Hellas Transalp Forum

Κόστος Service - Εκτίμηση - Απόψεις

DimΤΑ650 · 13264

Offline DimΤΑ650

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
on: Πέμπτη 17 Δεκέμβριος 2015, 06:56:22 πμ

Καλησπέρα μάγκες,

Αγόρασα πρόσφατα ενα TA 650 (2006) με 38.000 χλμ και κοντεύω για τα 40.000 σε λιγο καιρό. Όπως καταλαβαίνετε, ώρα για σέρβις και επειδή είναι το πρωτο που το περνάω εγώ μια βοήθεια ειναι απαραίτητη όσον αφορά το θέμα κόστος και μηχανικός.
Μετά απο μελέτη του Service book,κατέληξα οτι πρέπει να γίνουν τα παρακάτω:

1) Αλλαγή λαδιών (προηγούμενα ανά 5.000)
2) Αλλαγή φίλτρου (# ανά 5.000)
3) Ρύθμισμα βαλβίδων (# γίνονταν ανά 10.000χλμ)
4) Φίλτρο Αέρος - Καθάρισμα (ανά 10.000)
5) Ρύθμισμα Καρμπ (δέν έχει γίνει ποτέ - δεν αναφέρεται στο βιβλίο αλλά ο μάστρας στην Honda που το πήγα για check οταν το πήρα είπε οτι μπερδεύει λίγο και θέλει)
6) Τακάκια πίσω (ο προηγούμενος έκανε ανα 5.000 χλμ  - πολύ πίσω φρένο ο κερατάς)
7) Δισκόφρενο πίσω (είχε αλλαχθεί στα 20.000)
8) τακάκια μπρος (αν και δείχνουν οκ, θέλω να τα αλλάξω)

Επειδή μου φαίνονται αρκετά και δεν έχω ιδέα γενικά απο τιμές τι παίζει για το TA, μια εκτίμηση κόστους για το που θα κυμανθεί η λυπητερή θα βοηθούσε αρκετά.
Επίσης και κανας μηχανικός θα βοηθούσε γιατι ο προηγούμενος που το είχε, το πήγαινε στον Άκη Γεωργόπουλο αλλά μου φαίνεται πως ειναι λιγο ακριβός και με όλα τα παραπάνω θα ανέβει πολύ το πράγμα.

Thank you!

Ευχαριστώ.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #1 on: Πέμπτη 17 Δεκέμβριος 2015, 07:17:41 πμ
Πρώτον καλοτάξιδη η ΤΑ.

Οσο για το τι εχεις σκοπό να κάνεις:

1) λάδια ημισυνθετικά, αλλαγή κάθε 6-7500 χλμ, κοστος  περίπου 30 ευρώ
2) αλλαγή μαζί με τα λάδια κάθε 6-7500 χλμ, κοστος 8 ευρώ + 1.5 ευρώ η αλουμινένια ροδέλα της τάπας λαδιού.
3) ελεγχο στα 40000χλμ  και τις ξεχνάς.
4) αλλαγή στα 20000χλμ, η συντομότερα αν πάς χώμα.
5) δλδ συγχρονισμό κ μίγμα, (την ρύθμιση του μίγματος θέλω να μάθω πως θα την κάνει)
6) αν είναι φαγωμένα τα αλλάζεις αν όχι ποιός ο λόγος? κοστίζουν    25,41 €
(χωρίς ΦΠΑ 23%)
7) εχει κάνει πατούρα ο δίσκος? αν ναι ο γνήσιος κοστίζει κάπου Τιμή:  105,52 €  (χωρίς ΦΠΑ 23%)
8) μέτρησέ τα και αν είναι μέσα στα όρια μην ασχολείσαι. Τιμή   30,96 € (χωρίς ΦΠΑ 23%) Χ 2

Μπουζί δεν θα αλλάξεις?

Offline DimΤΑ650

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #2 on: Πέμπτη 17 Δεκέμβριος 2015, 23:00:53 μμ
Καλησπέρα φίλε Stoneman,

Κατ'αρχήν σε ευχαριστώ και για την απάντηση και για τα καλό σου λόγο.

