Hellas Transalp Forum

Η Yamaha εγκαταλείπει το Dakar!!!

African Boy · 951

Offline African Boy

 • Τhe Professional
 • Rossi και πάνω !
 • *****
  • Posts: 7624
  • eGeorgalas
on: Σάββατο 19 Φεβρουάριος 2022, 22:29:19 μμ


Μετά από 43 χρόνια συμμετοχής στον πιο σκληρό αγώνα του κόσμου, το Rally Dakar, η Yamaha θα εγκαταλείψει την συμμετοχή με εργοστασιακή ομάδα, στην κατηγορία της μοτοσυκλέτας!

Σημαντικός «παίκτης» στον αγώνα από το 1979
Η Yamaha είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του Rally Dakar, από την παρθενική του διεξαγωγή το 1979. Μάλιστα, η εταιρεία έχει πετύχει και 9 νίκες στον αγώνα, ενώ από τις συμμετοχές της έχουν προκύψει μοντέλα, όπως η σειρά Ténéré. H τελευταία νίκη της Yamaha στον αγώνα, ήρθε το 1998, με τον Stephane Peterhansel. Από τότε, η Yamaha έχει αντιμετωπίσει πολύ ισχυρό ανταγωνισμό από τις KTM και Honda, καθώς το τελευταίο βάθρο στον αγώνα ήρθε το 2014, ενώ φέτος η εργοστασιακή ομάδα τερμάτισε στην 4η θέση, με τον Adrien van Beveren.
 
«Διαφορετικές προσδοκίες» της αγοράς επικαλείται η Yamaha
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Eric de Seynes, προέδρου της Yamaha Motor Europe, η αγορά των εκτός δρόμου μοτοσυκλετών έχει αλλάξει δραστικά στα τελευταία 43 χρόνια και αυτός είναι ένας βασικός λόγος για την απόφαση της εταιρείας. Ο de Seynes είπε συγκεκριμένα: «Αν και το Rally Dakar είναι σχετικά επιτυχημένο στο να παραμείνει συνδεδεμένο με τις ρίζες του, ακόμα και όταν αποχώρησε από το πνευματικό του σπίτι στην Αφρική, ο κόσμος στον οποίο υπάρχει άλλαξε σημαντικά. Οι πελάτες των εκτός δρόμου μοτοσυκλετών έχουν διαφορετικές προσδοκίες πλέον, και αναζητούν διαφορετικά προϊόντα, εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτό αν πρέπει να μείνουμε συνδεδεμένοι μαζί τους. Για τον λόγο αυτό, αποφασίσαμε να δώσουμε ένα τέλος στην δίτροχη ιστορία μας στο Dakar και στο πρωτάθλημα Cross-Country της FIM, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε την αφοσίωση μας στο Dakar με 4 τροχούς, με το Yamaha YXZ1000R SSV».

Πηγή


"Life is not about waiting for the storms to pass.... it's about learning how to dance in the rain"
"Africa Twin XRV750 RD07A"


Offline African Boy

 • Τhe Professional
 • Rossi και πάνω !
 • *****
  • Posts: 7624
  • eGeorgalas
Reply #1 on: Σάββατο 19 Φεβρουάριος 2022, 22:35:23 μμ
Εκτός από το Dakar Φεύγει και από το Π.Π. Cross-Country RalliesΗ καρό σημαία για το φετινό Dakar Rally στην Jeddah της Σαουδικής Αραβίας, εκεί όπου οι αναβάτες της Yamaha Adrien van Beveren και Andrew Short τερμάτισαν στην τέταρτη και όγδοη θέση αντίστοιχα, σήμανε και το τέλος της μακρόχρονης ιστορίας του εργοστασίου με το Dakar και το Π.Π. Cross-Country Rallies, στην κατηγορία των 450cc.

Αυτό έχει ένα ακόμη ιδιαίτερο ιστορικό βάρος, καθώς η Yamaha είναι η μοναδική εταιρεία που έχει δηλώσει παρούσα σε κάθε Rally Dakar, από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός, με τον Γάλλο Cyril Neveu να παίρνει την νίκη στον παρθενικό αγώνα του 1979, πάνω σε ένα Yamaha XT500. Ακολούθησαν θρυλικοί αναβάτες του Dakar που έφεραν κι άλλες νίκες στο εργοστάσιο του Iwata, όπως ο Stéphane Peterhansel που πέτυχε το ρεκόρ για την Yamaha με έξι νίκες, αλλά και Edi Orioli με την νίκη το 1997.

