Να σας πω δυο λογάκια γιατί η μπάλλα (κλασσικά)χάνεται και χρειάζονται κάθε φορά 2500 πόστς για να ξαναπούμε τα αυτονόητα...:
Σαν πρώην κάτοχος ΤΑ 650 έχω να πω τα εξής:το μηχανάκι είναι αυτό που δείχνει...αδύναμο και βενζινοβόρο μεν αλλά ικανό να σε πάει παντού και σε κάθε είδους δρόμο δε...Είναι ικανό και έτοιμο μετά τη δουλειά της εβδομάδας να κάνεις με την ίδια ευκολία το γύρο του Κορινθιακού,ή το γύρο της Ευρώπης...
Και κακώς το λέω αδύναμο:το ΤΑ δεν είναι μόνο αδύναμο εκ λάθους...έχει όσα χρειάζονται! και,διάβολε,μια εταιρεία που κατασκεύασε κινητήρα με οβάλ πιστόνια δε θα μπορούσε να βγάλει 10-15 άλογα ακόμα; φυσικά,αλλά ΕΠΕΛΕΞΑΝ τη χαμηλή ισχύ και όλο αυτό το "συμβιβασμό"του πακέτου ΤΑ για να μπορεί να απευθύνεται σε μεγάλη γκάμα χρηστών:από "νέοπες"και κατασταλαγμένους,απλούς χρήστες,-θυμηθείτε το "μορφωμένο με το Τράνσαλπ"πρώην χωματερούς η στρητάδες που βαρέθηκαν το "ειδικό"τους μηχανάκι,και ζητούσαν μια απ'όλα...συμβιβασμός ναι...μα,αν κάνεις με μια μοτο όλα εκείνα που έχεις στο νου σου,από δουλειά,ψώνια,εκδρομές,κλπ[δε βλέπω το λόγο να μην κατασταλάξεις σε μια αγορά σαν το ΤΑ,που παραμένει απαράλλαχτο ουσιαστικά 15 και βάλε χρόνια...(τόσο μπροστά ήταν από την εποχή του)...αλλά ο έλληνας έμαθε μια νέα λέξη τα τελευταία χρόνια: νά'χει το "καλύτερο"ας το έχει αγοράσει πριν από δυο βδομάδες το μηχανάκι,,προιόν,κλπνάχει το καινούργιο,το "καλό",το "ανοιχτό"...μην έχει ο γείτονας μας καινούργιο "άτι" εμείς να πάρουμε το καλύτερο..και ας μην το τρέξουμε ποτέ,ας το καμαρώνουμε...τέσπα,το σταματώ εδώ γιατί θα γίνω κακός και δε κάνει χρονιάρες μέρες...τι έλεγα; ά! για το ΤΑ...
το ΤΑ μου αγοράστηκε το 2002 μεταχείρω με 2500κμ από έναν παλαβιάρη συνάδελφο που το πρώτο του μηχανάκι ήταν XL175,το 2o XL 250,3oXL600,4o XRV750 5o XLV650 (TA)...το έδωσε σχεδόν άστρωτο για να πάρει....ΧΧ!!!!!
τότε είχα ένα BROS που μετά από άπειρους ιδιοκτήτες το κοντέρ του πρέπει νά'χε μηδενίσει 3 φορές το λιγώτερο...και αφού έκαιγε περισσότερο λάδι από βενζίνη,έπρεπε κάποια στιγμή να αλλάξει..στο ψάξιμο το λοιπόν,και καπάκι κάθεται η "κέντα"με το συνάδελφο και το ΤΑααα...."δε βαριέσαι λέω"αν δε μου κάνει το δίνω,καινούργιο μηχανάκι είναι,αν δω ότι δε μου κάνει φεύγει άνετα 2-2,5μύρια (δραχμές ακόμα γαρ).
