Hellas Transalp Forum

Πρόβλημα με τα λάδια

Giannis2krx · 19195

Offline Giannis2krx

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
on: Τετάρτη 12 Αύγουστος 2015, 18:22:38 μμ
Καλησπερίζω την παρέα και μπαίνω κατευθείαν στο θέμα.'Εχω ενα ΤΑ600 με 80.000χλμ.Έχω παρατηρήσει ότι στα μεγάλα ταξίδια,χάνει λάδια.Απο Αθήνα για Σέρρες συμπλήρωσα 300ml λάδι και απο Κόνιτσα Αθήνα π'ανω απο 500ml.Κοίταξα τσιμούχες στροφάλου και ταχυτήτων και δείχνουν εντάξει,αναθυμίασεις σωλήνάκια είναι ξεβουλωμένα και το μοτέρ δεν χάνει απο κάπου λάδια ούτε έχει ανοιχτεί ποτέ.Μέσα στην Αθήνα δεν χάνει σταγόνα,μόνο όταν βγαίνω σε ταξίδια που δουλεύει πολλές ώρες το μοτέρ και ζεσταίνονται τα λάδια.Αν έκαιγε τόσο πολύ λάδι δεν θα φαινόταν στην εξάτμιση?Δεν έχω παρατηρήσει καπνούς,ούτε έχει πεσει η δύναμη του,οπότε αυτό που υποψιάζομαι είναι μήπως λόγω θερμοκρασίας και αναθυμιάσεων τα ΄χανει απο κάπου.Οι ταχύτητες στην εθνική είναι 120-130 χλμ.Καμιά γνώμη?

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #1 on: Τετάρτη 12 Αύγουστος 2015, 19:39:21 μμ
Αν δεν χάνει λάδια τότε τα καίει.
Και είναι λογικό να τα καίει σε ταξίδι που ο κινητήρας έχει ερθει σε θερμοκρασία λειτουργίας.
Ομως κατ' εμέ δεν είναι λόγος αυτός για να ανησυχείς.
Φυσικά αν η κατανάλωση λαδιού είναι σημαντική είναι και θέμα κόστους πλέον.

Εχεις ελέγξει τα μπουζί σου σε τι κατασταση είναι? 
Ρίξε μια ματιά εδώ:  http://www.ngksparkplugs.com/tech_support/spark_plugs/faqs/faqread.asp

Και κυρίως  τι SAE λάδια χρησιμοποιείς?
« Last Edit: Τετάρτη 12 Αύγουστος 2015, 19:41:32 μμ by Stoneman »

Offline Giannis2krx

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #2 on: Τετάρτη 12 Αύγουστος 2015, 20:41:15 μμ
Λάδια βάζω castrol 15-50.Τα μπουζί όχι δεν τα έχω κοιτάξει και είναι το επόμενο που θα κάνω.Μου έκανε όμως εντύπωση πως στα 600χλμ έκαψε 250μλ λάδι,είναι αρκετή ποσοτητα και δεν ξέρω αν πρέπει αν το θεωρήσω δεδομένο μιας και στα προηγουμενα 5000χλμ δεν έκαψε σταγόνα,έγιναν όμως όλα μέσα στην αθήνα.Το έχουν γενικοτερα τα ΤΑ600 αυτό?Θα τσεκάρω και τα μπουζί πάντως να δώ.

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
  • Όλα Τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...
Reply #3 on: Τετάρτη 12 Αύγουστος 2015, 21:31:29 μμ
Η ποσότητα που αναφέρεις είναι αρκετή για τα χιλιόμετρα που έκανες. Το ότι στα καίει στο ταξίδι ( και δη σε υψηλές στροφές) δείχνει ότι πιθανόν τα τσιμουχάκια των βαλβίδων έχου ξεραθεί και περνάει λάδι στο θάλαμο καύσης. Υπάρχουν και ΤΑ με πολύ περισσότερα χιλιόμτερα που δεν καίνε λάδι ή καλύτερα το λάδι που αναφέρεις το καίνε στις 6000χλμ κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό. Το μηχανάκι το πήρες καινούργιο ή μτχ.
Σε κάθε περίπτωση όπως έγραψε και ο Stoneman πιο πάνω τα μπουζί λένε πάντα την αλήθεια ;)