Στην πιο πρόσφατη ιστορία, η Yamaha είχε μια πετυχημένη πορεία με το WR450F 2-Trac, κερδίζoντας στην κατηγορία του το 2004 και το 2005 με τον David Frétigné, ο οποίος έφερε την μοτοσυκλέτα στην τρίτη θέση γενικής στο Dakar της Ν. Αμερικής το 2009. Το 2015 η Yamaha συμμετείχε με το εντελώς νέο –τότε- WR450F, φτάνοντας στο βάθρο, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την χρονιά του 2018, όπου ο Adrien van Beveren έχασε τη νίκη λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον τερματισμό.Με συμμετοχές σε 44 Dakar, η Yamaha δεν θα ξανασυμμετάσχει στον αγώνα με το WR450F Rally, αλλά θα συνεχίσει να έχει παρουσία στην κατηγορία SSV (Side by Side Vehicles), υποστηρίζοντας αγωνιζόμενους που τρέχουν με το YXZ1000R. Σε ό,τι αφορά τους δύο τροχούς, η προσοχή του εργοστασίου θα δοθεί στο να ανταποκριθεί στις διαρκώς εξελισσόμενες απαιτήσεις των πελατών της στην κατηγορία των off-road, με το βλέμμα στην μελλοντική παρουσίαση του Ténéré World Raid.

Εδώ να σημειώσουμε ότι ουσιαστικά η Yamaha θέλει να ακολουθήσει το μοντέλο της KTM, "επενδύοντας" στο σύμπαν των Adventures και στην διαρκώς αυξανόμενη τάση που δημιουργείται με συναντήσεις και διοργανώσεις raids αλλά και εξειδικευμένων events, κάτι που ανέκαθεν υπήρχε μέσα στα πλάνα των ανθρώπων της εταιρείας.Η ανακοίνωση της Yamaha για την απόσυρσή της από το Dakar, κλείνει με τις ευχαριστίες προς τους διοργανωτές, τα μέλη της ομάδας της, τους αναβάτες και τους χορηγούς που εργάστηκαν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, δημιουργώντας ένα σημαντικό ιστορικό κεφάλαιο.Ο Eric de Seynes, Πρόεδρος και CEOτης Yamaha Motor Europe, δήλωσε: "Η Yamaha έχει μια μεγάλη ιστορία στο Dakar Rally, που ξεκίνησε το 1979 στην πρώτη διοργάνωση του αγώνα και συνέχισε αδιάρρηκτη μέχρι σήμερα. Είναι επίσης ένας αγώνας, για τον οποίο έχω προσωπικά μεγάλο πάθος, έχοντας συμμετάσχει δύο φορές, ενώ για πολλά χρόνια δούλεψα μαζί με τον Jean-Claude Olivier, ο οποίος όχι μόνε έτρεξε και κέρδισε ειδικές στο Dakar, αλλά ήταν υπεύθυνο για την πιο επιτυχημένη περίοδο της Yamaha στο rally. Παρόλα αυτά, ενώ το Dakar Rally έχει καταφέρει να διατηρήσει τις ρίζες του, ακόμη και όταν έφυγε από την Αφρική, ο κόσμος στον οποίο υπάρχει έχει αλλάξει δραματικά. Οι πελάτες μας από την κατηγορία off-road έχουν πλέον διαφορετικές προσδοκίες και πρέπει να φροντίσουμε γι' αυτές διατηρώντας τους δεσμούς μαζί τους. Γι' αυτό το λόγο αποφασίσαμε να τερματίσουμε την μακρόχρονη ιστορία μας στο Dakar Rally και στο Π.Π. Cross-Country Rallies, αλλά παράλληλα θα ενδυναμώσουμε την δέσμευσή μας για συμμετοχή στο Dakar με τέσσερις τροχούς, χάρη στο Yamaha YXZ1000R SSV.

Παρόλα αυτά, η δέσμευσή μας απέναντι στο Dakar με μοτοσυκλέτες δεν έχει τελειώσει, αλλά η μελλοντική μας εμπλοκή θα πρέπει να γίνει με γνώμονα μια πιο στενή σύνδεση με τους πελάτες μας και τις φιλοδοξίες τους, εξελίσσοντας ακόμη περισσότερο τις προοπτικές του Ténéré 700, προς μία κατεύθυνση που θα τους βοηθήσει να ανακαλύψουν από την αρχή την πιο περιπετειώδη πλευρά των rally."
Πηγή


"Life is not about waiting for the storms to pass.... it's about learning how to dance in the rain"
"Africa Twin XRV750 RD07A"