Hellas Transalp Forum

Servive 100.000χλμ

Yianni · 9428

Offline Yianni

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
on: Κυριακή 28 Ιανουάριος 2007, 23:31:59 μμ
Αισίως η μηχανή σε λίγο καιρό θα κλείσει τα 100.000χλμ. Επειδή λοιπόν αποφάσισα να την κρατήσω λίγο ακόμα (είχε περάσει από το μυαλό μου η σκέψη αντικατάστασης), πρέπει να της κάνω αρκετά συμμαζέματα, συν γενικό και λεπτομερή έλεγχο.

Θέτω λοιπόν τα εξής ερωτήματα.

1.Υπάρχουν κάποια εξαρτήματα-ανταλλακτικά που πρέπει να ελεγχθούν-αντικατασταθουν, έστω και προληπτικά στην μηχανή με δεδομένη την κάλυψη 100000χλμ. ? Πρέπει να προσέξω κάτι ιδιαίτερα ?? (π.χ. βαλβίδες-καδένες-έμβολα-κάρτερ κλπ)

2.Το πλαίσιο και το ψαλίδι, σε ορισμένα σημεία έχουν ξεβάψει (απο τα χημικά που χρησιμοποιούν στα διάφορα πλυντήρια). Ξαναβάφονται? Και αν ναι αξίζουν τον κόπο, ή είναι πεταμένα λεφτά?

3.Τι άλλο νομίζετε ότι χρειάζεται έλεγχο?

Offline M. I. Pagalos

• ΕΞΕΡΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ!!! ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!
  • Rossi και πάνω !
  • Όλα είναι δρόμος...Keep going!
Reply #1 on: Δευτέρα 29 Ιανουάριος 2007, 00:45:22 πμ
   Γιάννη, το ίδιο δίλημμα αντιμετώπισα κι εγώ πριν από μερικούς μήνες όταν έπρεπε να συμμαζέψω λίγο την aprilia μετά από ατέλειωτες εμπειρίες (με καλές και κακές στιγμές) και ατέλειωτα χιλιόμετρα. Για να καταλάβεις, μέχρι και σε πίστα motocross την είχα βάλει (με δυσάρεστα αποτελέσματα).

Έτσι, αποφάσισα να αρχίσω τα μαζέματα. Μετά από ατελείωτους μήνες αναμονής , χωρίς μοτοσυκλέτα, και κοροϊδίας από συνεργεία και αντιπροσωπείες (στο μεταξύ έπιασε Αύγουστος που είναι όλα κλειστά) και αφού είχα δώσει  αισίως  750 € μέχρι τότε και ήθελε τουλάχιστον άλλα τόσα, κατάλαβα ότι στο εν λόγω δίλημμα είχα πάρει τη λάθος απόφαση. Έτσι πήρα καινούρια έχοντας χάσει μόνο 750 € και 3-4 μήνες χωρίς μοτό. Όταν την έφερα και τις πάρκαρα δίπλα-δίπλα, η στιγμή ήταν τόσο φορτισμένη, που για μια στιγμή μου φάνηκε ότι η παλιά έκλαιγε! Το λέω και ανατριχιάζω. Ή μπορεί να ήταν η δικιά μου επιθυμία να κλάψω μπροστά σε μια εποχή που τελείωνε. Μάλιστα, σαν να ήθελε να μου κάνει νάζια δεν έπαιρνε μπροστά.

Γιάννη, η γνώμη μου ότι αναπόφευκτα έρχεται η σκληρή στιγμή που πρέπει να σφίξουμε την καρδιά και να παραδεχτούμε ότι πρέπει να αποσύρουμε την καλή μας, και μάλλον είσαι μπροστά στη δικιά σου  στιγμή. Πονάει αλλά είναι αλήθεια δυστυχώς.

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ 'ΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ?). ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!

Offline Yianni

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #2 on: Δευτέρα 29 Ιανουάριος 2007, 02:03:19 πμ
    Γιάννη, η γνώμη μου ότι αναπόφευκτα έρχεται η σκληρή στιγμή που πρέπει να σφίξουμε την καρδιά και να παραδεχτούμε ότι πρέπει να αποσύρουμε την καλή μας, και μάλλον είσαι μπροστά στη δικιά σου  στιγμή. Πονάει αλλά είναι αλήθεια δυστυχώς.

