Hellas Transalp Forum

Διαρροή ψυκτικού υγρού

melven7 · 83131

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #25 on: Τρίτη 09 Ιούνιος 2009, 14:37:41 μμ
Η συνηθέστερη αιτία είναι τα κολάρα και οι συνδέσεις τους. Ξεκίνα πρώτα με αυτά (τα πιο απλά). Η περίπτωση να έχει τρυπήσει κάποιο ψυγείο είναι και αυτή πιθανή αλλά πιο σπάνια.
Ρεζερβουάρ δεν χρειάζεται να βγεί. Ούτε να δουλέψει η μηχανή ώρες στο ρελαντί.
Αν αφαιρέσεις το πλαστικό κάλυμα των οργάνων θα μπορέσεις να δείς τα κολάρα και την τάπα του ψυγείου. Μετά από λίγη ώρα λειτουργίας (πχ. κινούμενος) θα υγρανθεί ελαφρά το μέρος από όπου τυχόν χάνει ψυκτικό υγρό.

Συμπληρώνεις (ψυκτικό υγρό) πάντα στο λευκό δοχείο υπερχείλισης.
« Last Edit: Τρίτη 09 Ιούνιος 2009, 14:42:02 μμ by Chris_de_Ze »

Ιδρυτικό μέλος HTC.   XL600V P/YB
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

Offline ΕΛΛΗ- ΛΕΥΤΕΡΗΣ (flwrina)

• Rossi και πάνω !
  • transalp 1000 cc
Reply #26 on: Τρίτη 09 Ιούνιος 2009, 20:55:10 μμ
το απογευμα θα καθησω να ασχοληθω και μολις την καταφερω θα γραψω τι εγινε....

Ζήσε το σήμερα χωρίς αναστολές

NRG...

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #27 on: Τρίτη 09 Ιούνιος 2009, 21:49:26 μμ
Συνήθως, είτε λασκάρει ο σφιγκτήρας του κολάρου (και θέλει λίγο σφίξιμο) είτε παρουσιάζεται ανεπαίσθητη ρωγμή (σκίσιμο) στο κολάρο στο σημείο γύρω από το σφιγκτήρα όπου ενώνεται με το αντίστοιχο σωληνάκι (οπότε θέλει αλλαγή το κολάρο).

Μετά από μια μικρή βόλτα, εύκολα θα διαπιστώσεις το σημείο διαρροής. Σε εκείνο το σημείο υγραίνεται και πιθανόν να στάξει λίγο.

ΥΓ: Τρύπες ή ρωγμές στα ψυγεία είναι πιο σπάνια περίπτωση κάτω από κανονικές συνθήκες (δηλ. όχι χτυπήματα, πτώσεις, τρακαρίσματα κλπ).
« Last Edit: Τρίτη 09 Ιούνιος 2009, 21:51:49 μμ by Chris_de_Ze »

• Rossi και πάνω !
  • transalp 1000 cc
Reply #28 on: Πέμπτη 11 Ιούνιος 2009, 02:02:13 πμ
Συνήθως, είτε λασκάρει ο σφιγκτήρας του κολάρου (και θέλει λίγο σφίξιμο) είτε παρουσιάζεται ανεπαίσθητη ρωγμή (σκίσιμο) στο κολάρο στο σημείο γύρω από το σφιγκτήρα όπου ενώνεται με το αντίστοιχο σωληνάκι (οπότε θέλει αλλαγή το κολάρο).

Μετά από μια μικρή βόλτα, εύκολα θα διαπιστώσεις το σημείο διαρροής. Σε εκείνο το σημείο υγραίνεται και πιθανόν να στάξει λίγο.

ΥΓ: Τρύπες ή ρωγμές στα ψυγεία είναι πιο σπάνια περίπτωση κάτω από κανονικές συνθήκες (δηλ. όχι χτυπήματα, πτώσεις, τρακαρίσματα κλπ).
μετα απο 2 ανοιξε-κλεισε της μηχανης διαπυστωθηκε οτι:
τα κολλαρα δεν ειχαν ιχνος διαρροης
η ταπα του ψυγειου επισης δεν ειχε
η φουσκα του βεντιλατερ δεν ειχε τελικα διαρροη.
η σταθμη των νερων φυσιολογικη
την δουλεψαμε την μηχανη στο ρελαντι δεν ειχε διαρροη.

