Hellas Transalp Forum

Ρουλεμάν τιμονιού

επισκέπτης · 189073

Offline Παύλος

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #175 on: Τετάρτη 06 Οκτώβριος 2010, 22:50:51 μμ
Σε ποιο σημειο ακριβως της διαδικασιας παιδευτηκατε?

Και στο "έμπα" και στο "έβγα", δεν είχαμε εξολκέα και χρησιμοποιήσαμε σωληνωτό και σφυρί. Αυτά θυμαμαι αλλά μπορεί να κάνω κάπου λάθος, αν θυμούνται κάτι άλλο οι 2 μάστορες (εγώ ήμουν ο βοηθός), ας πουν

Παύλος Καρούμπης

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #176 on: Τετάρτη 06 Οκτώβριος 2010, 23:11:17 μμ
Το πιο δύσκολο της υπόθεσης είναι να βγάλεις το εσωτερικό ρουλεμάν απο τον σωλήνα της τιμονόπλακας.
Τα μεγάλα εξωτερικά , τα βγάζεις πολύ εύκολα , χτυπώντας από την αντίθετη πλευρά.
Για να μπουν τα νέα, τα χτυπάς με οδηγό τα παλιά , βήμα βήμα, περιμετρικά με βαριά.Αν τα έχεις βάλει στην κατάψυξη μπορεί να είναι λίγο πιο εύκολο.

Το δύσκολο τώρα, θέλει ζέσταμα (λίγο περιμετρικά) και χτύπημα με κάτι σαν σκαρπέλο στο σημείο της ένωσης με την τιμονόπλακα, ώστε να το "πετάξει"
Το νέο μπαίνει χτυπώντας το με το παλιό από πάνω ή κάποιον κατάλληλης διαμέτρου σωλήνα.

Θα πρέπει να έχεις αγοράσει και τις σχετικές τσιμούχες-παξιμάδι (πάνω και κάτω η οποία χαλάει)

Νομίζω είχα γράψει κάπου εδώ αναλυτικά.

Το 8 είναι το δύσκολο να βγει που λέμε.

θα το δείς καλύτερα εδω
http://www.transalpforum.gr/index.php/topic,401.msg188955.html#msg188955

« Last Edit: Τετάρτη 06 Οκτώβριος 2010, 23:16:26 μμ by KostasC »

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #177 on: Πέμπτη 07 Οκτώβριος 2010, 00:26:44 πμ
Θα πρέπει να έχεις αγοράσει και τις σχετικές τσιμούχες-παξιμάδι (πάνω και κάτω η οποία χαλάει)
Τσιμουχες ενταξει αλλα παξιμαδι γιατι να αγορασω Κωστα?

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #178 on: Πέμπτη 07 Οκτώβριος 2010, 00:56:45 πμ
Τσιμουχες ενταξει αλλα παξιμαδι γιατι να αγορασω Κωστα?

εννοώ την κάτω τσιμούχα-ροδέλα , sorry ... με τα πρωινά έχω αποσυντονιστεί.
Έχει κολλημένη ροδέλα η κάτω τσιμούχα.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #179 on: Τρίτη 12 Οκτώβριος 2010, 17:27:00 μμ
Γιατι στην κατάψυξη? ετσι [λέω] συστέλονται και σφίγγουν η υπάρχει αλλος λόγος?

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #180 on: Τρίτη 12 Οκτώβριος 2010, 18:44:13 μμ
Γιατι στην κατάψυξη? ετσι [λέω] συστέλονται και σφίγγουν η υπάρχει αλλος λόγος?

Ναι , συστέλλονται και μπαίνουν λίγο πιο εύκολα.

Offline Sotos

• Global Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #181 on: Τετάρτη 13 Οκτώβριος 2010, 00:35:16 πμ
μονος τα ειχα αλλαξει και στο ΤΑ και στο Βαρα (στο βαρα εφτιαξα και ειδικο εργαλειο για το σφιξιμο του παξιμαδιου μετα) .

Μπελαλιδικη δουλεια, αλλα βγαινει περα.
Προτεινω να το δοκιμασεις. Πιανουν τα χερια σου απ οτι εχω καταλαβει.
Το πιο δυσκολο και για μενα ηταν η αφαιρεση του αφαλου του κατω ρουλεμαν.

