Hellas Transalp Forum

στραβά καλάμια

tzoukos · 29635

Offline tzoukos

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
on: Τετάρτη 30 Ιανουάριος 2008, 21:09:58 μμ
Εχω παρατηρήσει ότι το τιμόνι δεν "κοιταέι" απολύτως ισια όταν κινούμαι σε ευθεία. Στο συνεργείο μου είπαν ότι είναι στραβά τα καλάμια και ότι χρειάζονται ίσιωμα (κόστος περίπου 100 ευρώ εργασία, χωρίς το βάλε-βγάλε). Ακούω γνώμες. Επίσης για εργασία και ανταλλακτικά αντικατάστασης ρουλεμάν λαιμού ΄230 ευρώ πως ακούγονται?

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #1 on: Τετάρτη 30 Ιανουάριος 2008, 21:12:48 μμ
Μια διευκρίνιση: Καινούριο το είχες πάρει ή μεταχειρισμένο? Είχε χτυπήσει ποτέ το μηχανάκι μπροστά?

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

Offline Chtech

• Rossi και πάνω !
  • Honda XL650V 2004 Black
Reply #2 on: Τετάρτη 30 Ιανουάριος 2008, 21:15:30 μμ
Εχω παρατηρήσει ότι το τιμόνι δεν "κοιταέι" απολύτως ισια όταν κινούμαι σε ευθεία. Στο συνεργείο μου είπαν ότι είναι στραβά τα καλάμια και ότι χρειάζονται ίσιωμα (κόστος περίπου 100 ευρώ εργασία, χωρίς το βάλε-βγάλε). Ακούω γνώμες. Επίσης για εργασία και ανταλλακτικά αντικατάστασης ρουλεμάν λαιμού ΄230 ευρώ πως ακούγονται?
Πολύ ακριβά τα 230 €. Τώρα άλλαξα ρουλεμάν τα οποία κόστιζαν αν θυμάμαι καλά περίπουν στα 60 € (Κονικά) Οπότε να υποθέσω ότι σου παίρνει εργασία 170 €. Εγώ μαζί με τα ρουλεμάν έκανα και το μεγάλο service και άλλαξα και τακάκια και βαλβίδες ρύθμισμα και καρμπυρατέρ καθάρισμα και για όλα αυτά η εργασία ήταν 180€. Για ψάξτο λίγο ακόμα.

Offline tzoukos

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #3 on: Τετάρτη 30 Ιανουάριος 2008, 21:16:38 μμ
Μια διευκρίνιση: Καινούριο το είχες πάρει ή μεταχειρισμένο? Είχε χτυπήσει ποτέ το μηχανάκι μπροστά?

Μεταχειρισμένο. Δεν ξέρω με βεβαιότητα αν έχει τρακάρει ή όχι. Πάντως οι ενδείξιες από τα υπόλοιπα τμήματα της μηχανής, αλλά και η γνώμη του μηχανικού έιναι πως το στράβωμα δεν έχει προέλθει από τρακάρισμα αλλά από την χρήση (λακούβες-πεζοδρόμια κτλ)

Offline BilLar

• Σιγα μην εισαι
  • Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
  • XL650V - 01
Reply #4 on: Τετάρτη 30 Ιανουάριος 2008, 21:35:34 μμ
Μήπως είναι στραβό το τιμόνι? Το έλεγξε ο μάστορας και σου είπε ή απλά το κοίταξε λίγο και έβγαλε το συμπέρασμα ότι είναι τα καλάμια? Εκτός και αν είναι τόσο πολύ...
Νομίζω πάντως, χωρίς να είμαι σίγουρος, ότι για να δεις αν είναι στραβό πρέπει να το κατεβάσεις πρώτα ή εστω να βγάλεις τα πλαστικά.

Και στο δικό μου έχω την αίσθηση ότι σε ευθεία το αριστερό χέρι είναι λίγο πιο μπροστά από το δεξι... πολύ λίγο, δεν δίνω σημασία. Όταν το αφήνω, χωρίς χέρια δεν τραβάει καθόλου δεξια ή αριστερά. Οπότε καλά ειμαι.  Όταν έρθει η ώρα των ρουλεμάν τιμονιού, θα το ψαξω.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #5 on: Τετάρτη 30 Ιανουάριος 2008, 21:55:28 μμ
Απλώς ρώτησα για να γίνει διαπίστωση του μεγέθους της βλάβης.

