Hellas Transalp Forum

«Εκεί που το αφήσαμε». Χωμάτινο ταξιδιωτικό στη Βόρεια Πίνδο, Φθινόπωρο 2013:

επισκέπτης · 24061

Offline fotisalp

 • Μέλος ΗTC
 • Rossi και πάνω !
 • ***
  • Posts: 2986

Ιούνιος του 2010. Kάπου στην Κεντρική Πίνδο. Θυμάμαι ακόμα σαν χθες την υπόσχεση που δώσαμε τότε. Είχαμε οργώσει  τη Νότια Πίνδο, από τα Νότια Άγραφα έως τα βουνά του Ασπροποτάμου. Είχαμε κάνει την τιτάνια προσπάθεια να διαβούμε τη λασπερή Νιάλα (http://www.transalpforum.gr/index.php/topic,15110.0.html) , είχαμε κατασκηνώσει σε πλαγιές μαγευτικές, είχαμε κάνει καταπληκτικές χωμάτινες διαδρομές στην ανοιξιάτικη οροσειρά μας,  είχαμε ψήσει προβατίνες, κοτόπουλα, γουρούνια και άλλα θαλασσινά κάτω από τ’ αστέρια…   

Ήταν το σούρουπο πριν από την ημέρα της επιστροφής και, στην τελευταία χωμάτινη διαδρομή ,  ατενίζαμε μελαγχολικά προς το Βορά, τα βουνά του Μετσόβου, εκεί που φωλιάζει η Βάλια Κάλντα. Θα ξανάρθουμε,  είπαμε ο ένας στον άλλο, και θα το πιάσουμε από εδώ που το αφήνουμε…


Οκτώβριος 2013. Να’ μαστε πάλι καλή μας Πίνδο! Από εκεί που το αφήσαμε. Χωρίς σκηνές αυτή τη φορά. Λόγω μικρής φωτοπεριόδου αποφασίσαμε να σπαταλάμε όσο το δυνατό λιγότερο χρόνο στη διαδικασία της διανυκτέρευσης. Η παρέα, γνωστή και χαλυβδωμένη στις κακουχίες, στις πλάκες, στις μάσες, στις… κακοσμίες, δεμένη και ομοιογενής. Οδηγικά, πνευματικά, ψυχικά…με ένα λόγο συντροφικά. Ο πρόεδρας Ευτύχης, ο KostasC, ο Gnik, o Sotos, ο Παύλος, ο Rastabil και ο γράφων.


Αφήστε μας να σας ταξιδέψουμε λίγο σε αυτά που ζήσαμε 7 μέρες στη Βόρεια Πίνδο: Βάλια Κάλντα, Όρλιακα, Βασιλίτσα, Σμόλικα και Γράμμο! Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις διαδρομές από τους χάρτες της Ανάβασης 6.4 Βάλια Κάλντα-Βασιλίτσα και 3.3 Γράμος-Σμόλικας-Βόιο-Βασιλίτσα. Όλα τα τοπωνύμια είναι από εκεί.

Καλή απόλαυση... ;)Offline fotisalp

 • Μέλος ΗTC
 • Rossi και πάνω !
 • ***
  • Posts: 2986
Reply #1 on: Τετάρτη 20 Νοέμβριος 2013, 16:12:47 μμ
Ημέρα 1η (25/10): Ανιαρό ασφάλτινο ταξίδι για το σημείο συγκέντρωσης/εκκίνησης: Το Καστράκι Μετεώρων, Camping Βράχος, διαμονή στα τροχόσπιτα. Κατά τις 11.00 ήρθαν οι τελευταίοι . Φάγαμε και πήγαμε όλοι για ύπνο.


Ημέρα 2η , Καστράκι-Βάλια Κάλντα-Βοβούσα. Συνολικά χιλιόμετρα 157, χώμα 88:

Μετά από πρωινή μπουγάτσα και φουλάρισμα ρεζερβουάρ στην Καλαμπάκα, πήραμε την παλαιά εθνική οδό για Μέτσοβο και, πριν το χωριό Παναγιά, στρίψαμε δεξιά για Πλατανιστό (Παλαιά Κουτσούφλιανη). Πάνω από τον Πλατανιστό φεύγει χωμάτινη διαδρομή 33χλμέτρων, σε πολύ ωραίο δασωμένο κομμάτι με κωνοφόρα και οξιές. Από τα πρώτα χιλιόμετρα καταλάβαμε τι χρωματική πανδαισία μας περίμενε σε αυτό το ταξίδι: Οι οξιές ντυμένες στα πορτοκαλοκόκκινα κάνανε παιχνίδι με τα αυστηρό πράσινο της Μαύρης Πεύκης και των ελάτων. Μέσα στο χορό έβλεπες και κατακίτρινα μπουκέτα άλλων φυλλοβόλων να συμπληρώνουν το φθινοπωρινό χρωματικό πανηγύρι…

o Ευτύχης ευτυχισμένος. Photo by fotisalp

Τα μοντέλα Παύλος και Σώτος με ριγμένη πάνω τους τη φθινοπωρινή κολεξιόν σε γήινα χρώματα.Photo by fotisalp

Photo by fotisalpΑφού διαβήκαμε τη ράχη του Στριγιάνου-σύνορο των νομών Τρικάλων-Ιωαννίνων, κατεβήκαμε προς το χωριό Μηλιά από το ρέμα του Παμπούνα. Σημειωτέον ότι το βενζινάδικο που απεικονίζει ο χάρτης στη Μηλιά δεν υπάρχει πια. Οι  «διψασμένοι» (που δε γεμίσανε στην Καλαμπάκα ή έστω στο χωριό Κορυδαλλός) πρέπει να πάνε βόρεια, στην Κρανιά.

Το καφενείο της Μηλιάς. Photo by Pavlos

Στη Μηλιά μάθαμε ότι από τις περσινές κατολισθήσεις ο χωματόδρομος που μπαίνει στη Βάλια Κάλντα από του Σουρμπούτσαλη τη βρύση (κύρια διαδρομή εισόδου στην κοιλάδα από τα ανατολικά) είναι κατεστραμμένος (όπως και πολλοί άλλοι που συναντήσαμε σε όλο το ταξίδι). Έτσι κινηθήκαμε στον ασφαλτόδρομο προς Κρανιά και, 3 χλμ περίπου πριν το χωριό, στρίψαμε αριστερά (δυτικά) για τη Σαλατούρα του Παπαγιάννη (το τοπωνύμιο «Σαλατούρα» συναντάται συχνά σε αυτά τα μέρη, σημαίνει θέσεις που βοσκοί τάιζαν αλάτι τα κοπάδια).