την κανω βολτα,διαπιστωνω παλι στις κυψελες εκει χαμηλα υγρασια. βαζω ενα κομματι χαρτι και πρασινιζει.
ειμαι ετοιμος για εγκεφαλικο!!
ξανα πισω....ανοιγμα ελεγχος τα προηγουμενα με την ιδια διαδικασια αλλα τιποτα :'( :'(
πλεον ειμαι βεβαιος για τρυπιο ψυγειο :'( :'( :'(
ενα βενζιναδικο ειχε την λεγομενη ''φωκια'' αλλα σε υγρη μορφη.σαν συμπηκνωμενο γαλα κακαο ηταν.
ανοιγουμε την ταπα του ψυγειου,τα νερα ηταν στην σταθμη που επρεπε,αφαιρω με μια συριγγα 100ml νερου και προσθετω 100ml του ''γιατρικου''.
μετα απο 40κμ βολτας πλεον δεν υπαρχει το παραμικρο ιχνος νερου στις κυψελες. οσο και αν εψαξα δεν βρικα ουτε μια σταγονα.
το μονο που παρατηρησα μετα την προσθηκη του ''γιατρικου'' ηταν οτι στο ρελαντι η μηχανη μολις περνουσε την μεση η θερμοκρασια δεν αναβε το βεντιλατερ αλλα εφτανε λιγο πριν την τελευταια δεξια ασπρη γραμμη και εκει αναβε και επεφτε η θερμοκρασια.
αυτο μηπως συμβαινει επειδη ηταν σβηστη η μηχανη οταν ριξαμε το ''γιατρικο'' και η φουσκα του βεντιλατερ επιασε κατακαθι και για να δουλεψει λογω οτι δεν ''ασθανεται'' την θερμοκρασια πρεπει να ανεβει λιγο ακομη? μηπως πρεπει να την βγαλω να την καθαρισω στην ακρη της?
σε ολες τις αλλες περιπτωσεις η θερμοκρασια ειναι στα κανονικα επιπεδα....
« Last Edit: Πέμπτη 11 Ιούνιος 2009, 02:05:14 πμ by ΕΛΛΗ- ΛΕΥΤΕΡΗΣ (flwrina) »

NRG...

• Rossi και πάνω !
  • transalp 1000 cc
Reply #29 on: Παρασκευή 12 Ιούνιος 2009, 06:12:54 πμ
Chris η γνωμη σου για το παραπανω??

NRG...

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #30 on: Παρασκευή 12 Ιούνιος 2009, 19:09:46 μμ
Με την προσθήκη του radiator sealant (βλ. γιατρικό) δεν εξάλειψες το πρόβλημα (δηλ. αν κάπου υπήρχε μια μικρή τρύπα), αλλά απλώς το κάλυψες. Αυτή συνήθως είναι μια προσωρινή λύση μέχρι να το επισκευάσεις. Μπορεί αργότερα, σε ανύποπτο χρόνο, αυτή η τρύπα (αν υπάρχει) να ξαναπαρουσιάσει πρόβλημα. Μπορεί όμως και να σφραγισθεί μόνιμα.

Συνήθως καμιά φορά η διαρροή ξεγελά ως προς το σημείο από το οποίο προέρχεται. Μπορεί το ψυκτικό υγρό να διαρρέει από κάποιο κολάρο και κυλώντας οι σταγόνες να εμφανίζονται πάνω στις κυψέλες.

Υπάρχουν οδηγίες πάνω στο μπουκαλάκι με το γιατρικό?
Μήπως πρέπει να αλλάξεις (μετά από κάποιο διάστημα, αφού σφραγισθεί τυχόν τρύπα) όλο το ψυκτικό υγρό από το κύκλωμα?
Είναι ασφαλές αυτό το γιατρικό για την αντλία?
Δες τις οδηγίες.

Όσο για τη θερμοκρασία που ανοίγει το βεντιλατέρ, μην στηριχθείς μόνο σε 1-2 μετρήσεις, αλλά παρακολούθησέ το πχ. για 1 βδομάδα, για να βγάλεις σωστά συμπεράσματα.
« Last Edit: Παρασκευή 12 Ιούνιος 2009, 19:16:07 μμ by Chris_de_Ze »

Offline mansfak

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #31 on: Πέμπτη 02 Ιούλιος 2009, 05:34:31 πμ
Εδω και μερικες μερες παρατηρησα ενα πρασινο υγρο να τρεχει λιγο απο καποιο σημειο του κινητηρα (πιθανον απο το ψυγειο) και να φευγει απο την αριστερη πλευρα του κινητηρα.ο μηχανικος που το πηγα το πρωτο πραγμα που κοιταξε ηταν να δει αν εχει νερο (στην αριστερη πλευρα της μηχανης, υποθετω οτι ειναι για την ψυξη) και αφου ειδε οτι ηταν σε κανονικα επιπεδα μου ειπε να ξαναπερασω μετα απο μερικες μερες να το δει.τα φωτα σας παρακαλω για το τι μπορει να συμβαινει.ευχαριστω

