Hellas Transalp Forum

Χαλασμένα κουμπιά κοντέρ

Pumpkin Rider · 1436

Offline Pumpkin Rider

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
on: Τρίτη 10 Σεπτέμβριος 2024, 13:32:50 μμ
Καλησπέρα σας,

Σύντομο story με προταγωνιστή το κοντέρ μιας CBR 600 f4i του 2001, το πρόβλημα ήταν ότι έδειχνε ό,τι να ναι η ψηφιακή οθόνη, ουσιαστικά είχα μόνο το αναλογικό στροφόμετρο που έπαιζε σωστά. Τέλος πάντων, είχε υγρασία κάτω από την οθόνη και δυστυχώς δεν είχα τα κατάλληλα εργαλεία, αλλιώς θα μπορούσα να το κάνω και μόνος μου.

Πάω λοιπόν σε κοντερά (ο οποίος για κάποιον λόγο δεν με χρέωσε τίποτα) να μου το καθαρίσει/φτιάξει, βγάζει οθόνη την καθαρίζει, την ξαναβάζει, αλλάζουμε και ένα από τα δύο κουμπιά που έχει το κοντέρ, γιατί ήταν και αυτό με υγρασία και είχε κοπεί το ένα του ποδαράκι,  όλα καλά. Σε κάποια φάση τον βλέπω να προσπαθεί να κολλήσει μια αντίσταση, δυστυχώς δεν θυμάμαι πως φτάσαμε εκεί. Αν θυμάμαι καλά, την άλλαξε, αλλά δεν θυμάμαι γιατί. Βάζω το κοντέρ πάνω, παίζει και όταν λέω παίζει εννοώ λειτουργούν όλες οι ψηφιακές ενδείξεις, αλλά τα κουμπιά νεκρά. Του το λέω και μου απαντάει ότι καλό θα ήταν να μην το πειράξουμε παραπάνω, οπότε το αφήσαμε έτσι και από τότε δεν μπορώ να μηδενίσω τον υπολογιστή ταξιδίου (πόσα χιλιόμετρα έκανα στο Χ ταξίδι ας πούμε), δεν μπορώ να ρυθμίσω την ώρα (εντάξει, γι αυτό υπάρχει workaround) και βλέπω μίλια αντί για χιλιόμετρα.

Καθώς γνωρίζω λίγα ηλεκτρονικά, προσπάθησα να δω ποιο είναι το κύκλωμα των κουμπιών, με ποιες αντιστάσεις συνδέονται κλπ, για να checkαρω μετά τις αντιστάσεις ή όποιο άλλο ηλεκτρονικό στοιχείο χρειαστεί, μήπως το φτιάξω. Δυστυχώς δεν τα κατάφερα μη έχοντας το σχηματικό* του κοντέρ. Ελπίζω πως αν βρω την αντίσταση που άλλαξε, θα βρω και το πρόβλημα, γιατί δεν θυμάμαι ποια/που είναι και ελπίζω αυτό να είναι το πρόβλημα γιατί, αν όχι, μάλλον δεν θα το βρω ποτέ.

* Σχηματικό = ηλεκτρονικό κύκλωμα του κοντερ σε ηλεκτρονική/χειρόγραφη μορφή. Όπου εκεί φαίνεται ξεκάθαρα τι εννώνεται με τι και ποιο είναι το όλο κύκλωμα.

Πήρα τηλέφωνο στην αντιπροσωπεία της honda και το μόνο που είχαν να μου δώσουν ήταν το σχηματικό όλου του κυκλώματος της μηχανής, το οποίο το είχα ήδη και το οποίο δεν έχει λεπτομέριες περί του κυκλώματος του κοντέρ.

Οι ερωτήσεις τώρα είναι οι εξής:
1) Είχε κανένας παρόμοιο πρόβλημα με τα κουμπιά και να το έφτιαξε?
2) Ξέρουμε κανέναν κοντερά ή καλό ηλεκτρονικό?
3) Υπάρχει περίπτωση κάποιος να έχει το σχηματικό ή να ξέρει που μπορεί να το βρω?

Σας ευχαριστώ!

Offline Stoneman

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #1 on: Τρίτη 10 Σεπτέμβριος 2024, 15:04:05 μμ
Mιλάς για την μικρή παραλληλόγραμμη οθόνη στο κάτω μέρος του οργάνου ετσι?
Γιατι απο ότι βλέπω απο το σχέδιο παρακάτω η οθόνη αυτή είναι μέρος του στροφόμετρου?  Αν ισχύει το σχέδιο που είναι του 2004

Οι απαντήσεις τώρα είναι οι εξής:

1)    Οχι
2)   Οχι
3)   Σχηματικό οργάνων δεν πρέπει να έχει ούτε η ίδια η Χόντα. Αφού το θεωρεί ολόκληρο ανταλλακτικό κ δεν ασχολείται με το εσωτερικό του.

