Hellas Transalp Forum

RALLY DAKAR

African Boy · 1313

Offline African Boy

 • Τhe Professional
 • Rossi και πάνω !
 • *****
  • Posts: 7571
  • eGeorgalas
on: Σάββατο 16 Ιανουάριος 2021, 13:43:37 μμ
Δεν είναι εύκολο στις μέρες μας να ξεκινήσει από το μηδέν ένας μεγάλος αγώνας. Κάποτε, ξεκινούσαν συνήθως από την επιμονή μερικών χαρισματικών τρελών.

Το δημοφιλέστερο rally-raid στον κόσμο μπορεί να μην υπήρχε, αν το σωτήριο έτος 1978 ο Γάλλος οδηγός αγώνων ράλλυ Τhierry Sabine δεν χανόταν στην αφρικανική έρημο, ζώντας μια γοητευτική περιπέτεια με αίσιο και ευτυχές τέλος. Ύστερα από αυτή τη θαυμάσια για εκείνον εμπειρία, με την παρότρυνσή του έπεσε στο τραπέζι η ιδέα για έναν περιπετειώδη πολυήμερο αγώνα, που θα ξεκινούσε από το Παρίσι και θα κατέληγε στο Ντακάρ. Από την επόμενη κιόλας χρονιά, η πρόταση υλοποιήθηκε, αφήνοντας σε όλους εξαιρετικές εντυπώσεις. Μαζί με τα αυτοκίνητα έδωσαν το δικό τους αγώνα και οι μοτοσικλέτες, ενώ από τα 1980 το νεότευκτο rally-raid διανθίστηκε και με την κατηγορία των φορτηγών. Σύντομα, όλοι διαπίστωσαν ότι ο αγώνας είχε και κινδύνους, αφού το τοπίο της διεξαγωγής του με τις εναλλαγές του ερημικού περιβάλλοντος (από το βράχο στην πέτρα και από εκεί στο ατελείωτο ερημικό ανάγλυφο) είχε κόστος ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Αν μιλούσαμε για οποιοδήποτε άλλο σπορ, όλα θα είχαν σταματήσει εκεί, αφού το προστατευμένο περιβάλλον απείχε πολύ από την πραγματικότητα. Όμως, κανείς δεν τρόμαξε και κανείς δεν τα παράτησε, όχι μόνο επειδή το Παρίσι-Ντακάρ αποδείχτηκε από την αρχή εξαιρετικά δημοφιλές. Περισσότερο από όλα, μίλησε η ψυχή...

https://youtu.be/bhes1y9nU2g


Μια ιστορικη αναδρομη στο PARIS - DAKAR,οπως ειναι δημοσιευμενη στο Offroad.gr

1977
Ο Thierry Sabine χάνεται στην έρημο της Λιβύης, συμμετέχοντας στο Abidjan - Nice rally και επιστρέφει στην Γαλλία, μαγεμένος από την έρημο. Θέλει πια, να μοιραστεί το πάθος του με όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους έχοντας στόχο να τους γνωρίσει την απεραντοσύνη της.

Οραματίζεται μια διαδρομή που ξεκινά από την Ευρώπη, διασχίζει τα πιο μυθικά σημεία της ερήμου και τερματίζει στο Dakar. Το σχέδιο του παίρνει γρήγορα μορφή. Το rally Paris – Dakar ξεκινά σε έναν άγνωστο κόσμο στον οποίο ο Thierry Sabine, είναι πρωτοπόρος. Το σύνθημα είναι: « Μια πρόκληση για αυτούς που συμμετέχουν, ένα όνειρο για αυτούς που μένουν πίσω»
Η Αφρική, παραμένει η ήπειρος που ονειρεύονται περισσότερο οι άνθρωποι και είναι πολύπλευρη.

1979 - Ο πρώτος χρόνος
Στις 26 Δεκεμβρίου 1978, ο Thierry Sabine, βλέπει το όνειρό του να πραγματοποιείται, ξεκινώντας από την πλατεία Trocadero στο Παρίσι, μπροστά από τον πύργο του Άϊφελ.
170 αγωνιζόμενοι, δίνουν το παρόν στην εκκίνηση και κατευθύνονται προς την περιπέτεια των 10000 χιλιομέτρων που θα τους οδηγήσει μέσω Αλγερίας, Νιγηρίας, Μάλι, Άνω Βόλτα στη Σενεγάλη. Ο πιο γνωστός αγώνας των χρόνων του ’80 ξεκινά. Η ιδιαιτερότητα του βρίσκεται στις αντιθέσεις του: ο πληθυσμός των παραδοσιακών χωριών με τις λασποκαλύβες, υποδέχεται για μια στιγμή τον σύγχρονο κόσμο.

Ο πρώτος μοτοσικλετιστής είναι ένας νεαρός με το όνομα Cyril Neveu με Yamaha. Άγνωστός ακόμα, θα αρχίσει από αυτή τη στιγμή να συσσωρεύει επιτυχίες. Εκ των υστέρων αναφέρει: « Ήμουν 21 χρονών, έχοντας εμπειρία από την Αφρική με το Abidjan – Nice Rally. Ήμουν σαν όλους τους άλλους, ένας αρχάριος στηριζόμενος στο τιμόνι του ΧΤ 500, χωρίς τους δερμάτινους σάκους…»
Στα αυτοκίνητα νικητές οι Guenestier-Teribaut-Lemordant με Range Rover.

Σε αυτή την πρώτη επαφή, το αθλητικό κατόρθωμα, η εσωτερική εξερεύνηση και η υπερπήδηση των ορίων βρίσκονταν σε συνεχή εναλλαγή.
Το πρώτο Dakar άλλαξε βαθιά την ζωή του κάθε αγωνιζόμενου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την πρώτη εκείνη έκδοση, ο Hubert Auriol, ο τωρινός ηγέτης του Dakar, ήταν παρών. Από αυτό τον αγώνα περιμένει να ανταμειφθεί με δυνατή συγκίνηση’ είναι μια αληθινή εσωτερική πρόκληση’ το ενδιαφέρον του για τον αγώνα δεν προέρχεται μονάχα από το ότι ο Auriol είναι ένας πραγματικός μοτοσικλετιστής, αλλά και από το γεγονός ότι έχει ζήσει στην Αφρική για 12 χρόνια, η οποία πια τον κατέχει οριστικά.

https://youtu.be/OCybHTp7s6M

1980 - Η ιδέα
Έπειτα από την πρώτη προσπάθεια ο αγώνας του Dakar, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και αναγνωρίζεται από όλους με πάθος, λαμβάνοντας θέση κλειδί στο ημερολόγιο. Οι μεγαλύτερες ομάδες, Yamaha, VW, Lada και BMW προετοιμάζονται.
Ο Cyril Neveu κερδίζει για δεύτερη φορά, με μία ιδιωτική Yamaha. Στα αυτοκίνητα ο Freddy Kotuilinsky και ο Luiffelman με SWE-Volkswagen Ilits είναι οι νικητές. Η michelin κερδίζει την πρώτη νίκη της στα φορτηγά με τους Ataquat/Bourkrif/Kaoula (Sonacome).

1981
Αν ο πρώτος χρόνος του Dakar ήταν ο πιο σημαντικός, το 1981 ήταν, χωρίς αμφιβολία, ο πιο συναρπαστικός. Ο αγώνας προσελκύει πλήθος, σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και η αποβίβαση στην Αφρική είναι ένα θέαμα από μόνο του!
Πραγματικά, η περιπέτεια έχει γίνει πάθος. Κάθε τύπος και μορφή οχήματος είναι παρόν στην εκκίνηση. Από 4Χ4, buggies και side – cars μέχρι τα πιο απρόσμενα όπως η Rolls του Thierry de Montcorge’s ή η Citroen CX του Jacky Ickx.

Η «συνάθροιση» είναι η επιθυμία του Thierry Sabine. Αλλά «προσοχή», είναι επίσης μια λέξει κλειδί για τους συμμετέχοντες: «Η διαδρομή είναι σαν την θάλασσα, αν δεν τη φοβάσαι είναι επικίνδυνη. Η διαδρομή με φοβίζει, δεν παίζεις μαζί της, δεν μπορείς να χαζοκοιτάς»

Το σημαντικότερο γεγονός ήταν σίγουρα εκείνη την χρονιά, η νίκη του Huber Ariol, που θέτει την αρχή για μια μακρά πορεία, επιδόσεων. Γίνεται επίσης ο νέος αρχηγός των μοτοσικλετών.

https://youtu.be/IAhM8q0tPsk

1982
Η εκκίνηση δίνεται στην πλατεία Concorde και ο τερματισμός στο Lac Rose. 382 αγωνιζόμενοι, διπλάσιοι και πλέον από τον πρώτο αγώνα του 1978. Οι αδελφοί Marreau, με το παρατσούκλι «Αλεπούδες της ερήμου», παρέχουν στην Renault-Elf με μεγάλη επιτυχία. Ο Cyril Neveu, συνεχίζει τις επιτυχίες του, προσφέροντας στην Honda την πρώτη από μια μακριά σειρά επιτυχιών στον αγώνα.
https://youtu.be/ZZmx5ppW-4w

1983
Για πρώτη φορά η έρημος Tenere διασχίζεται από έναν αγώνα και τα ανεξερεύνητα κομμάτια της, κάνουν όλους να ονειρεύονται, οδηγούς και θεατές. Η έρημος όμως έχει διαφορετική άποψη για το θέμα. Εγκλωβισμένοι σε μια αμμοθύελλα, χωρίς ορατότητα, 40 αγωνιζόμενοι χάνονται. Ευτυχώς διασώζονται από την οργάνωση και σε τέσσερις μέρες όλοι βρίσκονται και είναι καλά.

Ο Nicole Maitrot, ένας αγωνιζόμενος από το 1982, ορθώς δηλώνει: «ο Thierry Sabine, μοιάζει με θεό, παρακολουθώντας μέσα από το ελικόπτερό του, διασώζοντας αυτούς που χάνονται».
Αυτά τα γεγονότα έρχονται να ισχυροποιήσουν το θρύλο του Dakar και του Hubert Ariol, που κερδίζει την ειδική στην Tenere, με μια ώρα διαφορά από τους άλλους.
https://youtu.be/dfoN1r-ypp4

1984
Με στόχο να κάνει «αυτούς που μένουν πίσω, να ονειρεύονται ακόμα περισσότερο», ο Thierry Sabine, αποφασίζει να ξεφύγει από τα σύνορα και να οδηγήσει την περιπέτεια μακρύτερα. Για να δώσει νέα διάσταση καταφέρνει το ακατόρθωτο: ο αγώνας διασχίζει την Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και την Μαυριτανία.

Ο αριθμός των αγωνιζόμενων φτάνει τον αριθμό 427!
Ο αγώνας των αυτοκινήτων είναι αυτός που φέτος απορροφά όλη την προσοχή των θεατών: Jacky Ickx πείθει την Porsche και κατεβάζει μια ομάδα που την ανταμείβει με νίκη. Ο Gaston Rahier είναι ο νικητής στις μοτοσικλέτες.
https://youtu.be/p8TR3x9oFEw

1985
Αυτή τη χρονιά ο αγώνας ξεκινά από τις Βερσαλλίες.
Τα Mitsubishi Pajero κάνουν μια απροβλημάτιστη παρουσία και είναι μόλις στην τρίτη του συμμετοχή. Ο Patrick Zaniroli και ο πλοηγός του Jean Da Silva, αποφεύγουν όλες τις παγίδες και χαρίζουν στην Ιαπωνική εταιρία μια νίκη.
Ο Hubert Auriol αφήνει την BMW και συμμετέχει με την Ligier – Gagiva. Ο Gaston Rahier, επαναλαμβάνει την περσινή του νίκη.
https://youtu.be/OGRIs0rtVU8

1986
Ο σκοτεινός χρόνος.
Ο Thierry Sabine, ο Γάλλος τραγουδιστής, Daniel Balayoine, η δημοσιογράφος, Nathaly Odent, ο πιλότος ελικοπτέρου, Francois Xanier και ο ασυρματιστής, Jean Paul Le Fur, σκοτώνονται σε πτώση ελικοπτέρου.
Ο Patrick Verdoy και o Gilbert Sabine αναλαμβάνουν. Όλοι είναι σοκαρισμένοι. Οι στάχτες του Thierry Sabine σκορπίζονται στην έρημο.
https://youtu.be/pkyBperV76A

1987
Ο αγώνας επιβιώνει από τον θάνατο του Thierry Sabine κάτω από την διοίκηση του πατέρα του. Το Dakar συνεχίζει την ανάπτυξή του και με την εμφάνιση ενός νέου κατασκευαστή, της Peugeot. O Ari Vatanen με τον Bernard Giroux κερδίζουν την κατηγορία των αυτοκινήτων.
Οι Hubert Auriol, Cyril Neveu και Gaston Rahier, μονομαχούν για την κατηγορία των μοτοσικλετών. Ο Cyril Neveu κερδίζει για πέμπτη φορά.
https://youtu.be/8DCDNzs7Owc

1988
Οι συμμετοχές σπάνε όλα τα ρεκόρ: 600! Αυτός ο αριθμός δείχνει να είναι καλό σημάδι μια και συμπίπτει με την 10ή επέτειο του αγώνα.
Μετά από ένα τρομακτικό ατύχημα, του πρωτοτύπου της DAF, οπού σκοτώνεται ο πλοηγός, Van Loevazijn, ο Jan de Rooy, αποσύρει την ομάδα από τον αγώνα. Επίσης, περίπου 100 αγωνιζόμενοι εγκαταλείπουν νωρίς τον αγώνα μια και η ειδική El Qued αποδεικνύεται πολύ απαιτητική.
Απογοήτευση και για τον Ari Vatanen που το όχημα του, ένα 405 Τ16, κλέβεται. Ο συνδυασμός Kankkunen / Pironen κερδίζει στα αυτοκίνητα και ο Edi Orioli με Honda στις μοτοσικλέτες.
https://youtu.be/Vt8wUD9sm-g

1989
Ο Ari Vatanen παίρνει την εκδίκηση του, πίσω από το τιμόνι του 405 Τ16, κερδίζοντας τον αγώνα. Το καλύτερο σημείο του αγώνα είναι αυτό που περνά μέσα από την Λιβύη. Αυτό το χρόνο η Yamaha, ποντάρει σε ένα νέο, τον Stephane Peterhansel. Νικητής στις μοτοσικλέτες ο Gilles Lalay, με Honda NXR.
https://youtu.be/fnEHAjt_XPw

1990
Αυτή τη χρονιά η εκκίνηση δίδεται από το Paris – La Defence σε 465 συμμετέχοντες.

Πίσω στην Λιβύη, οι αγωνιζόμενοι βρίσκουν την μεθυστική έρημο, γεμάτη παγίδες: «Η έρημος, τη νύκτα, είναι πάντα σαγηνευτική. Δεν ακούς τίποτα, το απόλυτο κενό!» (Stephane Peterhansel)

Οι μοτοσικλετιστές, που βρίσκονται μόνοι μέσα στην απεραντοσύνη της ερήμου, μερικές φορές δεν μπορούν πια να ξεχωρίσουν την ομορφιά της και κοιτούν πως θα τελειώσουν την ειδική.

Νωρίς, στην δεύτερη ειδική, βλέπουν τις ελπίδες τους για νίκη, να εξανεμίζονται. Η ομάδα της Peugeot με τον Vatanen, προχωρά προς την τρίτη αποχαιρετιστήρια νίκη στο DAKAR

Στις μοτοσικλέτες, ο Edi Orioli είναι στην κορυφή με την Gagiva του, χαρίζοντας στην εταιρία την πρώτη νίκη της.
https://youtu.be/phdyjwL1cVY

1991
Η Citroen συνεχίζει μετά την Peugeot με τον Ari Vatanen. Στις μοτοσικλέτες, κερδίζει ο Peterhansel με τη Yamaha του.
Δυστυχώς, η ευφορία της νίκης, αντισταθμίζεται με την λύπη για το τραγικό ατύχημα του Charles Cabane, που έχασε την ζωή του με ένα βοηθητικό φορτηγό της Citroen.
https://youtu.be/Z9eP85dSwvk

1992
Αλλαγή στη διαδρομή του rally. Η εκκίνηση δίδεται στο Chateu de Vincennes και ο Gilbert Sabine, που θέλει να δώσει νέα πνοή στον αγώνα, αποφασίζει την αλλαγή του τερματισμού. To Paris – Dakar γίνεται Paris – Le Cap και βυθίζει τους αγωνιζόμενους σε ένα μαγευτικό σκηνικό της Αφρικής.
Επίσης μια νέα καινοτομία για τον αγώνα: Η εμφάνιση του GPS!
Αντίπαλος στην αλλαγή της διαδρομής του αγώνα, τα στοιχεία της φύσης: Μια φοβερή αμμοθύελλα, ένας υπερχειλισμένος ποταμός στην Ναμίμπια και το Τσαντ σε εμπόλεμη κατάσταση. Τίποτα δεν σταματά τον Huber Auriol, από την νίκη στα αυτοκίνητα: «Είναι η μεγαλύτερη νίκη μου. Είμαι πρώτος στα αυτοκίνητα, μετά από δύο νίκες στις μοτοσικλέτες και μάλιστα εδώ στο ακρωτήριο… είναι καταπληκτικό!».
Στις μοτοσικλέτες η υπόθεση ανήκε στον Peterhansel.
https://youtu.be/OEW_nEXYyBA


1993
Ο αγώνας επιστρέφει στην αρχική μορφή του, εκκίνηση από το Trocadero και τερματισμός στο Dakar, αλλά οι συμμετοχές είναι πολύ μειωμένες. Οι αμμόλοφοι της El Golea είναι το ίδιο απαιτητικοί, σαν αυτούς τις Agadem ή του El Qued.
Το ένα τρίτο των αγωνιζομένων κολλά στην άμμο. Ο Bruno Saby και ο Stephane Peterhansel καταφέρνουν να νικήσουν, στα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες αντίστοιχα.
Ο Gilbert Sabine καταφέρνει να κρατήσει το όνειρο του γιου του ζωντανό.
https://youtu.be/c95wTAAnsMs

1994
Ο αγώνας ορθοποδεί και οι συμμετοχές αυξάνονται. Ο Gilbert Sabine και η ομάδα του T.S.O.(Thierry Sabine Organization) παραδίδουν τα σκήπτρα της οργάνωσης στην ομάδα A.S.O. (Amaury Sport Organisation).
Η διαδρομή, σχεδιασμένη από τον Fenouil, το «αφεντικό» του Dakar, καινοτομεί, με το Paris – Dakar – Paris, η ιδέα προκλητική, αλλά ο αγώνας δύσκολος.
Κολλημένα στους αμμόλοφους, τα αυτοκίνητα δεν καταφέρνουν να περάσουν τα 70 χιλιόμετρα της Erg (έρημος). Η Mitsubishi επιμένει, ενώ η Citroen αποφασίζει να παρακάμψει το σημείο. Τελικά η οργάνωση ακυρώνει την ειδική Atar / Nouadhibou. Η Mitsubishi, που δεν μπορεί τώρα να γυρίσει πίσω, αναγκάζεται να περάσει την έρημο. Θα τους πάρει 36 ώρες για να τελειώσουν την ειδική! Εξαντλημένοι και ταλαιπωρημένοι, δεν συνεχίζουν. Η ομάδα αποφασίζει να αποσύρει τα αυτοκίνητά της από τον αγώνα.
O Pierre Lartigue με Citroen κερδίζει την πρώτη του νίκη και ο Edi Orioli κερδίζει για τρίτη φορά, μπροστά από τον Jordi Arcarons.
Οι αληθινοί ήρωες όμως είναι οι Saby / Serieys και Fonteney / Musmara, οι οδηγοί της Mitsubishi.
https://youtu.be/6Q1rFh1K2RY

1995
Αυτή τη χρονιά ο αγώνας ξεκινά από την Γρενάδα στην Ισπανία και τερματίζει ως συνήθως στο Dakar. Ο αγώνας έχει πια διάρκεια πάνω από 15 ημέρες.
Ο Huber Auriol είναι πια το «αφεντικό» του αγώνα. Ο Peterhansel, που παραλίγο να εγκαταλείψει, στην ειδική του Ouarzazate, εκ θαύματος, κερδίζει έδαφος και είναι στην κορυφή της κατάταξης, δύο μέρες πριν το τέλος. Είναι ο νικητής του Dakar.

Στα αυτοκίνητα κερδίζει ο Pierre Lartigue μπροστά από τον Bruno Saby.
https://youtu.be/w6qjH4yUdrA

1996
Η ίδια διαδρομή, περισσότεροι αγωνιζόμενοι, η τρίτη νίκη του Pierre Lartigue και η τέταρτη για τον Edi Orioli!
Μετά από ένα δύσκολο αγώνα, σημαδεμένη με την εξαφάνιση του Laurent Geugeun, ενός οδηγού βοηθητικού φορτηγού, οι νικητές περιλαμβάνονται στους κλασσικούς του Dakar.
Χωρίς τον Peterhansel, ο Orioli, χρησιμοποιεί τις γνώσεις του στην Αφρική και έχει μια τέλεια νίκη.
Ο αγώνας, ανταμείβει όλους με καταπληκτικά τοπία΄ οι αγωνιζόμενοι κινούνται σε μια catrepostale, που είναι ακριβώς αυτό που ζητούν: «Ζούμε σε έναν άθλιο κόσμο, χρειάζεται να ξεφεύγουμε, να ανακαλύπτουμε, να γνωρίζουμε» (Patrick Tambay)
https://youtu.be/ulTH0B9GMtA

1997
Ο αγώνας ξεκινά για πρώτη φορά από το Dakar, για ένα κύκλο Dakar – Dakar, με διάλειμμα στη Νιγηρία και στην μυθική έρημο Tenere.
Στα αυτοκίνητα, το δίδυμο Kleinschmidt – Boutaire κερδίζουν την πέμπτη θέση.
«Όντας η πρώτη γυναίκα που κέρδισα ειδική στο Dakar, όλοι οι οδηγοί από όλες τις ομάδες ήρθαν να με φιλήσουν και να με συγχαρούν. Ένοιωσα, απέραντη ευτυχία και φιλία. Για αυτό το Dakar είναι μεγαλειώδες» (Jutta Kleinschmidt)

Για τον Peterhansel είναι η πέμπτη νίκη. Το όραμά του; Να κερδίσει τον αγώνα μια φορά ακόμα, έτσι ώστε να είναι ο μοναδικός οδηγός με έξι (6) νίκες στο ενεργητικό του.
https://youtu.be/sx67ZuAm1y4


1998
Το Dakar κλείνει τα 20 χρόνια!
Ο αγώνας ξεκινά από τις Βερσαλλίες και διασχίζει την Ισπανία για να τελειώσει στο Dakar.
Αμέτρητα περάσματα από αμμόλοφους και πολύ φτυάρισμα στην άμμο είναι μέσα στο πρόγραμμα αυτής της έκδοσης. Αυτή τη χρονιά ο αγώνας ξαναβρίσκει το πνεύμα του: Δυσκολίες, μαραθώνιος.
Οι νικητές είναι ο Jean Pierre Fontenay στα αυτοκίνητα, κερδίζοντας το πρώτο του Dakar και ο Peterhansel στις μοτοσικλέτες: «Τα δέκα χρόνια που συμμετέχω στο Dakar, είναι τα καλύτερα της ζωής μου»
https://youtu.be/c8Kli4Mqw4w

1999
Για τρίτη φορά στην ιστορία του Dakar, η εκκίνηση γίνεται στην Γρενάδα, πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας. Ο αγώνας διασχίζει το Μαρόκο και την Μαυριτανία.
Στην τελευταία ειδική στο Μαρόκο, η Jutta Kleinschmidt είναι στην κορυφή της κατάταξης. Στον τερματισμό στη Lac Rose δύο κατασκευαστές είναι πάλι νικητές: BMW στις μοτοσικλέτες με τον Richard Saint και η Renault με τον Jean Louis Schlesser.
"Life is not about waiting for the storms to pass.... it's about learning how to dance in the rain"
"Africa Twin XRV750 RD07A"


Offline African Boy

 • Τhe Professional
 • Rossi και πάνω !
 • *****
  • Posts: 7571
  • eGeorgalas
Reply #1 on: Σάββατο 16 Ιανουάριος 2021, 13:44:01 μμ
2000
Η 22η οργάνωση καινοτομεί: ο αγώνας διασχίζει, για πρώτη φορά, την Αφρική από την δύση έως την ανατολή, από τη Σενεγάλη ως την Αίγυπτο. Ο αριθμός των συμμετοχών (400) αντικατοπτρίζει τον ενθουσιασμό για αυτή τη διαδρομή.
Δυστυχώς όμως, ο αγώνας ταλαιπωρείται από τρομοκρατικούς κινδύνους και οι οργανωτές, σκεφτόμενοι την ασφάλεια των αγωνιζόμενων, φροντίζουν ώστε να μεταφερθούν αεροπορικώς στη μέση του αγώνα. Ο αγώνας συνεχίζεται από τη Λιβύη για το Κάιρο χωρίς προβλήματα.
Οι νικητές στέφονται στη βάση των πυραμίδων, Richard Saint (BMW) και Jean Louis Schlesser (Renault).
https://youtu.be/RW1sZQQUmuA

2001
Για το 2001 το Dakar επιστρέφει στην πεπατημένη διαδρομή. Αρκετές αλλαγές και κυρίως περιορισμός της βοήθειας μέσω αεροπλάνων και έμφαση στην βοήθεια μέσω οχημάτων στην διαδρομή.
Η κλασσική διαδρομή από το Βορά στο Νότο, επιτρέπει στην T.S.O. να καινοτομήσει στις ειδικές.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο αγώνας κερδίζεται από μια γυναίκα: τη Jutta Kleinschmidt με Mitsubishi.
Στις μοτοσικλέτες ο ιταλός οδηγός, Fabrizio Meoni είναι ο νικητής.
https://youtu.be/oCOWPQiDzcI

