Hellas Transalp Forum

Τρανσαλπ 700 abs vs 650.

επισκέπτης · 9914

babisku

• Guest
on: Πέμπτη 10 Νοέμβριος 2011, 21:42:41 μμ
Μετά από 7 χρόνια και 100000χλμ με το 650 και 1,5 έτος με το 700 abs και 12000χλμ νομίζω πως μπορώ να έχω πλέον τεκμηριωμένη άποψη για τις διαφορές ή τις ομοιότητες μεταξύ των δύο. Και οι δύο είχαν αγοραστεί καινούργιες, χρώματος μαύρου, η 650 μοντέλο 2003 και η 700 μοντέλο 2010. Η επιλογή της 650 έγινε μεταξύ των μοντέλων της εποχής (bmw 650 abs, ktm adventure 640, suzuki freewind). Εκτός από το θέμα με το γρανάζι του κοντερ δεν με απασχόλησε με άλλα προβλήματα. Όμως όπως χαρακτηριστικά έγραφε και ο ειδικός τύπος της εποχής ήταν μια μηχανή που έκανε τα πάντα με συμβιβασμούς που της έλειπε ο χαρακτήρας. Όταν ήρθε ο καιρός για την αντικατάσταση της ήμουν μεταξύ της gs1200 και της varadero 1000abs MK2 λόγω της λογικής αναβάθμισης που προσφέρουν τα κυβικά σε επιδόσεις και γενικότερα χαρακτήρα. Το 700 λόγω της εμπειρίας από το 650 θεωρούσα αρχικά πως δεν ήταν άξιος αντικαταστάτης, εξαιτίας της ιδιαίτερης εμφάνισης και των λίγων κυβικών του. Το βαραντέρο ήταν η λογική αναβάθμιση του 650 αλλά για καθημερινή χρήση στη πόλη αποκλείστηκε λόγω βάρους. το 1200 ύστερα από την εγγραφή μου σε φορα της Bmw και διαπίστωση από τους ίδιους τους κατόχους για τα συνήθη προβλήματα, θεώρησα απαράδεκτο να δώσω τόσα λεφτά και να μην γνωρίζω εαν η μηχανή μου θα πάρει μπροστά μετά από μερικές μέρες ακινησίας κλπ. Κατέληξα τυχαία και ύστερα από προτροπή του Μπαξεβάνη να οδηγήσω το 700 έχοντας πάει για τεστ ραιντ σε ένα βαραντέρο. Η πρώτη μου επαφή ήταν ένα πολιτισμικό σοκ λόγω της αίσθησης του γκαζιού και του ήχου. Η γυναίκα μου ως συνεπιβάτης ενθουσιάστηκε και θεώρησε την θέση της ανετότερη του 650 αλλά και του βαραντέρο. Εγώ ήμουν πιο συγκρατημένος παρά την έντονη παρουσία του χαρακτήρα που δεν είχε το 650 λόγω της έλλειψης αεροδυναμικής προστασίας από την εργοστασιακή ζελατίνα σε σχέση με την κάλυψη που με είχε συνηθίσει η ερμαχ του 650. Με μια γρήγορη αναζήτηση υπήρχε λύση με την μεγάλη εργοστασιακή και τελικά την αγόρασα. Με την προσθήκη της ζελατίνας δεν υπήρχε τομέας που να μην είναι πολύ ανώτερη από την προκάτοχο. Για τα φρένα ειδικότερα δεν γνωρίζω άλλες μηχανές που να σου παρέχουν τέτοια επίπεδα φρεναρίσματος με ταυτόχρονη αίσθηση ασφάλειας. Το γκάζι το καταλαβαίνεις παντού από τα φανάρια εως την εθνική κυνηγώντας τα 100αρια, χωρίς καθυστερήσεις. Ακόμα και στο χώμα δεν έχω διαπιστώσει διαφορά παρά τον 19αρη τροχό, ίσως  μου φαίνεται καλύτερη λόγω της σημαντικά ελαφρύτερης αίσθησης και της φαρδύτερης διάστασης του πίσω. Όμως το κυριότερο είναι ότι δεν αισθάνεσαι ότι κάνεις συμβιβασμούς έχοντας μηχανή που τα κάνει όλα αλλά μέτρια, αλλά ότι έχεις μία μηχανή ικανή να τα κάνει όλα πολύ καλά και κάποια (φρένα) καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη σε συνδυασμό με χαρακτήρα μηχανής. Το μόνο πράγμα που θεωρώ απαράδεκτο είναι είναι οι χρωματικοί συνδυασμοί, κάτι που βέβαια το άλλαξα βάφοντας μαύρα την ασημί-γκρι σχάρα-χειρολαβές, το ανοξείδωτο προστατευτικό της εξάτμισης, την ασημί γκρι ποδιά και τα πλαινά του φαιρινγκ αριστερά και δεξιά δίπλα από τα όργανα, (δηλαδή οτιδήποτε ασημί σε μαύρο) δίνοντας το total black look και αναδεικνύοντας την.

