Hellas Transalp Forum

Μπροστινό Φλάς ?

klearxos · 8923

Offline klearxos

• Θά θελα πάλι να πηγαίνω σαν
  • Απλός οδηγός
  • ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος
on: Παρασκευή 23 Μάιος 2014, 02:18:13 πμ
Έχω ένα Τρανσαλπ 400, το πρόβλημα που παρουσίασε είναι το εξής: το αριστ. μπροστινό φλάς δουλεύει
κανονικά, αλλά σταμάτησε να αναβει το (θέσης?) σταθερό, άλλαξα λάμπα-το ίδιο, πριν κάνω επέμβαση μήπως ξέρει
κατι κανείς, η καλωδίωση δεν είναι κομμένη, να επέμβω μέσα στο ντουί ?

οχτώ τα πόδια του καβρού που παν ομπρώς κ πίσω τόσες αγάπες ήκαμα μέχρι να σ'αποκτήσω...

Offline Goikoetxea

• Rossi και πάνω !
Reply #1 on: Παρασκευή 23 Μάιος 2014, 03:13:36 πμ
Όταν λες δουλεύει κανονικά, εννοείς ότι είναι μόνιμα αναμένο, ε;

Offline klearxos

• Απλός οδηγός
Reply #2 on: Παρασκευή 23 Μάιος 2014, 03:56:55 πμ
στα 2 φλάς (σταθερά αναμένα ειναι τα θέσης (αν λέγονται έτσι) και αναβοσβήνουν ανάλογα τα φλάς.
Απο τα σταθερά λοιπόν το ένα είναι πλέον μόνιμα αναμμένο, το άλλο έχει σβήσει.

οχτώ τα πόδια του καβρού που παν ομπρώς κ πίσω τόσες αγάπες ήκαμα μέχρι να σ'αποκτήσω...

Offline Goikoetxea

• Rossi και πάνω !
Reply #3 on: Παρασκευή 23 Μάιος 2014, 05:02:21 πμ
OK, τώρα κατάλαβα. Δε νομίζω όμως ότι αυτά τα λαμπάκια έχουν δυο σκάλες όπως εννοείς, απλά τροφοδοτούνται μόνιμα με ρεύμα και έτσι μένουν αναμένα. Αν τώρα δοκίμασες με άλλο λαμπάκι αλλά έκανε το ίδιο, μάλλον είναι στο φλασέρ το πρόβλημα. Το άλλο λαμπάκι που δοκίμασες είναι ίδιου τύπου σωστά? Αν έβαλες τύπου led δεν θα δουλέψει, διότι τραβάει πολύ λιγότερο ρεύμα και το φλασέρ δεν είναι ρυθμισμένο για αυτήν την τάση. Θα ήταν λογικό δηλαδή να μην έμενε αναμένο.

Offline klearxos

• Απλός οδηγός
Reply #4 on: Παρασκευή 23 Μάιος 2014, 05:20:29 πμ
φίλε Goikoetxea ευχαριστώ για την ανταπόκριση,
κι όμως τα λαμπάκια είναι διπλά... το ένα νήμα μένει πάντα αναμμένο και
ανάβει το δεύτερο νήμα μόνο οταν πατάμε το φλάς (για στρίψιμο  8)
Το μονίμως αναμένο λοιπόν δεν... :eusa_naughty:

Offline Goikoetxea

• Rossi και πάνω !
Reply #5 on: Παρασκευή 23 Μάιος 2014, 05:36:05 πμ
άρα τότε μένει το φλασέρ. Δυστυχώς μόνο από άλλο 400άρι θα το βρεις, καθώς της 600άρας που υπάρχει επίσημα ανταλλακτικό δεν ταιριάζει. Αν είναι κάτι άλλο που ίσως φταίει κάποια διαρροή π.χ. δεν μπορώ να φανταστώ.