Οι λύσεις κατ΄εμέ είναι , πρώτον να βρείς ενα κοντέρ να το αλλάξεις κ να ησυχάσεις.
Δεύτερον να κοιτάξεις με ενα μεγενθυτικό φακό τις κολήσεις στο pcb, σίγουρα οι μή εργοστασιακές διαφέρουν.
Εκτός κ αν ο άλλος κολαγε οτι εύρισκε μπροστά του.

Δεν έχω όμως ακόμα καταλάβει τι εννοείς με την λέξη κουμπιά. Είναι αυτά  τα δύο που βρίσκονται κάτω απο τα όργανα στο Νο8 του σχέδιου?
Αν είναι απλά push-button που συνδέονται στα όργανα και στερεώνονται στην πρόσοψη μήπως έχουν πρόβλημα επαφών λόγω υγρασίας?

Offline Pumpkin Rider

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #2 on: Τρίτη 10 Σεπτέμβριος 2024, 17:36:47 μμ
Δεν είναι αυτό το κοντερ. Αυτό είναι:
https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=vKbeiAte&id=6B6DE01E59ACB45AD11B9E32CC252140144F9494&thid=OIP.vKbeiAtez20OzALrGNhV0wHaFj&mediaurl=https%3A%2F%2Fwww.2040-parts.com%2F_content%2Fitems%2Fimages%2F66%2F539466%2F001.jpg&cdnurl=https%3A%2F%2Fth.bing.com%2Fth%2Fid%2FR.bca6de880b5ecf6d0ecc02eb18d855d3%3Frik%3DlJRPFEAhJcwyng%26pid%3DImgRaw%26r%3D0&exph=600&expw=800&q=cbr+f4i+speedometer&simid=608034565295133668&FORM=IRPRST&ck=70C3BECF5A15FF05EF5A273890F9C3DF&selectedIndex=2&itb=0&cw=1529&ch=864&ajaxhist=0&ajaxserp=0

Συγγνώμη για το link, αλλά δεν ξέρω πως να postαρω φωτογραφία. Ναι, τα "κουμπιά" είναι push buttons, εκείνα τα δυο στα αριστερά της φωτογραφίας.

Σχετικά με τις λύσεις τώρα.
Δυστυχώς πριν φτιάξω αυτό αγόρασα ένα άλλο, μεταχειρισμένο, και στους 2-3 μήνες πέθανε, χωρίς υγρασίες, χωρίς τίποτα, απλά μας χαιρέτησε (170€ :angel10: ), δεν λειτουργούσε ούτε το boot sequence, το κράτησα για ανταλλακτικά.
Αυτό με τον μεγενθυτικό φακό, το έκανα, αλλά θα το ξανακάνω αν δεν βρω να δοκιμάσω κάτι άλλο.
Όσο τα δοκίμασα, τα κουμπιά σαν κουμπιά δουλεύουνε, από αλλού είναι το πρόβλημα μάλλον. κάπου στο κύκλωμα δεν περνάει αρκετή ή καθόλου τάση, οπότε, είτε πατάς το κουμπί, είτε όχι, είναι το ίδιο.

Offline Stoneman

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #3 on: Τρίτη 10 Σεπτέμβριος 2024, 19:22:05 μμ
Δεν είναι αυτό το κοντερ. Αυτό είναι:

Οκ, το κατάλαβα , αρα τα κουμπιά είναι αυτά τα δύο εκεί στα αριστερα .

Συγγνώμη για το link, αλλά δεν ξέρω πως να postαρω φωτογραφία. Ναι, τα "κουμπιά" είναι push buttons, εκείνα τα δυο στα αριστερά της φωτογραφίας.

Μην δίνεις σημασία, κ εγώ ετσι κατάντησα, απο το Photobucket , μετά στο dropbox και τελικά ευτυχώς που τα παιδιά κράτησαν στον σερβερ τις φωτό απο τη θέματα μου και ετσι σώθηκαν .

Σχετικά με τις λύσεις τώρα.
Δυστυχώς πριν φτιάξω αυτό αγόρασα ένα άλλο, μεταχειρισμένο, και στους 2-3 μήνες πέθανε, χωρίς υγρασίες, χωρίς τίποτα, απλά μας χαιρέτησε (170€ :angel10: ), δεν λειτουργούσε ούτε το boot sequence, το κράτησα για ανταλλακτικά.
Αυτό με τον μεγενθυτικό φακό, το έκανα, αλλά θα το ξανακάνω αν δεν βρω να δοκιμάσω κάτι άλλο.
Όσο τα δοκίμασα, τα κουμπιά σαν κουμπιά δουλεύουνε, από αλλού είναι το πρόβλημα μάλλον. κάπου στο κύκλωμα δεν περνάει αρκετή ή καθόλου τάση, οπότε, είτε πατάς το κουμπί, είτε όχι, είναι το ίδιο.