1) μήπως είναι πολλά τα 6-7500?? Και στα 5.000 που άλλαζε ο προηγούμενος, μου φαίνονταν πολλά. Είχε βάλει Bel Ray λάδια την τελευταία φορά μου είπε και είναι καλά μου είπε. Γιάυτο και το άφησα μέχρι τα 40.000
2) Οκ..
3) Μόνο έλεγχο? Όχι ρύθμισμα? Κόστος σε περίπτωση ελέγχου και ρυθμίσματος αν χρειαστεί??
4) Μόνο δρόμο. Οπότε μόνο καθάρισμα φαντάζομαι
5) Ιδέα δεν έχω και για τα 2..
6-7) Δεν έχω πίσω φρένο καθόλου. Ο δίσκος έχει κάνει 'δοντάκι' και τα τακάκια ακουμπάνε μέταλλο (ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος)
8 ) Μάλλον δεν θα ασχοληθώ ναι..δείχνουν οκ και ο δίσκος είναι κομπλέ.
9 ) Εννοείται και μπουζί αλλά το είχα ξεχάσει.

Γύρω στα 250 το κόβω να μαζεύεται μαζί με το ρύθμισμα καρμπ και δουλειά μάστορα.

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #3 on: Παρασκευή 18 Δεκέμβριος 2015, 01:16:28 πμ
Σχετικα με τα λαδια, αν κανεις αρκετα απο τα χιλιομετρα σε πολη (ξεκινα-σταματα), τοτε ακομα και ενα καλο ημισυνθετικο λαδι ειναι  καλο να αλλαζεται στα 6000χμ. Αν τα περισοτερα χιλιομετρα ειναι σε βολτες και ταξιδια, τοτε 7500χμ ειναι μια χαρα. Κατι αλλο: το φιλτρο δεν χρειαζεται αλλαγμα σε ΚΑΘΕ αλλαγη λαδιων, μια στις δυο φορες δηλ. καθε 12-15000χμ ειναι μια χαρα (η Χονδα δινει καθε 12000χμ ή 8000μλ->13000χμ.

Επισης η οδηγια της Χονδα να αλλαζονται τα μπουζι καθε 12000χμ ειναι ..too much, σε τοσα χιλιομετρα ειναι ακομη σχεδον καινουργια - συμφωνα με την εμπειρια μου (και εχω κανει 180000χμ με δυο ΤΑ650) καθε 24000χμ ειναι μια χαρα. Γενικα λαδια καθε 6000, λαδια/φιλτρο καθε 12000, φιλτρο αερα / μπουζι καθε 24000 και βαλβιδες / ρυθμιση καρμπυρατερ καθε 48000 και εισαι μια χαρα. Ενα απο τα θετικα του Τρανσαλπ ειναι οτι δεν θελει πολυ συντηρηση, μη σκας  ;)
« Last Edit: Παρασκευή 18 Δεκέμβριος 2015, 01:18:47 πμ by XLGeorge »

" the PouroDuro spirit "

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #4 on: Παρασκευή 18 Δεκέμβριος 2015, 03:27:27 πμ
1) μήπως είναι πολλά τα 6-7500?? Και στα 5.000 που άλλαζε ο προηγούμενος, μου φαίνονταν πολλά. Είχε βάλει Bel Ray λάδια την τελευταία φορά μου είπε και είναι καλά μου είπε. Γιάυτο και το άφησα μέχρι τα 40.000
2) Οκ..
3) Μόνο έλεγχο? Όχι ρύθμισμα? Κόστος σε περίπτωση ελέγχου και ρυθμίσματος αν χρειαστεί??
4) Μόνο δρόμο. Οπότε μόνο καθάρισμα φαντάζομαι
5) Ιδέα δεν έχω και για τα 2..
6-7) Δεν έχω πίσω φρένο καθόλου. Ο δίσκος έχει κάνει 'δοντάκι' και τα τακάκια ακουμπάνε μέταλλο (ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος)
8 ) Μάλλον δεν θα ασχοληθώ ναι..δείχνουν οκ και ο δίσκος είναι κομπλέ.
9 ) Εννοείται και μπουζί αλλά το είχα ξεχάσει.

Γύρω στα 250 το κόβω να μαζεύεται μαζί με το ρύθμισμα καρμπ και δουλειά μάστορα.