Offline klearxos

• Απλός οδηγός
Reply #6 on: Παρασκευή 23 Μάιος 2014, 05:46:22 πμ
σκέφτομαι μήπως είναι το ντουί έχει 3 καλώδια πίσω
μήπως μέσα του  ??? συμβαίνει κάτι και δεν φαίνεται !!
γιατί ? να αναβει μόνο το φλάς κ όχι το σταθερό (2 νήματα στην ίδια λυχνία)
μου φαίνεται λίγο παράξενο..να ανάβει η μισή !!!
τέςπα θα το.. χειρουργήσω  :pope: το ΣΚ και βλέπομε..αν έτσι ή αλλοιώς
ευχαριστώ πάντως  για τη βοήθεια

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #7 on: Παρασκευή 23 Μάιος 2014, 18:03:25 μμ
Εάν δεν εχεις πολύμετρο για να μετρήσεις τάση η συνεχεια στην καλωδίωση, απλά λαμβάνεις λαμβακιον , το καλωδιώνεις ετσι:

το ενα καλώδιο γείωση το αλλο στο ντουί και κοιτας που ανάβει. Αν ανάβει κανονικά τότε ισως τα συρματακια να θελουν λίγο ''σηκωμα'' η καθαρισμα οι επαφές κλπ.

Βλέποντας και κάνοντας.

Offline klearxos

• Απλός οδηγός
Reply #8 on: Παρασκευή 23 Μάιος 2014, 20:21:49 μμ
Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.
Ευχαριστώ Stoneman, θα το δοκιμάσω κ αυτό.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #9 on: Σάββατο 24 Μάιος 2014, 01:34:31 πμ
Δεν ξέρω τι επιπέδου είσαι στα ηλεκτρικά και ξεκινησα απο τα απλά.

Βασικά η λάμπα λειτουργει όπως και η διπλή πίσω θέσης /στοπ.

Εχει ενα καλώδιο γειωσης αυτό με το πράσινο χρώμα, που είναι το ίδιο χρώμα και στα 4 φλάς.
Εμπρός δεξιά τα καλώδια του φλάς είναι το Γαλάζιο (+)  και πράσινο (-) γείωση.
Εμπρος αριστερά τα καλώδια είναι το Πορτοκαλί (+) και το πρασινο (-) γείωση.
Ιδια χρωματα εχει και πισω.
Μια μικρή επιφύλαξη επειδή κοιταω το ηλεκτρικό διάγραμμα της 600αρας, αλλά επειδή ιδιο χρωματικό κώδικά με την 600 εχει και η 650 δεν πιστευω να διαφερουν.
Το τριτο καλώδιο που δεν γνωρίζω χρώμα είναι και το (+) της θέσης εμπρός.
Ισως να είναι το Καφέ επειδή το πίσω θεσης εχει καφε σαν (+).

Οποτε με το λαμπάκι η ενα πολυμετρο ψάχνεις να βρείς αριστερά που εχεις θεμα, ανάμεσα στην γείωση (πρασινο) η σαν γειωση ενα μεταλικό σημειο του σκελετου, και το καφε αν εχεις ταση 12Volt η αν αναβει το λαμπάκι.
Αφου η λάμπα είναι καλή ισως είναι το ντουί εσωτερικά.
Αν σου είναι δύσκολο να μετρήσεις μέσα στο ντουί, τρυπα με μια καρφίτσα τα καλώδια και σύνδεσε εκεί πολύμετρο η λαμπάκι.

Offline klearxos

• Απλός οδηγός
Reply #10 on: Σάββατο 24 Μάιος 2014, 03:33:38 πμ
Γενικά τα πάω καλά, οχι τέλεια, αλλά καλά - (ηλεκτρονικά & ηλεκτρικά -μηχανικά ασχολιέμαι καλά)
χρόνος δε μου μένει  >:( συνέχεια  :moped: !!!
Με βοήθησες υπεραρκετά Ευχαριστώ θα ασχοληθώ το ΣΚ που θα έχω χρόνο.
Και θα σου απαντήσω.
Ευχαριστώ Stoneman...

