Η 650 παίρνει μπαταρία YΤΖ12S κλειστού τύπου MF, αν είναι γνήσια Japan τότε θα είναι τζέλ αν δεν είναι Japan θα είναι και πάλι MF αλλά με υγρά.
Η γνήσια , βασικά ολες γνήσιες είναι, απλά οι κατασκευασμένες Ιαπωνία κοστίζουν τα διπλά λ7, πχ
http://www.automoto-eshop.gr/yuasa-gel-made-in-japan-ytz14s-bs-clone.html οπου και το αναφέρει ''MADE IN JAPAN. GEL ONLY''
Και εδώ είναι η κλειστού τύπου με υγρά http://www.automoto-eshop.gr/yuasa-maintenance-free-ytz12s-bs.html που το αναφερει ''ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ GEL & ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ YUASA GEL MADE IN ROC η MADE IN CHINA η MADE IN TAIWAN ΣΕ GEL YUASA EINAI MONO MADE IN JAPAN''.
Για να σε βοηθήσω να επιλέξεις:
απο εδώ
http://www.camperlife.gr/texnikam/222-2012-11-15-09-37-49.html αντιγράφω:
2. Οι μπαταρίες με υγρά, κλειστού τύπου.
Αυτές έχουν τις εξής ιδιότητες :
α. Δεν αφήνουν αναθυμιάσεις.
β. Έχουν άμεση και δυνατή απόδοση ισχύος ρεύματος (ανταποκρίνονται σωστά στις ανάγκες εκκίνησης της μίζας.
γ. Δεν είναι βαθιάς εκφόρτισης.
3. Οι μπαταρίες AGM (Absorbed Glass Matted). Είναι χωρίς υγρά, αφού το διάλυμα του θειϊκού οξέος είναι απορροφημένο στους διαχωριστές (battery separators).
4. Οι μπαταρίες GEL.
Οι ιδιότητες των μπαταριών AGM και GEL είναι:
α. Έχουν ελάχιστο βαθμό αυτοεκφόρτισης. Στους 20°C η λειτουργική τους διάρκεια σε ακινησία είναι 10-12 μήνες, η οποία, όμως, μειώνεται κάπως με τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.
β. Δεν παράγουν εκρηκτικά αέρια ούτε αναθυμιάσεις.
γ. Η λειτουργικότητά τους δεν επηρεάζεται από τη θέση τοποθέτησής τους, εκτός από κάποιους τύπους που δεν πρέπει να τοποθετούνται ανάποδα (upside down).
δ. Είναι πολύ ανθεκτικές σε κραδασμούς και ταλαντώσεις.
ε. Αποδίδουν μεγαλύτερη ισχύ ρεύματος εκκίνησης και έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα από ίδιας ονομαστικής ισχύος συμβατικές ενώ συνδυάζουν και την βαθιά εκφόρτιση (οι GEL υπερτερούν σ’ αυτό το χαρακτηριστικό των AGM.αλλά με μειονέκτημα το αρκετά μεγαλύτερο κόστος τους).
Επίσης διάβασε εδώ
http://www.transalpforum.gr/index.php/topic,1956.425.html στο ποστ Νο436 αυτά που πολύ σωστά γραφει ο συμφορουμίτης Talinos και δώσε ιδιαίτερη προσοχή στο σημείο που αναφερεται στην αρχική φόρτιση της μπαταρίας, στην σωστή αρχική φόρτιση.
Αυτά.