Offline Giannis2krx

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #4 on: Πέμπτη 13 Αύγουστος 2015, 00:15:47 πμ
Το μηχανάκι το πήρα απο γνωστό ο οποίος το είχε για να κινείται μέσα στην Αθήνα.Aν είναι τα τσιμουχάκια δεν θα έπρεπε να πετάει ασπρίλα απο την εξάτμιση κάθε φορά που το έβαζα μπροστά?εμένα δεν βγάζει τίποτα,μόνο στα ταξίδια χρειάζεται να συμπληρώνω!Υπάρχει περίπτωση να ανεβάζουν θερμοκρασία τα λάδια και να τα εξατμίζει απο κάπου αλλου?

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
Reply #5 on: Πέμπτη 13 Αύγουστος 2015, 01:04:42 πμ
Καπνό βγάζει όταν έχεις θέμα με τα ελατήρια. Τα λάδια δεν εξατμίζονται, καίγονται. Η θερμοκρασία δεν έχει καμία σχέση

Sent from my iPhone  using tapatalk

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #6 on: Πέμπτη 13 Αύγουστος 2015, 20:14:50 μμ
.Aν είναι τα τσιμουχάκια δεν θα έπρεπε να πετάει ασπρίλα απο την εξάτμιση κάθε φορά που το έβαζα μπροστά?εμένα δεν βγάζει τίποτα,μόνο στα ταξίδια χρειάζεται να συμπληρώνω!Υπάρχει περίπτωση να ανεβάζουν θερμοκρασία τα λάδια και να τα εξατμίζει απο κάπου αλλου?

Σωστά, αν το λάδι πέφτει στο θάλαμο καύσης απο τα τσιμουχάκια βασικά στραγγίζει απο το πάνω μερος της κεφαλής οσο λάδι μένει οταν σβήσεις, και οταν ξαναβάλεις μπροστά το αλλο πρωί βγαζει καπνό.
Ομως αυτό δεν σημαίνει οτι δεν κατεβάζει και ποσότητα λαδιού και σε λειτουργία.

Τα λάδια που χρησιμοποιείς είναι σωστά σαν SAE , δοκίμασε να αλλάξεις μαρκα.
Λάδια με το ίδιο SAE απο μαρκα σε μάρκα έχουν τελικά διαφορετική ρευστότητα.

Σε ότι έχει να κάνει με τα λάδια όμως είναι καθαρά προσωπική επιλογή.
Πχ, εγώ τα Castrol τα θεωρώ νεράκι, μια φορά έβαλα τα 10/40 και νόμιζα οτι το μοτερ είχε μεσα βίδες κ τις άλεθε, άλλοι τα θεωρούν τα καλύτερα.
Τώρα χρησιμοποιώ Motul 15/50 100% συνθετικά, οχι οτι χρειάζεται συνθετικό αλλά ετσι απο απωθημένο.
Ενώ θεωρώ καλύτερα τα Amsoil που όμως δεν τα βρίσκω εύκολα πιά.

Βγάλε τα ''εύκολα'' μπουζί (εμπρός αριστερό και πίσω δεξί) και δες τι λένε.

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
Reply #7 on: Πέμπτη 13 Αύγουστος 2015, 21:05:01 μμ
Επειδή σιχάινομαι τις λεπτομερείς γραπτές αναλύσεις πάρε εδώ ένα τεχνικό δοκίμιο δοκίμιο για να κατατοπιστείς πλήρως με τα χρώματα των καπνών και πότε βγάινουν ;D
Προσωπικά για τα Castrol έχω την καλύτερη άποψη τα χρησιμοποίησα στο ΤΑ σε ταξίδια, βουνό και πόλη. Στο Τα τα άλλαζα κάθε 6000χλμ και δεν συμπλήρωνα σταγόνα. Στο Varadero τα ίδια (πάντα ημισυνθετικό 10/40) και τα αλλάζω κάθε 7500χλμ. Το κιβώτιο και στα 2 μηχανάκια λουκούμι και η ποσότητα όπως μπαινει βγαίνει η ίδια. Για τα λάδια το έχω ξαναπέι ότι όλα τα επώνυμα είναι το ίδιο μόνο η τιμή/λίτρο διαφέρει. Και προσωπικά την διαφορά του λαδιού την καταλαβαίνω μονο στο ελαιόλαδο της σαλάτας. ;D
Τώρα άν είσαι σαν το Νικόλα (Stoneman) πάμε σε άλλο επίπεδο! ;D ;D

