Hellas Transalp Forum

Μπουζι ιριδιου

Hypersonic · 39098

Offline Hypersonic

• Γιώργος... Mr. Anderson
  • Rossi και πάνω !
  • Μπαμπάς * 2
on: Κυριακή 03 Ιούλιος 2011, 19:45:57 μμ
Ερωτηση...

Στο αυτοκινητο εχω απο τη μανα του μπουζι ιριδιου, που λεει αλλαγη τους καθε 90.000χλμ.

Αν βαλουμε και στις μηχανες μας μπουζι ιριδιου, γλυτωνουμε αυτοματως και την "υποχρεωτικη" αντικαταστση τους καθε 12k χλμ ?

Ξεχναω τα (υποτιθεμενα) ωφελη καλυτερης λειτουργιας του κινητηρα αυτων των μπουζι...

andy

• Guest
Reply #1 on: Κυριακή 03 Ιούλιος 2011, 19:58:51 μμ
ALFA ROMEO έχεις;;;;
Αν βρεις τον κωδικό του μπουζί σε ιριδίου γιατί να μην κάνει;;;;;

Offline ΓIANNHΣ

• Γιάννης Αποστόλου
  • Rossi και πάνω !
Reply #2 on: Κυριακή 03 Ιούλιος 2011, 21:54:41 μμ
Γιώργο ψάξε λίγο εδώ γιατί έχει συζητηθεί αρκετά το θέμα
« Last Edit: Κυριακή 03 Ιούλιος 2011, 21:58:22 μμ by ΓIANNHΣ »

Ποτέ μην μαλώνεις με έναν ηλίθιο.
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα σε νικήσει λόγω μεγαλύτερης εμπειρίας

Offline Hypersonic

• Γιώργος... Mr. Anderson
  • Rossi και πάνω !
  • Μπαμπάς * 2
Reply #3 on: Κυριακή 03 Ιούλιος 2011, 22:24:35 μμ
ALFA ROMEO έχεις;;;;
Αν βρεις τον κωδικό του μπουζί σε ιριδίου γιατί να μην κάνει;;;;;

V-strom εχω  ;D

Thanx Γιαννη

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
  • Όλα Τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...
Reply #4 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 06:13:25 πμ
Για να μην ανοίγω καινούργιο θέμα σήμερα άλλαξα τα μπουζί στη ΤΑ και έβαλα τα αντίστοιχα NGK ιριδίου DPR8EIX-9.
Έκανα μια δοκιμή με ένα μπουζί έξω για να δω αν ο σπινθήρας είναι όπως τον διαφημίζουν (σταθερός). Μπορώ να πω μετά βεβαιότητος ότι είναι ακριβώς έτσι!. Καμία σχέση με τα πέρα - δώθε που κάνει στα απλά (πλατίνας) μπουζί.
Βάζοντάς τα πάνω η πρώτη διαπίστωση ήταν ότι το  ρελαντί έστρωσε τελείως (όχι ότι πριν δεν ήταν σταθερό) άπλα τώρα δεν έχει την παραμικρή αρρυθμία.
Στο δρόμο η πρώτη δοκιμή είχε μια πολύ ευχάριστη αίσθηση στο άνοιγμα από τις 1500 σαλ αλλά αυτό μπορεί εν μέρη να οφείλεται και στην leovince που έβαλα πριν 2 μέρες  ;D
Τα πλήρωσα 28€ + 4,5€ έξοδα αποστολής και θα τα αλλάξω μετά από 36000χλμ  τουλάχιστον οπότε θα τα βγάλουν τα λεφτά τους!

Offline trackler

• Rossi και πάνω !
Reply #5 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 06:33:40 πμ
Για να μην ανοίγω καινούργιο θέμα σήμερα άλλαξα τα μπουζί στη ΤΑ και έβαλα τα αντίστοιχα NGK ιριδίου DPR8EIX-9.
Έκανα μια δοκιμή με ένα μπουζί έξω για να δω αν ο σπινθήρας είναι όπως τον διαφημίζουν (σταθερός). Μπορώ να πω μετά βεβαιότητος ότι είναι ακριβώς έτσι!. Καμία σχέση με τα πέρα - δώθε που κάνει στα απλά (πλατίνας) μπουζί.
Βάζοντάς τα πάνω η πρώτη διαπίστωση ήταν ότι το  ρελαντί έστρωσε τελείως (όχι ότι πριν δεν ήταν σταθερό) άπλα τώρα δεν έχει την παραμικρή αρρυθμία.
Στο δρόμο η πρώτη δοκιμή είχε μια πολύ ευχάριστη αίσθηση στο άνοιγμα από τις 1500 σαλ αλλά αυτό μπορεί εν μέρη να οφείλεται και στην leovince που έβαλα πριν 2 μέρες  ;D
Τα πλήρωσα 28€ + 4,5€ έξοδα αποστολής και θα τα αλλάξω μετά από 36000χλμ  τουλάχιστον οπότε θα τα βγάλουν τα λεφτά τους!