Κάναμε 2 αποτυχημένες απόπειρες να διασχίσουμε το ρέμα της Κυρακαλής που κατέβαινε στα δεξιά μας, αλλά πάντα συναντούσαμε πεσμένους δρόμους. Έτσι μείναμε στη βασική διαδρομή και, μετά το διάσελο που είναι η Σαλατούρα, κατηφορίσαμε προς τον πυρήνα της Βάλια Κάλντα, το Αρκουδόρεμα.  Σημειωτέον ότι  η Βάλια Κάλντα («Ζεστή κοιλάδα» στα Βλάχικα)  πήρε τ’όνομά της κατ’ ευφημισμό , καθώς αποτελεί μία από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας. Μόνο τη μέρα κρατάει, κατά τόπους, καλές θερμοκρασίες. Τη νύχτα, μπρρρ!

O Gnik ψάχνοντας την είσοδο της Βάλια Κάλντα. Photo by fotisalp

Ο Ευτύχης με ένα συγγενή του που αγνοείτο από τη σκοτεινή περίοδο του Εμφυλίου . Photo by KostasC

photo by fotisalp

Στο Αρκουδόρεμα! Photo by KostasC

Στο Αρκουδόρεμα! Photo by KostasC

Το Αρκουδόρεμα είναι προσπελάσιμο με κακό χωματόδρομο μόνο στην αρχή του. Μετά πρέπει κανείς να γυρίσει πίσω, όπως και κάναμε, για να πάρουμε το δρόμο της δυτικής εξόδου από τη Βάλια Κάλντα. Γενικά όμορφη διαδρομή, το δε τεραίν κυμαινόταν από εύκολες φλαταδούρες μέχρι κροκάλες (στο Αρκουδόρεμα) και αρκετό σπαστήρι με φυτευτές πέτρες προς τη δυτική έξοδο (δηλ προς Σαλατούρα Σταυρού). Στη στάνη του Τίζα βγήκαμε στον ασφαλτόδρομο Βοβούσας-Περιβολίου και κάναμε αριστερά για τη Βοβούσα, όπου είχαμε προγραμματίσει διανυκτέρευση.
 
Η Βοβούσα είναι ένα όμορφο χωριό, το μοναδικό στην Ελλάδα που διασχίζεται από ποτάμι, τον Αωό. Δυστυχώς το μέρος απειλείται από το φαραωνικό έργο εκτροπής του Αωού στη λίμνη Ιωαννίνων. http://www.lifo.gr/team/gnomes/43472

Το καταφύγιο της Βοβούσας (Καταφύγιο Βάλια Κάλντα http://www.katafigiovaliacalda.com/grmain.htm) βρίσκεται 3χλμ νότια από το χωριό, δίπλα στον ασφαλτόδρομο, στα 1000μ υψόμετρο. Είναι ένα άνετο, σύγχρονο κτίριο με όλες τις ανέσεις που μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα ιδιωτικό καταφύγιο: ζεστό νερό, χώρος για στέγνωμα ρούχων, κλινοσκεπάσματα, Internet, προβατίνα κεμπάπ, γίδα βραστή, τσίπουρο και λοιπά είδη πρώτης ανάγκης. Μείναμε σε ένα οκτάκλινο δωμάτιο με κουκέτες, είμασταν δηλαδή «πριβέ». Το μόνο φάουλ η ανοχή των ιδιοκτητών στου καπνιστές που δε σέβονται το διπλανό τους.

Η σάλα του καταφυγίου, photo by Pavlos.
« Last Edit: Τετάρτη 20 Νοέμβριος 2013, 21:13:08 μμ by fotisalp »Offline fotisalp

 • Μέλος ΗTC
 • Rossi και πάνω !
 • ***
  • Posts: 2986
Reply #2 on: Τετάρτη 20 Νοέμβριος 2013, 16:48:37 μμ
Ημέρα 3η, Βοβούσα-Καταφύγιο Σμόλικα. Συνολικά χιλιόμετρα 183, χώμα 79:

Την άλλη μέρα το πρωί τα βρήκαμε όλα παγωμένα έξω: είχε πέσει πάχνη το βράδυ και πάγωσε, τα χορτάρια, το χώμα, τις σέλες, τα πάντα. Μικρό το κακό, απολαύσαμε το πρωινό περιμένοντας τον Κωστάκη να κάνει την προπονησούλα του για το Μαραθώνιο. Δυστυχώς αποχαιρετήσαμε και τον Ευτύχη, που έπρεπε να επιστρέψει λόγω οικογενειακών καθηκόντων.Μετά ξεκινήσαμε.

Gnik, καλά ξυπνητούρια, photo by fotisalp

Πάγος πάνω στις σέλες, photo by fotisalp

Φύγαμε με κατεύθυνση βόρεια, περάσαμε μέσα από τη Βοβούσα και 1,6χλμ από το χωριό μπήκαμε σε χωματόδρομο αριστερά, προς τον Αωό. Καταπληκτικό σκεπαστό κομμάτι με οξιές, αλλά και πολύ δύσβατο!

