Hellas Transalp Forum

Θόρυβος απο την μετάδoση.

Stoneman · 12394

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
on: Πέμπτη 05 Ιούλιος 2012, 23:57:36 μμ
Εχω θεμα με την ΤΑ.

Ψάχνοντας στις 29 σελίδες της ενότητας βρήκα αυτά τα θεματα που είναι σχετικά με το πρόβλημά μου:

http://www.transalpforum.gr/index.php/topic,8821.0.html
http://www.transalpforum.gr/index.php/topic,4296.0.html
http://www.transalpforum.gr/index.php/topic,15176.0.html

Εδώ και λίγο καιρό ακουγα ενα θόρυβο απο τον κιντήρα χαμηλά , αλλά δεν εδωσα σημασία λέω τ΄αυτιά μου είναι ...

Τίς τελευταίες ημερες μου το εκανε πιό έντονα και είπα να ρίξω μια ματιά.
Περιγραφή: Κινείσαι με 30-50 χλμ (δεν ξερω αν το κάνει και στα παραπάνω χλμ αλλά στα χαμηλά ίσως είναι πιό εύκολο να το παρατηρήσεις ) αφήνεις γκάζι και το αφήνεις να ρολάρει επιβραδύνοντας με ταχύτητα.
Τότε ακούγεται ενας θόρυβος σαν ''γού-γού-γού'' κοντά στα πόδια μου.
Ο θόρυβος οσο μειώνεται η ταχύτητα πέφτει σε συχνότητα επανάληψης δλδ επαναλαμβάνεται πιο αργά και δείχνει να εχει σχέση με την περιστροφή της πίσω ρόδας - αλυσίδας .
Δεν αλλάζει αν υπάρχει ταχύτητα η οχι στο κιβώτιο, αν εχεις πατήσει συμπλέκτη η αν εχεις βάλει νεκρά, η ακόμα αν εχεις κλειστό τον κινητήτα.
Οι ταχύτητες μπαίνουν κανονικά, και οταν επιταχύνω ο θόρυβος εξαφανίζεται η καλύπτεται απο τον ηχο του κινητήρα δεν μπορώ να είμαι σίγουρος.

Ενέργειες:
Εβγαλα το καπάκι του εμπρός γραναζιού και προσπάθησα να κουνήσω τον κεντρικό άξονα , αλλά είναι 100% ακίνητος.
Το γρανάζι όμως εχει μια  μετακίνηση μεσα - εξω περίπου 3-4χλστα αλλά παρατήρησα οτι εχει και μπόσικα στο καρέ ακόμα και βιδωμένο και δεν παραμένει κάθετο στο άξονα.. Ελάχιστα αλλά το κάνει.
Δεν μπορώ να δω αν εχει προκαλέσει φθορά στο πολύσφηνο του άξονα καθώς δεν βγαίνει επειδή το κρατά η αλυσίδα. (αλήθεια πώς βγαίνει? χαλαρώνοντας την αλυσίδα η βγάζοντας τροχό?)

Κάτι ακόμα που παρατήρησα , με την ΤΑ στο κεντρικό σταντ και με πρώτη ταχύτητα η αλυσίδα δεν περιστρέφεται ομαλά, δλδ δείχνει σαν σε μια περιοχή να μαγκώνει (σαν κατι να μην την αφήνει να τεντώσει δλδ) και στο επάνω τμήμα της ταλαντώνει εντονα.

Το γρανάζι είναι το JTF296-15    http://www.e-moto.gr/en/Details.asp?ProductID=3423
και η αλυσίδα η DID 525 V8 japan απο οτι γράφει επάνω, παραπάνω δεν γνωρίζω γιατί ηταν επάνω οταν την αγόρασα και της εχω κάνει 6000χλμ με σχολαστική συντήρηση, και ηρεμη οδήγηση , εχει δε ρυθμιστεί το μπόσικό της στα 4.5εκ αφού οδηγώ κατά 99% δικάβαλος σε ασφαλτο.

Την γνώμη σας ...
« Last Edit: Παρασκευή 06 Ιούλιος 2012, 05:52:52 πμ by KostasC »

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
  • anaconda team is back sssssssssssssss
Reply #1 on: Παρασκευή 06 Ιούλιος 2012, 00:38:11 πμ
Φοβος για το αγνωστο .......νομιζω οτι δεν εχει καποιο θεμα με αυτα που διαβασα ...ο θορυβος πιθανον να ειναι απο το γραναζι επειδη δεν ειναι μαμα ..το μαμα εχει μια τσιμουχα εσωτερικα που μειωνει το θορυβο ......το μικρο κομπιασμα αλυσιδας πιθανον να ειναι απο τον μικρο τζογο που εχει το γραναζι μπροστα ...πουαυτο δεν ειναι προβλημα .