Offline geoa

• Απλός οδηγός
Reply #8 on: Σάββατο 15 Αύγουστος 2015, 20:31:58 μμ
Στην πόλη μέσα οι στροφές που σηκώνει κάποιος με ΤΑ 600 και κανονικό γρανάζωμα είναι έως 5500 στρ/λεπτό. Στην εθνική όμως τα 100 έρχονται στις 5000 και τα 120 στις 6500 άρα είναι λογικό για μια μότο με 80000χλμ στις συνθήκες αυτές και μάλιστα για ώρα να τσιμπάει λαδάκι. Το άλλο είναι πως η μέτρηση του λαδιού έχει διαφορετικά αποτελέσματα όταν γίνεται με μοτέρ κρύο και με μοτέρ ζεστό. Στο κρύο μοτέρ έχεις όλο το λάδι στο Κάρτερ ενώ στο ζεστό μέρος του έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στα μέταλλα. Όποιος έχει honda και λέει ότι δεν του έχει κάψει λάδι είτε λέει ψέματα είτε του κάνει προθέρμανση 20 λεπτά πριν ξεκινήσει την οδήγηση και το πηγαίνει από τότε που το αγόρασε από την αντιπροσωπεία στα 2/3 της τελικής ταχύτητας με ήπιες αλλαγές και δίχως να το ζορίζει. Εγώ στην θέση σου δεν θα ανησυχούσα απλά θα δοκίμαζα ένα λαδάκι ίσως 20/50 το οποίο απευθύνεται σε μοτέρ μεγαλύτερη ηλικίας όπως τα δικά μας ή θα άλλαζα γρανάζωμα σε 16/47 ή 15/43 ώστε να έχω περισσότερο χαμηλές στροφές έξω)βοηθάει και στην οικονομία θα χάσεις όμως σε επιταχύνσεις μέσα στην πόλη.

Offline giamar4

• Rossi και πάνω !
Reply #9 on: Σάββατο 15 Αύγουστος 2015, 22:08:15 μμ
Στην πόλη μέσα οι στροφές που σηκώνει κάποιος με ΤΑ 600 και κανονικό γρανάζωμα είναι έως 5500 στρ/λεπτό. Στην εθνική όμως τα 100 έρχονται στις 5000 .......... Εγώ στην θέση σου δεν θα ανησυχούσα απλά θα δοκίμαζα ένα λαδάκι ίσως 20/50
Γνώμη μου και εμένα το παραπάνω.
Ενα λάδι 20/50 απλό ορυκτέλαιο στα 5 ευρώ το λίτρο και αλλαγή ανά 3500χ.χιλιόμετρα.

......... το οποίο απευθύνεται σε μοτέρ μεγαλύτερη ηλικίας όπως τα δικά μας ή θα άλλαζα γρανάζωμα σε 16/47 ή 15/43 ώστε να έχω περισσότερο χαμηλές στροφές έξω)βοηθάει και στην οικονομία θα χάσεις όμως σε επιταχύνσεις μέσα στην πόλη.

Και αυτό που λέει ο Γιώργος ,σωστό.
Απλά για να μη χαθεί ο δείκτης φθοράς της αλυσίδας το προτιμότερο κατ΄εμέ πάντα,
αν πας σε άλλο γρανάζωμα,είναι το 16/47. ;)

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
Reply #10 on: Σάββατο 15 Αύγουστος 2015, 23:34:09 μμ
Φίλε geoa το να Γράφεις γενικόλογες εκφράσεις με χαρακτηρισμούς προσβλητικούς δεν είναι τεκμηριωμένη απάντηση. Γράψε αυτό που πιστεύεις και άσε τους άλλους να κάνουν το ίδιο χωρίς να τους επισυνάπτεις επίθετα του στύλ ψεύτες.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #11 on: Κυριακή 16 Αύγουστος 2015, 18:05:25 μμ
Όποιος έχει honda και λέει ότι δεν του έχει κάψει λάδι είτε λέει ψέματα είτε του κάνει προθέρμανση 20 λεπτά πριν ξεκινήσει την οδήγηση ......

