Hellas Transalp Forum

Έχομεν Πρόβλημα..Κάθε γνώμη καλοδεχούμενη

κρομ · 8660

Offline κρομ

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
on: Κυριακή 23 Αύγουστος 2015, 00:27:50 πμ
Καλησπέρα συναγωνιστές... Σημερα εκατσα να αλλαξω τις δισκοπλακες στο τρανσαλπ 600 μου. Καθως ξαναέβαζα την μπροστά ρόδα  και εσβιγγα τα παξιμαδια, λίγο η 20ετια της μοτο λίγο η νέα μου καστανια που τσακιζει κοκαλα λίγο που είμαι γεροδεμένο παιδί έφεραν αυτο το αποτέλεσμα

photo hosting sites

adult photo hosting

adult image

Απο εδώ και πέρα τί κάνουμε; Μήπως είναι βιδωτο με ανάποδο σπείρωμα πάνω στο πηρουνι οπότε αλαζετε; Είναι χωνευτο μεσα στο πιρουνι οπότε την --μήσαμε; Καταπόσο είναι ασφαλές να οδηγώ έτσι;[ το κατω αριστερο σπιρωμα βλέπω ότι είναι αδυνατισμενο]

Εκληπαρω στα γονατα για βοήθεια

Offline geoa

• Απλός οδηγός
Reply #1 on: Κυριακή 23 Αύγουστος 2015, 01:16:36 πμ
Καλησπέρα.
Πρόσφατα είχα το ίδιο πρόβλημα με το ακριβώς από πάνω μπουζόνιο. Η λύση δόθηκε ως εξής:
Αφού αφαιρέθηκε ο τροχός και πλύθηκε καλά η περιοχή γύρω από το μπουζόνιο με wd40, με μια σκύλα όπως αυτή στον παρακάτω σύνδεσμο με δύο κινήσεις και δίχως πολύ πίεση αφαιρέθηκε το σπασμένο μπουζόνιο.

http://www.johnart.gr/Catalogue/index.php?main_page=index&cPath=1_22_412

Μετά από ένα καλό ψάξιμο στα εργαλεία μου διαπίστωσα ότι διέθετα πολλά μπουζόνια και ένα από αυτά ταίριαζε ακριβώς. Εάν δεν είχα μπουζόνιο θα έβαζα μια βίδα που θα είχε ίδιο βήμα και μέγεθος σπειρώματος με το μπουζόνιο και μετά θα της έκοβα το κεφάλι εκεί που θα έπρεπε. (με μια λίμα μπορείς να λιμάρεις το κομμένο άκρο για να γίνει όπως πρέπει και να βοηθάει την είσοδο του στο μπουλόνι).
« Last Edit: Κυριακή 23 Αύγουστος 2015, 01:18:52 πμ by geoa »

Offline trackler

• Rossi και πάνω !
Reply #2 on: Κυριακή 23 Αύγουστος 2015, 04:26:37 πμ
χωρις να θελω να υποβιβασω το σωστον της λυσης,μου φαινεται καπως να βγαινει τοσο ευκολα.
με λιγο παραπανω σφιξιμο δλδ των παξιμαδιων μπορει να βγουν τα μπουζονια?εκει περα στηριζεται ο εμπρος τροχος.
 :o

Η λύση δόθηκε ως εξής:
Αφού αφαιρέθηκε ο τροχός και πλύθηκε καλά η περιοχή γύρω από το μπουζόνιο με wd40, με μια σκύλα όπως αυτή στον παρακάτω σύνδεσμο με δύο κινήσεις και δίχως πολύ πίεση αφαιρέθηκε το σπασμένο μπουζόνιο.