Πρέπει να μετρήσεις τα μπουτόν χωρίς τάση στο κύκλωμα (αν δεν το έχεις ήδη κάνει) φυσικά σε κάποιο πολύμετρο να δείς πρώτα αν κλείνουν σωστά επαφή.

Να έχεις υπ όψιν σου οτι αυτα τα μπουτόν επενεργούν σε ψηφιακό κύκλωμα κ όχι σε αναλογικό, δλδ υπάρχει ενας μικρός επεξεργαστής που δέχεται πληροφορίες
απο το μηχανάκι και ενα κύκλωμα που αυτές τις πληροφορίες τις κάνει ψηφία για να απεικονιστούν στην οθόνη. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε αν δεν έχουμε σχηματικό διάγραμμα να πούμε τι δουλειά κάνουν αυτα τα μπουτόν κ σε τί μεταφράζεται κάθε πάτημα σύμφωνα κ με το πρόγραμμα πάντα.

Σύμφωνα με τις περιγραφές σου πρέπει να μην υπάρχει συνέχεια σε κάποια πίστα στο τυπωμένο, η κάποια κρύα κόληση που σε κοροιδεύει και εξωτερικά φαίνεται
σωστή, η ακόμα να έχει οξειδωθεί κάποια πίστα, η και κάποιο εξάρτημα.

Τα υλικά είναι διακριτά, η είναι επιφανειακής στήριξης τα γνωστά smd?

Offline Pumpkin Rider

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #4 on: Τετάρτη 11 Σεπτέμβριος 2024, 23:15:14 μμ
Τα κουμπιά τα έχω μετρήσει και φαίνονται να δουλεύουν κανονικά.
Θα κοιτάξω πάλι τις κολλήσεις και τις ράγες, θα δω μήπως βρω και τίποτα στο 2ο που έχω,  καμιά διαφορά ή ό,τι.
Δεν είναι SMD όχι.

Offline Stoneman

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #5 on: Πέμπτη 12 Σεπτέμβριος 2024, 21:03:13 μμ
Τα κουμπιά τα έχω μετρήσει και φαίνονται να δουλεύουν κανονικά.

Ωραία, δλδ έχουν μηδενική αντίσταση οταν τα πατάς .

Θα κοιτάξω πάλι τις κολλήσεις και τις ράγες, θα δω μήπως βρω και τίποτα στο 2ο που έχω,  καμιά διαφορά ή ό,τι.

Πολύ καλή σκέψη, κάνε συγκρίσεις αφού είναι ίδια.

Δεν είναι SMD όχι.

Πολύ καλό αυτό, αφού μπορείς να επεμβαίνεις .

Το μεταχειρισμένο που απεβίωσε το έχεις ελέγξει? Είναι δλδ τελείως νεκρό?  Μήπως έχει κάπου ασφάλεια?  Ξέρεις , απο αυτές τις κρυφές που
μοιάζουν με αντιστάσεις η σαν μικροί μαύροι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές .

Αλήθεια , πυκνωτές έλεγξες? εστω κ οπτικά?

Είσαι Αθήνα ?

Offline Pumpkin Rider

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #6 on: Δευτέρα 16 Σεπτέμβριος 2024, 12:44:35 μμ
Ωραία, δλδ έχουν μηδενική αντίσταση οταν τα πατάς .
Η Αλήθεια είναι ότι δεν κοίταξα την αντίσταση, τα checkara με beeper.

Το μεταχειρισμένο που απεβίωσε το έχεις ελέγξει? Είναι δλδ τελείως νεκρό?  Μήπως έχει κάπου ασφάλεια?  Ξέρεις , απο αυτές τις κρυφές που
μοιάζουν με αντιστάσεις η σαν μικροί μαύροι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές .
Το έχω πάει σε 2 κοντεράδες που βρήκα και οι 2 δεν ασχολήθηκαν, απλά το ξέγραψαν.
Δεν ήξερα ότι υπάρχουν τέτοιες ασφάλειες

Αλήθεια , πυκνωτές έλεγξες? εστω κ οπτικά?
Όχι ιδιαίτερα, αλλά δεν μου τράβηξε και κάτι το μάτι. να πεις δλδ ότι έχει γίνει μπαλόνι ή έχει σκάσει. Μπορεί και να μου ξέφυγε βέβαια.

Είσαι Αθήνα ?
Ναι, το πιθανότερο είναι ότι αυτή την Τετάρτη θα έρθω από την λέσχη να σας γνωρίσω.