Αυτή η κουβέντα γύρναγε για κάμποσο καιρό...από τη μια βαρύ το ΤΑ σε σύγκριση με το BROS,από την άλλη χρηστικό να η μπαγκαζιέρα,να τα πράγματα,χώροι κάτω από τη σέλλα...έκοβε το τιμόνι του,ελισσόταν σα μεγάλο παπί,πεζοδρόμια λακούβες αστεία εμπόδια,φτηνά λάστιχα,αξιόπιστο...και περνούσε ο καιρός με μεγάλες βόλτες,διακοπές και κάθε είδους χρήση,και να μια ωραία πρωία το κοντέρ έγραφε 72000κμ... και κάτι ψιλά...4χρόνια..!το κράτησα ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ,Ο ΣΤΡΗΤΑΣ,εγώ! που έλεγα αν δε μ'αρέσει το δίνω....που τα έβλεπα στο δρόμο και χμμμ γύριζα κεφάλι...έφυγε λοιπόν τέτοια εποχή από τα χέρια μου,με μισή καρδιά που τόδινα,(ας όψεται η μέση μου)αλλά και χαρά γιατί θα αγόραζα το πρώτο μου 100% ολοκαίνουργιο-στρητ πια-μηχανάκι...
Ο κουνιάδος ψηνόταν κι αυτός για μηχανή...το έρμο το KLE αισίως έφτανε τα 140000 κμ...είχε λιώσει στους δρόμους και πέρα από αναλώσιμα δε ζήτησε τίποτα...ήρθε λοιπόν η αλλαγή και σε αυτόν:V-Strom 650..ο καιρός περνάει και μετά από 1,5 χρόνο που τό'χει δηλώνει ικανοποιημένος:άνετο οικονομικό,χώροι και ασφαλές (λογικό μετά το κλε)...σε βόλτες περιστασιακά που το παίρνω ή για δουλειά μπορώ να πω πως η αίσθηση του ΤΑ είναι γύρω του...μαλακό μπροστινό,φρένα κάπως,γκάζι καλό,αλλά λείπει αυτό που είχε το ΤΑ:φιλικότητα...!δε μου "μιλάει" καλά το μηχανάκι,το ΤΑ "μίλαγε"στρωτά και ντόμπρα: "εδώ γλυστράω,εκεί θα κουνήσω",κλπ...μπορεί νά'μαι υποκεινενικός αλλά κι άλλα στρομ που δοκίμασα τα ίδια..και άλλο ΤΑ νεώτερο,και άφρικα..σε στροφές που έμπαινα με το ΤΑ γλυστρώντας η "τρένο" ήξερα από πριν τι θα κάνει, με το στρομ είχα μια επιφύλαξη...και όχι μη το υποτιμάτε το στρομ:"καθαρίζει σε στροφές και στρητάδικα μηχανάκια-λέγε με TDM- στο πολύ χαλαρό.
Εκείνο που με "ξενίζει" στο στρομ είναι το βάρος του...το νιώθω ρε παιδί μου,ακόμα και με αρκετή ταχύτητα ή σε επιτόπιους ελιγμούς,είναι παρών ενώ στο ΤΑ κρυβόταν καλά,και μόλις ξεκίναγες είχες αίσθηση "ανάλαφρη"...στο χώμα δε το συζητάμε...το στρομ πάει σε χωματόδρομο προ-σε-κτι-κά,με το ΤΑ ανέβηκα ανάποδα τη ειδική διαδρομή του "Ταρζάν"...(για όσους δε τη ξέρουν από τις πιο δύσκολες ειδικές του Ακρόπολις)....
τι θέλω να πω; είναι άδικο,μη τα συγκρίνετε...all around/στρητάδικες κατευθύνσεις (με συμβιβασμούς) το στρομ,all around+on-off δυνατότητες(ας είν καλα οι χωματερές καταβολές των XR-XL-R) το Transalp! πιο δίκαιη θάταν μια σύγκριση το στρομ με το TDM (ναι,τόσο καλό είναι αλλά και φτηνότερο)παρά με το ΤΑ...το ΤΑ είναι στη δική του μοναχική κατηγορία...θα μου πείτε μα τα περιοδικά,μα όλος ο μοτοτύπος εκθειάζει το στρομ...ναι αλλά τη βολτίτσα στην Αλβανία και το εντούρο το έκαναν και με ένα ΤΑ....
και για να τελειώσουμε,το θέμα όλα καλά είναι,αρκεί να τα χαιρόμαστε,να προσέχουμε και να τα απολαύσουμε όσο μας κάνουν το κέφι...γιατί η ζωή είναι μικρή να τυραννιώμαστε με ερωτήματα τύπου τι να πάρω για πχ βόλτα...το ερώτημα είναι η βόλτα....
άντε και καλό δρόμο σε όλους μας!