Hellas Transalp Forum

Hyperpro για PD6 σε PD10

γκ · 19454

Offline γκ

• Hailwood, Agostini, Roberts,
  • Rossi και πάνω !
  • TA 600 for ever, τρελαμένος με το τετρακύλινδρο
on: Τρίτη 27 Μάρτιος 2012, 16:45:44 μμ
Ο XL Γιώργος κάνει μακράς διάρκειας τεστ στο WP, οπότε για να μη σκουριάσομε ας ανοίξομε άλλο θέμα.

Βρήκα σ' ένα μαγαζί ένα ζευγάρι ελατήρια πηρουνιού για ΤΑ του 87~95 Hyperpro στο κουτί τους για 50€, ενώ απ' ότι είδα κάνουν 100+ €. Προφανώς δεν ελπίζει ότι κάποιος θα ενδιαφερθεί για τόσο παληό μοντέλο και θέλει να φύγουν.
Λόγο της τιμής είπα να τα χτυπήσω, βγάζοντας όμως το ένα δικό μου ελατήριο, το βρήκα 22,5mm μακρύτερο από το Hyperpro.
Άφησα τα ελατήρια στο μαγαζί και επιστροφή στο Haynes για υπολογισμούς. Εκεί τα πράγματα μπερδεύτηκαν ακόμα πιό πολύ. Ο Haynes δίνει:
Για μοντέλο 87~95 μήκος 571,5mm
Για μοντέλο 96~99 μήκος 612mm
Θα έπρεπε δηλαδή το δικό μου, του 99 να είναι 40,5mm μακρύτερο και όχι 22,5.

Παίζει να έχει καθήσει το δικό μου τόσο πολύ;;;;;

Επειδή η τιμή είναι καλή, να τα πάρω και να ξεκινήσω με έναν αποστάτη 22,5 ή 40,5;;;;;;;; και βλέπομε.

Μη βάζετε δύναμη, χρησιμοποιήστε σφυρί.
Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, χρησιμοποιήστε βαρύτερο σφυρί.
Αν παρόλα αυτά το πρόβλημα επιμένει, εεε τότε θα είναι ηλεκτρολογικό!

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #1 on: Τρίτη 27 Μάρτιος 2012, 18:02:50 μμ
Ναι με αποστάστη. Τα παλιά ΤΑ ήταν με αποστάτες, τουλάχιστον έτσι ήταν το δικό μου.
Πάνω απο ένα εκ δε νομίζω οτι μπορεί να κάτσει τόσο πολύ. Προσωπικά δεν είχα βρει ποτέ διαφορά πάνω απο 1-2mm

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #2 on: Τρίτη 27 Μάρτιος 2012, 18:37:25 μμ
Aν τα ελατηρια της hyperpro ειναι προοδευτικα (οι σπειρες των ελατηριων μεταβλητου βηματος στο ενα ακρο τους) τοτε με αποστατες θα χασεις μερος της διαδρομης απο το τμημα με το μικρο βημα σπειρων και ουσιαστικα θα καταργησεις και μερος (μικρο ή μεγαλο) του πλεονεκτηματος που εχουν αυτα τα ελατηρια 
Αν δεν ειναι προοδευτικα και πραγματι προοριζονταν για ΤΑ600 το οτι τα hyperpro ειναι πιο μικρα απο αυτα που εχεις τωρα δεν σημαινει απαραιτητα οτι θα ειναι πιο μαλακα και ισως ουτε αποστατες να μην χρειαζονται  (εφοσον βεβαια τα 600αρια παραγονταν με ιδια διαδρομη στο πηρουνι) Αφου η σκληροτητα ενος ελατηριου δεν εξαρταται μονο απο το μηκος του αλλα και απο αλλους παραγοντες (υλικο κατασκευης, βημα σπειρων κ.α.)

« Last Edit: Τρίτη 27 Μάρτιος 2012, 18:43:37 μμ by konkost »

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #3 on: Τρίτη 27 Μάρτιος 2012, 18:55:52 μμ
Ο XL Γιώργος κάνει μακράς διάρκειας τεστ στο WP, οπότε για να μη σκουριάσομε ας ανοίξομε άλλο θέμα.

