Hellas Transalp Forum

Ενα θέμα συζητημενο που ομως με εβαλε σε σκεψεις Λαδια XL650V

foris · 2322

Offline foris

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Καλημεριζω ολους τους φιλους του φορουμ.Μιας και εγω ειμαι ανησυχο πνευμα σχετικα με τα λαδια βαλθηκα επι καποιες μερες να ψαχνω.Ακουσα διαφορες γνωμες για motul/amsoil/bel ray κτλπ.. Ομως επειδη ειμαι και ανθρωπος των στοιχειων ηθελα να τα βλεπω που λεμε και σε χαρτι..Περνωντας λοιπον απο ενα βενζιναδικο ΕΚΟ επεσε το ματι μου στα ΕΚΟ ΜΟΤΟ RACING 10W-40 των οποιων η τιμη βρισκοταν στα 6,50 E . :2hysterical: :2hysterical: ..Η τσεπη μου ομως ψαχνοταν για bel ray EXS 10w-40 στα 17Ε το λιτρο ... Περιεργος καθως ειμαι λεω θα παω να μπω στο γουγλη να δω τι ειναι τουτα τα ΕΚΟ ..Ψαχνω ψαχνω και βρισκω λοιπον ενα pdf της ΕΚΟ που λεει τις χημικες ιδιοτητες του λαδιου ...Ψαχνω και απο την αλλη για το bel ray και βρισκω και εκει ενα pdf της εταιρειας που ενημερωνει για τις χημικες ιδιοτητες .Παραθετω απο κατω τα pdf   https://www.eko.gr/uploads/48553/7af8_eko_moto_racing_synthetic_4t_10w-40_en.pdf
και για το bel ray https://www.belray.com/wp-content/uploads/2019/02/BR-EXS-Synthetic-4T-PDS-23Nov2021.pdf  .Η απορια που μου εχει δημιουργηθει μιας και χημικος μηχανικος δεν ειμαι αντιθετα μηχανολογος μηχανικος και βλεποντας την τιμη που ειναι σχεδον 1/3  μηπως οι διαφορες που εχουν δεν ειναι και τοσο μακρινες ?  Οποιος καλοπροαιρετος θελει να συγκρινουμε αυτα τα 2  pdf καλοδεχουμενος .. Εαν δεν το εχω βαλει σε σωστη ενοτητα παρακαλω καποιος mod @Stoneman να το μετακινησει .
« Last Edit: Πέμπτη 14 Μάρτιος 2024, 20:01:51 μμ by foris »

Offline foris

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
 Αφηνω εδω και τη γνωμη που μου εδωσε το chat gtp οταν το ρωτησα τι θα εβαζε στο Transalp

Based on the provided data, Oil 1(ΕΚΟ) generally exhibits better stats compared to Oil 2(BEL RAY EXS) in terms of density, kinematic viscosity at both 100°C and 40°C, Viscosity Index, CCS Viscosity at -25°C, Base Number (TBN), Sulfated Ash, Pour Point, and Flash Point.

However, it's important to consider the specific requirements of your engine, operating conditions, and manufacturer recommendations when choosing between these two oils. Οπως λεει και ο τσουκαλας καλα ημαστε ?Καλα .  :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical:

Offline Stoneman

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Μαστορη ανοίγεις μεγάλο θέμα , και έχουν γραφτεί πολλά για δαύτο εδώ μέσα .

Το λοιπόν, λάδια υπάρχουν πολλά , αλλά η Χοντα μας δεν σου προσδιορίζει μάρκα, σε αφήνει όμως να επιλέξεις λάδι αρκεί να
πληρεί τις προδιαγραφές που ζητάει.
Με άλλα λόγια οτι γράφει η επίσημη βίβλος παρακάτ'

Tώρα να σου πώ κ εγώ την γνώμη μου.
Ολα τα λάδια ακόμα και τα μονότυπα κάνουν δουλειά κ προστατεύουν τον κινητήρα . Εκτός κ αν πέσεις σε τπτ λάδια μούφα.

Το λάδι το αισθάνεσαι στο αριστερό ποδάρι , τι σημαίνει αυτό?
Οτι ανάλογα  με το πώς οδηγείς, την κατάσταση του κινητήρα / κιβωτίου , το πού οδηγείς δλδ ανοικτό δερόμο η κέντρο  , αλλά και το πόσο ευαίσθητο ποδάρι έχεις
θα κρίνεις ποιό τελικά θα είναι το λάδι σου.