Μιχάλη, οι λόγοι που αποφάσισα να την κρατήσω είναι κυρίως οικονομικοί.
Με δεδομένο ότι ελάχιστα μοντέλα σήμερα με ικανοποιούν (με τις προδιαγραφές που ζητάω), και μετά από πολλή σκέψη, προτιμώ να δώσω σήμερα 1200 ευρώ (τόσα υπολογιζω περίπου) και να καλυφθώ γιά 2-3 χρόνια ακόμη, παρά να βάλω ένα χρέος 8-9000 ευρώ (το μοντέλο που μου κέντρισε το ενδιαφέρον, κοστίζε γύρω στα 11 χιλιάρικα) και να μπω σε διαδικασία δόσεων γιά τα ίδιο διάστημα.
Ισως μετά από 2-3 χρόνια η μαμά Honda να έχει οριμάσει με κάποιο τεχνολογικά νέο μοντέλο στην ίδια κατηγορία.

Συναισθηματικά δεμένος ήμουν μόνο με το πρώτο Transalp του '95 που είχα, μέχρι και τον βίαιο αποχωρισμό (κλοπή) το '99. Η σημερινή σχέση είναι σχέση ανάγκης και διασκέδασης αλλά δεν έχω πλέον πρόβλημα να την αντικαταστήσω όταν χρειαστεί.

Offline jon t

• Rossi και πάνω !
Reply #3 on: Δευτέρα 29 Ιανουάριος 2007, 02:46:19 πμ
Γιάννη και εγώ είμαι της άποψης της αντικατάστασης της μηχανής σου. Χωρίς βέβαια να έχω άποψη για την κατάσταση της καλής σου, πιστεύω οτι αν προσθέσεις κάτι ακόμα στα 1.200 ευρώ που υπολογίζεις για την συντήρηση της και την πουλήσεις, μπορείς να βρείς ένα xlv 650, νεότερο μοντέλο και με πολύ λιγότερα χιλιόμετρα από της δικιάς σου.
Το λέω αυτό γιατί η προσωπική μου γνώμη συμφωνεί με αυτή του Μιχάλη παρόλο που τα transalp είναι τέρατα αξιοπιστίας. Στην Ελλάδα υπάρχει περίπτωση να ταλαιπωρηθείς από τα συνεργεία, να ξοδέψεις τελικά περισσότερα χρήματα από αυτά που υπολόγιζες και πάλι να έχεις μια moto με αρκετά χιλιόμετρα στην πλάτη της.΄
Εγώ πούλησα την δικιά μου xlv 650 '01, 4.000 ευρώ και με 1.300 ευρώ διαφορά αγόρασα μια, μοντέλο 2006 με 12.000 χλμ με αρκετά αξεσουάρ ( λίγο ψάξιμο θέλει).

Τεάζης Γιάννης

Offline Yianni

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #4 on: Δευτέρα 29 Ιανουάριος 2007, 05:36:16 πμ
Γιάννη και εγώ είμαι της άποψης της αντικατάστασης της μηχανής σου. Χωρίς βέβαια να έχω άποψη για την κατάσταση της καλής σου, πιστεύω οτι αν προσθέσεις κάτι ακόμα στα 1.200 ευρώ που υπολογίζεις για την συντήρηση της και την πουλήσεις, μπορείς να βρείς ένα xlv 650, νεότερο μοντέλο και με πολύ λιγότερα χιλιόμετρα από της δικιάς σου.
Το λέω αυτό γιατί η προσωπική μου γνώμη συμφωνεί με αυτή του Μιχάλη παρόλο που τα transalp είναι τέρατα αξιοπιστίας. Στην Ελλάδα υπάρχει περίπτωση να ταλαιπωρηθείς από τα συνεργεία, να ξοδέψεις τελικά περισσότερα χρήματα από αυτά που υπολόγιζες και πάλι να έχεις μια moto με αρκετά χιλιόμετρα στην πλάτη της.΄
Εγώ πούλησα την δικιά μου xlv 650 '01, 4.000 ευρώ και με 1.300 ευρώ διαφορά αγόρασα μια, μοντέλο 2006 με 12.000 χλμ με αρκετά αξεσουάρ ( λίγο ψάξιμο θέλει).