Fotisalp επί το έργον, photo by KostasC

Pavlos μες στην καλή χαρά, photo by fotisalp

Λίγο παρακάτω  ξαναβγήκαμε στον ασφαλτόδρομο Βοβούσας-Περιβολίου και πήγαμε προς Περιβόλι. 1,6χλμ μετά το χωριό στρίψαμε δεξιά και ξαναμπήκαμε χώμα. Αρχικά κινηθήκαμε νότια και σε λίγο πέσαμε στο ρέμα της Λούμνιτσας. Μετά στρίψαμε ανατολικά και τραβερσάραμε το βουνό της Ντραμάλας, ακολουθώντας από ψηλά τον Ασπροπόταμο (παρακάτω είναι ο γνωστός Βενέτικος). Ωραίο κομμάτι και με θέα σε κάποια σημεία. Είχε και μια γερή κροκαλοκατηφόρα  μούρλια :

fotisalp by KostasC

http://www.youtube.com/watch?v=79yXDJ62gRI&feature=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=xQXSonwoOlY&feature=youtu.be

Στο χωριό Μικρολίβαδο βγήκαμε ξανά άσφαλτο και πήγαμε σφαιράτοι για ανεφοδιασμό με κακής ποιότητος βενζίνη στην Κρανιά. Από την Κρανιά πήραμε την έξοδο προς Κηπουριό και 3χλμ μετά την Κρανιά κάναμε αριστερά (βόρεια), σε ένα ωραίο χωμάτινο κομμάτι που πάει πάνω στην Τσούκα του Καραλή μέσα σε ωραίο δάσος Μαύρης Πεύκης. Προσοχή, πιάνει λάσπη! Μετά βγαίνει άσφαλτο στο χωριό Μοναχίτι .

Από εκεί φεύγουμε προς  Τρίκωμο, αλλά πριν περάσουμε το γεφύρι στο Βενέτικο ξαναμπαίνουμε χώμα κάνοντας αριστερά (βόρεια) σε ένα παιχνιδιάρικο απολαυστικό χωματόδρομο που κατεβαίνει στην κοίτη του Βενέτικου, περνάει από μέσα και βγαίνει απέναντι, κάτω από βουνό Όρλιακας. Με το που περάσαμε απέναντι κάναμε μια δεξιά παράκαμψη για να πάμε στο Γεφύρι της Πορτίτσας (http://www.cyberotsarka.gr/tsarkes/nomos-grevenwn/289-faraggi-portitsas.html), ίσως το ομορφότερο από τα γεφύρια του Βενέτικου, χτισμένο μπροστά σε βαθιά χαράδρα. Εκεί ο δρόμος είναι αδιέξοδο.

Sotos περνώντας τον Βενέτικο, photo by Pavlos

Το γεφύρι της Πορτίτσας, photo by fotisalp

Η μπούκα της χαράδρας, photo by fotisalp

Ξαναγυρίζουμε προς τα πίσω και ακολουθούμε το χωματόδρομο που ανηφορίζει στον χαμηλό σε ύψος αλλά ψηλό σε ομορφιά Όρλιακα. Τον τραβερσάρουμε σε μια πολύ γρήγορη φλαταδούρα για να καταλήξουμε τελικά στον κεντρικό ασφαλτόδρομο  Ζιάκα-Περιβολίου. Εκεί συνειδητοποιήσαμε ότι θα μας πιάσει η νύχτα, καθώς είχαμε ακόμα μπόλικα ασφάλτινα χιλιόμετρα και 7 χωμάτινα μέχρι το καταφύγιο του Σμόλικα.

Πήραμε τη διαδρομή προς Σμίξη και λίγο μετά το Χ/Κ Βασιλίτσας βράδιασε. Ο δρόμος κακοσυντηρημένος , με πολλές ζημιές από πέρσυ, ήθελε 100% προσοχή τη νύχτα. Συνεχίσαμε προς Δίστρατο,  Άρματα, Πάδες και τελικά Παλαιοσέλι. Μετά το Παλαιοσέλι υπάρχει ταμπέλα για το καταφύγιο του Σμόλικα: στρίβεις δεξιά για μια χωμάτινη διαδρομή 7 χιλιομέτρων, που δεν τη λες και φλαταδούρα. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν τα 300 τελευταία μέτρα ανηφόρας πριν το καταφύγιο! Δυσκολάκι!  Έπρεπε να το ψυλλιαστούμε, είδαμε ένα Quasqai και ένα Cherokee αφημένα στη βάση αυτής της ανηφορίτσας!

Τι είπαμε είχε το καταφύγιο στη Βοβούσα;  Wifi, ζεστό νερό, τηλεόραση , δίπλα στον ασφαλτόδρομο, 1000μ υψόμετρο κλπ κλπ; Ε λοιπόν, του Σμόλικα καμία σχέση! Γι’ αυτό και ξετραλαθήκαμε. Ένα μικρό πέτρινο κτίριο, στα 1700μ υψόμετρο, μέσα στο πουθενά, πνιγμένο στη μαύρη πεύκη. Χωρίς ηλεκτρικό δίκτυο (έχει γεννήτρια κάποιες  ώρες), χωρίς ζεστό νερό, χωρίς καμία «σύγχρονη» άνεση. Και όμως  τόσο ζεστό και φιλόξενο! Με τους ιδιοκτήτες, το Δημήτρη και την πεθερά του κα Νίκη να μας περιμένουν, έχοντας φτιάξει την ωραιότερη μακαρονάδα με κιμά που έχουμε φάει! Και όλα αυτά κάτω από το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2637μ) και μια ξαστεριά που μόνο η Πίνδος ξέρει να δίνει.http://www.katafygiosmolika.gr/

Η σάλα του καταφυγίου του Σμόλικα, photo by fotisalp

Επιτελικά σχέδια για τη «μάχη» της άλλης μέρας, ενώ ΚΑΠΟΙΟΙ λουφάρουν, photo by KostasC

Κατάλαβες κύριε, κάποιος βγάζει τα μάτια του στο χάρτη το βράδυ, για να τα βρει η παρέα έτοιμα την άλλη μέρα. photo by KostasC

Εκεί γνωρίσαμε και τρία παιδιά από την Κέρκυρα, θαμώνες ορειβάτες. Όταν  τους είπαμε ότι την άλλη μέρα  θα πηγαίναμε προς Γράμμο, μας συνέστησαν να επισκεφτούμε και να φιλοξενηθούμε στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, που ανήκει στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Βουλής. Η απόφαση ελήφθη!

