Τελικά η περιέργεια υπερύσχησε και περνόντας και σήμερα (όπως κάθε μέρα) μπροστά από την αντιπροσωπεία της Kawasaki σταμάτησα και ρώτησα . Προτού γράψω ο,τιδήποτε σας τονίζω ότι λατρεύω το Transalp μου και με εξυπηρετεί πάρα πολύ παρά τα οποια μειονεκτήματά του . Αλλά το καινούριο πιστεύω πως πάντα είναι πιο καλό .
Τέλος πάντων ο αντιπρόσωπος ήταν αρκετά ευγενικός και μου παραχώρησε ένα versys για όση ώρα ήθελα (βασικά με παρακάλεσε αν μπορώ σε 30 - 45 λεπτά να το γυρίσω όπως το πήρα , φυσικά) .
Πλησιάζοντας τη μοτοσυκλέτα πριν την καβαλήσω , την επιθεωρώ από κοντά . Πολλή καλή ποιότητα κατασκευής , άριστα πλαστικά , μαζεμένο φαίρινγκ (καλό σε περιπτωση πτώσης), όλα τα στίκερς γράφουν "made in Japan" . Από τη θέση του οδηγού το μηχανάκι είναι όμορφο , αλλά από μπροστά .... άστα ! Το φανάρι δεν βλέπεται (προσωπική άποψη - πολύ προχωρημένο για τα γούστα μου), αλλά μέσα του φιλοξενεί τέσσερις (4!!!!!!) λάμπες .
Με το που ανεβαίνεις αμέσως καταλαβαίνεις ότι είναι καθαρά μια street μηχανή . Τα πόδια πιο λυγισμένα απ'ότι στο ΤΑ , το τιμόνι πολύ πιο στενό (αυτό δε μου άρεσε , αλλά αλλάζει με μεγαλύτερο), πιο επιθετική θέση οδήγησης .
Επέλεξα μια διαδρομή μέσα από την πόλη του Ηρακλείου (σημ. το Ηράκλειο έχει καταντήσει χειρότερο από την Αθήνα στην κίνηση), ως την άλλη πλευρά της πόλης , έξοδο στην εθνική και επιστροφή , έτσι ώστε να το δω σε όλο το οδικό φάσμα που κινήται μια μοτοσυκλέτα καθημερινά .
Εκκίνηση λοιπόν και η πρώτες εντυπώσεις έρχονται από τον κινητήρα . Επιβεβαιώνει με το παραπάνω όλα όσα έχουν γραφτεί για το πόσο καλός είναι . Ροπή από τις 1000 rpm , απόλυτα γραμμική απόδοση , ούτε σκαλοπάτια ισχύος ούτε σκορτσαρίσματα ούτε τίποτα . Ακαριαία απόκριση , καθαρή λειτουργία (ψεκασμός γαρ) μηδέν κραδασμοί. Μέσα στην πόλη δεν μου έβγαλε ζέστη (δεν έχει θερμόμετρο) αν και έκατσα πίσω από μερικά αυτοκίνητα έτσι για το "βράσω" λίγο . Γενικά κινητήρας διαμάντι , με μέλλον .
Το κιβώτιο καλό , λίγο σκληρό , αλλά δεν χάνεις ταχύτητες , έχει και ένα σύστημα εξεύρεσης νεκράς αν είσαι σταματημένος . Το μόνο που δεν μου άρεσε στην πόλη ήταν το τιμόνι. Πολύ στενό , δεν έχει καλό μοχλό όπως του ΤΑ και δεν μπορούσα ελιχθώ καλά ανάμεσα στα "κουτιά" . Βέβαια έχει 17ρα μπροστινή ρόδα και οι αντιδράσεις του όντως ήταν πολύ πιο γρήγορες από του ΤΑ , αλλά για μέσα στην πόλη ίσως κουράσει λίγο .
Βέβαια είναι πολύ ελαφρύ στην αίσθηση , σχεδόν αβαρές . Θα παρομοίαζα το ΤΑ με γιαταγάνι που όλα τα σφάζει κι όλα τα μαχαιρώνει και το versys με σπαθί σαμουράι καφτερό , απόλυτο , γρήγορο σαν τη σκέψη.
Στην εθνική είναι σταθερό (μέχρι τα 140 που πρόλαβα να πάω λόγω κίνησης) και σίγουρα έχει τη δυναμη να πλησιασει με ασφάλεια τα 200 χλμ , αν και η προστασία από τον αέρα είναι για γέλια .Στρίβει και αλλάζει λωρίδες με τη σκέψη (λές θέλω να πάω εκεί και έφτασες!). Μερικά προσπεράσματα με 6η που έκανα ήταν πολύ άνετα . Ακόμα και από 3000 στροφές (80-90 χλμ) αρκεί να δώσεις γκάζι και αμέσως επιταχύνει χωρίς πρόβλημα (ουτε σκαρτσαρίσματα , ούτε δισταγμοί , τίποτα , απλά μια συνεχής παροχή ισχύως ).
Τα φρένα του επίσης πολύ καλά . Δεν ζεστάθηκαν , είναι αρκετά δυνατά , με καλύτερη αίσθηση από του ΤΑ , ένα δάχτυλο ήταν συνήθως αρκετό (φρενάρω 70-30%).
Η σέλα του οδηγού πολύ καλή . Πιο μαλακή και φουσκωτή από του ΤΑ , στενή μπροστά φαρδιά στα Κ@λομέρια , εμένα με βόλεψε αρκετά . Δεν θα έλεγα το ίδιο όμως για τον συνεπιβάτη για τον οποίο δεν υπάρχει η ιδια άνεση όπως στο ΤΑ και δεν θα αντέξει πάνω από 1 - 1,5 ώρα ταξιδιού στο versys .
Γενικά η Kawasaki έφτιαξε ένα πόλυ καλό μηχάνημα , κι αν το νέο ΤΑ αποδειχθεί απογοήτευση , το versys έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι η νέα μου αγορα σε 1-2 χρόνια (αν έχω λεφτά)