1) Οχι, δεν είναι πολλά
2) ....
3) αν χρειαστεί, κόστος ανάλογα το μάστορη, καλύτερα να μαζέψεις πολλά, δλδ σερβις+μπουζί+ ελεγχο/ρυθμιση βαλβίδων, δεν λεει να πληρώσεις δύο φορές εργατικά για ξεβράκωμα.
διάβασε εδώ: http://www.transalpforum.gr/index.php?topic=20087.0
κ εδώ: http://www.transalpforum.gr/index.php?topic=20128.0
4) το γνήσιο φίλτρο ΔΕΝ καθαρίζεται ουτε μπορείς να το φυσήξεις με πίεση αέρα, αν εχεις Κ&Ν τότε καθαρίζεται και λαδώνεται και πάλι με το σετ καθαριστικού/λιπαντικου που υπάρχει.
Τα 10000χλμ είναι λίγα για ασφαλτο.
5) ρίξε μια ψαχτική εδώ μέσα για συγχρονισμό πχ αυτό : http://www.transalpforum.gr/index.php?topic=14833.0
6-7) πόσο δοντάκι? ο θορυβος δεν σημαίνει πάντα οτι ακουμπά μεταλο στο μεταλο.

Ρίξε και μια ματιά στο ψυκτικό υγρό:  http://www.transalpforum.gr/index.php?topic=22770.0

Offline DimΤΑ650

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #5 on: Σάββατο 19 Δεκέμβριος 2015, 05:15:50 πμ
Σχετικα με τα λαδια, αν κανεις αρκετα απο τα χιλιομετρα σε πολη (ξεκινα-σταματα), τοτε ακομα και ενα καλο ημισυνθετικο λαδι ειναι  καλο να αλλαζεται στα 6000χμ. Αν τα περισοτερα χιλιομετρα ειναι σε βολτες και ταξιδια, τοτε 7500χμ ειναι μια χαρα. Κατι αλλο: το φιλτρο δεν χρειαζεται αλλαγμα σε ΚΑΘΕ αλλαγη λαδιων, μια στις δυο φορες δηλ. καθε 12-15000χμ ειναι μια χαρα (η Χονδα δινει καθε 12000χμ ή 8000μλ->13000χμ.

Επισης η οδηγια της Χονδα να αλλαζονται τα μπουζι καθε 12000χμ ειναι ..too much, σε τοσα χιλιομετρα ειναι ακομη σχεδον καινουργια - συμφωνα με την εμπειρια μου (και εχω κανει 180000χμ με δυο ΤΑ650) καθε 24000χμ ειναι μια χαρα. Γενικα λαδια καθε 6000, λαδια/φιλτρο καθε 12000, φιλτρο αερα / μπουζι καθε 24000 και βαλβιδες / ρυθμιση καρμπυρατερ καθε 48000 και εισαι μια χαρα. Ενα απο τα θετικα του Τρανσαλπ ειναι οτι δεν θελει πολυ συντηρηση, μη σκας  ;)

Καλησπέρα φίλε Γιώργο,
Απο όταν το πήρα το μηχανάκι έχω κάνει 2000 χιλιόμετρα. Έξω απο πόλη έχω κάνει μόνο την διαδρομή Θεσσαλονίκη - Αθήνα (505 χλμ) . Τα υπόλοιπα είναι εντός πόλης. Και ο προηγούμενος πάντως που το'χε εντός πόλης κινοταν οπότε μιλάμε για πολύ start n go.
Αλλά και πάλι τα 6-7.5Κ Κm που λες ειναι πολλά.Θα μου πεις..χοντα ειναι, και τιγανολαδο να ριξεις θα δουλεψει το ρημαδι :P

Τα Μπουζί βλεπω οτι θέλουν άλλαγμα πάντως. Στο αμάξι μου χει πει μηχανικός ανα 10Κ km. Αυτά τα νούμερα που μου λες για το TA ακούγονται λιγο υπερβολικά έχω να πω.  Πυρηνοκινητο ειναι το ρημάδι το TRANSALP :D