Το καταφύγιο το πρωί, photo by fotisalp
« Last Edit: Τετάρτη 20 Νοέμβριος 2013, 21:33:33 μμ by fotisalp »Offline fotisalp

 • Μέλος ΗTC
 • Rossi και πάνω !
 • ***
  • Posts: 2986
Reply #3 on: Τετάρτη 20 Νοέμβριος 2013, 17:29:09 μμ
Ημέρα 4η (28η Οκτωβρίου), Καταφύγιο Σμόλικα-Φούρκα-Αετομηλίτσα-Γράμμος (Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης). Συνολικά χιλιόμετρα 162, χώμα 61: 

Μετά από ένα τονωτικό ύπνο και ένα ακόμα πιο τονωτικό πρωινό ξεκινήσαμε για Κόνιτσα, αναγκαία επίσκεψη για ανεφοδιασμό σε βενζίνη και θερμιδικά σφολιατοειδή. Τη βρήκαμε στολισμένη με τα σημαιάκια της, έτοιμη για την παρέλαση.

Οι κορυφές της Τύμφης, το χάραμα, από τον Σμόλικα, photo by fotisalp


Μετά πισωγυρίσαμε 13 χλμ περίπου στο δρόμο Κόνιτσας-Δίστρατου, όπου συναντήσαμε χωματόδρομο που φεύγει αριστερά (βόρεια) και διασχίζει μέσα από εξαιρετική, αισθητικά και οδηγικά, διαδρομή τις δυτικές απόρροιες του Σμόλικα. Προσοχή, πιάνει λάσπη.
Τα μέρη αυτά γουστάρουν πολύ και οι αρκούδες της περιοχής. Βρήκαμε «ίχνη» τους σε τουλάχιστον δυο σημεία  ;D

photo by KostasC

τρώμε καλά by arkouda. Photo by fotisalp

Αυτή ήταν vegeterian  ;D Photo by fotisalp

και αυτή παραείναι χοντρή αρκούδα, photo by KostasC


Ο χωματόδρομος καταλήγει στο χωριό Μοναστήρι. Aπό εκεί κατεβήκαμε στον κεντρικό Κόνιτσας-Σαμαρίνας, με κατεύθυνση προς Σαμαρίνα. Στη διασταύρωση κάναμε αριστερά για το βλαχοχώρι της  Φούρκας και 1χλμ πριν το χωριό μπήκαμε αριστερά (βόρεια) σε χωματόδρομο που ανεβαίνει στο βουνό Οχυρό (Ταμπούρι).

Το βουνό αυτό είναι όνομα και πράμα. Βρίσκεται στο επίκεντρο της Μάχης  της Πίνδου που εξελίχθηκε σε αυτά ακριβώς τα βουνά, αυτές ακριβώς τις μέρες, 63 χρόνια πριν. Εδώ 2000 Έλληνες υπερασπιστές, υπό το Λάκωνα συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη, ένα λαμπρό μυαλό πολεμικής τακτικής, πέρασαν στην Ιστορία, όταν απέκρουσαν 10.800 Ιταλούς της επίλεκτης ταξιαρχίας Τζούλια.  Από εδώ εξαπέλυσαν με ορμή την αντεπίθεση της πρώτες μέρες του Νοέμβρη του 1940. Ο σχης Δαβάκης στην κατοχή συνελήφθη από τους Ιταλούς στην Αθήνα και αργότερα τον επιβίβασαν μαζί με άλλους κρατούμενους  σε πλοίο για στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ιταλία. Το πλοίο αυτό τορπιλίστηκε από συμμαχικό υποβρύχιο και βυθίστηκε στα ανοιχτά των νότιων αλβανικών ακτών, με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να πνιγούν στα νερά της Αδριατικής. (Ιανουάριος 1943). Το πτώμα του Δαβάκη περισυνελέγη, αναγνωρίστηκε και ετάφη στον Αυλώνα. Μεταπολεμικά τα οστά του διακομίστηκαν και ενταφιάστηκαν στην Αθήνα. Περισσότερα εδώ: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CF%87%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CF%85, http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%94%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82 Αυτά για να μην ξεχνάμε.

Συνεχίζουμε τη χωμάτινη διαδρομή (προσοχή, πιάνει λάσπη) και κατηφορίζουμε προς το  χωριό Δροσοπηγή. Όσοι υπολογίζουν στο βενζινάδικο του Επταχωρίου για ανεφοδιασμό να ξέρουν ότι είναι κλειστό. Για’ αυτό και η παράκαμψη στην Κόνιτσα το πρωί ήταν αναγκαία.
Από τη Δροσοπηγή κατεβήκαμε στον κεντρικό ασφαλτόδρομο Κόνιτσας-Καστοριάς και κάναμε για λίγο αριστερά, προς Κόνιτσα, για να τον αφήσουμε παρακάτω, φεύγοντας δεξιά προς την ακριτική Αετομηλίτσα (εδώ υπάρχει και ξενώνας-καταφύγιο).

η ακριτική Αετομηλίτσα Γράμμου, by KostasC

Κάναμε μια στάση στην πλατεία για ένα γερό κολατσιό και μετά πισωγυρίσαμε 2,5χλμ από την είσοδο του χωριού, μέχρι τη διασταύρωση με φαρδύ χωματόδρομο.

Ξεκούραση στην όμορφη πλατεία της, photo Pavlos

Αυτός ο χωματόδρομος ανεβαίνει στο Γράμμο, με κατεύθυνση το διάσελο (υψομ 1825μ) ανάμεσα στις κορυφές Επάνω Αρένα (υψομ 2196μ) και Κάτω Αρένα (2085μ). Μέχρι το διάσελο ο δρόμος είναι φλαταδούρα στρωμένη με χοντρό χαλίκι, πράγμα καθόλου διασκεδαστικό στην οδήγηση, εκτός αν έχεις ΚΤΜ! ;D

photo by KostasC

Sotos, ο άνθρωπος που κάνει τα GSA να δείχνουν μαζεμένα, photo by fotisalp

Η άλλη χοντρή της παρέας σε ανάλαφρη στιγμή, photo by fotisalp

Μετά το διάσελο ο χωματόδρομος κατηφορίζει προς τις λίμνες Αρένες (Μουτσάλια), 2 ορεινές λίμνες (1730μ υψομ) που φιλοξενούν στα νερά τους και αλπικούς τρίτωνες (δρακάκια). Το δάσος αποτελείται κυρίως από οξιές.