McGyver

• Guest
Reply #1 on: Πέμπτη 10 Νοέμβριος 2011, 21:49:58 μμ
βάφοντας μαύρα την ασημί-γκρι σχάρα-χειρολαβές, το ανοξείδωτο προστατευτικό της εξάτμισης, την ασημί γκρι ποδιά και τα πλαινά του φαιρινγκ αριστερά και δεξιά δίπλα από τα όργανα, (δηλαδή οτιδήποτε ασημί σε μαύρο) δίνοντας το total black look και αναδεικνύοντας την.

ΦΩΤΟ pleeeeeeeeeeeeeeaaaaaaaaaaaaase!

Offline Βαγγέλης

• Ζήσε με την Υγεία σου, μην παίζεις με αυτήν, θα χάσεις πολλά
  • Rossi και πάνω !
Reply #2 on: Πέμπτη 10 Νοέμβριος 2011, 23:00:50 μμ
Μετά από 7 χρόνια και 100000χλμ με το 650 και 1,5 έτος με το 700 abs και 12000χλμ νομίζω πως μπορώ να έχω πλέον τεκμηριωμένη άποψη για τις διαφορές ή τις ομοιότητες μεταξύ των δύο. Και οι δύο είχαν αγοραστεί καινούργιες, χρώματος μαύρου, η 650 μοντέλο 2003 και η 700 μοντέλο 2010. Η επιλογή της 650 έγινε μεταξύ των μοντέλων της εποχής (bmw 650 abs, ktm adventure 640, suzuki freewind). Εκτός από το θέμα με το γρανάζι του κοντερ δεν με απασχόλησε με άλλα προβλήματα. Όμως όπως χαρακτηριστικά έγραφε και ο ειδικός τύπος της εποχής ήταν μια μηχανή που έκανε τα πάντα με συμβιβασμούς που της έλειπε ο χαρακτήρας. Όταν ήρθε ο καιρός για την αντικατάσταση της ήμουν μεταξύ της gs1200 και της varadero 1000abs MK2 λόγω της λογικής αναβάθμισης που προσφέρουν τα κυβικά σε επιδόσεις και γενικότερα χαρακτήρα. Το 700 λόγω της εμπειρίας από το 650 θεωρούσα αρχικά πως δεν ήταν άξιος αντικαταστάτης, εξαιτίας της ιδιαίτερης εμφάνισης και των λίγων κυβικών του. Το βαραντέρο ήταν η λογική αναβάθμιση του 650 αλλά για καθημερινή χρήση στη πόλη αποκλείστηκε λόγω βάρους. το 1200 ύστερα από την εγγραφή μου σε φορα της Bmw και διαπίστωση από τους ίδιους τους κατόχους για τα συνήθη προβλήματα, θεώρησα απαράδεκτο να δώσω τόσα λεφτά και να μην γνωρίζω εαν η μηχανή μου θα πάρει μπροστά μετά από μερικές μέρες ακινησίας κλπ. Κατέληξα τυχαία και ύστερα από προτροπή του Μπαξεβάνη να οδηγήσω το 700 έχοντας πάει για τεστ ραιντ σε ένα βαραντέρο. Η πρώτη μου επαφή ήταν ένα πολιτισμικό σοκ λόγω της αίσθησης του γκαζιού και του ήχου. Η γυναίκα μου ως συνεπιβάτης ενθουσιάστηκε και θεώρησε την θέση της ανετότερη του 650 αλλά και του βαραντέρο. Εγώ ήμουν πιο συγκρατημένος παρά την έντονη παρουσία του χαρακτήρα που δεν είχε το 650 λόγω της έλλειψης αεροδυναμικής προστασίας από την εργοστασιακή ζελατίνα σε σχέση με την κάλυψη που με είχε συνηθίσει η ερμαχ του 650. Με μια γρήγορη αναζήτηση υπήρχε λύση με την μεγάλη εργοστασιακή και τελικά την αγόρασα. Με την προσθήκη της ζελατίνας δεν υπήρχε τομέας που να μην είναι πολύ ανώτερη από την προκάτοχο. Για τα φρένα ειδικότερα δεν γνωρίζω άλλες μηχανές που να σου παρέχουν τέτοια επίπεδα φρεναρίσματος με ταυτόχρονη αίσθηση ασφάλειας. Το γκάζι το καταλαβαίνεις παντού από τα φανάρια εως την εθνική κυνηγώντας τα 100αρια, χωρίς καθυστερήσεις. Ακόμα και στο χώμα δεν έχω διαπιστώσει διαφορά παρά τον 19αρη τροχό, ίσως  μου φαίνεται καλύτερη λόγω της σημαντικά ελαφρύτερης αίσθησης και της φαρδύτερης διάστασης του πίσω. Όμως το κυριότερο είναι ότι δεν αισθάνεσαι ότι κάνεις συμβιβασμούς έχοντας μηχανή που τα κάνει όλα αλλά μέτρια, αλλά ότι έχεις μία μηχανή ικανή να τα κάνει όλα πολύ καλά και κάποια (φρένα) καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη σε συνδυασμό με χαρακτήρα μηχανής. Το μόνο πράγμα που θεωρώ απαράδεκτο είναι είναι οι χρωματικοί συνδυασμοί, κάτι που βέβαια το άλλαξα βάφοντας μαύρα την ασημί-γκρι σχάρα-χειρολαβές, το ανοξείδωτο προστατευτικό της εξάτμισης, την ασημί γκρι ποδιά και τα πλαινά του φαιρινγκ αριστερά και δεξιά δίπλα από τα όργανα, (δηλαδή οτιδήποτε ασημί σε μαύρο) δίνοντας το total black look και αναδεικνύοντας την.
Απαράδεκτο !!!! Υστερα από μια κόλα της αναφοράς γραπτά θα έπρεπε, τουλάχιστον μία φωτο για το ξεκίνημα και 3-4 στο τέλος για να ελευθερωθούν τα μάτια μας από το διάβασμα