:thumbright:

Offline Διαμαντης

• Rossi και πάνω !
Reply #6 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 07:03:39 πμ
Θανάση θερμοκρασίες θερμοστάτη αλλά και την αισθητή στα πόδια σου την παρατήρησες? Έχει αυξηθεί? Έστω και λίγο?

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
Reply #7 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 07:32:38 πμ
Θανάση θερμοκρασίες θερμοστάτη αλλά και την αισθητή στα πόδια σου την παρατήρησες? Έχει αυξηθεί? Έστω και λίγο?

Μετά την τοποθέτηση ανέβασα το μείγμα από τις 3 1/8 στις 3 1/2 στροφές έξω. Το έκανα μια βόλτα εθνική τερματισμένο κάνοντας την συνηθισμένη απόσταση δοκιμών όπως τη λέω εγώ και εν είδα κάποια διαφοροποίηση στη θερμοκρασία. Στην πόλη μέσα που κόλλησα σε κίνηση λόγω πορείας άναψε το βεντιλατέρ 2-4 φορές.
Εσύ έχεις παρατηρήσει κάτι?
Δε βλέπω και το λόγο να ανεβάσει θερμοκρασία λόγω των μπουζί. Απλά το ιρίδιο αντέχει σε μεγαλύτερη και για περισσότερο διάστημα θερμική καταπόνηση (γι΄αυτό και τα αλλάζεις πιο αραιά). Δεν παράγει μεγαλύτερη θερμοκρασία από μόνο του. Ο σπινθήρα παραμένει ο ίδιος απλά είναι σταθερός. Και τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά πχ αντίσταση είναι ίδια και στα δύο (5kohm)
Εξ άλλου αν μπεις στο site της NGK στο οδηγό επιλογής που έχει αν επιλέξεις μπουζί για ΤΑ σου προτείνει ως βέλτιστη επιλογή τα ιριδίου. Απλά επειδή κυκλοφορούν και μαϊμούδες θέλει προσοχή!
« Last Edit: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 07:54:26 πμ by Aerios »

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
  • Η πιο ωραια φατσουλα στον ντουνια!
Reply #8 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 15:50:14 μμ

Σωστή κίνηση

Μπορώ να πω μετά βεβαιότητος ότι είναι ακριβώς έτσι!. Καμία σχέση με τα πέρα - δώθε που κάνει στα απλά (πλατίνας) μπουζί.

Δεν είναι θεμα "περα-δώθε" απλά συγκεντρώνει ολο τον σπινθήρα σε ενα σημείο και φυσικά είναι ισχυρότερος, απλά η καταπόνηση του σημείου αυτού είναι περισσότερη και χρειάζεται ενα υλικό σαν το ιριδιο , που πληρώνουμε εκτός απο το οτι είναι νέα τεχνολογία και ετσι.

Βάζοντάς τα πάνω η πρώτη διαπίστωση ήταν ότι το  ρελαντί έστρωσε τελείως ....

Αυτό τώρα τι τόθελες? βαλτός είσαι να με βάλεις σε έξοδα ;D

Offline Βαγγέλης

• Ζήσε με την Υγεία σου, μην παίζεις με αυτήν, θα χάσεις πολλά
  • Rossi και πάνω !
Reply #9 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 16:26:10 μμ

Αυτό τώρα τι τόθελες? βαλτός είσαι να με βάλεις σε έξοδα ;D
[/quote]

Καλημέρα φίλε  :wave:,  μα μην σε τρώει και σένα ο :asshaking: !!!!

Δανεικά για δοκιμή δεν υπάρχουν?

βρε κανένας Χριστιανός ????.................. :2tongue: :2tongue: :2tongue:

:-* :-* :-*

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #10 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 16:43:14 μμ
Αστα Ευάγγελε, στην ηλικία μου δεν προλαβαίνω να κάνω 36000χλμ με το μηχανάκι  :goofy: :goofy:

Πάντως θα ηθελα να δώ ενα τεστ σε καποιο όχημα , μηχανάκι η αυτ/το που να δείχνει διαφορές σε επιδόσεις, κατανάλωση κλπ με αυτά .