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
  • Όλα Τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...
Reply #3 on: Κυριακή 23 Αύγουστος 2015, 07:14:20 πμ
Απο ότι βλέπω έχει λίγο σπείρωμα. Βρεs δυο λεπτά παξιμάδια και δημιούργησε  κόντρα. Επίσης λάβε υπόψιν ότι ο σωστός τρόπος για βιδωθεί η πλάκα είναι: Βιδώνεις Τις δύο πάνω βίδες μέχρι να ακουμπήσει η πλάκα στην έδρα και μετά σφίγγεις τις δυο κάτω. Αν θυμάμαι καλά 12Nm η ροπή σύσφιξης

Sent from my iPhone  using tapatalk

Offline κρομ

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #4 on: Κυριακή 23 Αύγουστος 2015, 07:34:00 πμ
Σας ευχαρηστώ όλους για τις απαντησεις, μου έφυγε ένα βαρος  ;), θα κατσω να το φτιαξω αύριο.

Θυμάτε κανείς αν το σπείρωμα είναι κανονικό ή ανάποδο;

Offline geoa

• Απλός οδηγός
Reply #5 on: Κυριακή 23 Αύγουστος 2015, 08:04:12 πμ
χωρις να θελω να υποβιβασω το σωστον της λυσης,μου φαινεται καπως να βγαινει τοσο ευκολα.
με λιγο παραπανω σφιξιμο δλδ των παξιμαδιων μπορει να βγουν τα μπουζονια?εκει περα στηριζεται ο εμπρος τροχος.
 :o

Όχι φίλε μου αυτό δεν μπορεί να συμβεί καθώς το μπουζόνιο βιδώνει δεξιόστροφα επάνω στην μπότα του καλαμιού όπως και η βίδα που εφαρμόζει επάνω. Ο λόγος που είπα ότι ξεβιδώνει εύκολα είναι ότι με την χρήση της σκύλας δημιουργείς έναν μοχλό ο οποίος πολλαπλασιάζει την δύναμη που βάζεις σε σχέση  με την περίπτωση που θα χρησιμοποιούσες ενα άλλο εργαλείο πχ μια απλή πένσα.  Μετά την δική μου περιπέτεια το σφίξιμο όλων των μπουλονιών - βιδών πραγματοποιείται με δυναμόκλειδο.

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #6 on: Κυριακή 23 Αύγουστος 2015, 16:24:45 μμ
Αυτες οι βιδες της μποτας του δεξιου καλαμιου στο Τρανσαλπ εχουνε θεμα και θελουν προσοχη στο σφιξιμο, εγω δεν χρησιμοποιω δυναμοκλειδο (αν και εχω) αλλα ρυθμιζω το δυναμοκλειδο του χεριου μου πριν τις σφιξω  ;) ;D και δεν ειχα ποτε προβλημα.

" the PouroDuro spirit "

Offline trackler

• Rossi και πάνω !
Reply #7 on: Κυριακή 23 Αύγουστος 2015, 22:48:54 μμ
  Ο λόγος που είπα ότι ξεβιδώνει εύκολα είναι ότι με την χρήση της σκύλας............

αυτο δεν το ειπες αρχικα.ετσι οπως το εγραψες στην αρχη νομιζα οτι απλα τραβηξες και βγηκε.ξερω πως πολλαπλασιαζεται η δυναμη με την σκυλα η οτιδηποτε αλλο σου δινει μοχλο,αλλα ετσι οπως το διαβασα νομιζα οτι απλα τραβηχτηκε.οτι ηταν φυτευτο το μπουζονι δλδ.η απορια μου βασικα ηταν αν πραγματι μπορει να ειναι ετσι απλα φυτευτο το μπουζονι.οχι οτι εσυ εκανες λαθος.

αρα λοιπον τα μπουζονια αυτα ειναι βιδωτα και αλλαζουν,αν -μακρυα απο ολους μας- τυχει καμια στραβη.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #8 on: Δευτέρα 24 Αύγουστος 2015, 02:38:40 πμ

αρα λοιπον τα μπουζονια αυτα ειναι βιδωτα και αλλαζουν,αν -μακρυα απο ολους μας- τυχει καμια στραβη.

Δεν είναι το κόστος αλλά η ταλαιπωρία, τα γνήσια κοστίζουν 0.95 ευρώ και 2.85 οι βίδες.