Τεάζης Γιάννης

Γιάννη, δεν διαφωνώ με την άποψη αυτή, αρχικά κάπως έτσι το σκεφτόμουν, όμως υπάρχουν και άλλα που με προβληματίζουν.
1. Πρώτα η γυναίκα μου που θέλει ντε και καλά καινούρια (και δεν θέλω να της αλλάξω γνώμη επειδή με βολεύει και μένα!)
2. Επειτα η καινούργια έχει άλλη αίσθηση, αυτή η μυρωδιά των πρώτων 1000μετρων είναι μοναδική και μέχρι σήμερα ευτυχώς μόνο καινούργιες μηχανές είχα .
3. Ποτέ δεν ξέρεις αν και τι προβλήματα θα βγάλει μιά μηχανή από δεύτερο χέρι.
4. Οπως προανέφερα, σε προηγούμενο μειλ, δεν υπάρχει μοντέλο που να με ικανοποιεί αυτη την στιγμή (συμπεριλαμβανομένης της TA, που προσωπικά μετά το 2000 δεν μου αρέσει και αισθητικά)
5. Η υπάρχουσα μηχανή έτσι όπως είναι σήμερα δυσκολα πιάνει καλή τιμή.

...οπότε θεωρώ την επισκευή της υπάρχουσας, μονόδρομο στην παρούσα φάση.

Offline gianngeor

• Rossi και πάνω !
  • Ανοίγει νέος κύκλος ... (?)
Reply #5 on: Δευτέρα 29 Ιανουάριος 2007, 07:17:40 πμ
    Φιλαράκι άμα δεν "προσκηνάς" το Transalp, να πας σε άλλο σύλλογο.  :fingers:
    Άκου "δεν μου αρέσει αισθητικά" ! Ρε ούστ !!!   :goofy:  :goofy:  :goofy:
    Και ποιό μηχανάκι που έχει 11 χιλιάρικα "ζαχαρώνεις" δεν μας είπες...
    Αρχίζει από... Vara και τελειώνει σε... dero ???   8)  8)

Για να έρθουμε στο "ψητό" τώρα.
Υποθέτω τα 1200 ευρώ είναι  για να επισκευαστεί το μοτέρ. Σωστά?
Έχεις τόσο σημαντική φθορά στο κινητήρα στις 100.000 χλμ. για να σκέφτεσαι να τον "κατεβάσεις"?

α) αισθητά μειωμένη συμπίεση και φυσικά απόδοση.
β) κατανάλωση λαδιού, πάνω από 500 ml / 1000 km.
γ) τελειωμένες καδένες και γρανάζια εκκεντροφόρων.
δ) κάποιο γρανάζι στο κιβώτιο, (με ποιό σύνηθες αυτό της 2ης σχέσης).
ε) .............

Μήπως υπερβάλεις ελαφρώς? Για "άραξε", είναι η δική μου γνώμη.

Για τα άλλα που ρωτάς, να μερικά σημεία που μπορείς να συντηρήσεις, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

1) Μοχλικό: καθάρισμα, γρασάρισμα, αντικατάσταση τσιμουχών, πιθανόν αντικατάσταση του ρουλεμάν που το συνδέει με το αμορτισέρ, (αυτό τρώει το περισσότερο ζόρι).
2) Καθαρισμός, έλεγχος, γρασάρισμα ή και αντικατάσταση στα ρουλεμάν των αξόνων. Καινούργια τσιμουχάκια.
3) Το ίδιο για τα ρουλεμάν του λαιμού.
4) Αντικατάσταση λαδιών στα καλάμια, (προτίμησε 15 άρι, ξέρεις) πιθανόν και ελατηρίων, μιας και τα' χεις κάνει τα "χωματάκια" σου.  ;)
5) Σηντήρηση πίσω αμορτισέρ, (σε μαγαζί, π.χ. Τασούλης, K-shock κλπ.) πιθανόν αλλαγή ελατηρίου, (αν έχει αποκτήσει ελαστικότητα σουμιέ !)  ;D  ;D  ;D
6) Για το ψαλίδι που "ξεφλούδισε" μπορείς να το βάψεις, όπως και ορισμένα σημεία που η υγρασία "δουλεύει" πιο αποτελεσματικά και έχουν σκουριάσει, άλλα όλα αυτά είναι "μπαλώματα"... 

Αυτιά...

Υ.Γ. Δε ρίχνεις λίγη μελέτη στο manual, να κάνουμε και καμμιά άλλη δουλειά !!! :-*  :-*  :-*

Γιώργος Γιαννόπουλος, ( ORIENT Status 21 ταχ...)