Offline Padis

• Rossi και πάνω !
Reply #11 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 17:41:54 μμ
Στο δικό μου, πριν το service που φόραγε τα απλά μπουζί, διακυμάνσεις στο ρελαντί δεν είχα δει. Μία απροθυμία μόνο το πρωί κάνα λεπτό να κρατήσει ρελαντί στις 1000sal και λίγο παραπάνω, χωρίς την χρήση τσοκ.
Μετά την αλλαγή με ιριδίου, παρατήρησα πως απο την τρίτη γκαζιά στρώνει ρελαντί στις 900 και σιγά σιγά το ανεβάζει στις 1100 που είναι και το κανονικό του. Στον δρόμο δεν έχω διαπιστώσει διαφορά στα ανοίγματα, αν και η αλήθεια είναι πως δεν το σκίζω χάριν οικονομίας.  ;D

«H ταχύτητα δε σκότωσε ποτέ κανέναν... Tο να σταματήσεις ξαφνικά είναι αυτό που βλάπτει...»

Offline trackler

• Rossi και πάνω !
Reply #12 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 18:10:36 μμ
Πάντως θα ηθελα να δώ ενα τεστ σε καποιο όχημα , μηχανάκι η αυτ/το που να δείχνει διαφορές σε επιδόσεις, κατανάλωση κλπ με αυτά .

δεν προκειται να δεις τετοιο πραγμα νικο.
μονο σε δυναμομετρο μπορεις να δεις διαφορα και παλι οχι σιγουρα.

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
Reply #13 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 18:33:39 μμ
Κι εγώ πιστεύω ότι μετρήσιμη διαφορά σε απόδοση δε νομίζω να δείς. Σίγουρα όμως όπως έγραψα πιο πάνω είναι ένα πολύ πιο αξιόπιστο και αποδοτικότερο μπουζί απο εκείνο με την πλατίνα. Και μόνο που ακούς τον κινητήρα ακόμη πιο βελούδινο και πιο πρόθυμο στα ανοίγματα εμένα μου φτάνει και με περισεύει. Τώρα για το θέμα οικονομίας καυσίμου θα το δω στο ταξίδι στη Κρήτη που θα κάνω την επόμενη εβδομάδα που θα είμαι δικάβαλος και τετραβάλιτσος.

Offline παλτακης

• η anaconda team..
  • Rossi και πάνω !
  • anaconda team is back sssssssssssssss
Reply #14 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 18:34:54 μμ

Offline Βαγγέλης

• Ζήσε με την Υγεία σου, μην παίζεις με αυτήν, θα χάσεις πολλά
  • Rossi και πάνω !
Reply #15 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 18:47:49 μμ
Αστα Ευάγγελε, στην ηλικία μου δεν προλαβαίνω να κάνω 36000χλμ με το μηχανάκι  :goofy: :goofy:

Ρουφιανάκι...........ψοφάς για κομπλιμαν πάλι......... :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical:

Βρε έχω κάνει 6500000 χιλιόμετρα, και αν δεν κάνω 1000000 ακόμα δεν θα το βάλω κάτω............ακου λέει στην ηλικία του...........
δηλαδή σαν να μου λές πως έπρεπε να έχω απαιτήσει να μου κάνουν ευθανασία......βρε ουστ από εδώ......... :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical:

Πάντως να το πάρουμε και λίγο στα σοβαρά,  όπως γράφηκε και από τον Πανο (trackler) και από τον Θανάση (aerios) διαφορά δεν πρόκειται να δεις, ούτε και με το δυναμόμετρο σε αυτά τα κυβικά, το μόνο που μπορεί να υπάρξει , και φυσικά που ειναι αμεληταίο, είναι η μικρή διαφορά σταθερού ρελαντι στις λιγότερες στροφές, και αυτό για δευτερόλεπτα νομίζω γιατί μετά από λιγο θα πάει στην θέση του