Γιαννη το τεστ δεν εχει αρχισει και δεν ειμαι σιγουρος αν θα αρχισει καθως ισως αποφασισω να μεινω με τα Hyperpro ελατηρια και το μαμισιο αμορτισερ  ;) :)

Θα έπρεπε δηλαδή το δικό μου, του 99 να είναι 40,5mm μακρύτερο και όχι 22,5.

Παίζει να έχει καθήσει το δικό μου τόσο πολύ;;;;;

Επειδή η τιμή είναι καλή, να τα πάρω και να ξεκινήσω με έναν αποστάτη 22,5 ή 40,5;;;;;;;; και βλέπομε.

Αποκλειεται, ενα ελατηριο καθεται ελαχιστα (χιλιοστα και οχι εκατοστα) με τον καιρο. Αν εχει καποιος γνωστος ΤΑ του 96-99, κοιταξε και αυτουνου το ελατηριο να δεις τι παιζει, ισως καποιος απο δω μεσα να μπορεσει να το βγαλει/μετρησει για να σε εξυπηρετησει, ειναι πανευκολη και συντομη δουλεια.

Σιγουρεψου πρωτα οτι το ελατηριο σου εχει το σωστο μηκος καθως αυτο θα καθορισει το μηκος του αποστατη που θα βαλεις.

Aν τα ελατηρια της hyperpro ειναι προοδευτικα (οι σπειρες των ελατηριων μεταβλητου βηματος στο ενα ακρο τους) τοτε με αποστατες θα χασεις μερος της διαδρομης απο το τμημα με το μικρο βημα σπειρων και ουσιαστικα θα καταργησεις και μερος (μικρο ή μεγαλο) του πλεονεκτηματος που εχουν αυτα τα ελατηρια.

Τα ελατηρια της Hyperpro για το TA ειναι σιγουρα προοδευτικα. Οι αποστατες που θα βαλει ο Γιαννης δεν θα συμπιεσουν τα ελατηρια ωστε να καταργηθει μερος του πλεονεκτηματος λειτουργιας αλλα απλα θα μπορεσει το ελατηριο να χρησιμοποιηθει σε μακρυτερο πηρουνι.

Γιαννη, εφ'οσον ειναι τοσο φτηνα ειναι μια λυση αλλα, οπως ειπα, ψαξε πρωτα το μηκος των ελατηριων που εχεις ωστε να βαλεις αποστατη σωστου μηκους.

" the PouroDuro spirit "

Offline γκ

• Rossi και πάνω !
Reply #4 on: Τρίτη 27 Μάρτιος 2012, 19:32:03 μμ
Πετάχτηκα στο μαγαζί με τα ελατήρια για να τα μετρήσω και είναι 587mm. Κοντά στα 571,5mm που γράφει ο Haynes.

Ναι με αποστάστη. Τα παλιά ΤΑ ήταν με αποστάτες, τουλάχιστον έτσι ήταν το δικό μου.
Πάνω απο ένα εκ ....
Αυτό πρέπει να είναι, γιατί απ' ότι είδα λείπει κάτι από το κουτί. Η Hyper θα υπολόγιζε 5,5mm κοντύτερο αποστάτη, ή θα τα προφόρτιζε λίγα χιλιοστά παραπάνω από τη Honda, μικροδιαφορές.

Αποκλειεται, ενα ελατηριο καθεται ελαχιστα (χιλιοστα και οχι εκατοστα) με τον καιρο.
Σωστόν!

Offline γκ

• Rossi και πάνω !
Reply #5 on: Τρίτη 27 Μάρτιος 2012, 19:50:23 μμ
Σιγουρεψου πρωτα οτι το ελατηριο σου εχει το σωστο μηκος καθως αυτο θα καθορισει το μηκος του αποστατη που θα βαλεις.
Ναι σωστό είναι, απλά για να μη λύνω το δικό μου πετάχτηκα στο μαγαζί και μέτρησα το Hyper. Μικρές οι αποστάσεις στην επαρχία.