Η μεγαλυτερη προσοχη πρεπει να δοθει στο πως θα κατσουν τα νεα, οι τσιμουχες μετα, και το σφιξιμο του πανω παξιμαδιου... το παραπανω η το λιγοτερο σφιξιμο κανει κακό.

Με κατψυξη η χωρις δεν ειδα διαφορα στην τοποθετηση.
Αλλα το ζεσταμα (στα πεταχτα) του παλιου αφαλου, πιστευω οτι βοηθησε στην εξαγωγη του

Dad to the bone!     Σωτήρης   -   GSA -       b 82.144km

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #182 on: Σάββατο 16 Οκτώβριος 2010, 04:07:13 πμ
Ναι , συστέλλονται και μπαίνουν λίγο πιο εύκολα.
Ευχαριστώ για την διευκρίνηση. Βέβαια ολα εξαρτώνται ... εγώ προσωπικά με 3000χλμ το χρόνο αν τα αλλάξω τώρα θα χρειαστώ αλλαγή σε .... 8-10 χρόνια, αν κρίνω απο την συχνότητα της βλάβης. Οπότε το κόστος για να γίνει η σχετική επέμβαση σε έναν ειδικό [τρομάρα τους] μειώνεται. Τώρα αν κάποιος βάζει αρκετά χλμ το χρόνο φυσικό είναι να το σκεφτεί διαφορετικά. Για μένα ενα βασικό πρόβλημα είναι και το πώς θα στερεωθεί η μοτό.

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #183 on: Σάββατο 16 Οκτώβριος 2010, 05:43:12 πμ
Ευχαριστώ για την διευκρίνηση. Βέβαια ολα εξαρτώνται ... εγώ προσωπικά με 3000χλμ το χρόνο αν τα αλλάξω τώρα θα χρειαστώ αλλαγή σε .... 8-10 χρόνια, αν κρίνω απο την συχνότητα της βλάβης. Οπότε το κόστος για να γίνει η σχετική επέμβαση σε έναν ειδικό [τρομάρα τους] μειώνεται. Τώρα αν κάποιος βάζει αρκετά χλμ το χρόνο φυσικό είναι να το σκεφτεί διαφορετικά. Για μένα ενα βασικό πρόβλημα είναι και το πώς θα στερεωθεί η μοτό.
Δεν ειναι παντα θεμα κοστους! Σε δυο συνεργεια που ρωτησα ο ενας θελει 100Ε εργασια και ο αλλος 60
Για 60Ε  -και για 100 για καποιους- ενδεχομενως δεν αξιζει να ασχοληθει καποιος μονος του
Ελα ομως που εμενα μ'αρεσει να το μαστορευω μονος μου!
Πριν μερικες μερες ελυσα το μπροστινο, καθαρισα και γρασαρισσα το κατω ρουλεμαν το οποιο βρεθηκε σε αθλια κατασταση!
Γρασσο οπως το ξερουμε δεν υπηρχε παρα μονο μια σχεδον συμπαγης καφε μαζα που φανταζομαι δημιουργηθηκε απο το παλιο γρασσο νερο και χωμα! Το ρουλεμαν εχει αρκετο τζογο συν οτι δεν γυρνουσε Η δε φωλια του ειναι γεματη καθετες γραμμες-εγκοπες!
Αν και η κατασταση σχετικα διορθωθηκε με τον καθαρισμο-γρασσαρισμα ειναι θεμα χρονου ποτε θα αρχισει παλι να "κλειδωνει" Αν συμβει αυτο σε περιοδο που δεν θα προλαβαινω ή δεν θα επιτρεπει ο καιρος για μαστορεματα σε ανοιχτο χωρο ισως τοτε το παω σε συνεργειο Αν και φυσικα θα προτιμουσα να το κανω μονος μου!

Offline pissaman

• Rossi και πάνω !
    • eshop
Reply #184 on: Σάββατο 16 Οκτώβριος 2010, 05:55:02 πμ
Νίκο, τα ρουλεμάν, χαλάνε και με το χρόνο! Δεν είναι μόνο τα χιλιόμετρα παράγοντας φθοράς.

Offline oenas

• Απλός οδηγός
Reply #185 on: Κυριακή 17 Οκτώβριος 2010, 03:47:35 πμ
Αμαν με αυτά τα ρουλεμαν!

Honda και αξιοπιστία και σαχλαμαρες, μου εχει βγαλει την πιστη.
Όταν πηρα εγω το ΤΑ ένας φιλος πηρε το στρομ, εγω το εχω αλαξει δυο φορες και αυτος καμια.
Και εγω κανω λιγότερη χρηση από αυτόν.

Και η πλακα είναι ότι χαλανε και το 700αρι

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #186 on: Κυριακή 17 Οκτώβριος 2010, 03:51:46 πμ
<<Ελα ομως που εμενα μ'αρεσει να το μαστορευω μονος μου! >> Δεν έχεις άδικο, μάλιστα κάνεις και λεπτομερέστερη δουλειά. Γι' αυτό ο  μηχανικός μου στο προγραμματισμένο σέρβις στα πηρούνια επιμένει να καθαρίσουμε - ξαναγρασάρουμε και τα ρουλεμάν?. Κωστα προχώρα και πάντα με φωτό, ξέρεις εσυ. Στα ρουλεμάν αυτά χρησιμοποιούμε ''ειδικό'' γράσσο?
    Χρήστο καλησπέρα, [χαθήκαμε γμτ], αυτό που αναφέρεις , ομολογώ δεν το ήξερα και δεν το είχα ξανακούσει. Αν θές διευκρινησέ το γιατί δεν μπορώ να το καταλάβω . Ευχαριστώ.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #187 on: Κυριακή 17 Οκτώβριος 2010, 03:53:25 πμ
Και η πλακα είναι ότι χαλανε και το 700αρι

Τόχει το DNA τους  :2hysterical:

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #188 on: Τετάρτη 03 Νοέμβριος 2010, 03:12:44 πμ
Στο site του transalp http://www.transalp.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=153&Itemid=34 αναφερονται οι κωδικοι για κωνικα της NACHI και NTN συγκεκριμενα 32005/26 και 3205/26 με διαστασεις 47mm 26mm 15-16mm
Ο Chris de Ze εδω http://www.transalpforum.gr/index.php/topic,401.25.htmlανεφερθηκε για NACHI με κωδικο E32005JS/26
Ερωτηση:
Ποιος κωδικος τελικα ισχυει?
Ερωτηση2:
Με μια ματια  που εριξα στο net για KOYO με αυτον τον κωδικο 32005 μου εδινε κωνικο ρουλεμαν μεν αλα με εσωτερικη διασταση 25
Αρα αν εγω θελω να βαλω αλλη μαρκα ρουλεμαν χρειαζομαι και τον αντιστιχο κωδικο της συγκεκριμενης μαρκας? Η μηπως  οχι και απλα η KOYO δεν εχει?
Ερωτηση3:Μπορει καποιος που ειτε εχει αγορασει ειτε γνωριζει να μου πει συγκεκριμενη μαρκα και κωδικο στα σιγουρα?
Αν αγορασω NACHI θα πρεπει το ρουλεμαν να εχει υψος 15 ή 16mm -αν καταλαβα καλα οτι εχω επιλογη?

Σημ Συγνωμη αν ρωταω μπουρδες αλλα εχω αγνοια περι ρουλεμαν!

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #189 on: Τετάρτη 03 Νοέμβριος 2010, 05:26:25 πμ
Πολύ καλά κάνεις και ρωτάς.
Το "περί ού ο λόγος" ρουλεμάν της NACHI (με κωδικό H-E32005J) είναι αυτό:

Εσωτερική διάμετρος 25mm, ύψος 15mm.
Από παραδρομή μάλλον γράφτηκε ως 26mm. Θα το διορθώσω.

Το 25mm της KOYO με υψος 15mm που βρήκες πρέπει λογικά να κάνει.
ΡΟΥΛΕΜΑΝ ΤΙΜΟΝΙΟΥ KOYO 32005JR  47Χ25Χ15.
Ρώτα στο μαγαζί http://mototrade.gr/osCommerce/. Πρέπει να το έχουν.

