Hellas Transalp Forum

Έλεγχος μεταχειρισμένης ΤΑ XL 650 V4

Wildjohn · 7429

Offline Wildjohn

• Απλός οδηγός
on: Παρασκευή 03 Απρίλιος 2015, 00:35:31 πμ
Γεια χαρά σε όλους.
Όπως είπα και στο τοπικ για τους "νέους" του φόρουμ, μόλις απέκτησα μεταχειρισμένη απο έναν κολλητό μου μια 650 του ´04 η οποία δυστυχώς ήταν παραμελημένη έξω και ακάλυπτη για τουλάχιστον 2 χρόνια.
Έμπαινε μπροστά πολύ σπάνια και έκανε μόνο 15 - 20 χλμ όποτε γινόταν αυτο.
Σίγουρα θα την πάω τις επόμενες μέρες σε ενα συνεργείο για να την δει και να μου πει τι χρειάζεται η μηχανή για να είναι 1ον ασφαλής και 2ον (με τον καιρο) εμφανίσιμη.
Για να μην πάω όμως και φανώ τελείως άσχετος σε κάποιον που δεν τον γνωρίζω προσωπικά και μου πει ότι θέλει τι πρέπει να του πω ή να τον περιμένω ν μου πει ότι θέλει έλεγχο;
Π.χ. Απ ότι διάβασα έτσι λιγο εδώ σίγουρα εκτός απο το σέρβις θα χρειάζεται υποθέτω ρύθμιση οι βαλβίδες και συγχρονισμός των καρμπς.
Κατι άλλο που θα πρέπει να του πω να το ελέγξει για να μου πει αν είναι οκ ή όχι;

Η μηχανή έχει 39000 χλμ και κάποια βασική συντήρηση (λάδια φίλτρα) τα έκανε ο φίλος μου μόνος του

Offline Padis

• Rossi και πάνω !
Reply #1 on: Παρασκευή 03 Απρίλιος 2015, 02:26:53 πμ
Αν όπως λες ήταν αφημένη έξω και βρέχονταν θα πρέπει να ξεκινήσεις από τα πολύ βασικά. Εκτός του γενικού service που πρέπει να κάνεις καλό θα ήταν να κοιτάξεις κατάσταση αλυσίδας, ελαστικών και φρένων. Έπειτα θα πρέπει να ψάξεις όλη την μοτοσυκλέτα για τυχόν οξειδώσεις (είναι απίστευτη η σκουριά που εμφανίζεται στο πλαίσιο σε κρυφά σημεία όπως η ουρά).
Ελπίζω να χαρείς την μηχανή σου και σου εύχομαι πολλά και απροβλημάτιστα χλμ. !

«H ταχύτητα δε σκότωσε ποτέ κανέναν... Tο να σταματήσεις ξαφνικά είναι αυτό που βλάπτει...»

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #2 on: Παρασκευή 03 Απρίλιος 2015, 05:11:30 πμ
Αυτό που πρέπει να ελέγξεις είναι:
τακάκια,
αλυσίδα/γρανάζια
Φωτα (αν λειτουργούν δλδ όλα σωστά)

να αλλάξεις:
λάστιχα,
υγρά φρένων,
αλλαγή ψυκτικού υγρου με αυτό:

Για το σέρβις εκτός απο τα βασικά , λάδια κινητήρα/φίλτρο , μπουζί, φίλτρο αέρα , πρέπει να λιπάνεις και τις ντίζες γκαζιού, τσοκ, και συμπλέκτη και φυσικά να ελέγξεις και την λειτουργία του συμπλέκτη.

Αν πάς πιό βαθιά , βαλβίδες, συγχρονισμός/ρύθμιση καρμπς, λάδια στα πηρούνια (αν χρειάζεται) , για αυτό ρώτησε τον προηγούμενο ιδιοκτήτη πότε και αν το0 είχε κάνει.