Offline African Boy

• Τhe Professional
  • Rossi και πάνω !
    • eGeorgalas
Reply #4 on: Παρασκευή 11 Νοέμβριος 2011, 07:32:17 πμ

"Life is not about waiting for the storms to pass.... it's about learning how to dance in the rain"
"Africa Twin XRV750 RD07A"

Offline konkost

• Rossi και πάνω !
Reply #5 on: Παρασκευή 11 Νοέμβριος 2011, 14:12:42 μμ
...Το γκάζι το καταλαβαίνεις παντού από τα φανάρια εως την εθνική κυνηγώντας τα 100αρια, χωρίς καθυστερήσεις.
Νταξ' Ας μην λεμε και υπερβολες!  ;)

Offline manolo

• MudMonster
  • HTC ΔΣ
  • Rossi και πάνω !
  • Three and the Koukos Band
Reply #6 on: Παρασκευή 11 Νοέμβριος 2011, 15:55:48 μμ
Όντως μην γράφουμε και υπερβολές. Όλοι αγαπάμε αυτά που έχουμε αλλά....
Ένα μέτριο μηχανάκι ειναι που από τη στιγμή που είχε βγει ήταν ήδη παρωχημένο από την Ηοnda. Aυτό φαίνεται και από τις πωλήσεις που έχει κάνει στην Ευρώπη και είναι πολύ χαμηλές (εξαίρεση η Ιταλία,  όπου και η τιμή του είναι χαμηλή για να είναι και πιο προσιτό)

Όλα είναι δρόμος. Ακόμα και αν φαίνεται ότι δεν υπάρχει, τότε μπορεί να δημιουργήσουμε έναν καινούριο για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε.....