Offline Yianni

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #6 on: Δευτέρα 29 Ιανουάριος 2007, 08:54:54 πμ
    Φιλαράκι άμα δεν "προσκηνάς" το Transalp, να πας σε άλλο σύλλογο.  :fingers:
    Άκου "δεν μου αρέσει αισθητικά" ! Ρε ούστ !!!   :goofy:  :goofy:  :goofy:
    Και ποιό μηχανάκι που έχει 11 χιλιάρικα "ζαχαρώνεις" δεν μας είπες...
    Αρχίζει από... Vara και τελειώνει σε... dero ???   8)  8)

Δεν μου αρέσει αισθητικά το ΤΑ, μετά το 2000! Το δικό μου το λατρεύω! :umprella:
Νόμιζα ότι είχες περισσότερη φαντασία! ....Ακου Varadero!  :butthead:
Που να βρει το Varadero 115 άλογα!! Χε Χε Χε!

Για να έρθουμε στο "ψητό" τώρα.
Υποθέτω τα 1200 ευρώ είναι  για να επισκευαστεί το μοτέρ. Σωστά?

Στα 1200 ευρώ είναι και η αντικατάσταση αμορτισέρ μπρος-πίσω (μάλλον WP) και κάποιες εργασίες αισθητικού χαρακτήρα.
« Last Edit: Δευτέρα 29 Ιανουάριος 2007, 08:56:57 πμ by Yianni »

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #7 on: Δευτέρα 29 Ιανουάριος 2007, 18:24:13 μμ
Δεν μου αρέσει αισθητικά το ΤΑ, μετά το 2000! Το δικό μου το λατρεύω! :umprella:
Νόμιζα ότι είχες περισσότερη φαντασία! ....Ακου Varadero!  :butthead:
Που να βρει το Varadero 115 άλογα!! Χε Χε Χε!

Στα 1200 ευρώ είναι και η αντικατάσταση αμορτισέρ μπρος-πίσω (μάλλον WP) και κάποιες εργασίες αισθητικού χαρακτήρα.

παμε για tiger ? .... ρε μπας και πας και για πρόεδρος ?

Γνωμη μου ειναι να μη κάνεις εκτεταμένες επισκευές. Αν βαλεις ελατήρια , κράτα τα παλια
και πριν τη δώσεις (οταν) βαλτα ξανα πάνω και πουλα τα ξεχωριστά τα WP.
Αν μηχανολογικά δεν έχει πρόβλημα σοβαρό (που νομιζω δεν εχει) άστο οπως ειναι ...

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #8 on: Δευτέρα 29 Ιανουάριος 2007, 20:43:06 μμ
Γιάννη,

Στα ίδια περίπου χλμ πάνω-κάτω με σένα είμαι και εγώ. Με μόνη τη διαφορά ότι το δικό μου είναι μοντέλο 93! Βέβαια ξοδεύω πολύ προσωπικό χρόνο για να τη διατηρώ συνεχώς σε καλή κατάσταση (το έχω και σαν χόμπυ και μου αρέσει). Δεν αφήνω όμως να συσσωρεύονται τα προβλήματα γιατί μετά το κόστος είναι αρκετά μεγάλο και η κατάσταση προκαλεί άγχος, ενώ με τη συνεχή φροντίδα το κόστος δεν φαίνεται. Το καινούριο ΤΑ δεν μου αρέσει και εμένα αισθητικά (σε σχέση με τα προηγούμενα) και τεχνολογικά δεν είναι καθόλου εξελιγμένο και σύγχρονο (κινητήρας της δεκαετίας του 80). Είναι βέβαια φτηνό (για Χόντα). Αν βγεί μοντέλο με ψεκασμό η τιμή θα πάρει σίγουρα +1500

Το ΤΑ δεν είναι κανένα σύνθετο μηχανάκι εκ κατασκευής. Με συντήρηση και επισκευές σε ορισμένα σημεία του γίνεται σαν καινούριο. Θα έλεγα να το πάς σε 2-3 μάστορες και να πάρεις εκτιμήσεις.

Πρόσφατα ανακάλυψα ένα πολύ καλό και ευσυνείδητο μηχανικό που μου έκανε εντύπωση και θεώρησα σκόπιμο να το αναφέρω σε αυτό το φόρουμ. (βλ. http://www.transalp.gr/forum/index.php?topic=212.0). Αν έχεις χρόνο πάρε και τη γνώμη του.

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.