Αυτό με την προθέρμανση και την κατανάλωση λαδιού δεν το καταλαβαίνω.
Ξέρω απο το αυτ/το οτι τα καταλυτικά δεν την βρίσκουν με την  προθέρμανση οπότε μίζα, συμπλέκτη, 1η και φύγαμε με ήρεμες αλλαγές εως ότου ξεκολήσει ο δείκτης της θερμοκρασίας.
Θεωρώ την προθέρμανση σπατάλη χρόνου και καυσίμου και μόλυνση της ατμόσφαιρας απο την άκαυστη που βγάζει λόγω τσοκ.

Offline γκ

• Hailwood, Agostini, Roberts,
  • Rossi και πάνω !
  • TA 600 for ever, τρελαμένος με το τετρακύλινδρο
Reply #12 on: Κυριακή 16 Αύγουστος 2015, 20:11:14 μμ
Στο κρύο μοτέρ έχεις όλο το λάδι στο Κάρτερ ενώ στο ζεστό μέρος του έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στα μέταλλα.

Το λάδι χρειάζεται λίγα λεπτά για να στραγκίσει από τις κεφαλές προς το κάρτερ.
Η ποσότητα που μένει εγκλωβισμένη σε κοιλότητες του κινητήρα δεν κατεβαίνει όσο και να κρυώνει ο κινητήρας. Αυτή τη ποσότητα αλλάζει μόνο όταν ο κινητήρας λυθεί για επισκευή.

Μη βάζετε δύναμη, χρησιμοποιήστε σφυρί.
Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, χρησιμοποιήστε βαρύτερο σφυρί.
Αν παρόλα αυτά το πρόβλημα επιμένει, εεε τότε θα είναι ηλεκτρολογικό!

Offline azwros

• Rossi και πάνω !
  • Ερωτας με την πρώτη ματιά!!
Reply #13 on: Τετάρτη 19 Αύγουστος 2015, 18:22:45 μμ
Όποιος έχει honda και λέει ότι δεν του έχει κάψει λάδι  λέει ψέματα

Εγώ του βάζω (ΤΑ 650) Castrol 15/50 αλλαγή καθε 6000 με 7000 KM. Στο δρόμο του πίνω το αίμα , (οσοι με ξερουν καταλαβαίνουν) εχει 79000 χιλιόμετρα και απο αλλαγή σε αλλαγή δεν απουσιάζει ουτε σταγόνα!! ΑΚΗΘΕΙΑ λέω  ;)

Δεν   πλαλάου!!!!
γιατί νουγάου!!!! γκε γκε;;
[img]http://farm3.static.flickr.com[img]

Offline geoa

• Απλός οδηγός
Reply #14 on: Πέμπτη 20 Αύγουστος 2015, 05:47:43 πμ
Φίλε geoa το να Γράφεις γενικόλογες εκφράσεις με χαρακτηρισμούς προσβλητικούς δεν είναι τεκμηριωμένη απάντηση. Γράψε αυτό που πιστεύεις και άσε τους άλλους να κάνουν το ίδιο χωρίς να τους επισυνάπτεις επίθετα του στύλ ψεύτες.

Δεν είχα πρόθεση να προσβάλω κανέναν. Αν κάποιος προσβλήθηκε από αυτά που έγραψα του ζητώ συγνώμη. Αν υπάρχει κάπου θέμα με το λεξιλόγιο που χρησιμοποιώ τότε πείτε ποιές λέξεις έχει αποφασιστεί ότι δεν πρέπει να αναφέρονται στο φόρουμ ώστε στο μέλλον να είμαι προσεκτικός και να τις αποφεύγω εγώ και όποιος άλλος τις χρησιμοποιήσει. Στην τελική αν ενοχλεί ο τρόπος που μιλάω μπορείς εσύ ή όποιος διαχειριστής επιθυμεί να μου ζητήσει να μην συμμετέχω άλλο στο forum αυτό και να τελειώνει το θέμα.