photo by fotisalp

δρακάκια, photo by fotisalp

Από πριν τις λίμνες το τεραίν έχει γίνει απολαυστικό και κατάλληλο για ψυχωμένη οδήγηση. Θέλει την προσοχή του αλλά σε αφήνει να απολαύσεις τα τοπία. Σύντομα μπήκαμε σε περιοχή υλοτομίας και συναντήσαμε μουλάρια ξυλοκόπων  τα οποία κατεβαίνανε από μονοπάτια τις πλαγιές, φορτωμένα με ξύλα. Όταν φτάνανε στον χωματόδρομο περίμεναν υπομονετικά να μαζευτεί  όλο το κομβόι για να προχωρήσουνε. Εννοείται μόνα τους, οι ξυλοκόποι ήταν εξαφανισμένοι μέσα στο δάσος.

photo by fotisalp

O rastabill πάει για ξύλα, photo by fotisalp

επί χάρτου στο πεδίο, photo by Pavlos


Ο χωματόδρομος τελικά καταλήγει στον καινούργιο ασφαλτόδρομο Πεύκου-Πευκόφυτου. Και λέω καινούργιο γιατί  ακόμα και ο χάρτης της Ανάβασης (εκδ 2010) τον έχει χώμα. Εκεί κάναμε αριστερά προς Πευκόφυτο και  2,5 χλμ παρακάτω το αφήσαμε, στρίβοντας δεξιά σε χωματόδρομο (έχει ταμπέλα, προς Πάρκο εθνικής Συμφιλίωσης). Μετά από 4χλμ υπέροχης σκεπαστής διαδρομής ο χωματόδρομος  φτάνει στο Πάρκο.
« Last Edit: Τετάρτη 20 Νοέμβριος 2013, 21:32:33 μμ by fotisalp »Offline γκ

 • Hailwood, Agostini, Roberts,
 • Rossi και πάνω !
 • *****
  • Posts: 2670
 • TA 600 for ever, τρελαμένος με το τετρακύλινδρο
ΖΟΥΛΕΥΩ!!!
Μπραβο παιδεϛ!
 :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:
 :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:


Μη βάζετε δύναμη, χρησιμοποιήστε σφυρί.
Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, χρησιμοποιήστε βαρύτερο σφυρί.
Αν παρόλα αυτά το πρόβλημα επιμένει, εεε τότε θα είναι ηλεκτρολογικό!


Offline fotisalp

 • Μέλος ΗTC
 • Rossi και πάνω !
 • ***
  • Posts: 2986
Reply #5 on: Τετάρτη 20 Νοέμβριος 2013, 18:21:23 μμ
Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης Γράμμου (http://grammos-pes.gr/)

Πρόκειται για ένα μεγάλο ξέφωτο, στη μέση του πουθενά, στα 1456μ υψόμετρο, όπου έχουν κτιστεί 3 κτίρια. Το ένα στεγάζει αίθουσα συνεστίασης-κουζίνα, βιβλιοθήκη και αίθουσα συνεδριάσεων και τα άλλα δύο στεγάζουν στον πάνω όροφο δωμάτια και στον κάτω όροφο δύο εκθέσεις.

photo by Pavlos
photo by Pavlos

Η μία έκθεση αφορά τη χλωρίδα και την πανίδα του Γράμμου. Σημειωτέον ότι ο Γράμμος είναι το 4ο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2520μ), φιλοξενεί την υψηλότερη αλπική λίμνη της χώρας μας (Λίμνη Γκίστοβα-2325μ), 40 είδη ορχιδέας και ένα σπάνιο σαρκοφάγο φυτό.   Η άλλη  έκθεση είναι Ιστορίας και σπάνιων φωτογραφικών ντοκουμέντων. Σε αυτή μας ξενάγησε ο συμπαθέστατος καθηγητής Ιστορίας κος Ρεϋμόνδος Αλβανός, που μας περίμενε υπομονετικά να καταφτάσουμε. Η ξενάγηση κράτησε 2 ώρες! Ξεκινάει με μια σύντομη λαογραφία της περιοχής, συνεχίζει με το Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς, τον 1ο Παγκόσμιο, Μικρασιατική Εκστρατεία, Ελληνοϊταλικό/κατοχή και τέλος η έκθεση αφιερώνει τον μεγαλύτερο τμήμα της στον αδελφοκτόνο πόλεμο.

η ξενάγηση, photo by KostasC

Ελληνοϊταλικός πόλεμος

Ανακοινώσεις των τοπικών κατοχικών αρχών

Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας...

κατεστραμμένοι οικισμοί στην ΒΔυτική Ελλάδα κατά την Κατοχή


Το εστιατόριο και τα δωμάτια τα έχει αναλάβει  να τα δουλεύει ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Νεστορίου. Ευγενέστατες και εξυπηρετικές. Δεν πρόκειται βέβαια για επαγγελματίες, αλλά με 30 ευρώ το 2κλινο με πρωινό, είναι κανείς επιεικής. Επίτιμο μέλος του συλλόγου η κυρία Μάρω, η οποία μπαινόβγαινε στη σάλα με μεγάλη άνεση!

photo by KostasC

σιγά, όλοι θα πάρετε! photo by KostasC
Offline fotisalp

 • Μέλος ΗTC
 • Rossi και πάνω !
 • ***
  • Posts: 2986
Reply #6 on: Τετάρτη 20 Νοέμβριος 2013, 18:52:02 μμ
Ημέρα 5η, τοπικές διαδρομές στο Γράμμο, Συνολικά χιλιόμετρα 162, χώμα 62:

Πρωί πρωί εγώ, ο Σώτος και ο KostasC πήγαμε για μια πεζοπορία 6χλμ κοντά στον ξενώνα. Πήραμε μαζί μας και το σκυλί του ξενώνα, τη Νίκη να μας φυλάει από τις αρκούδες. Ευτυχώς συναντήσαμε μόνο πατημασιές:

Bodyguard Νικη, photo by fotisalp

μπρρρ, photo by fotisalp

Ο Γράμμος το χάραμα, photo by fotisalp


Έχοντας αποφασίσει ότι θα κοιμηθούμε ξανά στο ΠΕΣ, φορτώσαμε "σακίδια ημέρας"  και ξεκινήσαμε για χωμάτινη περιήγηση στο Γράμμο. Πρώτα επισκεφτήκαμε τον κοντινό γκρεμό του Χάρου, από όπου βούτηξαν στο κενό οι 4 (κατά άλλους 3) τελευταίοι μαχητές του ΔΣΕ, που υπερασπίζονταν το ύψωμα, αρνούμενοι να παραδοθούν. Το ΚΚΕ έχει στήσει εδώ ένα μάλλον κακόγουστο μνημείο. Γενικά στην περιοχή υπάρχουν μνημεία από διάφορους και διάφορες εποχές, παλιά και σύγχρονα (είδαμε και 1-2 από τη χούντα). Είναι είτε κακοσυντηρημένα, είτε κακόγουστα είτε βανδαλισμένα.

