα.Ακόμα και με τα παλαιότερα ΤΑ

Offline Ghallas

• Azariah ben Moses dei
  • Rossi και πάνω !
Reply #6 on: Τρίτη 12 Αύγουστος 2008, 07:19:45 πμ
Δε νομίζω οτι υπάρχουν "κλειστά" μοντέλα στην Ελλάδα. Και αν ήρθαν κάποτε, οι ιδιοκτήτες του θα τα έχουν "ανοίξει".

Κώστα τσέκαρα τον αριθμό πλαισίου και κινητήρα ενός AT που είδα σήμερα. Είναι Γερμανικότατα και τα δύο! (σύμφωνα με το Manual του Haynes. Αριθμός κινητήρα RD04E38... German Restricted Power).

Όσο το οδήγησα πάντως, δε μου φάνηκε να χάνει σε σχέση με άλλα AT που οδήγησα. Οπότε είναι πιθανό να το είχε όντως ανοίξει προηγούμενος ιδικτήτης (ο παρών το έχει ένα χρόνο μόνο).

Offline nikosr

• Rossi και πάνω !
Reply #7 on: Τρίτη 12 Αύγουστος 2008, 15:57:17 μμ
Εσύ θα κοιτάξεις να πιάσεις σε μια ευθεία 170 (όχι 150). Πρέπει μετά από λίγη υπομονή να τα δεις στο κοντέρ. Ο κινητήρας κάπως θα βογγάει (γιατί το ΑΤ μετά τις 4000 στροφές, σου δίνει την εντύπωση ότι λίγο δυσανασχετεί).

Είναι σαφώς πιο δυνατό το ΑΤ στον δρόμο.
Και τα κλειστά πάνε 170 γιατί έχουν άλλα γρανάζια μπροστά και πίσω. Το θέμα είναι σε πόση ώρα τα φτάνουν!
Χρήστο το ΑΤ μετά τις 4.000 στροφές δεν δυσανασχετεί αλλά και μεταξύ 4.500 και 6.500 στροφές ροπιάζει πολύ και ανεβάζει εύκολα μέχρι τις 7.500 και τα 170 φεύγα.

Το ΑΤ σε κλειστά κομμάτια ΔΕΝ στρίβει καλλίτερα από το ΤΑ γιατί εχει πιο αργή γεωμετρία και είναι πιο πισώβαρο από το ΤΑ, αλλά είναι ακλόνητο στα 170 και αν είναι καλό τελικιάζει στα 190 του κοντέρ του.

Υποτίθεται πως είναι rally replica με προορισμό του πρωτοτύπου το Paris-Dakar που το κέρδισε νομίζω το 1983-85.
Έχει όμως διπλό προβολέα εμπρός, καλλίτερο πλαίσιο, ψαλίδι, φαρδύτερα καλάμια, φαρδύτερη ζάντα και λάστιχο πίσω καλλίτερα φρένα, ψυγείο λαδιού (δυσκολεύεται να κάψει λάδια γιατί τα κρατά στους 90 βαθμούς περίπου σε ταξίδι και όχι στους 130 του ΤΑ τα καυτά καλοκαίρια μας), καθρέφτες, πάει καλλίτερα στο χώμα, έχει καλλίτερη ποιότητα κατασκευής και ήταν όλα made in Japan.
Η παραγωγή δυστυχώς σταμάτησε το 2000 και αν ποτέ το άλλαζα, το ίδιο θα ξανάπαιρνα !

Africa Twin XR750V adventure sports