Offline Stoneman

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #7 on: Τετάρτη 18 Σεπτέμβριος 2024, 08:55:59 πμ
Η αλήθεια είναι οτι αλλιώς συμπεριφέρεται μια ηλεκτρο/ηλεκτρονική συσκευή στον πάγκο κ αλλιώς οταν είναι σε λειτουργία .
Και πρέπει να ξέρεις τι τάσεις κ σήματα κ τι είδους είναι ωστε να την τροφοδοτήσεις κ να την ελέγξεις.

Με ενα πρωτόγονο οπτικό έλεγχο δεν βγάζεις κ πολλά , μόνον αν εχει πάρει φωτιά , η έχει υπερθερμανθεί κ είναι πλέον εμφανή τα σημάδια.

Το θέμα είναι οτι τα ψηφιακά κυκλώματα μπορεί να δείχνουν πιο ευαίσθητα αλλά τελικά το ποσοστό βλαβών πουεχω συναντήσει σε αυτά είναι
 μικρότερο του 5%, μην πώ του 2%.
Θα ήθελα να το δω κ εγώ , αν κ καταλαβαίνω οτι κατέχεις αρκετά κ δεν βλέπω οτι θα μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω.
Βρίσκομαι Ελευσίνα .

Εχεις ψάξει στο νετ η στο γιουτιούμπ μηπως κάποιος αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα κα το επισκεύασε?

Offline Pumpkin Rider

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #8 on: Δευτέρα 23 Σεπτέμβριος 2024, 13:47:52 μμ
Θα μπορούσαμε ίσως κάποια στιγμή να βρεθούμε, αν είναι θα επικοινωνήσω. Είστε ηλεκτρολόγος/ηλεκτρονικός ή απλά γνώστης?

Δυστυχώς δεν έχω βρει κάτι στο internet μέχρι στιγμής.

Offline Stoneman

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #9 on: Δευτέρα 23 Σεπτέμβριος 2024, 20:37:26 μμ
Είστε ηλεκτρολόγος/ηλεκτρονικός   

Αυτό, συνταξιούχος όμως , μπαρμπάδι δλδ

:2hysterical: :2hysterical:

Offline Padis

• Rossi και πάνω !
Reply #10 on: Τρίτη 24 Σεπτέμβριος 2024, 05:48:08 πμ
Αυτό, συνταξιούχος όμως , μπαρμπάδι δλδ

:2hysterical: :2hysterical:

Μπαρμπάδι ή μπάρμπας ? ? ? ? ?   :2hysterical:

«H ταχύτητα δε σκότωσε ποτέ κανέναν... Tο να σταματήσεις ξαφνικά είναι αυτό που βλάπτει...»

Offline γκ

• Hailwood, Agostini, Roberts,
  • Rossi και πάνω !
  • TA 600 for ever, τρελαμένος με το τετρακύλινδρο
Reply #11 on: Τρίτη 24 Σεπτέμβριος 2024, 13:18:20 μμ
 :2bowing: :2bowing: :2bowing: :2bowing: :2bowing: :2bowing: :2bowing:

Μη βάζετε δύναμη, χρησιμοποιήστε σφυρί.
Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, χρησιμοποιήστε βαρύτερο σφυρί.
Αν παρόλα αυτά το πρόβλημα επιμένει, εεε τότε θα είναι ηλεκτρολογικό!

Offline Stoneman

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #12 on: Πέμπτη 26 Σεπτέμβριος 2024, 09:33:43 πμ
Οπως το πάρει κανείς, μπάρμπας είμαι , παπούς οχι ακόμα , παπουδιέρα καβαλάω , αλλά 450 χλμ τα μισά απο αυτά στροφιλίκια σε αγροτικό τα βγάζω ακόμα.
Μέχρι πότε δεν ξέρω όμως αλλά θα δούμε. :goofy: :goofy:

Εχω κ υποψήφιους αγοραστές για το μηχανάκι, κ με βλέπω η με παπί, η με σκουτεράκι να μη μπορώ να κοιταχτώ στον καθρέπτη  :2hysterical:

Offline Stoneman

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #13 on: Πέμπτη 26 Σεπτέμβριος 2024, 09:37:47 πμ
@ Pumpkin Rider, βρήκα τυχαία μια εταιρεία επισκευής σε ηλεκτρονικά αυτοκινήτων , automotive electronics αν δεν κάνω λάθος,

Εχει σελίδα στο ΦΒ :  https://www.facebook.com/koutsikosengineer/

Δεν χάνεις τπτ να επικοινωνήσεις μαζί του, αν δεν το έχεις ήδη κάνει , ισως βγεί ακρη.

Offline Pumpkin Rider

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #14 on: Παρασκευή 27 Σεπτέμβριος 2024, 09:58:32 πμ
Ευχαριστώ!