Offline geoa

• Απλός οδηγός
Reply #15 on: Πέμπτη 20 Αύγουστος 2015, 05:59:20 πμ
Αυτό με την προθέρμανση και την κατανάλωση λαδιού δεν το καταλαβαίνω.
Ξέρω απο το αυτ/το οτι τα καταλυτικά δεν την βρίσκουν με την  προθέρμανση οπότε μίζα, συμπλέκτη, 1η και φύγαμε με ήρεμες αλλαγές εως ότου ξεκολήσει ο δείκτης της θερμοκρασίας.
Θεωρώ την προθέρμανση σπατάλη χρόνου και καυσίμου και μόλυνση της ατμόσφαιρας απο την άκαυστη που βγάζει λόγω τσοκ.

Φίλε Νικόλα όταν λέω προθέρμανση δεν αναφέρομαι σε προθέρμανση εν στάση αλλά εν κινήση. Είναι άλλο να ξεκινάς με την μοτοσικλέτα σου και να ανεβάζεις 8000 στρ/λεπτό κατευθείαν και άλλο να ξεκινάς και για περίπου δεκαπέντε με είκοσι λεπτά να πηγαίνεις με μέγιστο τις 4000 στρ/λεπτό εώς ότου ο κινητήρας φτάσει στην κανονική θερμοκρασία λειτουργίας. Ένας κινητήρας που έχει υποστεί κακή μεταχείριση και άγρια κρύα ξεκινήματα είναι πιθανότερο να έχει μεγαλύτερες φθορές στα ελατήρια των εμβόλων άρα και κατανάλωση λαδιού.

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #16 on: Πέμπτη 20 Αύγουστος 2015, 18:53:06 μμ

Aerios, νομίζω οτι είσαι υπερβολικός. Οι περισσότεροι καταλάβαμε το στύλ του geoa το οποίο θεωρώ οτι δεν γράφτηκε με σκοπό
να προσβάλει κάποιον.
Οι συζητήσεις μας να γίνονται πάντα με προσοχή αλλά χωρίς να χάνεται και η χροιά που θέλουμε να δώσουμε, όπως θα γινόταν με τον προφορικό λόγο.
Ειδικά αν κάποιος δεν έχει δώσει αντίθετα δείγματα γραφής, πρέπει να κρίνεται πάντα καλοπροαίρετα.

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
Reply #17 on: Πέμπτη 20 Αύγουστος 2015, 19:25:25 μμ
Δε νομίζω ότι απάντησα υπερβολικά Κώστα. Απλά εξέφρασα την προσωπική μου άποψη για τα γραφόμενα του συμφορουμίτη. Κι εγώ κατάλαβα το νόημα των γραφόμενων αλλά δεν μου άρεσε η απόδοση. Προσωπική άποψη. Επιπλέον σαν μεγάλα παιδιά που είμαστε, την υπερβολή την έχουμε όλοι μέσα μας ;)
« Last Edit: Πέμπτη 20 Αύγουστος 2015, 19:34:59 μμ by Aerios »

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #18 on: Κυριακή 23 Αύγουστος 2015, 17:03:21 μμ
Στην πόλη μέσα οι στροφές που σηκώνει κάποιος με ΤΑ 600 και κανονικό γρανάζωμα είναι έως 5500 στρ/λεπτό. Στην εθνική όμως τα 100 έρχονται στις 5000 και τα 120 στις 6500 άρα είναι λογικό για μια μότο με 80000χλμ στις συνθήκες αυτές και μάλιστα για ώρα να τσιμπάει λαδάκι. Το άλλο είναι πως η μέτρηση του λαδιού έχει διαφορετικά αποτελέσματα όταν γίνεται με μοτέρ κρύο και με μοτέρ ζεστό. Στο κρύο μοτέρ έχεις όλο το λάδι στο Κάρτερ ενώ στο ζεστό μέρος του έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στα μέταλλα. Όποιος έχει honda και λέει ότι δεν του έχει κάψει λάδι είτε λέει ψέματα είτε του κάνει προθέρμανση 20 λεπτά πριν ξεκινήσει την οδήγηση και το πηγαίνει από τότε που το αγόρασε από την αντιπροσωπεία στα 2/3 της τελικής ταχύτητας με ήπιες αλλαγές και δίχως να το ζορίζει.

