Hellas Transalp Forum

στρωσιμο αλυσιδας, χρειαζεται ή οχι?

XLGeorge · 3932

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
on: Σάββατο 12 Ιανουάριος 2013, 05:01:45 πμ
Η μονη αλυσιδα που μου κρατησε ελαχιστα χιλιομετρα (15Κ) ητανε μια χρυση DID X-ring που την ειχα τοτε ακριβοπληρωσει (2004). Θυμαμαι την εβαλα και την αλλη μερα κατεβηκαμε στη διαδρομη του trail-ride της Αυλωνας με τους ΦωτηΑλπ, ΤηλεμαχοΠ με χωματο-φτιαγμενο DT200 (παλαι ποτε προεδρο του club), Κοντολιο με KTM950 (Γεροντοβραχος), Περισσακη και και καποιον αλλο που δε θυμαμαι. Σκισαμε τα μηχανακια - και φαγαμε και χυμες  :goofy: - αλλα η αλυσιδα μαλλον την ακουσε και αρχισε να θελει τεντωμα απο τα 10Κ χμ  :o ενω στα 15Κ την πεταξα σε ασχημη κατασταση (δεν επαιρνε αλλο τεντωμα, εκανε θορυβο κλπ).

Θυμαμαι ειχα μιλησει τοτε με τον KostaC που μου ειπε οτι δεν την "εστρωσα" και αυτος πιθανα ητανε ο λογος. Το ιδιο μου ειπανε και κανα δυο αλλοι που τους παρουσιασα τα γεγονοτα και απο τοτε για τα πρωτα 500χμ στρωνω παντα την αλυσιδα δηλ. οχι αποτομα ανοιγματα του γκαζιου, φρεναρισμα με κατεβασματα και αποφυγη φουλ ισχυος και ψηλων ταχυτητων (πχ στο ΤΑ > 120-130χμω).

Ισχυει τελικα αυτη η εννοια του στρωσιματος αλυσιδας ή οχι? Τα πραγματικα δεδομενα δειχνουν προ τα κει αλλα υπαρχει και η πιθανοτητα να ητανε η αλυσιδα ελατωματικη - που δεν νομιζω. Να πω δε οτι λιπαινω παντα τις αλυσιδες μου καθε (το πολυ) 300 χμ (και παντα μετα απο βροχη) και δεν ειναι ποτε πολυ τεντωμενες πχ στο ΤΑ την ρυθμιζω με τζογο 5-6εκ. Γνωμες?

" the PouroDuro spirit "

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
  • anaconda team is back sssssssssssssss
Reply #1 on: Σάββατο 12 Ιανουάριος 2013, 16:09:52 μμ
Οταν ειχα βαλει και αλυσιδα γραναζια ο μηχανικος τοτε μου ειχε πει << τα πρωτα χιλιομετρα μαλακα για να αρχισει η αλυσιδα να δουλευει και να πατησει σωστα με τα γραναζια >> και ετσι εκανα και μεχρι στιγμης ολα καλα δεν θυμαμαι ποσα χιλιομετρα εχει αυτη τη στιγμη αλλα σιγουρα πανω απο 20Κ .Στα 15Κ περιπου εκανα ενα ελαφρο τεντωμα της αλυσιδας καποια mm .Και λιπανση με βαλβολινη 90αρα  καθε 500 εκτος αν εχει βρεξει οπως λες και εσυ Γιωργο .

Offline panisk

• Rossi και πάνω !
Reply #2 on: Σάββατο 12 Ιανουάριος 2013, 18:19:41 μμ
Τώρα που άλλαξα, ρώτησα σχετικά. Η απάντηση ήταν "Δεν χρειάζεται. Θα σου πρότεινα όμως τα πρώτα στην πόλη να τα πας ήρεμα στο άνοιξε - κλείσε του γκαζιού. Έτσι θα πάρει τις ανοχές της πιο εύκολα, θα πατήσει στα γρανάζια καλύτερα και θα βγάλει περισσότερα χλμ. Εγώ αυτό κάνω." Βέβαια συζητήσαμε και το θέμα της λίπανσης. Μου είπε : "Το καλύτερο είναι η βαλβολίνη (SAE 90), αλλά δεν είναι πάντα εύκολο στη χρήση. Προτιμώ να τη λαδώνεις τακτικά με ότι προϊόν υπάρχει κατάλληλο για o-ring αλυσίδα παρά μια στο τόσο βαλβολίνη".

Αφού το φως ταξιδεύει γρηγορότερα απο τον ήχο, εγώ γιατί πρώτα ακούω τις μ@λ@κίες και μετά μου ανάβουν τα λαμπάκια;

Live to Drive - Drive to Live

Offline dim

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #3 on: Τετάρτη 13 Νοέμβριος 2013, 03:06:51 πμ
Παιδια υπάχει περίπτωση σε τρανσαλπ του 04 η μαμα αλυσιδα να είναι η ενισχυμένη? Πόσα χιλιόμετρα μπορεί να κρατήσει η μαμά αλυσίδα?Τα ρωταω αυτα γιατι το δικο μου γραφει 30000 χιλ και έχει πάνω μια ενισχυμένη που είναι στα τελειώματα.

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #4 on: Τετάρτη 13 Νοέμβριος 2013, 04:10:03 πμ
Παιδια υπάχει περίπτωση σε τρανσαλπ του 04 η μαμα αλυσιδα να είναι η ενισχυμένη? Πόσα χιλιόμετρα μπορεί να κρατήσει η μαμά αλυσίδα?Τα ρωταω αυτα γιατι το δικο μου γραφει 30000 χιλ και έχει πάνω μια ενισχυμένη που είναι στα τελειώματα.

Η δικη μου μαμα ειχε κρατησει 40Κ χμ, τα περισοτερα που μουχει κρατησει αλυσιδα. Οι αφτερμαρκετ Tsubaki Ο-ring που βαζω τωρα κρατανε περιπου 30Κ χμ. Η διαρκεια της αλυσιδας εξαρταται και απο τη χρηση, για παραδειγμα ψηλες ταχυτητες, αποτομα γκαζια κλπ τη φθειρουν περισοτερο.

" the PouroDuro spirit "

Offline apostolis1978

• tolisionikos
  • Απλός οδηγός
Reply #5 on: Τετάρτη 13 Νοέμβριος 2013, 05:12:54 πμ
Εγω πριν 4000χμ εβαλα την tsubaki x ring την χρυση.180ευρω και γραναζια μαζι sunstar.το μπροστα το αλλαξα με γνησιο honda 15κ.λιγο υπερβολη μου ειπαν καποιοι για την ΤΑ αυτη η αλυσιδα  αλλα ενταξει... μου την ειπαν για καλη.θα δειξει... καθε 500χμ περιπου την καθαριζω με παραφινελαιο(απο φαρμακειο) και μετα σπρευ.θα δουμε πρωτα ο θεος να ειμαστε καλα ποσο θα κρατησει... απλα μου ειπε ο μηχανικος που ειχα τοτε, στην αρχη για λιγο να μην κανω ξαφνικα ανοιγματα κ να μην φτανω την ΤΑ στα ορια...
« Last Edit: Τετάρτη 13 Νοέμβριος 2013, 05:14:43 πμ by apostolis1978 »

xlv 650