Οσα κ να σου πώ εγω η ο Α η ο Β , είναι απλά γνώμες , εσύ με τον καιρό αλλάζοντας λάδια θα βρείς αυτό που σου ταιριάζει.και φυσικά λάδια που κρατάς 2 αλλαγές
τουλάχιστον αλλάζοντας και φιλτρο ωστε να μην μπλέκουν .

Πχ, εγώ θέλω λάδι που να γλυκαίνει το κιβώτιο, αρα πάω σε bellray 10/40 ημισυνθετικό που είναι πιο ''πηχτά'' σε σχεση με λάδια με το ίδιο SAE.
Εχω ομως φίλο που χρησιμοποιεί το 10/30 του Σαρακάκη και κάθε φορα που είμαστε δίπλα δίπλα κ βάζει πρώτη πονάει το δικό μου στομάχι, αυτός
τα θεωρεί και μαμώ τα λάδια , απόψεις .....

Συμπέρασμα , μην τρελαίνεσαι, η ΤΑ δεν είναι SS,  δεν στροφάρει στις 16000στρ/λ αλλά πολύ πιο χαμηλά, δεν είναι πύραυλος της NASA , αρα δεν έχει
απαιτήσεις σε εξτρίμ λάδια συνθετικά φούλ η τπτ ρεισινγκ .

Offline foris

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Ηξερα οτι θα γραψεις και εννοειτε οτι η καθε γνωμη ειναι σεβαστη...Περιμενες εσυ ομως @Stoneman το λαδι ΕΚΟ να εχει αυτα τα χαρακτηριστικα ?Μιλαμε τωρα για ενα λαδι των 6,50 μπροστα σε ενα λαδι των 17E ...Δηλαδη θελω να πω πως εαν το μαρκετινγκ μας κανει να πιστεουμε οτι εχουμε αγορασει το καλυτερο ενω οι αριθμοι λενε αλλα πραγματα .

Offline Stoneman

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Ποτέ δεν κοίταξα τιμή σε ότι αγόραζα, αρκεί φυσικά να ήταν μέσα στο μπάτζετ μου.

Η τιμή δεν καθορίζει την ποιότητα,

Εχω αλλάξει , μάλλον πετάξει επώνυμα λάδια με μόλις 1 χλμ διαδρομή, τα άλλαξα , βγήκα μια βόλτα κ γυρισα κ τα αδειασα.

Και τα Amsoil ήταν λάδια που φημίζονται για V κινητήρες κλπ, τα δούλεψα τρείς αλλαγές, μετα άλλαξε ο αντιπρόσωπος η κατι τέτοιο κ οι τιμές
σχεδόν διπλασιάστηκαν, οπότε γνωρίζοντας οτι δεν είχα το GSXR του φίλου που μου τα πρότεινε πήγα σε κάτι άλλο που να αντέχει η τσέπη μου.

Αλλωστε υπάρχουν κ πολλοί που αγοράζουν μονότυπα λάδια γιατί υποστηρίζουν οτι ενα λάδι με SAE 10-60 κ όλα αυτα τα πρόσθετα που τους βάζουν
τελικά σε κάθε λίτρο το λάδι είναι η μισή ποσότητα , απόψεις .

Υπάρχει και μια Ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει λάδια η Slider

https://slider.gr/el/products/small-engine-lubricants/

Μάλιστα κάποιος σύντροχος απο εδώ μέσα εργαζόταν εκεί κ με βοήθησε να βρώ κατάλληλο γράσο για το Townmate .
Tην θεωρώ τίμια εταιρεία .

Και ενα τελευταίο, για να ελέγξεις ενα λάδι πρέπει να έχεις δύο ίδια οχήματα που να κάνουν την ίδια διαδρομή , με ίδιο οδηγό , και να χρησιμοποιούν
διαφορετικά λιπαντικά, μετα λοιπόν απο κάποιες χιλιάδες χλμ και κάποια χρόνια χρήσης κάνεις κομμάτια τους κινητήρες και ετσι βλέπεις αν μπορείς
την διαφορά σε φθορές.
Αυτό θεωρητικά μπορεί κ να στέκει, πρακτικά ομως πάντα θα έχει αποκλείσεις απο την αλήθεια.

Αρα , μην ψειρίζεις την μαιμού και ρίξε χρήμα σε βόλτες κ μάσες :2hysterical: