Hellas Transalp Forum

μόνο με νεκρά

maintenance · 8972

Offline maintenance

• Απλός οδηγός
  • κονιόρδος
on: Δευτέρα 31 Οκτώβριος 2016, 22:49:44 μμ
Ναι κύριοι, είμαι ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων, αλλά όχι μηχανών, οπότε και δεν ντρέπομαι να ρωτήσω για κάτι που δεν ξέρω αν και αφορά τάση, ένταση και τα ρέστα.

Λοιπόν, στην μηχανή υπήρχε συναγερμός τον οποιο ο προηγουμενος το εβγαλη πριν ερθει στα χέρια μου.

Στις πρωτες επαφες που ειχα με την μηχανή, εντόπισα διάφορα καλώδια να μην ξεκινανε απο πουθενα, και να μην καταλήγουν πουθενά.
Τα πήρα και τα πέταξα.
Επίσης υπήρχε ενα καλώδιο που ξεκίναναγε απο το σημείο που ηταν η μοναδα του συναγερμου, αρα ξεκιναγε απο το πουθενα, και πήγαινε κατω στο σταντ. Αλλα πουθενα δεν ηταν συνδεδεμένο. Είναι προφανές πλέον ότι το σταντ δεν ειναι καλωδιωμενο πουθενα ωστε να εχω την κιτρινη ενδειξη στο καντραν ή να σβησει μολις βαλω ταχυτητα και δεν το εχω μαζεψει.

Στο δια ταυτα. Η Μηχανη παιρνει μπρος ΜΟΝΟ όταν εχει νεκρα. Ποτε άλλωτε.

Δεν με ενδιαφερει η ενδειξη ή να σβηνει, με ενδιαφερει όμως να μπορει να πάρει με ταχυτητα μεσα και πατημενο συμπλέκτη. Φυσιολογικα πραγματα δηλαδη.

Φοβαμαι ότι θα ειπωθει, να επέμβω στα καλώδια της αριστερής μανέτας.... :'(

john lk

• Guest
Reply #1 on: Τρίτη 01 Νοέμβριος 2016, 01:48:04 πμ
Αντωνη, μου φαινεται οτι συμβαινουν μεμονωμενα η ταυτοχρονα δυο πραγματα και δεν μπορεις να βαλεις μπροστα παρα μονο με νεκρα.

Πρωτον το καλωδιο του σταντ δεν κλεινει κυκλωμα και επομενως κοβει το ρευμα στην αναφλεξη. Εφ'οσον ομως δεν σου αναβει συνεχεια το κιτρινο λαμπακι στο ταμπλω και ταυτοχρονα δεν σου σβηνει η μηχανη οταν βαλεις ταχυτητα, σημαινει οτι  καποιος εχει επεμβει στην καλωδιωση του σταντ σε καποιο σημειο και εχει γεφυρωσει το πρασινο με το πρασινο/ασπρο καλωδιο (το πρασινο ειναι η γειωση-, το πρασινο/ασπρο παει στην αναφλεξη και το κιτρινο/μαυρο παει στο λαμπακι). Μαλλον δεν προερχεται απο εκει το προβλημα σου.

Δευτερον ο μικροδιακοπτης (ισως και η καλωδιωση του) στην αριστερη μανετα να μην κλεινει κυκλωμα και να μπλοκαρει την λειτουργια του ρελε της μιζας. Μπορει ο μικροδιακοπτης να μην δουλευει καλα (βγαλε τον και ριξε σπρευ επαφων και προσεξε να ακουγεται το "κλικ κλικ" που κανει) η μπορει τα καλωδια του να ειναι κομμενα (το πρασινο/ασπρο ερχεται με διακλαδωση απο τον διακοπτη του σταντ και το πρασινο/κοκκινο παει στο ρελε της μιζας).

Τα ανωτερω τα γραφω βασιζομενος στα ηλεκτρικα διαγραμματα των 600αριων, μοντελα '94-95-96-97-98-99 στο βιβλιο Haynes, πιστευω ομως οτι και η δικια σου 400αρα τα ιδια κυκλωματα εχει.
Ελεγξε και ενημερωσε τι βρηκες / εφτιαξες.

Offline maintenance

• Απλός οδηγός
  • κονιόρδος
Reply #2 on: Τρίτη 01 Νοέμβριος 2016, 02:22:04 πμ
 :2drunk:

Μες τη βδομαδα το κοιτω και ενημερωνω.

Offline Καψιώτης....

• Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #3 on: Τρίτη 01 Νοέμβριος 2016, 14:24:38 μμ
Ένα xt που είχα και το 650 που έχω τώρα, με ταχύτητα και το σταντ κάτω δεν παίρνει.
Με το σταντ σηκωμένο και με ταχύτητα, τότε παίρνει.

Αγάλια-αγάλια, ντραϊλίζουμι....

john lk

• Guest
Reply #4 on: Τρίτη 01 Νοέμβριος 2016, 17:03:57 μμ
Ένα xt που είχα και το 650 που έχω τώρα, με ταχύτητα και το σταντ κάτω δεν παίρνει.

Σωστα Γιαννη, και το 600 το ιδιο ακριβως κανει, με πατημενο τον συμπλεκτη βεβαια.

Offline maintenance

• Απλός οδηγός
  • κονιόρδος
Reply #5 on: Τετάρτη 02 Νοέμβριος 2016, 01:42:10 πμ
Οντως, το διακοπτακι στη αριστερη μανετα εκανε το θεμα. Γιατρειά δεν επερνε. Το βραχυκυκλωσα και τωρα δουλευει κανονικα.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #6 on: Τετάρτη 02 Νοέμβριος 2016, 01:56:05 πμ

Αυτό δεν το έχω δοκιμάσει ... :eusa_think:

Αμάν ρε Γιάννη, έλεος δλδ ...

Τι σου φταίω να αφήνω την ζεστούλα μου, το καναπεδάκι μου, κ να κατεβαινω στο πάρκιγκ, να βγαζω συναγερμους , να ξεσκεπάζω το μηχανάκι απο την κουκούλα, να βγαζω το βαμβακερό σεντονάκι που την σκεπάζω για την υγρασία τις κρύες νύχτες του χειμώνα ,  ... για να δοκιμάσω αυτά που γραφεις .

Καλά να πάθω που δεν άκουσα τον άλλο Γιάννη απο πάνω .

:2hysterical: :2hysterical:
 :2hysterical: :2hysterical:
« Last Edit: Τετάρτη 02 Νοέμβριος 2016, 02:10:02 πμ by Stoneman »

john lk

• Guest
Reply #7 on: Τετάρτη 02 Νοέμβριος 2016, 16:01:06 μμ
Νικο, μην ακους τιποτα!!!!
45 απο εμας....ενος κοκκορου γνωση!!!!

Καλα εκανες και κατεβηκες να δοκιμασεις....

Παντως εγω ειχα ψαξει τον διακοπτη του σταντ και τα καλωδια του, οπως επισης και τον μικροδιακοπτη της αριστερης μανετας οταν αρχισαν να κανουν νουμερα. Τελικα ανοιξα και τα δυο και με "μικροχειρουργικη" τα συμμαζεψα. Αυτο που εκανα σαν λυση αναγκης ηταν να βαλω μια φισα στην καλωδιωση του σταντ και να μπορω να γεφυρωσω ευκολα τα καλωδια οταν και οποτε ξαναχαλασει ο διακοπτης του. Δυστυχως αν χαλασει και "διαβαζει" οτι το σταντ ειναι κατω, σου σβηνει αμεσως την μηχανη......ειμαι παθων!!!!

Offline γκ

• Hailwood, Agostini, Roberts,
  • Rossi και πάνω !
  • TA 600 for ever, τρελαμένος με το τετρακύλινδρο
Reply #8 on: Τετάρτη 02 Νοέμβριος 2016, 16:27:27 μμ
Χμμμ Εμένα το ΤΑ του 92 μου κάνει περιστασιακά το αντίθετο!
Δεν σβήνει αν κατεβάσεις το σταντ. Με ταχύτητα και συμπλέκτη εννοείται.

Μη βάζετε δύναμη, χρησιμοποιήστε σφυρί.
Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, χρησιμοποιήστε βαρύτερο σφυρί.
Αν παρόλα αυτά το πρόβλημα επιμένει, εεε τότε θα είναι ηλεκτρολογικό!

john lk

• Guest
Reply #9 on: Τετάρτη 02 Νοέμβριος 2016, 16:45:10 μμ

Γιαννη "διαβαζει οτι το σταντ ειναι σηκωμενο αρα δεν κλεινει κυκλωμα, δες μηπως ειναι κομμενα καποια απο τα καλωδια του (προσεξε το φισακι που πιανει στι σταντ, οι ακιδες του ειναι οκ??), διαφορετικα πρεπει να ανοιξεις τον διακοπτη και να τον ψαξεις. τα καλωδια για την χφρονια σου ειναι πραασινο στην γειωση, ροζ στο λαμπακι, λαχανι/ασπρο?? στην αναφλεξη και ατο μικροδιακοπτη της μανετας.

Offline trackler

• Rossi και πάνω !
Reply #10 on: Τετάρτη 02 Νοέμβριος 2016, 19:10:23 μμ
με ταχυτητα αν πας να κατεβασεις σταντ,η μηχανη σβηνει ασχετως αν πατας συμπλεκτη.
με ταχυτητα και σταντ ανεβασμενο η μηχανη παιρνει μια χαρα μπρος,αν πατας συμπλεκτη βεβαιως.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #11 on: Πέμπτη 03 Νοέμβριος 2016, 03:25:23 πμ
με ταχυτητα αν πας να κατεβασεις σταντ,η μηχανη σβηνει ασχετως αν πατας συμπλεκτη.

Τωρα θες να ξανακατέβω στο πάρκιγκ εσύ?  :2hysterical:

Eδώ σας έχω ρεμάλιαααα ....  :2hysterical:

Λοιπον , μια περιγραφή, αυτό που σημειώνω σαν (+) είναι ο θετικός πόλος της μπαταρίας, κ διπλα δίνει στο μπουτόν της μίζας που με την σειρά του δίνει το (+) στό ρελέ της μίζας(starter relay) .
Kάτω αριστερα βλέπετε το λαμβάκιον της νεκράς που έχει   (+) απο τον γενικό διακόπτη κ δέχεται μεσω διόδου το (-) του διακόπτη της νεκρας για να ανάψει .

Τωρα , για να ενεργοποιηθεί το ρελέ της μίζας όμως θέλει απο την άλλη μεριά ενα (-) , μια γείωση δλδ .
Αν πάρουμε την γραμμή πρός τα πάνω έχουμε το clutch switch , τον διακόπτη της μανετας του συμπλέκτη που συνδέεται με το διακόπτη του σταντ , ενω το κοινό καλώδιο δίνει κ εντολή στην ηλεκτρονική (ECU) να κοψει η οχι την ανάφλεξη.

Τι ρωτησε ο Παναγιώτης ? : ''με ταχυτητα αν πας να κατεβασεις σταντ,η μηχανη σβηνει ασχετως αν πατας συμπλεκτη''.

για να δω αν θα βγαλω ακρη  :goofy:

Με ταχύτητα ο διακόπτης της νεκρας δεν κλείνει αρα ΔΕΝ  δίνει γείωση μεσω του Lg καλωδίου στο ρελέ, αρα κ αυτό δεν ενεργοποιείται, όμως έχουμε κ το σταντ κάτω αρα το σταντ δίνει γείωση μεσω του G/W καλωδίου στο G του διακόπτη της μανετας του συμπλέκτη , ομως οταν δεν παταμε συμπλέκτη ο διακόπτης αυτός δεν έχει συνέχεια αρα η γείωση απο το σταντ ΔΕΝ περνάει στο ρελέ.
Αν όμως πατησουμε συμπλέκτη, η γείωση απο το κατεβασμένο σταντ μεσω του διακόπτη της μανετας πάει στο ρελέ κ η μιζα γυρίζει.

Κοίτα να δείς που δεν έχει δίκιο ο Παναγιώτης. Η μήπως έχει? Iδου η απορία σύντροχοι συμφορουμίτες. :eusa_think:

Το κακό είναι οτι δεν γνωρίζω τα δύο καλώδια Lg και G/W πως συνδιάζονται μέσα στην ECU. Αφού σύμφωνα με το σχέδιο δεν πάνε στο ίδιο ακροδέκτη.
Με το ενα η ηλεκτρονική ''γνωρίζει'' αν έχουμε νεκρα η οχι, ενώ με το αλλο εάν έχουμε κατεβάσει στάντ η όχι.
Περπλέκονται τα πράματα , απαιτείται δοκιμή .

Αυριο όμως ... :2hysterical:

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
  • Όλα Τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...
Reply #12 on: Πέμπτη 03 Νοέμβριος 2016, 03:51:28 πμ
με ταχυτητα και σταντ ανεβασμενο η μηχανη παιρνει μια χαρα μπρος,αν πατας συμπλεκτη βεβαιως.
Σωστά

Sent from my iPad using Tapatalk

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #13 on: Πέμπτη 03 Νοέμβριος 2016, 23:23:45 μμ

Αυτό είναι σίγουρα πρόβλημα στον διακόπτη του stand