Οπότε:
1 Θα σκάσω τα 50€.
2 Τα ελατήριά μου δεν έχουν καθήσει και απ' ότι είδα όταν τα έβγαλα καλύπτουν 2~3mm τις σπείρες της τάπας, προφορτίζονται δηλαδή 2~3mm. Άρα φτιάχνω αποστάτες 22,5mm για να έχω τα Hyper προφορτισμένα 2~3mm.
Ή να ρισκάρω λίγη επί πλέον προφόρτιση;
Της μαμάς τα έχω προφορτισμένα 8mm.
Τα Hyper είναι σαφώς σκληρώτερα (εμπειρία από το πίσω).
Το μακρύ κοντένει, ενώ το κοντό δεν μακραίνει.
Ας ξεκινήσω με αποστάτες 25mm για προφόρτιση περίπου 5mm.

Offline γκ

• Rossi και πάνω !
Reply #6 on: Τρίτη 27 Μάρτιος 2012, 19:56:47 μμ
Τα ελατηρια της Hyperpro για το TA ειναι σιγουρα προοδευτικα. Οι αποστατες που θα βαλει ο Γιαννης δεν θα συμπιεσουν τα ελατηρια ωστε να καταργηθει μερος του πλεονεκτηματος λειτουργιας αλλα απλα θα μπορεσει το ελατηριο να χρησιμοποιηθει σε μακρυτερο πηρουνι.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!! Ο KONKOST ΓΡΑΦΕΙ ΑΦΗΡΗΜΕΝΟΣ!!!
 Και μάλιστα για αναρτήσεις. Ερωτευμένος θα είναι. Τυχερή η συμβία!

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #7 on: Τρίτη 27 Μάρτιος 2012, 20:01:30 μμ
2 Τα ελατήριά μου δεν έχουν καθήσει και απ' ότι είδα όταν τα έβγαλα καλύπτουν 2~3mm τις σπείρες της τάπας, προφορτίζονται δηλαδή 2~3mm. Άρα φτιάχνω αποστάτες 22,5mm για να έχω τα Hyper προφορτισμένα 2~3mm.
Ή να ρισκάρω λίγη επί πλέον προφόρτιση;
Της μαμάς τα έχω προφορτισμένα 8mm.
Τα Hyper είναι σαφώς σκληρώτερα (εμπειρία από το πίσω).

Προφορτιση 5mm ειναι οκ αν και εγω στα δικα μου μπροστινα δεν εχω προφορτισει καθολου (αναβατης 87 κιλων). Με την ευκαιρια να πω οτι υπαρχουν ταπες απο NSR250 με βιδα προφορτισης που ταιριαζουν στο TA με τα καλαμια των 41mm, και ισως υπαρχουν και αλλες αφτερ-μαρκετ ταπες με ρυθμιση προφορτισης. Αυτο για οσους θελουν ευκολα ρυθμιζομενη προφορτιση.

" the PouroDuro spirit "

Offline γκ

• Rossi και πάνω !
Reply #8 on: Τρίτη 27 Μάρτιος 2012, 20:21:18 μμ
Με την ευκαιρια να πω οτι υπαρχουν ταπες απο NSR250 με βιδα προφορτισης που ταιριαζουν στο TA με τα καλαμια των 41mm, και ισως υπαρχουν και αλλες αφτερ-μαρκετ ταπες με ρυθμιση προφορτισης.

Στα υπόψη.
Και σας ευχαριστώ όλους.

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #9 on: Τρίτη 27 Μάρτιος 2012, 21:53:22 μμ
Οπότε:

Ξεκίνα με τουλάχιστον 4εκ. Έτσι αν χρειαστεί να προσθέσεις, να μη πετάξεις τα κομμάτια που θα βάλεις, αλλά απλά να κόψεις ανάλογα.
Προσωπικά θα δοκίμαζα βάζοντας μέσα το ελατήριο (ρόδα στον αέρα) και θα υπολόγιζα τον αποστάτη, όσο χρειάζεται για να φτάσει στο
ύψος του υπάρχοντος ελατηρίου.
Αν θυμάμαι τα κιλά σου, δε θα σου φανεί σκληρό.