Το Τρανσαλπ 600 εχει την ταση να καιει λαδι, ενα καλοσυντηρημενο 650 καιει ελαχιστο εως καθολου λαδι και φανταζομαι οτι το 700 ειναι το ιδιο με το 650 και ακομη καλυτερο καθως ειναι πιο συγχρονο μοτερ με 4 βαλβιδες και ψεκασμο. Στην Εθνικη το 650 θα καψει ελαχιστο λαδι μονο αν οδηγηθει παρατεταμενα με 150χμω και πανω δηλ. με 7000σαλ με 5η. Μεχρι τα 140χμω δηλ. τις 6500σαλ δεν τρεχει τιποτα. Με στανταρ γραναζωμα, το 650 εχει 100 στις 4500σαλ, 110 στις 5000σαλ, 120 στις 5500σαλ, 130 στις 6000σαλ και 140 στις 6500σαλ.

Για παραδειγμα, στο περσινο ταξιδι στην Τουρκια με τον Λευτερη-Λεον οπου σκισαμε τα μηχανακια σε πολλες διαδρομες με φοβερη ζεστη (μεχρι και τελικη 180χμω ειδα με δυο βαλιτσες σε κατι κατηφορες πριν το Ικονιο-Konya) το Τρανσαλπ δεν εκαψε σταγονα ενω το Vara τσιμπισε λιγο λαδακι. Στο φετινο παρομοιο ταξιδι δικαβαλος/τριβαλιτσος, παλι δεν τσιμπισε σταγονα. Και μιλαμε για μηχανακι με 142000 χμ.

Οσο για αλλα Χοντα με πιο συγχρονους κινητηρες, αυτα δεν τσιμπανε ποτε σταγονα οτι και να τους κανεις. Για παραδειγμα το VFR μου δεν εχει καψει ποτε σταγονα λαδι παρα το οτι τα 200αρια ταχει για ψωμοτυρι οταν ταξιδευω σε Εθνικες, εχει ξεσκιστει σε πιστα, κλπ κλπ.

" the PouroDuro spirit "

Offline Padis

• Rossi και πάνω !
Reply #19 on: Τρίτη 16 Φεβρουάριος 2016, 14:17:14 μμ
Ανακινώ το θέμα για να καταθέσω κάτι περίεργο που μου συνέβει με τα λάδια...

Άλλαξα λάδια (μαζί με φίλτρο) πριν από 2200χλμ.  Έβαλα Motul 5100 10w40 μιας και έχω εμπιστοσύνη σε αυτήν την εταιρεία και μιας και το οικονομικό δεν σηκώνει πανάκριβα λάδια πλέον.
Το Σάββατο άνοιξα να ελέγξω την στάθμη τους και διαπίστωσα πως είχαν γίνει νερό ! ! ! ! Τραβάω τον δείκτη και δεν βλέπω πάνω του λάδι ! Τον ξαναβάζω και κοιτάζοντας τον  έπεφτε η τελευταία σταγόνα του πράγματος που είχα μέσα στο κάρτερ.... ΔΕΝ ΕΜΕΝΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΣΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ !!!
Τα έβγαλα, πίσσα μαύρα, κατράμι ! Ρευστότητα? ΑΠΟΛΥΤΗ ! Οϋτε τα χέρια δεν λίπαινε !
Επειδή είμαι λίγο κεφάλας, έβαλα τα ίδια .... (Σάββατο μεσημέρι στον Αγ.Στέφανο είναι τα μόνα που βρήκα).
Να φταίει η παρτίδα? Να φταίει ο καιρός? Να φταίει ο Ερμής ο ανάδρομος? Τι να φταίει ?

«H ταχύτητα δε σκότωσε ποτέ κανέναν... Tο να σταματήσεις ξαφνικά είναι αυτό που βλάπτει...»

Offline Johnny_Nik

• Rossi και πάνω !
Reply #20 on: Τρίτη 16 Φεβρουάριος 2016, 15:21:28 μμ
Με κίνδυνο να ξαναβρώ το μπελά μου όπως με τις δισκόπλακες  :goofy: θα ξαναγράψω την εμπειρία μου, σχετικά με τα λάδια αυτά. Κατ αρχάς πιστεύω ότι είναι αρκετά ψιλό λάδι το 10-40 ανεξάρτητα από τη μάρκα, γιατί το σασμάν συμπεριφερόταν σα να είχε μέσα στραγάλια (στο δικό μου άκουσμα) και το ένιωθα σαν να "πονάει".  :2hysterical: Αυτός ήταν και ο λόγος που προτίμησα τα 15-50 που έβαζαν οι περισσότεροι.

