Υπάρχει κάποια μάρκα ή συγκεκριμένος τύπος λαδιού που προτείνεται γενικότερα;
Δημήτρη το θέμα λάδι είναι πολύυυυυυ μεγάλη υπόθεση.
Αυτό γιατί κάθε μηχανάκι εχει πολλες μεταβλητές και δυσκολεύουν την επιλογή.
Οπως, τροπος χρήσης, περιοχή,προσωπικές απαιτήσεις αναβάτη, συνολική μηχανική κατάσταση του κινητήρα, και αλλα πολλά.
Επειτα είναι ο καθαρά υποκειμενικός τρόπος που ο καθένας αντιλαμβάνεται την εννοια καλό λάδι.
Εδώ
http://www.transalpforum.gr/index.php/topic,1641.0.html πιστεύω οτι το θέμα λάδι εχει εξαντληθεί/αναλυθεί πλήρως.
Βασικά σε ενα κινητήρα με τις προδιαγραφές της ΤΑ οτι και να βάλεις το ίδιο κάνει.
Πάντα με προσωπικά κριτήρια , δεν μου αρέσει να ''ακούγεται'' ο κινητήρας , και θέλω ενα κιβώτιο ''βούτυρο'', (δανείζομαι λέξεις απο το παραπάνω λινκ).
Εχω χρησιμοποιήσει Castrol 10/40 που τα πέταξα σε 300χλμ, Motul 15/50 ημισυνθετικά που μέχρι τα 3500χλμ ηταν απλά τέλεια, μετά κουράστηκαν επιασε και καλοκαίρι και δεν.
Μέχρι τώρα τα μόνα λάδια, αρχικά σε 10/40 100% συνθετικό και τώρα 20/50 πάλι 100% συνθετικό , που ο ηχος του κινητήρα και η αίσθηση του κιβωτίου ηταν ίδιες απο την 1η μέρα μέχρι την αλλαγή είναι τα Amsoil.
Τα Amsoil 10/40 στις ζέστες εσφιγγαν λίγο παραπάνω το κιβώτιο αλλά οχι μεγάλες διαφορές.
Τώρα και επειδή η Amsoil δεν παραγει 15/50 αναγκαστικά χρησιμοποιώ 20/50.
Στο ξεκίνημα αργούν λίγο να ζεσταθούν αυτό το καταλαβαίνεις ανετα, ακούγονται κάποιοι θόρυβοι πχ λίγο η καμπάνα, αλλά επειδή δεν ζεσταίνω το μοτερ ποτέ και είμαι με ελαφρύ τσοκ εκκίνηση και φύγαμε και ηρεμη οδήγηση σε ελάχιστο χρόνο στρώνει.
Με τα 10/40 άκουγα άλλους θορύβους, γενικά το λάδι είναι προσωπική επιλογή.