Offline DimΤΑ650

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #6 on: Σάββατο 19 Δεκέμβριος 2015, 05:29:27 πμ
1) Οχι, δεν είναι πολλά
2) ....
3) αν χρειαστεί, κόστος ανάλογα το μάστορη, καλύτερα να μαζέψεις πολλά, δλδ σερβις+μπουζί+ ελεγχο/ρυθμιση βαλβίδων, δεν λεει να πληρώσεις δύο φορές εργατικά για ξεβράκωμα.
διάβασε εδώ: http://www.transalpforum.gr/index.php?topic=20087.0
κ εδώ: http://www.transalpforum.gr/index.php?topic=20128.0
4) το γνήσιο φίλτρο ΔΕΝ καθαρίζεται ουτε μπορείς να το φυσήξεις με πίεση αέρα, αν εχεις Κ&Ν τότε καθαρίζεται και λαδώνεται και πάλι με το σετ καθαριστικού/λιπαντικου που υπάρχει.
Τα 10000χλμ είναι λίγα για ασφαλτο.
5) ρίξε μια ψαχτική εδώ μέσα για συγχρονισμό πχ αυτό : http://www.transalpforum.gr/index.php?topic=14833.0
6-7) πόσο δοντάκι? ο θορυβος δεν σημαίνει πάντα οτι ακουμπά μεταλο στο μεταλο.

Ρίξε και μια ματιά στο ψυκτικό υγρό:  http://www.transalpforum.gr/index.php?topic=22770.0

Καλησπέρα φίλε Stoneman,

3) αν τα κάνω θα τα κάνω όλα μαζι και δεν πρόκειται να το ξαναπιάσω μετα. όντως καλύτερα μαζί.
4) got it..μάλλον θα μείνει όπως ειναι ομως προς το παρόν.
6-7) δοντάκι περίπου 0.5-1cm. Ακουμπάει μέταλλο γιατί  φαίνεται. δεν έχω και φρένο κι΄ολας.
Θα το δώ και το ψυκτικό αν και την θερμοκρασία που την παρακολουθώ είναι οκ.

Ευχαριστώ για άλλη μια φορά.

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #7 on: Σάββατο 19 Δεκέμβριος 2015, 08:29:23 πμ
Καλησπέρα φίλε Γιώργο,
Απο όταν το πήρα το μηχανάκι έχω κάνει 2000 χιλιόμετρα. Έξω απο πόλη έχω κάνει μόνο την διαδρομή Θεσσαλονίκη - Αθήνα (505 χλμ) . Τα υπόλοιπα είναι εντός πόλης. Και ο προηγούμενος πάντως που το'χε εντός πόλης κινοταν οπότε μιλάμε για πολύ start n go.
Αλλά και πάλι τα 6-7.5Κ Κm που λες ειναι πολλά.Θα μου πεις..χοντα ειναι, και τιγανολαδο να ριξεις θα δουλεψει το ρημαδι :P

Τα Μπουζί βλεπω οτι θέλουν άλλαγμα πάντως. Στο αμάξι μου χει πει μηχανικός ανα 10Κ km. Αυτά τα νούμερα που μου λες για το TA ακούγονται λιγο υπερβολικά έχω να πω.  Πυρηνοκινητο ειναι το ρημάδι το TRANSALP :D

Αν το μηχανακι κινειται μονο πολη, τοτε κατεβαινεις και στα 4000χμ, με πολη αλλα και συχνες βολτες εκτος πολης και κανενα ταξιδακι που ειναι η στανταρ χρηση των περισοτερων κατοχων 6000χμ, μονο βολτες και ταξιδια μεχρι 8000χμ. Και μιλαμε παντα για καποιο καλο ημισυνθετικο λαδι.

Σχετικα με τα μπουζι, αλλαξε τα και στα 12000χμ οπως λεει η Χονδα καθως το κοστος τους σαν αναλωσιμα ειναι μικρο. Αλλα πολλα μαστορια θα γδυσουν το μηχανακι για να φτασουν στο μπροστινο αριστερα μπουζι και αυτο εχει κοστος. Γινεται και χωρις γδυσιμο αλλα θελει τροπο, εχω βαλει σχετικο DIY οδηγο εδω http://www.transalpforum.gr/index.php?topic=21394.0 . Αλλα θα δεις οτι τα μπουζι στα 12000χμ ειναι ακομη σχεδον καινουργια.

" the PouroDuro spirit "

Offline DimΤΑ650

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #8 on: Σάββατο 19 Δεκέμβριος 2015, 15:37:09 μμ
Αν το μηχανακι κινειται μονο πολη, τοτε κατεβαινεις και στα 4000χμ, με πολη αλλα και συχνες βολτες εκτος πολης και κανενα ταξιδακι που ειναι η στανταρ χρηση των περισοτερων κατοχων 6000χμ, μονο βολτες και ταξιδια μεχρι 8000χμ. Και μιλαμε παντα για καποιο καλο ημισυνθετικο λαδι.