Εκεί που την πατάνε οι περισσότεροι είναι όταν όπως είπε ο Θανάσης βιδώνουν την πλάκα πρώτα απο επάνω να πατήσει και μετά περιμένουν βιδώνοντας και τις κάτω να πατήσει και απο κάτω.
Ομως η πλάκα  αν χρησιμοποιήσεις ροπόκλειδο στην κάτω μεριά δεν πατάει και αφήνει κενό.

Offline γιαγια αρκουδα

• νέος οδηγός
  • **
Reply #9 on: Δευτέρα 24 Αύγουστος 2015, 04:16:01 πμ
Απο ότι βλέπω έχει λίγο σπείρωμα. Βρεs δυο λεπτά παξιμάδια και δημιούργησε  κόντρα. Επίσης λάβε υπόψιν ότι ο σωστός τρόπος για βιδωθεί η πλάκα είναι: Βιδώνεις Τις δύο πάνω βίδες μέχρι να ακουμπήσει η πλάκα στην έδρα και μετά σφίγγεις τις δυο κάτω. Αν θυμάμαι καλά 12Nm η ροπή σύσφιξης

δεν συμφωνο το σωστο είναι να βαλεις το πλακακι επανω και περνεις τα μποσικα με το χερι εως να πατισει το πλακακι, κοιταζεις το πλακακι να παταει εχωντας την ιδια αποσταση επανω και κατω και μετα βιδωνεις σταυρωτα. δηλαδή επανω αριστερη κατω δεξια επανω δεξια κατω αριστερη και μετα κανεις έναν ελεγχο εάν ολες είναι το ιδιο σφιγμένες με την σηρα επανω αριστερα επανω δεξια κατω αριστερα κατω δεξια ετσι και δεν στραβονει το πλακακι και παταει το ιδιο παντου εχωντας κατανεμιθει οι πιεσης που ασκουνται στης βιδες το ιδιο. σαν υδραυλικος το πρωτο πραγμα που μαθενουμε στο πως να σφιγκουμε φλαντζες είναι αυτό αλλα και οι μηχανικοι εάν δεν σφιξουν σταυροτα και με την σηρα που αναφερει ο κατασκευαστης το καπακη η την κηλιντροκεφαλη προπαντος θα κανουν κρακ, ακομα και κατι που είναι δημερη πχ μια βαση να πιασεις κατι στο τιμονι όπως πχ τα καβαλέτα του τιμονιού στο τιμονι που εχουν ολες και ολες 2 βιδες της βιδονεις με το χερι περνοντας τα μποσικα και αφου βεβαιοθεις ότι και από τις δυο μεριες εχει την ιδια αποσταση τα δυο μερη μεταξι τους τοτε το σφιγκης. ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΤΑ ΣΦΗΓΚΟΥΜΕ ΜΕΧΡΗ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΖΟΥΜΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΧΥΜΟΤΕΣ γιατι θα υπαρξει το φενομενο του φιλου μας με τα μουζωνια.
υγ. φιλε μου όταν βγαλεις το μπουζωνι και είναι να βαλεις το καινουριο να παρεις ένα μπουκαλακι υγρο τεφλον το κοκκινο  (στερεοτικο σπιρωματων το λενε πολλοι) και αφου το καθαρισεις καλα το σπιρωνα μεσα στο καλαμι θα βαλεις 2-3 σταγωνες (δεν χριαζεται να το πλημιρισεις) στο σπιρωμα στο μπουζονι, ετσι όταν θα χριαστη να βγαλεις το πλακακι θα ξεβιδωνει το παξιμαδι και όχι το μπουζωνι. το πως θα το βγαλεις σου λεει ο φιλος .. με την σκιλα στην αναγκη εάν δεν σου ξεβιδονει ζεστανε με ένα καμινετου υδραυλικου το μπουζωνι στην ακρη του (εκει που εχει απαση όχι στο αλουμινενιο καλαμι) γιατι ετσι θα ζεσταθεί το τεφλον που εχει βαλει και ο κατασκευαστης μεσα να το κρατα και θα βγη πιο ευκολα. να το ζεστανεις όχι να το ζεματισεις . ζεστενεις δοκιμάζεις με την σκιλα ..όχι άλλο λιγο και παλι δοκιμη μεχρη να λασκαρη εάν το παρακάνεις στο ζέσταμα και βρασεις τα λαδια του καλαμιου...... μπορεις να χρισιμοποιησεις το λαδι για τιγανιτες  :2hysterical:

Offline γιαγια αρκουδα

• νέος οδηγός
  • **
Reply #10 on: Δευτέρα 24 Αύγουστος 2015, 04:18:41 πμ
Σας ευχαρηστώ όλους για τις απαντησεις, μου έφυγε ένα βαρος  ;), θα κατσω να το φτιαξω αύριο.

Θυμάτε κανείς αν το σπείρωμα είναι κανονικό ή ανάποδο;
δεξιοστροφο  (κανονικο)

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
  • Όλα Τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...
Reply #11 on: Δευτέρα 24 Αύγουστος 2015, 04:36:31 πμ
Γιαγιά αρκούδα καλό είναι αυτά που γράφουμε να τα διαταύρωνουμε με Κάνα τεχνικό βιβλίο. Πάρε λοιπόν ένα service manual της Honda διάβασε το και μετα είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου για το πως πρέπει να σφίγγεται το συγκεκριμένο πλακάκι!

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #12 on: Δευτέρα 24 Αύγουστος 2015, 07:03:29 πμ
Απο το γνήσιο μάνουαλ της Honda σελίδα 13.10:

'' Tighten the front journal case nuts, first the upper nuts and then the lower ones in several  even steps. Torque : 12Nm.''

Tώρα αυτό ο καθένας το μεταφράζει κατά το πώς θέλει και πράττει αναλόγως.

Offline Talinos

• Οδηγάρα
Reply #13 on: Δευτέρα 24 Αύγουστος 2015, 18:16:23 μμ
Έχει δίκιο ο Aerios σε αυτό που λέει. Όταν είχα αγοράσει τη μηχανή (καινούργια), μετά απο λίγες μέρες πρόσεξα αυτό το σημείο στα καλάμια και είδα την πλάκα που στραβοπατούσε (πάνω εφάρμοζε και κάτω είχε κενό). Πήγα στο κατάστημα να το διορθώσουν αλλά μου είπαν πως έτσι είναι το φυσιολογικό. Όλα τα υπόλοιπα μηχανάκια που είχε στην έκθεση και τα κοίταξα για να ησυχάσω, ήταν με τον ίδιο τρόπο συναρμολογημένα. Μου έμεινε μετά σα σκέψη και για κάποιες μέρες όπου έβλεπα transalp το πρόσεχα εκεί, και όλα έτσι ήταν. 

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #14 on: Τετάρτη 26 Αύγουστος 2015, 18:58:47 μμ
 Στο Haynes Manual στο κεφάλαιο Brakes , wheels and tyres   σελίδα  7*21, και στην παράγραφο 14 γράφει:

14. Now tighten the axle clamp nuts on the bottom of the right hand fork to the specified torque setting, tightenining the upper ones first, then the lower ones.

Είναι ''κάπως'' διαφορετικό σε σχέση με αυτό της Βίβλου.

Offline transalpblack

• Djkostas
  • Οδηγάρα
Reply #15 on: Τετάρτη 26 Αύγουστος 2015, 22:28:00 μμ
ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Αφού εφτασες ως εκεί, άλλαξέ τα και τα τέσσερα.
Θα εκπλαγείς μόλις βάλεις το καινούριο δίπλα στα παλιά.
Άσε που έχει μοιωθεί και η αντοχή τους από τα χρόνια.
Μόλις βάλεις τα καινούρια, βάλε κόλλα σπειρωμάτων και σφίξε με τα κιλά που ζητάει.
Τίποτα παραπάνω

Οταν πεθανω θελω να με θαψουν οι φιλοι μου, δεν θα ειναι η πρωτη φορα αλλωστε...