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
  • Όλα Τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...
Reply #3 on: Παρασκευή 03 Απρίλιος 2015, 06:49:01 πμ
1. Λάδια /φίλτρο λαδιού
2. Φίλτρο αέρα
3. Μπουζί
4. Υγρά φρένων - έλεγχο σωληνάκια για σκασίματα φθορές - έλεγχο τακάκια
5. Έλεγχος ψυκτικού και αντικατάσταση αν χρειάζεται
6. Έλεγχος ρουλεμάν τροχών, τιμονιού
7. Έλεγχος αναρτήσεων συμπεριφορά / τυχόν διαρροές
8. Ντίζες , έλεγχος - λίπανση
9. Γρανάζια, αλυσίδα (έλεγχος για κολλημένους συνδέσμους, καθαρισμός λίπανση)
10. Ηλεκτρικά
11. Ελαστικά, χρόνος παραγωγής, οπτικός έλεγχος (σκασίματα, ρωγμές)
12. Έλεγχος καρμπς (λειτουργία συγχρονισμός αν χρειαστεί)

Αν πιάνουν τα χέρια σου μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος σου. Αν δεν έχεις τη γνώση πήγαινε διερευνητικά σε ένα δύο συνεργεία και δες τι ελέγχους θα σου προτείνουν και το κόστος. Θα σου πρότεινα να κάνεις τα βασικά πρώτα (λάδια, φίλτρα, αλυσίδα)και φυσικά αν κάποια από τα υπόλοιπα χρειάζονται άμεση επέμβαση. Αφού κάνεις αυτά περπάτησε την. Αν δουλεύει οκ μετά τα υπόλοιπα σιγά σιγά
Υπάρχουν παραδείγματα που παρατημένες μηχανές (όπως το περιγράφεις) δουλεύουν πολύ καλύτερα από άλλες που φαινομενικά είναι στην τρίχα.
« Last Edit: Παρασκευή 03 Απρίλιος 2015, 06:52:48 πμ by Aerios »

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #4 on: Σάββατο 04 Απρίλιος 2015, 03:17:57 πμ
Ξεκιναω απο αυτα που πρεπει να ελεγχθουν ή να αλλαχθουν ...χτες
-Λαστιχα ελεγχος και πιθανοτατα αλλαγη
-Σαμπρελες αλλαγη
-Αλλαγη υγρα φρενων 
-Ελεγχος σωληνακια φρενων για φθορα και αν χρειαζεται αλλαγη (μετα απο τοσα χρονια μαλλον θα χρειαζονται αλλαγη)
-Ελεγχος τα τακακια
-Λάδια αλλαγη
-Φίλτρο λαδιού αλλαγη
και συνεχιζω με αυτα που δεν ειναι λιγοτερο σημαντικα απλα πρεπει να γινουν σημερα και οχι χτες
-Φιλτρο αερα αλλαγη
-Μπουζι αλλαγη
-ελεγχος/ρυθμισμα βαλβιδων
-Αλλαγη ψυκτικου, πλυσιμο του συστηματος ψυξης
-Ελεγχος ρουλεμαν τροχων και τιμονιού
-Ελεγχος αναρτησεων για διαρροες
-Ελεγχος και λιπανση ντιζων
-Ελεγχος αλυσιδογραναζα Αν στα 39000χλμ δεν εχουν αλλαχτει ποτε τοτε δεν βλεπω να γλιτωνεις την αντικατασταση

Επισης και λογω της ακινησιας
-Πεταμα την οποια βενζινη ειχε μεσα το ρεζερβουαρ και οπτικος ελεγχος για σκουριες
-Ελεγχος στους πολους της μπταριας για συσωρευση αλλατων και καθαρισμος τους
-Ελεγχος σε οποιο σωληνα-σωληνακι, Ο-ring κλπ υπαρχει για να διαπιστωθει αν ειναι ξερο,τσακισμενο,βγαλμενο, σκισμενο κλπ
-Προληπτικα ακομα και αν φαινεται ενταξει αντικατεστησε το σωληνακι της υποπιεσης του πισω κυλινδρου που παει στο ρουμπινετο καθως και το σωληνακι της βενζινης