• Rossi και πάνω !
  • transalp 1000 cc
Reply #32 on: Πέμπτη 02 Ιούλιος 2009, 06:40:37 πμ
Εδω και μερικες μερες παρατηρησα ενα πρασινο υγρο να τρεχει λιγο απο καποιο σημειο του κινητηρα (πιθανον απο το ψυγειο) και να φευγει απο την αριστερη πλευρα του κινητηρα.ο μηχανικος που το πηγα το πρωτο πραγμα που κοιταξε ηταν να δει αν εχει νερο (στην αριστερη πλευρα της μηχανης, υποθετω οτι ειναι για την ψυξη) και αφου ειδε οτι ηταν σε κανονικα επιπεδα μου ειπε να ξαναπερασω μετα απο μερικες μερες να το δει.τα φωτα σας παρακαλω για το τι μπορει να συμβαινει.ευχαριστω
κινητηρα ή ψυγειο τελικα?
αν ειναι απο τον κινητηρα,ελεγξε εκεινο το μεταλλικο κυλινδρικο ''κολλαρο'' που ενωνει τους 2 κυλινδρους.αν εχει διαρροη γινεται ευκολα ΧΩΡΙΣ να χρειαστει να βγει κυλινδρος.
αν ειναι απο το ψυγειο τοτε ή κολλαρο πρεπει να κοιταξεις στα σημεια που σφιγγει ή ελαφρυ τρυπημα (το πιθανοτερο)

NRG...

Offline mansfak

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #33 on: Πέμπτη 02 Ιούλιος 2009, 08:14:42 πμ
η διαρροη σχεδον σιγουρα ειναι απο το ψυγειο.ο κινητηρας δεν εχει πουθενα σημαδια διαρροης.απλα το υγρο που πιθανοτατα φευγει απο το ψυγειο τρεχει απο την αριστερη πλευρα του κινητηρα

Offline Gonzo

• Απλός οδηγός
  • Three and the Koukos Band
Reply #34 on: Πέμπτη 02 Ιούλιος 2009, 10:32:12 πμ
από προσωπική μου εμπειρία (βλέπε ->http://www.transalpforum.gr/index.php?topic=7931.0) το ψυγείο μου έχανε υγρά από το στραβωμένο σωληνάκι (το οποίο προκλήθηκε από τρακάρισμα). έτρεχε μόνο όταν ζεσταινόταν. Επίσης η στάθμη στο παγούρι ήταν σε νορμάλ επίπεδα, μέχρι κάποια στιγμή όπου απλά χάθηκε όλο. Βάλε την μηχανή μπροστά σταματημένη και περίμενε μέχρι να ανοίξει το βεντιλατέρ και μετά βλέπεις άμα τρέχει η χάνει ή οτιδήποτε.

• Rossi και πάνω !
  • transalp 1000 cc
Reply #35 on: Πέμπτη 02 Ιούλιος 2009, 16:50:10 μμ
αφου ειναι το αριστερο ψυγειο ειναι πιο ευκολα να δεις μονος καποια πραγματα.
1) τις συνδεσεις των κολλαρων.
2) με ενα χαρτομαντιλο και ενω η μηχανη εχει δουλεψει καποια ωρα (μετα απο μικρη βολτα π.χ) ακουμπας το  χαρτομαντιλο στις κυψελες οπου εχεις οπτικη επαφη με το ψυγειο. αν δεις καπου να πρασινιζει το χαρτι...(οπως εγινε σε εμενα) μαλλον πολυ μικρη ρωγμη υπαρχει στο ψυγειο...

NRG...

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #36 on: Πέμπτη 02 Ιούλιος 2009, 17:02:04 μμ
Υπήρχε ήδη νήμα με το ίδιο ακριβώς τίτλο και θέμα, οπότε τα δύο νήματα συγχωνεύθηκαν.