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #2 on: Παρασκευή 06 Ιούλιος 2012, 00:46:20 πμ
Δλδ να την κυκλοφορήσω? η να αρχίσω να κανω τα χατήρια της κυράς ωστε να εγκρίνει δάνειο? :2hysterical: :2hysterical: τύπου δανεικά και αγύριστα?

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
Reply #3 on: Παρασκευή 06 Ιούλιος 2012, 00:53:02 πμ
Δλδ να την κυκλοφορήσω? η να αρχίσω να κανω τα χατήρια της κυράς ωστε να εγκρίνει δάνειο? :2hysterical: :2hysterical: τύπου δανεικά και αγύριστα?
Επειδη το γραναζι μπροστα δεν ειναι μαμα τσεκαρε τα μποσικα της αλυσιδας ωστενα ειναι τα πρεποντα και κυκλοφορησε κανονικα ...με τι λαδωνεις την αλυσιδα ....βαλβολινη ή σπρευ γρασου ;...

και τα χατηρια της κυρας να τα κανεις για να εχεις προσωπο  :2hysterical:

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #4 on: Παρασκευή 06 Ιούλιος 2012, 00:56:13 πμ
Επειδη το γραναζι μπροστα δεν ειναι μαμα τσεκαρε τα μποσικα της αλυσιδας ωστενα ειναι τα πρεποντα και κυκλοφορησε κανονικα ...με τι λαδωνεις την αλυσιδα ....βαλβολινη ή σπρευ γρασου ;...

Τα μπόσικα τα εχω στα 4.5 εκ.
Και την λαδώνω με βαλβολίνη σε καθε γεμισμα τεπόζιτου δλδ καθε 300 χλμ.

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
Reply #5 on: Παρασκευή 06 Ιούλιος 2012, 01:03:38 πμ
Και 5cm δεν ειναι κακος ο τζογος ...το δικαβαλος ειναι σχετικο νομιζω παει και με τα κιλα δλδ αλλα δικαβαλος 160 κιλα και αλλο δικαβαλος 200 κιλα ...αν θες να το αφαιρεσεις το γραναζι απλα λυνεις τις δυο βιδες και καποια ασφαλεια ...για να τσεκαρεις τις φωλιες στον αξονα αν ειναι οκ που σιγουρα θα ειναι .

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
  • Όλα Τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...
Reply #6 on: Παρασκευή 06 Ιούλιος 2012, 01:26:02 πμ
Τσέκαρε τους κρίκους έναν - έναν και δες αν είναι  κολλημένος. Κι ο Άζωρος είχε κάτι τέτοιο ο μάστορας του είπε ότι είναι ο άξονας του κιβωτίου αλλά τελικά άλλαξε την αλυσίδα και ΟΚ. Ο τζόγος από το γρανάζι μια χαρά είναι τόσο έχει και το δικό μου

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #7 on: Παρασκευή 06 Ιούλιος 2012, 04:14:46 πμ
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, καθησυχαστικές , γιατί με είχε φαει το αγχος.

Οσο για τα κιλά , δικάβαλο είμαστε κοντά στα 145 και οι δύο.

Θανάση την εχω ελέγξει , και με το χερι δεν εχει καποιον κρίκο σφιχτό η κολημένο.

Το απόγευμα έλεγξα την αλυσίδα και είχε χαλαρώσει, την μάζεψα περίπου 0.5 - 0.8εκ , τώρα είναι 4 και κατι εως 4,5εκ.

Θα την κάνω μια βόλτα και θα δώ αν συνεχίζει.
Αν καιί παλιότερα που την είχα στα 5.5 εκ τζόγο τον θόρυβο δεν τον εκανε, η δεν το είχα προσέξει, τι να πώ και εγώ τώρα?

Και για να πώ την αλήθεια το μόνο που δεν εχω αλλάξει πάνω της είναι αλυσογράναζα. Για να ζητήσει όμως σε τόσο λίγα χιλιόμετρα , μόλις  350 η αλυσίδα ξαναμάζεμα πρεπει να είναι στα τελευταία της. Ας με βγάλει μεχρι τέλη Σεπτεμβρη και οταν την αράξω για χειμώνα θα γίνει και αυτό ωστε να μηδενίσει και το τελευταίο αναλώσιμο .