Συμβουλη:
Προσπαθησε να κανεις οτι μπορεις μονος σου και αν δεν το εχεις καντο μαζι με καποιον που πιανουν τα χερια του Αλλιως βρες μηχανικο της εμπιστοσυνης σου (αν υπαρχει στον κοσμο ολο τετοιος)
Ο μηχανικος οταν του πηγαινει μια τετοια μηχανη οπου ουσιαστικα πρεπει να ελεχθουν σχεδον τα παντα εχει τρεις επιλογες:α) να μην την αναλαβει β) να την αναλαβει αλλα τα χρηματα (τα οποια υποψιαζομαι οτι δεν θα ειναι λιγα) που θα ζητησει για μια μοτοσυκλετα σε ακινησια επι δυο και πλεον χρονια δεν θα ειναι τα ιδια  με μια αλλη καλοσυντηρημενη, αφου δεν ξερει τι δυσκολιες(=χασιμο χρονου) θα βρει γ) να την αναλαβει αλλα να κανει τις μισες δουλειες (και παλι καλα να λες) και να σε γδαρει κανονικα ειδικα οταν καταλαβει οτι δεν ξερεις ουτε τα βασικα

Offline Wildjohn

• Απλός οδηγός
Reply #5 on: Σάββατο 04 Απρίλιος 2015, 07:09:28 πμ
Παιδιά σας ευχαριστώ όλους πολύ για τις λίστες και τις συμβουλές, μετά από έλεγχο όλων των απαντήσεων θα σημειώνω εδώ από την λίστα του konkost, όχι φυσικά γιατί δεν εμπιστεύομαι τους άλλους αλλά γιατί έχει τα πιο πολλά πράγματα που πρέπει να δω και δίπλα θα προσθέτω (με κόκκινα) τυχόν δικές μου διευκρινήσεις ή απορίες:

-Λαστιχα ελεγχος και πιθανοτατα αλλαγη (Θέλουν σίγουρα αλλαγή, κάποια πρόταση?)
-Σαμπρελες αλλαγη (Αφού θα αλλάξουν λάστιχα δεν θα μπουν και σαμπρέλες;)
-Αλλαγη υγρα φρενων
-Ελεγχος σωληνακια φρενων για φθορα και αν χρειαζεται αλλαγη (μετα απο τοσα χρονια μαλλον θα χρειαζονται αλλαγη) (Πως καταλαβαίνεις τη φθορά? Εντάξει αν είναι κάποιο κομμένο καταλαβαίνω αλλά υπάρχει κάτι άλλο που προδίδει ότι θέλει αλλαγή?)
-Ελεγχος τα τακακια (Τα τακάκια απλά μετράμε πόσο υλικό έχει από το σίδερο?)
-Λάδια αλλαγη (Με 39000 χλμ. και 10ετίας μηχανή τι προτείνεται να δοκιμάσω πρώτα? 15W50 ή 20W50?)
-Φίλτρο λαδιού αλλαγη (Να υποθέσω ότι βρώ?)
και συνεχιζω με αυτα που δεν ειναι λιγοτερο σημαντικα απλα πρεπει να γινουν σημερα και οχι χτες
-Φιλτρο αερα αλλαγη (Να προτιμήσω μαμά HONDA ή να πάω σε after market? και κάποια πρόταση?)
-Μπουζι αλλαγη (Το ίδιο με το φίλτρο)
-ελεγχος/ρυθμισμα βαλβιδων (Ε αυτό μάλλον σε μηχανικό ε?)
-Αλλαγη ψυκτικου, πλυσιμο του συστηματος ψυξης
-Ελεγχος ρουλεμαν τροχων και τιμονιού (Του τροχού καταλαβαίνω του τιμονιού πρέπει να ψάξω να δω πως θα τα δω)
-Ελεγχος αναρτησεων για διαρροες (Μπρος - Πίσω είναι στεγνές εξωτερικά)
-Ελεγχος και λιπανση ντιζων
-Ελεγχος αλυσιδογραναζα Αν στα 39000χλμ δεν εχουν αλλαχτει ποτε τοτε δεν βλεπω να γλιτωνεις την αντικατασταση (Υπάρχει εύκολος τρόπος να τα καταλάβω? Εννοώ το πίσω γρανάζι έχει κάποια φαγωματα αλλά δεν ξέρω αν είναι αρκετά για αλλαγή ή αν αντέχει, αλλά και η αλυσίδα προς το παρόν είναι χάλια οπτικά αν την καθαρίσω πως θα καταλάβω αν θέλει αλλαγή ή όχι?)