Offline γκ

• Rossi και πάνω !
Reply #10 on: Τετάρτη 28 Μάρτιος 2012, 03:06:07 πμ
Καλά θυμάσαι ;D
Αλλά όχι και 4 εκατοστά, δηλαδή 40 χιλιοστά. Το μαμά το έχω με 8 χιλιοστά ροδέλα.
Η διαφορά στα ελατήρια είναι 22,5 χιλιοστά. Δηλαδή με 22,5 χιλιοστά ροδέλα η προφόρτιση θα είναι 0.
Με 40 θα είναι 17,5 περισσότερο από τα 8 που έχω προφορτίσει τα στάνταρ.

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #11 on: Τετάρτη 28 Μάρτιος 2012, 16:49:31 μμ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!! Ο KONKOST ΓΡΑΦΕΙ ΑΦΗΡΗΜΕΝΟΣ!!!
 Και μάλιστα για αναρτήσεις. Ερωτευμένος θα είναι. Τυχερή η συμβία!
:goofy: :goofy:
Γιαννη η γνωμη μου ειναι να ξεκινησεις με αποστατη 22,5mm οπως και εσυ γραφεις και αν δεν σε ικανοποιει το αποτελεσμα σταδιακα προσθετεις ροδελες αυξανοντας την προφορτηση
Αν και υποψιαζομαι οτι θα το εχεις κανει ηδη βαλε παχυτερο λαδι απο αυτο που προτεινει η honda (νομιζω  5αρι) αλλα τουλαχιστον για αρχη την ιδια ποσοτητα Ακομα καλυτερα (αν μπορεις να βρεις τις πληροφοριες) βαλε για αρχη την ρευστοτητα και την ποσοτητα λαδιου που προτεινει η hyperpro
Καλες χωματαδες!  ;)

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #12 on: Πέμπτη 29 Μάρτιος 2012, 02:10:33 πμ
Ακομα καλυτερα (αν μπορεις να βρεις τις πληροφοριες) βαλε για αρχη την ρευστοτητα και την ποσοτητα λαδιου που προτεινει η hyperpro

Η Hyperpro προτεινει 20αρι λαδι για το 650 και φανταζομαι οτι κανει το ιδιο και με το 600. Επειδη ομως 20αρι απο μονο του δεν σημαινει τιποτα, το σημαντικο ειναι το κινηματικο ιξωδες σε θερμοκρασια λειτουργιας (cST@40), βαλε το 20αρι λαδι της Hypepro αν συστηνει αυτο. Εγω εχω επισης χρησιμοποιησει με επιτυχια 15αρι λαδι της Bell Ray με τα μαμισια ελατηρια. Γενικα, το κινηματικο ιξωδες παιζει πολυ απο μαρκα σε μαρκα για το ιδιο στατικο ιξωδες.

Σχετικα με την ποσοτητα υπαρχει ενα ζητημα, ξεκινα απο το τι λεει η Hypepro για τα ελατηρια αυτα για τα παλιοτερα ΤΑ (πρεπει να το λεει στην συσκευασια των ελατηριων), δες τι λεει η μαμα για τα δικα της και πραξε αναλογα. Η αν μπορεις να βρεις και τι λεει η Hypepro για τα ακριβη ελατηρια για το δικο σου (πχ κανοντας ενα τηλ. στο K-Shock), τοτε εισαι οκ.