UPDATE/ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Δείτε εδώ για τον ακριβή τύπο του ρουλεμάν: http://www.transalpforum.gr/index.php/topic,16364.msg218509.html#msg218509
« Last Edit: Παρασκευή 25 Μάρτιος 2011, 15:27:47 μμ by Chris_de_Ze »

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

Offline plimiras

• Απλός οδηγός
Reply #190 on: Τρίτη 30 Νοέμβριος 2010, 18:49:24 μμ
αυτοι οι κωδικοι ισχυουν και για το 600  87 μοντελο πο εχω εγω? και αφου θα μπω σε διαδικασια αλλαγης σκεφτομαι να αλλαξω και των τροχων. γνωριζει καποιος τους κωδικους να μην ψαχνωμαι?

Κώστας        (plimiras)            Σαμποτέρ

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #191 on: Τρίτη 30 Νοέμβριος 2010, 21:55:42 μμ
αυτοι οι κωδικοι ισχυουν και για το 600  87 μοντελο πο εχω εγω? και αφου θα μπω σε διαδικασια αλλαγης σκεφτομαι να αλλαξω και των τροχων. γνωριζει καποιος τους κωδικους να μην ψαχνωμαι?
Aν δεν εχουν προβλημα τα ρουλεμαν των τροχων γιατι να τα αλλαξεις? Ασκοπο και τσαμπα κοπος!!

Offline plimiras

• Απλός οδηγός
Reply #192 on: Τρίτη 30 Νοέμβριος 2010, 22:53:01 μμ
δεν εχω καποιο προβλημα στους τροχους απλα θελω να την βαλω σε καποια σειρα και να ειναι ετοιμοπολεμη για ταξιδακια κοντινα η και μακρινα οσον αφορα το τιμονι εκει εχει θεμα και ισως να μην εχουν αλαχτει και ποτε. μπροστα στην ασφαλεια μου το κοστος ειναι μηδαμινο

Offline Sotos

• Global Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #193 on: Τρίτη 30 Νοέμβριος 2010, 22:58:29 μμ
εμενα χαλαγαν καθε 35κ χιλιομετρα περιπου τα ρουλεμαν του πισω τροχου.
Συμφωνω να τα αλλαξεις προλητπικα...

Dad to the bone!     Σωτήρης   -   GSA -       b 82.144km

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #194 on: Τετάρτη 01 Δεκέμβριος 2010, 00:29:47 πμ
Aν δεν εχουν προβλημα τα ρουλεμαν των τροχων γιατι να τα αλλαξεις? Ασκοπο και τσαμπα κοπος!!

Συμφωνω. Δεν ειχα ποτε προβλημα με ρουλεμαν τροχου σε κανενα οχημα μου με σχετικα πολλα χιλιομετρα. Ελεγχος χρειαζεται αλλα αν ειναι ενταξει αστα, εξ'αλλου χαλασμενο ρουλεμαν τροχου δεν αφηνει τον αναβατη.

" the PouroDuro spirit "

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #195 on: Τετάρτη 01 Δεκέμβριος 2010, 18:36:16 μμ
Θα συμφωνήσω με το Γιώργο. Ποτέ δεν άλλαξα ρουλεμάν τροχού.
Και έχω κάνει μέχρι τώρα πολλά-πολλά χλμ (βλ. μηχανή 17 ετών).
Αρκεί βέβαια να τηρείς τα κάτωθι:
1) Ζυγοσταθμισμένοι και ακτινολογημένοι τροχοί
2) Σωστή πίεση στα λάστιχα
3) Σφίγξιμο στα παξιμάδια τροχού σύμφωνα με την απαιτούμενη ροπή.
« Last Edit: Τετάρτη 01 Δεκέμβριος 2010, 18:37:59 μμ by Chris_de_Ze »

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #196 on: Πέμπτη 02 Δεκέμβριος 2010, 04:29:40 πμ
Μια ερώτηση, υπάρχουν προδιαγραφές για το γράσσο όπως π.χ. και με τα λάδια? Στο Haynes Service Manual αναφέρει για τα ρουλεμάν του τιμονιού γράσσο γενικής χρήσης. Απο θέμα ποιότητας , καταλληλότητας για μια συγκεκριμένη εργασία τι γίνεται? Πώς ξεχωρίζουμε ενα γράσσο οτι είναι κατάλληλο για να λιπάνει ενα συγκεκριμένο τμήμα της μοτό? Προσωπικά γνωρίζω τον γραφιτούχο που χρησιμοποιούσα στους μπιλιοφόρους του αυτ/του, και αυτόν που τοποθετούμε στον ατέρμονα της ΤΑ που είναι κατάλληλος για πλαστικά. Γιατί συνήθως ακούμε ένα : Ελα μωρέ βάλε ότι βρείς , όλα ιδια είναι.....