Στα διαταύτα όμως. Τα Motul 5100 συγκεκριμένα, τα έβαλα μία φορά και τελευταία πριν δύο περίπου χρόνια, άρα πιστεύω ότι δεν τίθεται θέμα παρτίδας, αλλά λαδιού. Ίσως κάποτε τα μοτούλ να ήταν καλά λάδια, αλλά πλέον αμφιβάλλω πάρα πολύ γι αυτό. Και στο δικό μου Τρανσάλπ τα λάδια "έκοψαν" και έγιναν σαν νερό κοντά στα 1500 χιλιόμετρα από την αλλαγή.Αυτή η αίσθηση που έγραψα πιο πάνω γινόταν όλο και πιο έντονη, ώσπου πλέον δεν την άντεχα άλλο. Νομίζω ότι υπάρχει και άλλο μέλος που παρατήρησε τα ίδια συμπτώματα.

Κάποιος άλλος μπορεί να βγει και να πεί τα καλύτερα και ότι τα κακολογώ, αλλά για μένα, από τα συμπτώματα που περιγράφεις, φταίει το λάδι και τίποτε περισσότερο. Ο καιρός (ζέστη), μπορεί να κάνει τα συμπτώματα πιο έντονα, δεν ξεκινούν όμως από εκεί.

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #21 on: Τρίτη 16 Φεβρουάριος 2016, 17:55:28 μμ
Ανακινώ το θέμα για να καταθέσω κάτι περίεργο που μου συνέβει με τα λάδια...

Άλλαξα λάδια (μαζί με φίλτρο) πριν από 2200χλμ.  Έβαλα Motul 5100 10w40 μιας και έχω εμπιστοσύνη σε αυτήν την εταιρεία και μιας και το οικονομικό δεν σηκώνει πανάκριβα λάδια πλέον.
Το Σάββατο άνοιξα να ελέγξω την στάθμη τους και διαπίστωσα πως είχαν γίνει νερό ! ! ! ! Τραβάω τον δείκτη και δεν βλέπω πάνω του λάδι ! Τον ξαναβάζω και κοιτάζοντας τον  έπεφτε η τελευταία σταγόνα του πράγματος που είχα μέσα στο κάρτερ.... ΔΕΝ ΕΜΕΝΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΣΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ !!!
Τα έβγαλα, πίσσα μαύρα, κατράμι ! Ρευστότητα? ΑΠΟΛΥΤΗ ! Οϋτε τα χέρια δεν λίπαινε !
Επειδή είμαι λίγο κεφάλας, έβαλα τα ίδια .... (Σάββατο μεσημέρι στον Αγ.Στέφανο είναι τα μόνα που βρήκα).
Να φταίει η παρτίδα? Να φταίει ο καιρός? Να φταίει ο Ερμής ο ανάδρομος? Τι να φταίει ?

Παντελη, Motul βαζω κι'εγω αλλά 15w50 εδω στην Ελλαδα, βεβαια στο Νησι παντα 10w40 λογω χαμηλων θερμοκρασιων το χειμωνα και οχι πολυ ψηλων το καλοκαριρι. Εδω τα παιρνω απο τον Λαμπριανιδη. Δεν ειχα ποτε θεμα, αν τοχες γραψει αυτο πιο πριν θα κοιταζαμε/σουδειχνα τα δικα μου την Κυριακη καθως ταχω μεσα για σχεδον 4000χμ.

" the PouroDuro spirit "

Offline Specialized

• Οδηγάρα
Reply #22 on: Τρίτη 16 Φεβρουάριος 2016, 22:17:05 μμ
Με κίνδυνο να ξαναβρώ το μπελά μου όπως με τις δισκόπλακες  :goofy: θα ξαναγράψω την εμπειρία μου, σχετικά με τα λάδια αυτά. Κατ αρχάς πιστεύω ότι είναι αρκετά ψιλό λάδι το 10-40 ανεξάρτητα από τη μάρκα, γιατί το σασμάν συμπεριφερόταν σα να είχε μέσα στραγάλια (στο δικό μου άκουσμα) και το ένιωθα σαν να "πονάει".  :2hysterical: Αυτός ήταν και ο λόγος που προτίμησα τα 15-50 που έβαζαν οι περισσότεροι.