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #8 on: Παρασκευή 06 Ιούλιος 2012, 05:38:40 πμ
Τελικά η ρημάδα η αλυσίδα ηθελε τεντωμα.
Την εκανα μια βόλτα και είναι οκ.
Ακούγεται μόνο ο κλασικός θόρυβος απο τα γρανάζια.

Ομως απο Σεπτέμβρη δεν θα την γλυτώσει πάω για αλλαγή να ησυχάσω.
Δεν θα το πίστευα οτι μεσα σε τόσο λίγα χιλιόμετρα και με ηρεμη οδήγηση θα ήθελε ξανά τέντωμα και κόντεψε να με στείλει απο τα αγχος.

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #9 on: Παρασκευή 06 Ιούλιος 2012, 05:57:35 πμ
Αν με το τέντωμα έστρωσε... πας για αλυσίδα. Με κανονική ρύθμιση, εσύ πάνω και να έχει ένα μποσικο 3-4εκ δε πρέπει να κάνει περιοδικούς θορύβους. Δες επίσης την ευθυγράμμιση του πίσω άξονα στους αποστάτες να είναι 100% σωστή

Offline rouso

• νέος οδηγός
  • **
Reply #10 on: Παρασκευή 06 Ιούλιος 2012, 07:09:36 πμ
και εμενα μου το κανει απο τοτε που εβαλα σανσταρ γραναςια και τσουμπακι αλυσιδα ενω πριν gt kai did αλυσιδα οχι τοσο εντονα που να το δωσω σημασια,εαν τωρα αλλαξω μονο μπροστα γραναςι με αλλο γνησιο θα στρωση?εχω ηδη κανει 1500χιλ με αυτα επανω.

Offline kostasj

• >>>>>>
  • Rossi και πάνω !
Reply #11 on: Παρασκευή 06 Ιούλιος 2012, 08:10:20 πμ

Περιγραφή: Κινείσαι με 30-50 χλμ (δεν ξερω αν το κάνει και στα παραπάνω χλμ αλλά στα χαμηλά ίσως είναι πιό εύκολο να το παρατηρήσεις ) αφήνεις γκάζι και το αφήνεις να ρολάρει επιβραδύνοντας με ταχύτητα.
Τότε ακούγεται ενας θόρυβος σαν ''γού-γού-γού'' κοντά στα πόδια μου.
Ο θόρυβος οσο μειώνεται η ταχύτητα πέφτει σε συχνότητα επανάληψης
....

Κάτι ακόμα που παρατήρησα , με την ΤΑ στο κεντρικό σταντ και με πρώτη ταχύτητα η αλυσίδα δεν περιστρέφεται ομαλά,

Φίλε απορώ γιατί σε πιάνει πανικός.
Αυτα που περιγράφεις νομίζω ότι είναι φυσιολογικά.
Τι εννοώ.?
Κατ αρχάς οι ταλαντωσεις της αλυσίδας είναι αδύνατο να μην υπάρχουν.
Μόνο αν την έχεις τέζα δεν ταλαντωνει.. (αλλά τότε θα την καταστρέψεις)   

Ο θόρυβος, έτσι όπως τον περιγράφεις,
Εμένα μου δείχνει ότι βρίσκει η αλυσίδα στο ψαλίδι.. (από το πάνω μέρος)
Δείγμα ότι η αλυσίδα είναι πολύ χαλαρή, ή ότι η γλυστρα έχει φάει τα ψωμιά της.

Αλήθεια. Όταν λες 4,5εκ ο τζόγος,
Είναι με την μηχανή μόνη της.. ή με εσένα πάνω.?
Γιατί αν είναι πολύ τεντωμένη.. Τόσο πιο γρήγορα θα τα παίξει

ΥΓ. Όλα αυτα πιστεύω τα γνωρίζεις.. Και γι αυτό μου κάνει εντύπωση

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Αφού όλοι ψάχνουμε την αλήθεια..
Κι αφού σχεδόν όλοι ξέρουμε ποια είναι..
Γιατί το ψέμα είναι πιο δημοφιλές  ???