2002
Ακόμα μεγαλύτερος περιορισμός εξωτερικής βοήθειας, χαρακτηρίζει αυτό το Dakar, ο αγώνας προσπαθεί να γίνει πιο φιλικός στους ιδιώτες. Ικανοποιημένη η Mitsubishi όχι μόνο γιατί είδε τα αυτοκίνητά της να καταλαμβάνουν τις 8 πρώτες θέσεις της κατάταξης αλλά και γιατί δύο Ιάπωνες οδηγοί βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις. Νίκη στα αυτοκίνητα από τους Hiroshi Masuoka-Pascal Maimon και στις μηχανές το πρώτο Dakar του ΚΤΜ 950 με τον Fabrizio Meoni. Ο Ιταλός οδηγός της ΚΤΜ, κατάφερε να κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον αγώνα παίρνοντας μόνο δύο πρώτες θέσεις στις 15 ε.δ του αγώνα. Οι Ρώσοι Βλαντιμίρ Τσαγκουίνε – Σεμιόν Γιάκουμποβ – Σεργκέι Σαβοστίν με το Καmaz πήραν άνετα τη νίκη στα φορτηγά.
https://youtu.be/Kf_t71DNM5A


2003
Το 2003, ήταν το 25ο του Dakar Rally event. Το ράλι ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2003 στη Μασσαλία της Γαλλίας και τελείωσε στο Σαρμ Ελ Σέιχ στην Αίγυπτο στις 19 Ιανουαρίου, με τη διαδρομή να διασχίζει τη Βόρεια Αφρική μετα απο 5.216 χλμ. Χιλιόμετρα Ειδικών διαδρομών.
Νικητες ηταν -Μοτοσυκλέτες: Richard Sainct (Fra) KTM ,-Αυτοκίνητα: Masuoka/Schulz (Jpn/Ger) MITSUBISHI,-Φορτηγά: Chagin/Yakoubov/Savostine (Rus) KAMAZ
O Βασιλης Ορφανος  νίκησε στη παρθενική του εμφάνιση στο DAKAR του 2003, στην κατηγορία των 400 cc, όπου για πρώτη φορά η Ελληνική Σημαία κυμάτισε στο βάθρο του δυσκολότερου αγώνα rally raid του κόσμου.
https://youtu.be/6RD64bEVbs8

2004
Ο 26ος αγώνας του Ντακάρ. Το ράλι ξεκίνησε στην περιοχή Auvergne της Γαλλίας, περνώντας από το Μαρόκο, τη Μαυριτανία και το Μάλι και τελείωσε το Ντακάρ στη Σενεγάλη.Μήκος Rally: 9.506,5 χλμ. Χιλιόμετρα Ειδικών διαδρομών: 4.635,5 χλμ.
Νικητες ηταν -Μοτοσυκλέτες: Nani Roma (Esp) KTM, -Αυτοκίνητα: Peterhansel/Cottret (Fra) MITSUBISHI,
-Φορτηγά: Chagin/Yakoubov/Savostine (Rus) KAMAZ
Αυτή ήταν η τελευταία φορά που ο θρυλικός αγώνας εκκινεί επί γαλλικού εδάφους.
https://youtu.be/4JKE-EKdCTc

2005
Η Εκκίνηση εγινε στις 31 Δεκεμβρίου 2004, Barcelona (Spain) και ο Τερματισμός στις 16 Ιανουαρίου, Dakar (Senegal)
Το Μήκος  του 9.039 χλμ. και τα Χιλιόμετρα Ειδικών διαδρομών: 5.433 χλμ.
Στον αγωνα εχασαν την ζωη τους ο Jose Manuel Perez στην 6η ειδική αλλά και ο μεγάλος Fabrizio Meoni νικητής του Dakar το 2001 και το 2002.
Νικησαν οι -Μοτοσυκλέτες: Cyril Despres (Fra) KTM,-Αυτοκίνητα: Alphand/Picard (Fra) MITSUBISHI,-Φορτηγά: Kabirov/Belyaev/Mokeev (Rus) KAMAZ
https://youtu.be/bC4SCRrFo0w
https://youtu.be/2WnOjTxiWbo

2006
Ηταν το 28ο Ντακάρ. Η εκδήλωση του 2006 διήρκεσε από τις 31 Δεκεμβρίου 2005 έως τις 15 Ιανουαρίου 2006.Ξεκινησε 31 Δεκεμβρίου 2005, απο την Lisbon (Portugal) και Τερματισε στις 15 Ιανουαρίου, Dakar (Senegal).
Πολλοί αγωνιζόμενοι έχασαν τον δρόμο τους το 2006 καθώς οι διοργανωτές αποφάσισαν να μην επιτρέψουν τη χρήση GPS για οδηγούς και πληρώματα με το road book να γνωρίζει ξανά τις παλιές του δόξες.
Σε αυτό το Dakar ο μεγάλος και τρανός Stefan Peterhansel, ως… αυτοκινητάκιας έκανε ένα ακόμη ρεκόρ δικό του καθώς έγινε ο οδηγός με τις περισσότερες νίκες σε ειδικές (αυτοκίνητο και μοτοσυκλέτα) στην ιστορία του αγώνα και ξεπέρασε τον θρύλο των rally, Ari Vatanen, κατά μία νίκη, φτάνοντας στις 51.
Ο θρήνος χτύπησε και στο Dakar του 2006. Ο Andy Caldecott, ο αναβάτης που κέρδισε την πρώτη ειδική επί αφρικάνικου εδάφους, βρήκε ακαριαίο θάνατο στην 9η ειδική του Dakar, έπειτα από σφοδρή πτώση (η 10η ειδική ακυρώθηκε προς τιμήν του), ενώ δύο παιδιά έχασαν επίσης τη ζωής τους στις ειδικές 13 και 14 αφού παρασύρθηκαν από αυτοκίνητα. Η τελευταία και 15η ειδική του αγώνα δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ ως ένδειξη πένθους για τον χαμό των παιδιών.
Νικητες ηταν -Μοτοσυκλέτες: Marc Coma (Esp) KTM,-Αυτοκίνητα: Alphand/Picard (Fra) MITSUBISHΙ,-Φορτηγά: Chagin/Yakubov/Savostin (Rus) KAMAZ
https://youtu.be/qK5dzrH3EhA

2007
Ξεκίνησε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας στις 6 Ιανουαρίου και διήρκεσε μέσω της Ευρώπης και της Αφρικής έως τις 21 Ιανουαρίου 2007. Ήταν η τελευταία φορά που η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη και την Αφρική.
Περασε απο Spain, Morocco, Western Sahara, Mauritania, Mali, and Senegal διανυοντας 7,915 χλμ με 4,309 χλμ ειδικων διαδρομων.
Στις μηχανες κερδισε ο Cyril Despres με ΚΤΜ
https://youtu.be/DTuZV7Fdw68