Offline klearxos

• Απλός οδηγός
Reply #11 on: Τετάρτη 28 Μάιος 2014, 06:42:44 πμ
Για τον Stoneman (η όποιος άλλος ξέρει).. η καλωδίωση του XL400 V έχει ως εξής:
Αριστερά:
Πράσινο-γείωση (στο ντουί) / Πορτοκαλί- θετικό για το φλάς (στο ντουί) & Πορτοκαλί/Λευκό-για το θέσης (στο ντουί).
Δεξιά:
Πράσινο-γείωση (στο ντουί) / Γκρί- θετικό για το φλάς (στο ντουί) & Γκρί/Λευκό-για το θέσης (στο ντουί).
Τα Πρασινο & πορτοκαλί αριστερά έρχονται μαζί σε ίδια φίσα απο την πλεξούδα και το πορτοκαλί/λευκό απο μονή χωριστή επαφή απο την πλεξούδα.
(το ίδιο και αντίστοιχα δεξιά με τα άλλα χρώματα)
Μετρώντας με το πολύμετρο (αριστερά) στο πρόβλημα, δεν έρχεται ρεύμα λοιπόν στην μονή επαφή, πορτοκαλί/λευκό (που ερχεται απο την πλεξούδα)
άρα δεν ανάβει και το θέσης.. Πριν ξηλώσω παραμέσα, ξέρει κανείς να μου πεί απο που ξεκινάει η γραμμή φορτίου της λυχνίας θέσης ???
Αν υποθέσομε οτι το διάγραμμα του 600 έχει ενα καφέ (τρίτη γραμμή) στην γραμμή sidelight μπροστά με το taillight, δείχνει οτι διακλαδώνει σε ασφάλεια D και στο Stopswitch
καθώς επίσης και στο lighting switch....
Ξέρει κάποιος να βοηθήσει ?...(πριν ξετιλίξει η πλεξ.) :happy_blowingup:
Ευχαριστώ.......

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #12 on: Τετάρτη 28 Μάιος 2014, 22:44:18 μμ
....  Πριν ξηλώσω παραμέσα, ξέρει κανείς να μου πεί απο που ξεκινάει η γραμμή φορτίου της λυχνίας θέσης ???
Αν υποθέσομε οτι το διάγραμμα του 600 έχει ενα καφέ (τρίτη γραμμή) στην γραμμή sidelight μπροστά με το taillight, δείχνει οτι διακλαδώνει σε ασφάλεια D και στο Stopswitch
καθώς επίσης και στο lighting switch....
Ξέρει κάποιος να βοηθήσει ?...(πριν ξετιλίξει η πλεξ.) :happy_blowingup:
Ευχαριστώ.......

Αρχικά να σου πώ οτι υπέθεσα (και το εγραψα) οτι το τριτο καλώδιο είναι καφέ, επειδή το πισω θεσης στην ΤΑ600 είναι καφε.
Εδώ τα πραγματα είναι διαφορετικά, και ισως πολύ διαφορετικά.

Επειδή  δεξιά εχεις Γκρί/Λευκό για το θέσης, και αριστερά Πορτοκαλί/Λευκό για το θέσης οπου κ δεν εχεις ταση.

Μια λύση θα ηταν να αφήσεις την καλωδίωση οπως έχει και να ενώσεις με ενα καλώδιο το αριστερό με το δεξί πορείας να ησυχάσεις(νόμιζες δλδ  ;D) .
Αλλά επειδή η λάμπα δεν έχει 4 επαφες, δλδ δεν είναι δύο ανεξαρτητες λάμπες αλλά δύο λάμπες που μοιραζονται την γείωση τότε το  τμήμα φλάς της αριστερής λάμπας θα γινόταν φορτίο για το θέσης της  δεξιάς, δλδ θα μπλεκανε.
Αστο καλύτερα ... :goofy:

Παρόλο που και παλιοτερα εχω ψαξει για Μανουαλ η εστω ηλεκτρικό διάγραμμα της 400, δεν βρήκα τπτ.
Εψαξα και τωρα πάλι αλλά δεν ...
Θυμήθηκα όμως οταν πριν χρόνια εκανα μαθηματα οδήγησης με μια CB400 οτι είχε το ίδιο σύστημα.
Ετσι ψάχνοντας για τα σχεδια της CB400, περισσότερο για να δώ τι και πώς βρήκα αυτό:

Απο εδώ   http://manuals.sohc4.net/CB350_CB400/WD_CB400_75.jpg   μπορείς να το δείς κ εσύ.

Απο το L Front Turn Signal light & Position light 12V/23/8W φεύγουν τρια καλώδια, αυτο που μας ενδειαφερει είναι το Ο/W (πορτοκαλί/ασπρο) ιδια χρώματα μάλιστα, αυτή η γραμμή αφου περασει απο δύο φίσες τελικά καταλήγει στην θεση PR (Parking Right) του διακόπτη επιλογής σκάλας φωτων/φλας/κορνας.
Διπλα του καταλήγει και το Lb/W (γαλαζιο/ασπρο) απο το δεξιό θεσης.