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #12 on: Παρασκευή 06 Ιούλιος 2012, 19:04:14 μμ
Ο τζόγος είναι 4 και κατι  εως 4.5 εκ χωρίς αναβατη εννοείται.
Ο άξονας είναι ευθυγραμμισμένος ακριβώς.
Απλά οπως είπα δεν ξερω ποσα χλμ εχει κανει η αλυσίδα με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη και τι χλμ ηταν αυτά.
Πάντως τραβώντας την αλυσίδα προς τα πίσω απο το μέσον του πίσω γραναζιού δεν τραβιέται πάνω απο 1 εως 1.5χλστό ακόμα και στο χαλαρό τμήμα της.

rouso, τι να σου πώ, εμένα ο θόρυβος ηταν σαν συντονισμός οταν περνούσε το χαλαρό η σφιχτό τμήμα της απο το εμπρός γρανάζι.Ισως με το γνήσιο που λένε (δεν το εχω δεί) οτι εχει λάστιχα πιθανόν να μετριαστεί η ταλάντωση αυτή. Αν και απο την περιγραφή σου δεν καταλαβα τι εχεις τώρα επάνω, γνήσια η οχι?

Δεν νομίζω να βρίσκει η αλυσίδα στο πάνω μερος του ψαλιδιού, έβγαλα την γλύστρα και δεν εχει σημαδια φθοράς, ο θόρυβος δεν ηταν σαν κτύπος, οπως κτυπαέι μια χαλαρή αλυσίδα στην γλύστρα στα σκορτσαρίσματα του κινητήρα, ηταν σαν συντονισμός συνοδευόταν με ενα κατι σαν τρεμουλο, γι αυτό είπα μηπως είναι ο κεντρικός άξονας , ρουλεμάν κλπ.

Επειτα αν χτυπάει η αλυσίδα στο ψαλίδι δεν εχει διάρκεια η θόρυβος, δλδ ενας θορυβος που κραταει 3-5'' και επαναλαμβάνεται αναλογα με τις περιστροφές του τροχού δεν εχει να κανει με τη γλύστρα.

Εμένα μου θύμισε τον ηχο-τρεμουλο που εκανε το παπί οταν πατιναριζαν οι δίσκοι του ανοίγοντας το γκάζι.
.

Offline rouso

• νέος οδηγός
  • **
Reply #13 on: Παρασκευή 06 Ιούλιος 2012, 21:15:29 μμ
τον ιδιο που περιγραφεις ακριβως κανει και σε μενα,αυτα που φοραω οχι δεν ειναι μαμα,μηπως λαω μηπως παραειμαστε λιγο σχολαστικοι χαχαχα, τι να πω,

Offline γκ

• Hailwood, Agostini, Roberts,
  • Rossi και πάνω !
  • TA 600 for ever, τρελαμένος με το τετρακύλινδρο
Reply #14 on: Παρασκευή 06 Ιούλιος 2012, 21:33:26 μμ
...μηπως λαω μηπως παραειμαστε λιγο σχολαστικοι χαχαχα, τι να πω,

Είσαστε πολύ σχολαστικοί είσαστε

Δεν είσαστε όμως εκεί που πρέπει. Στο μαμά μπροστινό γρανάζι κίνησης. Όχι μόνο για για το θόρυβο, αλλά γιατί το λάθος γρανάζι μπορεί να προκαλέσει άνοιγμα κινητήρα, όταν κατά τα λοιπά ΔΕΝ το χρειάζεται.

Μη βάζετε δύναμη, χρησιμοποιήστε σφυρί.
Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, χρησιμοποιήστε βαρύτερο σφυρί.
Αν παρόλα αυτά το πρόβλημα επιμένει, εεε τότε θα είναι ηλεκτρολογικό!

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #15 on: Κυριακή 08 Ιούλιος 2012, 19:08:29 μμ
Να πώ εδώ οτι μετα το τελευταίο μάζεμα της αλυσίδας κατά 0.5εκ σε μια μικρή δοκιμή που την εκανα δεν παρουσίαζε τον θόρυβο.
Ομως μετά απο μια βόλτα που την πήγα εμφανίστηκε και πάλι, και μάλιστα και οταν ημουν μόνος και δικάβαλος.
Υπέθεσα κάποιο ρουλεμαν τροχού που εχει αρπάξει και σφυράει μόλις ζεσταθεί. Ισως και κάτι απο τον κινητήρα , αλλά και πάλι δεν είχε σχέση με τις στροφές περιστροφής του.
Τελικά ανέβηκα επάνω και ο Δημήτρης βρήκε την αλυσίδα πολύ τεντωμένη. Φαντάσου μόνο με εμένα επάνω, στα 82 κιλά!!!
Μετά ανέβασα και την κόρη μου που είναι 60 κιλά και ο Δημητρης βαρεθηκε να χαλαρώνει.
Μην τα πολυλέω , η αλυσίδα τώρα είναι στα 5 και κατι εως 5.5εκ και παρότι την εκανα αρκετές δοκιμές ζορίζοντάς την σε επιταχύσεις επιβραδύνσεις με ταχύτητα δεν ακούγεται τπτ.
Δεν μπορώ να το πιστεψω. Τελικά ο θόρυβος ηταν απο το ζόρισμα του σφιχτού τμήματος της αλυσίδας στον κεντρικό άξονα.
Ελπίζω να μην εχει γίνει ζημιά. Θα δείξει.