Λίγο δύσκολο από λακούβες και μόνο να στραβώσουν καλάμια.
Πολλοί εδώ μέσα έχουμε πάει το ΤΑ σε χειρίστου είδους κροκαλόδρομους χωρίς πρόβλημα.
Μήπως οι βάσεις που στερεώνονται τα καλάμια έχουν το πρόβλημα?
"Παίζει" καθόλου το τιμόνι σου?

Offline tzoukos

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #6 on: Τετάρτη 30 Ιανουάριος 2008, 21:59:17 μμ
Μήπως είναι στραβό το τιμόνι? Το έλεγξε ο μάστορας και σου είπε ή απλά το κοίταξε λίγο και έβγαλε το συμπέρασμα ότι είναι τα καλάμια? Εκτός και αν είναι τόσο πολύ...
Νομίζω πάντως, χωρίς να είμαι σίγουρος, ότι για να δεις αν είναι στραβό πρέπει να το κατεβάσεις πρώτα ή εστω να βγάλεις τα πλαστικά.

Και στο δικό μου έχω την αίσθηση ότι σε ευθεία το αριστερό χέρι είναι λίγο πιο μπροστά από το δεξι... πολύ λίγο, δεν δίνω σημασία. Όταν το αφήνω, χωρίς χέρια δεν τραβάει καθόλου δεξια ή αριστερά. Οπότε καλά ειμαι.  Όταν έρθει η ώρα των ρουλεμάν τιμονιού, θα το ψαξω.
[/quot
Το συμπέρασμα το έβγαλε επειδή η πάνω πλάκα είναι στραβή όταν το μηχανάκι πηγαίνει ευθεία

Offline tzoukos

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #7 on: Τετάρτη 30 Ιανουάριος 2008, 22:08:43 μμ
Απλώς ρώτησα για να γίνει διαπίστωση του μεγέθους της βλάβης.

Λίγο δύσκολο από λακούβες και μόνο να στραβώσουν καλάμια.
Πολλοί εδώ μέσα έχουμε πάει το ΤΑ σε χειρίστου είδους κροκαλόδρομους χωρίς πρόβλημα.
Μήπως οι βάσεις που στερεώνονται τα καλάμια έχουν το πρόβλημα?
"Παίζει" καθόλου το τιμόνι σου?

Το "σύμπτωμα" είναι η στραβωμάρα του τιμονιού, και αν θες μια δική μου διαπίστωση, η πάνω πλάκα με την κάτω δεν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες.  Το ότι τα καλάμια είναι στραβά είναι η εξήγηση του μηχανικού. Θέτω το θέμα στο forum για πάρω γνώμες επειδή αυτή την (ακριβή) εξήγηση δεν την πολυ-εμπιστεύομαι.

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #8 on: Τετάρτη 30 Ιανουάριος 2008, 22:20:16 μμ
Θα ξεβιδώσεις ολες τις βίδες των καλαμιών με την κάθε πλάκα πλάκα (δυο χ 12ρι με πολύγωνο) έχοντας τη μηχανή σε τάκο
εστε το μπροστινό να είναι στον αέρα (μολις να πατάει στο πάτωμα η ρόδα)
Θα έρθουν μόνα τους με μηδενικό κόστος.
Αν δεις οτι δεν έρχονται, άνοιξε με ενα μεγάλο ίσιο κατσαβίδι την εγκοπή της τιμονόπλακας.
Αν πάλι δεν έρχονται , θέλουν βγάλσιμο και κοίταγμα.
Πολύ δύσκολο να έχουν στραβώσει και να το καταλαβαίνεις με αυτό τον τρόπο

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #9 on: Τετάρτη 30 Ιανουάριος 2008, 22:23:01 μμ
Αν δεν θες να ασχοληθείς ο ίδιος με το πρόβλημα, αυθεντία σε αναρτήσεις είναι το Κ-Shop (Οδός Ραγκαβή, Γκύζη). Ο ένας μάλιστα από τους ιδιοκτήτες είχε παλιά ΤΑ και γνωρίζει το μηχανάκι πολύ καλά.

Καλό θα είναι να πάρεις και μια δεύτερη γνώμη από κάποιο άλλο μηχανικό.

Offline tzoukos

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #10 on: Τετάρτη 30 Ιανουάριος 2008, 22:24:47 μμ
Θα ξεβιδώσεις ολες τις βίδες των καλαμιών με την κάθε πλάκα πλάκα (δυο χ 12ρι με πολύγωνο) έχοντας τη μηχανή σε τάκο
Αν δεις οτι δεν έρχονται, άνοιξε με ενα μεγάλο ίσιο κατσαβίδι την εγκοπή της τιμονόπλακας.