" the PouroDuro spirit "

Offline KostasC

• Administrator
  • Rossi και πάνω !
  • Γαβ !
    • HTC
Reply #13 on: Πέμπτη 29 Μάρτιος 2012, 05:53:11 πμ
και κινηματικό ιξώδες αναλόγως τη θερμοκρασία.
Πχ στο ΚΤΜ που έβαλα πρόσφατα οι τιμές στους 40 (ή 30) με τους 100C έχουν μεγάλη διαφορά.
Τους 100C σε μια πίστα μπορεί να τους φτάσει, αλλά ένα ΟΝ-OFF δε τους φτάνει με τίποτα.
Άντε 50C με το ζόρι. (έτσι νομίζω). Άρα περισσότερη σημασία σε χαμηλά Cst

Offline γκ

• Rossi και πάνω !
Reply #14 on: Πέμπτη 29 Μάρτιος 2012, 16:25:20 μμ
Σχετικα με την ποσοτητα υπαρχει ενα ζητημα, ξεκινα απο το τι λεει η Hypepro για τα ελατηρια αυτα για τα παλιοτερα ΤΑ (πρεπει να το λεει στην συσκευασια των ελατηριων)....

Σωστά.
Τα ελατήρια της Hyperpro είναι από πιό χοντρό σύρμα από της Honda, οπότε εκτοπίζουν μεγαλύτερο όγκο λαδιού και θα ανεβάσουν τη στάθμη.
Σκέφτομαι να μετρήσω που φτάνει η στάθμη με τα Honda, να αλλάξω ελατήρια και να κατεβάσω τη στάθμη εκεί που ήταν με μια σύριγκα αναρόφησης.
Θα ξεκινήσω με το 10άρι Motul που έχει τώρα, και βλέπομε.
« Last Edit: Πέμπτη 29 Μάρτιος 2012, 16:27:33 μμ by γκ »

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #15 on: Πέμπτη 29 Μάρτιος 2012, 17:33:43 μμ
Σωστά.
Τα ελατήρια της Hyperpro είναι από πιό χοντρό σύρμα από της Honda, οπότε εκτοπίζουν μεγαλύτερο όγκο λαδιού και θα ανεβάσουν τη στάθμη.
Σκέφτομαι να μετρήσω που φτάνει η στάθμη με τα Honda, να αλλάξω ελατήρια και να κατεβάσω τη στάθμη εκεί που ήταν με μια σύριγκα αναρόφησης.
Θα ξεκινήσω με το 10άρι Motul που έχει τώρα, και βλέπομε.
Μμμμ... :eusa_think:
Δεν ειναι τοσο απλο! Η ποσοτητα του αερα -αρα εμεσα η ποσοτητα του λαδιου- στα καλαμια καθοριζει και αυτος την συμπεριφορα του πηρουνιου (κυριως προς το τελος της διαδρομης του) Ουσιαστικα ο αερας λειτουργει σαν ενα δευτερο ελατηριο συνεργαζομενος με το φυσικο ελατηριο Αυτος ειναι ο λογος που η καθε εταιρεια after market ελατηριων δινει και διαφορετικη ποσοτητα λαδιου και μετρωντας την (σωστα) σε mm αερα που περισσεει
Οποτε καλυτερα να δεις τι λεει η hyperpro επ' αυτου Απο την αλλη αν δεν βρεις την συγκεκριμενη πληροφορια θα πειραματιστεις και θα το ταιριαξεις στα γουστα σου Δεν σε φοβαμαι εσενα! ;)

Offline γκ

• Rossi και πάνω !
Reply #16 on: Παρασκευή 06 Απρίλιος 2012, 16:00:46 μμ
Λοιπόν έχομε και λέμε: Το ελατήριο Honda PD10 στο καλάμι του PD10. Οι βόλτες της τάπας σχεδόν καλύπτονται. Το χρησιμοποιούσα με ροδέλα 8mm.

Το ελατήριο Hyper για PD06 σε καλάμι PD10. Φτάνει μέχρι λίγο πριν τις βόλτες της τάπας.

Πάνω από το Hyper αποστάτης 25mm.