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
Reply #16 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 22:38:46 μμ
Να συμπληρώσω σχετικά με την απορία του Διαμαντή για την θερμοκρασία του κινητήρα ότι αυτή μπορεί να επηρεαστεί απο το μπουζί στην περίπτωση που τοποθετηθεί θερμό ή ψυχρό μπουζί. Αυτό δεν έχει να κάνει με το υλικό της ακίδας αλλά με το υλικό και το μήκος του μονωτή. Η λειτουργία των μπουζί πέρα απο την ανάφλεξη είναι και η απαγωγή / μεταφορά της θερμότητας απο τον θάλαμο καύσης προς το σύστημα ψύξης του κινητήρα. Το ιρίδιο δεν έχει καμία σχέση με τη άνοδο της θερμοκρασίας του κινητήρα. Αυτή επηρεάζεται αν γίνει λάθος επιλογή στο εύρος θερμοκρασίας (θερμό μπουζί με μακρύτερο ή ψυχρό μπουζί με κοντύτερο μονωτή). Έχει ξαναγραφτεί αλλά το υπενθυμίζω ότι το αντίστοιχο μπουζι ιριδίου για το ΤΑ είναι το DPR8EIX-9 με κωδικό 2202.
Στη περίπτωση τη δική σου Διαμαντή (επειδή πριν πάρω την απόφαση για τα ιριδίου έριξα πολύ διάβασμα και στο φόρουμ αλλά και στα τεχνικά της NGK) τα μπουζί που έβαλες σύμφωνα με αυτά που έγραφες το 2008 είναι μπουζί που απάγουν λιγότερη θερμοκρασία μια που προορίζονται για ψυχρά κλίματα. Αυτό είναι όπως καταλαβαίνεις και η αιτία της ανόδου της θερμοκρασίας στη λειτουργία του κινητήρα.

Offline Padis

• Rossi και πάνω !
Reply #17 on: Πέμπτη 13 Ιούνιος 2013, 23:14:17 μμ
Στη περίπτωση τη δική σου Διαμαντή (επειδή πριν πάρω την απόφαση για τα ιριδίου έριξα πολύ διάβασμα και στο φόρουμ αλλά και στα τεχνικά της NGK) τα μπουζί που έβαλες σύμφωνα με αυτά που έγραφες το 2008 είναι μπουζί που απάγουν λιγότερη θερμοκρασία μια που προορίζονται για ψυχρά κλίματα.

Χαζή ερώτηση : Πόση μπορεί να είναι η διαφορά θερμοκρασίας αν μπεί λάθος μπουζί ιριδίου ? 2, 3, 5 βαθμοί ???

«H ταχύτητα δε σκότωσε ποτέ κανέναν... Tο να σταματήσεις ξαφνικά είναι αυτό που βλάπτει...»

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #18 on: Παρασκευή 14 Ιούνιος 2013, 02:30:05 πμ
...βρε ουστ από εδώ.........

Παλιόγερε, φωνακλά  :director:
:2hysterical: :2hysterical: :2hysterical:

.... είναι η μικρή διαφορά σταθερού ρελαντι στις λιγότερες στροφές

Είσαστε συνενοημένοι ετσι? δεν μπορεί  :eusa_think:

Εγώ πάντως μετα την τελευταία επέμβαση , είμαι σίγουρος οτι αγόρασα την ΤΑ με πρόβλημα στα καρμπς, που ακόμα παραμένει και δεν ξερω τι είναι η τι το προκαλεί.
Μετά την αλλαγή τους οδηγάω αλλο μηχανάκι, ενα παχουλό παπί, ανετη οδήγηση στην κίνηση που πριν δεν είχα.
Μόνο μπουζί θα εξακολουθήσω να αλλάζω συχνά ωστε να ελέγχω και το μίγμα, για κάμποσο καιρό.

Offline γκ

• Hailwood, Agostini, Roberts,
  • Rossi και πάνω !
  • TA 600 for ever, τρελαμένος με το τετρακύλινδρο
Reply #19 on: Παρασκευή 14 Ιούνιος 2013, 02:56:12 πμ

Είσαστε συνενοημένοι ετσι? δεν μπορεί  :eusa_think:

:2hysterical: :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical: :2hysterical:

Είναι φανερό Νίκο ότι είχες αγοράσει ΤΑ με καρμπυρατέρ για μπουζί ιριδίου!
Τώρα που έβαλες τα καρμπυρατέρ του Θανάση που είναι για κανονικά μπουζί όλα καλά.

Μου φαίνεται ότι το θερμό - ψυχρό μπουζί έχει να κάνει με τη θερμοκρασία του μπουζί και όχι με τη θερμοκρασία του κινητήρα.
Τι εννοείτε όταν λέτε θερμοκρασία κινητήρα;

Μη βάζετε δύναμη, χρησιμοποιήστε σφυρί.
Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, χρησιμοποιήστε βαρύτερο σφυρί.
Αν παρόλα αυτά το πρόβλημα επιμένει, εεε τότε θα είναι ηλεκτρολογικό!

