Για τους μεγαλύτερους που πέρασαν από δίχρονα (παλιες καλές εποχές και αρώματα στην ατμόσφαιρα, ειδικά αν δεν έιχε αντλία ψεκασμού και απλά το ανακάτευες με την βενζίνη

) υπήρχε πάντα το στάδιο του ξεκαπνίσματος της εξάτμισης.
Λύσιμο, βγάλσιμο το τελικό (με την κωδική ονομασία "τσιμπουκόφωνο"

) και μετά για όσους είχαν καμινέτο, κάψιμο για να φύγουν οι λαδίλες και η μάκα, και γαι τους υπόλοιπους ή οινόπνευμα ή εφημερίδα και ότι έκανε η φωτιά. Μετά ένα τριψιματάκι με τελόβουρτσα και γυάλιζε το εργαλείο.
Σήμερα με τα τετράχρονα, κανει κανένας τίποτα?
Εδώ και καιρό μου έχει μπεί η ιδέα για το πως και αν πρέπει να καθαρίσω εσωτερικά την εξάτμιση. Το μόνο που κάνω μέχρι τώρα είναι αραιά και πού να ρίχνω λαδάκι από τα τελικά για να μην έχω σκουριάσματα από νερά που περνάνε από πλυσίματα ή από την υγρασία στα καυσαέρια.
Όμως μετά από 18 χρόνια, δεν μπορεί όλο και κάποια μάκα θα έχει πίασει ο λαιμός και το εσωτερικό και όσο νάναι θα μειώνει λίγο την απόδοση. Τελευτάια που την παρκάρω κοντά σε ένα τοίχο, βλέπω καιέχει μαυρίλες εκεί που σκάει η εξάτμιση. Με τρώει λοιπόν να την λύσω και να την καθαρίσω (ίσως και να λειάνω λίγο τις κολλήσεις γαι καλύτερη ροή, αν και αυτό δεν το βλέπω τόσο ζεστα).
Από την άλλη πλευρά όμως σκέφτομαι, σπασίματα από αμιάντους και φλάτζες και φοβάμαι μην πάω για μαλί και βγώ κουρεμένος.
Άπόψεις? Ιδέες? Το έχει άνει κανένας? Υπάρχει άλλος τρόπος?
(Απαντήσεις του τύπου "πάς καλά?" ή "έχεις σαλτάρει" δεν είναι αποδεκτές διότι το ξέρω ήδη

)