Ημουν σχεδόν βέβαιος πως κάτι τέτοιο γίνεται. Χαίρομαι που μου το επιβεβαιώνεις. Το ερώτημα είναι αν οι δύο πλάκες του τιμονιού (πάνω-κάτω) έχουν ελευθερία μεταξύ τους ώστε να ευθυγραμμιστούν

Offline Sotos

• Global Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #11 on: Τετάρτη 30 Ιανουάριος 2008, 22:27:57 μμ
μετα απο αλλαγη ρουλεμαν λαιμου στο τρανσαλπ που το ειχα λυσει ολο το μπροστινο, δεν τοποθετησα τα καλαμια ακριβως οπως ηταν πριν. Δηλαδη ναι μεν εβαλα το δεξι δεξια και το αριστερο αριστερα (δεν γινεται και αλλιως) αλλα ειχαν στρεψει τα καλαμια μεσα στις μποτες τους. Αυτο ειχε σαν αποτελεσμα η μηχανη να τραβαει εντονα.

Στο συνεργειο μου ειπαν οτι θελει καλιμπρα. Και οτι ειναι στραβια η μηχανη (σκελετος η τα καλαμια)
Εγω επειδη φανταστηκα την λαλακια που εκανα (δεν ηξερα πριν) γυρισα σπιτι και ξεσφιγκοντας τις πλακες εστρεψα το ενα απο τα δυο καλαμια, για να δω αν αλλαζει η συμπεριφορα. εσφιξα και εκανα βολτα.

Ωωωωω. Θαυμα... η μηχανη αλλαξε. Αρχισε να τραβαει λιγο λιγοτερο...

Ε... μετα παιζοντας λιγο λιγο, βρηκα ενα σημειο που η μηχχανη πηγαινε ισα. Και την αφησα ετσι.

Ναι μεν τα καλαμια δεν στραβωνουν απο λακουβες πεζοδρομια και τετοια, αλλα δεν τους αρεσει και πολυ να τους αλλαζεις θεση αν εχουν κανει καμποσα χιλιομετρα στην ιδια θεση.

Πιστευω οτι αλλαζοντας ρουλεμαν ο τυπος, ισως και καταλαθος γυρισε τα καλαμια.
Τα λεφτα που σου πηρε για τα ρουλεμαν μου φαινονται  εξαιρετικα πολλα (αν και εχω να παω καιρο σε συνεργειο).

just my two cents

Dad to the bone!     Σωτήρης   -   GSA -       b 82.144km

Offline tzoukos

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #12 on: Τετάρτη 30 Ιανουάριος 2008, 22:28:12 μμ
Αν δεν θες να ασχοληθείς ο ίδιος με το πρόβλημα, αυθεντία σε αναρτήσεις είναι το Κ-Shop (Οδός Ραγκαβή, Γκύζη). Ο ένας μάλιστα από τους ιδιοκτήτες είχε παλιά ΤΑ και γνωρίζει το μηχανάκι πολύ καλά.

Καλό θα είναι να πάρεις και μια δεύτερη γνώμη από κάποιο άλλο μηχανικό.
Εχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως με κλειστά μάτια δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανένα που έχει οικονομικό όφελος απ'ο το πρόβλημά σου. Ευχαριστώ για την σύσταση. Θα εξαντλήσω τις δικές μου προσπάθειες πριν παραδοθώ. Εννοείται πως δεν πρόκειται να το αναθέσω ούτε στον μηχανικό που πηγαίνω.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #13 on: Τετάρτη 30 Ιανουάριος 2008, 22:31:54 μμ
Μα εγώ εννοώ απλώς να το πάς σε κάποιον να το δεί. Δεν πληρώνεις για κάτι τέτοιο. Γνώμη απλώς να πάρεις. Καλό κάνει, κακό δεν κάνει.

Offline tzoukos

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #14 on: Τετάρτη 30 Ιανουάριος 2008, 22:33:16 μμ
μετα απο αλλαγη ρουλεμαν λαιμου στο τρανσαλπ που το ειχα λυσει ολο το μπροστινο, δεν τοποθετησα τα καλαμια ακριβως οπως ηταν πριν. Δηλαδη ναι μεν εβαλα το δεξι δεξια και το αριστερο αριστερα (δεν γινεται και αλλιως) αλλα ειχαν στρεψει τα καλαμια μεσα στις μποτες τους. Αυτο ειχε σαν αποτελεσμα η μηχανη να τραβαει εντονα.