2008
Το Dakar του 2008 ακυρώθηκε μία ημέρα πριν ξεκινήσει κανονικά εξαιτίας των απειλών για τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε με τους διοργανωτές να προχωρούν σε αυτή την απόφαση ύστερα και από τις συστάσεις του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών. Οι υποψίες για τρομοκρατική επίθεση στους συμμετέχοντες στον αγώνα μόνο τέτοιες δεν ήταν καθώς μερικές ημέρες πριν από την προγραμματιζόμενη εκκίνηση τέσσερις Γάλλοι πολίτες δολοφονήθηκαν στην Μαυριτανία, ενώ ακολούθησαν οι θάνατοι και τριών Μαυριτανών στρατιωτών με τους οπλισμένους δολοφόνους να σχετίζονται με την Al-Qaeda.
Αυτή φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά που οι συμμετέχοντες του Dakar απειλούνται από τρομοκράτες ή από ντόπιο αφρικάνικο πληθυσμό με πρόσβαση σε όπλα, έχοντας θρηνήσει θύματα και στο παρελθόν. Ήταν όμως η τελευταία αφού  το 2009 ο αγώνας πέρασε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
https://youtu.be/6wD8w0Tmh9Y

2009
Το 2009 ήταν ένα έτος ορόσημο για το Dakar καθώς μετακόμισε για πρώτη φορά στην Λατινική Αμερική όπου και έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από το κοινό. Σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών περίπου τρία εκατομμύρια ήταν ο κόσμος που παρακολούθησε ζωντανά το Dakar στις ειδικές που πραγματοποιήθηκαν στην Αργεντινή, ενώ άλλες 600.000 είδα το Rally, όταν πέρασε από την Χιλή. Περίπου 600.000 κόσμος βρέθηκε μάλιστα στην αφετηρία στο Buenos Aires!
Hταν η πρώτη χρονιά που τα quads διαχωρίστηκαν από τις μοτοσυκλέτες και απέκτησαν την δική τους κατηγορία.
Στις μοτοσυκλέτες ο εξαιρετικός Marc Coma πραγματοποίησε έναν επιβλητικό αγώνα και πέρασε πρώτος την γραμμή του τερματισμού. Ο Ισπανός αναβάτης της KTM τέθηκε επικεφαλής του αγώνα από την πρώτη κιόλας ειδική και κράτησε υπό έλεγχο τις αντιδράσεις των αντιπάλων του μέχρι το τέλος. Πίσω του τερμάτισε ο ομόσταυλός του Cyril Despres κάνοντας έτσι το 1-2 για την KTM, ενώ στην 3η θέση με μόλις 13 λεπτά διαφορά βρέθηκε ο συμπατριώτης του και εργοστασιακός αναβάτης της Yamaha David Fretigne.
Εκκίνηση: 3 Ιανουαρίου, Buenos Aires (Argentina)
Τερματισμός: 15 Ιανουαρίου, Buenos Aires (Argentina)
Μήκος Rally: 9.574 χλμ.
Χιλιόμετρα Ειδικών διαδρομών: 4.741 χλμ.
https://youtu.be/-OzjxFYl2zc

2010
Το 2010 Dally Rally ήταν το 32ο της διοργάνωσης. Πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αμερική για δεύτερη συνεχόμενη φορά και διήρκεσε από 1 έως 16 Ιανουαρίου.
Εκκίνηση: 2 Ιανουαρίου, Buenos Aires (Argentina)
Τερματισμός: 16 Ιανουαρίου, Buenos Aires (Argentina)
Μήκος Rally: 9.030 χλμ.
Χιλιόμετρα Ειδικών διαδρομών: 4.810 χλμ.
Νικητές (Όχημα, Αναβάτης/οδηγός-συνοδηγός/οι, Κατασκευαστής):
-Μοτοσυκλέτες: Cyril Despres (Fra) KTM
-Αυτοκίνητα: Carlos Sainz (Esp)/Lucas Cruz (Esp) VOLKSWAGEN
- Quad: Marcos Patronelli (Arg) YAMAHA
-Φορτηγά: Vladimir Chagin/Sergey Savostin/Eduard Nikolaev (Rus/Rus/Rus) KAMAZ
https://youtu.be/tfltyTuYy_4

2011
Το 33ο DAKAR,Πραγματοποιήθηκε στην Αργεντινή και τη Χιλή για τρίτη συνεχόμενη φορά και διήρκεσε από 1 έως 16 Ιανουαρίου.
"Στα βήματα της παράδοσης", σκέφτηκαν να κινηθούν το 2011 οι διοργανωτές του 33ου Rally Dakar, με μια δόση νοσταλγίας για τους αγώνες επί αφρικανικού εδάφους, οι οποίοι παραδοσιακά ξεκινούσαν την 1η Ιανουαρίου από την Place de la Concorde στο Παρίσι. Έτσι φέτος την πρωτοχρονιά, οι αγωνιζόμενοι θα ανέβουν στην μπάρα εκκίνησης η οποία θα στηθεί μπροστά από έναν άλλο οβελίσκο: όχι τον διάσημο
της γαλλικής πρωτεύουσας αλλά εκείνον της Λεωφόρου της 9ης Ιουλίου στο Buenos Aires. Από αυτό το σημείο - ορόσημο, οι διοργανωτές μετά τη παρουσίαση των συμμετεχόντων και με τη "βοήθεια" χιλιάδων θεατών κατά μήκος όλης της διαδρομής, θα τους "ξεπροβοδίσουν" στο δρόμο για το bivouac που θα έχει στηθεί στην πόλη Victoria.
Εκκίνηση: 1 Ιανουαρίου, Buenos Aires (Argentina)
Τερματισμός: 15 Ιανουαρίου, Buenos Aires (Argentina)
Μήκος Rally: 9.605 χλμ.
Χιλιόμετρα Ειδικών διαδρομών: 5.007 χλμ.
Νικητες
-Μοτοσυκλέτες: Marc Coma (Esp) KTM
-Αυτοκίνητα: Nasser Al-Attiyah (Qat)/Timo Gottschalk (Ger)VOLKSWAGEN
- Quad: Alejandro Patronelli (Arg) YAMAHA
-Φορτηγά: Vladimir Chagin/Sergey Savostin/Ildar Shaysultanov (Rus/Rus/Rus) KAMAZ
https://youtu.be/e8EXQhf0qKc

2012
Λίγοι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες τερμάτισαν σε αυτή την έκδοση του Dakar Rally με το Peru να αποτελεί την 27η χώρα στην ιστορία του θρυλικού αγώνα που γράφει το όνομά της στης χώρες φιλοξενίας, δίνοντας παράλληλα στο Dakar λίγο άρωμα… Αφρικής, με τις ειδικές να πραγματοποιούνται σε έρημο.
Εκκίνηση: 1 Ιανουαρίου, Mar Del Plata (Argentina)
Τερματισμός: 15 Ιανουαρίου, Lima (Peru)
Μήκος Rally: 8.393 χλμ.
Χιλιόμετρα Ειδικών διαδρομών: 4.160 χλμ.
Νικητές (Όχημα, Αναβάτης/οδηγός-συνοδηγός/οι, Κατασκευαστής):
-Μοτοσυκλέτες: Cyril Despres (Fra) KTM
-Αυτοκίνητα: Stéphane Peterhansel (Fra)/Jean-Paul Cottret (Fra) MINI X-RAID
- Quad: Alejandro Patronelli (Arg) YAMAHA
-Φορτηγά: Gerard De Rooy (Nld)/Darek Rodewald (Nld)/Tom Colsoul (Bel) IVECO
https://youtu.be/mIRroW0dpJA