Αρα η Honda μας ξεχωρίζει τις δύο γραμμές απο τον διακόπτη.

Αν (λεω αν) ο διακόπτης σου είναι ίδιας φιλοσοφίας με τον διακόπτη του  CB400  τότε , η έχεις θεμα με τον διακόπτη, η έχεις θεμα με την καλωδίωση απο τον διακόπτη εως την λάμπα.
Πιθανόν δλδ να εχει ξεκουμπώσει η να μην κανει επαφή μια φίσα (ποτέ δεν ξέρεις) .

Γνωμη μου να ξεβιδώσεις το βραχιόλι του διακόπτη και αφου βρείς το καλώδιο μετρα επάνω στον διακόπτη αν έχεις ταση.
Αν εχεις τοτε εχει θεμα η καλωδίωση, κ αν στην χειρότερη δεν είναι προβλημα στην φίσα , απλά κοβεις απο τον διακόπτη κ γεφυρώνεις εως το ντουί.

(Πρόσεξε στο σχεδιο κατι διακεκομμένες γραμμές που φαινονται, οτι υπάρχει μέσα σε αυτές είναι πλέον μέσα στην κεντρική καλωδίωση)

Αν πάλι εχει προβλημα στον διακόπτη, τότε θα δουμε τι θα κάνουμε, ωστε αν θες να γλυτώσεις το κόστος αγοράς του.

Offline klearxos

• Απλός οδηγός
Reply #13 on: Πέμπτη 29 Μάιος 2014, 06:34:14 πμ
Stoneman  :thumbup:
Γρήγορα μα γρήγορα,, άνοιξα τον διακόπτη φλάς/φώτα (δεν έχω χρόνο μεχρι ΣΚ)
η καλωδίωση που έρχεται απο κάτω (1) στη φωτο, είναι κάτω απο τα ..μπιχλιμπίδια... για Left-Right του διακόπτη και για να έχω πρόσβαση στα καλώδια πρέπει να το λύσω,
http://imgur.com/36o0qg5
διεχώρισα το δαχτυλίδι, άνω-κάτω, στο κάτω καπάκι απο μέσα (2) αφαίρεσα το μεταλλικό βγάζοντας μια βιδα, αλλά δεν μέτρησα διότι δεν φαίνονται τα καλώδια, πρέπει να λυθεί και εσωτερικά. 2 μικρές βίδες συγκρατούν τον διακόπτη Left-Right των φλάς η μία, και μέσα στη διχάλα που αλλάζει την κατεύθυνση (υπάρχει μου φαίνεται και μια μπιλίτσα) γιατί δεν ξέρω αν λύνοντας τα υπάρχει τίποτα
από κάτω (μάλλον ναι απ'οτι είδα) έτσι λύνοντας τα διαιρείται και το μπουτόν LEFT-RIGHT και δεν ήθελα να πεταχτούν εδω κι εκεί...ήθελα χρόνο και το άφησα προς το παρόν θα τοδώ το ΣΚ...!!!!
(μ@μώ τον ελεύθερο χρόνο μας  :clock:)
Άρα αν εκεί έχω ρεύμα θα είναι λοιπόν όπως είπες απο διακόπτη μέχρι λυχνία.(είδομεν ) Αν είναι απο κεί και πίσω ??? :2hysterical: αστο καλύτερα !!! πρέπει να εμβαθύνομεν
στην πλεξούδαν !!!

(my foto, ακυρο θα την ανεβάσω αφού μάθω πως  :banghead:) κατι εγινε με τη φωτο..μεσω ...ιμγκουρ...?
αλλά πως ανεβαζω φωτο ?? στο φορουμ ?? λέι πουθενά η πρέπει να κάνω λογαριασμό κάπου?? πείτε μου
Ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια και το διάγραμμα του CB400 !! βοηθάει νομίζω καλά...

« Last Edit: Πέμπτη 29 Μάιος 2014, 08:41:57 πμ by klearxos »

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #14 on: Πέμπτη 29 Μάιος 2014, 21:43:42 μμ
Μην λύσεις τον διακόπτη αφου έχει τόση δουλειά, ακολούθησε την καλωδίωσή του και αφου βρείς την πρώτη φίσα κάνε εκεί μετρήσεις, εύκολο είναι αφού ξέρεις τα χρώματα των καλωδίων που σε ενδειαφέρουν.