Συμπέρασμα, όπως εχει πεί και ο Κώστας, και είπε και ο Δημήτρης στο θεμα αλυσίδα δεν κοιταμε μανουαλ και προδιαγραφές, αυτά αφορούν την μηχανή καινούργια, ανεβαίνουμε επάνω η βαζουμε κάποιον με το ίδιο βαρος και ρυθμίζουμε.

Offline rouso

• νέος οδηγός
  • **
Reply #16 on: Δευτέρα 09 Ιούλιος 2012, 21:12:26 μμ
εκανα και εγω το ιδιο ολα τωρα τελεια,χαιρεσε να ακους το περασμα τις αλυσιδας απο τα γραναζια.

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #17 on: Πέμπτη 12 Ιούλιος 2012, 06:29:10 πμ
Τελικά δεν αντεξα, και ακολουθώντας την πρόταση του γκ παράγγειλα εμπρός γνήσιο γρανάζι.
Αύριο πάω για να την παραλαβή και τοποθετηση. :thumbup:

Αμα τελικά σου μπεί η ιδέα ... χάνεις τον ύπνο σου. :goofy:

Offline ΚΡΑΣΟΠΑΤΕΡΑΣ

• Ο ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ
  • Rossi και πάνω !
  • Δεν σπάει δεν χαλάει…δεν στραβώνει δεν λυγάει !!
    • http://www.biowines.gr/
Reply #18 on: Πέμπτη 12 Ιούλιος 2012, 07:21:44 πμ
Τελικά δεν αντεξα, και ακολουθώντας την πρόταση του γκ παράγγειλα εμπρός γνήσιο γρανάζι.

Για αυτό λένε ότι «όλα μια ιδέα είναι»….!!!

Οι άνθρωποι είναι σαν το κρασί, οι καλοί βελτιώνονται με τα χρόνια, οι άχρηστοι γίνονται ξύδι…..

Offline omega

• Σιγα μην ειμαι
  • Rossi και πάνω !
Reply #19 on: Πέμπτη 12 Ιούλιος 2012, 07:23:07 πμ

Νίκο μου τι να πω;

Πέτα... ψηλά... μακριά... κι... ελεύθερα...

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #20 on: Σάββατο 14 Ιούλιος 2012, 20:31:36 μμ
Η αλλαγή έγινε.
Μου πήρε μια ώρα, να το αλλάξω, και να ρυθμίσω τζόγο στην αλυσίδα.

Αποτέλεσμα? Ο θόρυβος απο την αλυσίδα σχεδόν εξαφανίστηκε.
Τα λάστιχα που έχει το γνήσιο κάνουν δουλειά. Το πώς την κάνουν δεν το ξέρω αλλά κάνουν.  :thumbup:  Honda   :thumbup:θα μου πείς.
Αθόρυβη λειτουργία, ακόμα και διχως κράνος πρέπει να σκύψω πολύ κοντά στο τεπόζιτο για να ακούσω τον ελαφρύ ηχο της αλυσίδας.

Το γρανάζι που έβγαλα JTF296-15 δεν είχε σημάδια φθοράς, απλά τα δόντια του ηταν πιό μυτερά, σε σχέση με το καινούργιο που έχει τετραγωνισμένες άκρες.

Το καινούργιο βέβαια εχει και καλύτερη εφαρμογή στο καρέ του άξονα,

Ηθελα νάξερα με ποιό σκεφτικό κάποιος χρησιμοποιεί aftermarket μπροστινό (τουλάχιστον) γρανάζι   http://www.e-moto.gr/en/Details.asp?ProductID=3423  με 21 ευρώ, οταν το γνήσιο κοστίζει   http://www.e-moto.gr/en/Details.asp?ProductID=1803   26,40 € .

>>> Δημήτρη , λόγω αργής σύνδεσης δεν μπορώ να δώ βιντεάκια, οπότε ....