Offline ACCOUNTANT

• Οδηγάρα
  • Ο Χιλιομετροφάγος.
Reply #7 on: Παρασκευή 11 Νοέμβριος 2011, 16:24:07 μμ
Εγώ αυτά σας τα έλεγα από το 2009, όταν την πρωτοπήρα, καταβαίνοντας από CBR600F 2001, τότε που με κυνηγούσαν ο redkom και ο cbfaras με τα 1000 άρια τους ανεβαίνοντας για Βελιγράδι-Βουδαπέστη, εγώ μπροστά με ταχύτητες 165-180, το έστρωσα καλά, και το 700 ήταν φρούριο, δηλ.σταθερό λες και οδηγούσα με 120. Τα δέοντα είχαν γράψει τότε οι συνταξιδιώτες μου για το 700 άρι.
Μόνο εάν το'χεις στην κατοχή σου, πέραν από ένα απλό test ride, θα καταλάβεις ότι είναι το πιο κατάλληλο μηχανάκι για όλες τις δουλειές. Πόλη, Ελλάδα, Ευρώπη!
Να επισημάνω τέλος ότι είχα τα εξής μοτοσακά.
1. XT-600E 2001-2004 (48.000 km)
2. XR-750V 2004-2006 (45.000 km)
3. CBR-600F 2006-2009 (38.000 km)
4. XT-660R 2007-2009 (42.000 km)
5. XL-700V 2009- today (19.500 km) still laving it!!! Συμφωνώ δηλαδή σε όλα με τον προλαλλήσαντα.   

Ευτυχώς η φύση, μας έδωσε κάποια πράγματα, για να γράφουμε τους άλλους, όταν μας τρελένουν.

Offline kolors

• Απλός οδηγός
Reply #8 on: Κυριακή 13 Νοέμβριος 2011, 09:05:57 πμ
εγω προσωπικα ζηταω απο το μηχανακι μου να μου προσφερει αυτα που μπορω να διαχειριστω.
μου ειναι αδιαφορο να μπορει το μηχανακι μου να ταξιδευει με 170 χιλιομετρα οταν εγω στο ταξιδι δεν το ανεβαζω πανω απο 130.
μου ειναι αδιαφορο να μπορει να κανει καμελ τροφυ οταν εγω μπορω να πατησω μονο κανα νησιωτικο βατο χωματοδρομο.
μου ειναι αδιαφορο να μπορει να ξυλωνει την ασφαλτο στο ξεκινημα, οταν δεν κανω κοντρες στα φαναρια.
μου ειναι αδιαφορο να μπορει να "ψηνει καφεδες" οταν εγω πινω μονο πορτοκαλαδα.
μου ειναι αδιαφορο να εχει δυνατοτητες που δεν θα χρησιμοποιησω ποτε , μονο και μονο για να λεω οτι εχω γαμαουα μηχανακι.

εχω ακουσει ξανα το σλογκανακι πως το τρανσαλπ τα κανει ολα αλλα τα κανει μετρια (με συμβιβασμους οπως ειπωθηκε εδω).
για μενα προσωπικα το τρανσαλπ κανει οτι ζηταω απο αυτο τελεια.
τα 2,5 χρονια που το εχω , εχει κανει 80000 χλμ χωρις να πεισμωσει ποτε.
δεν εχει κανει ναζια στο πρωινο ξεκινημα ποτε.
παει και στην βροχη και δεν βραχυκυκλωνει.
με παει στο ταξιδι σταθερα και με εχει πεισει οτι δεν θα με αφησει ποτε στο δρομο.

και δεν μου ζητησαν ενα φορτηγο λεφτα για να το αποκτησω.

Offline Bullser

• Οδηγάρα
  • Gentlemen start your engines.
    • Ταξίδια με μοτοσικλέτα
Reply #9 on: Κυριακή 13 Νοέμβριος 2011, 20:12:51 μμ
εγω προσωπικα ζηταω απο το μηχανακι μου να μου προσφερει αυτα που μπορω να διαχειριστω.
μου ειναι αδιαφορο να μπορει το μηχανακι μου να ταξιδευει με 170 χιλιομετρα οταν εγω στο ταξιδι δεν το ανεβαζω πανω απο 130.
μου ειναι αδιαφορο να μπορει να κανει καμελ τροφυ οταν εγω μπορω να πατησω μονο κανα νησιωτικο βατο χωματοδρομο.
μου ειναι αδιαφορο να μπορει να ξυλωνει την ασφαλτο στο ξεκινημα, οταν δεν κανω κοντρες στα φαναρια.
μου ειναι αδιαφορο να μπορει να "ψηνει καφεδες" οταν εγω πινω μονο πορτοκαλαδα.
μου ειναι αδιαφορο να εχει δυνατοτητες που δεν θα χρησιμοποιησω ποτε , μονο και μονο για να λεω οτι εχω γαμαουα μηχανακι.