Στο συνεργειο μου ειπαν οτι θελει καλιμπρα. Και οτι ειναι στραβια η μηχανη (σκελετος η τα καλαμια)
Εγω επειδη φανταστηκα την λαλακια που εκανα (δεν ηξερα πριν) γυρισα σπιτι και ξεσφιγκοντας τις πλακες εστρεψα το ενα απο τα δυο καλαμια, για να δω αν αλλαζει η συμπεριφορα. εσφιξα και εκανα βολτα.

Ωωωωω. Θαυμα... η μηχανη αλλαξε. Αρχισε να τραβαει λιγο λιγοτερο...

Ε... μετα παιζοντας λιγο λιγο, βρηκα ενα σημειο που η μηχχανη πηγαινε ισα. Και την αφησα ετσι.

Ναι μεν τα καλαμια δεν στραβωνουν απο λακουβες πεζοδρομια και τετοια, αλλα δεν τους αρεσει και πολυ να τους αλλαζεις θεση αν εχουν κανει καμποσα χιλιομετρα στην ιδια θεση.

Πιστευω οτι αλλαζοντας ρουλεμαν ο τυπος, ισως και καταλαθος γυρισε τα καλαμια.
Τα λεφτα που σου πηρε για τα ρουλεμαν μου φαινονται  εξαιρετικα πολλα (αν και εχω να παω καιρο σε συνεργειο).

just my two cents
Τα ρουλεμάν του λαιμού δεν τα άλλαξα, απλά ρώτησα πόσο θα κόστιζε κάτι τέτοιο και επειδή μου φάνηκε λίγο "τσιμπημένο" έριξα το θέμα. Οταν λες "γύρισαν τα καλάμια" εννοείς πως άλλαξε θέση το πιστόνι σε σχέση με την μπουκάλα?

Offline jon t

• Rossi και πάνω !
Reply #15 on: Τετάρτη 30 Ιανουάριος 2008, 22:34:39 μμ

Σωστός ο Κώστας.

Μπορείς όμως πρώτα και για αποφυγή επιπλέον κόπου να λασκάρεις αρχικά τις τέσσερις βίδες (2 & 2) με τις οπόίες πιάνει το τιμόνι (ο σωλήνας του τιμονιού που έχει απάνω του όλους τους διακόπτες κλπ) πάνω στα καβαλέτα.
Κουνάς λίγο το τιμόνι μπρος πίσω και ξανασφύγγεις σιγά - σιγά. Πρώτα τις δύο από πάνω και μετά τις άλλες δύο. Επαναλαμβάνεις το σφύξιμο σταδιακά (τις πάνω και μετά τις κάτω).

Πρόσεξε το τιμόνι να παραμείνει κεντραρισμένο αριστερά - δεξιά.

Offline tzoukos

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #16 on: Τετάρτη 30 Ιανουάριος 2008, 22:51:46 μμ
Πολύ ακριβά τα 230 €. Τώρα άλλαξα ρουλεμάν τα οποία κόστιζαν αν θυμάμαι καλά περίπουν στα 60 € (Κονικά) Οπότε να υποθέσω ότι σου παίρνει εργασία 170 €. Εγώ μαζί με τα ρουλεμάν έκανα και το μεγάλο service και άλλαξα και τακάκια και βαλβίδες ρύθμισμα και καρμπυρατέρ καθάρισμα και για όλα αυτά η εργασία ήταν 180€. Για ψάξτο λίγο ακόμα.
Το κόστος των ρουλεμάν που αναφέρεις είναι από Σαρακάκη ή εμπορίου?

Offline tzoukos

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #17 on: Τετάρτη 30 Ιανουάριος 2008, 23:03:42 μμ
Μα εγώ εννοώ απλώς να το πάς σε κάποιον να το δεί. Δεν πληρώνεις για κάτι τέτοιο. Γνώμη απλώς να πάρεις. Καλό κάνει, κακό δεν κάνει.
Αγαπητέ Chris, μην με παρεξηγείς. Η γνώμη σου και οι προτροπές σου είναι πάντα σεβαστές. Απλά εκφράζω την απογοήτευσή μου (και πιστεύω πως δεν είμαι μόνος) για την αντιμετώπιση από επαγγελματίες προς πελάτες κάποιων ετών. Γνωρίζω πως στον κανόνα υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις. Κάτι τέτοιο όμως πίστευα και για τον δικό μου μηχανικό (από 8ετίας)

Offline Chtech

• Rossi και πάνω !
Reply #18 on: Τετάρτη 30 Ιανουάριος 2008, 23:45:47 μμ
Το κόστος των ρουλεμάν που αναφέρεις είναι από Σαρακάκη ή εμπορίου?
Τα ρουλεμάν είναι τις HONDA αλλά αν ο μηχανικός μου τα αγόρασε από το Σαρακάκη ή από κάποιον αλλά έμπορο δεν το ξέρω. Αλλά αφού είναι τις Honda σίγουρα τα έχει ο Σαρακάκης.