Οι πρώτες εντυπώσεις από λίγα ασφάλτινα χιλιόμετρα:
Η σκληρότητα εμπρός συμβαδίζει με την πίσω.
Μηδενική σχεδόν βύθιση του πηρουνιού, (sag) ακόμα και με τα κιλά μου.
Η μηχανή σηκώθηκε αισθητά εμπρός.
Αρχίζουν οι δοκιμές στα χώματα της Αμανής.
Συνεχίζεται....

john lk

• Guest
Reply #17 on: Τρίτη 10 Φεβρουάριος 2015, 22:21:47 μμ
Χαιρετω ολη την παρεα!!

Δεν ανοιγω αλλο θεμα γιατι αυτα που θα γραψω αναφερονται στις επι μερους εργασιες που εκανα στην ΤΑ 600 του 1998 (περιπου 50,000????χλμ - οχι 25,700 που τωρα γραφει - μαλλον ηταν πειραγμενα οταν την αγορασα)) που εχω και στην (τελικως) αλλαγη ελατηριων εμπρος - πισω σε HYPERPRO και τις ρυθμισεις που εκανα στην προφορτιση τους.

Εχουμε και λεμε...

1.  Τον Μαιο 2014 (ενδεικτικα χιλιομετρα στο κοντερ 21,000)

-  Εμπρος συστημα, αλλαξα λαδια και εβαλα 10ρια. Τα ελατηρια μετρηθηκαν και ειχαν μηκος 571 μμ και φορουσαν αποστατες 65 χιλιοστα, προφανως παλαιοτερα να ειχαν αλλαχθει τα ελατηρια με μαμισια προηγουμενου μοντελου - πριν του 1997.
Οι ΤΑ 600 εως  και το 1996 φορουν ελατηρια με ελευθερο μηκος 571.5 χιλ, και οι ΤΑ 600 1997 - 1999 με ελευθερο μηκος 612 χιλ. Αυτο σημαινει οτι ειχαν προφορτιστει κατα 24.5 χιλ (διαφορα μηκους 612 - 571.5 = 40.5 χιλ, διαφορα απο 65 χιλ = 24.5 χιλ.
Αποτελεσμα στην οδηγηση ηταν εμφανης, η εμπρος αναρτηση εγινε πιο στιβαρη, μειωθηκε το μπρουμουτισμα στο φρεναρισμα.

-  Πισω συστημα, αρχικα δεν εκανα τιποτα αλλα αμεσως ειδα οτι η πισω αναρτηση ηταν παρα πολυ μαλακη συγκριτικα με την εμπρος (δεν ακολουθουσε), επομενο ηταν. Αμεσως εκανα σερβις του πισω αμορτισερ στην K Shock και εβαλαν προσθηκη τεφλον 10 χιλ στο ελατηριο.

Αποτελεσμα στην οδηγηση ηταν σαφως βελτιωμενη αισθηση (πιο σφιχτη αναρτηση εμπρος - πισω) κυριως στο μονοκαβαλο. Στο δικαβαλο ειχα θεματα (λιγοτερα απο πριν), με ενα μετριο ψαρεμα στις γρηγορες στροφες (γρηγορες για τα δικα μου μετρα...), η πισω αναρτηση εδειχνε μαλακη. Ηταν επισης σαφες οτι το πισω ελατηριο ηταν τελειωμενο, παρ'ολο που το ελευθερο μηκος του ηταν πολυ κοντα στο καινουργιο στα 267 χιλ. (κατα Haynes Manual).

2.  Ιανουαριος 2015 (ενδειξη κοντερ 25,000 χχιλιομετρα)

-  Εμπρος συστημα, αλλαγη ελατηριων με HYPERPRO με ελευθερο μηκος 590 χιλ. Οπτικα ηταν πολυ πιο προοδευτικα απο τα μαμισια (πιο πολλες πυκνες σπειρες) αλλα και πιο σκληρα, τοσο στην αισθηση οσο και στην διαμετρο του συρματος (5.20 χιλ εναντι 5.00 χιλ των μαμισιων), πιθανως να εχουν και αλλο κραμα μεταλλου κατασκευης. Επισης αλλαγη λαδιου σε 20αρι (HYPERPRO) και καλου - κακου αλλαγη τσιμουχων με HONDA.