2013
Το Ράλι Ντακάρ του 2013 ήταν η 35η διοργάνωση της εκδήλωσης και η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που διοργανώθηκε στη Νότια Αμερική.
Ξεκινησε στην Lima, Peru on 5 January and τερματισε in Santiago, Chile on 19 January.
Στις μοτοσυκλετες νικησε ο Cyril Despres για 5η φορα με ΚΤΜ.
https://youtu.be/lgZQA-vcHt0

2014
Η Βολιβία έγινε το 2014 η 28η χώρα που φιλοξενεί τον θρυλικό αγώνα βάζοντας τον δικό της βαθμό δυσκολίας, μαζί με την Αργεντινή και τη Χιλή, σε αναβάτες και μοτοσυκλέτες, με μεγάλο μέρος των ειδικών να πραγματοποιείται σε υψόμετρο πάνω από 3.700 μέτρα!
Εκκίνηση: 5 Ιανουαρίου, Rosario (Argentina)
Τερματισμός: 18 Ιανουαρίου, Valparaiso (Chile)
Μήκος Rally: 9.374 χλμ.
Χιλιόμετρα Ειδικών διαδρομών: 5.522 χλμ.
Νικητές (Όχημα, Αναβάτης/οδηγός-συνοδηγός/οι, Κατασκευαστής):
-Μοτοσυκλέτες: Marc Coma (Esp) KTM
-Αυτοκίνητα: Car: Joan “Nani” Roma (Esp)/Michel Périn (Fra) MINI X-RAID
- Quad: Ignacio Casale (Chl) YAMAHA
-Φορτηγά: Andrey Karginov (Rus)/Andrey Mokeev (Rus)/Igor Devyatkin (Rus) KAMAZ
https://youtu.be/ygDHwI2_kVQ

2015
Με 9,294 συνολικά χιλιόμετρα, εκ των οποίων 4,752 από αυτά να ανήκουν σε χρονομετρημένες ειδικές διαδρομές και τα υπόλοιπα 4,543 σε απλές διαδρομές σύνδεσης πραγματοποιηθηκε το 36ο Dakar.
Ξεκινησε στις 4 January απο το Buenos Aires και τερματισε στις 17 January στην ιδια πολη αφου περασε απο Χιλη και Βολιβια.
Ο Marc Coma κερδισε τον 5ο του τιτλο με την ΚΤΜ και ανακοινωσε την αποχωρηση του.
https://youtu.be/YVxM4vWY2zE

2016
Ποιος θα πίστευε ότι ένας αναβάτης που το 2013 είχε σπάσει 3 σπονδύλους, κινδυνεύοντας να μείνει παραπληγικός, το 2016 όχι μόνο θα συμμετείχε στο Rally Dakar, τον πιο δύσκολο off-road αγώνα του κόσμου, αλλά θα τον κέρδιζε και μάλιστα εμφατικά;! Ο Toby Price είναι από άλλο πλανήτη.
Το 2016 Dakar Rally ήταν η 38η έκδοση της εκδήλωσης και η όγδοη συνεχόμενη χρονιά που η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αμερική. Η εκδήλωση ξεκίνησε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής στις 2 Ιανουαρίου και στη συνέχεια πέρασε από την Αργεντινή και τη Βολιβία για να τερματισει στο Μπουένος Άιρες  στις 16 Ιανουαριου.
Μεγαλος νικητης ο Αυστραλος Toby Price με ΚΤΜ!
https://youtu.be/lie37fqQ86E

2017
Η 39η έκδοση του Rally Dakar ELABE χώρα στις 2-14 Ιανουαρίου 2017, διασχίζοντας τρεις χώρες, μία εκ των οποίων κάνει το ντεμπούτο της στον θρυλικό αγώνα.
Η νέα προσθήκη στις χώρες είναι η Παραγουάη, στην οποία εγινε και η εκκίνηση του αγώνα.
Η Παραγουάη θα γίνει έτσι η 29η χώρα που φιλοξενεί μέρος της διαδρομής του Dakar, με την έναρξη να δίνεται στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν.
Ο Sam Sunderland με ΚΤΜ ηταν ο νικητης της χρονιας για τις μοτοσυκλετες.
Ο πολυ ασχημος καιρος ηταν η αιτια να ακυρωθουν 2 ειδικες και να τροποποιηθουν αλλες 2 κατα την διαρκεια του.
https://youtu.be/o3zInkq4FX8

2018
Το Ράλι Dakar του 2018 ήταν η 40η έκδοση της εκδήλωσης και η δέκατη συνεχόμενη χρονιά που η εκδήλωση ήταν στη Νότια Αμερική. Η εκδήλωση ξεκίνησε στη Λίμα του Περού στις 6 Ιανουαρίου και διήλθε από την Αργεντινή και τη Βολιβία, τερματίζοντας στην Κόρδοβα της Αργεντινής στις 20 Ιανουαρίου μετά από 14 ειδικες διαδρομες.
2 Ειδικές να ακυρώνονται για τις μοτοσυκλέτες, απίστευτες δυσκολίες στον προσανατολισμό μέσα στους αμμόλοφους, κατολισθήσεις από τις βροχές αντίστοιχες με τις περσινές, πτώσεις, τραυματισμούς κι εγκαταλείψεις!
Πολλοι μιλησαν για τον δυσκολοτερο αγωνα.
Νικητης στις μοτοσυκλετες ο M. WALKNER με KTM
https://youtu.be/1CboAXcRGDQ

2019
Έρημος, άμμος και αμμόλοφοι. Αυτά είναι που χαρακτηρίζουν το πιο φημισμένο Rally στον κόσμο και η περουβιανή διαδρομή του 2019 δεν θα απογοητεύσει τις προσδοκίες μας.Ηταν η πρωτη φορα που θα διεξαχθει σε μια χωρα,το Περου!
Η 41η εκδήλωση ξεκίνησε στη Λίμα του Περού στις 6 Ιανουαρίου και τελείωσε εκεί στις 17 Ιανουαρίου μετά από 10 στάδια του διαγωνισμού.
Μεγαλος νικητης ο Toby Price με ΚΤΜ
https://youtu.be/xuv29VdK1N8