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #19 on: Τετάρτη 30 Ιανουάριος 2008, 23:53:12 μμ
Τα ρουλεμάν είναι τις HONDA αλλά αν ο μηχανικός μου τα αγόρασε από το Σαρακάκη ή από κάποιον αλλά έμπορο δεν το ξέρω. Αλλά αφού είναι τις Honda σίγουρα τα έχει ο Σαρακάκης.

Ο Σαρακ έχει μόνο σφαιρικά. Τα κωνικά είναι άλλης μάρκας και αντιπροσωπείας (SKF,Nachi) και τα παίρνεις απο αλλού.
Τωρα αν φέρνει κωνικά απο το εμπόριο ο Σαρακ...δε το ξέρω ...και δεν το πιστεύω οτι το κάνει.

σσ. Και τα σφαιρικά μπορεί να είναι Nachi ή SKF... απλά είναι σφαιρικά.

Offline Chtech

• Rossi και πάνω !
Reply #20 on: Πέμπτη 31 Ιανουάριος 2008, 00:27:13 πμ
Ο Σαρακ έχει μόνο σφαιρικά. Τα κωνικά είναι άλλης μάρκας και αντιπροσωπείας (SKF,Nachi) και τα παίρνεις απο αλλού.
Τωρα αν φέρνει κωνικά απο το εμπόριο ο Σαρακ...δε το ξέρω ...και δεν το πιστεύω οτι το κάνει.

Κι εγώ έτσι νόμιζα αλά τα είδα στην συσκευασία τους με κωδικούς και όλα από την Honda. Μου είπε ο μηχανικός μου ότι παλιότερα δεν εύρισκε κονικά της Honda αλλά εδώ και λίγο καιρό υπάρχουν. Τώρα αν μου λέει μπαρούφες σας στις λέω κι εγώ αλλά τα είδα στα σακουλάκια τους με την επωνυμία πάνω.

Offline tzoukos

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #21 on: Πέμπτη 31 Ιανουάριος 2008, 00:32:01 πμ

Υπάρχει δηλαδή διαφορά ποιότητας? Απ' οτι ξέρω η SKF είναι σοφαρή φίρμα. Εχει κανείς πρόβλημα να αγοράσει τέτοια, που πιθανώς να είναι και πιο οικονομικά (πιθανώς όμως και όχι?)

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #22 on: Παρασκευή 01 Φεβρουάριος 2008, 19:28:35 μμ
Κι εγώ έτσι νόμιζα αλά τα είδα στην συσκευασία τους με κωδικούς και όλα από την Honda. Μου είπε ο μηχανικός μου ότι παλιότερα δεν εύρισκε κονικά της Honda αλλά εδώ και λίγο καιρό υπάρχουν. Τώρα αν μου λέει μπαρούφες σας στις λέω κι εγώ αλλά τα είδα στα σακουλάκια τους με την επωνυμία πάνω.

μπορεί τελικά... δεν παίρνω όρκο.

Υπάρχει δηλαδή διαφορά ποιότητας? Απ' οτι ξέρω η SKF είναι σοφαρή φίρμα. Εχει κανείς πρόβλημα να αγοράσει τέτοια, που πιθανώς να είναι και πιο οικονομικά (πιθανώς όμως και όχι?)

πάνω κάτω ίδια τιμή είναι . Γύρω στα 35 ευρώ στην αγορά αν δεν κάνω λάθος . + τσιμούχα απο Σαρακ

Offline tzoukos

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #23 on: Σάββατο 02 Φεβρουάριος 2008, 00:00:23 πμ
Κώστα αυτή είναι η τιμή ενός τεμαχίου κωνικού? Το πάνω με το κάτω είναι ίδια?

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #24 on: Σάββατο 02 Φεβρουάριος 2008, 03:42:10 πμ
Από όσο θυμάμαι το κάτω και το πάνω ρουλεμάν είναι ίδια.
Οι τσιμούχες νομίζω διαφέρουν.