Παράκληση: Κάντε ένα search πριν ανοίξετε ένα νέο τεχνικό νήμα! Καλύτερα (για όλους) είναι οι ερωτο-απαντήσεις για κάποιο συγκεκριμένο θέμα να βρίσκονται στο ίδιο νήμα. Έτσι αφενός δεν επαναλαμβάνονται κάθε φορά τα ίδια και αφετέρου κάποιος βρίσκει πιο εύκολα απαντήσεις. Μετά από τόσους μήνες ύπαρξης αυτού του φόρουμ, οι πιθανότητες να έχει ήδη συζητηθεί ένα θέμα είναι μεγάλες.
« Last Edit: Πέμπτη 02 Ιούλιος 2009, 17:07:45 μμ by Chris_de_Ze »

• Rossi και πάνω !
  • transalp 1000 cc
Reply #37 on: Πέμπτη 02 Ιούλιος 2009, 19:05:59 μμ
αυτο που εβαλα χρηστο ειναι το:  seal-up, SEALS CRACKS PERMANENTLY-LIQUID GLASS METALLIC

αυτο ειναι
« Last Edit: Πέμπτη 02 Ιούλιος 2009, 19:11:26 μμ by ΕΛΛΗ- ΛΕΥΤΕΡΗΣ (flwrina) »

NRG...

Offline mansfak

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #38 on: Δευτέρα 06 Ιούλιος 2009, 02:39:28 πμ
πηγα τη μηχανη στον μηχανικο μου και ειδαμε οτι η διαρροη ειναι ακριβως στο σημειο οπου ο κινητηρας κανει το ν.μου ειπε οτι θα βαλει καποια ειδικη σκονη που εχει την ιδιοτητα να καλυπτει οποιαδηποτε ρωγμη , για να γλιτωσουμε το κατεβασμα του κινητηρα.μακαρι να διορθωθει ετσι και να μη χρειαστει και αλλα εξοδα.

Offline Chris_de_Ze

• Veteran
  • Moderator
  • Rossi και πάνω !
    • Hellas Saab Forum
Reply #39 on: Δευτέρα 06 Ιούλιος 2009, 07:35:56 πμ

Offline georig25

• Θα ήθελα να είμαι
  • Rossi και πάνω !
  • Η ζωή είναι ωραία . . . . . συνήθως
    • ΡΗΓΑΣ
Reply #40 on: Κυριακή 19 Ιούλιος 2009, 15:06:36 μμ
Χαιρετώ πρώτα απ' όλα την παρέα.

Πρόσφατα αλλαξα τα υγρά ψύξης με Valvoline Permafluid extreme (έχει χρώμα ροζουλί).
Η μηχανή λοιπόν ξεκίνησε να χάνει υγρά (Δακρύζει) από το σημείο που βλέπετε στη φωτογραφία.
Να ρωτήσω λοιπόν για ιδέες. Αυτό το σωληνάκι που φαίνεται μπορεί να αλλαχθεί χωρίς να λυθεί ολόκληρος ο κινητήρας;
Λέτε να είναι απλά σύμπτωση που η διαρροή άρχισε μόλις άλλαξα το υγρό;
Τα χιλιόμετρα που έχει κάνει η μηχανή είναι 59000
Το κακό είναι πως η μηχανή βρίσκεται συνεχώς έξω 7 χρόνια και σημειώστε επίσης πως ζω σε νησί.

Περιμένω ιδέες. Αν κάποιος έχει ασχοληθεί και δεν προλαβαίνει να γράψει ας μου στείλει το κινητό του με ΠΜ.

Ευχαριστώ
Γιώργος - Σαντορίνη
το αυτό! Και μου είπε ο μηχανικός κατέβασμα! Με έπιασε η καρδιά μου. Αλλά ευλογημένο φόρουμ!! Η λύση λοιπόν
...να παραγγείλω τα O'rings ... να αδειάσω το υγρό από το κύκλωμα, να αλλάξω τα παλιά με τα νέα...
υπάρχει δυνατότητα να εχω αυτα τα ο-ρινγκ πριν το λύσω; κωδικό ή ακόμη τις διαστάσεις τους; εχω στο μαγαζί μπόλικα αλλά να είμαι σίγουρος. ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ που υπάρχετε!!!

Δεν γεννήθηκα με εξαρτήσεις, γιατί να τις αποκτήσω;

:moped:Γιώργος Ρήγας
click me!

Offline melven7

• νέος οδηγός
  • **
  • Transalp & Fishing
Reply #41 on: Δευτέρα 20 Ιούλιος 2009, 23:39:56 μμ
Πήγαινε σε ένα εξουσιοδοτημένο να στα παραγγείλει.
Επειδή ούτως η άλλως θα χρειαστεί να συμπληρώσεις η ακόμη και να αλλάξεις τα υγρά του ψυκτικού κυκλώματος καλό είναι να είσαι σίγουρος πως έχεις τα σωστά o-rings και ότι θα λυθεί το πρόβλημά σου.
Δεν θυμάμαι να έχουν κάποιο φοβερό κόστος.
Καλή επιτυχία.