savvas

• Guest
Reply #197 on: Πέμπτη 02 Δεκέμβριος 2010, 05:10:11 πμ
Μια ερώτηση, υπάρχουν προδιαγραφές για το γράσσο όπως π.χ. και με τα λάδια? Στο Haynes Service Manual αναφέρει για τα ρουλεμάν του τιμονιού γράσσο γενικής χρήσης. Απο θέμα ποιότητας , καταλληλότητας για μια συγκεκριμένη εργασία τι γίνεται? Πώς ξεχωρίζουμε ενα γράσσο οτι είναι κατάλληλο για να λιπάνει ενα συγκεκριμένο τμήμα της μοτό? Προσωπικά γνωρίζω τον γραφιτούχο που χρησιμοποιούσα στους μπιλιοφόρους του αυτ/του, και αυτόν που τοποθετούμε στον ατέρμονα της ΤΑ που είναι κατάλληλος για πλαστικά. Γιατί συνήθως ακούμε ένα : Ελα μωρέ βάλε ότι βρείς , όλα ιδια είναι.....

Για τη συντήρηση της moto πράγματι η honda χρησιμοποιεί τέσσερα (4) διαφορετικά γράσα.

1. Multi purpose grease (Lithium based multi-purpose grease NLGI #2 ή ισοδύναμο)
2. Molybdenum disulfide grease
3. Molybdenum disulfide paste
4. Silicone grease.

Το ποιό γράσο πάει που, μπορείς να το βρεις μέσα στο βιβλίο συντήρησης (service manual) της moto.

Για το ρουλεμάν τιμονιού το βιβλίο λέει multi purpose grease δηλαδή γράσο λιθίου με τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Offline plimiras

• Απλός οδηγός
Reply #198 on: Παρασκευή 03 Δεκέμβριος 2010, 22:11:27 μμ
τελικα ξεκινησα για ρουλεμαν τιμονιου και αφου την τακαρισα ειδα οτι ουτε τζογος υπηρχε ουτε σκαλωμα παρατηρησα ομως οτι κολαγαν τα εμβολα απο την δαγκανα οποτε καθαριστηκε καλα τριφτικαν οι σκουριες που ειχαν τα εμβολα μαζι με την μακα αλλαγη υγρων και καλη εξαερωση οποτε οκ και απο αυτο.οταν επεφτα σε καποια λακουβα ακουγα καποιο γκουπ οποτε αφου την ειχα τακαρισμενη αλλαζω και λαδια στις μπουκαλες και εδω γελανε αφου τισ αδειασα ξεχωριστα την καθε μια απο την δεκαρα βιδα κοιταω την ποσοτητα του λαδιου  που ειχαν μεσα αριστερη μπυκαλα 400 μλ δεξια μπουκαλα 500 μλ σημαδια διαροης δεν υπαρχουν πουθενα  οποτε καποιος την εκανε την πατατα του  :2hysterical: :2hysterical: μετρησα και τα ελατηρια και ειναι στο ανωτερο μηκος που λεει το σερβις μανουαλ .μετα απο δοκιμη αλλο μηχανακι υπαρχει ενα θεμα τωρα με την ζαντα την μπροστα αλλα αυτο θελει μαστορα.ευχαριστω ολους τους καλιτεχνες εδω που μας ανοιγουν τα ματια και γλυτωνουμε κανα ευρω τωρα που τα βρισκουμε δυσκολα  :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical:

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #199 on: Κυριακή 05 Δεκέμβριος 2010, 03:07:25 πμ
Για τη συντήρηση της moto πράγματι η honda χρησιμοποιεί τέσσερα (4) διαφορετικά γράσα.

1. Multi purpose grease (Lithium based multi-purpose grease NLGI #2 ή ισοδύναμο)
2. Molybdenum disulfide grease
3. Molybdenum disulfide paste
4. Silicone grease.

Το ποιό γράσο πάει που, μπορείς να το βρεις μέσα στο βιβλίο συντήρησης (service manual) της moto.

Για το ρουλεμάν τιμονιού το βιβλίο λέει multi purpose grease δηλαδή γράσο λιθίου με τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, νάσαι καλά