εχω ακουσει ξανα το σλογκανακι πως το τρανσαλπ τα κανει ολα αλλα τα κανει μετρια (με συμβιβασμους οπως ειπωθηκε εδω).
για μενα προσωπικα το τρανσαλπ κανει οτι ζηταω απο αυτο τελεια.
τα 2,5 χρονια που το εχω , εχει κανει 80000 χλμ χωρις να πεισμωσει ποτε.
δεν εχει κανει ναζια στο πρωινο ξεκινημα ποτε.
παει και στην βροχη και δεν βραχυκυκλωνει.
με παει στο ταξιδι σταθερα και με εχει πεισει οτι δεν θα με αφησει ποτε στο δρομο.

και δεν μου ζητησαν ενα φορτηγο λεφτα για να το αποκτησω.

Ένα απο τα καλύτερα post που έχω διαβάσει! +650

XL650V TRANSALP '07
Touring season has begun.
Gentlemen start your engines.

http://www.bikos.gr/

Offline XLGeorge

• Rossi και πάνω !
  • XLV650, CRF1000
Reply #10 on: Κυριακή 13 Νοέμβριος 2011, 20:46:14 μμ

Ελα ομως που με ελαχιστες μετατροπες, κυριως στο μπροστινο, μπορει να κανει "θαυματα" εκτος δρομου (το ιδιο και το 600 φυσικα), ακομη να κατεβει και σε καμελ τροφυ  ;) Αν μπορουσε να ταξιδεψει ανετα και με λιγο παραπανω απο 130-140χμω - που το 700 σαφως μπορει - το μηχανακι θα ητανε απαιχτο με δεδομενη την απολυτη αξιοπιστια του.

Και με την ευκαιρια.. :goodpost:

" the PouroDuro spirit "

Offline kolors

• Απλός οδηγός
Reply #11 on: Δευτέρα 14 Νοέμβριος 2011, 00:19:50 πμ
εκεινο που θελω να πω ειναι πως το καθε μηχανακι ειναι φτιαγμενο με καποιες δυνατοτητες και μεχρι εκει.
το αν ο αναβατης του θελει πραγματα πανω απο τις δυνατοτητες του, δεν ειναι προβλημα της μηχανης αλλα κακη εκτιμηση του αναβατη.
και με ενα busa μπορεις να πας χωμα και να ανεβεις πεζοδρομιο αλλα δεν σημαινει οτι  με το μπουσα κανεις συμβιβασμους επειδη δεν το κανει τοσο καλα οσο το τρανσαλπ.

προσωπικα δεν θα εκανα καμμια μετατροπη για να δωσω εξτρα δυνατοτητες στο μηχανακι μου.
εφοσον θα ηθελα περισσοτερα , θα επελεγα καποιο αλλο που θα τις ειχε μαμισιες αυτες τις δυνατοτητες.
Νομιζω πχ οτι το 700αρι ειναι στημενο πια για ασφαλτινες διαδρομες (που ειναι και οι 99% των διαδρομων που κανει ενας μεσος αναβατης).
Γιατι να το μετατρεψω να πηγαινει και σε αγρια χωματα οταν δεν θα παω ποτε και συναμα να του κοψω (με αυτη την μετατροπη) το 100% των δυνατοτητων του επι της ασφαλτου?

για την συγκριση των δυο μοντελων , του 700 και του 650 και οσο αφορα τις χρησιμοποιησιμες  δυνατοτητες τους
θα ελεγα πως ειναι σχεδον τα ιδια μηχανακια με σαφη υπεροχη ομως του 700ου μοναχα στο θεμα το ABS.

Offline panisk

• Rossi και πάνω !
Reply #12 on: Δευτέρα 14 Νοέμβριος 2011, 00:42:22 πμ
θα ελεγα πως ειναι σχεδον τα ιδια μηχανακια με σαφη υπεροχη ομως του 700ου μοναχα στο θεμα το ABS.