-  Πισω συστημα, αλλαγη ελατηριου σε HYPERPRO, η οπτικη διαφορα μεταξυ των δυο ηταν εντυπωσιακα εμφανης, ελεγες πως το μαμισιο ελατηριο βγηκε απο παπακι!!! Κατηργησα τον αποστατη των 10 χιλ.

Και μετα αρχισα οι μετρησεις, οι ρυθμισεις και οι δοκιμες....ολες συμφωνα με το πολυ κατατοπιστικο βιβλιαρακι της HYPERPRO με στικερ που αναφερεται σε ολες τις ΤΑ 600, ανεξαρτητου χρονιας.

-  Εμπρος συστημα, τοποθετηθηκαν αποστατες 36 χιλ, μετρηση static sag στα 40 - 42 χιλ (εναντι των 35 χιλ που θελει η HYPERPRO). Δεν ειχα αλλους αποστατες και αποφασισα να δω πως παει ετσι η μοτο.

- Πισω συστημα, προφορτιση ελατηριου στα 10 χιλ (οπως θελει η HYPERPRO) και μετρηση static sag στα 22 χιλ (εναντι των 25 χιλ που θελει η HYPERPRO). Ειπα παλι να το αφησω και να δω πως παει, μια ειμαι κοντα στα 100 κιλα, και η συζυγος δεν ειναι....τσιχλα!!!)

Δοκιμες στον δρομο εδειξαν οτι ηταν τελειως αλλη μηχανη!!!, με ισως μικρες απαιτουμενες ρυθμισεις, αν και οχι απαραιτητα αναγκαιες. Για 500 χιλ που εκανα με τις πιο πανω αρχικες ρυθμισεις (staic sag 42 και 22 χιλ), ειδα οτι ολες οι μικροανωμαλιες, μικρολακουβες, πετραδακια κλπ αποσβαινονται απο τα νεα ελατηρια σαν να οδηγεις σε βουτυρο, ομως ολο το στησιμο της μοτο σου εμπνεει μια μεγαλη σιγουρια και μπορεις να κινηθεις / μπεις σε στροφες πιο γρηγορα και σταθερα. τελος τα χαζοψαρεματα και ενα παιξιμο / αργη ταλαντωση στο τιμονι στα 120 χλμ/ωρα, πολυ μειωμενο μπρουμουτισμα στα φρεναρισματα.

Ομως με ετρωγε οτι δεν ειχα ρυθμισει ακριβως οπως ηθελε η HYPERPRO,  ειπα να το κανω με ευλαβικη ακριβεια (οι ρυθμισεις και μετρησεις τωρα εγιναν με περιπου 3.5 λιτρα καυσιμου στο τανκ)...

Φεβρουαριος 2015 ενδειξη κοντερ 25,500 χιλιομετρα
-  Εμπρος συστημα, αντικατασταση των αποστατων με αλλους μηκους 40 χιλ. Ετσι επανεφερα την προφορτιση των ελατηριων στα 25 χιλ, πολυ κοντα δηλαδη στην προφορτιση αυτων που ειχα βγαλει. Μετρηση static sag στα 35 χιλ, ακριβως εκει που ηθελε η HYPERPRO.

-  Πισω συστημα, μειωση της προφορτισης του ελατηριου κατα 1.5 με 2 χιλ (μια στροφη στον ρεγουλατορο), μετρηση static sag στα 25 χιλ, ακριβως εκει που ηθελε η HYPERPRO.