Στα διαταύτα όμως. Τα Motul 5100 συγκεκριμένα, τα έβαλα μία φορά και τελευταία πριν δύο περίπου χρόνια, άρα πιστεύω ότι δεν τίθεται θέμα παρτίδας, αλλά λαδιού. Ίσως κάποτε τα μοτούλ να ήταν καλά λάδια, αλλά πλέον αμφιβάλλω πάρα πολύ γι αυτό. Και στο δικό μου Τρανσάλπ τα λάδια "έκοψαν" και έγιναν σαν νερό κοντά στα 1500 χιλιόμετρα από την αλλαγή.Αυτή η αίσθηση που έγραψα πιο πάνω γινόταν όλο και πιο έντονη, ώσπου πλέον δεν την άντεχα άλλο. Νομίζω ότι υπάρχει και άλλο μέλος που παρατήρησε τα ίδια συμπτώματα.

Κάποιος άλλος μπορεί να βγει και να πεί τα καλύτερα και ότι τα κακολογώ, αλλά για μένα, από τα συμπτώματα που περιγράφεις, φταίει το λάδι και τίποτε περισσότερο. Ο καιρός (ζέστη), μπορεί να κάνει τα συμπτώματα πιο έντονα, δεν ξεκινούν όμως από εκεί.

Το 40ρι είναι πιο χοντρό από το 50ρι, όχι πιο ψιλό. Αν σου δουλεύει καλύτερα τη μηχανή ΟΚ. Η Χόντα πάντως προτείνει το 40ρι. Αν ο κινητήρας τσιμπάει λίγο λάδι λόγω παλαιότητας, βάζεις 50ρι. Αν τσιμπάει περισσότερο πας σε επισκευή (από φιλώ, έως χοντρή).

Offline Καψιώτης....

• Μέλος HTC
  • Rossi και πάνω !
Reply #23 on: Τετάρτη 17 Φεβρουάριος 2016, 00:11:39 πμ
Το 40ρι είναι πιο χοντρό από το 50ρι, όχι πιο ψιλό. Αν σου δουλεύει καλύτερα τη μηχανή ΟΚ. Η Χόντα πάντως προτείνει το 40ρι. Αν ο κινητήρας τσιμπάει λίγο λάδι λόγω παλαιότητας, βάζεις 50ρι. Αν τσιμπάει περισσότερο πας σε επισκευή (από φιλώ, έως χοντρή).

Μήπως τα έμπλεξες; 90 είναι η βαλβολίνη. Λάδι κι αυτή. Το χαρακτηρίζεις ψιλό;
Όσο μικρότερα είναι τα νούμερα, τόσο ψιλότερο είναι το λάδι. Αν πάρουμε τα απλά, πχ SAE 10 ή 20 ή 30 ή 40 θα δούμε ότι σε περιβάλλον με χαμηλές θερμοκρασίες βάζουμε ψιλότερο για λόγους ρευστότητας και όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει πάμε στο ποιο χοντρό (παχύρευστο). Πχ σε θερμοκρασία -5C  ας πούμε, θέλουμε 10αρι, ενώ στους 40C  30αρι ή και 40αρι.
Τώρα, αυτό που λέμε 10-40 ή 15-50 είναι επεξεργασμένα λάδια συνήθως ημισυνθετικά ή συνθετικά που "παίζει" με τις ιδιότητες από ενός 10ριου εως 40ριου ή ενος 15ριου εως 50ριου κλπ, κλπ.
Γι' αυτό λέμε χοντρότερα ή ψιλότερα.   

Αγάλια-αγάλια, ντραϊλίζουμι....

Offline bestoftherest7

• Οδηγάρα
Reply #24 on: Τετάρτη 17 Φεβρουάριος 2016, 02:58:37 πμ
Καλα σε κανενα φορουμ στο κοσμο δεν προκειται να βγει ακρη με τα λαδια.  :P   Πάντως αυτο συζηταγα με το μηχανικο μου η πλειοψηφια νομιζει πως αν βαλει κατι πιο παχυ απο 10-40 θα βαρεσει μπιελα το μηχανακι στην επομενη στροφη. Και οσοι λετε οτι τα χοντα καινε λαδι ρωτηστε αυτους που εχουν βε στρομ να δειτε ποσο λαδι καιει που ειναι πιο συγχρονο μοτερ...     

XL650V