Μην παίρνεις και όρκο!!!

Το έχεις οδηγήσει το 700? Μπορεί να έχει πάρα πολλά κοινά στοιχεία στην κατασκευή του από το 650-600 αλλά είναι όλα βελτιωμένα. Δεν είναι μόνο τα φρένα, που είναι τα καλύτερα στην κατηγορία με ένα καλορυθμισμένο ABS αλλά και το CBS, αλλά και το Injection που λειτουργεί άψογα δίνοντας ροπές από πολύ χαμηλά μέχρι κόφτη και η σημαντικά μικρότερη κατανάλωση, η κατανομή του βάρους που πλησιάζει το 50-50 και σου δίνει την αίσθηση μιας πιο ελαφριάς μοτοσυκλέτας αλλά και καλύτερη σταθερότητα και η καλύτερη αεροδυναμική!

Τι έχει χάσει από το 650? Την ομορφιά και την κάλυψη από το αέρα.
Τι θα ήθελα να έχει ακόμα? Μια 6η ταχύτητα του χρειάζεται! Κάνεις εύκολα ταξίδι με 160-175 σταθερά και μια 6η θα ήταν ότι έπρεπε! Άσε που θα είχε ακόμα μεγαλύτερη οικονομία στις πιο χαλαρές ταχύτητες...

Αφού το φως ταξιδεύει γρηγορότερα απο τον ήχο, εγώ γιατί πρώτα ακούω τις μ@λ@κίες και μετά μου ανάβουν τα λαμπάκια;

Live to Drive - Drive to Live

Offline kolors

• Απλός οδηγός
Reply #13 on: Δευτέρα 14 Νοέμβριος 2011, 01:04:58 πμ
 σε απολυτα νουμερα φυσικα και εχεις δικιο.
το 700αρι ειναι τεχνολογικα  εξελιγμενο (σε σχεση με το 650) και δεν χωραει συζητηση αλλα και ουτε συγκριση.
Αναφερθηκα ομως στις χρησιμοποιουμενες δυνατοτητες τους και γι αυτο θεωρω οτι υπερεχει το 700αρι μονο στο abs.
και με τον ορο χρησιμοποιουμενες δυνατοτητες αναφερομαι στις χρηση της καθημερινοτητας μεσα στην πολη ή στα φυσιολογικα ταξιδια.
στον τροπο χρησης δηλαδη που δεν συμπεριλαμβανει το "μαλλιο-κουβαρα"

Offline Stoneman

• Μέλος ΗTC
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #14 on: Δευτέρα 14 Νοέμβριος 2011, 03:55:06 πμ
Ας γράψω και εγώ το κάτι τις , που λένε.

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες του ''μαυρισμένου'' ΤΑ700, ζήλεψα ολίγον, είναι μερικοί που κάνουν αισθητικές μετατροπές και πετυχαίνουν πράγματι να δώσουν το κάτι άλλο. Μπράβο  :eusa_clap:

Αν εξαιρέσω το εμπρός φανάρι ,τον μικρότερο τροχό εμπρός , και το οτι δεν εχει φυσσούνες στα καλάμια που εμένα μου αρέσουν δείχνει τέλεια, σε βαθμό που αν δεν περνάγαμε το  :humping: απο τον ΓΑΠ θα το σκεφτόμουνα σοβαρά.

Σε οτι αφορά την σύγκριση, αλλο πράγμα το ABS και  το EFI.  Ροπή, χαμηλή κατανάλωση, ομαλότερη λειτουργία. Απο την άλλη όμως πρέπει να εχεις γραφτεί σε οδική βοήθεια. Αν μείνεις απλά έμεινες και  το κοιτάς παρακαλώντας να εχει σήμα το κινητό.
Το κάρμπ εχει προβλήματα, δείχνει παλιό και είναι, αλλά με λίγη γνώση και προσπάθεια μπορεί να το ρυθμίσεις, να το καθαρίσεις και να το κάνεις να τσουλήσει.

Αποτέλεσμα? ολα αποτελούν προσωπικές απόψεις, και τα δύο είναι αξιόλογα μηχανάκια και κουβαλάνε ενα μεγάλο όνομα.