Επισης και λογω της ακινησιας
-Πεταμα την οποια βενζινη ειχε μεσα το ρεζερβουαρ και οπτικος ελεγχος για σκουριες (αυτό δεν έγινε γιατί ήδη εχει συμπληρωθεί βενζίνη)
-Ελεγχος στους πολους της μπταριας για συσωρευση αλλατων και καθαρισμος τους (Άλλαξα μπαταρία γιατί η προηγούμενη ήταν στεγνωμένη πλέον, οι πόλοι ήταν μια χαρά)
-Ελεγχος σε οποιο σωληνα-σωληνακι, Ο-ring κλπ υπαρχει για να διαπιστωθει αν ειναι ξερο,τσακισμενο,βγαλμενο, σκισμενο κλπ (Γκλουπ!!)
-Προληπτικα ακομα και αν φαινεται ενταξει αντικατεστησε το σωληνακι της υποπιεσης του πισω κυλινδρου που παει στο ρουμπινετο καθως και το σωληνακι της βενζινης (Ακούγεται εύκολο)

και 2 δικές μου Ερωτήσεις:
-Η μηχανή γενικά έχει πολύ σκουριά επιφανειακή ακόμα και στο σασί, εκεί τι πρέπει να γίνει? την τριβω εγώ και τη βάφω με κάποιο σπρέυ ή πρεπει να πάει για βάψιμο ειδικό που σημαίνει να γδυθεί?
-Με προβληματίζει το μπροστινό φρένο γιατί όταν το πατούσα σταθερά έκανε σαν κομπιάσματα (πιάνει-δεν πιάνει) και πρόσεξα ότι έχει κάποιες πιο χοντρές σκουριές πάνω η δισκόπλακα. Μετά από αυτό πάω πολύ συντηρητικά για να μπορώ να σταματάω μόνο με το πίσω φρένο μέχρι να δω τι πρέπει να κάνω με τα μπροστά.
Αυτό το κόμπιασμα πάιζει να είναι από την σκουριά? που σημαίνει ότι αν τα δουλέψω λίγο θα καθαρίσει? ή παίζει να μου έχει στραβώσει η δισκόπλακα, και πώς μπορώ να δω αν είναι στραβή ή όχι?

Όντως θα προσπαθήσω να κάνω ότι μπορώ μόνος μου γιατί είναι δύσκολοι καιροί για "πρίγκηπες" και δόξα τον Μανιτού πιάνουν τα χέρια μου.
Αυτά προς το παρόν

Σας ευχαριστώ όλους ξανά για τις απαντήσεις και τη βοήθεια...

Offline Wildjohn

• Απλός οδηγός
Reply #6 on: Δευτέρα 06 Απρίλιος 2015, 18:44:45 μμ
Επανέρχομαι με ότι μπόρεσα να κάνω μέσα στο Σαββατοκύριακο έτσι για να υπάρχει και ενα αρχείο μήπως κι εγω ξεχνάω κάτι.