Offline klearxos

• Απλός οδηγός
Reply #15 on: Παρασκευή 27 Ιούνιος 2014, 07:01:44 πμ
Τελικά δεν τόφτιαξα ακόμη λόγω ''άλλων υποχρεώσεων" !!!! Δεν μπόρεσα να ασχοληθώ !!!
Φίλε Stoneman, ψάχνοντας τα παλιά κιτάπια μου βρήκα μια
φωτοτυπία με ηλεκτρικό διάγραμμα Τράνσαλπ 89-92, (με επεξηγηματικό κείμενο) σε γλώσσα
Γαλλιστί, νομίζω πρέπει να ανήκει σε 400 XLV, και 600 XLV. (made in Japan) ταιριάζουν πολλά χρώματα....κλπ
Αλλά είναι κάπως 'θαμπά' τα γράμματα στις καλωδιώσεις αλλά μου φαίνεται
οτι είναι αυτό.!!!.....Πές μου αν μπορείς να βοηθήσεις !!! στην '''αποκωδικοποίηση του"
αν ναι να το σκανάρω (οσο καλά γίνεται) και να τόχομε όλοι στο Φόρουμ.. !! (και εγώ φυσικά :eusa_dance:
Θα προσπαθήσω κι εγώ μόλις βρω χρόνο να το χρωματίσω σε κανα Autocad η άλλο πρόγραμμα μηπως βγεί άκρη.
Επίσης έχω το Owner Manual (με Parts Catalogue-130 pages) του 400/600 by Japan και μάλιστα
στα Ιαπωνιστί...(αυτά δεν τα καταλαβαίνω  :2hysterical:).Προσπαθώ να το συμορφώσω γιατί είναι σε ηλεκτρονική μορφή (jpg)..
ώστε να είναι ......όμορφο..  :glasses9:..όσο γίνεται....
Οταν είναι έτοιμο !!! :evil5: και το χρειάζεται κάποιος θα το ανεβάσω..........
Thanks...........

Offline trelomhxmhx

• Rossi και πάνω !
Reply #16 on: Παρασκευή 27 Ιούνιος 2014, 10:56:29 πμ
ένα-ένα:

α) το φλασέρ του 400 είναι ίδιο με του 600 - όπως και με άλλων Honda ή μη - (Honda 301MG2008 38306KJ6740/ FZ249SD  ) η διαφορά τους βρίσκεται όταν μιλάμε για μοντέλα άλλης χρονιάς

β) το 400 είχε 2 νήματα σε κάθε φλας μπροστινό, όπου το ένα έπαιζε τον ρόλο των "θέσεως" και ήταν αναμμένο πάντα

γ) εμένα κάποτε ήταν μονίμως αναμμένο (είτε το άναβα είτε όχι) το ένα και το άλλο αναβόσβηνε και αυτό επειδή στην μια πλευρά οι λάμπες ήταν οκ ενώ στην άλλη πλευρά το νήμα της μπροστινής λάμπας που έπρεπε να αναβοσβήνει είχε καεί αλλά το άλλο όχι και έτσι φαινόταν σαν κολλημένο, μάλιστα επειδή με καμμένο το ένα νήμα, το ρελε "'έβλεπε" τα μισά watt και δεν προλάβαινε να κάνει την φόρτιση-εκφόρτιση και γι' αυτό ήταν μονίμως αναμμένο και το πίσω, έτσι εσφαλμένα νόμιζα ότι φταίει το φλσέρ χωρίς να φταίει όμως

δ) στην περίπτωσή σου, που αν κατάλαβα καλά και το αριστερό αλλά και το δεξί αναβοσβήνουν το φλασέρ δεν νομίζω ότι έχει πρόβλημα,

ακόμη αν κατάλαβα καλά το ένα θέσεως έχει σταματήσει να ανάβει, οπότε ξεκίνα από το τέλος προς την αρχή δηλαδή ξεκίνα από την λάμπα πήγαινε στο ντουί και μετά στο καλώδιο του ντουί κ.ο.κ. και κάπου θα βρεις κάποιο κομμένο καλώδιο