Offline georig25

• Θα ήθελα να είμαι
  • Rossi και πάνω !
  • Η ζωή είναι ωραία . . . . . συνήθως
    • ΡΗΓΑΣ
Reply #42 on: Παρασκευή 31 Ιούλιος 2009, 04:43:56 πμ
Την πατατα την είχα κάνει σίγουρα εγώ όταν γύριζα από Χαλκιδική Πειραιά ψιλοανέβασε θερμοκρασία και του συμπλήρωσα αντιψυκτικό χωρίς να θέλει τελικά γιατί δεν καλοέβλεπα την στάθμη. Το λίγο παραπάνω λέω δεν πειράζει αλλά μάλλον πείραξε τελικά. Το μαγικό; δεν του έκανα τίποτα παρακολουθώ την θερμοκρασία και το παραφλου και ως εκ θαύματος σταμάτησε να στάζει . Λέω να το αφήσω έτσι και να το βλέπω ε;

Δεν γεννήθηκα με εξαρτήσεις, γιατί να τις αποκτήσω;

:moped:Γιώργος Ρήγας
click me!

Offline kostasj

• >>>>>>
  • Rossi και πάνω !
Reply #43 on: Κυριακή 02 Αύγουστος 2009, 09:12:33 πμ
Το μαγικό; δεν του έκανα τίποτα παρακολουθώ την θερμοκρασία και το παραφλου και ως εκ θαύματος σταμάτησε να στάζει . Λέω να το αφήσω έτσι και να το βλέπω ε;

Θα σου πρότεινα να τα αλλάξεις.
 Το έκανε πριν 5 μήνες και στο δικό μου αυτό. Άλλες φορές είχε διαρροή άλλες όχι. Η στάθμη του υγρού και της θερμοκρασίας ήταν μια χαρά αλλά σε ταξίδι που είχα κάνει οι σταγόνες από το υγρό πήγαιναν πάνω στο πίσω λάστιχο.
Επίσης ορισμένες φορές δακρύζε όταν έβαζα μπρος την μηχανή.
Αυτα τα τσιμουχακια πατηκώνονται με τον καιρό και χάνουν.

Αλλάξετα να ξεμπερδεύεις. 2 ευρώ έχει το καθ' ένα.

ΥΓ πρέπει να αδειάσεις το κύκλωμα ψύξης.
Και να πας σε μάστορα που να του ...κόβει και λίγο.
Αν επιχειρήσεις μόνος σου, καλό είναι να έχεις και δεύτερο άτομο για να μην ταλαιπωρηθείς. Επίσης και λεπτά εργαλεία

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Αφού όλοι ψάχνουμε την αλήθεια..
Κι αφού σχεδόν όλοι ξέρουμε ποια είναι..
Γιατί το ψέμα είναι πιο δημοφιλές  ???

Offline mansfak

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
Reply #44 on: Τρίτη 18 Αύγουστος 2009, 19:07:41 μμ
εβαλε τελικα ο μαστορας μια σκονη (μπλε μπουκαλακι με πιγκουινο ζωγραφια) και μεχρι τωρα δεν εχω παρατηρησει καποια διαρροη.μαλλον το σημειο που εχανε ηταν πολυ μικρο και το καλυψε αυτη η σκονη.ευτυχως...

Offline timos

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
  • ...
Reply #45 on: Δευτέρα 21 Σεπτέμβριος 2009, 20:09:18 μμ
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΟΛΙΝΑΚΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΚΥΛΙΝΔΡΟΥΣ ΣΤΑΖΕΙ ΤΗ ΚΑΝΟΥΜΕ

Offline Akis

• PcDoctor
  • Μέλος HTC
  • Οδηγάρα
  • Tragic
Reply #46 on: Δευτέρα 21 Σεπτέμβριος 2009, 20:14:42 μμ
Το πάμε στο μάστορα να το αλλάξει ίσως?????

Πολύ γενικό βάλε καμιά photo να δούμε.

Offline siflis (Σταυρος)

• Οδηγάρα
Reply #47 on: Δευτέρα 21 Σεπτέμβριος 2009, 20:14:50 μμ

The transact side of life
The TRANSALP side of life

Offline timos

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
  • ...
Reply #48 on: Δευτέρα 21 Σεπτέμβριος 2009, 20:18:54 μμ
ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΜΠΟΡΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΛΟ ΤΗ ΛΕΤΕ

Offline timos

• οδηγός τρίκυκλου
  • *
  • ...
Reply #49 on: Δευτέρα 21 Σεπτέμβριος 2009, 20:23:57 μμ
ΧΑΝΕΙ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΟΡΙΝΓΚ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΑΡΑΦΛΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