Ο Χάρος...photo by KostasC

Αυστριακό μηχανοκίνητο τάγμα, έχον καταλάβει το ύψωμα, photo by fotisalp

Κατόπιν ακολουθήσαμε απολαυστικό χωματόδρομο που φεύγει βόρεια και συναντά τον κεντρικό ασφαλτόδρομο  προς Νεστόριο.

photo by fotisalp

Gnik σε άσκηση λάσπης, photo by fotisalp

Στο Νεστόριο πεταχτήκαμε για ανεφοδιασμό σε βενζίνη και εκεί δυστυχώς ο Σώτος με τον Παύλο φύγανε για Αθήνα. Μείναμε 4 ,που συνεχίσαμε με όρεξη στο χωματόδρομο που φεύγει πάνω από το Νεστόριο και χώνεται στις δασωμένες πλαγιές της Αλεβίτσας. Η όρεξη μας κόπηκε λίγο απότομα όταν με βρήκε πίσω λάστιχο. Μετά από σύντομη σύσκεψη αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε φαστ και αν πιάσει να κατέβω από το βουνό (είχαμε μπει 7χλμ χώμα) και να πάω σφαίρα στην Καστοριά με συνοδό τον Rastabill (thanx Bill)  σε αναζήτηση βουλκανιζατέρ (ήταν Τρίτη πρωί). Έτσι και έγινε, το φαστ έπιασε και με κράτησε μέχρι την είσοδο του βουλκανιζατέρ κυριολεκτικά! Εκεί , στους Μανιάκους Καστοριάς, ο εξυπηρετικότατος  εντουράς Νίκος Παπανικολάου με έφτιαξε σε dt. Το δε Νίκο τον βρήκαμε χάρις στον Χρήστο, μέλος του Kastoria Club και κάτοχο τουμπανιασμένου V-strom. Να είναι όλοι τους καλά.

Ο συμπαθής Νίκος επί το έργον, photo by fotisalp

Όσο εγώ και ο Βασίλης λείπαμε στην Καστοριά , ο Κωστάκης με τον gnik αποφάσισαν να συνεχίσουν τη διαδρομή στην Αλεβίτσα, έχοντας δανειστεί το χάρτη μου. Παρόλ’ αυτά κατάφεραν να χαθούν και να πάρουν κάτι χωματόδρομους του τρόμου. Εκεί έπεσε πολύ γλέντι:

εδώ το Vara κυλιέται κάτω από τα γέλια, photo by KostasC

Τόσο πολύ το διασκέδασαν που όταν τελικά ξσυνταντηθήκαμε στο χωριό Διποταμιά, τους βρήκαμε να στίβουν τα μπλουζάκια τους από τον ιδρώτα.
Την υπόλοιπη, λειψή, μέρα κάναμε κάποιες διαδρομές γύρω από το ΠΕΣ και γυρίσαμε για ύπνο.

fotisalp καβαλαρία, photo by KostasC
« Last Edit: Τετάρτη 20 Νοέμβριος 2013, 23:33:09 μμ by fotisalp »Offline Yianni

 • Moderator
 • Rossi και πάνω !
 • *****
  • Posts: 7263
Εχεις χάρισμα Φώτη να περνάς και σε μας τους πεινασμένους το ταξιδιωτικό με τέτοιο τρόπο, σαν να είμαστε εκεί μαζί σας!

Πάντα τέτοια, παιδιά!Offline fotisalp

 • Μέλος ΗTC
 • Rossi και πάνω !
 • ***
  • Posts: 2986
Reply #8 on: Τετάρτη 20 Νοέμβριος 2013, 19:10:55 μμ
Ημέρα 6η, ΠΕΣ Γράμμου-Βασιλικό Πωγωνίου, Συνολικά χιλιόμετρα 184, χώμα 90: η τελευταία μέρα μας στα καταπληκτικά αυτά μέρη.

Πρωί πρωί ξεκινήσαμε για ένα πέρασμα από τα ψηλά του Γράμμου, από ένα χωματόδρομο που πλησιάζει 350μ από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, στα 1900μ υψόμετρο (Κιάφα Καζάνιτ).Εκτός από ομάδα ξυλοκόπων δεν είδαμε ψυχή ζώσα εκεί πάνω...

Gnik-fotisalp μες στην πρωϊνή φρεσκάδα..., photo by KostasC

βουρ για το Γράμμο

Τα μουλάρια πάνε για δουλειά, photo by fotisalp

photo by fotisalp
Offline fotisalp

 • Μέλος ΗTC
 • Rossi και πάνω !
 • ***
  • Posts: 2986
Reply #9 on: Τετάρτη 20 Νοέμβριος 2013, 19:11:31 μμ
Ξυλοκόποι, οι σύγχρονοι ακρίτες, photo by fotisalp

O KostasC ρεμβάζει, photo by fotisalp

1900μ υψόμετρο, ατενίζοντας την κορυφογραμμή, photo by KostasC

ραχάτι σε υψόμετρο, photo by KostasC

υπεραιονόβια Πεύκη, photo by KostasC

ο δρόμος στα 1900μ υψομ. Η κίτρινη ράχη είναι Αλβανία, photo by fotisalp

και τα σκυλιά εδώ πάνω με αρκούδες μοιάζουνε..! photo by fotisalp

Μετά κατηφορίσαμε προς το χωριό Γράμμος (Γράμμουστα) και από εκεί βγήκαμε από χώμα (περνώντας ξανα από τις λίμνες Αρένες) στο χωριό Χρυσή.