Σχετικα με τα μπουζι, αλλαξε τα και στα 12000χμ οπως λεει η Χονδα καθως το κοστος τους σαν αναλωσιμα ειναι μικρο. Αλλα πολλα μαστορια θα γδυσουν το μηχανακι για να φτασουν στο μπροστινο αριστερα μπουζι και αυτο εχει κοστος. Γινεται και χωρις γδυσιμο αλλα θελει τροπο, εχω βαλει σχετικο DIY οδηγο εδω http://www.transalpforum.gr/index.php?topic=21394.0 . Αλλα θα δεις οτι τα μπουζι στα 12000χμ ειναι ακομη σχεδον καινουργια.

Στην περίπτωση των λαδιων έχω ακόμα 1000 km μεχρι τα 6000.Επειδή είναι από αγορά και μεταχειρισμενο έπρεπε ήδη να τα ειχα αλλάξει αλλά ευτυχώς ο πωλητης αποδείχθηκε τίμιο άτομο οπότε θα ακολουθήσω και το βιβλίο σέρβις που είναι ανα 5000.
Είναι πολύτιμα όλα αυτά που μου είπες γιατί απο Τρανσαλπ γνώσεις δεν έχω πολλές και θα φανούν χρήσιμα.
Σε ευχαριστώ για την βοήθειά σου και τρομερός ο οδηγός για την αλλαγή μπουζί. Εννοείται θα τον ακόλουθησω.

Καλημέρες

Offline trackler

• Rossi και πάνω !
Reply #9 on: Σάββατο 19 Δεκέμβριος 2015, 17:21:54 μμ
Στο αμάξι μου χει πει μηχανικός ανα 10Κ km.

τι αυτοκινητο εχεις?

Offline DimΤΑ650

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #10 on: Σάββατο 19 Δεκέμβριος 2015, 17:33:37 μμ
τι αυτοκινητο εχεις?

Ενα Opel Vectra 1600 '01 Μοντέλο.

Offline trackler

• Rossi και πάνω !
Reply #11 on: Σάββατο 19 Δεκέμβριος 2015, 17:49:17 μμ
μου φαινονται λιγα τα 10Κ χλμ.

Offline bestoftherest7

• Οδηγάρα
Reply #12 on: Κυριακή 20 Δεκέμβριος 2015, 23:43:02 μμ
Επίσης αλλαγή παραφλού να κάνεις και ας ειναι κομπλε η θερμοκρασια. κάθε 2 χρόνια ή κάθε 30.000 χλμ γιατλι γινεται σαν μυξα αμα το αφησεις.

XL650V

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #13 on: Τρίτη 22 Δεκέμβριος 2015, 04:15:42 πμ
....... δεν έχω και φρένο κι΄ολας.

Υγρά εχει το δοχείο?
Πριν πόσο καιρό αλλάχτηκαν κ εγινε εξαέρωση?

Θα το δώ και το ψυκτικό αν και την θερμοκρασία που την παρακολουθώ είναι οκ.

Σε αυτό απάντησε ο bestoftherest7.

Offline DimΤΑ650

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #14 on: Πέμπτη 24 Δεκέμβριος 2015, 20:36:57 μμ
Επίσης αλλαγή παραφλού να κάνεις και ας ειναι κομπλε η θερμοκρασια. κάθε 2 χρόνια ή κάθε 30.000 χλμ γιατλι γινεται σαν μυξα αμα το αφησεις.

Καλησπέρα bestoftherest7,

Το΄χω σημειώσει αδελφέ. Θα γίνει και αυτό μιας και βλέπω απο το service book οτι δεν έχει γίνει ποτέ.

Thanks.

Offline DimΤΑ650

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #15 on: Πέμπτη 24 Δεκέμβριος 2015, 20:40:59 μμ
Υγρά εχει το δοχείο?
Πριν πόσο καιρό αλλάχτηκαν κ εγινε εξαέρωση?

Καλησπέρα Stoneman,

Υγρά έχει μια χαρά. Τα τακάκια είναι φαγωμένα και ο δίσκος μαζί. Οπότε πάω για αλλαγή συνολικά ή θα δω τι θα πει και ο μάστορας και καταφέρω να γλιτώσω το δισκόφρενο.

Thanks.

Σε αυτό απάντησε ο bestoftherest7.