2020
Η επιστροφη της HONDA!!!
O αγωνας εφυγε απο την Λατινικη Αμερικη και περασε στην Σαουδικη Αραβια!
Η Σαουδική Αραβία είναι η 30ή χώρα που φιλοξενεί το Dakar Rally και, μετά από 3 Ευρωπαϊκές, 21 Αφρικανικές και 5 στη Νότια Αμερική, γίνεται η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που φιλοξενεί τον θρυλικό αγώνα.
Στη διάρκεια των 12 αγωνιστικών ημερών (συν μια μέρα ξεκούρασης)  του αγώνα, οι αγωνιζόμενοι θα έχουν να καλύψουν μιαν απόσταση άνω των 7,800 χιλιομέτρων που κατά το 75% της θα είναι σε άμμο.
Εξ αυτών τα περίπου 5,100 χιλιόμετρα αφορούν ειδικές διαδρομές, 5 εκ των οποίων έχουν μήκος μεγαλύτερο των 450 χιλιομέτρων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε στην Τζέντα στις 5 Ιανουαρίου και τελείωσε στο Αλ-Κίντιγια στις 17 Ιανουαρίου μετά από 12 στάδια του διαγωνισμού.
Ο Paulo Gonçalves o σαραντάχρονος εξαιρετικά έμπειρος αναβάτης, έχασε την ζωή του από ανακοπή καρδιάς συνέπεια πτώσης,καθως και ο Ολλανδός αναβάτης Edwin Straver.
Οκτώ χρόνια μετά την επίσημη επιστροφή του HRC στο Rally Dakar, η Honda κατάφερε να ρίξει το σχεδόν απόρθητο κάστρο που είχε χτίσει η ΚΤΜ.
Το 2013 η Honda επέστρεψε στο Dakar μετά από απουσία 23 χρόνων! Και στη διάρκεια των τελευταίων 8 ετών η ομάδα του HRC βρέθηκε στο βάθρο του αγώνα 2 φορές, με τον αδικοχαμένο Paulo Goncalves το 2015 και με τον Kevin Benavides το 2018, αμφότεροι οι αναβάτες στη 2η θέση.
Νικητης ο Ricky Brabec που ανεβασε την Honda στο βαρθρο του νικητη μετα το 1989,και σταματωντας το σερι της ΚΤΜ με 18 συνεχομενες νικες
https://youtu.be/P4s9Wy-aOgo


Πηγή


"Life is not about waiting for the storms to pass.... it's about learning how to dance in the rain"
"Africa Twin XRV750 RD07A"


Offline African Boy

 • Τhe Professional
 • Rossi και πάνω !
 • *****
  • Posts: 7571
  • eGeorgalas
Reply #2 on: Σάββατο 16 Ιανουάριος 2021, 13:46:32 μμ
Και όσο αναφορά για το 2021

Τι άλλο από το να επισκεφτείτε την σελίδα..... Hellas Transalp Forum Rally Dakar 2021


"Life is not about waiting for the storms to pass.... it's about learning how to dance in the rain"
"Africa Twin XRV750 RD07A"


Offline stefosg

 • Μέλος ΗTC
 • Rossi και πάνω !
 • ***
  • Posts: 541
Reply #3 on: Σάββατο 16 Ιανουάριος 2021, 20:37:07 μμ
Φοβερός αγώνας ο φετινός, μέχρι τέλους είχε ανακατατάξεις και ανατροπές. Βέβαια δυστυχώς υπήρξε άλλος ένας θανάσιμος τραυματισμός. Η Honda  φαίνεται πλέον δεν είναι ουραγός, αλλά πρωτοπόρος.   :eusa_clap:Offline Παύλος

 • Moderator
 • Rossi και πάνω !
 • *****
  • Posts: 9752
Reply #4 on: Κυριακή 17 Ιανουάριος 2021, 10:36:47 πμ
Αν δεν βάλουν περιορισμό στις ταχύτητες, κάθε χρονο θα θρηνούμε αναβάτες.


Παύλος Καρούμπης


Offline γκ

 • Hailwood, Agostini, Roberts,
 • Rossi και πάνω !
 • *****
  • Posts: 2685
 • TA 600 for ever, τρελαμένος με το τετρακύλινδρο
Reply #5 on: Τρίτη 19 Ιανουάριος 2021, 18:21:23 μμ
Αν δεν βάλουν περιορισμό στις ταχύτητες, κάθε χρονο θα θρηνούμε αναβάτες.

Ναι ο συνδιασμός συνολικής απόστασης και ταχύτητας είναι επικίνδυνος. Περιορισμός στην ταχύτητα, κάτι σαν κόφτης δεν μπορεί να γίνει, οπότε τι; Ντακάρ με 125άρια;


Μη βάζετε δύναμη, χρησιμοποιήστε σφυρί.
Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, χρησιμοποιήστε βαρύτερο σφυρί.
Αν παρόλα αυτά το πρόβλημα επιμένει, εεε τότε θα είναι ηλεκτρολογικό!


Offline Παύλος

 • Moderator
 • Rossi και πάνω !
 • *****
  • Posts: 9752
Reply #6 on: Τετάρτη 20 Ιανουάριος 2021, 12:01:20 μμ
Ναι ο συνδιασμός συνολικής απόστασης και ταχύτητας είναι επικίνδυνος. Περιορισμός στην ταχύτητα, κάτι σαν κόφτης δεν μπορεί να γίνει, οπότε τι; Ντακάρ με 125άρια;

Σαφώς και μπορεί να γίνει, τι τους έχουν τους δορυφόρους και τα gps;


Παύλος Καρούμπης


Offline KKalantzis

 • HTC ΔΣ
 • Rossi και πάνω !
 • ***
  • Posts: 2652
 • Where the streets have no name!
Reply #7 on: Τετάρτη 20 Ιανουάριος 2021, 12:48:14 μμ
Περιορισμός στην ταχύτητα σε ράλλυ; ???
Είμαστε σοβαροί;
Δεν παύει να είναι ένα επικίνδυνο άθλημα, μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι, δεν είναι για όλους.
Όποιος συμμετέχει το κάνει συνειδητά και αναλαμβάνει τις ευθύνες του.


Keep riding !!!


Offline Παύλος

 • Moderator
 • Rossi και πάνω !
 • *****
  • Posts: 9752
Reply #8 on: Τετάρτη 20 Ιανουάριος 2021, 14:20:05 μμ
Περιορισμός στην ταχύτητα σε ράλλυ; ???
Είμαστε σοβαροί;

Στην F1 πως το έκαναν δηλαδή; μειώθηκε το θέαμα; Ίσα ίσα αυξήθηκε
Εκεί βέβαια μείωσαν την ιπποδύναμη, στο Dakar ας ορίσουν χαμηλότερες μέγιστες ταχύτητες και να δυσκολέψουν την πλοήγηση. Αν θέλουν θα βρουν τρόπο


Παύλος Καρούμπης