Γράμμουστα, εσχατιές Ελλάδος, photo by fotisalp

photo by fotisalp

λίμνες Αρένες, άλλη μέρα, άλλο χρώμα! photo by fotisalp

Κατόπιν σφαίρα τον ασφαλτόδρομο για Κόνιτσα (όπου και ανεφοδιασμός σε βενζίνη) για να καταλήξουμε για την τελευταία μας διανυκτέρευση στο χωριό του Rastabil, το Βασιλικό Πωγωνίου. Εκεί μας φιλοξένησαν οι ευγενέστατοι γονείς του, μας τάισαν, μας κοίμησαν και το άλλο πρωί μας στείλανε σώους και αβλαβείς στις οικογένειες μας.Offline fotisalp

 • Μέλος ΗTC
 • Rossi και πάνω !
 • ***
  • Posts: 2986
Reply #10 on: Τετάρτη 20 Νοέμβριος 2013, 19:26:54 μμ
Κλείνοντας, να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου, και τις γυναίκες όλων μας βασικά, που δείχνουν κατανόηση όταν θέλουμε να πάμε μια "πενθήμερη" με τους φίλους μας. Κορίτσια ευχαριστούμε  ;)

Τους γονείς του Bill για την υπέροχη, ηπειρώτικη φιλοξενία τους.

Τέλος, να ευχαριστήσω θερμά τους μοτοσυντρόφους μου για άλλο ένα εξαίρετο χωματοταξίδι που ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το πιο βασικό είναι η καλή παρέα σε αυτές τις φάσεις...Πάντα τέτοια παιδιά και εις άλλα με υγεία  ;)

photo by fotisalp
photo by KostasCOffline Stoneman

 • Μέλος ΗTC
 • Rossi και πάνω !
 • ***
  • Posts: 9476
 • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Δεν έχω λόγια, τι να πώ?

Για τα μερη?
Για το κουράγιο σας, το κέφι σας?
Για τις φωτό? Αυτές πρέπει να γίνουν αλμπουμ.

Ενα μεγαλο μπράβο, και ενα ευχαριστώ που το μοιραστήκατε μαζί μας.

Νάστε πάντα καλά να ταξιδεύετε.Offline konkost

 • Rossi και πάνω !
 • *****
  • Posts: 2116
Aχ ρε Φωτη...!
Αχ ρε παιδια τι μου κανατε

Ρε σεις λεμε την ενοιωσα την μυρωδια απο τα μουσκεμενα πεσμενα φυλλα του δασους!
Να 'στε καλα που μου γεμισατε το απογευμα μου  :eusa_clap:Και οι φωτογραφιες σας ...ζωντανεςOffline trackler

 • Rossi και πάνω !
 • *****
  • Posts: 5433
μπραβο σας για την ομορφη βολτα που κανατε κυριοι.
ευχαριστουμε για τις φωτο και που το μοιραστηκατε μαζι μας.


οσο για αυτο

Για τις φωτό? Αυτές πρέπει να γίνουν αλμπουμ.

αν δεν ζητησουν οικονομικη ανταμοιβη και μπουν στον κοπο να στειλουν καμια φωτο,φανταζομαι οτι ολο και καποια θα μπει.

http://www.transalpforum.gr/index.php/topic,21075.0.html
Offline rastabill

 • νέος οδηγός
 • **
  • Posts: 92
Και να πούμε και για τον καιρό που ήταν τέλειος όλες αυτές τις μέρες!!Offline Airhead

 • Trollάρεις δεν trollαρεις ο καιρός περνάει...
 • Rossi και πάνω !
 • *****
  • Posts: 2218
 :o Ρε 'σεις έλεος ρε... έλεος...  :-X


TEAM Αϊστοπαμπωλ


Offline Stoneman

 • Μέλος ΗTC
 • Rossi και πάνω !
 • ***
  • Posts: 9476
 • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Πρός τι ο αλλαλαγμός. φίλτατε Αεροκέφαλε?   ;D :eusa_think:Offline Παύλος

 • Moderator
 • Rossi και πάνω !
 • *****
  • Posts: 9688
Αχ θελω να ξαναπαω λεμεεεεεεεεε. Ηταν πραγματικα ολα ΤΕΛΕΙΑ!!!

Η παρεα, οι διαδρομες, ο καιρος, τα μερη που μειναμε (εκτος το Καστρακι που ηταν λυση αναγκης). Ενα μεγαλο ευχαριστω στον αρχηγο και πλοηγο μας fotisalp για το χρονο που σπαταλησε ετοιμαζοντας ακομα μια θεσπεσια εκδρομη.

Φωτη εχεις δικιο, αυτη η παρεα ειναι ατσαλινη τελικα. Σας ευχαριστω ολους και ελπιζω συντομα να το πιασουμε απο εκει που το αφησαμε: Απο Βιτσι προς Ανατολικη Μακεδονια... γιατι ειναι ωραιο να βαζεις στοχους και ακομα πιο ωραιο να τους πραγματοποιεις

Μολις βρω χρονο θα ανεβασω μερικες ακομα φωτογραφιες.

ΥΓ: Δεν κρατιεμαι θα το μαρτυρησω, καποιος απο την παρεα εκαψε καρδιες και παρα λιγο να ....  :-X
Περισοτερα δε λεω. Οτι εγινε στα βουνο, εμεινε στα βουνο :2hysterical:


Παύλος Καρούμπης


Offline leftlane

 • Rossi και πάνω !
 • *****
  • Posts: 1136
:o Ρε 'σεις έλεος ρε... έλεος...  :-X
Συμφωνω κ γω, ειστε επιεικώς απαραδεκτοι κύριοι...  :blob8:Offline XLGeorge

 • Rossi και πάνω !
 • *****
  • Posts: 2377
 • XLV650, CRF1000
Ωραιοι και πολυ ωραιες φωτο  :eusa_clap:  αχ αυτη η μυρωδια του δασους με τα πεσμενα φυλλα το φθινοπωρο  8)

Ο καιρος ητανε υπεροχος μεχρι και τις 10 Νοεμβρη, οτι επρεπε για τετοια χωματινη περιηγηση. Κατα συμπτωση, ειμουνα κι'εγω σε χωματινα διημερα στις 25-26 Οκτωβρη και 8-9 Νοεμβρη και τα χρωματα και οι φωτο μου θυμιζουν αυτες τις υπεροχες μερες  :thumbright:


" the PouroDuro spirit "


Offline XLGeorge

 • Rossi και πάνω !
 • *****
  • Posts: 2377
 • XLV650, CRF1000
Και για γραψτε και μια πιο εκτενη γνωμη για τα Karoo 3 στην ενοτητα λαστιχα μια και απ'οτι ειδα ταχατε δυο απο σας. Και ο ενας το καρφι δεν το γλυτωσε, τελικα με τετοια μεγαλα εγκαρσια κενα ισως τα λαστιχα να ειναι prone σε τρυπηματα  :o


" the PouroDuro spirit "


Offline KostasC

 • Administrator
 • Rossi και πάνω !
 • *****
  • Posts: 10465
 • Γαβ !
  • HTC
Μπράβο βρε Φώτη ! άργησες λίγο να το ανεβάσεις, αλλά και εμείς να το αναλαμβάναμε... μπορεί να μη το κάναμε ποτέ (και τόσο όμορφα).

Θα αναφέρω επιγραμματικά κάποια πράγματα γιατί τα περισσότερα τα είπε ο Φώτης.

- Η παρέα είναι το Α και το Ω. Αν η παρέα είναι δεμένη όλα κυλάνε καλά.
- Φώτη ευχαριστούμε και δημόσια. Η προετοιμασία που επιμελήθηκες προσωπικά και η πορεία που χάραζες καθημερινά ήταν άριστα.
- Τα μέρη εκεί είναι μια ζωγραφιά τέτοια εποχή.
- Το Varadero έβγαλε τον καλύτερο του χαρακτήρα σε αυτή την εκδρομή. Το ευχαριστήθηκα παρα μα πάρα πολύ και δε με
προβλημάτησε πουθενά. Σε πολλές διαδρομές καλής βατότητας δε, έγινε τρελό παιχνίδι με τον Gnik και τη GoPro του. Η πτώση που είδατε στη φωτό ήταν σχεδόν εν στάση ενω είχε προηγηθεί κολαστήριο μιάμισης ώρας. (όταν χωρίσαμε με τον Φώτη, ο χάρτης ήταν κάτι σαν εγχειρίδιο μίξερ στα αραβικά... καμία σχέση με ότι συναντούσαμε και ετσι κυριολεκτικά χαθήκαμε περιφερόμενοι στο άγνωστο. Σωθήκαμε απο δυο ξυλοκόπους σε ένα τρακτέρ που μας έστειλαν 180 μοίρες πίσω)
- Το πάρκο εθνικής συμφιλίωσης, πρέπει να μπει στα μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ο σύλλογος. Μερικοί θα νιώσουν λίγο άβολα με τα φωτογραφικά ντοκουμέντα, αλλά θα είναι και αυτό μια καλή αρχή.
- Τα έξοδα ήταν πολύ μετρημένα. Όπως πρέπει για τις μέρες...
- Ίσως κάποτε πρέπει να φεύγουν οργανωμένα πούλμαν 4χ4 με κόσμο απο πόλεις και χωριά, να τους γυρνάνε σε τέτοια μέρη
και να τους μιλάει κάποιος σαν τον Ρευμόνδο. Έτσι μπορεί να αγαπήσουν και να σέβονται τον τόπο που τους μεγάλωσε.
Εμείς το κάνουμε με τις μηχανές μας.


Να είμαστε καλά, να πάμε κι άλλα   :eusa_clap: !!!
 
 


Offline African Boy

 • Τhe Professional
 • Rossi και πάνω !
 • *****
  • Posts: 7552
  • eGeorgalas
Άντε ρε παλικάρια πως και πως το περίμενα το ταξιδιώτικο σας......

Αλλά βλέπεις ο Φώτης περίμενε ανήμερα των γενεθλίων του να το αναρτήσει.......

Μαγικά μέρη πράγματι και εξαιρετικής ομορφιάς τα τοπία και η φθινοπωρινή φύση που γευτήκατε...

Κρίμα που δεν κατάφερα να έρθω αλλά δεν πειράζει σας σκεφτόμουν από Γαλλία.... Βέβαια πιο πολύ σκεφτόμουν τον Road Runner "Bip-Bip" κατά κόσμο KostasC μιας και στα καπάκια είχε τον Μαραθώνιο.....

Φώτη άξιος ρε φίλε μπράβο για τον χρόνο σου και τις υπέροχες συνδυαστικές διαδρομές που βγάζεις κάθε φορά......

Άντε πείτε και τα καυτά δρώμενα πάνω στα βουνά τώρα..... :)

Και του χρόνου παίδες να είστε καλά....... :eusa_clap: :eusa_clap:

 


"Life is not about waiting for the storms to pass.... it's about learning how to dance in the rain"
"Africa Twin XRV750 RD07A"


Offline camionero

 • Rossi και πάνω !
 • *****
  • Posts: 858
Τι να πω??? ... εγώ ακόμα ταξιδεύω!!!
ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΠΑΙΔΕΣ !!!   :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:
(Αν είναι εύκολο βάλτε έναν χάρτη με όλη την διαδρομή σας.)   


Όλα είναι διαδρομές, όλη η ζωή μας ένας δρόμος. Άλλες φορές ανοιχτός, άλλες κλειστός, άλλες μονόδρομος, μα πάντα δίνει την ελευθερία της επιλογής.


Offline redkom

 • Rossi και πάνω !
 • *****
  • Posts: 993
Μπράβο παιδιά, πολύ ωραία!!!!!
Ταξιδέψαμε μαζί σας!!!
Να είστε γεροί να ξανακάνετε ό,τι αφήσατε!!!
Αααα!!!! κι όταν
... ελπιζω συντομα να το πιασουμε απο εκει που το αφησαμε: Απο Βιτσι προς Ανατολικη Μακεδονια...

ελπίζω να πάρετε νωρίτερα τηλέφωνο να βρεθούμε κι όχι την τελευταία, κυριολεκτικά, στιγμή :)Μη κοιτάς ποτέ πίσω. Πάντα εμπρός. Εξάλλου...είσαι πρώτος!!!!!!

Χρήστος Σιώνας
Θεσ/νίκη