- Λύθηκαν και καθαρίστηκαν με σπρέι επαφών όλοι οι διακόπτες (φλας, φώτα, κόρνα, μίζα, engine stop). Είχαν πιάσει πολύ μούργα μέσα και τα μισά δούλευαν.
-Καθαρίστηκε πολύ καλα με παραφινέλαιο και λαδώθηκε με βαλβολίνη η αλυσίδα χρησιμοποιώντας οδοντόβουρτσα για να μπορέσω να "χώσω" την βαλβολίνη σε όλες τις ενώσεις. Το καλο είναι ουι απελευθερώθηκε η αλυσίδα και απ ότι είδα τα γρανάζια είναι σε σχετικά καλή κατάσταση που με κανει να μπορώ να καθυστερήσω λιγο την αλλαγή τους.
- Ελέγχθηκαν και μπηκε και καθαρίστηκαν με λιγο wd40 όλες οι ντιζες, μετά τον καθαρισμό έριξα και μια σταγονίτσα λαδακι δεκάρι μέσα έτσι για να υπάρχει. Ευτυχώς τα συρματόσχοινα ήταν άψογα όλα τους. Και στα σημεία που στρίβουν ούτε τριχαλάκι δεν πετούσε.
-Έγινε ένας γενικός έλεγχος στα ηλεκτρολογικά και αντικατάσταση στις λάμπες αν και δεν χρειάζοταν
-Σουλουπωθηκε λιιιγο εξωτερικά ίσα ίσα για να την βλέπω και με άλλο μάτι

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #7 on: Δευτέρα 06 Απρίλιος 2015, 18:58:49 μμ
Επανέρχομαι με ότι μπόρεσα να κάνω μέσα στο Σαββατοκύριακο έτσι για να υπάρχει και ενα αρχείο μήπως κι εγω ξεχνάω κάτι.

- Λύθηκαν και καθαρίστηκαν με σπρέι επαφών όλοι οι διακόπτες (φλας, φώτα, κόρνα, μίζα, engine stop). Είχαν πιάσει πολύ μούργα μέσα και τα μισά δούλευαν.
-Καθαρίστηκε πολύ καλα με παραφινέλαιο και λαδώθηκε με βαλβολίνη η αλυσίδα χρησιμοποιώντας οδοντόβουρτσα για να μπορέσω να "χώσω" την βαλβολίνη σε όλες τις ενώσεις. Το καλο είναι ουι απελευθερώθηκε η αλυσίδα και απ ότι είδα τα γρανάζια είναι σε σχετικά καλή κατάσταση που με κανει να μπορώ να καθυστερήσω λιγο την αλλαγή τους.
- Ελέγχθηκαν και μπηκε και καθαρίστηκαν με λιγο wd40 όλες οι ντιζες, μετά τον καθαρισμό έριξα και μια σταγονίτσα λαδακι δεκάρι μέσα έτσι για να υπάρχει. Ευτυχώς τα συρματόσχοινα ήταν άψογα όλα τους. Και στα σημεία που στρίβουν ούτε τριχαλάκι δεν πετούσε.
-Έγινε ένας γενικός έλεγχος στα ηλεκτρολογικά και αντικατάσταση στις λάμπες αν και δεν χρειάζοταν
-Σουλουπωθηκε λιιιγο εξωτερικά ίσα ίσα για να την βλέπω και με άλλο μάτι
Για να τσεκαρεις αν η αλυσιδα θελει αμεση αντικατασταση κανε το εξης: Πιασε και τραβα την αλυσιδα απο το πισω μερος του γραναζιου Αν φανει μισο δοντι ή και περισσοτερο απο το γραναζι τοτε η αλυσιδα ειναι για πεταμα ανεξαρτητα αν ολοι οι κρικοι της κινουνται ομαλα (και το πιθανοτερο ειναι να ειναι για πεταμα και τα γραναζια Ειδικα το μπροστα που τρωει μεγαλυτερο ζορι) Επισης και ειναι πολυ σημαντικο αυτο φροντισε να μην ειναι τεντωμενη οταν θα ανεβαινει και δευτερο ατομο στην μηχανη Το υπερβολικο τεντωμα ειναι και ο λογος που φθειρεται το καρε του αξονα κινησης Μια ζημια που ειναι πολυ δαπανηρη να επισκευαστει αφου πρεπει να κατεβει και να λυθει ο κινητηρας Επισης φθορα δημιουργειτε κατ' αυτον τον τροπο και στο σαμαν
Καλου κακου παντως και πριν δωσεις ακομα ουτε ενα ευρω για το συμαζεμα της μηχανης, ριξε μια ματια στο καρε του εν λογω αξονα αν ειναι ενταξει

Offline Wildjohn

• Απλός οδηγός
Reply #8 on: Δευτέρα 06 Απρίλιος 2015, 19:38:18 μμ
Αυτο όμως δεν έχει σχέση και με τη θέση του ρεγουλαδορου ή εγω δεν καταλαβα καλα τον τροπο ελέγχου;
Ο ρεγουλαδορος πάντως είναι περίπου στη μέση και όπως το είδα θέλει ενα κλικ τεντωμα για να είναι όπως θεωρητικά πρέπει, απλά δεν έχει τύχει να βρεθώ με κάποιον στα κιλά μου για να την ελέγξω πει τόπου.