Απο την τελευταια ρυθμιση εκανα περιπου 200 χιλιομετρα και οι εντυπωσεις μου ειναι οτι το εμπρος συστημα εγινε ακομα λιγο πιο σφιχτο, αλλα ολες οι μικροανωμαλιες κλπ αποσβαινονται οπως και πριν - ομως οι βαθιες λακουβες ειναι τωρα πιο αισθητες, οχι ομως να τρελαινεσαι, ενω στο πισω συστημα δεν ειδα καμμια ουσιαστικη διαφορα.
Ομως το στησιμο και η συμπεριφορα της μοτο ειναι ακομα καλυτερη τωρα, μου δινει την αισθηση τελειας αρμονιας εμπρος - πισω με απολυτως καμμια ταλαντωση στο τιμονι στα 120 χλμ/ωρα, πολυ καλο στησιμο και ισσοροπια στις στροφες και με ελαφρως ακομα πιο μειωμενο το μπρουμουτισμα κατα το δυνατο φρεναρισμα. Ολα τα σχολια ειναι σε συγκριση με αυτα του Ιανουαριου 2015.

Σε ολες τις δοκιμες εχω πιεση στα λαστιχα 30 εμπρος και 34 πισω.

Εν κατακλειδι, νομιζω οτι οι αλλαγες που εκανα αξιζαν και τον κοπο και τα εξοδα, αλλη μηχανη τελειως!!!, επισης να πω οτι τα παιδια στην K Shock ειναι και γνωστες και εχουν ολη την καλη διαθεση και υπομονη να βοηθησουν με οδηγιες και συμβουλες.

Offline γκ

• Rossi και πάνω !
Reply #18 on: Τετάρτη 11 Φεβρουάριος 2015, 04:47:45 πμ
Γιάννη, το static sag είναι με τη μηχανή μόνο, έτσι; Με τον αναβάτη, τι δίνει η Hyper;

Καλά ταξίδια, καλά μαστορέματα!

john lk

• Guest
Reply #19 on: Τετάρτη 11 Φεβρουάριος 2015, 05:47:58 πμ
Γιάννη, το static sag είναι με τη μηχανή μόνο, έτσι; Με τον αναβάτη, τι δίνει η Hyper;

Καλά ταξίδια, καλά μαστορέματα!

Σωστα, επρεπε να το ειχα διευκρινησει, το static sag ειναι με την μηχανη σε καθετη θεση και κενη απο βαρη (χωρις τον αναβατη και χωρις μπαγαζιερες, καυσιμο κλπ).

Ουσιαστικα μετρας ποσο καθεται η εμπρος και η πισω αναρτηση μονο απο το βαρος της μηχανης με ακριβεια χιλιοστου (χρησιμοποιησα μια μεταλικη μετροταινια).

Για την εμπρος αναρτηση μετρας απο σταθερο σημειο (πχ απο την τιμονοπλακα) εως ενα σημειο στην εμπρος μπουκαλα (πχ στην κατω μερια της μπουκαλας) με την ροδα στον αερα και ξαναμετρας με την μηχανη κατω (τιμονι παντα στο κεντρο), η διαφορα των δυο μετρησεων ειναι το μπροστινο static sag. Για την ακριβεια παιρνεις 2 μετρησεις με την ροδα κατω, μια εχοντας πιεσει το τιμονι προς τα κατω και αφηνεις την μοτο να σηκωθει, και μια εχοντας ανασηκωσει απο το τιμονι και αφησει την μοτο να κατσει. Ο μεσος ορος των δυο αυτων μετρησεων αφαιρειται την μετρηση που πηρες με την ροδα στον αερα = front static sag

Για την πισω αναρτηση μετρας απο ενα σταθερο σημειο καθετως πανω απο την ακρη του ψαλιδιου εως ενα σημειο στην ακρη του ψαλιδιου με την ροδα στον αερα και ξαναμετρας με την ροδα κατω. Η διαφορα των δυο μετρησεων ειναι το  πισινο static sag. Και εδω παιρνεις 2 μετρησεις με την ροδα κατω, μια εχοντας πιεσει την σχαρα προς τα κατω και αφησει την μοτο να σηκωθει, και μια εχοντας ανασηκωσει απο την σχαρα και εχοντας αφησει την μοτο να κατσει. Ο μεσος ορος των δυο αυτων μετρησεων αφαιρειται απο την μετρηση που πηρες με την ροδα στον αερα = rear static sag