Offline ΓIANNHΣ

• Γιάννης Αποστόλου
  • Rossi και πάνω !
Reply #20 on: Παρασκευή 14 Ιούνιος 2013, 02:57:19 πμ
Θανάση από που τα πήρες;

Ποτέ μην μαλώνεις με έναν ηλίθιο.
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα σε νικήσει λόγω μεγαλύτερης εμπειρίας

Offline nikos 238

• If you doubt, loose it...
  • Rossi και πάνω !
Reply #21 on: Παρασκευή 14 Ιούνιος 2013, 04:06:16 πμ
...για το θέμα οικονομίας καυσίμου θα το δω στο ταξίδι στη Κρήτη που θα κάνω την επόμενη εβδομάδα που θα είμαι δικάβαλος και τετραβάλιτσος.

Θα δεις πολύ καλή κατανάλωση αν πάμε λιμάνι παρέα...Είμαι γραναζωμένος...

ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΑ (Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης)

Offline Stoneman

• Moderator
  • Rossi και πάνω !
Reply #22 on: Παρασκευή 14 Ιούνιος 2013, 04:14:02 πμ

Μου φαίνεται ότι το θερμό - ψυχρό μπουζί έχει να κάνει με τη θερμοκρασία του μπουζί και όχι με τη θερμοκρασία του κινητήρα.

Σωστά και εγώ ετσι το ξέρω, το μπουζί πρέπει να λειτουργεί σε μια ορισμένη θερμοκρασία, και γι αυτό τα ψυχρά εχουν μακρύτερο στέλεχος.

Αυτό το εχω ξαναδιαβάσει αλλά οχι για τα μπουζί, μερικοί υποστηρίζουν οτι βλέπουν διαφορά στην ενδειξη θερμοκρασίας ακόμα και ανάλογα με την ποιότητα λαδιού που χρησιμοποιούν.

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
Reply #23 on: Παρασκευή 14 Ιούνιος 2013, 04:26:46 πμ
...

Η θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα μπορεί να αυξηθεί στην περίπτωση που τοποθετηθεί μπουζί διαφορετικής κλίμακας θερμοκρασίας (heat range). Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην περίπτωση που βάλεις μπουζί ιριδίου αλλά και οποιοδήποτε άλλο μπουζί. Η διάφορες π@π@ριές που κυκλοφορούν για τρύπια πιστόνια από μπουζί ιριδίου είναι τόσο τεκμηριωμένες όσο και αυτή με τα μαγνητάκια που κολλάμε στο ψυγείο και αλλοιώνουν τα τρόφιμα.
Το θερμό - ψυχρό μπουζί έχει να κάνει με την ικανότητα απαγωγή θερμοκρασίας από το θάλαμο καύσης προς το σύστημα ψύξης του κινητήρα. Βάζοντας ένα θερμό μπουζί σε ένα νορμάλ (όχι πειραγμένο κινητήρα) μπορέι να προκληθεί υπερθέρμανση και να πάθει ζημιά πρώτα το ίδιο το μπουζί με αποτέλεσμα την πτώση της απόδοσής του ή την ολοκληρωτική καταστροφή του. Το θερμό μπουζί έχει μικρότερη επιφάνεια απαγωγής θερμοκρασίας. Ένα μπουζί που δε λειτουργεί σωστά ή δε λειτουργεί καθόλου λόγω φθοράς μπορέι να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον κύλινδρο.

Επειδή όλα αυτά δε τα βγάζω απο το μυαλό μου εδώ έχει αρκετό υλικό για μελέτη

Offline Aerios

• Rossi και πάνω !
Reply #24 on: Παρασκευή 14 Ιούνιος 2013, 04:35:21 πμ
Θανάση από που τα πήρες;

Από Αγγλία (ebay Valid store) πάντα για να είμαι σίγουρος ότι δεν θα μου πασάρουν μαϊμού.
Πως  ???

Δυο πλαϊνές, μια κεντρική, ένα Tank bug (4 μέρες θα καθίσω ;D)

Θα δεις πολύ καλή κατανάλωση αν πάμε λιμάνι παρέα...Είμαι γραναζωμένος...

Κατάλαβα όσο δε θα καίω εγώ θα το καις εσύ