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #9 on: Δευτέρα 06 Απρίλιος 2015, 20:05:58 μμ
Αυτο όμως δεν έχει σχέση και με τη θέση του ρεγουλαδορου ή εγω δεν καταλαβα καλα τον τροπο ελέγχου;
Ο ρεγουλαδορος πάντως είναι περίπου στη μέση και όπως το είδα θέλει ενα κλικ τεντωμα για να είναι όπως θεωρητικά πρέπει, απλά δεν έχει τύχει να βρεθώ με κάποιον στα κιλά μου για να την ελέγξω πει τόπου.
Εχει και δεν εχει Δεν εχω τον χονο να στο εξηγησω τωρα
Κανε αυτο που εγραψα

Offline Wildjohn

• Απλός οδηγός
Reply #10 on: Δευτέρα 06 Απρίλιος 2015, 20:23:55 μμ
Αν καταλαβα καλα (τράβηξα την αλυσίδα απο τη μέση καθ ύψος του γρανάζιου προς τα έξω. Η αλυσίδα τραβήχτηκε ούτε χιλιοστό.
Μου φάνηκε μια χαρά.
Επίσης έκανα κι ενα τεστ βάζοντας πάνω στη μηχανή 2 άτομα έδω απο τη δουλειά μου και στα συνολικά 170 κιλά η αλυσίδα τέντωσε. Εγω ειμαι περίπου 80 και απ ότι είδα με τα 80 κιλά πάνω φαίνεται καλή σαν τεντωμα.

Λοιπόν πριν λιγο πέρασα απο το εξουσιοδοτημένο συνεργεί της Honda στο ηρακλειο που ρώτησα για τις ζάντες-ακτινες (αναλυτικότερα στο άλλο θέμα που εχω ανοίξει) και τσέκαρε την αλυσίδα και τα γρανάζια μου και μου είπε ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν χρειάζεται κατι προς το παρόν παρά μόνο λαδωματάκι

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #11 on: Τρίτη 07 Απρίλιος 2015, 05:59:40 πμ
Αν καταλαβα καλα (τράβηξα την αλυσίδα απο τη μέση καθ ύψος του γρανάζιου προς τα έξω. Η αλυσίδα τραβήχτηκε ούτε χιλιοστό.
Μου φάνηκε μια χαρά.
Επίσης έκανα κι ενα τεστ βάζοντας πάνω στη μηχανή 2 άτομα έδω απο τη δουλειά μου και στα συνολικά 170 κιλά η αλυσίδα τέντωσε. Εγω ειμαι περίπου 80 και απ ότι είδα με τα 80 κιλά πάνω φαίνεται καλή σαν τεντωμα.

Λοιπόν πριν λιγο πέρασα απο το εξουσιοδοτημένο συνεργεί της Honda στο ηρακλειο που ρώτησα για τις ζάντες-ακτινες (αναλυτικότερα στο άλλο θέμα που εχω ανοίξει) και τσέκαρε την αλυσίδα και τα γρανάζια μου και μου είπε ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν χρειάζεται κατι προς το παρόν παρά μόνο λαδωματάκι
Αν την τραβηξες κατα την φορα που δειχνει το βελος στο σχημα και δεν φανηκε ουτε χιλιοστο δοντιου απο το γραναζι τοτε φυσικα το γλυτωσες το εξοδο

Offline Wildjohn

• Απλός οδηγός
Reply #12 on: Τρίτη 07 Απρίλιος 2015, 06:50:08 πμ
Ναι ναι ακριβώς εκεί.